-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ce este frica?


de caliopea la: 17/01/2006 23:20:00
modificat la: 22/01/2006 20:44:32
taguri: Eseuri 
voteaza:
Ce este frica? Nu putem stii decat daca am simtit-o; atunci am raportat-o la ceva, caci noi, oamenii, nu putem gasi esenta emotiilor decat daca le-am trait vreodata in raport cu vreun lucru izolat si efemer.
Ne e frica de moarte. Dar moartea nu e decat un moment in timp, o clipa nefericita care ni se pare ca vine sa ne ia totul. …De parca am fi avut vreodata ceva.
Uneori ne e frica de viata. Ne e frica de ce ar putea sa ne pregateasca, si, din nou, de ceea ce ar putea sa ne ia. Avem mereu senzatia ca atat de multe lucruri sunt ale noastre, fara sa ne dam seama ca la numai un semn al destinului am putea ramane goi, despuiati de toate acelea pe care eram atat de siguri ca le avem. Si ne mai e frica de iubire, de acea frenezie de sentimente care ne face sa pierdem controlul firav pe care credem ca-l avem asupra noastra.
Dar cel mai tare ne e frica de timp. Scurgerea aceasta infinita de secunde ne inspaimanta ingrozitor! Simtim cum totul ne fuge printre degete, si, din nou, parca ramanem fara nimic. Si daca toate astea s-ar intampla, ce ar ramane? Doar sufletul nostru, o entitate pe care ne chinuim mereu s-o ascundem cat mai bine ca sa n-o gasim niciodata. Prin moarte, prin viata, prin iubire sau chiar prin timp.
Deci singura temere reala a omului e frica de sine. Trebuie sa fie cea mai ingrozitoare intamplare sa fii legat timp de o eternitate de singurul lucru de care iti este intr-adevar frica.
Si totusi, cei mai multi dintre noi supravietuiesc.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


Frica? La ce-mi foloseste? - de Cristache Gheorghiu la: 24/01/2006 14:35:17
Daca ceea ce ai scris este o poezie, atunci cred ca ideea este buna, desi ar mai trebui lucrata. Daca nu, cred ca ai o problema. Eu voi fi jenant de prozaic si voi relata o intamplare din timpul copilariei mele.
Urma să plec la o mătuşă, la circa 400 metri distanţă. Pentru că se lăsase deja întunericul, altă mătuşă aflata la noi in vizita m-a întrebat: „Bine, dar ţie nu-ţi este frică să mergi pe întuneric?” Nu-mi trecuse niciodată prin cap aşa ceva. Pe drum însă, cum una dintre străzi era străjuită de copaci înalţi, începusem să aud tot felul de zgomote provocate de păsări, crengi ce cădeau etc. Atunci am realizat că frica este un sentiment indus, şi că întrebarea mătuşii, adresată unui copil, a fost o prostie. Frica este un sentiment subiectiv şi inoculat. Chiar la nivelul reflexelor, ea este unul dobândit şi nu unul înnăscut. Copilul mai întâi se frige şi apoi învaţă să se ferească, eventual sa-i fie frica. De ce este nevoie să ne temem? Cine a născocit frica şi în ce scop? Religia o practică la cel mai înalt nivel. De asemenea şi politica, evident cu scopul de a manipula oamenii.
Nu vreau sa se creada ca as fi vre-un curajos. Am si eu fricile mele, dar nu pentru ele traiesc. Dimpotriva, sunt fericit atunci cand mi-am invins frica se am realizat ceva. Uite ca tocmai am descoperit un mijloc de a-mi procura un moment de fericire.

Cristache Gheorghiu
#101889 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"frica - de M a o la: 31/01/2006 19:55:15
este cea mai adanca dintre simtirile omului" Nu mai stiu cine a zis-o, dar a zis-o bine.

La ce foloseste? La autoconservare...

___________________________
Ei sunt crestini pentru orez!
(Mao Tze-Dung)
#103209 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
caliopea - de clody la: 03/02/2006 10:06:26
Omul are temeri in tot ce face, insa cred ca teama de necunoscut este cea mai mare. Necunoscutul poate fi privit ca o aventura, la fel cum trecerea timpului poate fi privita prin prisma a ceea ce am realizat.

Iar frica de sine nu este una reala, ci indusa de neputinta de a actiona intr-un mod ideal in viata. Porneste de la asteptarile prea mari. O solutie ar fi sa privim totul cu curiozitate, ca un explorator. Prin autosugestie si dupa un dialog cu tine insuti, orice motiv de frica poate fi inlaturat.

De l'amour le mieux
#103690 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mie - de Guinevere la: 24/02/2006 20:56:36
Mie mi-e frica numai sa nu pierd ceea ce iubesc. In rest, ma descurc...
____________________________________________
De la sublim la ridicol nu este decat un pas.(Napoleon)
#107914 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
avea utilizatorul Destin la u - de anisia la: 25/02/2006 00:18:34
avea utilizatorul Destin la un moment dat o semnatura care suna cam asa: cine se teme de suferinta, va suferi de teama

angoasa... anxietatea...teama... iata trairi ce dor! obosesc. incetinesc evolutia.

nu stiu daca sunt sentimente insinuate, cum a spus un utilizator mai in josul paginii. eu le vad mai degraba ca pe un amestec de manifestari date de subconstient+slabiciuni+necunoastere. cred ca necunoasterea joaca cel mai mare rol in declansarea fricii.

guinevere spuneai ca ti-e e frica sa nu pierzi pe cei pe care-i iubesti. nu cumva aceasta teama vine tocmai din necunoastere? caci nu stii daca vei mai fi "intreaga" fara ei?

mie mi-e frica de intuneric si de moarte. cineva mi-a spus odata ca intunericul este partea neluminata a zilei si cu fraza asta in minte incerc sa bajbai pe intuneric fara sa intru in panica. altcineva mi-a spus ca moartea este singura certitudine pe care o avem in viata si cu aceasta fraza in minte, incerc sa traiesc timpul pe care-l am fara sa imi consum energia cautand un raspuns pe care oricum am sa-l capat la un moment dat...
_____________________________________________________
métamorphoser...
#107958 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Frica - de alex andra la: 25/02/2006 07:17:49
"Lost without music in a world of noises"

Cred ca exista frici si frici. Una ar fi frica naturala, normala, metafizica in fata necunoscutului si a mortii. La polul opus ar fi frica prosteasca, aia cu drobul de sare.
Putem oare vorbi de o frica "buna" si de una "rea"? Intrebarea mi-a sugerat-o comentariul lui Mao: "la ce foloseste? la autoconservare..."
Asta ar fi frica "buna". Frica "rea", alta decat cea care frizeaza patologicul sau care e chiar patologica, este frica degradanta, aceea indusa de cineva sau de ceva si care are drept scop sa te anihileze ca om, sa te ingenuncheze. Exemple? teroarea instaurata de orice regim totalitar. Sub imperiul fricii nu mai gandesti, nu mai ai putere de a te opune, nu mai esti om.
#107981 (raspuns la: #107958) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Frica - de doctors la: 25/02/2006 07:36:28
Uneori frica este buna,atunci cand ajuta la adaptarea organismului la conditiile mediului inconjurator.Conteaza bineinteles ca organismul sa functioneze normal si sa reactioneze adecvat la stimuli.
#107982 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Frica x n .... ale mele - de Andre29 la: 25/02/2006 09:39:17
Mi-e frica ca voi fi singura, mi-e frica sa pierd controlul asupra situatiilor, mi-e frica de mine uneori, mi-e frica de tine alteori, mi-e frica sa nu stiu sa iubesc ... dar invat sa am curaj sa traiesc.

Cam astea ar fi pe scurt fricile mele. Uneori mi-a prins bine, am cantarit de doua ori ce trebuie sa fac inainte de a actiona insa de multe ori am pierdut batalii inainte de a le incepe. Instinctele mele au fost coplesite de instinctul de aparare sau de protejare pentru a nu suferi... dar rezultatul a fost acelasi, tot am suferit.
Asa ca acum urmez sfatul unei prietene dragi sa ma doara ca s-a incheiat, si nu pentru ca nu a inceput si nu uit ca a avea curaj nu inseamna a nu-ti fi frica ci a o controla.
________________
"Razbim noi cumva la lumina" Marin Sorescu
#107991 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cui nu-i e frica de moarte, n - de mya la: 03/08/2006 20:59:41
Cui nu-i e frica de moarte, nu-i e frica nici de viata. La concluzia asta au ajuns toti pacientii care au trecut prin moarte clinica. Tare, nu?
#137289 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...