Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

traditii si credinte populare


de cirtitoru la: 25/11/2005 10:09:00
modificat la: 29/11/2005 01:03:15
voteaza:
Intr-o lume ce tinde spre globalizare din instinct, nu si pentru ca asa impune economia mondiala, cita importanta mai au traditiile si credintele populare? Ne asumam sarbatorile altora, uitindu-le pe ale noastre, inversam ordinea valorilor, considerind ca ale altora sint mai bune, ne bucuram de Craciun si de Paste doar pentru ca patronul ne da mai multe zile libere, nu pentru frumusetea acestor sarbatori. Oferim martisoare, ferindu-ne, uneori, sa le purtam, doar pentru ca asa se cere. Facem liste cu femeile care ar trebui sa primeasca flori de 8 Martie (notam inclusiv felul de floare -- mai scumpa pentru sefe si pentru cele fata de care avem obligatii) uitind ca, de fapt, incluziv vinzatoarei de la piine ar trebui sa-i daruim macar un zimbet. Facem parada de 1 iunie si ne afisam la orfelinate cu ajutoare, uitind ca poate in fiecare zi ar trebui sa-i sarbatorim pe copii. Cintam imnul SUA pe 4 iulie, dar fredonam Desteapta-te romane doar la meciuri. Eu cred ca in tot iuresul asta nebunesc al vietii ar trebui sa reevaluam traditiile si credintele populare. Doar ele ne pot salva identitatea si ne pot ajuta sa nu devenim niste roboti umani. Dvs ce parere aveti? Mi-ar placea sa discutam despre acest lucru. Poate asa dam o sansa folclorului, care este o parte din amprenta unei natiuni.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


ne bucuram de Craciun si de P - de Intruder la: 29/11/2005 10:34:12
ne bucuram de Craciun si de Paste doar pentru ca patronul ne da mai multe zile libere, nu pentru frumusetea acestor sarbatori.

generalizezi...eu nu ma bucur numai pentru asta!

Oferim martisoare, ferindu-ne, uneori, sa le purtam, doar pentru ca asa se cere. Facem liste cu femeile care ar trebui sa primeasca flori de 8 Martie (notam inclusiv felul de floare -- mai scumpa pentru sefe si pentru cele fata de care avem obligatii) uitind ca, de fapt, incluziv vinzatoarei de la piine ar trebui sa-i daruim macar un zimbet.

de 1 si 8 martie, ofer la toate colegele mele buchete de flori absolut identice, inclusiv sefei mele sau femeii de serviciu!...intotdeauna am facut asa, mi se pare de prost gust sa fac diferente!

Cintam imnul SUA pe 4 iulie, dar fredonam Desteapta-te romane doar la meciuri. Eu cred ca in tot iuresul asta nebunesc al vietii ar trebui sa reevaluam traditiile si credintele populare.

nu prea inteleg ce legatura are imnul SUA si "Desteapta-te romane" cu traditiile populare, dar poate nu-s eu acum pe faza...

Poate asa dam o sansa folclorului, care este o parte din amprenta unei natiuni.

de ce sa dam o sansa folclorului?...nu mai are niciuna? nu cred!
traditiile populare s-au pierdut putin pe drum, ele sunt impanzite de "noul val" dar cine chiar vrea, izvoarele sunt la locul lor, numai sa stie ce sa caute...:D


___________________________________
semper idem...
#91452 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Traditiile, originea si decaderea - de Soare-Rasare la: 30/11/2005 10:44:34
Mi se pare evident ca traditiile se pierd tot mai mult, dupa cum adevarat e si ca asta nu se-ntampla de ieri, de azi. E un proces lung care-a inceput poate odata cu iluminismul, a continuat cu dezvoltarea stiintelor si introducerea invatamantului pentru mase, si s-a accentuat in ultimele decenii ca urmare a unui alt proces foarte curios, pe care l-as numi "americanizare". Ca urmare a decalajului cu care aceste elemente au patruns si la noi, in Romania decaderea traditiei e o problema relativ recenta, apartinand in cea mai mare parte secolului XX.

Pana si asa-zisa "traditie" de 1 martie, de a da femeilor pe care le cunoastem martisoare, este o consecinta a acestui proces. Traditia martisorului presupunea odinioara mult mai mult de atat si diferea de la o regiune la alta, si in nici un caz nu se imparteau martisoarele asa, in stanga si-n dreapta, cu un pupic, cum face multa lume azi. Acelasi lucru este valabil pentru mai toate sarbatorile, in fond avem un Craciun in care rolul central l-a luat un personaj adaptat si imbracat de Coca-Cola. As zice ca oamenii, simtind ca obiceiurile incep sa-si piarda semnificatia, au generalizat latura lor exterioara si au comercializat-o, fara sa mai traiasca launtric mare lucru.

Privind fenomenul din perspectiva obisnuita, putem ori sa declaram in mod nostalgic ca ar trebui sa facem ceva pentru revigorarea traditiei, ori sa tratam problema in mod pragmatic si sa ne spunem ca era un lucru inevitabil ca urmare a raspandirii culturii. Daca depasim insa acest stadiu, ne putem pune problema si in alt fel: oare aceasta pierdere tot mai pronuntata a traditiei nu poate fi privita si ca un imbold dat oamenilor, de a patrunde cu intelegerea acel domeniu din care au izvorat toate aceste obiceiuri, aducand totodata un "suflu nou" in cultura moderna?
#91516 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intr-o lume ce tinde spre glo - de latu la: 30/11/2005 10:44:34
Intr-o lume ce tinde spre globalizare din instinct, nu si pentru ca asa impune economia mondiala,
Asta cine a zis?

cita importanta mai au traditiile si credintele populare?
Una crescanda, ca si religia.

Ne asumam sarbatorile altora, uitindu-le pe ale noastre, inversam ordinea valorilor, considerind ca ale altora sint mai bune, ne bucuram de Craciun si de Paste doar pentru ca patronul ne da mai multe zile libere, nu pentru frumusetea acestor sarbatori.
Ordinea valorilor din punctul meu de vedere, este inversa celei pe care o subliniezi tu: Iau zilele libere ale sarbatorilor celorlalti drept cadouri, si ma bucur ca patronu' le tine si pe ale mele.

Facem liste cu femeile care ar trebui sa primeasca flori de 8 Martie (notam inclusiv felul de floare -- mai scumpa pentru sefe si pentru cele fata de care avem obligatii) uitind ca, de fapt, incluziv vinzatoarei de la piine ar trebui sa-i daruim macar un zimbet
Cine procedeaza asa, e singur de vina.

Facem parada de 1 iunie si ne afisam la orfelinate cu ajutoare, uitind ca poate in fiecare zi ar trebui sa-i sarbatorim pe copii.
Cu generalizarile astea e o problema: Pentru unii se potrivesc, pentru altii nu...
De altfel, daca am sarbatori in fiecare zi pe toti cei care ar merita, ne-ar trebui zile mai lungi si mai multe.
In final, nu stiu daca trebuie sa-i sarbatorim pe toti, ar ajunge sa ne purtam cum se cuvine cu ei...

Cintam imnul SUA pe 4 iulie, dar fredonam Desteapta-te romane doar la meciuri
Asta ai scris de dragul antitezei, sau e o metafora?

Eu cred ca in tot iuresul asta nebunesc al vietii ar trebui sa reevaluam traditiile si credintele populare.
Eu cred ca budhismul ma poate la fel de bine salva ca entitate si mai ales ca identitate. Altii o fac cu yoga.
Cert e doar, ca Maria Lataretzu nu m-ar ajuta - sunt sigur - sa-mi simt individualitatea mai accentuata in iuresul de care zici...
In ce priveste "back to the roots" - banuiesc ca asta e mesajul - e bun pana in punctul din care incepe blocajul fata de nou.

Mi-ar placea sa discutam despre acest lucru. Poate asa dam o sansa folclorului, care este o parte din amprenta unei natiuni
Folclorul este - cum scrii - o parte.
Intoarcerea la folclor alaturi de munca de recuperare a diferentelor dintre Romania si tarile avansate este insa un spagat care nu se poate birui calare, ci mai degraba cu computerul.Eu rãspund intotdeauna. Daca nu azi, atunci mâine cu siguranta.
#91523 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Craciunul, pastele, 8 Martie - de Mihai B la: 30/11/2005 10:45:31
Craciunul, pastele, 8 Martie sau 1 iunie- ziua copilului- sunt zile festive care nu au fost inventate de romani. Au fost adoptate de la altii si adaptate de romani.
Felul de sarbatorirea lor s-a schimbat de la generatie la generatie, a tinut pasul cu timpul, chiar daca esenta a ramas neschimbata.

Un exemplu l-ai dat chiar dumneata- 1 iunie-ajutoare la orfelinate. Inainte de '89 nu se facea asa ceva. Sunt convins ca strainii au tras atentia romanilor despre starea din orfelinate. Un lucru bun.

Imprumutarea obiceilor de la altii uneori nu strica atata timp cat sunt adoptate liber, nu impuse. Intr-un fel aceleasi obiceiuri apropie natii.

Chestia cu Desteapta-te romane la meciuri este foarte hazlie.
Imnul USA-Daca nu-ti place sa canti un imn de ce il canti? Chiar oare sunt minti destepte in Romania care au incercat asa ceva?...:)))

'Eu cred ca in tot iuresul asta nebunesc al vietii ar trebui sa reevaluam traditiile si credintele populare. Doar ele ne pot salva identitatea si ne pot ajuta sa nu devenim niste roboti umani.'
Fiecare individ respecta sau nu traditiile si credintele invatate de la parinti si comunitatea in care traiesc.
Bunica mea credea in fel si fel de 'credinte populare'. Ma distra si imi placea. Vacantele la ea aveau farmec de basm. Acum, cand ma gandesc la ele sunt foarte hazlii si nici nu mi-as inchipui ca as putea crede in ele doar de a-mi salva idenitatea....:))

Daca oamenii s-ar fii cramponat de traditii vechi...ehe, n-ai mai fi avut tu Craciun, Pasti, 1 iunie si cate si mai cate...:)

P.S. Globalizarea pe care o auzi trambitata pe la stiri nu se face din instinct.

#91584 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
... - de maan la: 30/11/2005 11:59:54
“ne”…”noi”…imi displace profund acest ‘noi’ al globalizarii, care deniveleaza si uniformizeaza particularul, strivind individul, reducandu-l la gloata.
nu fac parte dintre acesti noi, dintr-un milion de puncte de vedere.

Nu cred in dumnezeul ortodox mai mult decat as crede in allah, in buddha sau Yahve.
Nu-mi bat capul cu teorii despre cum a aparut omenirea, fiindca-mi par puerile comparativ cu intrebarile lui azi: “cum traiesc”, “cum evoluez”, “cum sunt perceputa”, “cum iubesc”.
Nu-mi e de nici un ajutor sa aflu ca-s amfora de lut sau rasuflare dumnezeiasa – adesea am simtit c-as fi pamant ori sfanta minune (desi mai rar, hehe) si ca pendulez grosier intre ideea universala de bine si tentatia raului.

Nu vad prin urmare de ce-as respecta traditia postului ‘de carne’ si prefer sa mananc ce vreau si cat imi trebuie, fiindca necazul meu e ispita gandului negru, nu puiul impanat din cuptor.
Si fiindca sunt constienta cat de imperfecta sunt, prefer sa-mi strunesc mintea/sufletul inaintea stomacului.
Pura alegere!

Craciunul ma umple de pace si de-o tristete blanda si buna, pe care n-o simt decat in acea perioada a anului…
colindele, mirosul de brad, prezenta celor dragi, nevoia de-a face pace cu mine si cu lumea-ntreaga sunt realitati de decembre ce se-ntampla si cu bani si fara ei.
Nu stiu, bunaoara, ce-i aia ‘prima de Craciun’, caci n-am primit-o niciodata.

Tin insa la cei doi Mosi care vin cu lucrusoare minuscule, d-alea pe care ti le-ai cumpara, ca nu-s scumpe, doar ca mereu se gaseste ceva mai important de luat…asa cum mereu ai in suflet pe careva, mai sus de tine, si-a carui bucurie ti-e infinit mai pretioasa!

Am nebunii de copil, cunosc credinte pagane de la bunica si, uite-ma superstitioasa!
Sunt unele descantece vechi care se murumura: de deochi, de aplecate, de sperietura, de noroc.
Apoi, obisnuiesc sa ma rog, acolo unde ma plezneste.
Sunt biserici pe langa care trec fara un suflu de credinta si biserici care ma trag inauntru.
Atunci impart lumanari, dar nu sarut niciodata icoane: la “vii”, multe…multe si doua doar la “morti”.
Stra-bunicii mele ce s-o dus la Domnul nu-i pun lumanarica niciodata – nu stiu de care parte.
Pluteste parca pe deasupra si-o vad, o simt traind in mine ori mangaindu-mi parul cu mana ei crapata, cum obisnuia, fara o vorba, si parc-o aud :“sa fii buna, lusha mamii, sa fii buna, ca dumnezeu pe toate le vede si de toate se-ngrijeste”…

Imi pun de sant gheorghe salcie la poarta.
Ma-ncing cu-n fir de salcie, tot atunci.

Si-mi sfintesc casa.
Peretii mei sunt umezi de aghiazma la fiecare boboteaza.

St. valentine’s day?
Nimic nu-mi zice.
si ziua trece, ca oricare.
Eu n-am avut niciodata motive sa-i dau o sarutare omului iubit, sa-i pictez o inimioara si s-o pun in bagaje, s-o aiba langa el cand s-o trezi si nu-s p-acolo.

Dar daca oamenii inventeaza ‘zile’ ce se vor celebrari ale iubirii si binelui e semn ca inca nu ne-am pierdut, e semn de speranta.
Si daca romanii cumpara flori de sf valentin dar si de dragobete, unde-i baiul?
Si daca ma duc cu “ne dati ori nu ne dati” si de ajun dar si o data cu americanii, care-o fi necazul?
De ce nu s-or bucura ai nostri plozi de doua ori, sa-mi fie mie dubla bucuria?

Io-mpart covrigi, mere dulci si pere, de sfatul ilie, c-asa facea bunica, dupa ce le tamaia de trei ori.
Si tot atunci imi ieu ceva noutz sa port si-i iau si lui ceva, ca face bine haina noua chiar atunci.
De ‘mosi’ (aceasta-i sarbatoarea mortilor) fac iara impartzeala …de data asta dai si cana si farfurie.
n-am nevoie de motiv sa dau, dar daca tot exista, de ce nu-i bine sa ma folosesc si de motivele altora de-a darui?

De ce sa stau, la slujba, in partea stanga a bisericii, cand mie-mi trebuie mana lui aproape, cand ma rog? De ce sa sada el la dreapta?
De ce-si intoarce dumnezeu fatza de la o femeie care-o data pe luna n-are voie sa paseasca-n casa Domnului, caci … ar murdari-o???
De ce s-accept in mijloc de februar ca popa cel nebun sa-mi scufunde bebelusu-n cazan de tabla in biserica cu doua grade-n termometre…ca altfel nu-l accepta dumnezeu?

Candva, femeile adulterine erau lapidate-n piata publica.
Aruncau cu piatra si alea care nu erau prinse!

Ce ne-am face daca am pastra toate traditiile?
Cine stabileste care-s bune si cine-i atat de drept la judecata sa decida care trebuie-aruncate?
Am sa fac intodeauna cum imi zice judecata proprie si bunul simt si-am sa ma lupt cu mine sa nu pic prea jos, atuncea cand, din nebagare de seama sau nestiinta, totusi pic.
Si n-au decat sa puna cazanul la fiert, inca de pe-acum, daca-i vorba ca am …’inversat ordinea valorilor’.

#91686 (raspuns la: #91523) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
autorule - de popix la: 30/11/2005 23:46:14
un minuscul comentariu referitor la Sf. Valentin.care a existat cu adevarat... se zice... ; ii inmormantat intr-un muncitoresc oras din centrul Italiei.Terni mai precis.
nu stiu de unde pana cand aparu si la noi moda asta cu 14 februarie, ziua indragostitilor!culmea, s-a bagat pe gat la romani pe la jumatatea deceniului trecut.si deci dubiul meu e justificat, e doar o chestie de consum.

si cand te gandesti ca originea acestui "sfant" este cat se poate de dubioasa...

cirtitorule, am facut aceste remarci pentru ca sunt destul de solidar cu nedumeririle tale.
#91966 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu e chiar asa... - de crocolilu la: 03/12/2005 10:09:52
E foarte simplu si chiar simplist sa spunem ca nu e nimic rau in ceea ce facem sau ce fac altii, ca nu strica(in fond de ce ar strica?) cutare sau cutare obicei, ca noi avem bun simt si ratiune si stim ce avem de facut...etc. In fond nici diavolul nu exista, nu? Acesta este inceputul greselii, pe care marea majoritate nici nu o inteleg: convingerea ca ratiunea noastra este destul de buna ca sa ne invete ce este mai bine de facut in orice situatie...si apare mandria. Daca noi am fi curati si ar vorbi in noi Dumnezeu, atunci sigur am sti sa facem alegerea corecta intotdeauna, dar oare suntem? Traditii, obiceiuri... le pastram pentru placere, pentru frumusete sau pentru rolul lor de a ne inalta sufletul acolo unde de fapt ii este locul? Fiecare cred ca ar trebui sa isi raspunda singur la aceste intrebari si daca va constata ca nu il multumeste raspunsul sau ca nu-l are sa caute ajutor la duhovnic.
crocolilu
#92429 (raspuns la: #91686) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu-s aşa de optimist - de Simeon Dascalul la: 06/12/2005 11:50:44
Tradiţiile de care vorbeşti nu sunt chiar replica implicită pe plan spiritual a unui grup etnic, bine-ar fi să fie aşa. Nu-s generate automat de popor, au la bază credinţe care se erodează treptat şi un stil de viaţă pe cale de dispariţie. Probabil era drăguţ să participi pe vremuri la hristovul viilor, dar azi ce să sărbătoreşti – că s-a lansat ultimul Windows?
Străbunicii noştri, bunicii în cel mai bun caz, au mai prins acel timp anistoric de care vorbea Patapievici. Dar pentru mine cărţi ca „Isvor, ţara sălciilor” descriu o lume complet străină. Era fascinantă şi atât de articulată, că m-am trezit că-i invidiez pe cei ce-au mai trăi atunci, minus latura materială.
Dar nu-i nici o continuitate între noi şi ei, în afară de cea biologică. Chiar sărbătorile păstrate nu mai au conţinutul de-atunci, funcţionează ca date pentru curăţenie generală, ocazii de ghiftuire şi reuniune familială. Nu spun că-i bun procesul în sine, spun doar că nu-i reversibil. Ielele nu merg cu Discovery şi nici măritişul cu salcia nu mai are rost de la relaxarea moravurilor.
Pe de altă parte importul de sărbători occidentale mi se pare o aberaţie, la acelaşi nivel intelectual cu inimioarele Maggy pe geam sau chiar mai rău.

Imnul american nu l-am auzit fredonat. Însă momentul 11 septembrie a fost reflectat într-un mod foarte haios-diferit de presă care scria sărmana corect politic în timp ce lumea de pe stradă era mai degrabă încântată c-au încasat-o americanii.

Partea cu instinctul şi globalizarea n-am priceput-o. Probabil că aşa e firesc şi suntem acum sufocaţi de filme americane fiindcă altfel în locul lor ar fi fost nemţeşti sau ruseşti. Dar nu mă simt câtuşi de puţin atras instinctiv spre ele.
#93311 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: