-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

3 statii sau 6 minute


de Entropy la: 28/11/2005 23:25:00
modificat la: 02/12/2005 15:15:31
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Intru in metrou la Ctin. Bancoveanu, spre capatul trenului. Este cu totul diferit sa te urci spre capatul trenului decat spre coada. Depinde unde cobori. Calatorii de o viata stiu bine unde sa se urce ca sa coboare aproape de scara. Daca vrei sa cobori la Piata Unirii si vrei sa ajungi afara, in fata magazinului, mai bine urci spre capat. Al doilea vagon, usa a doua, mai exact. Pici exact la scarile rulante.

Apas butonul si usile se deschid. Primul lucru care imi sare in ochi este un domn de pe o banca din dreapta. Loveste cu toata puterea cu o punga de podea. Este o punga galben cu negru, reclama la ceva. Sta pe scaun, face gesturi largi si icneste. Langa, este o fata de 10-12 ani, blonda si cu ochelari, alaturi de mama sa. Fiica priveste nedumerita la omul din stanga. Mama jenata o ridica, iar un domn amabil si el jenat, intelegator, cu un zambet crispat, ii face loc la o banca departare. Tot vagonul se holbeaza la omul care si-a faramitat punga de podea si acum plange cu fata in palme. Si eu ma holbez, dar nu direct: il privesc in geamul de vis-a-vis.

Stau rezemat de o usa pe aceasi parte cu banca sa. Toate bancile sunt ocupate si pe langa usi sunt palcuri de oameni. Privitul reflexiei in fereastra intunecata este metoda mea preferata de a-i privi pe calatori. Nu se simt observati. Daca nu te simti studiat esti doar tu si geamul negru, eventual privind la altcineva...

Barbatul poarta un pardesiu crem si pare sa aiba in jur de 50 de ani. Vajaitul metroului acopera orice comentariu si icnet. Punga s-a rupt, iar pe jos in fata sa, sunt impratiate 5-6 radiografii.

A trecut 1 minut si 30 de secunde de cand trenul a plecat de la Brancoveanu si acum ajunge la Eroii revolutiei. Sticla neagra se anima brusc, fete de muncitori, femei intre doua varste si fete roz, trec cu repeziciune prin fata geamului. Usile se deschid si in fata mea se posteaza doua liceence care vorbesc repede barfind o colega.

Atentie se-nchid usile. Gardianul care privise scena din primul vagon, sta acum in burduf si se invarte pe loc nehotarat. Metroul pleaca si paznicul se decide. Aduna radiografiile de pa jos si i le da omului. Se ineparteaza si se asaza langa usa opusa, privind pe fereastra. In geamul negru, omul tine coatele pe radiografii si capul in maini. Paznicul se apropie de el si agatandu-se cu o mana de un maner de plastic, il intreaba pe om ceva la urche. Acesta ii raspunde. Gardianul se intoarce la usa.

Doua minute jumatate - Tineretului

Usile se deschid, se inchid, trenul pleaca. Gardianul se fataie de colo colo si il mai intreaba ceva pe om. Se indeparteza.

Sunt doua lucruri care ma deranjeaza cu privire la acesti gardieni. Primul este numele stupid al firmei de paza si protectie la care lucreaza: "Scorseze security" - puteau sa-i zica si "De Niro security", ca tot aia era. Apreciez totusi ca patronul s-a gandit la autor si nu la actor. Al doilea, mai important, este disparitia cantaretilor ambulanti. Erau si unii care mai stiau sa cante. Am auzit odata un violonist care interpreta tangouri si o facea foarte bine. Canta cu nerv si aducea catre Piazzola. Am un vis filantropic in legatura cu unul dintre acesti oameni: sa gasesc un acordeonist ambulant, sa-i dau cateva cd-uri cu Piazzola si un cd player, bani ca sa aiba timp sa invete nestingherit melodiile; apoi sa plece pe strada sa interpreteze. In metrou, doar pe rutele care ocolesc centrul pentru ca acolo au ramas inca garnituri vechi, fara gardieni.

Omul cu capul in maini pare sa se mai fi linistit. Palcurile vorbesc cu vocea ridicata ca sa biruie vajaitul, ceilalti privesc in gol, studiaza cate o pulpa, dau ochiade, sau privesc dezaprobator.

Piata Unirii - multa lume pe peron. Ma indrept spre usa si privesc cu coada ochiului spre om. Este in aceasi pozitie. Simt un nod in stomac si frustrarea de a nu-mi fi satisfacut curiozitatea. Il invidiez pe gardian. Razbat printre calatorii buluciti in usa. Imi spun ca intr-o zi il voi gasi pe angajatul lui Scorseze si voi afla. Urc pe scara rulanta.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


*** - de sorinnene la: 27/09/2007 17:18:47
spunemi un nume al unei firme de paza frumos. care iti place tie
#237685 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...