te provoaca sa gandesti
Gasind o carte foarte interesanta-si pe care o propun tuturor utilizatorilor-si anume Lester Brown, Casa plina (editura tehnica), am ramas surprins de importanta demografica, pe care nu o cunosteam, atat de periculoasa. Suntem peste 6 miliarde de oameni, si autorul se intreaba daca in curand Pamantul ne va putea sustine, avand in vedere sporul pozitiv de 1,7% ceea ce inseamna 90 mil de oameni anual. Fermele agricole nu mai fac fata, terenurile nu mai pot produce cantitati atat de mari. Concluzia la care autorul ajunge este aceea ca echilibrul dintre resursele naturale si populatie poate fi atins mai degraba cu ajutorul planificarii familiale. De acum inainte intrebarea "Cati copii sa am pentru a-mi asigura o batranete linistita" trebuie inlocuita cu intrebarea "In ce fel va afecta numarul copiilor mei propriile lor vieti si lumea in care vor trai?". Oamenii nu sunt foarte interesati de aceasta, ei uita faptul ca traiesc, acum, intr-o lume diferita, intr-o lume in care drepturile de reproducere ale actualei generatii trebuie orientata spre dreptul de supravietuire ale generatiilor viitoare. Propun o discutie pe aceasta tema, daca sunteti pro sau contra unei masuri in acest sens, daca credeti sau nu ca numarul mare al populatiei va afecteaza viata, si eventuale solutii, idei si pareri!
comentarii (8):
Parerea mea...
- de
Shtevia
la: 12/12/2005 10:48:01
Eu cred ca trebuie sa ai atati copii cati simti ca trebuie sa ai. Copiii sunt darurile lui Dumnezeu. Iar noi nu suntem in masura sa hotaram daca sa ii respingem sau sa ii primim la noi.
Iar temerile de mai sus mie mi se par neintemeiate. Eu cred ca oamenii se streseaza mereu ca nu sunt destule resurse materiale, nu este destul ozon, nu este destula mancare, nu este suficient confort, etc. De fapt nu este destula iubire. Este, in schimb, mult egoism. Si mai cred ca exista un mecanism “regulator” al Pamantului care echilibreaza totul. Poate ca eu am 4 copii (nu am atatia, dar zic asa), dar in blocul meu mai este doar o singura familie cu un copil (nu e asa, dar dadeam un exemplu). Oare este un echilibru? Se pare ca nu…Lucrurile trebuie privite mereu in ansamblu, desi ne fura, de obicei, detaliile. Si eu cred ca resurse materiale sunt pe pamant destule, dar sunt gestionate prost (dinadins). Adica, prost pentru unii si bine pentru altii (cei cu painea si cutitul). Asta e opinia mea…
Probabil va ajunge la limitarea naşterilor
- de
Simeon Dascalul
la: 12/12/2005 11:20:12
dar cine ştie când va fi impusă o asemenea măsură pe plan mondial
în zona noastră progenitura a fost de obicei limitată, dar pe criterii financiare - puţini copii, dar care s-o ducă bine însă dacă aş avea bani cu siguranţă mi-aş dori mai mult de doi copii, ultimul lucru la care m-aş gândi ar fi o umanitate abstractă şi resursele ei solidaritatea o văd cel mult la nivel naţional, de aici mai probabil ca împuţinarea resurselor să ducă la războaie; mă gândesc cum ar fi arătat astăzi Europa dacă lui Hitler i-ar fi ieşit figura cu Lebensraum-ul
momentan, marile probleme sun
- de
zaraza
la: 12/12/2005 11:55:51
momentan, marile probleme sunt supraproductia si imbatranirea populatiei, nu numarul prea mare de copii. din contra, aici vad reclame pro copii. "fuck for the future" va spune ceva?
zaraza
nu cred ca problema este popu
- de
oanalaur
la: 12/12/2005 15:56:52
nu cred ca problema este populatia in crestere a planetei. am citit pe undeva ca toti oamenii pot incapea, stand in picioare, pe nu stiu ce insula (cred ca una mai mare, totusi). cred ca problema consta in pretentiile din ce in ce mai mari ale oamenilor. vrem case mai mari, masini mai rapide, mai multe aeroporturi, etc... suntem specia cea mai risipitoare de pe planeta. cultivam multa mancare (drept pentru care defrisam paduri) in schimb aruncam o gramada.
prin urmare nu cred ca avem nevoie de legi care sa ne spuna cati copii sa facem. eu am incredere in copii nostri care la un moment dat se vor prinde ca problema consta in felul in care consumam si distribuim resursele planetei. doar sa nu fie prea tarziu.
"Cati copii sa am pentru a-mi
- de
Intruder
la: 12/12/2005 18:22:44
"Cati copii sa am pentru a-mi asigura o batranete linistita"
imi suna foarte egoist chestia asta...pentru o batranete linistita muncesc acum, nu fac copii... ___________________________________ semper idem...
cati copii imi permit sa fac?
- de
Yuki
la: 13/12/2005 11:44:27
Pai inainte de material ar trebui sa punem spiritualaul: daca fac un copil o sa pot eu sa-l 'cresc' sufleteste, o sa-l pot eu sa-l fac om? Ca material am vazut ca se poate, ii iau mobil, masina si astept sa mi-l educe scoala.
fara numar !
- de
economic
la: 14/12/2005 15:24:53
Eo cand o sa fiu mare, vreau sa am o echipa de handball
daca nu reushesc din prima, si apare vre-o fetita.. fac o echipa de fete si una de baieti :)) (desigur daca imi voi permite financiar) http://www.ColegiulEconomic.ro - site-ul profilor fara secrete !! Razi de crapi ! by www.Alcolicii-BM.com
|
![]() ![]() cautari recente
"carti online sandra brown focul mocnit din paradis partea 2"
"genul masculin si genul femenin" "raliu sportiv" "departe de noi" "raisa lungu ploaie - cântecul unei viori" "puctele forte" "nlp carti" "sclav" "cum se scrie corect intreabal" "numaidecat" "ens pentru zise" "scara de lemn" "biruinta" "cate una cate doua" "fraza" "explicatia proverbului''=cine stie carte departe ajunge" "20" "cel mai mic abonament cosmote" "gaini" "cum se culeg tartufe" "figura de stil din proverbul ce se naste din pisica soareci maninca" "ema augusta" "eam" "deoparte" "SPERMA" "certificat de nastere" "zaharia stancu descult" "a incalzii" "secret" "eu personal pleonasm" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|
Am fost la întâlnirea cafegiilor!