Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Retete Traditionale la romani:


de ARLEKYN la: 24/12/2003 13:02:33
modificat la: 24/12/2003 13:02:33
taguri: Antreuri 
voteaza:
Sarmale cu varza acra
Ingrediente: 1/2 kg carne de porc, doua cepe, 2 linguri cu orez, o varza acra mare, sare, piper, cimbru, o lingura plina cu grasime, o lingura cu pasta de rosii sau de ardei.

Preparare: Se pregateste tocatura cu orez: carnea se trece prin masina de tocat impreuna cu ceapa. Se adauga orezul spalat si scurs, o cescuta cu apa rece, sare, piper, un ou, cimbru, piper si sare. Se amesteca bine.

Foile de varza se tin in apa rece, apoi se desfac, se scot cotoarele, se aleg partile mai subtiri, se impart foile in doua, trei sau patru parti, daca sunt mai mari. Se tine foaia in mana, se umple cu o lingurita cu tocatura, se rasuceste, se strang capetele. Se asaza ordonat in cratita, peste un strat de varza tocata marunt, peste care se toarna putina grasime. Sarmalele, asezate randuri-randuri, se acopera cu un alt strat de varza tocata. Se toarna peste ele pasta de rosii sau de ardei, desfacuta cu o cescuta cu apa calda. Se fierb incet 1-2 ore, adaugandu-se apa, din cand in cand, in timpul fiertului.

Se servesc cu mamaliguta.
*****************************************************************************
Sarmalute moldovenesti
Ingrediente: 1/2 kg carne de porc, 1/2 kg carne de vita, 100 g de orez, 100 g de ceapa, 2 oua, 200 g de untura, 3 kg de varza murata, 2 linguri cu bulion, sare, piper macinat, piper boabe, cimbru, marar uscat.

Carnea se da prin sita mare a masinii de tocat, dupa care se amesteca cu orezul, ouale, ceapa tocata marunt, piperul macinat si sarea. Separat se toaca varza si se amesteca bine cu untura, bulionul, piperul boabe si cimbrul. Pe fundul vasului se asaza bete de marar si un strat subtire de varza tocata. Sarmalutele sunt aranjate pe marginea vasului, iar in mijloc se pune varza tocata, bine indesata. Deasupra se asaza un strat subtire de varza tocata, care sa acopere si sarmalutele, si se lasa la fiert pana s-a patruns carnea.
**************************************************************************
Varza cu carne de porc
Ingrediente: 2 capatani de varza, 1 kg carne de porc, o lingura cu pasta de rosii, sare, piper boabe.

Preparare: Se taie varza fideluta, se tine in apa 30 de minute, apoi se stoarce si se asaza in cratita, impreuna cu carnea taiata bucati, cu pasta de rosii desfacuta cu o ceasca cu apa calda, sare si boabele de piper. Se pune la fiert pana ce se inmoaie carnea si varza, adaugand, din cand in cand, putina apa calda. Se da apoi la cuptor, pana ce se rumeneste.
****************************************************************************
Racituri de porc
Ingrediente: 2,5 kg picioare si cap de porc, usturoi, o telina, un morcov, o radacina de patrunjel si una de pastarnac, o ceapa, sare.

Preparare: Picioarele si capul de porc se curata, se parlesc si se spala in mai multe ape. Se acopera cu sase litri de apa si se pun la fiert impreuna cu legumele taiate si ceapa. Se spumuiesc, apoi se lasa sa clocoteasca foarte incet si fara capac vreo patru-cinci ore. Cand apa a scazut, atat cat sa acopere carnea, raciturile sunt gata. Bucatile de carne fiarta, curatata de oase, se asaza intr-o tava sau in farfurii adanci. Se curata usturoiul si se piseaza impreuna cu sarea, se pune intr-o strecuratoare si se toarna peste ele apa calduta degresata, in tava sau farfuriile cu carne. Se dau la rece pana se incheaga piftia. (Usturoiul nu se opareste, pentru ca isi schimba gustul.)
*******************************************************
Ciorba cu tarhon, ardeleneasca
Ingrediente: 1 kg ciolan de porc afumat sau de sira spinarii, o ceapa, o lingura cu orez, o legaturica de tarhon, 2 linguri smantana, un galbenus de ou, o lingura cu otet.

Preparare: Se spala si se sparge ciolanul. Se pune la fiert impreuna cu ceapa taiata marunt si se spumuieste. Cand carnea este aproape fiarta, se adauga orezul curatat si spalat. Dupa ce orezul s-a fiert, se adauga tarhonul, spalat si taiat marunt.

Intr-un castron, se amesteca galbenusul de ou, otetul si smantana si se toarna peste ciorba fierbinte.
***************************************************************************
Cozonaci argeseni
Ingrediente aluat: 1 kg faina, 4 oua, 250 ml ulei, 250 ml lapte, 300 g zahar, 50 g drojdie, un varf de sare.

Ingrediente umplutura: 100 g zahar, 100 g miez de nuca, o lingurita cacao, stafide, rahat, esente, coaja de lamaie rasa.

Aluatul: Se fierb 100 ml de lapte cu zaharul. Separat se bat ouale cu sarea. Intr-un vas se sfarama drojdia, peste care se adauga laptele fiert cu zaharul, iar ingredientele se amesteca, pana se omogenizeaza, cu 3 linguri cu faina. Maiaua astfel obtinuta se lasa la crescut. Faina ramasa se amesteca cu 150 ml de lapte si se completeaza cu ouale batute, uleiul si esente. Se adauga maiaua crescuta, se bate bine pana se dezlipeste aluatul de pe maini si se lasa la crescut, la cald.

Umplutura: Miezul de nuca se amesteca bine cu zaharul, cacaoa, stafidele, rahatul, esentele si coaja de lamaie. Aluatul este umplut cu aceasta compozitie si se asaza in tavile unse cu ulei. Inainte de a se baga la cuptor, cozonacii necopti se mai lasa la crescut si se ung cu galbenus de ou. Se baga la cuptorul bine incins si se lasa la copt 25 de minute. Dupa ce s-au copt, cozonacii se ung cu un sirop facut din apa cu zahar.
************************************************************************************
Cozonac moldovenesc
Ingrediente: 1 kg faina, 10 galbenusuri, drojdie de bere, 100 g untura, 200 ml ulei, sare, 300 g zahar tos, o lingura cu zahar pudra, vanilie, 300 g nuci macinate, 2 linguri cu rom, 100 g stafide, o lingura cacao, 3 linguri cu zahar, 500 ml lapte.

Preparare: Se cerne faina intr-un vas adanc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 ml de lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.

Se amesteca patru linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framantat) cu 250 ml de lapte clocotit. Se freaca drojdia de bere (o bucata de marimea unei nuci) cu o lingura cu zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit sau, in absenta plitei, pe aragaz, in apropierea ochiului aprins.

Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga coca crescuta si se incepe framantatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intai bine ouale in aluat, se framanta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cate putin si untura de porc proaspata. Se framanta o ora, adunand aluatul spre centrul vasului de framantat. Se lucreaza la temperatura ridicata si se framanta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cand aluatul face basici.

Ca aroma, pentru cozonac se folosesc, cu precadere, coaja de lamaie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framantatul.

Cat sta aluatul la dospit, acoperit cu un prosop curat, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca, intr-un castron, cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri cu zahar tos, cu stafide si doua linguri cu rom.

Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime sau se fac mai multe astfel de rulouri, care se pun in forme de cozonac, unse cu grasime.

Se lasa tava sau formele cu aluat pe marginea plitei, la caldura, inca o ora, dupa care se pun in cuptorul cald, cu focul mic, 15 minute, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.

Inainte de a fi introdusi in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura cu zahar pudra si se cerne peste cozonacii calzi, scosi din cuptor.

Cozonacii nu se taie calzi si nu se pastreaza decat in camere aerisite si curate.

Este foarte important sa stiti ca toata actiunea pentru prepararea cozonacului trebuie sa se petreaca in bucataria foarte bine incalzita.
*****************************************************
Pofta Buna...:o)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


PERCUSH ca la mama Corbu - de Sibipot la: 27/05/2005 10:03:21
Imi permit sa va prezint o reteta tare gustoasa si la indemana oricui. Ea se prepara mai ales in Movila Banului, localitate de campie buzoiana, reteta culeasa de la D-na Corbu, taranca.
Percuşul se face numai din măruntaiele de la un porc, cu gighir cu tot, muşchiuleţii mici, un kilogram de slănină subţire cu şorici copt la foc, preferabil de pe jambon, o jumătate de kilogram de şunculiţă afumată, 2 urechi, o bucată de guşă aşa la un kilogram, sare, piper boabe, foi de dafin, boia iute după gust, intestine groase de porc, preferabil cele in care se umple lebărul.
Se pune la fiert toată cărnăraia, mai puţin slănina afumată, în apă cu puţin oţet şi sare, piper boabe şi foi de dafin. Cantităţile condimentelor rămân, după gust, la alegerea gospodinei sau gospodarului. După ce s-a fiert bine cărnăraia, având grijă să fie spumate la timp, se scoate cu spumarul şi se lasă să se răcească. Se dă prin maşina de tocat cu sită potrivită împreună cu foile de dafin şi piperul din fiertură, se potriveşte din sare, boia iute, coriandru şi ienibahar măcinat, dacă mai este cazul. Se frământă bine până devine o pastă, gustându-se dacă are condimente după gust. Se umplu maţele cu această compoziţie având grijă să punem feliuţe subţiri de slănină afumată în aşa fel încât atunci când tăiem percuşul în felii să apară neapărat şi o bucăţică de slăninuţă. După ce s-au umplut maţele, dar nu prea îndesat ca să nu se spargă la fiert, se leagă la capete şi se pun la fiert în supa data în clocot, la foc mic, şi după ce au dat în două - trei clocote se scot percuşii, se lasă să se scurgă bine de supă, eventual se şterg cu un prosop.
Se pun pe o planşetă cu un fund de lemn deasupra, mai întâi cu o greutate mai mică, apoi după circa 2-3 ore se adaugă o greutate mai mare cât să turtească percuşul, să fie puţin mai gros de un deget. Dacă este cazul se dă la un fum uşor, pentru o conservare mai bună, după ce s-au uscat bine. Se consumă peste iarnă cu o ceaşcă de ţuică fiartă ca aperitiv chiar şi la mese mai simandicoase.

sursa ISTORIOARE GURMANDE....
#51647 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...