-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Spuneti NU lui Big Brother.


de epimeteu la: 09/12/2005 01:17:00
modificat la: 11/12/2005 14:39:50
voteaza:


Încet dar sigur, Big Brother se insinuează în viaţa noastră de zi cu zi. Oriunde am merge, vedem peste tot din ce în ce mai multe camere de filmat. Dacă intrăm într-un magazin, sau într-o bancă, dacă mergem cu metroul sau pur şi simplu ne plimbăm pe stradă - zeci de ochi electronici ne privesc şi ne înregistrează fiecare mişcare. Noţiunea de intimitate şi de drept la propria imagine şi-a pierdut practic orice semnificaţie. Nu am ajuns chiar ca în Japonia, unde s-au introdus camere de supraveghere până şi în toaletele publice, dar nici mult nu avem!


De curând, poliţia a introdus un sistem de supraveghere video a traficului pe şoseaua Bucureşti-Braşov prin care, se spune, şoferii vor fi amendaţi (amenda trimiţându-le prin poştă) pentru depăşirea vitezei legale fără a mai fi opriţi de poliţişti... Nu peste mult timp, acelaşi lucru îl vor păţi şi pietonii care traversează pe roşu sau care aruncă hârtii pe stradă de exemplu... Cum aşa? Foarte simplu: prin noile tipuri de buletine care vor reţine automat amprentele degetelor şi caracteristicile irisului - poliţia va dispune de o bază de date care să permite identificarea video, imediată, a unei persoane. Mai mult: deşi pare de domeniul SF nu e imposibil ca în câţiva ani să fim cu toţii injectaţi cu microcipuri de identificare (sau poate de control). În SUA se vorbeşte la modul serios despre treaba asta... În orice caz, paşapoartele "biometrice" sunt o realitate.. iar cine vrea să viziteze SUA trebuie să se supună umilitorului procedeu de amprentare.


Cum s-a ajuns aici? Dezvoltarea tehnologică este un răspuns, fiindcă "oferă" posibilitatea controlului permanent al indivizilor. Ar fi fost de-a dreptul ciudat dacă marile corporaţii şi statul nu ar fi utilizat aceste mijloace. Firmele, băncile, supermarket-urile au tot interesul să-şi supravegheze angajaţii şi clienţii... pentru a preîntâmpina furturile de exemplu. Statul, de fapt conducătorii, au de asemenea interesul să ştie exact ceea ce fac supuşii săi: ce mănâncă, unde se plimbă, ce vorbesc între ei şi, în primul rând, ceea ce gândesc. Crimele de "gândire" sunt din ce în ce mai numeroase şi mai aspru pedepsite de codul penal: exprimarea oricărei opinii "neortodoxe" este imediat catalogată drept "discriminatorie", "rasistă", "antisemită", "negaţionistă", "teroristă", "fascistă" etc. şi pedepsită cu amenzi mari sau cu ani grei de puşcărie. (vezi de ex. legile "împotriva discriminării", sau legea împotriva "negării holocaustului".)


Unul dintre pretextele invocate pentru creşterea exponenţială a controlului de tip big-brother asupra cetăţenilor a fost acela al pericolului "terorismului internaţional". Nu neg existenţa unui asemenea pericol - deşi cele mai multe acte teroriste sunt de fapt cele puse la cale de către agenţii guvernamentale (uneori chiar împotriva propriei populaţii). Însă măsurile aşa-zis "antiteroriste" luate de către SUA şi mai recent de UE desfiinţează practic toate libertăţile cetăţeneşti târându-ne într-o lume neototalitară: oamenii pot fi închişi pe termen nelimitat, fără nici o judecată - dacă sunt "suspecţi de terorism" (Noţiunea fundamentală a dreptului "un om este nevinovat până când se dovedeşte contrariul" a fost răsturnată pe nesimţite în "un om e vinovat până când se dovedeşte contrariul") ; dizidenţii şi "neortodocşii" sunt asociaţi foarte uşor unor noţiuni vagi cum ar fi "terorism", "xenofobie", "antisemitism", "rasism" etc.; tortura este cvasi-oficială şi nimeni nu se mai deranjează să o nege - ba chiar se laudă cu ea; telefoanele sunt înregistrate la fel şi toate activităţile făcute de cineva pe internet ("big-brother" ştie ce site-uri ai accesat, îţi citeşte e-mail-urile etc.); străzile, gările, magazinele, clădirile publice sau private etc, toate. sunt supravegheate non-stop de camere de luat vederi etc.


Ce putem face? Cum putem protesta faţă de această intruziune tot mai agresivă asupra vieţii noastre, asupra libertăţii noastre de gândire? Nu sunt un adept al mijloacelor violente... (prin SUA, nişte protestatari împotriva lui bigbrother măzgăleau camerele de luat vederi cu spray-uri. Eu NU recomand o asemenea atitudine.) Cred că cel mai important lucru e să spunem în continuare ceea ce gândim - chiar cu riscul de a suferi pentru asta. Există internetul - ştiu foarte bine, e controlat până în măduva oaselor - dar de bine de rău, el reprezintă încă un mediu în care putem să spunem şi să transmitem ideile. Dacă aveţi ceva de spus, vă rog, vă implor: faceţi-o! Atâta timp cât ne putem păstra libertatea interioară poate că nu e totul pierdut.


Textul meu original: http://www.gandliber.lx.ro/bigbrother.html
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


epimeteu - de zaraza la: 11/12/2005 23:38:56
pacat ca faci o varza din text, unele aspecte ar fi interesante. dar aia cu amenzile de circulatie strica tot patosul pe care vroiai sa-l construiesti. in europa se practica de zeci de ani, si nimeni nu se plange de "supraveghere". in romania e chiar foarte buna, as zice, nu mai poti da spaga la politai. sau e mai greu, tre' sa cunosti neaparat pe cineva sus :).

zaraza

#94503 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu neg existenţa unui asemen - de donquijote la: 12/12/2005 01:52:02
Nu neg existenţa unui asemenea pericol - deşi cele mai multe acte teroriste sunt de fapt cele puse la cale de către agenţii guvernamentale (uneori chiar împotriva propriei populaţii)
si care ar fi alea ma rog? in lumea civilizata vorbesc, ca in dictaturile din lumea a 3-a e posibil dar nu de alea e vorba. daca te referi la site-urile de 'teoria conspiratiei', subiectul a fost discutat si rasdiscutat pe forum. parerea mea ca e ca sunt scoase de grupuri interesate (tot felul de fosti securisti/kgb-sti si altii de teapa lor) pentru minti bolnave/spalate.
activitatea 'big brother' are mai mult orientare comerciala, in afara de
probleme de securitate (acolo unde sunt).
activitatea intelectuala nu e supravegheata la modul la care deranjeaza cetateanul de rand sau chiar mai cu motz. legile impotriva discriminarilor rasiale sau etnice le consider bine venite si nu cred ca deranjeaza pe cineva (vorbesc de oameni normali) in mod special faptul ca nu poate folosi cuvinte injurioase la adresa altora doar pentru ca sunt diferiti.
pe mine ma deranjeaza mai mult junk mail-ul si spam-ul, dar nu la modul ca-mi face viata imposibila. un rau care apare odata cu dezvoltarea tehnologiei si a societatii ca si dopurile de circulatie sau poluarea.
faptul ca nu mai poti face sex la servici chiar ca nu ma deranjeaza :)
#94525 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Big Brotherul comunist - de ampop la: 13/12/2005 07:55:37
E usor sa chemi la revolta impotriva sistemelor de supraveghere moderne, a camerelor instalate in benzinarii, mall-uri sau gari. Pe vremuri, cand tehnica nu era chiar asa de avansata, ce spuneai de ascultarea telefoanelor din Romania de catre unchiesul Secu' ? Cand corespondenta iti era citita si rascitita de catre UM01...? Nimic, nu-i asa? Acum cand roata istoriei se intoarce, incet dar sigur, hai la lupta cea mare! Ai reclamat pe atunci la Amnesty International torturile si internarea in institutii psihiatrice a dizidentilor? Ori masluirea medico-legala a mortii 'suspecte" a unor opozanti ai regimului lui Ceasca? Mucles. Bag sama ca ala era BigBrother-ul bun. Cel ce "ocrotea" patria si clasa muncitoare. Acum cand "masoneria" baga CCD cameras nu-ti mai convine.
Astept dovezi concrete despre lupta pentru drepturile omului din perioada comunista, pentru a avea credibilitate. Altfel este iar o emanatie a acelorasi clienti ai lui Unchiesu'...cei care au scapat tzatza din gura.
Mario
#94832 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lupta impotriva lui big brother - de donquijote la: 13/12/2005 08:08:00
cum sa ne 'dam la fund' - sugestii:
- lucrati numai pe cash. fara cecuri sau carte de credit sa nu fiti nevoiti sa prezentati vreun act de identitate
- nu instalati linie de telefon sau abonati la mobil ca informatiile personale sa nu ajuga la forurile interesate. la nevoie folositi telefonul public. puteti fi sunat acolo. :)
- nu scoateti permis de conducere pt ca sa nu puteti fi luat la 'ochi' de camerele automate instalate de masoni care se opun incalcarii regulilor de circulatie.
- daca aveti pc nu-l folositi niciodata 'on line' (cunosc si de astia - se tem de virusi)
daca mai aveti idei, adaugati-le la lista de mai sus.
:)
#94834 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
NU unei astfel de libertati !!! - de ampop la: 13/12/2005 10:23:04
Curiozitatea m-a indemnat sa purced la examinarea sursei acestei cuvantari aparent democratice, aflate in slujba drepturilor si libertatilor individului. Ceea ce m-a dus la descoperirea unor elemente absolut stranii daca nu abominabile. Fara a face nici un comentariu, le voi insira doar, comentarii, citate si link-uri preluate de pe acest sit mama intitulat sugestiv "Gand liber" www.gandliber.lx.ro .
Sa incepem:
pe pagina home, un motto:
"Politicienii sunt acel soi de oameni a căror unică şi adevărată convingere este lipsa oricărei convingeri, asociată cu o insolenţă supărătoare şi cu o neruşinată artă a minciunii." (Adolf H.)

cine o fi Adolf H. ...Hitler dragutzu???

mai apoi,
link-uri de genul:
http://www.romare.ro/ Romania Mare
http://www.ziarultricolorul.ro/
http://ro.novopress.info/ unde "1400 de patrioti suedezi isi comemoreaza camaradul" respectiv "Peste 1400 de patrioti europeni s-au adunat in Suedia pentru a comemora un camarad a carui viata furata timpuriu a devenit un exemplu al efectelor nocive ale multiculturalismului".
http://www.frontnational.com/ partidul lui Jean Marie LePen;

regasim atacuri la adresa lui H.R. Patapievici:
"Preşedintele "Institutului Cultural Român", UN DUŞMAN AL POPORULUI ROMÂN"

ori:
"Legile "antifasciste" fac victime"

si de ce nu :
"Mâncarea, în S.U.A., este lipsită de orice gust, ca de altfel, întreaga lor societate' :))) asta-i de final!

Oare nu avem de a face cu aceeasi Garda a lui Zelea, imbracata in catifeaua rosie a national-comunismului? Ganditi-va singuri! Eu insa le REFUZ "libertatea" verde sau rosie, ce-o fi!


Mario
#94861 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fun ;) - de epimeteu la: 14/12/2005 23:24:22
Amice, trebuie sa recunosc ca m-ai distrat :) Dar eu tot nu am inteles prea bine ce ma consideri: nazist, comunist, nationalist, legionar, antisemit, conspirationist ? :) Este foarte usor sa etichetezi un om - dar asta nu inseamna ca l-ai inteles! Nu-ti plac link-urile pe care le-am pus pe site-ul meu: ok.. nici eu nu sunt de acord cu tot ce scrie acolo... Ca nu am zis nimic de comunism: pai scuza-ma, am laudat eu undeva societatea comunista? (care era fara indoiala totalitara) Am laudat eu nazismul?? Dimpotriva.. eu vorbesc de societatea actuala care incepe sa semene tot mai mult cu societatile totalitare din trecut, beneficiind in schimb de tehnologii de controlare a indivizilor mult mai puternice (ceea ce le face si mai periculoase). Si inca ceva: crimele mai mari din trecut impotriva libertatii NU justifica deloc crimele mai mici de acum... Multi oameni erau inchisi pentru ceea ce gandesc - acum se practica acelasi lucru (si nu doar in China sau in alte state totalitare ci si in "democratica" UE, de exemplu - inclusiv in Romania). Nu sunt un fan al legionarilor (in primul rand sunt ateu), dar nu pot fi de acord cu arestarea unui om (prof.Grigore Oprita) doar pentru faptul ca a scris o carte despre legionari. Ca sa nu mai vorbesc de zeci de istorici arestati in Occident pentru ca pun la indoiala teze oficiale privind istoria celui de-al doilea razboi mondial... ma refer la asa-zisii "negationisti". Nu au dreptate, foarte bine - dovediti-o in mod stiintific, nu le bagati pumnul in gura! Acesta prigonire a lor ii face, dimpotriva, mai credibili! Articolele mele sunt provocatoare, recunosc! Va provoc sa ganditi; sa ma criticati, daca gresesc - dar sa ma criticati cu argumente logice...

#95129 (raspuns la: #94834) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
You ain't funny at all! - de ampop la: 15/12/2005 07:18:41
Nu ma distreaza negationismul. Zici "Nu au dreptate, foarte bine - dovediti-o in mod stiintific, nu le bagati pumnul in gura! ". Am ajuns in stadiul de a demonstra existenta Holocaustului! Stiintific! Chiar nu ai rusine? Va sa zica sa-ti fac un calcul ingineresc cu Qced, Qvap, Qardere a cadavrelor, cu capacitatea calorica a pacurii de la crematorii si cu Qabs de fiecare OM ars? (evreu, tzigan, slav, iehovist, comunist, homosexual)??? Disgusting! Sa-ti arat filme cu munti de cadavre gasite la eliberarea Auschwitz-ului. Oare erau dummies puse de un regizor american sau rus? I don't give a damn daca esti ateu sau legionar ortodox. Vrei sa spui ca cineva te prigoneste? Cine te prigoneste amice? Conspiratia iudeo-masona?
Site-ul tau este maladiv, amestecand de fapt nazismul cu national-comunismul, de fapt opera de mult clocita in laboratoarele securitatii lui Ceausescu. Nimic nou sub soare si nici macar nu este "provocator". Si...daca esti "tare" scrie explicit Adolf Hitler si nu Adolf H. la motto-ul site-ului!
Mario
PS: am mai intalnit se pare discursul tau in Cafenea. Sub alt pseudonim, banuiesc. Acum ai si site.
#95180 (raspuns la: #95129) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Adevarul nu e distractiv... - de epimeteu la: 23/06/2006 01:40:37
Nerusinatii de "negationistii" au facut asemenea expertize stiintifice care pun la indoiala posibilitatea de a masacra zilnic mii de oameni cu Zyclone B (care de fapt era un dezinfectant) si de a arde mii de cadavre pe zi. Bineinteles, istoria 'oficiala' le ignora, fiindca ea nu are nevoie de "dovezi" ci de o credinta oarba. Muntii aia de cadavre (munti de cadavre nu de cenusa) erau ale unor oameni care murisera de subnutritie si de tifos. Nici un "negationist" nu neaga faptul ca sute de mii, poate milioane de oameni au murit in lagarele naziste din cauza subnutritiei, a muncii fortate, a epidemiilor (diaree, tifos etc), a conditiilor foarte dure de detentie, sau pur si simplu ucisi. Oricum, tu si cei ca tine sunteti prea indoctrinati de catre propaganda oficiala pentru a fi deschisi la argumente 'neortodoxe'. Nu am facut nici o referire in vreun text al meu la o asa-zisa "conspiratie iudeo-masonica", dar vad ca vorbesti tu despre asta - ceea ce demonstreaza clar faptul ca TU de fapt crezi in asa ceva, nu eu.
M-am saturat de mult sa aud tampenia asta cu "national-comunismul" - comunismul a fost prin definitie anti-national si internationalist. Ce rost ar mai avea sa iti explic ce inseamna nazismul, fascismul, comunismul etc.? Oricum habar n-ai ce inseamna, dar iti place sa arunci asemenea cuvinte - fiindca e mult mai usor sa jignesti si sa improsti cu noroi decat sa aduci argumente.
#129302 (raspuns la: #95180) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...