Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Tinerii si cercetarea...


de epimeteu la: 24/11/2005 15:36:00
modificat la: 28/11/2005 21:52:55
voteaza:


Este evident pentru oricine că 99% din tinerii de valoare pleacă din ţară. Cei care rămân sunt, în general, mai slab pregătiti (sau mai nehotărâţi, ceea ce e totuna). Situaţia este cât se poate de firească: "ubi bene, ibi patria". Patriotismul este ceva desuet (atunci când nu e blamat de-a binelea). Asta este situaţia de la care pornim discuţia, şi nu se întrevede nici o şansă de schimbare.


De ce pleacă tinerii din ţară? Pentru bani, desigur - dar acest răspuns este doar unul incomplet. Există şi alte motive pentru care, în România, nu poţi face cercetare. De exemplu, fiindcă eşti obligat să ai alte activităţi pentru a supravieţui (gen meditaţii) care îţi ocupă timp şi efort. Dar poate cel mai important motiv este acela că cercetătorul este unul dintre cei mai desconsideraţi şi dispreţuiţi oameni din punct de vedere social: mult mai "valoroşi" decât el sunt maneliştii, buticarii, fotbaliştii, poliţistii, popii, vrăjitoarele etc. Dealtfel, toate aceste cauze descurajează tinerii să se îndrepte spre această activitate, iar atunci când o fac - de obicei - au de la bun început în cap ideea de a emigra.


Dacă acestea ar fi singurele probleme de care se izbeşte un tânăr cercetător, ar fi încă bine! Din păcate sunt şi altele: Nu există comunicare şi colaborare între noi. Nici măcar între noi, cei mai tineri (iar pentru asta nu avem dreptul să blamăm pe nimeni!) - ca să nu mai vorbesc despre generaţia mai în vârstă. În general, domneşte o stare de "sictir" ca peste tot în ţara asta dealtfel. Ori este cunoscut faptul că cercetarea modernă nu se poate face decât prin colaborare între 2,3 sau mai multe persoane axate pe o aceiaşi temă. Seminariile ştiinţifice sunt departe de ce ar trebui să fie. În general, se prezintă o carte(sau un articol). Normal ar fi ca fiecare cercetător să-şi prezinte rezultatele proprii, să facă schimb de idei etc. Nimic din toate astea! Chiar şi cei care mai lucrează (spun asta, pentru că mulţi cercetători n-au mai produs ceva de ani de zile), preferă să-şi ţină rezultatele pentru sine (cel puţin cât timp nu au fost publicate) de teama - ce-i drept justificată, din păcate - plagierii. Totuşi, eu cred că ştiinţa ar trebui să fie liberă - o lume în care ideile sunt puse în lanţuri(vizibile sau invizibile) nu poate progresa. Eu, personal, am pus pe internet toate lucrările mele.


Şi programul de doctorat este departe de ce ar trebui să fie. În primul rând nu există, cel mai adesea, comunicare directă între doctorand şi profesorul coordonator. Motive sunt multiple: de exemplu, se prea poate ca profesorul să lipsească o perioadă mai îndelungată din ţară (noroc că mai există e-mail!). Sau, şi mai frecvent, din cauza problemelor administrative şi birocratice colosale, unui profesor îi rămâne mult prea puţin timp să se ocupe de doctoranzii săi. Desigur, există şi profesori cărora nici măcar nu le pasă de studenţii lor. Din fericire, nu e cazul meu. Situaţia este cu totul diferită în străinătate: Acolo a face un doctorat este ceva cu totul serios atât din partea profesorului cât şi a studentului. În primul rând, au loc întâlniri aproape zilnice între profesor şi student - iar acesta din urmă, volens nolens, trebuie să munceasă serios pentru a nu fi exmatriculat! (Din fericire, cu o bursă de 1500 euro nu eşti obligat să dai meditaţii!)


Cam acestea ar fi motivele pentru care este atât de dificil să faci matematică (cercetare) în România. Ştiind care e problema ne putem întreba ce s-ar putea face pentru a schimba această stare? Nu voi da răspunsuri "diplomatice" sau teoretice, ci cât se poate de pragmatice: În primul rând ar trebui o salarizare mai bună: Sunt conştient că în actuala situaţie politico-economică, acest lucru este imposibil: Statul are interesul să sprijine alţi bugetari, gen: poliţişti, jandarmi, judecători (ie. aparatul represiv), demnitari etc. şi nicidecum învăţământul şi sănătatea de exemplu. Dar chiar dacă s-ar dubla salariul cercetătorilor, mare lucru nu s-ar realiza: O matematică elementară ne arată că "2x0 = 0". De exemplu, eu aş câştiga 600 lei în loc de 300 lei pe lună! Desigur, o creştere salarială ar fi binevenită, dar ea singură nu ar avea nici un efect.


