Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Scriitorii exilului, patrie de-a-ndoaselea


de gabriel.serbescu la: 09/12/2005 22:36:00
modificat la: 11/12/2005 14:41:48
taguri: Eseuri 
voteaza:
In introducere, despre Suflet

Printre vocabulele importante, exista una a carei cariera, deosebit de lunga, provoaca reflectii melancolice. E vorba de Suflet.
Principiu cosmic, provenit din lumea inteligibila, toate doctrinele antice impregnate de misticism se sprijineau pe el.

Preocupat nu atat sa-i defineasca natura, cit sa-i hotarasca rolul in viata credinciosilor, crestinismul l-a readus la dimensiuni omenesti.

In lumea moderna, a reusit, putin cate putin, sa recastige teren si sa-si consolideze pozitiile., era citat chiar si in plina voga a a materialismului, iar filozofii, atat de reticenti in ceea ce-l priveste, ii rezervau totusi un locsor in sistemele lor.

Cui ii mai pasa azi de el? E pomenit doar din greseala; locul lui e in romante. Vorbirea nu-l mai accepta: capatand prea multe sensuri si slujind la prea multe, s-a ponosit, s-a harbuit,s-a degradat.
Patronul sau, psihologul, tot intorcandu-l pe o fata si pe alta, avea sa-l dea gata.


Scriitorii exilului

In exilat descoperi un ambitios, un dezamagit agresiv, un ins acrit dublat de un cuceritor. Ba chiar exista o anume relatie intre nenorocire si megalomanie. Cel care a pierdut totul pastreaza, ca pe o ultmia salvare, speranta gloriei sau a scandalului literar. Consimte sa renunte la tot, in afara de numele sau.
Astfel, apatridul devine-sau spera sa devina, romancier. Rezultatul va fi o acumulare haotica, o inflatie de spaime, de nelinisti perimate.

Nu poti inprospata la nesfarsit infernul, a carei caracteristica e tocmai monotonia, dar autorul nostru staruie, iar puterea acestei sperante e atat de mare incat, daca trudeste intr-o uzina, o face numai cu gandul ca intr-o zi va fi smuls de acolo de o faima pe cat de subita, pe atat de surprinzatore.

La fel de tragic este cazul poetului. Dorinta lui de a fi citit nu-i mai putin imperioasa decat aceea a romancierului improvizat. Fata de cel din urma are macar avantajul de a-si vedea versurile publicate in maruntele reviste ale emigratiei.

Oricat de putin numerosi ar fi emigrantii, ei se aduna in grupuri, si nu atat ca sa-si apere interesele, cat pentru ca sa-si publice mahnirile, protestele, chemarile fara ecou. Zadarnic am cauta o forma mai sfasietore de act gratuit.


Un absolut de doua parale

Exilul este la inceput o scoala a delirului. Delirul nu e insa o sansa care se da la toti, deopotriva. E o situatie-limita, un fel de ultim hotar al starii poetice. Nu e deloc usor sa fii de niciunde, cand nici o constrangere exterioara nu te obliga la asta. A te smulge lumii - ce trudnica autoabolire! Apatridul, in schimb, nu are nici un zbucium, nici o noapte alba pentru a se lepada de toate; evenimentele insesi il imping intr-acolo.

Chiar si cei care nu-s prea daruiti gasesc in dezradacinare, in automatismul excluderii lor, plusul de talent pe care nu l-ar fi putut gasi intr-o existenta normala.

Sint buni poeti, si foarte slabi prozatori; faptul se poate explica totusi destul de usor. Examinati productia literara a oricarui popor mic: prisosinta de poezie e trasatura ei cea mai frapanta.
Proza are nevoie, pentru a se dezvolta, de o anumita rigoare, de o stare sociala diferentiata si de o traditie: ea este deliberata, construita; poezia tasneste, este directa sau, dimpotriva, pe de-antregul elaborata.
In vreme ce proza cere un geniu asezat si o limba cristalizata, poezia e perfect compatibila cu un geniu barbar si o limba informa. A crea o literatura inseamna a crea o proza.

Toata lumea tanjeste sa aiba un suflet afis

Patrunzand in infernul literar, ii vei cunoaste minciuna si veninul; rupt de realitate, caricatura a propriei tale fiinte, nu vei putea trai decat experiente formale, indirecte; vei fii inghitit de cuvant.

Literatul? Un gura sparta ce-si vinde nenorocirile pe doi bani, le face publice, le repeta intr-una: nerusinarea este regula lui de viata; el se prostitueaza.
Secatuit de propria fecunditate, omul de litere scade cu fiecare cuvant pe care-l scrie.

Voltaire a fost primul literat care si-a ridicat incompetenta la rang de procedeu, de metoda.
Nici unul dintre subiectele de interes ale epocii in care a trait nu a scapat sarcasmelor sale, spoielii de cunoastere, nevoii de scandal, vulgaritatii sale absolute.
Profund superficial, lipsit de orice sensibilitate pentru intrisec, el a inaugurat flecareala ideologica in literatura.
Mania lui de a sporovai, de a indoctrina, intelepciunea lui de moasa comunala aveau sa faca din el prototipul, modelul literatului.

Am sa incerc sa-mi uit chiar si viata, de teama sa nu incep a sporovai despre ea.

Sa-ti faci publice tarele pentru a amuza ori pentru a scoate din minti! O barbarie ce ne violeaza intimitatea, o profanare, o pangarire. Si o ispitire. Vorbesc in cunostinta de cauza. Am, cel putin, scuza ca-mi urasc faptele, ca le savarsesc fara sa cred in ele.
Dar din pacate, mai usor se renunta la paine decat la cuvant, iar vorba aluneca in vorbarie, in literatura.

Ce va fi cartea ta, pot spune ca presimt prea bine.
Traiesti in provincie: insuficient de corupt, cu nelinisti neintinate, nici nu-ti dai seama cat de demodat e orice sentiment. Drama interioara isi traieste ultimele clipe.

Mai e pe urma tonul. Al tau - mi-e teama - va fi in genul ¨nobil¨, ¨linistitor¨, impregnat de bun-simt, de cumpatare sau de eleganta..
Nu uita insa ca o carte trebuie sa se adreseze barbariei din noi, anomaliilor, inaltelor noastre marsavii, si ca un scriitor ¨uman¨care adopta idei prea acceptabile isi semneaza singur actul de deces literar.

Uita-te bine la cei ce izbutesc sa ne trezeasca interesul: departe de a impaca pe toata lumea, ei apara pozitii de nesustinut. Intelepciunea e nefasta pentru geniu; fatala pentru talent. Tempereaza-l pe autorul ce n-are astampar in tine, insuseste-ti, sporind-o, spusa Sfantului Ioan Scararul: ¨Nimic nu-l cinsteste mai mult pe calugar decat descurajarea.¨

Cu cat timpul se dilata, cu atat literatura se chirceste. Iar Haul Nestiutului va inghiti niste pigmei.

Civilizatia Occidentala e civilizatie a romanului. Obnubilata de literatura, ea ii acorda scriitorului aproape tot atata credit cat lumea antica inteleptului.
Insa patricianul care-si cumpara un stoic sau un epicurian trebuia, alaturi de sclavul sau, sa se ridice la un nivel pe care nici nu-l viseaza burghezul modern care-si citeste romancierul preferat.

Daca mi s-ar obiecta ca acel intelept, cand nu era impostor, batea apa-n piua pe teme uzate - destinul, placerea sau durerea - as raspunde ca acest gen de mediocritate mi se pare preferabil celui de acum, ca pana si-n sarlatania intelepciunii se afla mai mult adevar decat in aceea a activitatii romanciere.

La final, daca nu ai taria de a te demoraliza impreuna cu epoca ta, de a merge tot atat de jos si de departe ca ea - sa nu te plangi ca nu esti inteles. Si mai ales, sa nu te crezi un precursor: lumina nu va fi in veacul acesta. Iar daca tii sa aduci ceva nou, scotoceste-ti tenebrele ori ia-ti nadejdea de la literatura.

Convingerile mele fiind niste pretexte nu am intentia sa ti le impun. Altfel stau lucrurile cu sovaielile mele; pe acestea nu le nascocesc si cred in ele cu adevarat.

Asa se face ca a trebuit, cu buna credinta si cu pareri de rau, sa te supun acestei lectii de perplexitate.


***


Am sa rog sa-mi fie scuzata forma de a va anunta doar la sfarsit, autorul acestor randuri, cauzand poate ascocieri nefericite ale textelor cu subsemnatul.
Intentia mea nu a a fost asta, ci doar, stiind ca numele de Cioran poate atrage deasemenea antipatii sau retineri, am dorit ca nimeni sa nu-si refuze o astfel de lectura, in special cei pentru care cuvantul este important.

