Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

un an dupa "Revolutia portocalie": certificatul de deces


de Ahriman la: 22/12/2005 10:28:00
modificat la: 23/12/2005 21:19:07
voteaza:
Un an de la "Revolutia portocalie": certificatul de deces?

Ionuţ Apahideanu şi Karolina Byelaly

Luni, 26 decembrie, se împlineşte un an de când Ucraina, precum o domnişoară la 14 ani (de independenţă), s-a săturat de garderoba sa şi şi-a comandat o rochie mai aproape de ceea ce se poartă în Occident - una portocalie, care a lansat o adevărată modă în domeniu, din România şi până în Kârgâzstan. Ei bine, la un an de la acel al treilea tur de scrutin prezidenţial câştigat de Viktor Iuşcenko, "Revoluţiei portocalii" în loc să i se taie moţul, i s-ar putea mai degrabă semna certificatul de deces.
Adaptând terminologia medicală, "simptomele" au fost exprimate încă de acum 4 luni, când, conform sondajelor, doar 8% dintre respondenţi se declarau satisfăcuţi în aşteptările lor de noua putere, 81% considerau că aceasta face prea puţin sau (aproape) nimic pentru eradicarea corupţiei, iar cota susţinerii populare scăzuse, între aprilie şi august 2005, de la 49 la 20% pentru preşedintele Iuşcenko şi de la 47 la 21% pentru premierul Iulia Timoşenko.
"Semnele", obiective, explică simptomele. La nivel macro, creşterea economică pe 2005 este estimată la 3%, faţă de 12% anul precedent; în intervalul august 2004 - august 2005, rata inflaţiei a crescut cu 14,9%, venitul mediu real scăzând cu 21,6%; în fine, Banca Naţională a comunicat recent că în primele 9 luni ale anului, datoria externă a Ucrainei a crescut cu 20,2%, atingând 36,86 miliarde dolari. Iar reformele politice, certe, au fost maculate de eşecul luptei anticorupţie; în continuare nu există vreun arestat pentru frauda din al doilea tur prezidenţial, iar oligarhii din Doneţk şi Dnepropetrovsk au câştigat războiul cu justiţiara Timoşenko, odată cu demiterea acesteia în septembrie de către Iuşcenko, conform "memorandumului" (a se citi "pactului de neagresiune") încheiat de preşedinte cu fostul premier Viktor Ianukovici, şi înscăunarea ca premier a lui Iuri Iehanurov, apropiat al oligarhilor şi "om de încredere" al fostului preşedinte Kucima.
Etiologia bolii? Una previzibilă, dacă ţinem cont că actualul preşedinte este produsul politic 100% al erei Kucima, sub care care s-a produs întreaga ascensiune politică a lui Iuşcenko, de la un umil contabil de colhoz până la fotoliul de premier, funcţie în care a fost numit în 1999, împreună cu adjuncţii săi ... Timoşenko şi Iehanurov, de către chiar Kucima. În faţa "reconversiei" sale în "democrat", cei care, asistându-l financiar, l-au propulsat la putere, ar fi trebuit să ştie că "old habits die hard". Iar cine s-a lăsat sedus de faptul că soţia sa, cetăţean american de origine ucraineană, este angajat al Departamentului de Stat, a supraestimat probabil rolul soţiilor în politică. Ilustrativ, imediat după inaugurarea mandatului său prezidenţial, Iuşcenko a luat avionul spre Moscova, unde l-a asigurat pe Putin că Ucraina va rămâne "partenerul strategic etern" al Rusiei. Infamul pact Iuşcenko-Ianukovici şi demiterea premierului au reprezentat astfel doar bomboana de pe coliva "revoluţiei portocalii". În plus, zâmbetele lui Iuşcenko şi Timoşenko din "pozele de familie" colorate portocaliu erau pur electorale; în realitate, cei doi fuseseră susţinuţi în campanie de grupuri de interese semnificativ diferite, cu poziţii uneori ireconciliabile, care au devenit uşor vizibile în momentul plătirii acestor datorii cu funcţii. Una din primele măsuri adoptate de noul preşedinte a fost de pildă instaurarea la şefia Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a lui Petro Poroşenenko, naşul copiilor săi şi opozant notoriu al Iuliei Timoşenko, cea din urmă acuzându-l de altfel vehement de orchestrarea unui adevărat guvern paralel. De cealaltă parte, campania anticorupţie declanşată de premier a căpătat pe alocuri nuanţele unei "răfuieli" cu foştii ei rivali oligarhi din vremea când "Madam 11 miliarde" (supranume atribuit după averea ei) era preşedinte al concernului United Energy Systems. În sfârşit, există certe probleme structurale care, indiferent de titularul puterii de la Kiev, fac extrem de dificilă desprinderea de Moscova a unei ţări – Ucraina – în care: 85% din necesarul energetic este importat; 41,8% din importuri şi 1/5 din exporturi sunt captate de Rusia; 24% dintre cetăţeni vorbesc rusa ca limbă maternă; într-un sondaj din august, opiniile pro-NATO însumau doar 21% (faţă de 51% împotrivă), cele pro-UE 48%, iar cele în favoarea Zonei Economice Unificate Rusia-Ucraina-Belarus-Kazahstan 62%!
Mai interesante însă decât explicaţiile sunt, fireşte, prognozele: în martie 2006 urmează alegerile parlamentare, cu o miză sporită de amendamentele constituţionale din decembrie 2004, prin care atribuţiile parlamentului au fost extinse inclusiv asupra validării în funcţie a premierului şi membrilor guvernului propuşi (şi nu numiţi, precum înainte) de către preşedinte. Pe moment, spectrul partidic indică trei poli: alianţa pro-Iuşcenko "Uniunea Poporului – Ucraina Noastră" (NSNU); "blocul Iulia Timoşenko" – un conglomerat eclectic grupând facţiuni conservatoare şi de extremă dreaptă, agreat de cancelariile occidentale; o alianţă dominată de "Partidul Regiunilor" al lui Ianukovici, cu orientare promoscovită şi susţinut de oligarhi. Ca tendinţă, dacă în luna august, fiecare din cele trei blocuri era creditat cu circa 20% din preferinţele electoratului, un sondaj recent ilustrează dezechilibrarea situaţiei: 16% dintre ucrainei ar vota alianţa lui Iuşcenko, 15% blocul Timoşenko, şi – deloc suprinzător – 28% preferă partidul lui Ianukovici. Sesizând că din fragmentarea electoratului portocaliu are de câştigat numai Ianukovici, Timoşenko a început să lanseze semnale tot mai vizibile de reconciliere şi bunăvoinţă faţă de Iuşcenko. În condiţiile în care celelalte variante sunt fie improbabile (ex. o alianţă "contra naturii" Ianukovici-Timoşenko), fie indezirabile (Partidul Regiunilor asigurându-şi majoritatea parlamentară în coaliţie cu alte partide mai mici), mişcarea ei este justificată strategic, dar fără ecou, întrucât niciunul din cele "două capete" la care "joacă" Iuşcenko n-o ia pe ea în calcul: preşedintele recurge la măsuri disperate, precum plasarea sa în fruntea listei NSNU (dacă va fi ales parlamentar, va demisiona deci de la preşedinţie?!), populiste (includerea în topul listei a boxerului Vitali Kliciko), iar în paralel, ca variantă de rezervă, "flirtează" inclusiv cu Ianukovici, deşi ştie că o asemenea asociere l-ar compromite definitiv. Finalmente, a-i da credit a doua oară lui Iuşcenko ar fi o eroare impardonabilă. "Ameninţarea" Gazprom cu cvadruplarea preţului gazului livrat Ucrainei şi, în sens invers, pseudoavertismentul evacuării bazelor militare ruse din Ucraina nu sunt altceva decât "praf [rusesc] în ochi [occidentali]": fie Iuşcenko, va negocia, chipurile, dur cu Rusia şi va obţine păstrarea preţului actual, meritând - nu-i aşa?! – voturile ucrainenilor în martie, fie va eşua, situaţie în care - e clar - "salvarea" vine de la Ianukovici cel agreat la Kremlin! Până una alta, vineri, după o convorbire telefonică cu Iuşcenko, Putin a zâmbit larg cu ochii sai albastri şi ne-a liniştit: "Rusia a fost şi va rămâne aliatul Ucrainei!"

Ionut Apahideanu si Karolina Byelaly,
Centrul de Studii Prospective din cadrul Fundatiei Delta (csp.deltaf.org)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


Da' ce , ucrainienii sa n-aib - de RSI la: 25/12/2005 17:50:43
Da' ce , ucrainienii sa n-aiba si ei CDR-ul lor ? ;)
==================================================
"Eficienta este cea mai inteligenta forma de lene. (David Dunham) "
#96924 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
am picat şi noi de victime colaterale ... - de Simeon Dascalul la: 04/01/2006 09:17:10
http://www.hotnews.ro/articol_39804-Gazul-rusesc-ameninta-in-continuare-Europa.htm
#98414 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...