-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Mândrie si prejudecata


de anisia la: 15/01/2006 16:18:00
modificat la: 15/01/2006 19:11:33
voteaza:
NU, nu am sa ma refer la romanul cu acelasi titlu a lui Jane Austen. Conceptele de mândrie si prejudecata cred ca dateaza de mult mai demult decât anul aparitiei ei, 1813. Si despre ele vreau sa vorbim. Despre MANDRIE si despre PREJUDECATA manifestate in situatii diferite, despre consecintele aparute ulterior si despre invatzamintele trase.
Ce este mândria? Pâna unde si pâna când sa ne ascundem in spatele ei? Este o prejudecata sa fii prea mândru/mândra? Este o mândrie sa ai prejudecati? Cum influentzeaza cele doua atribute comportamentul individului/individei in societate?

Lista intrebarilor ar putea continua. Astept mai intâi cateva raspunsuri, pareri de-ale voastre. Haideti sa discutam...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (89):


un raspuns scurt - de clody la: 16/01/2006 00:00:29
Cred ca mandria nu e o stare permanenta a unei persoane , ci priveste doar anumite puncte sensibile. Pentru a avea o justificare pt mandrie, trebuie sa te bazezi pe niste realizari, acumulari de cunostinte, experiente. In "numele" mandriei, poti sa nu accepti anumite vorbe, atitudini, fapte ale altora si sa le "taxezi", dar limita este data de bunul simt.


L'homme est ne pour vivre dans les convulsions de l'inquietude ou dans la lethargie de l'ennui. - Voltaire
#100446 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ca si atunci... - de Monica L la: 16/01/2006 00:00:29
Simtamintul de mindrie nu s-a schimbat prea mult fata de epoca Austen. Avem convingerea ca posedam anumite calitati - socialmente considerate pozitive - ce tin de statut social, rasa, noblete, caracter, intelect, le cultivam, le afisam, ne rinduim viata dupa ele, ne mindrim de ceea ce sintem sau avem. In timp asta poate forma o prejudecata - aceea ca lumea din jur ne percepe / evalueaza exclusiv prin prisma acestor insusiri. Sau ca nu putem actiona sau nu ne putem comporta decit dupa un cod calat pe obiectul mindriei noastre. Cam asta se intimpla si in romanul lui Austen.
#100449 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Ce este mândria?" Este r - de Daniel Racovitan la: 16/01/2006 00:03:28
"Ce este mândria?"

Este radacina tuturor relelor.

___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#100473 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Monica - de anisia la: 16/01/2006 00:50:25
imi pare mai mult infatuare, mandria prezentata astfel in comentariul tau. si asta pentru ca Sau ca nu putem actiona sau nu ne putem comporta decit dupa un cod calat pe obiectul mindriei noastre.. ei bine, o astfel de pozitie ne-ar face sa fim si rigizi, peste toate cele...
_____________________________
sunt doar un om obisnuit...
#100484 (raspuns la: #100449) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
clody - de anisia la: 16/01/2006 00:54:51
la care limita te referi? la cea care-ti dicteaza pana unde poti sa lasi de la tine sau la cea care-ti spune peste cate "cadavre" poti sa treci ca sa ajungi la destinatie? este mandria confundabila cu ambitia? omul se mandreste de obicei cu rezultatele sale pozitive, e adevarat. sa fie tocmai gustul acestui sentiment ce-l poate propulsa?
_____________________________
sunt doar un om obisnuit...
#100485 (raspuns la: #100446) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel, - de anisia la: 16/01/2006 00:55:53
din pacate, este.
_____________________________
sunt doar un om obisnuit...
#100486 (raspuns la: #100473) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
a te ţine mândru - de rac la: 16/01/2006 08:25:15
Eu i-aş spune chiar... orgoliu.
N-ai observat că oamenii preferă să sufere mai degrabă decât să se creeze vreo impresie proastă asupra lor? Este mai important ca noi să picăm bine, să nu picăm de fraieri, decât să rezolvăm o problemă, uneori existenţială.

Nu mai vorbesc de politică, unde lucrurile sunt groaznice în privinţa asta...

Revenind la prejudecată, e şi asta bună, zic eu, dacă e să respecţi nişte principii pe care le ai. Dar... dincolo de anumite limite, puşi în anumite situaţii, poate ar trebui să fim în stare să ne reconsiderăm criteriile..., să putem să deschidem ochii mai mult.

Însă, dacă nu mai eşti tânăr, parcă aluneci spre conservatorism, accepţi greu noul. Iar în tot acest timp, orgoliul pare să nu se mai dezlipească de tine.

A te ţine mîndru, a avea prejudecăţi - iată probleme la care discuţia poate începe cu invariabilul depinde...
#100518 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anisia - de clody la: 16/01/2006 11:13:15
Ma refeream la limita pana la care poti sa te intinzi cu atitudinea "eu sunt mai presus de tine". Nu vorbeam de toleranta si nici de a calca peste altii pentru a indeplini un scop.
Ambitia care a dus la impliniria unor obiective poate fi o cauza a mandriei, care sa te faca sa spui: "Uite ce am realizat eu. Pentru asta trebuie sa ma apreciati si sa ma respectati".

L'homme est ne pour vivre dans les convulsions de l'inquietude ou dans la lethargie de l'ennui. - Voltaire
#100527 (raspuns la: #100485) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mina anina cuvantul mandrie - de mina anina_106 la: 16/01/2006 11:13:15
mina anina
cuvantul mandrie se foloseste prea des de catre noi oamenii..mult prea des...e un fel de replica intr-o conversatie...i-si pierde pana si identitatea...are atatea trebuinte..noi oamenii ne catalogam drept mandrii mult prea usor...si uneori in prostia noastra nici macar nu stim real ceea ce este cu adevarat...spunem ca nu suntem mandri..ba spunem ca noi suntem mandrii...e o stare de spirit..dupa toane...nu vi s-a intamplat sa va laudati ca sunteti prea mandru pentru a face ceva sau ca nu sunteti deloc madrii,ca lasati de la voi?depinde de context...de avantaje...se poate spune ca acest fenomen e oare calitate sau defect?esti mandru si nu lasi de la tine daca ai dreptate-de cele mai multe ori nu aduce prea multe avantaje...pierzi.Apoi daca in minunatia ta de om se gasesc anumite principii e clar ca nu vei face anumite lucruri pentru a obtine ceva...cred eu ca legatura mandriei cu principiile e foarte legata...si in Biblie scrie ca mandria e un pacat...apoi ca sa traiesti fara a face prea multe pacate e clar ca trebuie sa ai principii...mandria e prea prost folosita de noi..cred ca sunt anumite reactii omenesti care nu au denumire si capata acelasi sens...mandrie...oare e chiar mandrie?sa te certi si sa nu lasi de la tine,fie ca ai ,fie ca n-ai dreptate,nu prea e mandrie...dupa mine e prostie...sa nu faci primul pas in ceva...nu e mandrie...e regula mentinuta in timp...si nu e mandrie...sunt multe lucruri care nu tin de mandrie si care sunt denumite asa...si daca stai bine sa te gandesti oare care este adevaratul sens al mandriei...?e un cuvant care a aparut si el...asa ca sa avem noi cum sa ne denumim cate-odata...mai rar sau mai des...whatever...si faptul ca faci ceea ce vrei ca om cu personalitate ce esti...in alegerile pe care le faci...parerile sunt impartite...unii atesta ca e mandrie cronica...altii ca nu...oare?
#100534 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mina Anina, - de PROUDFRECKLED la: 16/01/2006 15:27:11
mindria
e un cuvant care a aparut si el...asa ca sa avem noi cum sa ne denumim cate-odata...mai rar sau mai des...whatever
pai cum altfel ?
si uneori in prostia noastra nici macar nu stim real ceea ce este cu adevarat
outch !
cred eu ca legatura mandriei cu principiile e foarte legata..
Daaaaaa...:)
#100574 (raspuns la: #100534) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pride and prejudice - de thebrightside la: 16/01/2006 16:36:15
Termenul 'mandrie' are pt mine o conotatie pozitiva. Mandrie inseamna sa fii capabil sa te autoapreciezi obiectiv. Daca te autoapreciezi prea tare si in gura mare... se vede treaba ca ai orgoliu. Care, la mine cel putin, are conotatie negativa. Nu pot sa inghit oamenii care se lauda singuri, nici cu tone de lamaie.
Prejudecati? Subiect prea vast. Crestem cu ele. Sunt atat de puternic inradacinate in mentalitatea colectiva, incat de multe ori nici nu suntem constienti ca le avem. Foarte greu de schimbat.
E buna mandria? Yep.
Orgoliul? L-am aruncat. Undeva in cursul existentei mele, am ajuns la concluzia ca, daca vrei sa comunici eficient cu ceilalti, este imperios necesar a te detasa de orice argumente de genul "Nu sun io, ca nu da bine", "Daca recunosc, ma fac de kkt". Asta nu inseamna ca ma las calcata in picioare. No way. Demnitatea trebuie sa si-o pastreze fiecare.
Prejudecati? Am destule. Dar incerc sa le constientizez - e primul pas pentru a scapa de ele. A-i observa pe ceilalti ce etichete pun si cand, ajuta foarte mult. In general, ma straduiesc sa nu las prejudecatile sa se transforme in discriminare. Sux.
#100600 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mandria si prejudecata - de TeodoraPA la: 16/01/2006 17:12:04
Nu stiu daca in dictionar apar ca si sinonime sau nu, dar eu fac diferenta intre MANDRIE si DEMNITATE. Mi le-am categorisit eu bine si imi zic ca e bine sa aiba omul demnitatea lui, sa nu se lase calcat in picioare, dar atunci cand pragul asta de a nu te lasa e depasit intervine mandria. Ce e rau la mandria asta pe care toti o avem si trebuie sa ne-o temperam e ca atunci cand e prea mandru omule greu invatabil. Adica cred ca pe tot parcursul vietii omul trebuie sa fie constient ca mai are de invatat, ca poate sa-si imbunatateasca conditia, ca trebuie sa asculte, sa primeasca sfaturi, sa se autoslefuiasca. Atunci cand cineva e prea mandru e foarte greu sa se schimbe, sa isi doreasca mai mult de la si pentru sine.

Cred ca tocmai am emis o prejudecata de-a mea.
Voi mai reveni...
#100612 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de alex andra la: 16/01/2006 21:51:52
"Lost without music in a world of noises"

Am sa spun si eu doua vorbe despre mandrie. Cred ca termenul poate fi asezat intr-o serie de sinonime partiale, cu care formeaza o gradatie:demnitate, mandrie, amor propriu, orgoliu, infatuare etc.etc. Cu cat ne deplasam de la stanga la dreapta, calitatea se transforma in defect. Nu stiu daca le-am asezat corect, dar nu asta e important, ci faptul ca lucrurile sunt relative si la nivelul vocabularului:)))
#100632 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
raspuns anisiei - de Monica L la: 16/01/2006 21:56:20
Pai, da, vorbeam de prejudecata nascuta pe fondul mindriei, poate duce la exacerbarea mindiriei in ... infatuarem, aroganta (asa-i parea Darcy lui Lizzy, la inceput). Prejudecata inseamna maniera rigida de a analiza, judeca realitatea...
#100652 (raspuns la: #100484) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cat despre prejudecata - de clody la: 16/01/2006 21:56:20
face rau aceluia care o are si actioneaza tinand cont de ea. Chiar m-am gandit ce prejudecati am eu, dar de ceva vreme am incercat sa ma vindec. Aveam o problema cu tiganii, dar am cunoscut si oameni de etnia asta care sunt seriosi si educati.
Am auzit destule prejudecati la altii, cele mai multe fiind din partea barbatilor despre femei, gen: toate femeile urmaresc bani, sa se marite si nu poti avea incredere in ele.
Si alta prejudecata care pe mine m-a deranjat in Franta, acea celebra expresie "les filles de l'est". M-am simtit de-a dreptul jignita cand unui prieten de-al meu i s-a spus ca nu poate avea incredere in mine din cauza asta. Si lui i s-a parut stupid si si-a cerut scuze si pt faptul ca mi-a mentionat asta.
Asa ca eu merg dupa principiul: in orice grup, fie ca e grup de prieteni, colegi de munca, locuitori ai unui oras sau tari, exista si prosti si destepti, si educati si mai putine educati, si frumosi si urati, si mincinosi si oameni sinceri, si cel mai bine e sa iti formezi parerea despre un om cand te poti baza pe niste dovezi.

L'homme est ne pour vivre dans les convulsions de l'inquietude ou dans la lethargie de l'ennui. - Voltaire
#100672 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Pâna unde si pâna când sa - de newmann la: 16/01/2006 21:56:20
"Pâna unde si pâna când sa ne ascundem in spatele ei?"
din prea multa mîndrie se despart oameni.
#100676 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
? - de maan la: 16/01/2006 23:52:04
care-i legatura dintre mandrie si prejudecata?
nu-nteleg ce vrei sa spui cu 'e o prejudecata sa fii mandru'...
n-am auzit multi oameni recunoscand ca au prejudecati, daramite sa se mai si laude cu asta.
#100700 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de anisia la: 17/01/2006 00:19:10
mandria are mai multe intelesuri, printre care sunt incapatzanarea, teama de a se arata slab. acestea vin din prejudecata conform careia omul nu-si arata slabiciunile, oricat de mult l-ar costa.
_____________________________
sunt doar un om obisnuit...
#100703 (raspuns la: #100700) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de anisia la: 17/01/2006 00:21:15
punct ochit, punct lovit...:)
_____________________________
sunt doar un om obisnuit...
#100704 (raspuns la: #100632) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
teodora - de anisia la: 17/01/2006 00:23:05
cred ca tu te refereai la infatuare, mai degraba...Atunci cand cineva e prea mandru e foarte greu sa se schimbe, sa isi doreasca mai mult de la si pentru sine., caci numai infatuatul are o astfel de problema...
_____________________________
sunt doar un om obisnuit...
#100706 (raspuns la: #100612) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrighty - de anisia la: 17/01/2006 00:27:38
Termenul 'mandrie' are pt mine o conotatie pozitiva.Mandrie inseamna sa fii capabil sa te autoapreciezi obiectiv... mmm , mi-e cam teama ca fiecarui individ(a) in parte ii este cam greu sa fie obiectiv cand e vorba de sine insusi/insasi.

In general, ma straduiesc sa nu las prejudecatile sa se transforme in discriminare., din pacate e un pas prea mic de la prejudecata la discriminare, asa-i. sa fim atenti, deci!

_____________________________
sunt doar un om obisnuit...
#100707 (raspuns la: #100600) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
clody - de anisia la: 17/01/2006 00:30:39
pe drept cuvant te-ai simtit jignita. a judeca o natie, dupa o prejudecata este o dovada de ingustare a mintii. data viitoare, spune-le! degajat si cu demnitate:"baieti, sunteti pe alta planeta. doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime"... si le inchizi gura. caci ori le va trebui un timp bun sa rumege, ori vor ramane ca stim noi cine la poarta noua, din lipsa de intelepciune.:)
_____________________________
sunt doar un om obisnuit...
#100708 (raspuns la: #100672) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Monica - de anisia la: 17/01/2006 00:46:11
am priceput acum... merci :)
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100714 (raspuns la: #100652) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de thebrightside la: 17/01/2006 09:56:29
N-a zis nimeni ca-i usor. Insa asta este o chestie ce tine de caracter. Un om cu bun simt n-o sa laude in gura mare niciodata. Asa stiu eu...
Poate n-am fost tocmai elocventa...
Sa fii mandru inseamna sa-ti constientizezi plusurile. Atat si nimic mai mult. Sa-ti spui tie insuti "sunt tare la mate", de exemplu. Daca te apuci si zbieri in mijlocul strazii chestia asta, dai deja in altele. Asta era ideea.
#100745 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside - de gigi2005 la: 17/01/2006 10:29:03
...scuze, dar daca nu stie nimeni ca tu esti tare la mate cum mai poti sa te afirmi? Demonstrand, vei spune! Cui? Crezi ca te asculta cineva? Crezi ca ii pasa cuiva ca esti tu tare (in cazul nostru, la mate)?

Parerea mea este ca bunul simt nu are de-a face cu mandria sau cu lauda de sine. Intr-un CV ne laudam cu ce stim sa facem, doar-doar vom reusi sa obtinem un job mai bun... In viata dam din coate mereu pentru a avansa, pentru a fi remarcati, pentru a obtine o pozitie mai buna, un statut!

Daca tu nu te respecti, nu te respecta nimeni! De aceea trebuie sa fi mandru pentru ceea ce esti (daca esti) altfel vei ramane un ilustru anonim dar cu maaaaare bun simt! Si? La ce tzi-o folosit?

Parerea mea, chiar daca ma injurati-fie!-este ca doar fraierii nu se lauda!
De ma intrebi daca stiu sa fac un lucru, sar in sus: nimeni nu face acel lucru mai bine ca mine! Fug acasa si ma pun pe tocit iar in 2 zile sunt cea mai tare!
#100748 (raspuns la: #100745) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gigi, - de Calypso la: 17/01/2006 11:41:43
"De aceea trebuie sa fi mandru pentru ceea ce esti (daca esti) altfel vei ramane un ilustru anonim dar cu maaaaare bun simt! Si? La ce tzi-o folosit?"

de acord cu tine...

problema e ca sunt oameni care pur si simplu NU pot face asta chiar daca
sunt super-buni intr-un domeniu; si asta din cauza unui exagerat
bun simt...

si chiar daca fac eforturi nu le iese, se vede ca e "arificial";

e un fel de handicap si asta...
#100757 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gigi - de thebrightside la: 17/01/2006 12:04:01
Atunci cand facem afirmatii, pornim de la niste premise.
Eu porneam de la premisa ca cel care se lauda o face in circumstante necorespunzatoare.
Binenteles ca, daca esti la interviu sau porti o conversatie cu o persoana care te-ar putea ajuta sa te afirmi, e indicat sa 'bati fierul cat e cald'.
Eu vorbeam de infatuare. De Vasile care imi spune mie ca are casa in Primaverii, in timp ce eu ii vorbesc de nemurirea sufletului. Capisci?
#100759 (raspuns la: #100748) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrebare pt toti - de clody la: 17/01/2006 21:52:18
Cum recunoasteti ca aveti prejudecati? Ca eu ma tot gandesc si nu prea gasesc sa am prejudecati. Poate tocmai mandria ma impiedica sa recunosc. :)

L'homme est ne pour vivre dans les convulsions de l'inquietude ou dans la lethargie de l'ennui. - Voltaire
#100760 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
precizare - de anisia la: 17/01/2006 12:45:24
s-a vorbit de mandrie, ca element ajutator in promovarea propriei imagini; s-a vorbit de mandrie, ca recunoastere a meritelor; s-a vorbit de mandrie, ca element negativ.
mandria mai are si alte aspecte. sa nu uitam ego-ul masculin. el este nascut tot din mandrie , nu? despre el nu s-a vorbit inca.
ce parere aveti?
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100764 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de ce nu - de rac la: 17/01/2006 13:21:23
Şi despre ego-ul feminin?
#100771 (raspuns la: #100764) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru ca intai vorbim de cel - de anisia la: 17/01/2006 15:35:48
pentru ca intai vorbim de cel masculin, ca acela e cel ce iese mai rapid, mai usor si mai neasteptat la suprafata :)
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100790 (raspuns la: #100771) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mandrie sau demnitate? - de stesi la: 17/01/2006 22:01:31
Promovarea propriei imagini o pot face fiind demn de ceea ce sunt...Si de ce trebue sa fiu mandru de ceea ce sunt? Ce merite (sau vinå) am pentru ceea ce sunt? Mi-am ales eu destinul?...Cand inca nu stiam cine sunt eram mandru de mine, cand insa am inteles ce si cine sunt am adoptat o demnitate smeritå.
Ego-ul masculin vine din mandria careia ii sta la bazå cunoasterea trunchiatå a "ego-ului".
De ce sunt masculii mandri?...De felul in care isi fac concurenta in lupta de a domina in toate si in tot?!?...De lumea de azi? ...
Cu pårere de råu pentru cei mandri: E cel mai mare defect al unui om!
N-ati suferit destul din mandria altora sau a voasrå ? Atunci ?...
#100812 (raspuns la: #100764) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cam multe definitii... - de ondine la: 17/01/2006 19:18:07
Orgoliul este una, demnitatea e cu totul altceva. Sunt cele doua extreme in gama de sinonime ale cuvantului "mândrie". Orgoliul este intr-adevar ceva foarte pagubos. In sfera simbolica, primul pacat nu este cel al lui Adam si al Evei. Primul pacat (si cred ca si cel mai mare) este orgoliul: Satana era inger, dar a avut orgoliul sa se considere egal cu Dumnezeu, si asa a ajuns sa fondeze infernul...Parabola asta spune multe. Orgoliul este opusul iubirii.
Demnitatea e asociata cu respectul de sine, fara insa a deriva din vreun complex de superioritate. Infatuarea, aroganta, cred ca sunt mai degraba forme de manifestare a orgoliului; nu sunt trasaturi de caracter, ci de comportament.
In ce priveste prejudecatile...Sunt un fel de "cache" al memoriei interne. E mai usor sa activezi o pagina veche decat sa-i dai refresh sau sa cauti una noua. Cred ca e pur si simplu un semn de lene / comoditate intelectuala. Care vine din nevoia noastra de certitudini; uneori, nu le putem afla si atunci ni le fabricam singuri, simplificam lumea, reducem totul la alb si negru. Pe principiul (non) dubito ergo (non) cogito si avand in vedere ca prejudecatile prin definitie presupun lipsa (eventual refuzul) oricarei indoieli...
#100828 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cred ca e foarte important me - de popix la: 17/01/2006 21:27:47
cred ca e foarte important mediul in care traiesti, inconjurat de oameni sau lucruri deosebite.cu valori reale despre viata de zi cu zi.si care sa te faca sa te simti MIC, in consecinta ca mai ai foarte multe de invatat.

sa fii mandru E prejudecata!

NU e mandrie sa ai prejudecati!

Parole povere.

salut anisia
#100842 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
popix - de clody la: 17/01/2006 22:55:57
De acord cu tine ca nu e mandrie sa ai prejudecati, dar e mandrie sa crezi ca nu le ai.

L'homme est ne pour vivre dans les convulsions de l'inquietude ou dans la lethargie de l'ennui. - Voltaire
#100847 (raspuns la: #100842) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
popix - de anisia la: 17/01/2006 22:13:51
sa fii mandru E prejudecata!

NU e mandrie sa ai prejudecati!


asa ma gandeam si eu... :) .
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100849 (raspuns la: #100842) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
clody - de anisia la: 17/01/2006 22:19:27
teoretic e simplu sa recunosti chestiunea asta: cand actiunea ta se bazeaza pe o gandire prestabilita, pre-impamântenita sau inoculata si indiferent de consecintele ce revin asupra ta nu te abati de la aceasta gandire. prejudecati= prior judecatii... mandria fiind un obstacol, tocmai prin faptul ca ea te impiedica sa recunosti ca aceste "judecati anterioare" nu intotdeauna sunt si cele corecte...
practic, insa... lucram la proiect :)) !
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100850 (raspuns la: #100760) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
clody - de popix la: 17/01/2006 23:05:03
nu ma dadeam ca exemplu.visam...

#100853 (raspuns la: #100847) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
stesi - de anisia la: 17/01/2006 23:06:13
Ego-ul masculin vine din mandria careia ii sta la bazå cunoasterea trunchiatå a "ego-ului". interesant de stiut...

De ce sunt masculii mandri?... - asta incerc si eu sa aflu: care este premisa pe care se construieste acel "macho-ego-watch me-situation".
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100854 (raspuns la: #100812) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
masculii.... - de popix la: 17/01/2006 23:22:30
anisia, raspunsul e simplu, cred.

mii si mii de ani femeia a contat cam putin.
#100857 (raspuns la: #100854) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
popix - de anisia la: 17/01/2006 23:32:56
mda, uite o cauza posibila. trista, dar posibila.
n-ar fi insa timpul sa traim in prezent, nu doar in trecut? adica sa lasam mandria asta exacerbata deoparte si sa se comunice? ma gandesc ca in societatea in care ne ducem zilele, comunicarea este mai mult decat importanta, necesara, etc.
cat timp ii trebuie omului sa se adapteze ritmului? fie barbat sau femeie, normal...
mmm... m-ai pus pe ganduri. credeam ca "scapasem" de acea povara, prejudecata defapt: femeia conteaza cam putin:(

subiectul deschis!
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100861 (raspuns la: #100857) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ondine - de anisia la: 17/01/2006 23:42:26
prejudecata ca pur si simplu un semn de lene / comoditate intelectuala este interesant de aprofundat. spui asta gandindu-te la prejudecatile "inoculate"? cele cu care ne-am trezit inzestrati fara sa ne aducem aminte de unde vin ele? sau si la cele pe care ni le insusim netam-nesam, doar pentru ca ne convine pozitia in care ne situeaza adeptia lor?
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100862 (raspuns la: #100828) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mandria: defectul cel mai dif - de Daniel Racovitan la: 18/01/2006 00:23:58
mandria: defectul cel mai dificil de detectat atunci cand e vorba de tine, si cel mai repede observat cand e vorba de ceilalti.


___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#100867 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
orgoliul masculin - de thebrightside la: 18/01/2006 10:10:24
In primul rand, cred ca 'masculilor' li se inoculeaza de mici (de catre familie, societate etc) ideea ca trebuie sa fie puternici, curajosi, stapani pe ei, autoritari etc.
In al doilea rand, din cate am observat eu, acest prezumtiv 'orgoliu masculin', se manifesta in special in relatiile cu persoane de acelasi sex. Si mi se pare o chestie normala. Cel mai bun castiga premiul cel mare (treaba lor care e ala)!
Acum, ca sa nu devenim prea seriosi... Orgoliul asta e prost inteles de unii reprezentanti ai genului. Am asistat la o discutie intre doi tipi care se intreceau in 'care si-a rupt oase mai multe' pe parcursul existentei lor...:)) Au fost teribil de penibil-amuzanti!

P.S. Am spus prezumtiv 'orgoliu masculin pentru ca nu cred ca diferentele intre orgoliile celo doua sexe sunt semnificative.
#100884 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
popix - de rac la: 18/01/2006 10:49:33
Dar ce, acum contează?


OK, relax, a fost doar o glumă :)
#100894 (raspuns la: #100857) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de rac la: 18/01/2006 10:51:08
Corect!

Iar asta cred că e valabil şi în cazul altor... să le spunem defecte.
#100895 (raspuns la: #100867) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
clody - de ondine la: 18/01/2006 14:18:07
Poti sa-mi spui si mie care sunt prejudecatile franceze (sau in general) in ce priveste "les filles de l'Est"? M-ai facut curioasa...
#100917 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Poti sa-mi spui si mie care - de Daniel Racovitan la: 18/01/2006 14:49:12
"Poti sa-mi spui si mie care sunt prejudecatile franceze (sau in general) in ce priveste "les filles de l'Est"?"

HAi ca iti raspund eu, ca tot am avut o discutie ieri cu colegii de birou pe tema asta.

Francezii sunt convinsi ca "les filles de l'Est" sunt supuse, nu cracnesc, aproape intotdeauna raman casnice, si sunt disperate sa isi gaseasca un occidental (urat, prost, nu conteaza, occidental sa fie) care sa vina sa le scape de mizeria in care traiesc.

Le-am zis, mai bashbuzucilor, cine v-a indrugat toate astea probabil ca nu a cunoscut niciodata "les filles de l'Est", si ca e plina Romania de figuranti din astia care vin cu muci in creieri si care o iau in freza de la "les filles de l'Est".


___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#100920 (raspuns la: #100917) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mi se pare ca "les filles de - de zaraza la: 18/01/2006 15:08:30
mi se pare ca "les filles de l'Est" e un serial erotic difuzat pe unul din canalele francofage, la ore tarzii in noapte. de-aci' toata tevatura.

salutari,

zaraza
#100925 (raspuns la: #100920) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de anisia la: 18/01/2006 16:01:41
Francezii sunt convinsi ca "les filles de l'Est" sunt supuse... - nu numai francezii. mai toti occidentalii gandesc asa. e o prejudecata de-a lor. ceva ce le-a ramas lor in cerebelele acelea subdezvoltate.

m-a amuzat raspunsul tau, chiar am ras :))
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100930 (raspuns la: #100920) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside - de anisia la: 18/01/2006 16:07:24
nu cred ca acest orgoliu masculin se manifesta predominant in relatiile cu persoane de acelasi sex. sa nu uitam cantitatea de mandrie si orgoliu ce se afla in "interiorul" barbatului intr-o relatie cu femeia, in special in cazul unei rupturi. mai degraba isi musca buza pana la sange decat sa vina frumusel si sa recunoasca ce si cum. aici ne lovim de acel ego masculin care zice "mai bine cu <> intacta si inciudat ca pierd , decat sa ma <> cerand inca o sansa"!

mor de astfel de "barbati"... :)
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100932 (raspuns la: #100884) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rac - de anisia la: 18/01/2006 16:11:05
gluma, gluma... dar sa stii tu ca sunt prea multi barbatii pe lumea asta pentru care nici acum nu conteaza prea mult femeia, din pacate... dar asta e un alt subiect vast de discutie. poate am sa deschid o conferinta pe tema asta ;)
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100934 (raspuns la: #100894) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel, Anisia - de ondine la: 18/01/2006 17:10:06
Casnice, supuse si dispuse...Asa, carevasazica. Ma gandeam ca poate se confunda imaginea cu fetitzele care anima cluburile de noapte. Vedeti, se poate si mai rau.
Ma gandesc insa ca de unde nu e foc, nu iese fum. Pe de o parte, pentru ca nu numai est-europencele, dar orice emigrante, sunt teoretic susceptibile de a face multe ca sa ramana in tara gazda. Eu cunosc ceva cazuri...Iar pe de alta parte, raman la convingerea ca si mentalitatile in tara de origine sunt de vina, mai ales acolo unde predomina conceptiile machiste si, mai mult sau mai putin voalat, "supusa&dispusa" reprezinta inca un model. Nu e numai un model, e poate un arhetip! De cat timp si-a castigat femeia egalitatea cu barbatul si cat timp a fost considerata inferioara lui? E poate nevoie de foarte multi ani de civilizatie (si e vorba de tari ne-occidentale) ca sa stearga o astfel de imagine, un astfel de model, din inconstientul colectiv.
#100952 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de thebrightside la: 18/01/2006 17:11:47
Nu stiu..Poate ai dreptate. Incerc sa nu bag mana in foc pentru nimeni si pentru nimic.

Tu zici ca el nu vine sa recunoasca ca a gresit, nici in ruptul capului. Nu cred ca e caracteristica a genului. Si femeile fac asa. Eu fac asa.
Asta e o strategie prin care incerci sa fii tu cel care detine controlul in relatie. Sa iei TU deciziile.
#100954 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside - de anisia la: 18/01/2006 17:22:17
Asta e o strategie prin care incerci sa fii tu cel care detine controlul in relatie. Sa iei TU deciziile. .... mmm, pai asta nu-i cumva o forma de manifestare a orgoliului? "eu conduc, eu decid, eu tin hatzurile" - imi suna cam a sefie. de ce e nevoie de o relatie de sefie intr-o relatie dintre un el si o ea? de ce nu, macar acolo, sa fie ambii egali, cu aceleasi drepturi si obligatii? este o prejudecata care impune aceasta strategie? sau este o manifestare extrapolata a orgoliului?
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100958 (raspuns la: #100954) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ondine - de anisia la: 18/01/2006 17:28:31
cum spunea si popix mai deunazi, femeia a contat prea putin, prea mult timp...
ai dreptate, este nevoie de un ocean de ani de zile pentru ca o astfel de imagine "femeia este supusa barbatului", sa fie schimbata. timpul insa, nu este suficient. este nevoie si de o mare de bunavointa, dorinta, acceptare si efort din partea regnului masculin (ca tot puncta cineva ca-mi place cuvantul "regn"- apropos, intr-o anumita limba, "regn" inseamna "ploaie", hehe - asta a fost doar o acolada...). ori pentru ca acestea sa poata iesi la suprafata, este nevoie de a scadea putin nivelul ego-ului masculin... mai multa indulgenta, rabdare, comunicare, acceptare - ar ajuta si ele, nu?
hehe, facem cum facem, ne sucim, ne invartim, si tot de asta ne lovim...:)
________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca toate zboara la aceeasi inaltime...
#100959 (raspuns la: #100952) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ondine, Anisia, Daniel - de clody la: 18/01/2006 20:09:30
Am citit ce ati scris despre "les filles de l'Est". Marturisesc ca ce a aflat Daniel din sondajul lui spontan m-a mai linistit. Asocierea care m-a deranjat pe mine era cu prostituate, femei usoare, care fac orice pt bani.

L'enfer, c'est errer au paradis en s'y sentant malheureux.
#100990 (raspuns la: #100920) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nimic mai simplu: instinctul - de stesi la: 18/01/2006 20:10:01
Nimic mai simplu: instinctul ! Acel simt in subconstient care ne face så credem cå putem exista numai atata timp cat dominam, care ne impiedicå så gandim (så nu mai zic så reflectåm..), deci så scoatem in relief diferenta dintre noi si animale. A nu se intelege de aici cå sunt un combatant al instinctivului...In unele situatii, instinctul este vital...Dar in unele!
#100991 (raspuns la: #100854) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prejudecati - de alex andra la: 18/01/2006 20:10:01
"Lost without music in a world of noises"

O definitie "corecta" a prejudecatii ar fi = idee general acceptata intr-o comunitate. Din cauza acestui "general", cred eu, dificultatea de a te dezbara de prejudecati, respectiv de a schimba mentalitatile unei comunitati.
Ne credem oameni destupati la minte, si uneori chiar suntem si totusi nu scapam de judecatile gata "mestecate" pe care le preluam cu nonsalanta: "femeile sunt inferioare barbatilor","ego-ul barbatilor este supradimensionat", "neamtzul e lipsit de imaginatie", "moldovencele sunt...", "rusoaicele sunt..." si am putea continua la infinit...
Da, e "comod" sa iei ideile de-a gata, dar intre timp bietul creier lancezeste si, cum zice o buna prietena de-a mea, cresc muschi pe el (din cei care indica Nordul):)))
#100993 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de popix la: 18/01/2006 20:10:02
nu-ti face griji ca ati recuperat enorm :)))

in societatile mai avansate aceasta imparitate a disparut sau e pe cale de disparitie. in Ro mai e cale, dar scurta, asa vaz io! ;)
#100998 (raspuns la: #100959) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: