-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Intre doua idealuri


de Cristache Gheorghiu la: 16/01/2006 16:50:00
modificat la: 21/01/2006 21:43:27
taguri: Eseuri 
voteaza:
Cuvânt înainte

Este un "cuvant inainte" pentru ca sper sa mai urmeze si alte cuvinte, in functie de observatiile cititorilor. De fapt, este si incepuntul cartii cu acelasi titlu (Intre doua idealuri), care este tot o invitatie la dialog.

Între egoismul extrem şi altruismul extrem, omul real îşi găseşte calea lui proprie în funcţie de personalitate, mediu, educaţie şi multe altele. Dintre cele două, egoismul este natural. „Elanul vital” al lui Bergson, „voinţa” ca sursă de viaţă la Schopenhauer şi alte idei asemănătoare reflectă ceea ce natura face în orice moment, începând cu cea mai mică celulă şi terminând cu cele mai mari şi complexe sisteme biologice: vrea să se dezvolte pe seama mediului înconjurător. Altruismul, în schimb, chiar dacă există în mod natural, nu atinge valori îngrijorătoare. Viaţa este cea care îl învaţă pe om să ţină seama de ceilalţi, devenind astfel altruist într-o măsură mai mare sau mai mică. „Duşmanul te ajută pentru că te limitează, îţi dă formă şi te întemeiază” (Antoine de Saint-Exupéry, Citadela).
Logic ar fi ca prin educaţie să învăţăm calea cea bună, rezonabilă, evitând erorile cauzate de exagerări într-o extremă sau alta. În majoritatea cazurilor însă, prin educaţie, suntem dirijaţi către extrema opusă celei naturale, în speranţa că noi vom fi cei care vom găsi drumul corect. Religia, spre exemplu, ne vorbeşte despre omul bun, care atunci când primeşte o palmă oferă şi celălalt obraz pentru încă una. În politică, deşi proprietatea este sursa progresului, pretindem că dorim o societate democrată, cu oameni egali între ei. Ipocrizie mai mare nu cred să existe. Concluzia firească pe care o trage orice tânăr este că educaţia de acest fel nu-i foloseşte în viaţă, mai ales că această concluzie vine după ce a aflat că nu barza este cea care aduce copiii pe lume, Moş Crăciun nu vine cu renii de departe, şi aşa mai departe. Urmează deci că el este cel care va trebui să-şi găsească singur drumul, ceea ce şi face, dar nu se ştie cu ce rezultate, pentru că între timp şi-a pierdut încrederea în educatori.
Prima parte a acestei cărţi are un aparent caracter autobiografic. Aparent, pentru că nu acesta îi este scopul. Nu sunt eu un personaj chiar atât de important încât să merite să scriu despre el. Aş scrie cu plăcere despre oricine altcineva, dar viaţa mea, şi nu a altora, mi-a furnizat experienţa şi întâmplările care îmi permit să vorbesc despre ce am înţeles eu din ele, aşa că cele câteva evenimente pe care le voi relata, deşi reale, au doar acest rol de a fi suport al gândurilor ce le-au provocat. Am ales această cale după ce am realizat că cele câteva eseuri pe care le-am scris sunt puţin atrăgătoare pentru cei mai mulţi oameni, în timp ce o concluzie venită dintr-o experienţă de viaţă este mult mai convingătoare şi interesantă. Iată de ce faptele pe care le-am relatat nu sunt în mod necesar cele mai importante din viaţa mea; le-am selectat pe cele mai semnificative ca suport al ideilor principale. (Spun asta ca să nu se supere cei despre care n-am scris.)
Partea a II-a nu mai are nimic autobiografic. Ea este un eseu ce pleacă tocmai de la constatarea că în viaţă ne străduim permanent să ne găsim drumul corect între idealuri opuse, dar educaţia – ca să nu mai vorbesc de propaganda politică – nu ne ajută deloc, ba dimpotrivă, parcă vrea şi mai tare să ne înceţoşeze minţile. De ce? Pentru că această stare îi avantajează pe „pescuitorii în ape tulburi”.
Capitolul soluţii lipseşte, pentru că orice soluţie n-ar fi decât o nouă utopie. Pot exista doar căi de urmat, dar nu sunt eu cel care să indic adevărul pe care nu-l cunosc. Tot ce putem face este să vedem unde greşim. Iar dacă e vorba de greşeli, aici sunt specialist.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...