-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

"Intelligent design" respins in SUA. In Romania cum stam?


de RRR la: 21/12/2005 00:28:00
modificat la: 23/12/2005 19:57:00
voteaza:
O curte federala din Statele Unite a interzis predarea in scolile publice a teoriei "Intelligent design," (ID) o reformulare a creationismului. Aceasta decizie vine dupa ce inca din 1967 este interzisa predarea creationismului in scolile publice.

Dupa cum probabil stiti au fost multe procese si dezbateri in State despre predarea ID. Parintii unor copii sunt cel mai de admirat pentru ca au luptat din rasputeri pentru ca copii lor sa nu fie astfel indoctrinati. De mentionat ca asta se intampla intr-o tara in care mai mult de 80% din populatie este religioasa, si este de admirat ca cetatenii si judecatorii inteleg ca totusi religia nu are ce cauta in scoala sau in lumea stiintifica.

Sunt curios care este situatia in Romania, si as ruga pe cineva care o cunoaste sa comenteze. Cand am terminat eu liceul religia era facultativa, dar am auzit ca acum se preda chiar si in clasele mici si este obligatorie. Daca nu ma insel elevii de azi aud despre creationism cu mult inainte de a auzii de evolutie (care cred ca se preda in clasa a 12-a si poate si intr-a 8-a). Asta a fost unul din punctele cele mai atacate in state: ca stundetii sa nu fie indoctrinati mai intai de creationism inainte sa invete despre evolutie.

Ma uimeste cum in Romania aceste decizii s-au luat fara nici un fel de zarva, fara nici o dezbare si fara nici o contestatie. Romania este ca si Statele Unite un stat in care religia este separata de stat.

Un alt fapt care mi se pare interesant este legat de discutiile pe care le am cu alti romani. Mai multi mi-au vorbit ironic despre ce se intampla in Pennsylvania si anume radeau de idee de a preda ID, si nu intelegeau cum asa ceva este posibil. Totusi cand i-am intrebat care este situatia in Romania au inceput cu argumente ca Romania nu este un caz comparabil pentru ca acolo se preda religie nu ID. Pai sincer ID este o versiune mai putin indoctrinanta a religiei si creationismului; este un rau mai mic.

Sunt curios ce cred si alti cafengii despre problema religiei in scolile de stat din Romania
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


Pai Romania inseamna ca sta b - de RSI la: 25/12/2005 17:42:31
Pai Romania inseamna ca sta bine ! Daca ID se preda la ora de religie este in regula ! In USA problema era ca se voia predarea ID la biologie ca o teorie stiintifica alternativa la evolutie !
==================================================
"Eficienta este cea mai inteligenta forma de lene. (David Dunham) "
#96923 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rrr:intelligent design - de dorinteodor la: 12/01/2006 20:36:46
rrr, romania este tara europeana. sistemul de gindire european nu este totdeauna compatibil cu cel american. noi, ca europeni, sintem mai deschisi si mai flexibili decit americanii.

problema ta a fost tangential tratata la conferinta "oamenii nu se trag din maimuta". nimeni nu pare sa fi fost impresionat de ce a stabilit nu'sh'ce tribunal de pe alt continent. dorinteodor
#99805 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de jeniffer la: 05/06/2006 21:54:38
Nu am avut aceasta problema in scoala si am mintea clara, cred ca zeii buni si rai sint personaje imaginare. Binele si raul pot veni din natura si din oameni, ma multumesc cu aceasta intelegere.
#126332 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...