-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

A o suta una maimuta


de Shtevia la: 22/11/2005 08:24:00
modificat la: 26/11/2005 22:17:28
taguri: Diverse 
voteaza:
Tranzitia este trezirea inimii omenirii. Aceasta transformare a constiintei, cea mai mare inregistrata vreodata, a devenit vizibila initial in anii ’60, iar de-atunci a luat proportii.
Tranzitia este o transformare colectiva, constand din suma tuturor pasilor individuali facuti pentru a intra in Noua Realitate. Fiecare persoana, la vremea potrivita, trece mai departe spre un stadiu de constienta care aduce o alta perspectiva si o cunoastere ce izvoraste din inima. Cand vor fi suficienti oameni cu atentia principala focalizata prin chakra inimii, atunci va aparea efectul „celei de-a o suta maimute”.
Efectul Celei de-a O Suta Maimute a fost facut cunoscut de catre biologul Lyall Wattson, in cartea sa „Lifetide” (Cursul Vietii), aparuta in 1980. El a relatat cum primatologii japonezi care studiau maimutele macac in mediul lor de viata, in anii ’50, au dat de un fenomen surprinzator.
Cartea lui a fost dusa la bun sfarsit printr-o lucrare foarte inspirata a lui Ken Keyes, din 1981, numita „Efectul Celei de-a O Suta Maimute”. In ea, Ken Keyes a facut un apel fierbinte pentru terminarea Razboiului Rece si politica sa de distrugere reciproca garantata. Aici, in cuvintele lui Ken Keyes, este o descriere a elementelor-cheie ale Efectului Celei de-a O Suta Maimute.
“Maimuta japoneza, Macaca fuscata, a fost observata in mediul ei natural, timp de 30 de ani.
“In 1952, pe insula Koshima, oamenii de stiinta au dat maimutelor cartofi dulci, aruncandu-i in nisip. Maimutelor le-a placut gustul cartofilor dulci si proaspeti, insa murdaria de pe ei nu le-a placut.
“O maimuta in varsta de 18 luni, numita Imo, a fost observata cum a putut rezolva problema, spaland cartofii intr-un izvor din apropiere. A invatat-o pe mama ei aceasta smecherie. Colegii ei de joaca au invatat aceasta noua modalitate si le-au invatat si ei pe mamele lor.
“Aceasta inovatie culturala a fost preluata, rand pe rand ,de catre celelalte maimute, sub ochii cercetatorilor.
“Intre anii 1952 si 1958 toate maimutele tinere au invatat sa spele nisipul de pe cartofii dulci, ca sa ii faca mai buni la gust.
“Doar adultii care si-au imitat puii, au urmat aceasta dezvoltare sociala. Ceilalti adulti au continuat sa manance cartofii dulci, murdari.
“Apoi a inceput sa se intample ceva. In toamna lui 1958, un anumit numar de maimute Koshima spalau cartofii dulci – numarul lor exact nu este cunoscut.
“Sa presupunem ca, intr-o dimineata, la rasaritul soarelui erau 99 de maimute pe insula Koshima, care au invatat sa-si spele cartofii lor dulci.
“Sa presupunem, in continuare, ca, mai tarziu in acea dimineata, a o suta maimuta a invatat sa spele cartofi.
“Atunci s-a intamplat!
“Catre seara, aproape toti membrii cetei isi spalau cartofii dulci, inainte de a-i manca.
“Energia adaugata de aceasta a o suta maimuta a creat cumva o bresa ideologica!
“S-a observat insa ceva.
“Un lucru extrem de surprinzator a fost ca obiceiul spalarii cartofilor dulci a trecut apoi peste mare –
“Coloniile de maimute din alte insule si comunitatea de maimute de pe insula principala de la Takasakiyama au inceput sa-si spele cartofii dulci.
“Astfel, cand un numar critic a achizitionat o noua cunostinta, aceasta noua cunostinta poate fi comunicata de la o minte la alta.
“Chiar daca numarul exact poate sa varieze, acest fenomen al Celei de-a O Suta Maimute inseamna ca doar cand un numar limitat cunoaste o noua modalitate, ea poate ramane in proprietatea constiintelor acestor oameni.
“Insa exista un punct in care, daca o singura persoana mai achizitioneaza o noua cunostina, campul prinde atata putere, incat aceasta cunostinta poate fi preluata aproape de toata lumea!”
Initial, Lyall Watson a studiat si asamblat povestea din dovezile lasate de cercetatorii primatelor. Deoarece fenomenul i-a surprins atat de mult pe cercetatori, ei n-au numarat cate maimute au fost necesare pentru a ajunge la acest efect. Asa ca Watson a propus un numar arbitrar, 99, si a considerat ca unul in plus, asa-numita cea de-a o suta maimuta, ar atinge masa critica de constiinta necesara pentru ca efectul sa se declanseze.
Noul model de comportament s-a extins spre majoritatea, insa nu spre totalitatea maimutelor. Maimutele varstnice, mai ales, au ramas credincioase modelelor vechi de comportament, rezistand schimbarii. Cand noul model de comportament a aparut, dintr-o data, in comunitatile de maimute pe celelalte insule, doar cateva maimute pe acele insule au prins noua idee. Cele mai receptive la idei noi au inceput sa imite noul comportament si sa demonstreze in fata celor tineri si impresionabili. Astfel, au inceput si ei propria lor cale spre eventualul lor efect al celei de–a o suta maimute.
Cum lucreaza Efectul Celei de-a O Suta Maimute
Mecanismul acestei transferari a ideilor lucreaza in acelasi fel pentru maimute, ca si pentru celelalte fiinte constiente. Noi traim intr-o atmosfera de minte globala. Creierul uman primeste si transmite, in mod constant, imagini si informatii catre si de la atmosfera mentala in care suntem cufundati.
Mintea globala, cunoscuta si sub denumirea data de Jung, de “inconstient colectiv”, nu inceteaza sa functioneze, din cauza ca un numar mic de sceptici nu agreeaza efectele sale. Functioneaza la fel cum a functionat intotdeauna, pasand informatia de la un individ la altul, pe baza frecventei lor comune de constiinta. Daca maimutele progresiste au avut o idee noua, la fel au avut si maimutele progresiste de pe celelalte insule. Ele au rezonat pe aceeasi frecventa a constiintei.
Inventiile sunt facute, adeseori, concomitent de inventatori care nu sunt in contact fizic unii cu altii. De exemplu, in 1941, Les Paul a proiectat si construit prima chitara electrica, chiar cand Leo Fender, de la Instrumente Muzicale Fender, facea exact acelasi lucru.
Ati avut vreodata o idee si apoi ati vazut alti oameni exprimand sau utilizand acea idee? Probabil v-ati spus “Hei! Eu m-am gandit primul la asta!” Ei bine, acesta este modul in care mintea globala lucreaza. Este o atmosfera pe care o impartiti cu toate celelalte fiinte constiente, insa intrati pe tema si frecventa mintii care va intereseaza mai mult.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: