Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Doua moduri de a trai muzica


de alex andra la: 07/01/2006 21:55:00
modificat la: 10/01/2006 20:55:05
taguri: Arta_si_Cultura 
voteaza:
Am fost, doua zile la rand la niste - hai sa le spunem - evenimente muzicale. Unul la Ateneu - morga, staif, lume buna care tuseste doar in interludii - pe scena o orchestra plictisita de ea insasi, fara "zvac", un mecanism bine articulat, ce functioneaza in parametri normali, dar fara viata, fara fior. O fi fost doar o zi nefasta...si un sef de orchestra - bun de altfel - cazut usor in narcisism... Celalalt la un club de jazz cu mult negru si foarte mult fum, cu niscaiva americani usor beti dar cu siguranta politicaly corecti si undeva in fundul salii un pian, un contrabas, niste tobe si trei muzicieni inegali ca valoare, dar ce mai conteaza asta cand ii vezi cat de mult le place ceea fac... Unii la "serviciu", facandu-si treaba, ca tot rumanu', fara tragere de inima, asteptand sa treaca timpul cat mai repede, sa plece si ei pe la casele lor, ceilalti uitand de ei si de lume, indiferenti la zumzetul continuu al celor ce nu-i asculta neaparat, cu bucuria muzicii inscrisa pe chipuri...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


a trai muzica /a trai din muzica - de alex andra la: 15/01/2006 18:16:48
"Lost without music in a world of noises"
Cred ca este vorba de a pune fata in fata pasiunea pentru ceea ce faci si profesie pur si simplu. Pentru a realiza performante adevarate, cele doua trebuie sa se intalneasca. Pasiune fara profesionalism = hobby / profesionalism fara pasiune = rutina
Ce parere aveti? Imi acceptati definitiile?
#100359 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pro.vs. passion - de Dan Bujor la: 17/01/2006 22:01:31
Profesionalism, fara pasiune, = JOB!!! (Acorda niste circumstante...)
Pasiune, fara profesionalism, = Romania de astazi(poate sunt ingrat!)
#100840 (raspuns la: #100359) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dan Bujor - de alex andra la: 18/01/2006 14:36:28
"Lost without music in a world of noises"

"Profesionalism, fara pasiune, = JOB!!! (Acorda niste circumstante...)"
Cred ca a-ti face bine job-ul nu exclude pasiunea si, pana la un punct, nici rutina. Are si asta, zic eu, ceva pozitiv, in masura in care te scuteste de un efort si de o concentrare continue, lasandu-ti mintea sa creeze, daca, evident, ai o minte creativa.

"Pasiune, fara profesionalism, = Romania de astazi(poate sunt ingrat!)"
Nu-mi pari ingrat deloc. As face insa o "corectura" la cele spuse de tine:"pasiuni" in loc de "pasiune". Asta pentru ca romanul e "multilateral dezvoltat":)))
#100872 (raspuns la: #100840) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eh, si tu acuma... - de tatiku la: 07/03/2006 20:07:34
cand nu-ti pasa de ceilalti si te imbeti (usor) inainte de spectacol, cand ceea ce faci tu se produce la un club, undeva aiurea, e oare profesionalism?
Bietii filarmonisti, eu stiu bine cate frustrari si cata munca in zadar fac ei, si asta doar pentru ca au ajuns la un statut de unde nu pot cobora si nici nu mai au unde urca!

Dar cand concert-maestrul filarmonicii are 17 milioane salariu iar un imbecil muzical ca orice rocker sau manelist are cam cat nu poti crede, atunci ce atitudine poti avea? Dar mai e ceva: la liceul de muzica, ca si la conservator, te invata clar ca nu ai voie sa iti dezvalui sentimentele atunci cand interpretezi ceva, mai ales cand esti intr-o orchestra! Si asta din multe motive. Unul ar fi ca fiecare este un individ aparte si ar arata bizar sa vezi 40-50 de reactii de pe fetele fiecaruia. Cand esti solist e altceva, desi si acolo o anumita rezerva e de preferat. Nu uita, la filarmonica nu mergi sa vezi ci sa auzi!
In alta ordine de idei, Alexandra, apreciez mult de tot deschiderea ta culturala si ma simt bine vorbind cu tine!
#110021 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tatiku - de alex andra la: 08/03/2006 10:31:48
"Lost without music in a world of noises"

Ma bucur ca ne intalnim si aici:)
Iti respect opiniile de specialist si apreciez faptul ca manifesti solidaritate de breasla. Dar nu poti admite ca o orchestra poate avea si zile proaste, ca un concert poate fi uneori mai putin reusit? Nu traim mereu la intensitate maxima si poate ca e mai bine asa, altfel am arde si ne-am consuma repede:) Am nimerit eu intr-o zi in care spiritul lui Mozart bantuia pe alte meleaguri si cei care trebuiau sa-l onoreze nu prea aveau chef s-o faca:) Se mai intampla.
In alta ordine de idei, la filarmonica merg din adolescenta (ca sa nu zic chiar din copilarie), asa ca am avut suficient timp sa aflu ca acolo te duci sa asculti nu sa vezi:) Recunosc insa ca mi-e mai usor sa descriu ce vad decat ce aud. De aici probabil senzatia de "vizual" pe care o lasa textul meu. Iti las tie placerea de a comenta muzica propriu zisa.
#110201 (raspuns la: #110021) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexa - de anisia la: 08/03/2006 11:02:20
îi dau dreptate lui tatiku. mi-am petrecut si eu ceva timp prin sali de concert. ii vad pe cei din orchestra ca pe o echipa de medici. isi fac treaba cu profesionalism, pentru ca o implicare prea personala ar putea duce la slabiciune profesionala. nu intotdeauna starea sufleteasca, spirituala a interpretatorului coincide cu ceea ce se vroia transmis de catre compozitor, nu? si-atunci se impune profesionalismul.
pe cand jazzul inseamna mai mult improvizatie. atunci si asa... dupa cum iti "canta" sufletul. si-atunci nu-i de mirare ca se lasa pierduti in notele muzicale...
___________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca zboara toate la aceeasi inaltime...
#110204 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia, tatiku - de alex andra la: 16/03/2006 19:39:07
Dragii mei, aveti perfecta dreptate ca nu se pot pune in balanta cele doua genuri muzicale si nici manierele de interpretare. Dar eu nu despre asta vorbeam. Dincolo de ce exprima sau nu exprima niste chipuri, dincolo de implicarea ori neimplicarea subiectiva in actul muzical, eu incercam sa pun fata in fata rutina si pasiunea. Si e vorba despre perceperea lor la nivelul auzului, nu al vazului. Si mai e vorba nu de generalizare, ci de un moment precis, in care am perceput lucrurile asa cum le-am expus. Mai exact, de o traire mai mult sau mai putin subiectiva a mea. Alte dati aceeasi orchestra simfonica si acelasi dirijor m-au incantat. Zile bune si zile proaste. That's it.


"Freedom is another word for nothing left to lose"
#111790 (raspuns la: #110204) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de esprit la: 30/04/2006 11:08:55
esprit; bun comentariu! daca faci abstractie de faptul ca 'suferi de tine!
#119631 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
esprit - de alex andra la: 01/05/2006 10:24:12
Aren't we all?

<->_____________________________
Lost without music in a world of noises
#119744 (raspuns la: #119631) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: