-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

O seara de iarna in Montparnasse


de Cronicarul parizian la: 01/01/2004 11:00:00
modificat la: 11/02/2004 05:21:40
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
(continuare la [Metroul treisprezece.])

Peronul, cu [reclame|reclamele] lui ca niste vise colorate repetate obsesiv, e aproape pustiu, doar niste boschetari "sans domicile fixe" facacandu-si veacul intr-un capat de statie. Unul doarme in fund iar celalalt fumeaza muncitoreste. Sunt neingrijiti iar in jurul lor zac cutii goale de [bere] Heineken. Boschetari, dar se respecta. O voce feminina placuta recita in difuzoarele statiei: "Doamnelor si domnilor, conform legii Evin, va reamintim ca [fumat|fumatul] in incinta [metro|metroului] este strict interzis". Li se filfaie; au auzit-o de sute de ori, sau poate de mii... Casa lor e metroul, si vorba aia, in casa ta poti face orice. Sunt nevoit sa trec pe langa ei si ma trazneste o previzibila duhoare de urina. Dinspre tunel vine un curent rece...

Culoarele metroului, pe peretii carora o Letitia Casta imbracata in costum de bufon ne invita cu un aer timpit "sa facem plinul de [cadiu|cadouri]" la magazinele [Printemps], ma poarta spre iesirea din fata turnului Montparnasse. Banda rulanta ma arunca langa umbra de beton inaltata pe doua sute zece metri. E deja intuneric.
Nu mi-a placut niciodata cartierul. Un amestec neplacut de stiluri haussmannian de secol 19, fascisto-alegoric "1930" si modern cu pereti vitrati. De fapt nu imi plac cartierele de langa marile gari, cu forfota lor dubioasa. Turnul Montaparnasse, neavenit si stingher, pare a avea ceva din dispretul parvenitului cu origini modeste.

Remarc o multime neobisnuita. Afara in frig, cateva zeci de persoane fac [coada|coada] in liniste langa o dubita alba. Devin curios... Ce-o cumpara lumea? Specialitati de [sarbatori], foie gras, castane glazurate?
Pe masutele pliante stau sandwich-uri si pahare albe de plastic in care abureste cafea si ceai fierbinte. Parca si niste cutii de conserve. Nimeni nu plateste. Pe dubita sta scris, sub o inima stilizata, "Les Restos du Coeur" ("Restaurantele de suflet"). Dintr-o fotografie alb-negru, Coluche priveste multimea cu un zambet bonom...


Cronicarul parizian, ©2004
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


oamenii strazii/subteranelor - de mapopescu la: 05/01/2004 16:22:49
de cind sint la Paris, existenta lor mi se pare cea mai socanta experienta.

am admirat insa tenacitatea cu care oameni bine imbracati sau studenti suporta cu stoicism acel miros incredibil al mizeriei unui astfel de om aflat intr-o mare de oameni, la o ora de virf, in metrou.

si raspunsul unui coleg francez la o fraza exclamativa de genul 'cum pot unii domnule sa traiasca sau sa decada in halul asta?': te-ai gindit daca nu cumva a avut motive pentru a alege sau a ajunge sa traiasca asa? tragedii personale sau ...

mi se face pielea de gaina si acum - e prea diferit de cum sintem noi obisnuiti sa gindim.

Marius Popescu
#7633 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nico - de (anonim) la: 03/03/2004 05:54:05
Ma intreb de ce Letitia Casta reprezinta magazinele Printemps ? Stim bine ca este imaginea Galeriilor Lafayette sub imaginatia lui Jean-Paul Goude.

Altfel, apreciez cu deliciu observatia Parisului si comentariile personale ale Cronicarului. Savuros.
#11193 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
gandesti bine - de (anonim) la: 21/12/2004 20:14:35
mi a placut raspunsul la intrebare "colegului francez".dar dum ii poti face pe oameni sa isi schimbe modul de a gandi si in plus cati nu sunt in situatia acelui om?
#32086 (raspuns la: #7633) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...