Am citat fragmente din ¨La tentation d´exister¨ Gallimard, 1956, tradusa in limba romana Humanitas 50 de ani mai tarziu ca ¨Ispita de a exista¨. Au fost extrase din capitolele: ¨Foloasele exilului¨, ¨Scrisoare despre cateva impasuri¨, ¨Dinclolo de roman¨si ¨Furii si resemnari: Destinul cuvintelor¨, Emil Cioran.comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (19):


"Sa-ti faci publice tarele..." - de Intruder la: 12/12/2005 16:20:36
La final, daca nu ai taria de a te demoraliza impreuna cu epoca ta, de a merge tot atat de jos si de departe ca ea - sa nu te plangi ca nu esti inteles. Si mai ales, sa nu te crezi un precursor: lumina nu va fi in veacul acesta. Iar daca tii sa aduci ceva nou, scotoceste-ti tenebrele ori ia-ti nadejdea de la literatura.

Cioran, la 22 de ani emigrase in Germania si imbratisa transformarile national-socialiste de atunci. Ii era rusine ca s-a nascut roman, dar nu i-a fost rusine sa scrie:
"Nu existã om politic în lumea de astãzi care sã-mi inspire o simpatie si o admiratie mai mare decît Hitler. Existã ceva irezistibil în destinul acestui om pentru care orice act de viatã cîstigã semnificatie numai prin participare simbolicã la destinul istoric al unei natiuni... Mistica Führerului în Germania este deplin justificatã... Meritul lui Hitler este de a fi rãpit spiritul critic unei natiuni" ("Vremea" nr. 346/ 15 iul. 1934)
..."copilul teribil" iesea la lumina si cincizeci si ceva de ani mai tarziu scria:
"Am încredere în Ion Iliescu, care conduce Frontul Salvãrii Nationale. Ştiam de mai multã vreme cã el era speranta României."

dar da, a tanjit si el, ca noi toti sa aiba un suflet afis...

Daca mi s-ar obiecta ca acel intelept, cand nu era impostor, batea apa-n piua pe teme uzate - destinul, placerea sau durerea - as raspunde ca acest gen de mediocritate mi se pare preferabil celui de acum, ca pana si-n sarlatania intelepciunii se afla mai mult adevar decat in aceea a activitatii romanciere.

si-a construit un labirint de cuvinte protector...mi se pare corect pana la urma, sa ne demoralizam odata cu epoca...

Convingerile mele fiind niste pretexte nu am intentia sa ti le impun. Altfel stau lucrurile cu sovaielile mele; pe acestea nu le nascocesc si cred in ele cu adevarat.
...Cezarul si-a luat singur ce-i al lui...dixit.

___________________________________
semper idem...
#94618 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder:) - de gabriel.serbescu la: 12/12/2005 19:49:46
.
#94708 (raspuns la: #94618) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder:) - de gabriel.serbescu la: 12/12/2005 19:51:20

Cioran in acelasi timp afirma: ¨staruiesc in convingeri, precum viermele in fruct¨.
Nu-l scade, e totusi un filozof studiat in academiile franceze, si e, poate, printre singurele spirite cu adevarat universale care s-au nascut in Romania, citat inclusiv in limbile hispanice sau anglosaxone.

Ca sa raspund totusi partii cu Hitler, fara a ma arunca in polemici inutile, si fara alt pretext decat de a-ti reaminti un pic contextul epocii, Cioran daca dovedea la inceput o admiratie fata de Hitler, la fel ca majoritatea social democratiei europene, ulterior s-a adancit in studiul filozofiilor orientale, ca raspuns la isteria vremii, cum chiar el marturisea in interviurile publicate de Liiceanu, imediat dupa 89.

Cel mai corect e sa recunoastem ca fragmentele astea sint o adevarata piatra de incercare:)
#94710 (raspuns la: #94618) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gabi - de Intruder la: 12/12/2005 21:49:55
nu-l ''scad'' pe Cioran!...cine crezi ca sunt eu sa-l scad?
l-am citit si cu cat il citesc mai mult cu-atat mi se pare mai uman...
bineinteles, fragmentele redate de tine si altele, sunt pietre de incercare...il admir pe Cioran ca reuseste sa le ridice singur...un om de anvergura lui nici n-ar fi putut face altfel...
nu vreau sa dau cu pietre - n-am eu chiar asa mult tupeu...:)
si-apoi...este ispita de a-l citi.
___________________________________
semper idem...
#94751 (raspuns la: #94710) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
!! - de maan la: 12/12/2005 22:03:35
Cand zic “cioran” imi reamintesc cararile infundate ale adolescentei tarzii, cand incercam sa ma identific in cutare sau cutare miscare literara au filosofica, sau macar in opera unui anume scriitor.
Pe cioran mi l-a pus intr-o zi in brate, radu, fratele meu intru simtire.
“- bai, fii atent’ la asta si zi-mi cata nebunie din el regasesti in tine!” (ceva asemantor)

rufoasa cartulie era plina de gemul de caise al lui ducu si de multiple semne, menite sa-mi atraga atentia asupra cutarui pasaj … urma, conform intelegerii, sa fac acelasi lucru si sa pictez semnele mele in dreptul fragmentelor care mi-au atras atentia, ca se le comentam impreuna, mai tarziu.

Citeam asa, cartile, la dubla-intelegere, ca sa despicam in zece mii si-un pic, firul ne_lamuririlor noastre.

Eram (sunt?) prea naravas-optimista-n cuget, ca sa am rabdare pentru cioran, dar asa cum am fost invatata, nu-mi puteam permite sa abandonez cartile, o data ce le-am deschis.

Concluzia mea, despre ce scrie omul asta, a ramas aceeasi de-acum 15 ani:
“- braveaza, i-am zis, traieste din plin, manat de dorinta egoista de-a suprima in oameni dorinta de-a respira cu pasiune.”

mi-amintesc de pasajul despre voltaire.
Tocmai citisem ‘lettres philosophiques’ si ‘candide’ si l-am urat pe ciudatul ala care-ncerca sa-mi demonstreze ca n-am inteles nimic din dorinta voltairiana de-a combate fanatismul si lipsa de toleranta si ca bucuria mea, izvorata din impulsul natural de-a urma calea fireasca spre o fericire profund umana, ii alta dovada de prostie!

n-aveam cum resimti drama exilului, pe care reuseam insa s-o traduc la alta scara, prin durerea dezradacinarii de meleagurile copilariei, spre care tanjeam mai mult, pe masura ce inaintam in varsta.

cat priveste drama cealalta, a scriitorului, a reusit sa ma convinga ca n-am/ nu voi avea niciodata nimic de transmis si ca a scrie e perversiune cu sine, intr-un mod cu mult mai vulgar decat gestul fizic, intrucat se petrece-n vazul lumii.

atunci am distrus cele cateva revistute scolaresti in care cineva-mi publicase versurile si n-am mai scris de-atunci decat pentru mine.
de-atunci insa-l si detest pe cioran, desi nu de la el am aflat, putin mai tarziu, ca ‘a vorbi’ nu-i tot aia cu ‘a gandi’, si cu-atat mai putin cu ‘a crede’.
octogenarul frant intre-ntrebari cu raspunsuri negre, a gasit destula putere/slabiciune, sa se umileasca-n pasiuni fizice catre-o femeie cu cativa zeci de ani mai tanara, suficient de superficiala, un fel de emma bovary a epocii ei.
acela care mi-a amarat tineretea cu trei citate, sfaraia constant-umilitor de …‘iubire’, reducand la un scancet erotic sleampat, de mosneag decrepit, tot ce scrisese pana atunci.

Iti trebuie, fara-ndoiala, niste creieri, ca sa poti suci minti si sa sochezi cu adevarul tau cel de nimeni gasit, care se le para celor flamanzi suprema revelatie … atat de flamanzi aceia, si vorbele atata de socante, incat nimenea nu va mai avea suflu sa se-ntrebe de ce pana la el n-a egzistat unul care sa traga de sfoara unor atari concluzii?
Raspunsul ar putea fi simplu.
Cand vorbeste, heidegger iti pune mintea la lucru, te sleieste intelectual, nu ti-arata limita ci te obliga sa te lovesti cu ea-n cap- adevarul lui ‘a fi’ nu-i pentru toata lumea, ci pentru-acela care poate-ajunge pana la el.
Asta nu face concesii – daca nu poti, sezi acasa, la capsunile tale cu frisca si la revista existentialista ‘elle’!
Cand vorbeste cioran, adevarul esential (cica!) ti-e, prosteste, la-ndemana.
Si-asta ar putea fi (cel putin) un renghi jucat de-o minte ascutita unora cu mult inferioare.

Asa gandeam atunci…
Ca sa-mi construiesc o parere noua, ar trebui sa-l iau de la capat pe cioran, cum am facut cu-atatia altii.
N-am pretentia ca l-am inteles.
Din pacate, pana cand nu ma va deranja cumplit ideea ca l-as putea nedreptati, raman la vechile concluzii.
Mea culpa pe mai tarziu, cand (doamne-ajuta) m-oi intelepti.

Am sa rog sa-mi fie scuzata forma de a va anunta doar la sfarsit, autorul acestor randuri,
io una deja-mi zambeam in musteti, savurand clipa cand, amintindu-mi autorul, voi arata cu degetul spre plagiator.: )))
multumesc pentru citate, ca si pentru modul elegant de-a ma fi manipulat.

stiind ca numele de Cioran poate atrage deasemenea antipatii sau retineri
de-aceea am facut paralela absolut cretina cu martin heidegger.
daca nu esti capabil sa construiesti un sistem filosofic bine inchegat, sau o structura romanesca cu dichis, tinde macar sa fii panait istrati si te vom respecta pentru ceea ce vrei sa devii!!!!

am dorit ca nimeni sa nu-si refuze o astfel de lectura, in special cei pentru care cuvantul este important.
cuvantul e important atunci cand reflecta adevaruri cu scop de-a construi, pentru ca numai asa poate trece de liziera vorbei, in fapte.
Si mai e important daca te trimite la intrebari, incitandu-te sa gasesti singur raspunsurile!

Altfel batem campii, divagand grotesc, asa cum fac eu acuma si de-obicei.

Filosoful propune adevarul sau, romanicerul ofera si el un posibil adevar dar nici unul nu zice “Asa se face ca a trebuit, cu buna credinta si cu pareri de rau, sa te supun acestei lectii de perplexitate.”.
Ca sa vezi cine vorbeste despre sarlatani!
Din sfera lui, cioran decide ca omenirea trebuie sa-l asculte, ca EL STIE, ca el e deschizatorul de pleoape!!!!

ca pana si-n sarlatania intelepciunii se afla mai mult adevar decat in aceea a activitatii romanciere.
ei nu zau! ca faina-i scuza!
n-a zis flaubert ca ‘madame bovary c’est moi’…?
Ce-o fi vrand mai sincer de-atat?
In plus, a permis cititorilor, sa se regaseasca (sau nu) in acel ‘moi’, nu l-a perorat ex catedra!

Convingerile mele fiind niste pretexte nu am intentia sa ti le impun.
psihologie inversa.
daca n-avea intentia, trebea sa fi scris o poezie!
in loc de-asta, face apologia lui ‘ce m-as mai sinucide’, ca sa traiasca pana la adanci batraneti, spre dezamagirea idolilor lui.


Cioran in acelasi timp afirma: ¨staruiesc in convingeri, precum viermele in fruct¨.
si ti se pare ca-i mare afacere sa nu poti vedea dincolo de adevarul personal?

Nu-l scade, e totusi un filozof studiat in academiile franceze, si e, poate, printre singurele spirite cu adevarat universale care s-au nascut in Romania, citat inclusiv in limbile hispanice sau anglosaxone.

ramane sa deduc ca ce spun spaniolii si englezii e litera de lege si ca la ei nu-s la fel de multi idioti ca la noi.
#94753 (raspuns la: #94618) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
admir pe Cioran ca reuseste s - de maan la: 12/12/2005 22:07:13
admir pe Cioran ca reuseste sa le ridice singur...
VAI!
le ridica doar ca sa se distreze aruncandu-le-n capul altora!
nu-i capabil sa si le duca singur!

se pare mai uman
asta da.
#94755 (raspuns la: #94751) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)) - de gabriel.serbescu la: 12/12/2005 22:43:57
Maan, iti scriu, si iti scriu razand.

Pe undeva iti inteleg travaliul, si lovitura, dezamagirea si nefastul de a descoperi nu doar inutilitatea gestului scriitoricesc, dar si hilarul rolului in sine.
E greu sa-l citesti pe Cioran, si mai greu cand acesta demoleaza, fara sa ridice nimic in loc. Insa ce face Cioran mai mult, decat sa intareasca credinta acolo unde e?
Iti inteleg prima parte a raspunsului, insa nu cauta gaoshenii cu ura, si nici nu racai bube. Pana la urma chira el recunostea ca e un palavragiu, un teoretician pentru senili, pentru adolescenti si femei slabe de inger.

Si mergand pe logica lui Cioran, cand un scriitor al unei culturi putine, a creat, vreodata, un sistem de gandire?:))
#94777 (raspuns la: #94755) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ei, gabi - de maan la: 12/12/2005 23:20:25
sper din tot sufletul sa apara pe-aici un fan cioran.
ai sa citesti citate care m avor matura concret in absurd.

cioran e mare fiindca stie sa-si acopere spatele.
mereu.
asa ca, de-as vrea sa ma adap din braga cioraniana, detractor sau adorator, mereu voi gasi argumente.

lupta asta n-are sfarsit, fiindca asa a gandit-o maestrul.
#94792 (raspuns la: #94777) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
! - de Shtevia la: 14/12/2005 15:28:54
Nu sunt fan Cioran, dar de multe ori nu pot sa nu fiu de acord cu el, in multe privinte, indiferent daca vreau asta sau nu. Este deasupra mea vibratia lui si a ceea ce scris..
Nu ma pot abtine sa nu dau citate. Asta e!

"Nu stiu ce e bine si ce e rau; ce e permis si ce nu e permis; nu pot condamna si nu pot lauda. Nu este nici un criteriu valabil in aceasta lume si nici un principiu consistent.”
„Am adesea senzatia unei cunoasteri integrale care epuizeaza tot continutul lumii, pentru ca altadata sa nu pricep nimic din tot ce se invarte in jurul meu.”
„Dar ce sa castigi in lumea aceasta? Sunt unii pentru care orice castig n-are nici o importanta, care sunt iremediabil nefericiti si singuri. Suntem toti atat de inchisi unul altuia! Si daca am fi atat de deschisi incat sa primim totul de la celalalt sau sa-i citim in suflet pana in adancuri, cu cat i-am lumina destinul?”
„Viata dezvolta plenitudinea si vidul, exuberanta si depresiunea; ce suntem noi in fata vartejului interior care ne consuma pana la absurd? Simt cum trosneste viata in mine de prea multa intensitate, dar si cum trosneste de prea mult dezechilibru. Este ca o explozie pe care n-o poti stapani, care te poate arunca si pe tine in aer iremediabil. La marginile vietii ai senzatia ca nu mai esti stapan pe viata din tine, ca subiectivitatea este o iluzie si ca in tine se agita forte de care nu ai nici o raspundere, a caror evolutie n-are nici o legatura cu o centrare personala, cu un ritm definit si individualizat. La marginile vietii ce nu este prilej de moarte?Mori din cauza a tot ce exista si a tot ce nu exista. Fiecare traire este in acest caz, un salt in neant. Cand tot ce ti-a oferit viata ai trait pana la paroxism, pana la suprema incordare, ai ajuns la acea stare in care nu mai poti trai nimc fiindca nu mai ai ce. Chiar daca n-ai strabatut in toate directiile acestei trairi este suficient sa le fi dus la limita pe principalele. Si cand simti ca mori de singuratate, de disperare sau de iubire, celelalte implinesc acest cortegiu infinit dureros. Sentimentul ca nu mai poti trai dupa astfel de vartejuri rezulta si din faptul unei consumari pe un plan interior. Flacarile vietii ard intr-un cuptor inchis de unde caldura nu poate iesi.[...] . N-au avut toti misticii dupa marile extaze sentimentul ca nu mai pot continua sa traiasca? Si ce mai pot astepta de la lumea aceasta acei care simt dincolo de normal viata, singuratatea, disperarea sau moartea?”
#95032 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de gabriel.serbescu la: 14/12/2005 16:35:52
Am citit si recitit primul tau mesaj, si am gasit si am regasit scriitorul, in prima parte a textului. Scriitorul din tine, cel care nedenaturat de ton si de publicul care-l pandeste din spatele incovioat la ceea ce scrie, dezvaluie deziluzii, solitudini si nevoi, din pacate infrante, caci de cele mai multe ori, stii bine, sorii ard.

Nu l-am mai gasit/regasit, in o doua parte, care incepe din momentul in care citand fragmente dai raspunsuri usturatoare, de tata ofuscata, nu te demite, auzi? Cu atat mai putin il pot gasi in textele elaborate paralele, in care te pretez modelului ¨nobil¨, ¨intelegator¨de ¨bun simt¨.

Inca odata raman convins de faptul ca Cioran desface iluzii insa nu poate desface credinte, si ca in antisistemele sale, un labirint cu Minotaur inclus, se afla iesirea. Mai cauta:). Si mai scrie asa, ranita ca o leoaica, delirand ca un artist. Altfel esti doar un literat oarecare.

Si nu-ti fa griji ca poate cineva mai citeste randurile astea, ar trebui sa stii, mesajele lungi obosesc, la fel cum odata divulgata perplexitatea, nimeni nu va mai intra pe acest topic:)
#95071 (raspuns la: #94753) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de Lascar Barca la: 16/12/2005 19:01:50
"...cioran e mare fiindca stie sa-si acopere spatele.
mereu."

Bravo!Asa este!Si tu faci la fel:))Si-mi place de tine!:))
#95518 (raspuns la: #94792) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lascar Barca - de maan la: 17/12/2005 23:32:38
sunt pe-aici cativa care m-ar fi putut lejer desfiinta cu argumente strajnice, dar uite ca ultimul mesaj nu le-a permis sa le expuna!

#95710 (raspuns la: #95518) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
g. boldis - de maan la: 17/12/2005 23:36:51
"Mai cauta:). "

asta fac acum.
deocamdata explica-mi cum vezi citatul asta pus de shtevia mai jos:

Sa-ti faci publice tarele pentru a amuza ori pentru a scoate din minti! O barbarie ce ne violeaza intimitatea, o profanare, o pangarire. Si o ispitire. Vorbesc in cunostinta de cauza. Am, cel putin, scuza ca-mi urasc faptele, ca le savarsesc fara sa cred in ele.

#95711 (raspuns la: #95071) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan, - de PROUDFRECKLED la: 18/12/2005 22:22:56
Bravo!Asa este!Si tu faci la fel:))

Esti de acord cu afirmatia de mai sus?Da sau nu.Raspunsul este facultativ,bineinteles:))
#95860 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Bravo!Asa este!Si tu faci la - de maan la: 19/12/2005 00:26:57
"Bravo!Asa este!Si tu faci la fel:))

Esti de acord cu afirmatia de mai sus?Da sau nu.Raspunsul este facultativ,bineinteles:))"

"la fel" se referea-n citatul complet la doua lucruri diferite.
"la fel", asa cum l-ai scos din context, ar putea sa trimita la orice.

cu cuvintele tale, ce anume ai vrea sa-ti recunosc cu DA sau NU?

:)
#95873 (raspuns la: #95860) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan, - de PROUDFRECKLED la: 19/12/2005 17:06:28
Citatul dat de Lascar"...cioran e mare fiindca stie sa-si acopere spatele.
mereu.":
Comentariul Lascarului: "Bravo!Asa este!Si tu faci la fel:))Si-mi place de tine!:))"
Intrebarea mea,cu cuvintele mele: Esti de acord cu afirmatia de mai sus?Da sau nu.Raspunsul este facultativ,bineinteles:))"
Cuvintele tale: ce anume ai vrea sa-ti recunosc cu DA sau NU…….nu le-am folosit si nici n-am de ce.
Nu vad nici o scoatere din context la mine, si nici doua intelesuri cind Lascar afirma ca si tu faci la fel.
Inteleg ca nu vrei sa raspunzi,e bine si asa:)


#95972 (raspuns la: #95873) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ba//da - de maan la: 20/12/2005 12:46:01
Am scris ‘asa’ mesajul ala, dupa ce l-am bibilit nitel, sperand ca te voi convinge sa reiei rationamentul si, analizand raspunsul pe care i l-am dat lui barca sa intelegi macar, ca daca la momentul glumei n-am fost dispusa sa discut pe tema, repetarea intrebarii e total nejustificata fiindca nu-mi va schimba atitudinea.
Cred ca atunci cand ii atribui cuiva niste adjective trebuie sa-i si demonstrezi cat e de bun/rau. A caracteriza pe careva si a-l invita sa aprobe sau nu rationamentul nu-mi place nici ca joc nici ca idee.

A raspunde ‘da’ la o paralela cu cioran m-ar putea arunca-n ochii altora in pacatul grandorii de care, vai, inca nu sufar.
A infirma ar fi sine o nesinceritate intrucat da, atunci cand vreau sa demonstrez ceva aduc cate argumente pot fiindca majoritatea reactioneaza dupa scheme logice prestabilite (deci previzibile) iar pe de alta nu vad de ce mi-as pierde vremea introducandu-le pe parcurs.
Intentia nu-i deci sa ma dau mare in ochii vreunuia ci doar sa-mi gasesc parteneri de discutie asa cum imi plac.

Raspunsul clar la intrebarea initiala ti se va revela o data ce ti-ai raspuns la alta, privind de data asta prin prisma modului in care ai reactionat la ce ti-am zis: Daca nu pot impune cuiva cum sa gandeasca pot, au ba, sa-i determin reactiile in asa fel incat in rezultatul final sa apara ca am controlat totul inca de la inceput si mi-am acoperit spatele, pentru eventualitatea in care as putea fi acuzata de manipulare?

Rezumand, raspunsul meu ar fi: “lascar are dreptate” daca te-ai simtit manipulata si “lascar nu are dreptate” daca te-ai simtit tot timpul stapana pe raspunsurile tale si nu dusa cu presul.

#96116 (raspuns la: #95972) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan, - de PROUDFRECKLED la: 21/12/2005 15:16:05
Rezumand, raspunsul meu ar fi: “lascar are dreptate” daca te-ai simtit manipulata si “lascar nu are dreptate” daca te-ai simtit tot timpul stapana pe raspunsurile tale si nu dusa cu presul……tipic:))))

Tendinta oamenilor inteligenti si cititi ,care minuiesc cu usurinta cuvintele,este de a-si alege partenerii de discutie care le plac,trecind peste cadavre.Majoritatea previzibila,de fapt ,devine publicul spectator si admirator.

Raspunsul la intrebare,ti se va parea straniu,eu il stiu …pentru ca mi-a placut sa-ti citesc postarile…cu toate ca de multe ori au fost mult prea elaborate sau bibilite cum spui chiar tu.Sa raspunzi tu cu da sau nu?Fereasca Dumnezeu…sa pierzi cumva controlul si sa n-ai spatele acoperit .In perceptia mea expresia a avea spatele acoperit este la fel cu expresia asul din mineca.De aceea am fost surprinsa sa constat ca intr-o alta postare, procedura dupa tine se numeste trish. Nici n-as trisa, pe de-o parte, dar nici n-as mai risca toate cartile. …….observ ca pentru un incepator te descurci bine:))
Si in aceeasi postare mai departe constati :Castigul, ca si distractia, sunt insa mereu direct proportionale cu numarul de carti aruncate-n joc.Daca-mi permiti ,as adauga in completare:atunci cind tragi linia finala si faci socoteala…In realitatea imediata suntem inconjurati de trish si spate acoperit si cistigul este pe masura abilitatii trisorului…….Cred ca am reusit sa te fac sa intelegi de ce am insistat.Daca nu…nu este nici o pierdere…
#96408 (raspuns la: #96116) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gabi, - de PROUDFRECKLED la: 21/12/2005 16:04:01

Cioran poate atrage deasemenea antipatii sau retineri,


Da.Si au trecut ceva ani de cind mi-am spus ca nu-l mai citesc.Pe masura ce inaintam in lectura articolului tau, mi s-a indus aceeasi nevoie de cautat locul de dat cu capul,aceeasi stare de nesiguranta,neputinta,inconfort…cu alte cuvinte de cutit rasucit in rana…si-mi spuneam c-o stiu ,mi-e foarte cunoscuta, un trist sentiment de déjà-vu. Am plecat din tara inainte sa apara traducerea acestei carti ,dar si daca eram acolo…. marturisesc , n-as fi citit-o …pentru ca asa mi-am propus.
Mi-ai dat peste cap terapia.La momentul oportun.Ma mina nevoia sa pun pe hirtie ceva amintiri din epoca de aur .Daca ai citit “Femeia din fotografie” a Tiei Serbanescu sti despre ce vorbesc.Multumesc !M-ai oprit la timp:))
raspunde acestui comentariu


#96412 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: