-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Pofta, rădăcină de păcat.


de Alexandru Urzica la: 03/01/2006 10:20:00
modificat la: 08/01/2006 21:09:08
taguri: Eseuri 
voteaza:
450 de cuvinte despre viaţă.
POFTA, RĂDĂCINĂ DE PĂCAT
Motto :
,, Să nu pofteşti casa aproapelui tău ; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.” ( Exod 20.17 )
Pofta, rămîne în lume o necesitate cotidiană şi trece între oameni sub forme şi manifestări diferite, căpătînd în fiecare dintre noi valenţe pe care mintea, trupul şi inima noastră i-o dă. Tradusă simplu în simţ gustativ, în alte planuri capătă desfăşurări neimaginate traduse facil în jargo-ul simplu:de ce mănînci, de ce ai mai mînca.
Oricare ar fi poruncile lumii chezăşite de iubire, sub vălul străveziu al dumnezeirii – or fi zece, ori douăzeci cum spune legenda – din strigătul poftei se zămisleşte nevăzută, perfidă şi dramatică cohorta de păcate pe care omul le înfăptuieşte şi apoi la cară cu sine, nătîng le perpetuează, avînd ca suport forma cea mai rudimentară a unei nevoi : satisfacerea poftei, în esenţă, este o necesitate.
Lecturile ori străduinţa, viaţa şi civilizaţia de cele mai dese ori te poartă pe un tărîm din care greu delimitezi ceea ce-ţi este la îndemînă, ce se potriveşte foarte bine la felul tău de a fi şi de a trăi.,, Să nu pofteşti” rămîne o poruncă ce trimite pe fiecare în restrişte, în abţinere şi post, într-un surghiun intelectual şi fizic de care foarte puţini suntem în stare.
Pofta, rătăcită din poruncile cunoscute, rămîne determinată de minte, de boţul de materie cenuşie pe care fiecare îl purtăm pe umeri şi este vecină cu inima. Trece pe lîngă ea, se duce în lume, simplu, dovedindu-se rădăcină de păcat.
Pofta te face nu numai să vrei mai mult, ci chiar să fie ale tale şi bunurile aproapelui tău. Vei începe cu capra lui şi îi vei vrea şi casa. Asta-i pofta : vrea totul. Din acest motiv, pofta este mama tuturor nedreptăţilor faţă de cel de lîngă tine. Pofta uită de tot şi se ştie doar pe sine.
O vei căra ca pe o piatră de moară care zdrobeşte tot ce-i stă în cale. Va atinge şi mai apoi va devora tot ce este mai bun în sufletul omului. Supus de poftă, oricare altă poruncă ori învăţătură va fi călcată în picioare de către om. Pofta-i mai rea ca gelozia. Gelozia îl face pe om morocănos, îl izolează de lume lîngă ceea ce iubeşte, iar pofta, lăcomia, îl poate face şi ucigaş. Ascunsă sub mantia bunelor intenţii, pofta răzbate la suprafaţă atunci cînd ne aşteptăm mai puţin, fie de află ori nu află condiţii, după legi pe care ultimul le descoperă tocmai acela asupra căruia pofta îşi întinde tentaculele...
Poruncă ori neporuncă, pofta rămîne în lume nevoie simplă, iar atunci cînd nu-şi mai ajunge, ne tîrăşte în păcat. Natural este să pofteşti, raţional este să te abţii. Ce uşor este de spus... Ca şi cum ar fi : ,,spune-mi ce pofteşti, ca să-ţi spun cine eşti”.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


pohta ce-am pohtit... - de rac la: 09/01/2006 10:14:57
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la Nicoleta Luciu...
:)

"Nu cerceta aceste legi, că eşti nebun când le-nţelegi!"
#99172 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu-s de acord - de anisia la: 09/01/2006 14:27:23
cand zici ca de ce mănînci, de ce ai mai mînca. si sa-ti zic de ce:
1. daca mananci prea repede si prea cu pofta, risti sa ti se aplece!! (vezi ambele sensuri, propriu si figurat)
2. daca infuleci tot deodata, ca haplea... te pomenesti cu farfuria goala cand inca esti flamand (aceeasi precizare in paranteza)
3. daca mananci in fiecare zi acelasi lucru, risti sa ajungi la saturatie... ciorba, ciorba...dar parca si-un puiut ar fi buna ! (din filozofia masculina populara - sens propriu si figurat, sa nu uitam)

cam atat, deocamdata...:))

_________________________________________________________
"iau viata in piept, vânez bucurii, caut raspunsuri, alung dureri..." (Marita Golden)
#99207 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pofta.... - de Homo Stultus la: 19/01/2006 11:34:17
desi nu am o cultura teologica pot afirma ca pofta nu este buna dar, in acelasi timp, nu este nici rea. Pofta este un dat ontologic al omului. Fara pofta, fara ratiune si fara vointa; aventura existentiala a omului de a deveni de la chip la asemanare este imposibila.(cf. Geneza 1,26-27)
Chipul lui Dumnezeu in om include volens nolens si acest aspect al poftei sau "iutimii" intr`un limbaj patristic. Absistenta nu este intreaga realitate. Dumnezeu vrea sa poftesti ... Dumnezeu vrea sa`L poftesti. Asta este dimensiunea spre care pofta trebuie orientata. Asa ca rationala nu este doar uciderea poftei (care este pana la urma un act pozitiv) ci transformarea ei prin asceza, orientarea ei catre Sursa tuturor Bunatatilor. parca era un citat ceva de genul "Veniti si gustati ca bun este Domnul". Deci pofta nu este pacat ci orientarea poate sa fie pacatoasa. Am avut sentimentul cititnd textul de mai sus ca poruncile au fost date cu oarecare sadism. Fals. Poruncile sunt niste jaloane prin care ne putem evalua la un moment dat starea de apropiere sau de departare fata de Dumnezeu. Indreptarea omului vine din adancul persoanei, din bezna fiintiala intr`un limbaj mai poetic; nu din implinire seaca de norme canoane sau legi. Pentru o buna intelegere a "poftei" trebuie o buna intelegere a persoanei si a ascezei ca mod de educare a poftei nu de omorare a ei. Pofta la fel ca si ratiunea nu dispar pentru ca vrem noi ineluctabil si atunci trebuie sa fie "educate" sa aiba ca principal continut tinderea spre Dumnezeu.
#101058 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
POFTA ESTE HRANA ''EULUI'' - de MOGECRI la: 26/01/2006 19:42:32
DAR CINE ESTE '' EUL''? IN AFARA DE CUVANTUL CARE DEOSEBESTE PRIMA PERSOANA SINGULAR, DE CELELALTE PERSOANE? ''EUL'' NU ESTE NICI NUMELE, NICI ADRESA, NICI PROFESIA ,...ETC. ATUNCI CINE ESTE ''EUL''? EXISTA SAU L-AM INVENTAT? NU ESTE OARE IDOLUL PE CARE TOTI IL SLUJIM?
#102258 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: