Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Cum sa faci liceul in buricul Londrei


de Daniel Racovitan la: 07/01/2004 03:16:00
modificat la: 07/01/2004 03:21:49
taguri: Educatie 
voteaza:
Evenimentul Zilei scrie:

"Fara pile, cu [Internet] si cu incapatinare poti sa-ti dai copilul la [studii] chiar si in cel mai scump oras din Vest

Daca nu cunosti pe nimeni in [strainatate] si totusi iti doresti o [scoala] cu reputatie internationala pentru copilul tau, ai vreo sansa sa se intimple asa ceva? Familia Petri, din Ploiesti, poate sa spuna ca orice este posibil atunci cind esti dispus sa pleci la un drum la capatul caruia nu ai nici cea mai vaga idee ce te asteapta. Drumul care avea la capat mult dorita bursa avea sa fie plin de intimplari si de sanse care au indrumat o mama si o fiica pina la Ashbourne College din [Londra]. Multi viseaza, putini se arunca orbeste sa-si incerce norocul.

Gabriela Petri povesteste cum s-a hotarit sa isi ajute fiica sa gaseasca o bursa care sa ii permita sa studieze in strainatate: “Noi, cind ne-am dus in [Marea Britanie] nu stiam absolut nimic. Ne-am dus cu ceea ce copilul stia de la scoala, de la Colegiul National “[Mihai Viteazul]” unde era la o clasa de matematica-fizica. Dar noi stiam inca de la inceputul clasei a X-a unde mergem sa dam examen in februarie.”
Anul trecut, in luna februarie, Gabriela Petri si fiica ei, Ariadna, din Ploiesti, plecau in Marea Britanie pentru a gasi o [bursa] de studii la Londra. “Nopti intregi am cautat pe Internet o posibilitate de a studia in strainatate. In cele din urma am luat legatura cu reprezentanti ai mai multor scoli si am programat citeva probe. Cind am ajuns acolo, am dat probe la mai multe scoli din Londra si de la periferiile de acolo. Am ales-o pe aceasta din toate ofertele pe care le-am primit pentru ca era singura care acoperea toate cheltuielile de scolarizare. In plus, era vorba despre un liceu amplasat in centrul Londrei si asta conteaza foarte mult in lumea lor”, povesteste Ariadna.
Dupa ce au hotarit ca Marea Britanie ar fi locul cel mai potrivit in care Ariadna ar trebui sa caute o bursa de studii, familia Petri trebuia sa puna la punct calatoria in Regatul Unit pentru a sustine examene: “Nu cunosteam absolut pe nimeni acolo, a trebuit sa cautam pe cineva care sa ne faca o invitatie. Chiar daca ne duceam sa dam examene, pentru Anglia nu primeam viza daca nu aveam invitatie din partea cuiva de acolo. Pina la urma am platit pe cineva din Romania care sa ne faca legatura cu o persoana de acolo care sa ne invite”, povesteste mama Ariadnei. Aceasta invitatie a costat 100 de dolari de persoana. Cheltuielile neprevazute le-au obligat pe Ariadna si mama ei sa faca drumul pina in Marea Britanie cu autocarul. O calatorie care a inclus si un fel de bacsis pe care agentia il stringea de la toti turistii pentru a trece mai usor vama.

Bursa de 15.000 de lire sterline pe an

Cind au ajuns acolo, nici mama, nici fiica nu stiau nimic despre sistemul de invatamint britanic. Ariadna trebuia sa dea un examen obligatoriu la [engleza], urmind ca, pentru a doua proba, sa opteze intre istorie, biologie, matematica si fizica. Adriana cautase pe Internet sa vada ce subiecte de examen se dau de obicei in Marea Britanie pentru nivelul ei, dar ajunsa acolo a avut surpriza sa constate ca, pentru 16 ani, examenul la matematica era cam la nivelul Capacitatii de la noi, chiar daca unele lucruri nici nu erau acoperite de materia studiata in Romania.
In Marea Britanie, scoala este obligatorie pina la 16 ani indiferent de cite clase ai facut... abia pe urma se definitiveaza educatia individului. In ultimii doi ani de nivel A trebuie sa te concentrezi asupra a ceea ce vrei sa faci in viata. Ariadna a obtinut bursa pentru acesti ultimi doi ani, un fel de echivalent al ultimilor doi ani din liceul romanesc.
“Este, de fapt, o pregatire pentru universitate. De obicei se studiaza trei materii, foarte rar patru. Eu am ales sa fac ambii ani scolari intr-unul singur pentru ca nici nu prea am avut posibilitati financiare... Am o bursa de 15.000 de lire sterline pe an, dar aceasta acopera numai costurile educatiei propriu-zise, iar eu trebuie sa-mi platesc masa si cazarea. Scoala face parte dintr-un sistem care organizeaza o examinare la un nivel recunoscut de marile universitati, Oxford, de exemplu. De altfel cei de la Oxford ne-au recomandat scolile care fac parte din aceasta asociatie”. Ariadna spune ca fara 60 de lire pe saptamina pentru mincare nu are cum sa se descurce, bani pe care ii primeste de acasa. Problema locuintei a fost rezolvata tot printr-o intimplare. O persoana pe care au cunoscut-o intr-o cafenea, atunci cind asteptau rezultatele examenelor sustinute. Camera in care locuieste Ariadna se afla la o ora si jumatate distanta de colegiu.

Singura intr-un sistem de invatamint strain

“Mi-a fost greu sa ma adaptez cu schimbarile de mentalitate... In Romania scriam eseurile la literatura ca si cum cel care citeste nu stie nimic despre opera literara, in Marea Britanie ni se cere sa consideram ca un posibil cititor al eseului nostru stie la fel de mult ca si noi despre opera. O diferenta foarte mare este aceea ca acolo sintem foarte putini in clasa. La matematica sintem cinci si la engleza opt in grupa. Chiar daca regulamentul scolar este foarte strict in ceea ce priveste folosirea exclusiva a limbii engleze la scoala, erau destui “cetateni britanici” care si in clasa, intre ei, vorbesc chineza.” Ariadna a ales patru materii, o exceptie pentru sistemul de invatamint in care se studiaza trei materii pe an. A ales matematica, matematica superioara, guvernare si politica si literatura engleza, si asta numai dupa ce directorul scolii i-a atras atentia ca nu are cum sa studieze cinci materii. “Fiecare materie este impartita in mai multe module... de exemplu, la engleza avem profesori diferiti pentru gramatica&poezie si pentru proza. La matematica avem matematica pura (sase module), statistica (doua module), gindire logica (un modul) si mecanica (inca trei module), deci, pina la urma, se fac destul de multe cursuri intr-o zi.
Dupa incheierea bursei de un an, Ariadna vrea sa se intoarca in Romania ca sa absolve clasa a XII-a si sa isi dea bacalaureatul. Deja a inceput sa caute oferte de la universitatile britanice. "


Sursa: http://www.expres.ro/social/?news_id=142072
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


Studii in strainatate - de (anonim) la: 08/01/2004 01:48:30
Am citit cu interes cum se poate face liceul in strainatate, dar m-ar interesa o bursa de studii postliceale in Anglia. Ma pasioneaza tot ce are legatura cu comunicarea: Jurnalism, psihologie, etc
#7786 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
respect - de xinspiration la: 08/01/2011 19:13:47
SI eu as vrea sa studiez in strainatate din pacate as putea sa spun ca parintii mei au o mentalitate gresita.Eu sunt din Bistrita si sunt in clasa a 8a.Cand le-am propus parintilor mei sa studiez la Cluj in liceu au sarit in sus.A fost ceva ge: "cuuum? Cum sa faci liceul la Cluj ai innebunit? Faci liceul iin Bistrita ca toata lumea" eu le-am zis "Eu nu sunt toata lumea'. Cred ca li se pare ciudat sau nu stiu poate le este frica...
#590678 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
interesant!! - de justusername la: 29/01/2013 21:08:38
am o intrebare..!! cand ai ajuns acolo ai zis ca ai dat tot felul de teste..la istorie engleza fizica si mate ..mi se pare ca ai zis....nu te-or intrebat niciodata daca ai testele cambridge?? ce vreau sa spun ..ai nevoie de ele?? si inca ceva...cum te-ai acomodat cu limba...cat de greu ii sa te acomodezi daca esti la un nivel putin peste medium..??
#640215 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
justusername - de Intruder la: 29/01/2013 21:52:34
pe cine sa-ntrebi? :)
textul e preluat dintr-un articol de ziar, acum 9 ani.
#640217 (raspuns la: #640215) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...