-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

romîni sau moldoveni?....


de roshky la: 04/01/2006 17:48:00
modificat la: 09/01/2006 10:36:03
taguri: Eseuri 
voteaza:
hmm.....ar trebui,cred,sa incep cu faptul ca locuiesc intr-o tara vecina cu romania...republica moldova. putini care aud shi shtiu unde se afla pe harta europei..din pacate..
cautam ceva mai devreme informatzii pe net..shi am dat de acest site..care,ca multe altele,mi-a atras atentzia. shi nu prin faptul ca este minunat shi are subiecte de discutzii extraordinare...ci prin simplul fapt: sunt prezente discutziile "pur romaneshti",sa le spun asha.
shi nu o spun cu o oarecare ura,ci cu parere de rau...cu toate ca suntem un popor shi "ar trebui" sa avem aceeashi limba..nu vezi nici un "moldovean" sa se dea cu parerea pe astfel de site-uri..suntem mult prea inhibatzi...shi chiar ne este rushine de limba pe care o vorbim,pentru ca nu este romana pura...
dupa cum shtitzi,cred,in republica moldova se vorbeshte o limba "mixta": romana shi rusa. din cauza ocupatziei ruse timp de cateva decenii,am ramas un popor schilodit...nu mai avem nici limba shi nici cultura "initziala",cea romana.. politicienii insa ne bucura...cum ca "republica moldova ar fi un stat multinational" shi tympenii de genu... intr-un stat multinational nu exista nationalitatzi oprimate. cu toate ca majoritatea inca o reprezinta romanii (sau...ma rog,ce a mai ramas din "romanism" in noi...),foarte des intilneshti prin magazine sau in transportul public fraze de genul: "potzi shi tu vorbi o limba normala?"..asta in cazul in care incerci sa vorbeshti romana..
de aici shi interiorizarea..rushinea..ura...shi toate celelalte...
acum...sa nu ne mintim...nu suntem interiorizatzi numai in ce priveshte rusismul...dar shi fatza de romani ne simtim mai prejos...de aici shi denumirea "un popor de mijloc"...
sa vrei sa te incadrezi in societatea romana..adica sa vrei sa vorbeshti cu cei din romania,nu o potzi face fara o anumita senzatzie de vinovatzie..
aveam,adica mai am un prieten in bucureshti cu care tzin legatura prin net de circa 5 ani,fara sa-l fi vazut vreodata. la inceput eram shi io nesigura "ce pot spune shi cum?cum ar trebui sa ma exprim?". apoi a disparut tot ce tzine de hotarele intre doua tzari shi pot spune ca,la moment, pot discuta cu el la orice subiect.
hmm...in fine..nu vroiam sa para a fi morala..sau ceva de genu..pur shi simplu...dupa cum evoluam..ar trebui sa evolueze shi relatziile dintre noi..shi faptul ca suntem dincolo de Prut nu ne face deloc inferiori..cred io..
cel putzin io...sunt myndra fiindca pot spune: "sunt romynka!" :P

P.S: la sigur..90% din cititori au observat difirentza..shi greshelile.. :)
care nu ar fi trebuit sa existe niciodata....
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (19):


roshky - de munteanu rodica la: 09/01/2006 11:26:19
in situatia ta, a voastra, exprimarea si greselile din ortografie sint aproape normale,important este ca-ti dai seama,asa ca trebuie sa lasi frustrarile la oparte.
mai trist este cu cei care , cu greseli sau fara tin si sustin ca trebuie neaparat sa demonstreze ceva, fara a se gindi ca , pentru a fi inteles nu este de multe ori important ce spui ,ci cum spui.

daca stai si te uiti bine toti avem greseli citeodata , dar nu toti abereaza.

uite o intimplare care mie mi-a parut hazlie:ma intilnesc acum citiva ani cu o cunostiinta care plecase de 1 an prin casatorie in Germania,povestim una alta , ea cu un pronuntat accent nemtesc(trecem peste faptul ca in orasul meu 90 % stiu nemteste)si dintr-o data o aud spunind"cum se spune pe romaneste la asta"era vorba de un cuvint,te rog sa ma crezi ca am plecat ca sa pot ride singura si de atunci de cite ori imi amintesc intimplarea rid .
#99187 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Identitate nationala - de Rakoczy la: 09/01/2006 16:20:45
Cred ca basarabenii au pierdut in mare parte identitatea lor nationala...
inca din 1812 sunt sub ocupatie si influenta ruseasca si aceasta "noua" identitate Moldoveneasca nu trebuie sa ne mire. Se considera un popor romanic ca si romanii, italienii, etc....
Asta este, trebuie respectata optiunea lor.
#99191 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
roshky - de thebrightside la: 09/01/2006 13:50:04
Eu nu pot sa inteleg faza asta cu Romania si Republica Moldova. :(
Pentru mine e aceeasi tara, acelasi popor si asa va ramane mereu. Nu vreau sa ma gandesc la razboaie, tratate, dominatii. Urasc razboaiele. Nu vreau sa ma gandesc nici la politica. La negocieri si tratative. La 'ne unim cu Moldova doar daca' - am auzit ceva povesti. Pentru mine moldovenii sunt romani. Exceptandu-i pe cei care se considera altfel.
Limbajul? E flexibil. Fiecare il foloseste si adapteaza in functie de circumstante.
Crezi ca nu vorbesti corect romana?! Ha-ha! De-ai sti tu cati romani cu studii superioare (nascuti, crescuti aici) fac dezacorduri si folosesc cuvinte al caror sens le e total strain....
Mi-a incalzit sufletul fraza cu care ai incheiat..:) Si eu sunt mandra ca dincolo de Prut sunt ROMANI ca tine.Zambeste, promit ca n'o sa te doara
#99202 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
roshky, - de Lascar Barca la: 09/01/2006 14:42:01
Bunicul meu a fost ofiter in armata alba..atunci cu revolutia bolsevica....
In 1917,impreuna cu multi alti romani au format regimentul Moldova si au trecut Prutul.Au reintregit Romania si au ramas in tara.El era roman nascut la Chisinau..
Voi sunteti pamint romanesc ocupat de rusi.In viziunea mea legata de viitoarea Europa Unita Romania se va federaliza ,iar atunci cele doua Moldove se vor reuni cu capitala la Iasi.Si vom fi o mare si puternica federatie romaneasca:Banat,Transilvania,Modova si Muntenia. Cu capitala Bucuresti.
Rusii vor reprezenta vesnic un pericol pentru noi pentru ca,atunci cind o duc bine,incep sa se uite peste gard.Au vocatie de imperialisti si cind isi propun ceva greu ii poti opri....Economic au inceput sa faca progrese...
In 2007 Romania TREBUIE sa intre in EU.
#99213 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu văd de ce-ţi faci proble - de Simeon Dascalul la: 09/01/2006 15:22:58
Nu văd de ce-ţi faci probleme referitor la scriere, cam tot aşa ar scrie şi un român-cetăţean-român care nu are diacritice la tastatură. Ai mei au cunoştinţe care au plecat de ceva timp din ţară şi în mail-urile lor, ale plecaţilor, apare de obicei „sh” pentru „ş”, respectiv „tz” pentru „ţ”.

Habar n-aveam că se vorbeşte o limbă mixtă, basarabenii pe care i-am întâlnit la facultă vorbesc absolut normal.

Iar vinovăţia n-ar trebui să fie unilaterală. Pe de o parte îmi aduc aminte că multă lume a fost indignată / năucită când Republica Moldova s-a zburlit la România agitându-şi independenţa, fiindcă marele public, neclarvăzător într-ale politicii se aştepta la repetarea unirii din 1918. Pe de altă parte nici autorităţile de la Bucureşti nu-s tocmai miei nevinovaţi şi actele semnate de Iliescu cu ruşii în ’91 nu prea aveau în vedere reîntregirea neamului. Anul trecut Băsescu a promis unirea în discursurile de dinainte de alegeri dar nu ştiu în ce în măsură are vreun rost să ne bazăm pe promisiunile electorale ale lui Băse. Şi, oricum Republica Moldova nu-i decât o parte din teritoriile ce ni s-au luat în 1774 şi 1812. Judeţele din sud şi nord ar rămîne Ucrainei, probabil ar trebui renunţat şi la românii din Transnistria, primind în schimb o zestre stresantă de minorităţi.

Şi referitor la întrebarea din titlu nu pricep cum de moldovenii de o parte a Prutului sunt români, iar de cealaltă parte a râului enunţul ăsta devine discutabil.


#99220 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
opţiunea „lor” - de Simeon Dascalul la: 09/01/2006 17:39:41
Să nu se poată face nimic în practică şi să te resemnezi e una, să respecţi o aberaţie d.p.d.v. logic şi naţional e chestie de gust aş zice. Sau de viziune a fiecăruia, în funcţie de grupul căruia îi aparţine. Pe unii, de exemplu, i-a apucat un respect nemaipomenit când au citit articolul lui Sabin Gherman „M-am săturat de România”.

Mă întreb, dacă războiul ar fi luat un alt curs, Hitler ar fi câştigat, România ar fi recuperat Basarabia şi ar fi pierdut Transilvania – pe jumătate sau de tot -, cum ne-am fi numit peste şaizeci de ani, noi românii din Ardeal? Bineînţeles, în ipoteza în care ţinuturile astea n-ar fi fost complet curăţate de valahi. Am fi fost învăţaţi că nu suntem români, ci ardeleni?
#99257 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si romani si moldoveni - de clody la: 09/01/2006 21:59:27
Am citit tot textul tau si dc nu ar fi fost subiectul in asa fel, nu mi-as fi dat seama ca traiesti in moldova. Am prieteni de acolo si sunt niste oameni extraordinari. Asta conteaza in primul rand. Fiecare se reprezinta pe sine prin ce face, ce spune si ce gandeste. Asa ca lasa deoparte senzatia de "vinovatie" si Bine ai venit in clubul cafeneaua.com!
#99297 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bine-ai venit in cafenea, roshky! - de maan la: 09/01/2006 23:41:37
ca frati de-ai nostri isi nesocotesc radacinile, nu-i vina ta, ci probabil a mea, ca judec cu inima cand vad ca-s din ce in ce mai putini acei ca tine si ca uneori dezamagirea-mi impaienjeneste ochii sperantei.
te-am citit zambind si parca-l aud pe tata-mare: “Maica ta, Cristoase, sanjele apa nu se face!”: ))))
#99351 (raspuns la: #99297) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga Lascar ... - de hgrancea la: 10/01/2006 14:41:00
Draga Lascar,

Ma surprinde si ma nedumereste afirmatia ta...

"In viziunea mea legata de viitoarea Europa Unita Romania se va federaliza ,iar atunci cele doua Moldove se vor reuni cu capitala la Iasi.Si vom fi o mare si puternica federatie romaneasca: Banat, Transilvania, Modova si Muntenia. Cu capitala Bucuresti."

Dictionarul spune asa :
FEDERÁŢIE, federaţii, s.f. 1. Uniune a mai multor state autonome (care îşi păstrează propria organizare) în cadrul unui stat unitar, cu un guvern central şi cu organe de stat comune.

- si atunci te intreb cum e posibila formarea unei federatii daca nu avem initial niste state independente ?

- preconizezi intii ruperea actualei romanii in mai multe state ... ca apoi sa se reuneasca intr-o federatie ? sau cum ?

- as mai vrea sa stiu unde ai mai auzit discutindu-se asta ?

- care crezi ca at fi avantajele unei astfel de transformari ?

- de ce crezi ca ar fi necesar sa se faca asa ceva ?

- ai mai vazut cazuri similare in istorie ca un stat national si unitar sa se transforme in federatie ?--------------------
Horia Grancea
hgrancea@yahoo.com
#99436 (raspuns la: #99213) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
români si atit ! - de hgrancea la: 10/01/2006 14:41:00
Draga Roshky

(nu imi dau seama cam cum s-ar pronunta acest nume ... Rosca ???)
Si tot legat de numele tau si de felul cum scrii nu imi dau seama de ce te complici sa scrii cu sh sau tz ... crede-ma ca se intelege perfect din context despre ce e vorba... ai vreo dificultate in a citi ceea ce scriu eu ? ma indoiesc ...

Acum legat de cei care rid de unii si de altii ... cind eram in armata asa se ridea ... de mine ca sint smecheras de bucuresti de ardeleni ca sint ardeleni de moldoveni ca sint moldoveni etc. ... si distractia mergea pina seara la cititul din regulamente ... se citea pe 'roluri' cu toate accentele posibile ... si se ridea cu lacrimi ... nu era decit o copilarie ...

Despre cei care insa privesc cu distanta si ura nejustificata pe cei de prin alte parti fie ei romani sau nu ... nu e decit ignoranta ...


<>

- as fi curios, in ce limba intrebau daca ..."potzi shi tu vorbi o limba normala?"


<< de aici shi interiorizarea..rushinea..ura...shi toate celelalte...
acum...sa nu ne mintim...nu suntem interiorizatzi numai in ce priveshte rusismul...dar shi fatza de romani ne simtim mai prejos...de aici shi denumirea "un popor de mijloc"...>>

Tot ignoranti sint cei care va numesc popor de mijloc...( nu am mai auzit pina acum )

Daca chiar te preocupa felul in care te-ai face inteleasa de cineva din romania sa stii ca Ozone, Pavel Stratan, si cei cu 'bunica bate toba' nu au nevoie de traducatori spre a fi intelesi ... Daca ai ocazia sa vorbesti cu cineva din romania vorbeste asa cum o faci la tine acasa... fara sa iti faci nici cea mai mica grija ... te va intelege asa cum il intelegi si tu ...

Mi-a placul faza pe care am vazut-o la TV cind o ziarista il intreba pe Voronin la o vizita in ro de citeva cuvinte dintr-un dictionar roman-moldovean ... cuvinte arhaice... rare ...si pe care respectivul nu le cunostea desi aprobase personal editarea acelui dictionar ...

In concluzie nu exista limba moldoveneasca asa cum nu exista ardeleneasca, olteneasca sau mai stiu eu ce bazaconie...

Pe curind si numai bine !!!

--------------------
Horia Grancea
hgrancea@yahoo.com
#99447 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Roshky - de TeodoraPA la: 10/01/2006 14:01:24
Nu-ti face probleme. Greseli facem cu totii, sunt foarte multi romani care traiesc aici si vorbesc si scriu gresit romaneste.
Ma bucur ca esti mandra sa spui: Sunt romanca. Cunosc persoane din Republica Moldova care n-ar zice nici in ruptul capului ca sunt romani, se considera moldoveni. Dar nici asta nu e o problema, fiecare este ce simte ca este si ce gandeste despre sine.
Am prieteni apropiati din Republica Moldova si imi sunt foarte dragi, sunt niste oameni deosebiti. Nu fac nici o diferenta intre ei si prieteni de aici de la noi. Imi par totusi mai bine educati decat multi altii, mai respectuosi si mai cinstiti.

Te salut din Ardeal, eu: 50% unguroaica, 25% slovaca si doar 25% romanca.
#99449 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga Horia Grancea - de Lascar Barca la: 11/01/2006 03:05:46
Ei bine,pe mine nu ma surprinde si nici nu ma nedumereste reactia ta:))

Gasesc normal faptul ca te-ai autosesizat la o asemenea « viziune »…..
Un anume simt imi spune ca esti in tema dar ca,atasat profund la ramasitele nationalismului-ceausist,onoarea te obliga la o atitudine vehementa vis-à-vis de orice deviere de la conceptul de stat unitar,centralizat si hiperbirocratizat… cu capitala la Bucuresti….. :)Iar notiuni ca autodeterminare si federalism, ce fac trimitere la descentralizare iti dau un fel de alergie « mal plasse »..
As fi apreciat nespus daca incepeai cu propria ta viziune despre viitoarea Romanie in cadrul EU,tinind cont obligatoriu de importanta ei in spatiul geopolitic si apoi sa-ti incepi interogatoriul…..:))
Ca tema de reflectie as indrazni sa sugerez,daca esti interesat,anii 1859,1918 si 2007(oooops !)…tinind cont ca Romania-un stat,o natiune,o limba este o creatie a intereselor diplomatice occidentale coroborate cu interesele de moment ale elitelor politice locale.... si nicidecum un rezultat in urma vreunui referendum.......
Cu stima
#99584 (raspuns la: #99436) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
„creatie a intereselor diplomatice occidentale” - de Simeon Dascalul la: 11/01/2006 14:10:50
Adică noi am fi trăit fericiţi în imperii şi regate separate, dar s-a băgat diplomaţia occidentală şi uite-aşa ne-am trezit stat naţional, vai de noi, am fost trataţi mai rău ca la Yalta. Cel puţin aşa reiese din fraza ta.

Vorbind serios - în măsura în care se poate discuta serios enunţul de mai sus – au fost unele acte: 27 martie / 9 aprilie Chişinău, 15/28 noiembrie Cernăuţi şi 1 decembrie Alba-Iulia pe care binevoieşti să le treci cu vederea.
A, da, s-a băgat şi diplomaţia occidentală pe fir în sensul că a luat o bucată de Banat şi a dat-o sârbilor, rupându-i-se la modul superb de proclamaţiile şi intenţiile locale.

În încheiere tră să precizez că habar n-am care va fi rolul României în noua Europă, dar de ce consideri că nişte alcătuiri de trei-şapte judeţe ar fi mai influente decât statul de azi?

Şi, deşi am făcut câţiva ani de grădiniţă sub Ceaşcă, totuşi cred că aversiunea pentru federalizare vine din familie. Nu ne pică bine atunci când auzim cuvântul „autonomie” la televizor.
#99628 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asa sa fie ? - de hgrancea la: 11/01/2006 21:11:51
-stiu si eu ... e posibil ca eu sa fi ramas indoctrinat de regimul comunist ...
cu toate ca bunicul meu a murit in lagarele de munca ale regimului...
si am fost crescut inntr-o anume ura fata ce ideea de comunism...
daca sint cumva indoctrinat ... e o reactie involuntara...

- despre viziunea mea despre romania in ue revin imediat

--------------------
Horia Grancea
hgrancea@yahoo.com
#99653 (raspuns la: #99584) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
am revenit ... - de hgrancea la: 14/01/2006 18:10:27
Din lipsa de timp am intrupt comentariul precedent ..

Am sa raspund cum vad eu romania in UE ... pai o vad la fel ca pe Italia Spania, Grecia ... sau ce tara vrei tu care nu au avut nevoie sa se federalizeze nici inainte si nici dupa intrarea in UE si unde nu comunismul a impus ideea de stat national ....

Lamureste-ma si pe mine de ce ar trebui sa fie Romania mai altfel ca celelalte tari europene ??? poti sa o faci ?

Stii cum era Italia inainte de 1860 (deci aproape de 1859 al nostru )???

Dar Spania inainte de 1512 ??? sint oare si dintre ei unii ca tine care sa viseze revenirea in evul mediu ??? ... inca nu am auzit ...

Cunosc bine istoria Romaniei atit din carti cit si din familie ... (intimplarea face sa imi cunosc stramosii pe o ramura pina pe la 1600 si cum viata lor s-a impletit cu istoria tarii. Tot intimplarea face ca un alt stramos sa fi trait pe la 1877 in ardeal... sa fie medic cu studii la Viena, dar sa vina sa lupte ca medic militar la Plevna alaturi de Davila si asta pentru ca desi era nascut in ardeal se simta apartinind poporului roman... Ma indoiesc ca tu ai fi facut asa ... ci ziceai : "dincolo de munti e alta tara ... nu ma intereseaza" ... norocul celor de azi e ca pe vremea aia romanii nu gindeau si nu simteau ca tine ...

Fii sigur ca stiu exact si despre 1859 si 1918 cit si despre 1940 si 1944, dar am unele indoieli cu privre la 2007 ...

Acum ca am raspuns poate ma faci si pe mine sa inteleg ideea ta cu federalizarea si sa raspunzi cum s-ar ajunge la asta ?... la ce ar folosi daca tot Bucurestiul ar fi capitala ? si mai ales cui ar folosi un "puternic stat federal" parca asa spuneai ... nu ?

Din cite stiu eu nu comunismul a impus ideea de stat national si nici pe cea de europa a natiunilor.

Astept cu mare interes raspunsurile tale !!!

--------------------
Horia Grancea
hgrancea@yahoo.com
#100218 (raspuns la: #99584) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Problema basarabenilor este f - de Daniel Racovitan la: 14/01/2006 19:57:53
Problema basarabenilor este fudulia. Saraci da' fuduli.
Ceva imi spune ca interesul basarabenilor de a se uni cu tzara va creste dramatic o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Cat despre asa-zisa distinctie intre romani si moldoveni, iarasi nu este decat o fudulie de trei lei parechea. de parca vezi-Domane mare natiune de sine statatoare independenta si suverana sunt ei. Vax albina. Sunt la fel de romani ca oricare din romanii din Romania, numai ca plini de figuri in cap.
Practic toate statele care nu au nici un interes in chestiunea Basarabiei sunt de acord cu faptul asta atat de evident incat e aproape cretin sa il negi.

___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#100297 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Horia, - de Lascar Barca la: 14/01/2006 20:57:17
Meritele inaintasilor tai sunt incontestabile,desigur.Ar trebui,in contra partida,sa expun aici meritele inaintasilor mei,ce vin din Danemarca,Italia,Grecia.. :)))Serbia,Moldova..si unde mai pui ca, pe linga Lascar, mai sunt si Decebal !Aceasta insa,nu ne confera nici o calitate in plus …..

…sint oare si dintre ei unii ca tine care sa viseze revenirea in evul mediu ??? ... inca nu am auzit ....
sau

... norocul celor de azi e ca pe vremea aia romanii nu gindeau si nu simteau ca tine ...


= atac la persoana.Afirmatii gratuite care nu stimuleaza continuarea dialogului.

Prietene,eu doar incercam sa-i spun colegei in cauza ca o sansa mai mare ca Republica Moldova sa poata scapa de rusi este unificarea cu cealalta Moldova,ca facind parte dintr-un stat federal in cadrul EU….Sti si tu ca doua tari cu acelasi nume,popor si cultura pot mai usor sa ceara reintregirea-vezi Macedonia,Kurdistan in aceeasi situatie.Iar o federalizare in vederea acestui scop nu-i pe vecie.........Imi imaginam ca rusii,care devin din ce in ce mai dezvoltati economic,isi vor aminti de vocatia lor de imperialisti si se vor uita din nou peste granite.Iar atunci s-a terminat si cu Republica Moldova….Aceeasi treaba si cu basarabenii,desi aici,Ukraina poate juca tare(nu uita cit a jumulit si din Silezia..)si emite pretentii de la EU..

Nu cred ca ce or fi pus aia la cale la Malta mai este valabil,daramite ce au facut si desfacut in alte vremuri….in Italia sau Spania...

Te vad pasionat si patimas(cam prea :)..Fa doar un exercitiu de imaginatie…nu costa nimic.
Mai tine ,te rog,cont si de faptul ca eu traiesc in Canada…provincii si teritorii..cu capitala federala la Ottawa…#100305 (raspuns la: #100218) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
multumesc... - de hgrancea la: 17/01/2006 22:01:31
Mai intii imi cer scuze de ceea ce consideri a fi atac la persoana
si iti multumesc ca ai trecut totusi peste asta si ai continuat dialogul
Nu aveam intentia unui atac la persoana, nu tu ca persoana ma deranjezi cu ceva, ci ideile pe care le expui aici ... pe care nu le inteleg pe deplin si din pacate nici nu vrei sa le explici pina la capat ... nici cum se va face federalizarea unui stat unitar si nici cui si la ce ar folosi ...
Ceea ce am spus despre inaintasii mei nu a avut ca intentie imi atribui eu vreun merit ci doar ca sa iti arat ca romanii au simitit romineste fara ca pentru asta sa se fi facut vreun referendum... (ceea ce ar fi fost interesant... si civilizat ... dar nu a fost sa fie)
Ma intelegi acum ?
Sper inca sa imi raspunzi la intrebarile puse de 3 ori ... dar acum incep sa ma indoiesc ca o vei mai face... poate nu iti e clar nici tie ceea ce spui... Stiu ca traiesti in Canada si ca e stat federal ... dar nu vad nici cea mai mica asemanare intre istoria Canadei si a Romaniei ... ci mai degraba vad asemanari intre Ro si tari ca Italia si Spania care in evul mediu erau divizate in provincii feudale iar apoi au devenit state unitare.
si asa au ramas si dupa intratrea in UE de ce ar face Ro altfel ?

Apropo, ar fi interesant sa deschizi un subiect pe forum despre federalizarea Romaniei si sa urmarim reactiile ... ce zici ?

Pe curind ! ... sper ...

--------------------
Horia Grancea
hgrancea@yahoo.com
#100824 (raspuns la: #100305) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
„sansa mai mare ca Republica Moldova sa poata scapa de rusi” - de Simeon Dascalul la: 18/01/2006 12:32:08
Cred că dacă Republica Moldova ar fi vrut să scape de ruşi ar fi făcut-o deja, ca dovadă ţările baltice...
Nu s-a repetat unirea din 1918, pentru că românii de la 1918 nu-s românii de-acum, ca să mă inspir din zicerile preşedintelui în exerciţiu. Un procent serios din populaţia activă lucrează în străinătate sau vrea să plece, iar din cei rămaşi în ţară o mare parte are ca obiectiv principal subzistenţa şi e mai degrabă indiferentă la orice altceva. Politicienii noştri au ca principal obiectiv să-şi ascundă averile la mătuşi nonagenare şi presupun că şi dincolo de Prut e la fel. De ce ar vrea Voronin să renunţe la scumpa lui suveranitate şi statalitate? Ca să ajungă în România reunită un fel de Oprişan? Din ditamai preşedintele să retrogradeze într-un amărât de baron local?

Plus că structura etnică a teritoriilor de dincolo de Prut s-a cam modificat.

Astea le văd ca singurele motive.

„tari cu acelasi nume,popor si cultura pot mai usor sa ceara reintregirea-vezi Macedonia”

Ţări cu acelaşi popor – adică judeţe cum ar fi Ialomiţa, Botoşani-ul şi Hunedoara sunt locuite de popoare diferite?
Pot mai uşor să ceară – de la cine să ceară mă rog aprobare? De la tribunalul de la Haga, de la Putin, de la Bush sau de la Berlusconi? Dacă ambele părţi de Românie s-ar vrea laolaltă şi ar fi în stare să reziste şantajului energetic, unirea s-ar face fără probleme.
Macedonia – îmi scapă mie ceva, a primit Macedonia nişte teritorii cadou după ce s-a desprins din fosta Iugoslavie? De altfel chiar înglobarea ei în statul iugoslav nu ştiu cât de voluntară a fost, am avut şi noi un aport la asta în al doilea război balcanic.

„o federalizare in vederea acestui scop nu-i pe vecie.....”

Adică ne federalizăm şi ne desfederalizăm de la o lună la alta? E cam dificil până şi ca exerciţiu de imaginaţie.
#100908 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...