-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Munca in Romania


de Daniel Racovitan la: 08/01/2004 05:28:00
modificat la: 08/01/2004 05:32:03
voteaza:
Din ciclul "hai la munca in Romania":

"Un tinar fara pile are sanse minime de angajare, iar daca gasesc totusi un loc de munca, doar opt dintr-o suta de noi salariati reusesc sa-si faca profesia in care sint pregatiti, arata un studiu al Centrului OCUP pentru Informare, Consiliere si Formare Profesionala, realizat prin programul PHARE 2000 pentru Coeziune Economica si Sociala.

Portretul-robot al candidatului cu sanse de a gasi de lucru arata asa: femeie tinara, eventual cu studii superioare, dispusa sa plece in deplasari in interesul serviciului, cu experienta in profesie, buna cunoscatoare a limbii engleze, adaptabila, flexibila si cu "prezenta agreabila".
Nu e de mirare ca tinerii intervievati sustin, dezamagiti, ca pe piata romaneasca a muncii e discriminare fata de sexul candidatului si ca invatamintul nu ofera informatii despre viitorul in profesia aleasa. Repartitia guvernamentala, cosmarul generatiilor de absolventi din vremea comunismului, a devenit visul de aur al tinerei generatii.
Aproape 90% din tinerii intervievati admit ca si-au gasit un loc de munca prin "relatii". Mai putin de o treime au apelat la cunostinte, dar si la servicii specializate sau oferte de presa, iar 12% au contactat direct firmele interesate de angajari, arata studiul. Doar doi tineri din cei intervievati si-au deschis propria afacere in urma esecurilor de obtinere a unui loc de munca. Studiul arata ca tinerii sint dezorientati, ca s-a redus numarul absolventilor de liceu in favoarea scolilor de ucenici, ca angajatorii cauta persoane comunicative si cu studii superioare si ca un candidat ideal la un post e... o candidata. Tinerii sint dezamagiti de oportunitatile care li se ofera, considera ca angajarile sint discriminatorii in functie de sex si apreciaza ca invatamintul nu ofera informatiile necesare accesului pe piata muncii. Peste 80% din cei intervievati isi cauta un loc de munca pentru a se intretine, nu perntru a-si dezvolta o cariera. Conform studiului, in Romania, in ultimii trei ani, participarea tinerilor la activitatile economice a prezentat caracteristici de vulnerabilitate si de marginalizare, care poate favoriza ocupatiile temporare, munca la negru si formarea unei piete a muncii subterane intretinute de populatia tinara. Tinerii sugereaza ca o solutie in rezolvarea acestei probleme ar fi sistemul de odinioara al repartitiilor. Majoritatea tinerilor intervievati lucreaza in domenii diferite de cele in care s-au specializat/calificat in scoala: 48% lucreaza in domenii diferite, 30% lucreaza in domenii partial legate de calificarile dobindite si doar 8% lucreaza in domeniul in care s-au pregatit. (...)"


din Evenimentul Zilei

Articol complet: http://www.expres.ro/topstory/?news_id=142147
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


nu contest rezultatul unui astfel de studiu - de Catalina Bader la: 09/01/2004 02:42:53
din propria mea experienta va pot spune ca:

ai sanse de reusita
in firme in care poti castiga un salariu decent
in conditiile in care esti dinamic si adaptabil, flexibil,
cunoscator de limbi straine
indiferent de sex.

POsibilitatea de a conduce un autoturism constituie pentru multe posturi un avantaj.

ceea ce este important
si in conditiile in care nu practici meseria pentru care ai invatat este sa poti sa inveti
si sa actionezi constructiv.
#7820 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...