Paradoxal, pentru a-i convinge pe tineri să mai rămână în ţară, trebuie asigurate toate condiţiile ca aceştia să poată pleca (cel puţin câteva luni pe an) să lucreze în străinătate: gen doctorat în cotutelă, studii post-doctorat, stagii de cercetare etc. Dealtfel, acest sistem este folosit cu succes (financiar) de către cei mai în vârstă. Din păcate, pentru un tânăr este mai dificil să găsească astfel de şanse. Oricum, fără o recomandare bună (ideal e să cunoşti un profesor stăin) este imposibil să ajungi "dincolo". O altă posibilitate, ar fi aceea de a plăti cercetătorii pentru proiecte precise - în afara salariului de bază. Astfel, tinerii ar fi stimulaţi să lucreze. Sponsorizarea privată ar fi foarte bună - mai ales că, în matematică de exemplu, nici nu e nevoie de cine ştie ce sume de bani! Din păcate, e greu să găseşti sponsori pentru ştiinţă: mult mai uşor găseşti dacă vrei să ridici o biserică sau un stadion, de exemplu.


Există totuşi lucruri bune care s-au făcut. Îmi exprim toată admiraţia şi recunoştiinţa pentru Şcoala Normală Superioară Bucureşti (SNSB). Eu am învăţat foarte mult aici şi cred că toţi tinerii din ultimi 3,4 ani au învăţat matematică în acest cadru (mult mai mult decât la Universitate). Pentru cei care nu ştiu, SNSB este o institutie privată superioară de învăţământ adresată celor mai buni studenţi (din anii 3,4 de facultate şi de master). Un stimultent important, este acordarea unor burse proporţionale cu notele obţinute. În presă şi la televizor se dau ştiri numai despre catastrofe, crime, furturi, manelişti, fotbal etc. dar nu se suflă nici o vorbă despre lucrurile cu adevărat importante şi valoroase. Doar astfel societatea românească ar ieşi din marasmul de nedescris în care se află.


Deocamdată, SNSB are doar secţii de matematică şi de informatică teoretică: din lipsă de fonduri, desigur! Au existat tentative de a lărgi acest cadru, dar sponsorii nu au fost chiar atât de darnici! Iar cercetarea matematică este, mai repet o dată, cea mai ieftină: (comparaţi-o cu fizica experimentală sau cu genetica!) tot ce ai nevoie este o bucată de hârtie, un creion şi o minte limpede şi inteligentă. Primele două le vom găsi mereu; cea din urmă - o risipim cu dărnicie pentru gloria şi prosperitatea altor ţări aşa că nu e de mirare că suntem unde suntem.


Încheierea este dedicată, ab initio, concluziilor. Iar acestea nu sunt deloc roze (cu atât mai puţin portocalii!). În situaţia de faţă, exodul inteligenţei româneşti este de neoprit. Evident, măsuri de tip comunist (gen interzicerea emigrării) nu pot fi luate. Şi atunci trebuie să ne adaptăm situaţiei. Deşi lupta pare pierdută din start, ar trebui să luptăm să păstrăm ceea ce mai avem: un sistem universitar şi institute de cercetare. Dacă sumele investite pentru înarmare şi pentru a purta războaie la mii de kilometri de ţară ar fi fost destinate învăţământului şi cercetării cu totul altfel ar fi fost situaţia. Dar nu are rost să facem supoziţii contrafactuale! Ceea ce vreau să spun este că trebuie să ne folosim cu inteligenţă de resursele pe care le avem. Tinerii care se sacrifică rămânând în universităţile şi institutele de cercetare româneşti trebuie să-şi contribuie activ pentru a menţine "steagul ridicat". Sigur, poziţia de top se va pierde curând: de exemplu, mult mai puţini olimpici vom avea, odată cu retragerea profesorilor valoroşi care i-au modelat. Dar, cel puţin, să ţinem fruntea sus şi să sperăm că în două, trei generaţii ne vom ridica la nivelul la care am fost cândva (un timp mai scurt este cu totul imposibil). Ne aşteaptă o perioadă de destrămări şi de suferinţe - o lovitură dreaptă a nemilosului Destin - dar care poate constitui începutul unei viitoare renaşteri... Eu, personal, sunt pesimist.Textul original il gasiti pe: http://www.gandliber.lx.ro
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: