Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Sa-i demascam pe cei ce batjocoresc LIMBA ROMANA


de Sibipot la: 09/01/2006 07:36:00
modificat la: 13/01/2006 00:06:23
taguri: Diverse 
voteaza:
Nu stiu daca am ales bine categoria dar fiindca in ultima perioada sesizez ca din ce in ce mai des este batjocorita limba romana m-am gandit sa trag un semnal de alarma si sper să fie bine primit.
Ma agaseaza cand pe mai toate posturile de radio si televiziune dar si in presa scrisa apar din ce in ce mai des indivizi dar si individe care sunt certate totalmente cu limba romana si in afara de greselile gramaticale grave mai folosesc si cuvinte ale caror sens nu-l cunosc. Nu ma refer la neologisme ci la cuvinte consacrate, recunoscute de Academia Romana. Cel mai edificator este cuvantul LOCATIE, LOCATIUNE. A apucat nu stiu ce mare vedeta si in prostia si dorinta de a fi cat mai original, sa spuna acest cuvant dar dandu-i cu totul alt sens, ca s-au si repezit altii sa o copieze. Ce este mai tragic, este că acum, cand sunt atat de multe surse de informare si cand de pe internet se poate accesa rapid un dictionar DEX al limbii romane, nimeni nu a avut curiozitatea, cel putin, sa-l caute si sa corecteze greseala, folosind cu nonsalanta acest cuvant in sensul de LOC, LOCALIZARE, SUPRAFATA.
De exemplu: Hotelul X are 230 locatii (locuri) de cazare.
2. Am mers in locatia (locul) X si am vazut terenurile de acolo care...
3. Echipa de filnare si-a ales locatia (locul) unde sa toarene un film...
4 S-a determinat locatia (locul, localizarea) unde s-a desfasurat evenimentul Z...
Si multe altele...

LOCATIE
Conforn dictionarului DEX editat sub ingrijurea Academiei Romane in 1976 dar si altele mai tarziu mentioneaza:
locatie- locatii s.f. 1) inchiriere; situatie de luare sau de dare în chirie; 2) sumã plãtitã la intervale regulate de timp pentru închirierea unui apartament sau a unui obiect; taxã de închiriere. 3) jur. contract de închiriere. 4): taxã de locatie sumã plãtitã, ca sanctiune, pentru depãsirea termenului de încãrcare sau de descãrcare a vagoanelor sau a autovehiculelor.
[g.-d. locatiei; sil. -ti-e]
Sper sa fiti de acord cu mine si sa amendam astfel de ineptii si acte de badjocorire a sfintei noastre limbi romane.
Va astept si cu alte exemple!..

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


sibipot: sa- demascam... - de dorinteodor la: 11/01/2006 14:47:12
sibipot, lasa limba in pace. nici tu nici academia nici dexu' si nici o lege nu este necesara. limba romina este suficient de puternica pentru a nu avea nevoie de aparatori. in schimb, cei care incearca sa saraceasca limba este in crestere (faci parte dintre ei, desi nu ma indoiesc de buna ta credinta). probabil ca esti socat de aceste afirmatii dar sa vedem faptele: limba romina a fost terorizata si au fost actiuni clare de distrugere a ei, in timpul slavonismului, si care actiuni au durat peste un mileniu. pina si literele noastre au fost izgonite din scriere. dar, cu toate ca a fost ranita, limba romina a iesit invingatoare. la 1880, eminescu si caragiale nu au avut prea mult de lucru ca sa-i redea stralucirea imperiala. limba romina nu a avut aparatori institutionalizati, a avut numai dusmani de moarte si a izbindit. pe baza acestor argumente iti spun sa lasi limba in pace. daca unii analfabeti folosesc cuvinte "gresit" si daca altii continua sa le foloseasca, atunci limba s-a mai imbogatit cu un cuvint sau sens. daca nu, nu. asta este metoda de evolutie a limbilor peste tot. numa' bine. dorinteodor
#99537 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da, da - de M a o la: 11/01/2006 14:49:32
Spui sa-i demascam dar nu vad nici un nume. Nu este prea corect din partea noastra, dar ce am putea face altceva? Simplele discutii pe aceasta tema nu vor duce la nici un rezultat.
#99597 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pacat... - de Sibipot la: 14/01/2006 18:06:30
A stalci limba nu inseamna a imbogati. Argumentul dumitale este subtirel si nu asa s-a imbogatit sau se imbogateste limba romana.
Ca argument va reproduc urmatoarele versuri chiar daca sunt scrise acum peste o sută treizeci de ani sunt actuale...

AI NOŞTRI TINERI...


Ai noştri tineri la Paris învaţă
La gît cravatei cum se leagă nodul,
Ş-apoi ni vin de fericesc norodul
Cu chipul lor isteţ de oaie creaţă.

La ei îşi cască ochii săi nerodul
Că-i vede –n birje răsucind mustaţă,
Ducînd în dinţi ţigara lungăreaţă...
Ei toată ziua bat de-a lungul Podul.

Vorbesc pe nas, ca saltimbanci se strîmbă:
Stîlpi de bordel, de crîşme, cafenele
Şi viaţa lor nu şi-o muncesc –şi-o plimbă.

Ş-aceste mărfuri fade, uşurele,
Ce au uitat pîn’ şi a noastră limbă,
Pretind a fi pe cerul ţării: stele.
Si maine este o zi... poate mai buna!
#100191 (raspuns la: #99537) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
shibipot - de donquijote la: 15/01/2006 17:24:46
limba e un organism viu si evolueaza odata cu dezvoltarea societatii si mai ales a tehnologiei si interactiunilor dintre popoare (cultura, comert, turism). regulile gramaticii trebuie respectate, dar pana aici amestecul academiei. un cuvant nou, sau un sens nou, daca e folosit si intra in limba de zi cu zi, nici un dictionar sau academie nu-l pot oprii sau intrerzice.
rolul dictionarelor e de a consemna un anumit stadiu de dezvoltare a limbii si a academiei sa defineasca regulile de ortografie, in cazul de fata cum se scrie corect un cuvant de origine straina (cum ar fi 'weekend') - adica se scrie in ortografia originala sau se 'romanizeaza'.
in perioada dintre editarea si tiparirea unui dictionar, poate deveni 'invechit' pentru ca s-au mai introdus cativa termeni noi sau intelesuri noi unor cuvinte deja existente.
sa nu uitam ca dinozaurii au pierit pentru ca erau inadaptabili. :)
si apropo care-i legatura cu poezia lui eminescu?
#100427 (raspuns la: #100191) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Sibipot - de Paianjenul la: 01/07/2006 10:55:02
Rolul limbii este acela de instrument de comunicare... si atita timp cît cei cărora ne adresăm, înţeleg exact mesajul pe care dorim să-l transmitem, forma si stilul de exprimare contează mai puţin. Din pacate, există riscul ca mesajele noastre să fie interpretate in mod eronat de către destinatari, si tocmai acest risc impune atenţie pt. formă si stil de exprimare. Din acest punct de vedere sînt de acord cu tine.
#130975 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: