Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Mută mortu' pe Academiei !


de Emirul Caton la: 07/12/2005 23:14:00
modificat la: 11/12/2005 14:32:24
voteaza:
Lîngă casa mea a început zilele acestea construcţia unui bloc de apartamente de lux. Era o casă veche de mahala unde, după moartea bătrînilor ei locatari, se instalaseră nişte ţigani, care au adus după ei alţi ţigani.

Trăiau, din cîte se părea, din "reciclarea" gunoaielor, aşa încît curtea spre care dădea fereastra biroului meu era mereu plină de gunoaie. Din cînd în cînd se ardeau resturile lor şi un fum gros şi pestilenţial umplea cartierul. Drept closet aveau o gaură în pămînt, sub cerul liber, aşa încît adesea, cînd mă uitam şi eu pe fereastră, un ţigănuş pe vine îmi făcea amical cu mîna. Vara devenise un adevărat pericol, roiuri de muşte intrau pe ferestre, mirosul era insuportabil, focarul de infecţii era la cîţiva metri de noi. Toţi vecinii erau furioşi, dar nimeni nu îndrăznea să cheme Poliţia şi Sanepidul. Unul a făcut-o totuşi, în numele nostru, al tuturor. Nu a venit nimeni.
După o vreme a venit însă un antreprenor, care a cumpărat terenul de la nişte moştenitori pierduţi prin ţară şi le-a dat bani ţiganilor ca să se mute. Pentru a fi mai convingător, i-a lăsat pe bărbaţi să recupereze cărămizile din demolare, iar pe "şeful" lor l-a angajat ca portar pe perioada lucrărilor. Restul au plecat undeva, într-un sat, unde aflaseră că ar fi ceva locuri libere.
Am fost fericiţi cu toţii.

Această situaţie mi-a adus însă aminte de vechiul banc cu cei doi miliţieni care găsesc un cadavru pe strada Edgar Quinet şi, pentru că le era prea greu să treacă acest nume în procesul-verbal, hotărăsc să "mute mortu' pe Academiei".
Cam aşa am scăpat şi noi de ţigani, mutîndu-i la alţii.
Noi ne-am rezolvat problema noastră, alimentînd însă o problemă socială a întregii societăţi: mahalaua noastră tihnită se gentrifică şi va deveni în curînd un spaţiu rezidenţial rezervat.

Iar ţiganii şi săracii cartierului sînt împinşi într-un neo-nomadism cronic.
Mecanismul este banal prin generalitatea lui.

Exact despre această problemă ca problemă socială ne vorbeşte o expoziţie-atelier deschisă luna aceasta la Muzeul Ţăranului Român şi intitulată, sugestiv, "Peisaj minim garantat". Este vorba, de fapt, despre peisajul sărăciei extreme din România, care priveşte peste un milion de persoane din populaţia ţării. Majoritatea ţigani, dar nu numai, căci sărăcia extremă diluează etnicitatea pretutindeni în lume. Un singur reper statistic: din punct de vedere locativ, sărăcia extremă înseamnă cam 3 m2 de persoană, adică ceva mai puţin decît am eu acum stînd la biroul la care scriu aceste rînduri şi întinzînd mîna după o carte din bibliotecă.

Expoziţia este partea vizibilă a unui studiu de doi ani, realizat de o echipă mixtă de urbanişti, arhitecţi, sociologi şi etnologi, sub egida Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti. Rostul ei este de a pune în scenă şi a impune vizibilitatea unei probleme sociale considerată: a) mare - căci atinge peste un milion de români, indiferent de etnia lor; b) gravă - deoarece ne afectează pe toţi şi nu poate fi rezolvată decît prin angajarea activă a întregii societăţi şi mai ales a autorităţilor; c) larg răspîndită - adică ea atinge toată ţara, atît satele, cît şi oraşele; d) aproape deloc vizibilă - aceşti oameni nefiind încă reprezentaţi, nici politic şi nici spaţial.
Ignoraţi în continuare, aceşti oameni, al căror număr sporeşte, pot constitui o ameninţare şi o boală gravă a societăţii româneşti; e) diversă - adică, din nefericire pentru autorităţi, soluţiile nu pot fi unice şi generale, ci trebuie să fie bine cîntărite şi adaptate condiţiilor concrete ale fiecărui context în parte.

Bine, veţi spune, ştim toate acestea. Oare chiar aşa să fie?

Cred că ceea ce refuzăm sau nu sîntem capabili încă să ştim se află undeva în amonte, la nivelul cunoaşterii şi recunoaşterii unei "probleme sociale" ca atare.
Tendinţa - firească, psihologic, dar păguboasă, social şi politic - este să mutăm problema pe Academiei. În primul rînd, problema socială nu este considerată a fi şi a noastră decît dacă şi cînd ne afectează direct şi personal.
Apoi, dat fiind că nu este a noastră, această problemă socială va fi ori negată sau bagatelizată, ori considerată inevitabil a altcuiva.

A statului, de pildă, care trebuie să o rezolve, că de-aia e stat, ca să facă ordine. O ordine pentru liniştea noastră, cetăţenii lui adevăraţi şi legitimi. Cum ? Nu e treaba noastră, atîta vreme cît problema este scoasă din orizontul nostru de preocupări şi îngrijorări - adică un fel de Du-i, Doamne, la Ploieşti!

Sau este problema Lor, a celor care sînt o problemă.
A ţiganilor, în speţă. De ce nu vreţi să evoluaţi ? Această întrebare senină a unui reporter român, cînd cu scandalul nunţii fetei lui Cioabă, este ilustrarea perfectă a acestei "soluţii". Din această perspectivă, problema constă în faptul că Ei nu vor să evolueze, nu vor să se integreze, nu vor să studieze, nu vor să fie civilizaţi ca noi etc.
Pe scurt, problema constă în reaua voinţă sau inferioritatea congenitală a titularilor problemei sociale. Altfel spus, este o problemă psihologică a unora, care fie nu vor - şi atunci trebuie obligaţi -, fie nu pot - şi atunci trebuie să fie îndepărtaţi.

Problema este, în toate aceste cazuri, că, astfel definită, o problemă socială nu va fi niciodată rezolvată şi, mai devreme sau mai tîrziu, vom suferi cu toţii consecinţele, chiar dacă personal nu avem nici o vină.
Şi ne vom certa, inutil, despre cine a fost vinovatul? Evident, cel ce a mutat mortul pe Academiei.
O problemă socială trebuie să înceapă astfel prin a fi recunoscută ca atare: avem o problemă, ea există ca problemă şi este a societăţii noastre - deci şi a noastră.
Din acest punct de vedere, problema ţigănească este profund ne-recunoscută ca problemă a societăţii româneşti. Eventual fluturată ca problemă electorală. Apoi, odată recunoscută ca problemă, ea trebuie să înceapă să fie şi cunoscută în particularităţile şi mecanismele care o fac sa fie o problemă socială. Din nou, problema ţigănească nu prea este cunoscută - căci stereotipurile etnice şi vicisitudinile personale nu sînt o cunoaştere socială. Ne grăbim astfel, adesea, cu soluţii gata făcute înainte de a fi formulat corect problemele. Iar aceste soluţii se negociază, de cele mai multe ori între cei care cer bani şi cei care dau bani.
Dar problema ţigănească nu este (doar) o chestiune de bani!
E nevoie de a gîndi locuirea, nu de a li se oferi locuinţe! - avertizează studiul amintit. Mai mult, e nevoie de gîndire pe termen lung, căci altminteri ceea ce cîrpeşti azi într-un loc se rupe mîine în altul.

În sfîrşit, o dată recunoscută şi cunoscută, o problemă socială trebuie rezolvată, adică scoasă din sfera de pericol societal. Măcar din raţiuni pur pragmatice, căci altminteri costurile sociale ar fi insuportabile pentru toţi. Şi este total contra-productiv să te întrebi, atunci cînd este prea tîrziu, cine a mutat mortu' pe Academiei ?

Sociolog, Vintilă MIHĂILESCU /www.algoritma.ro/dilema/fw.htm?current=98/index.htm

Raspund la comentariile trimise pe e-mail Emirul Caton
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (10):


emirule - de zaraza la: 11/12/2005 23:53:17
vorba vorba, dar cum vezi tu solutia? ce vor de fapt tiganii si societatea nu le ofera, ba chiar le pune piedici?

mie problema pe care o prezinti in introducere mi se pare ca are o rezolvare fericita pentru cartier. mai bine un bloc de birouri - chiar daca hidos - decat o comunitate de tigani cu wc in curte.

Pe scurt, problema constă în reaua voinţă sau inferioritatea congenitală a titularilor problemei sociale. Altfel spus, este o problemă psihologică a unora, care fie nu vor - şi atunci trebuie obligaţi -, fie nu pot - şi atunci trebuie să fie îndepărtaţi.

cred ca problema e mult mai simpla. in general societatii i se falfaie ce vor sau ce pot respectivii, atata vreme cat nu deranjeaza. cand incep sa devina un pericol pentru restul oamenilor, normal ca se incearca izolarea. de-aia au aparut in decursul istoriei spitalele de nebuni si inchisorile.

zaraza
#94510 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Emirul pentru Zaraza - de Emirul Caton la: 14/12/2005 15:26:40
Daca tu crezi ca te simti bine cu zidurile inalte intre tine si mine e in regula. Eu de la marginea exterioara a zidului tau nu plecpana nu vin martieni. Alta solutie n-am. Poate doarsa intru pe ferestra sa te anunt ca Romania e puscaria Europei plina cu tigani.

Scuza-mi nesolutia. Emirul
#95012 (raspuns la: #94510) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
emirule - de zaraza la: 15/12/2005 01:39:55
Eu de la marginea exterioara a zidului tau nu plecpana nu vin martieni. Alta solutie n-am.

ba cred ca ai o solutie. sa nu mai fie nevoie de zid. stiu, o sa zici ca si tu vrei acelasi lucru. cineva trebuie sa se adapteze. tu cine crezi ca trebuie sa faca un pas mai mare?


zaraza
#95176 (raspuns la: #95012) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Un pas mai mare ??? - de Emirul Caton la: 16/12/2005 00:06:08
Nu suntem la aceiasi distanta de zid
si de declaratia drepturilor omului ?
L-as face eu da cred ca nu stii ce vreu
si nu vreu sa te sperii de mine. In plus esti fata.

Emirul
#95352 (raspuns la: #95176) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de zaraza la: 16/12/2005 01:21:40
In plus esti fata.

pe net sa nu bagi niciodata mana in foc pentru asta!

cat despre drepturile omului, la care drept anume te referi exact?

zaraza
#95359 (raspuns la: #95352) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Emire... - de Intruder la: 16/12/2005 09:40:23
ma bag si eu ca musca-n lapte...
pana la urma ai pornit de la o intamplare (banala la urma urmei), la drepturile omului...de drepturile omului nu ma leg; oricum unii au mai multe drepturi decat altii - o stim prea bine...

tu spui:
Lîngă casa mea a început zilele acestea construcţia unui bloc de apartamente de lux. Era o casă veche de mahala unde, după moartea bătrînilor ei locatari, se instalaseră nişte ţigani, care au adus după ei alţi ţigani.

pana aici, nimic rau...nu s-a construit nici bar de noapte, nici bordel, nici sala de tortura...

Trăiau, din cîte se părea, din "reciclarea" gunoaielor, aşa încît curtea spre care dădea fereastra biroului meu era mereu plină de gunoaie. Din cînd în cînd se ardeau resturile lor şi un fum gros şi pestilenţial umplea cartierul.

asa si?...iti facea placere sa aspiri mirosul de gunoaie arse?...sau crezi ca celor care locuiau in zona, le ardea pipota sa simta mirosul PESTILENTIAL de resturi provenite din gunoaie?...eu sunt fumator, insa ma deranjeaza cateodata si mirosul de tigara...cum este sa fie vara si sa deschizi un geam si sa-ti intre in casa miros de gunoaie arse?...crezi ca-i placut?

Drept closet aveau o gaură în pămînt, sub cerul liber, aşa încît adesea, cînd mă uitam şi eu pe fereastră, un ţigănuş pe vine îmi făcea amical cu mîna. Vara devenise un adevărat pericol, roiuri de muşte intrau pe ferestre, mirosul era insuportabil, focarul de infecţii era la cîţiva metri de noi.

sunt sigur ca nu era o priveliste de admirat...daca acel loc era un focar de infectii plin cu muste care se asezau pe fecale si apoi zburau intr-o bucatarie din apropiere sau se asezau pe fata unui copil mic, care-i problema?...cetatenii care platesc taxe si impozite la Primarie nu-s obligati sa tolereze in apropierea lor closete publice sau fum de resturi menajere, sa fim seriosi!...tu singur ai spus ca ''mirosul era insuportabil''.

Toţi vecinii erau furioşi, dar nimeni nu îndrăznea să cheme Poliţia şi Sanepidul. Unul a făcut-o totuşi, în numele nostru, al tuturor. Nu a venit nimeni.

oare de ce n-au indraznit?

După o vreme a venit însă un antreprenor, care a cumpărat terenul de la nişte moştenitori pierduţi prin ţară şi le-a dat bani ţiganilor ca să se mute. Pentru a fi mai convingător, i-a lăsat pe bărbaţi să recupereze cărămizile din demolare, iar pe "şeful" lor l-a angajat ca portar pe perioada lucrărilor. Restul au plecat undeva, într-un sat, unde aflaseră că ar fi ceva locuri libere.
Am fost fericiţi cu toţii.


mi se pare corect ca proprietarul terenului sa aiba dreptul sa-si vanda bunul cui are bani sa cumpere...si mi se pare corect ca antreprenorul sa cumpere si sa dispuna cum doreste de investitia facuta...tot pe la drepturile omului intra si chestia asta...
cei care stateau acolo, n-au fost dusi intr-un lagar de concentrare si nici in ocna de sare...
s-au dus intr-un sat si satele sunt populate de oameni, nu de monstrii... la tara, isi pot sapa fara grija o groapa in pamant pentru nevoi fiziologice si daca au si un acoperis deasupra sa nu-i ploua sau ninga, e ok...in oras duceau o viata rurala, nu?...pai mi se pare corect sa stea la tara...

in rest ai dreptate pe undeva...insa totusi, am si eu impresia ca multi tigani nu vor sa evolueze si se cantoneaza in traditii depasite...probabil ca tu ai trait intr-un mediu civilizat si modern (se cunoaste dupa cum scrii) dar nu toti sunt ca tine sau macar pe jumatate ca tine...stim toti ca exista clanuri unde fetele sunt maritate imediat ce devin ''apte'' sa dea nastere unui copil, ca nu sunt lasate sa aiba decizii proprii, ca unii copii nu pun scoala pe primul plan, etc...
te vad un om cu carte si fara complexe legate de origine...oameni ca tine ar trebui sa stea de vorba cu acei tigani de care ne ferim toti...bineinteles ca delincventi sunt si printre romani si printre evrei si printre francezi si printre unguri si printre englezi si printre parlamentari...

in incheiere as vrea sa-ti pun o intrebare: care ar fi fost solutia TA pentru tiganii aceia?

multumesc pentru atentie...:)

p.s.
esti un om curajos pentru ca nu-ti negi originea; multi recurg la chestia asta si nu din saracie sau frica...;)
___________________________________
semper idem...
#95415 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu iti multumesc ca stai de vorba cu mine - de Emirul Caton la: 17/12/2005 23:27:34
Solutiile sunt intodeuna punctuale. Conjuctia intereselor, oricare
ar fi ele, atata timp cat sunt cerinte omenesti gaseste local solutiile.
Totul e ca cineva sa fie platit sa rezolve o problema pe metrul lui patrat. Sau daca ne tine buzunarul pe suprafata tarii noastre.

Inca odata multumesc de atentie.

Emirul Caton
#95702 (raspuns la: #95415) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
De tine depinde daca vrei sa ai identitate - de Emirul Caton la: 17/12/2005 23:27:34
Sa le rezolvam pe rand. Eu sunt de genul masculin, femeile ma
cred barbat, Unii ma jignesc spunandu-mi "maimuta data jos din
copac " alti ii simt fara sa vorbesca ca ma iubesc, iar in spatiul social
ma vad un om destul de activ pentru a ne limpezi NOI noua, liniile de demarcatie intre public si privat intre rational si etic, etc.
E treaba ta ce vrei sa-mi spui despre tine dar... usurezi dialogul cand
ne stim cel putin rolul de sex. Nu caut sa dialogez strict cu femeile
ci cu cei chinuiti de intrebari care chiar ne dor. Intrebarile omenesti sunt cele ale sufletului si mintii darnu sunt maiomenesti ca intrebarile carnii. Pe partea drepturilor omului am facut o referire la cat de departe suntem intre ce se vrea idealtipul declaratiei omului din carta ONU si vai steaua ei respectare, oriunde nu numai in Romania. Apropoo, ma intereseaza ce poti sa-mi spui TU despre istoria acestui cuvant ROMANIA. La nivel de simt comun nu de dictionar. Ia-o ca pe o provocare. Fa un eseu in jurul acestui cuvant fara sa-l denigram gratuit sau sa fim catalogati pupincuristi. Multumesc de atentie.

Emirul Caton
#95703 (raspuns la: #95359) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
salutare emirule! - de zaraza la: 04/01/2006 19:21:56
si La Multi Ani!

aia cu femeile si barbatii era o gluma. o gluma si nu prea, pentru ca nu-mi place atitudinea fals condescendenta a barbatilor vis-a-vis de femei. adica, vezi bine "sunt bland cu tine ca esti femeie, dar daca n-ai fi....". atunci ce? mi-ai arata ce tare esti, dar asa, politetea elementara obliga, "nu-i asa"? feel free, arata ce poti, aici ne infruntam doar intelectual.

nu-mi place la tine ca te invarti infinit in jurul cozii, de o maniera alunecoasa si cu vizibila intentie de a sensibiliza opinia publica in problema tiganilor. numai ca n-ai nimic in spate, nici un argument. doar prea multa emfaza lacrimogena. si cand esti prins la mijloc dai o replica "adanca" ce nu spune nimic. inteleg ca esti purtator de cuvant pe undeva, dar daca vrei sa te asculte lumea, schimba stilul.

eseul despre "ROMANIA" tara si originea cuvantului nu ma intereseaza. suntem un popor ca oricare altul, iar mie imi lipseste complet mandria ca sunt romanca, fiica de traian, decebal si buricul pamantului. am fost indoctrinati suficient in copilarie, zic ca e cazul sa ne trezim la realitate.

cat despre drepturile omului, recunosc sincer ca nu le cunosc temeinic, si nu cunosc nici situatii in care sunt ori ba respectate in ce priveste tiganii. de-asta te-am intrebat la ce drept anume te referi ca sa putem discuta concret. cum nu-mi poti da exemple clare si te refugiezi iar in general, deduc ca nici matale nu prea le cunosti.

emire, e usor sa indrepti degetul in exterior, sa alegi un punct si sa zici cu patos "ei sunt de vina!" dar cand dumneata nici macar nu poti explica pentru ce anume sunt "ei" de vina, ma tem ca ei isi vor vedea in continuare de treburile lor, iar dumitale iti va ingheta degetul.

zaraza
#98492 (raspuns la: #95703) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Servus Zaraza - de Emirul Caton la: 08/01/2006 19:01:18
Sunt mandru ca cea mai cea dintre luminatele stele de pe acest
e-grup chiar 'si scoate muschiul G spre nespalatul si
neslefuitul meu organ. Incolturindu-te nitel ma/ne mai slefuim pana
vine primul orgasm identitar. Cu dedicatie pentru tine de la mine iti voi posta urmatorul eseu :
Suspendati-ne, Taiati crengile , Minunati-va ! Ma duc sa-l scriu.
Multumesc de atentie. Emirul Caton
#99029 (raspuns la: #98492) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: