Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

De ce ai decis sa nu emigrezi?


de SB_one la: 11/01/2004 13:38:00
modificat la: 03/02/2004 05:34:48
voteaza:
Pentru crearea unui anumit echilibru si din respect pentru cei ramasi in tara care au decis ca viata lor e acolo, se pune intrebarea:
De ce?
De ce nu emigratzi ca si ceilaltzi; citind Luneta, nici nu trebuie sa cautatzi prea departe motivele.

Personal( daca tot pun intrebarea) locuiesc in Germania din '88 si as lua-o de la inceput daca ar fi nevoie. Poate alta tara( spirit de aventura?) Mi-as dori Franta si America ptr. citiva ani, macar ptr. limba care se uita. Am trecut - aici - prin situatzii greu de crezut. Si "am invins" ...dupa 10 ani de ( zic eu) prizonierat modern. "Multzi ca mine" sint "la gunoi" de mult sau nu au avut nici-o sansa. Eu am invins, ca'totdeauna!

Ce e cu voi , deci?

Cel mai bun prieten il am in RO. Are un birou de proiectare ( la care am pus umarul dupa "posibilitatzi") si contracte in vest. Nici el nici cei 4-5 angajatzi/ colegi nu se gindesc sa plece definitiv.

Alti prieteni au div. Firme : constructii, prestari de servicii etc. Nu vor sa plece.

Un bun prieten care a lucrat citziva ani in Suedia( era apreciat si cistiga bine) s-a intors ptr. ca nu mai putea rezista. Citez: " eu pling, nu pot fara prieteni; prietenii mei sint aici". Un barbat la ...35 ani!


green card

1- el informatician,sericiu bun f. bine platit; ea( nevasta) , medic,fara drept de lucru. Nu s-au simtzit deloc bine. Au stat citiva ani; au adunat bani ptr. casa in RO; au plecat.

2- amindoi fizicieni; ea lucreaza, el nu are drept de lucru. Se simt f. bine si nu vor sa plece. Ma bucur...sint doar prietenii mei.

Lista e mare. Si de o parte si de alta.

Va intreb , deci: de ce? de frica? noi va asteptam, cu vitrinele pline si cu 1001 oportunitatzi! Vestul civilizat! Aici sintem!

De ce ati decis , deci, sa va ducetzi viata pe mai departe in Romania?

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (302):


In cele mai multe cazuri deci - de Daniel Racovitan la: 12/01/2004 03:09:36
In cele mai multe cazuri decizia nu e grea, in special atunci cand ai o meserie care nu e cautata in occident. De la bun inceput vei fi perfect constient ca nu ai prea multe sanse de a razbi, si capitolul e astfel incheiat. Este cazul majoritatii fostilor mei colegi de facultate. Atentie, in nici un caz nu-s de parere ca persoanele aflate in aceasta situatie ar trebui condamnate!

Apoi, presupunand ca ai o meserie cautata in vest, e posibil sa intervina atat frica de necunoscut, cat si comoditatea: e mai simplu sa stai la mamica acasa si sa mananci cartofi prajiti cu salata, decat sa te arunci cu o valiza si cativa bani in buzunar in negura necunoscutului, la mii de kilometri de casa, pe nisipuri miscatoare, renuntand la toate reperele solide pe care le-ai avut pana atunci, amici, prieteni, rude, cunostinte, intr-o tara straina unde abia daca cunosti limba (chiar si cu ce ai invatat in liceu vei constata ca pus sa faci fata limbii vorbite esti cvasi-nul), printre oameni nu neaparat bucurosi ca le ocupi un job...
Nici acestia nu sunt de condamnat.

Mai sunt cei care au obligatii, de exemplu parinti bolnavi care necesita ingrijire, ori cei cu sanatatea personala subreda, dar aceste cazuri sunt putine. Evident, nici ei nu sunt de condamnat.
#7930 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
câte o data... - de Coralie la: 12/01/2004 11:18:34
optezi pt vrabia din mâna decât pt cioara de pe gard..
#7956 (raspuns la: #7930) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Se pare ca -totusi- sint o mu - de SB_one la: 12/01/2004 11:32:04
Se pare ca -totusi- sint o multzimne de Lunetisti ce locuiesc in RO.
Ptr. noi -ca de fiecare data- e usor sa ne dam cu parerea.

Sint convins ca nu de fiecare data e vorba de cioara de pe gard sau de frica. Si tu si Daniel avetzi dreptate; eu -inainte de a pleca- a trebuit sa ma gindesc la tot ce vor fi nevoitzi "sa traga" cei ce ramin in urma( nevasta, copii, fratzi , surori, parintzi...si au avut mult de "tras"). Nu a fost o hotarire usoara. Balantza a tras in final ...pe partea mea! Astea au fost insa alte vremuri.

Intrebarea se adreseaza celor care locuiesc in RO si au decis sa ramana acolo.




Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#7960 (raspuns la: #7956) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
De ce? - de blue_eyes la: 12/01/2004 18:09:14
Poate pentru ca nu am o meserie cautata, poate pentru ca la aproape 40 de ani ti-e tare greu sa faci un pas atat de important, poate pentru ca nu sunt un luptator adevarat, poate ca trebuie sa ramana cineva si aici (ultimul stinge lumina!). Sunt destule motive? Judecati!
#7980 (raspuns la: #7960) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
...sint suficiente, blue eyes - de SB_one la: 13/01/2004 13:28:54
...sint suficiente, blue eyes!
ai mei au ramas totzi sa "stinga lumina". Nu e o rusine. E un curaj mare sa pleci, unul si mai mare sa ramii.
Tot respectul!

Si nu uita, sa ai mai mult(?) nu inseamna neaparat sa ai mai bine!

PS
eu am plecat la 40; 10 ani mi-au mincat nemtzii, pina m-au lasat "liber".

stiu multzi ingineri pe aici care fac cu totul altceva ( si nu ca nu ar fi buni); sa practici ca medic in GE e in primul rind o problema politica. economistii si juristii, e clar ca sint exclusi!

cred ca se mai cauta IT dar nu sint sigur. In GE e criza mare de vre-un an jumate. Am fosti colegi care nu-si mai gasesc de lucru. Virsta e desigur un pct. hotaritor; si limba. Venit insa asa in "cautare" sint sande mai mult decit minime.

sb


Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#8015 (raspuns la: #7980) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
In general cred ca cei care n - de cristi_r la: 14/01/2004 14:16:02
In general cred ca cei care nu au plecat au facut-o din lasitate. Este mai usor sa ramii intr-un loc cunoscut ,sa te plingi de nerealizari si visuri neimplinite, sa critici fara a pui umarul sau daca -l pui sa vezi ca esti singurul. Eu sunt din categoria celor care au ramas si nu cred ca este un act de curaj ci de lasitate.
#8057 (raspuns la: #7930) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru multi este si o problema legata de bani - de Catalina Bader la: 15/01/2004 07:59:17
cunosc foarte multi care si-ar dori sa plece
dar nu au posibilitati financiare
#8084 (raspuns la: #8057) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt cristi r - de Radu Herjeu la: 15/01/2004 10:46:57
Da, lasitate la cei care au ramas ca sa se complaca si sa se planga. Sunt multi care au ramas pentru ca-si iubesc tara. Oare ce este asa de incredibil in asta ? Oare atat de mult a demonetizat clasa politica acest sentiment incat si cei care-l simt ar trebui sa-si puna intrebari ? Sunt multi cei care au ramas pentru ca aici puteau construi, pentru ca aici conta ceea ce faceau nu doar pentru ei ci si pentru ceilalti. Unii au ramas pentru ca erau mai interesati de binele societatii decat de numarul masinilor pe care si-l pot permite. Altii au ramas pentru ca au rude sau prieteni fara de care orice avere acumulata in occident nu face doi bani. Poate ca altii sunt ca plantele care nu pot fi stramutate din pamantul lor pentru ca se usuca. Sunt unii pentru care, probabail, e foarte important sa incerce sa schimba ceva in Romania. Sa o faca mai buna pentru ca cei ce vor veni sa nu mai aiba atatea motive sa plece.
E uimitor totusi. Suntem mult mai multi cei ramasi decat cei plecati. De ce-or fi simtit mai mult nevoia sa explice (justifice?) cei care au ales alt drum si nu cei care au avut curajul sa ramana si sa lupte ?
#8103 (raspuns la: #8057) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
core - de Catalina Bader la: 15/01/2004 11:26:20
eu cred ca ai interpretat putin eronat.
Radu a spus ca sunt multi romani care raman din patriotism in tara
asa cum sunt si multi care emigreaza pentru a trai o viata mai buna.
Nu vad nimic extremist in mesajul lui.
#8107 (raspuns la: #8103) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Radu, sint intru totul de aco - de SB_one la: 15/01/2004 11:46:57
Radu, sint intru totul de acord cu tine.

Cristi are motivele lui ptr. care nu a plecat. Daca asta e lasitate sau altceva , n-o va sti insa nici-odata.
Cunosc multzi care gindesc ca tine.

Eu ramin la convingerea ca-tzi trebuie mult mai mult curaj sa renuntzi la ceva decit sa te aliniezi la "miscarea generala".

PS
am sters aici mesajul prietenului din USA, intrebarea fiind adresata celor din RO.

Mesaje de genul celor sters rog sa fie postate la blogul corespunzator


Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#8108 (raspuns la: #8103) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
n-am reusit sa raspund la intrebarea asta - de zabriski la: 15/01/2004 14:27:50
Am sesizat demult o usoara indulgenta a unora dintre cei care au plecat fata de noi, cei ramasi. Daniel Racovitan, in comentariul lui, are trei paragrafe de circumstante atenuante si pe toate trei le incheie cu “nu sunt de condamnat”. In unul dintre ele vorbeste de comoditate - “e mai simplu sa stai la mamica acasa si sa mananci cartofi prajiti cu salata” decat sa-ti iei inima-n dinti si sa pleci. E drept si asta.

Personal, nu ma deranjeaza cei care ma judeca, gandind ca a ramane in Romania e o greseala fundamentala. Eu cred doar ca e o optiune strict personala care nu ar trebui judecata - la fel ca si aceea de a pleca. Fara indoiala ca in multe cazuri, la cei care raman e vorba de comoditate, de frica, de fel si fel de inertii. De asemenea, fara nici o indoiala, a pleca e fara discutie un act de curaj - as zice unul temerar, chiar. Intotdeauna i-am admirat pe cei care si-au gasit loc intr-o lume straina cu degetul pe harta si cu dictionarul in mana, invatand umiliti, la 30 de ani, cum se umbla cu cardul sau cum se trage apa la WC, strangand din dinti si castigand, cu truda multa, respectul celor din jur.

Eu n-am ramas, cum zice Radu Herjeu despre unii romani, pentru ca m-ar interesa mai mult “binele societatii decat de numarul masinilor pe care si-l pot permite”. Or fi si unii care raman din patriotism, desi ma indoiesc - patriotismul lor are probabil fel de fel de reprezentari concrete. Ar fi, in ce ma priveste, o ipocrizie sa-i dau cu “binele societatii” si mi se pare, de altfel, ca schema care opune binele societatii (adica o chestie profund morala si inaltatoare, vezi bine) materialismului si consumerismului (plec sa traiesc mai bine, ma doare undeva de patrie) e cel putin la fel de artificiala si de nenuantata ca si cea care-i opune pe toti cei care pleaca (curajosii) tuturor celor care raman (lasii si nevrednicii).

M-am saturat si eu de toate mizeriile pe care Romania ni le serveste, de la gunoiul de pe strada pana la functionarii publici nesimtiti, de politica asta infecta, de multe altele - dar nu pentru binele societatii am ramas, asta e sigur.

E greu de spus de ce am ramas, totusi, in cateva cuvinte. Meseria mea e legata de limba romana, de exemplu. Am parinti aici. Am prieteni care-mi umplu viata si fara de care nu mi-ar fi asa bine. Am si prieteni care au plecat si-mi tot scriu mail-uri: unii sunt multumiti si fericiti si-si adora patriile adoptive, altii scriu mesaje sentimentale, de dor si jale, vorbind de-o Romanie idilica, cu oameni vrednici si prietenosi, nu ca occidentalii imputiti care n-au suflet, bla, bla. De obicei, acestia din urma vin in vacanta la neamuri si pleaca inapoi impuscati - si-au luat doza de Romanie, le ajunge macar un an, dupa care incep din nou sa lacrimeze. Dintre prietenii care-au plecat, unii s-au intors. Am de exemplu un prieten care a stat in Statele Unite 3 ani, a muncit cu acte in regula in publicitate, castiga 3000 de dolari net “pentru inceput”, si s-a intors, cu tot cu nevasta. Poate pleca oricand inapoi, dar ezita. Inca nu l-am intrebat de ce, - mi se pare ca am inteles, oarecum.

Nu stiu de ce nu plec, de fapt. Cred ca pentru ca nu-mi doresc asta. Unii isi doresc, au curaj si pleaca. Unii isi doresc, dar n-au curaj, nu-s calificati, etc. si raman. Si mai sunt o categorie, din care cred ca fac si eu parte, care sunt instruiti, s-ar descurca, dar nu-si doresc - si astia raman. Inca mai am, de exemplu, viza de Statele Unite pe pasaport - expira in 2008. N-am obligatii, copii etc., nu ma sperie chiar asa greutatile, foame am facut - n-ar fi nimic nou - despre Romania n-am o parere prea buna, si totusi nu plec. Nu e vorba nici de comoditate, nici de lasitate. Nici de resemnare mioritica - una dintre putinele si jalnicele noastre contributii la spiritualitatea omenirii. Bani de-un avion si de trait o vreme as gasi - vand casa si o iau de la capat, la urma-urmei.

Nu cred, de fapt, ca-mi doresc sa traiesc in alta parte - nu trebuie sa intelegeti insa ca mor de dragul Romaniei, nici pe departe. Mi-a placut pe unde-am fost - si in Europa, si in America. M-am simtit bine. Fac parte dintre cei care n-au fost socati la revenirea in Romania - probabil pentru ca n-am uitat nici o clipa cum e, de fapt, tara asta - cat de insuportabila si de nedigerabila poate fi, de cele mai multe ori. Ce caraghiosi putem fi, cateodata! Ce stupizi si ridicoli sunt reporterii care prind cate-un strain venit cu cine stie ce treaba si-l intreaba repejor: “Ce parere aveti de Romania?“. Ce complex specific romanesc, de om trait in fundul unui catun, care vede vreun trecator pe bicicleta si-l intreaba fuga-fuga ce parere are de satul lui! Ii place? Si daca ii place, ce anume ii place? Si din toate lucrurile care-i plac, ce anume ii place cel mai mult si mai mult? Nu-i asa ca oamenii sunt ospitalieri? Ca branza e buna? Ca cerul e albastru? Ca padurile, raurile, dealurile, florile si toate bunatatile din jur sunt nemaipomenit de frumoase, ca nicaieri in lume?

Ei, si cu toate astea stau aici, in tara asta necajita, proasta si ticaloasa, care e ca un sat din care cei rasariti pleaca sa invete carte la oras si nu se mai intorc niciodata. Sau se intorc cu pantofi de lac si costum bine croit si privesc cu duiosie casa parinteasca, intrebandu-se de ce oare acum li se pare asa de mititica si inghesuita.

E oare de condamnat? Daca voi credeti ca e, atunci condamnati-ma. Nu-i nici o suparare. E optiunea mea si, asa inexplicabila cum va poate parea, mi-o asum. Poate o sa mi-o schimb - nici asta nu-i exclus, catusi de putin. As vrea sa-mi doresc si eu, asa cum v-ati dorit voi, sa plecati - mi-ar fi mai simplu sau, oricum, mai limpede.

Daca mi-ar sta in putere, i-as pune intrebarea cu plecatul lui Andrei Plesu, de exemplu. Eu nu plec pentru ca nu mi-e clar pe ce lume traiesc. Altii ca nu stiu sa faca nimic folositor. Altii ca se tem de esec, ca au parinti bolnavi, ca n-au putere s-o ia de la capat. Dar de ce nu pleaca unul ca Andrei Plesu? L-ar primi, fara nici o indoiala, orice universitate occidentala. Vorbeste limbi straine de-i da pe spate pe nativi. Are de toate: e destept, instruit, are farmec, har, tot ce-i trebuie.

Noi suntem niste oameni obisnuiti, cu micile noastre meschinarii si neputinte. Dar desteptii nostri, ei de ce nu pleaca? De ce stau si inghit porcarii, intr-o cultura marginala, si-si consuma nervii urmarind la TV panaramele agramate care le fac legi si lor, putinii romani care-ar face senzatie prin Europa?
#8115 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
liviub - de (anonim) la: 15/01/2004 14:54:42
"Sunt multi care au ramas pentru ca-si iubesc tara."

Intotdeauna m-am intrebat daca profesia pe care o avem influenteaza convingerile pe care le avem. Un chirurg care salveaza vieti extirpand sani bolnavi de cancer capata o alta viziune asupra acestor parti anatomice decat un poet care scrie despre dragoste inspirat de aceiasi sani.
Sunt programator. Meseria ma obliga la rigoare si disciplina. Inteleg ca iubirea de tara difera de la un individ la altul in asemenea masura incat o definitie este imposibila. De aceea propun sa lasam iubirea de tara asa cum o intelegem fiecare dintre noi. De ce e nevoie sa o explicam? Freud spunea ca daca ii vei destainui cuiva ce inseamna conceptul de datorie pentru tine, acea persoana are puteri nelimitate asupra ta. Nu stiu inca daca acest caz se aplica si iubirii de tara...
#8117 (raspuns la: #8103) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
De ce?..De ce? - de ygrec la: 16/01/2004 03:23:50
Ipoteze
1.Romanul este f.f.f. rabdator si supus 2.Romanul suporta mai bine daca si cel de langa el sufera la fel-sau chiar mai mult."Lasa ca altii o duc mai rau ca noi...au sapte opt copii, sau sunt pensionari..."
3.Pentru ca a trait si vremuri mai rele -pe vremea lu'...
4. Pentru ca are multe neamuri aicea nene!Pai sa lase pe mama/tata pensionari in Romania...se imbolnavesc dau o groaza de bani la doctori, vai de capul lor pensionari, amarati...cu cine ii lasi?
5...Si pentru ca e mai placut sa te dai maaaare cu rudele de afara!!!care iti trimit "pachete", sa te duci in vizita si sa vii de acolo spunand" maaama, o duc bine, totu pă credit,au de toate, are masina si EL si EA...da muncesc nene astia toata ziua: doua job-uri,nici nu respira.Mai bine la noi...Daca nu curge...pică!"
#8126 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ro-another answer - de ygrec la: 16/01/2004 03:26:21
Pentru ca imi iubesc patria si poporul."Al tau sunt patrie, dintotdeauna!"si...e adevarat, pentru ca, pe moment, imi merge binisor p-aicea...
#8127 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
a emigra nu e in firea lucrurilor - de (anonim) la: 17/01/2004 13:58:21
Bun gasit!A emigra, e ruptura de generatii,deturnare de seve.Circumstante,inconstientze,spirit de aventura..si uneori plan de viata.Curaj?Al disperarii?Si exista cu siguranta patrioti in diaspora (care au grija sa transmita o limba corecta si bogata, bucataria traditionala...copiilor lor).Nu e doar Romania un sat ci globul e un sat global.Nu cred, si asum ,ca trebuie sa ne vedem nici superioritati intelectuale(irealist)nici neputinte sociale si economice(termenii de comparatie-criteriile, mai bine zis....)
Inima buna si emigratia nu e oricum o solutie nationala ci individuala. Poate crestem copiii cu o alta mentalitate...mai justitie sociala, munca de echipa...si ne intaorcem acasa, unii dintre noi.Din dorinta de a regasi paucii scalciati de la gura sobei, vechi, cam mirositori ca toate amintirile neaerisite, dar ai tai.Poate de a ajuta la stabilirea unor noi conceptii, structuri sociale...fara sa confundam, in nostalgii lacramoase, tineretea, idealismul si vibratia altei varste cu tara in sine.
Gata acum,lunga viata in echilibru.

Alina Dumitrescu, mama a doi zmei care cresc in Canada
alidar_ca@yahoo.ca
#8166 (raspuns la: #8115) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
cine stabileste ce e in firea lucrurilor - de Catalina Bader la: 20/01/2004 07:05:53
si ce nu?!
#8211 (raspuns la: #8166) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu am renuntat de citiva ani - de cristi_r la: 22/01/2004 19:37:35
Eu am renuntat de citiva ani sa ma pling,intradevar asta e o autoamagire pentru a justifica nereusita.Ce inseamna,Radu,iubirea de tara si ce inseamna de fapt pentru fiecare cuvintul tara.Vorbesti de demonetizare a cuvintului din vina clasei politice.Eu cred ca aceasta a inceput de la aparitia comunismului.Tara din punctul meu de vedere este locul unde ma nasc,care imi permite civilizat sa ma dezvolt si sa-mi afirm capacitatile in cursul maruntei mele vieti si care la sfirsitul perioadei mele de existenta imi permite sa traiesc ultimii ani civilizat fara sa ma umileasca cum s-a reusit acum cu pensionarii.Deocamdata in Romania traim intr-o tara in care ultimele trei generatii s-au numit de sacrificiu(incepind de la bunicul meu si pina la mine,probabil si viitoara generatie va fi tot de sacrificiu),si asa maruntele si, din pacate ,unicele noastre vieti le consumam pe tot felul de experiente economice,politice,sisteme totalitare sau de tranzitie,la fiecare 50 de ani ne ocupam sa radem tot ce a fost inainte si sa o luam de la zero.Vorbesti de averi adunate in occident ,ce sunt alea.salariile lor or fi averi pentru noi,dar de fapt sunt sume cistigate onorabil,care le permit o viata civilizata cu mici bucurii si satisfactii.Plantele stramutate care spui ca se usuca insemna ca au avut de fapt ghinion la nastere,probabi ca si noi.Incerca tu sa schimbi ceva in Romania si vezi ce succes ai sau poate si cei care ne conduc incearca sa schimbe ceva dar nu reusesc,probabil ca sunt ca noi,fiecare are conducatorii care ii merita,s-ar putea ca la mai mult de atita sa nu ne duca capul,alta explicatie nu am pentru ca ne-am complacut atita in comunism si acum NOI nu altii promovam acesti oameni care ne conduc.Celelalte tari comuniste au fost mai putin comuniste decit noi,de la bulgari cumparam tigari,de la unguri produse de lux,de la yugoslavi vegeta,de la rusi mincare,la noi in tara ne incintam urechile cu cintece patriotice,oare de ce.Toti aveau securitate si regimuri dictatoriale.
Cei ce au plecat posibil sa aiba un sentiment de vinovatie sa incerce sa se justifice,dar in geeral la noi lipsa de respect fata de cetatean,in ultimii 60 de ani,ne-a creat acest sentiment si probabil si lor le va trebui mult sa se detaseze de "mostenirea"capatata in Romania.Intradevar mai multi au ramas decit au plecat,crezi ca posibil ca toata lumea sa paraseasca o tara,crezi ca cineva are neaparat nevoie de noi,oferim noi ceva deosebit fata de celelalte popoare ?
Si ca sa imi explic cit mai clar pozitia,iti spun ca in momentul de fata am rezolvat necesitatile care consuma viata unui roman,adica o casa,o masina buna,o familie,un venit occidental si toate acestea prin munca normala(ma abtin sa spun cinstita pentru ca la noi munca cinstita este doar la sapat santuri,cea in care folosesti creierul,faci afaceri corecte cu parteneri corecti si oferi locuri de munca incercind sa oferi salariatilor salarii cit poti de mari dar limitate la conditiile romanesti ca sa-ti mai poti vinde produsul, este considerata de fapt furt) si toate acestea fara a face politica sau a avea o mostenire sau un inceput creat de altcineva.Costul acestori realizari, minore din punctul meu de vedere este, disparitia completa a vietii personale,compromisuri facute zi de zi,viata consumata intr-o completa nesiguranta legislativa, economica, sociala.Toate acestea le-as schimba oricind pe o viata linistita care sa combine munca cu timpul liber si sa asigure un trai normal.Asa ca dupa cum vezi lupt,pentru mine si indirect fara sa imi dau seama si pentru tara si o dezvolt.Numai ca am pierdut tineretea fara realizari personale si dupa cum vad imi voi pierde si restul vietii intr-o lupta surda in care voi incerca sa supravietuiesc si nu sa traiesc.Nu imi doresc nici avere,nici putere ci doar o viata firesca in care sa muncesc pe rupte zece ore pe zi,sa stau cu familia citeva ore,sa imi educ copilul fara a fie nevoie sa dau spaga la gradinita,sa citesc o carte,sa beau o bere,sa dorm noapte si cind ma trezesc dimineata toate sa fie la fel ca in ziua precedenta nu sa am senzatia ca lupt.Acum este pace,nu trebuie sa-mi apar tara de nimeni ci doar de noi care o facem sa arate ca acum.
#8358 (raspuns la: #8103) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ptr. Cristi - de SB_one la: 25/01/2004 12:58:38
Cristi,
cred ca tocmai asta e problema multora ( dintre noi): ca ne plingem.

Eu iti spun un lucru, insa: e fara rost! pe cine intereseaza plinsul nostru? Fiecare-si are viata si problemele lui.

Sa schimbam ceva in RO?( scuze ca eu sint in GE acum si ai putea spune ca-mi vine usor)Schimbarea incepe cu noi.

cu ani in urma ( vreo 16) a trebuit sa uit tot ce stiam(?) si s-o iau de la zero.ZERO. au fost perioade cind mi-era teama sa spun ca am invatzat ceva in viatza mea. Nu e gluma. prietenii si fostii colegi ma invidiau ca sint in GE, eu ii invidiam ca sint in RO. Mie - aici in GE- mi-au trebuit 10 ani ca sa scap de "catuse". Intre timp copii din RO cresteau si aveau nevoie de tot mai multe. Mi-as fi dorit "vremurile bune" cind puteam da spaga ca sa-mi pot rezolva una sau alta!

Trebuia sa merg inainte. Nu aveam la cine ma plinge; ...si cine m-ar fi crezut? si pe cine ar fi interesat? Nimeni nu ma putea ajuta. Eram eu singur. De fapt sintem mai tot timpul singuri cind e vorba de luat hotariri importante. Si e bine asa.

-Un prieten m-a intrebat- o data- ce parere am: sa plece? ...si cum e? are o situatzie buna acolo, dar "nu mai poate".
-Raspunsul meu : e ca peste tot! daca vrei sa pleci si n-o faci, te va framinta toata viatza gindul. Dute si te vei linisti.
Va fi bine sau rau; nimeni nu poate spune. Sigur e, insa, daca te vei astepta la tot ce-i mai rau...poate nu-tzi va fi asa de greu; daca crezi ca va fi cineva sa-tzi spuna uite ..."asta si ailalta", te potzi gindi de-a doua zi sa pleci inapoi.

Eu cred ca nici in RO nu-i asa de rau( stiu multzi care sint de acord cu mine si sint si mai multzi ce ma vor injura...) si nici aici nu-i asa de bine. De le-am putea combina , ar fi perfect. Asa e omul; "cind fu Tica, nu fu Tache; cind fu Tica si fu Tache, nu fu tush la primarie!"
Tot asa, cred ca nici-o data omul nu face destul ptr. familia lui( sau ptr. tzara lui...multzam ptr. injuraturi...). Si cind fiecaruia ii va fi bine , ii va fi bine si tzarii. Chiar daca esti "afara" si-tzi merge bine...e bine ptr. tzara. Esti afara ptr. ca tzara nu poate avea grija de tine...Dar tzara sintem noi, nu-s vorbe mari.
Oricum , "trebuie ( am citit eu o data un banc) sa ne tzinem gura si sa murim ca niste barbatzi!"

PS
cineva scria pe undeva: "nu voi uita nici-odata de unde am plecat; dar nici nu ma voi intoarce vreo-data!".Chestia asta mi-a placut.
Vreau sa spun ca fiecare isi gaseste drumul sau. Important e sa "nu ne uitam cu minie inapoi"; sa ramanem noi. NOI. Cei de aici si cei de acolo!

Cu prietenie
SB
...................................................................
Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#8453 (raspuns la: #8358) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ai dreptate SB one - de Catalina Bader la: 26/01/2004 05:03:35
daca iti doresti sa pleci trebuie sa incerci.
nu poti sa traiesti toata viata cu regretul ca ai fi dorit si n-ai avut curaj.
si daca reusesti sau nu depinde de multe lucruri, dar in primul rand de tine.
#8463 (raspuns la: #8453) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristi r - de Radu Herjeu la: 26/01/2004 10:06:58
Pentru mine Tara inseamna Trei Ierarhi, inseamna Marin Sorescu, inseamna Pelesul, inseamna Cheile Bicazului, inseamna Marin Preda, Theodor Aman, Putna, Stefan cel Mare. Si ei nu trebuie sa faca nimic pentru mine. Eu trebuie sa fac pentru ca toate astea sa nu dispara intr-o mocirla a ignorantei, blazarii si a individualismului. Tara mea imi permite sa ma dezvolt mai mult decat civilizat. Are tot ce-i trebuie. Un trecut, creatori de frumos, oameni mari... Tot ce-i trebuie unui om sa-nvete sa traiasca civilizat. De ce cei mai multi n-au reusit sa-nvete ? Probabil n-au vrut. Tara n-are cum sa te umileasca. Poate doar noi pe ea. N-are rost sa dam vina pe o entitate care transcende un sistem politic si o granita, de micimea unor oameni care s-au nascut in apropierea noastra.
Si eu am ajuns la o stabilitate financiara. Dar fara compromisuri si fara sa renunt la ce inseamna pentru mine viata personala. Mai mult, am putut sa construiesc in paralel o organizatie neguvernamentala care incearca sa schimbe ceva in Romania. Dar nu schimband sistemul politic. Ci mentalitatile tinerilor. Si asta se poate face doar prin cultura. Problema noastra nu e ca nu stim sa fim afaceristi buni, ca nu avem mentalitate de invingator de piata. Problema noastra e ca nu mai avem valori umane in care sa credem.
Ca sa fiu sincer, n-as da orele petrecute in organizarea unui festival de poezie pentru liceeni sau in editarea singurei reviste gratuite de cultura generala din Romania, nici pe Occident, nici pe trei masini, doua vile si trei vanzatoare amabile.
#8475 (raspuns la: #8358) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Radu, nu am auzit de tine pi - de SB_one la: 26/01/2004 13:22:38
Radu,
nu am auzit de tine pina acum, te-am citit insa "pe aici" si ti-am vazut pagina.

Doamne, cit pot sa iubesc oamenii ce gindesc ca tine.

Ca si tine, cred ca nu va trece mult ( pe scara istoriei...timpului trebuie insa sa-i dam cuvintul) si vom fi noi. NOI.
Copii nostri ( ma refer in primul rind la mine ca-s ...mai trecut)au si inceput sa faca primii pasi. Valoarea isi va spune cuvintul. Politica e mai complicata si ...depinde mai mult de altzii; sa nu uitam insa ca daca nu facem politica, vor face altzii cu noi.

Unii au plecat. Fiecare a avut motivele lui. Toti cei plecatzi, insa , sint -intr-un fel sau altul-mesagerii poporului roman. Si romanii nostrii sint harnici si priceputzi. Pe undeva pe aici am deschis un blog "jos palaria" unde sint pusi citziva dintre ei. Si sint multzi.

Ptr. vestici, romani sau rusi ...tot una! Incet, incet, vor intzelege ca romanii sintem noi.

Romania are nevoie de voi acolo, are nevoie si de noi. Gindeste-te la asta!

Cu stima

SB
................................................................
Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#8481 (raspuns la: #8475) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tot respectul ! - de Octavia NYC la: 27/01/2004 22:33:21
Am tot respectul pentru pozitia luata si cred ca e una din cele mai realiste.Vorbesc din experienta a 5 ani de munca cinstita si viata decenta in State! De asemenea vorbesc in virtutea muncii care ma asteapta in viata asta UNICA de altfel!!!
#8527 (raspuns la: #8358) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
My - de Radu Herjeu la: 28/01/2004 09:56:00
Te rog sa nu-mi atribui cuvinte pe care nu le-am rostit. N-am spus nicaieri ca emigrantii ar fi incuiati sau ca sunt manati de reavointa. Sunt un om pentru care cel mai important este interesul national. Si, in aceasta lumina, nu pot aproba alegerile celor care vaduvesc tara de oameni de valoare care ar fi putut schimba ceva. Dar e, pana la urma, treaba lor. Eu am raspuns de ce nu emigrez eu. Nu vad de ce te-a deranjat atat de tare ca-mi iubesc tara si nu ma incapatanez s-o fac vinovata de esecurile mele. Si nici de ce mi-am gasit aici mediul propice pentru a evolua. Crede-ma, dupa 10 ani de presa, de activitati neguvernamentale, de contact direct cu mii de tineri din toata tara, stiu ceva mai bine ca multi cum stau lucrurile in tara mea. Deosebirea e ca eu nu trebuie sa-mi gasesc scuze pentru ca am ramas in tara. Si, da, fiecare isi merita soarta. dar sa aiba decenta sa si-o asume si sa nu mai dea vina pe entitati abstracte, asa cum sunt tara, natiune, neam.
#8542 (raspuns la: #8475) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Radu - de SB_one la: 28/01/2004 12:31:20
...fii linistit,
tara nu a pierdut nimic prin plecarea lui My. Aici - cel putin- in spatele anonimatului, are si el posibilitatea "sa se afirme".

sint de parere ca un barbat trebuie sa-si hraneasca familia in orice conditii. tja, unii pot "numai afara" ...sau pe linga.

SB
................................................................
Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#8550 (raspuns la: #8542) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt.Radu ,tema-8542 - de Pablo la: 29/01/2004 07:07:14
Cu permisiunea ta, as dori sa imi spui ce inseamna pt.tine cuvintele " nu pot aproba alegerile celor care vaduvesc tara de oameni de valoare care ar fi putut schimba ceva. "
Cine a vaduvit pe cine si cu ce drept judeci persoanele care au hotarat sa paraseasca Romania dintr-un motiv sau altul? Fiecare om este liber sa-si aleaga viitorul sau sa-si urmeze destinul. Tara despre care ne vorbesti este doar o imagine fictiva sau o fata morgana pe care inca n-ai reusit sa o intalnesti dar pe care ai dori-o blonda cu ochi albastrii, cu buzele rosii si care emana numai bucurie si fericire. Notiunea "tara mea" este ceva greu de definit iar pt.fiecare om aceasta inseamna altceva asa incat nu este corect sa-i pui pe toti in aceeasi oala si sa ii judeci numai dupa propria ta parere si bunul tau plac.
#8581 (raspuns la: #8542) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
My - de Radu Herjeu la: 29/01/2004 07:31:53
Nu stiu de unde ai inteles asta. La mine, realizarea financiara este unul dintre cele mai putin importante lucruri. Eu vorbeam despre altceva. Cum contribui la interesul national ? De exemplu, editand de 5 ani singura revista de cultura generala care se distribuie gratuit in mii de licee din tara. De exemplu, organizand un centru de tineret in care cei cu venituri mici pot urma cursuri gratuite de informatica, limbi straine, matematica, pot avea acce sgratuit la Internet. De exemplu, organizand cel mai mare festival-concurs de arte pentru liceeni din Romania - LicArt. De exemplu, sustinand sute de ore de dirigentie in multe licee din tara si incercand sa spun tinerilor ce inseamna responsabilitatea, constiinta, corectitudinea, cultura, prietenia. De exemplu, luand tineri din casele de copii si invatandu-i ce inseamna jurnalismul. Si as putea sa-ti mai dau multe exemple. Dar nu stiu de ce am senzatia ca, oricum, nu ar avea nici o importanta pentru tine.
Poate sunt utopice idealurile mele. Dar sa stii ca umanitatea datoreaza cel mai mult idealistilor utopici.
Da, stiu care este salariul mediu pe economie. Si stiu si multe alte lucruri pe care multi nu le stiu. Dupa 10 ani de televiziune, ar fi si caraghios sa nu le stiu. Dar mai stiu ca de toate astea se fac vinovati oamenii. Cei care au guvernat si cei care i-au trimis sa guverneze. Nu tara.
#8582 (raspuns la: #8542) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt Pablo - de Radu Herjeu la: 29/01/2004 07:45:30
Cu dreptul celui care se lupta ca tara lui sa nu mai para tinerilor nici un lagar si nici o Fata Morgana.
Ce inseamna cuvintele mele ? Probabil nu era vorba de tine. Eu vorbeam de oamenii de valoare care ar fi putut, ramanand in Romania si punand mai presus de interesul personal, interesul national, sa schimbe lucrurile in bine pentru ca cei ce vin dupa ei sa nu mai aiba atatea "motive" sa plece. Sigur, fiecare e liber sa faca ce vrea. Vorbele mele nu vor putea interzice nimanui sa faca asta. Eu mi-as dori, doar, sa nu se mai incrimineze tara pentru esecurile personale. Atat. Cu ce drept fac asta ? Cu dreptul celui care-si iubeste tara. Asa fata morgana cum pare altora. Imi pare rau pentru cei care n-au putut vedea mai mult decat mocirla. dar sa nu incerce sa-mi spuna mie si altor tineri care, poate mai cred inca in posibilitatea schimbarii in bine a Romaniei, ca totul nu este decat o imagine fictiva. Deosebirea dintre mine si multi, probabil, e ca eu chiar cunosc realitatea romaneasca. In intregul ei si nu doar in bucatelele care-mi convin mie pentru ca-mi pot folosi drept scuza pentru actiunile mele.
Iar dreptul de a judeca (care vine de la judecata-gandire-ratiune) nu mi-l poate lua nimeni. Si am dreptul sa consider drept bun sau rau un lucru, in functie de valorile in care cred.
#8583 (raspuns la: #8581) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
My - de Radu Herjeu la: 29/01/2004 11:39:02
Mersul lucrurilor in Romania depinde si de mine. Si de ceilalti oameni care o populeaza. Din pacate 90% dintre ei sunt blazati, resemnati, dispusi doar sa-si planga de mila si gata sa incredinteze puterea oricarui demagog cu cioc. Eu imi asum responsabilitatea. De aceea si fac atatea. De ce nu se vad schimbarile ? Pentru ca cei mai multi gandesc ca tine. Si de unul singur (sau cu cativa oameni alaturi, nu poti schimba o tara) Asta nu inseamna ca as avea o scuza daca m-as opri. Sunt multi tineri din Romania care, poate, si-au reevaluat valorile datorita lucrurilor pe care le-am facut. Nu e suficient sa fii patriot si harnic. Trebuie sa mai si vrei sa schimbi ceva. Si mai trebuie sa pui interesul national deasupra celui propriu.
Eu n-am spus ca totul e frumos si bun in Romania. Ba dimpotriva, tocmai iti spusesem ca eu cunosc realitatea romaneasca foarte bine. Si stiu foarte bine in ce mocirla s-a scufundat Romania dupa revolutie, ce bezna intelectuala si valorica s-a lasat in mintea oamenilor. Dar asta e un stimulent sa fac ceva, nu o scuza ca sa abandonez.
Iar devieri patologice exista si la cei care sustin ca totul e mocirla. Sau asta nu ? Doar pentru ca e mai usor sa dai cu pietre. Si-apoi, asta ne scuza de multe.
Eu n-am cerut nimanui sa simta sau sa actioneze intr-un fel sau altul. Eu am valorile mele si, pe baza lor, sunt sau nu de acord cu actiunea cuiva. Acel cineva nu trebuie sa dea 5 lei gauriti pe parerea mea. Dar am dreptul la ea. Dar mi se pare normal cum gandesti. Primul lucru pe care l-am vazut in America a fost totala detasare a oamenilor fata de ceilalti. Am avut senzatia acuta ca pot sa stau in cap, sa dau din picior si nimeni nu va baga de seama.
Iar tara nu ma lasa pe mine sa traiesc mai mult ca pe altii. N-am furat, n-am dat in cap la nimeni, provin dintr-o familie saraca. N-am facut afaceri, n-am intrat in politica si nu mi-am dat in stamba la televizor.
Asa ca nu vad de ce altcineva n-ar putea face exact ce fac eu. Sau mult mai mult.
#8598 (raspuns la: #8583) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anonimului - de Radu Herjeu la: 29/01/2004 11:47:09
Sunt obisnuit cu acuzele. In general, oamenii care nu sunt in stare sa faca bine ii acuza pe cei care fac de intentii necurate. N-ar trebui sa credem ca toti ceilalti sunt ca noi.
N-am nici un aranjament cu sponsorii. Finantarile le-am obtinut depunand proiecte la Uniunea Europeana. Din fericire am gasit si cativa oameni deosebiti care au sprijinit material unele activitati ale noastre. Chestia cu dijmuitul n-am inteles-o. Conduc un ong pentru ca asta stiu sa fac. Nu ma pricep la afaceri. Si-apoi, srl-ul e pentru facut bani. ong-ul e pentru facut cultura.
Dar, probabil, n-ai cum sa intelegi lucrurile astea. Esti prea ocupat sa dai cu noroi. Dar, probabil, astea sunt mijloacele prin care trebuie sa-nvete tinerii sa reuseasca in viata.
#8599 (raspuns la: #8582) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Radu: "Am avut senzatia acuta - de Daniel Racovitan la: 29/01/2004 12:37:42
Radu: "Am avut senzatia acuta ca pot sa stau in cap, sa dau din picior si nimeni nu va baga de seama."

Cred ca e o impresie falsa: oamenii te baga in seama, numai ca nu se mira nimeni. Toata lumea iti da dreptul sa stai in cap fara sa fii transformat in tinta comentariilor neavenite.

..................................................................................
"aceste cuvinte ne doare." (sic)
#8600 (raspuns la: #8598) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pentru mine tara nu inseamna - de cristi_r la: 30/01/2004 01:48:31
Pentru mine tara nu inseamna simboluri, oricum de la Albania pina la SUA fiecare se lauda cu ceva,asta inseama ca in esenta nu suntem altfel decit altii,cu exceptia diasporei pe care noi nu o avem,aici e un semn de intrebare.
Iar ca sa traim civilizat trebuie sa avem o tara civilizata, asa ceva nu se invata teoretic ci trebuie sa vezi in jur civilizatie ca sa stii ce ii aia. Daca ai reusit sa ajungi la o stabilitate financiara fara compromisuri pentru mine e o chestie foarte interesanta, as zice aproape ipotetica,sunt curios in ce domeniu.Eu am sa-ti dau citeva domenii pe care le abordez eu.Constructii civile-nu se poate decit pe piata privata fara compromisuri,in domeniu bugetar apar probleme de ce politica faci sa de ce nu faci,plus spaga de rigoare,evaluari imobiliare - piata privata far probleme,banci -relatii etc,proiectare-privat da,bugetar nu,comert(tocmai am renuntat)-controale zilnice daca nu ai spapca- amenda sau ultima expresie auzita-un leu pentru Ateneu.Asta-i lumea reala daca cumva esti salariat.Iar in privinta daca sunt sau nu afacerist bun,firma este din 1990-iunie(printre primele 1500 din tara)atunci cind patronul era definit ca escroc si eu am preluat conducerea ei din 1998.
Ideea cu asociatia neguvernamentala este de apreciat,ma bucur ca nu esti asa de pragmatic ca mine,este posibil ca sa gresesc zicind ca ar trebui sa invatam numai din societate,poate se poate asimila si fortat si transforma societatea.Dar cred ca a invata tinerii sa aprecieze cultura va fi o treaba grea.Sa luam cazul generatiei noastre:aveam doua ore de TV pe zi(nu mai zic de internet,presa) deci aveam nevoie de informatie,aveam parinti care aveau un program destul de clar si isi vedeau viitorul constant,deci ii vedeam si pe ei ca pun mina pe o carte,in plus pretul la carti era acceptabil,e drept ca nu se gaseau chiar in abundenta si mai erau si cenzurate,aminteste-ti cum ai citit prima editie a "Cel mai iubit dintre paminteni" sau "Balanta"parca era in ilegalitate ,in sfirsit cam toti citeam din adolescenta pina dupa facultate citeva mii de carti.Si de ce,pentru informatie ,pentru divertiment,alta distractie nu exista,sunt de acord ca efectul secundar a fost sa avem cultura,dar nu trebuie transormata cultura in scop in sine, idealist.Acum in nici un caz nu o sa recit la o negociere ci pot folosi cultura la o discutie secundara pentru a ma apropia de partener sau pot discuta cu un vocabular cu mai multe cuvinte.Asa ca daca o sa prezinti cultura ca un scop si nu ca un ajutor o sa ai supriza sa ii ai aproape exact pe cei pe care nu se pot integra in societate,care vor gasi in cultura un refugiu pentru a se retrage din societate.Nu poti sa ai noroc in viata sa discuti numai cu oameni cu bun simt sau sensibili,trebuie a faci fata la orice,cultura bine inteleasa ca scop te poate ajuta si la manipulare celui prost,si la capatarea unei experiente apriorice.Oricum eu ma uit in jur la cei cu care lucrez si cred ca ar fi trebuit sa renunt la vreo mie de carti ca sa-i inteleg cum de se suporta,bine, e in afara subiectului forumului,probabil toti din lume sunt cam la fel ca proportie.Ce nu am inteles de ce pentru a avea cultura trebuie a renunti la trei masini si doua vile,te incomodeaza?Crezi ca daca ai citi la opait ai asimila mai usor sau ai fi mai interesat de cultura,eu cred ca daca lucrurile ar fi mai asezate si mai clare ai avea mult mai mult timp de cultura si te-ai concentra mai bine,fara sa-ti fuga gindul la banalitati ca de ex. unde o sa lucrezi miine,cu ce o sa-ti cumperi medicamente sau daca o sa vezi marea anul asta.Pe mine nu tara m umileste ci oamenii care ne conduc si noi i-am propus deci sunt ca noi,sistemul din care fac parte tot romani deci tot noi.Nu m-a stresat niciodata un american si nici nu cred ca cei din sistem sunt altfel decit noi populatia de rind,cred ca daca am fi in locul lor am proceda la fel,pentru ca suntem la fel.
Iti mi dau un ex.de compromis la moda in perioada asta,in politica,ca lamurire eu sunt inscris in opozitie fara a fi membru activ.Fiind an electoral PSD ma forteaza sa intru la ei (altfel nu imi pot lua nici macar o adeverinta de la Primarie),partidul din care fac parte incerca sa ma impinga in lista la alegeri ca sa incep probabil sa mint si eu electoratul ce chestii frumoase o sa facem noi.Deocamdata rezist pentru ca nu-mi ameninta inca confortul personal si stabilitatea familala,dar daca o va ameninta?Esti sigur ca nu vei face un compromis pentru a-ti respecta raspunderile asumate fata de familie .
Eu cred ca in viata noi facem multa poezie pentru a evita realitate.Ca si cum Stefan cel Mare a facut istorie pentru a ne da noua un exemplu,nu ,el a rezolvat cu succes problemele care-l presau atunci,daca mai gasim unul la fel poate le rezolva si pe cele actuale.Vad ca tarile din estul Europei au gasit oameni buni pe care i-au promovat, noi am organizat mineriade, nu ne-am vindut tara cind cineva era dispus sa o cumpere,am promovat in anii 90 in Occident caminele cu handicapati si saracia din ele pentru a capata ajutoare (a se citi cersit),iar acum dam pe un euro si tot nu vine nimeni.Noi toti am facut asta nu cineva anume.In orice moment dupa 90 am avut puterea de decizie,toti.Asta am decis atunci.
Cam amestecat raspunsul.
#8613 (raspuns la: #8475) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
20 de ani - de anapoda la: 30/01/2004 07:43:52
de ce am inceput cu un cliseu ca asta? adica 20 de ani, viata dragutza de la varsta asta, ce faci, cum traiesti la 20 de ani?
in primul rand pentru ca sunt si eu printre aia de 20 de... primaveri, intrebari, dezamagiri, iesiri din tara... si toate astea.
in al doilea rand, mai important, pentru ca am o gramada de cunostinte care, la varsta asta, sunt care mai de care mai dezamagiti de toate...
nimic nou, de fapt, nu?
80% din ei vor sa plece, sau daca nu, vor sa ramana la varsta asta mult si bine, ca sa nu fie nevoiti sa se gandeasca la viitor, familie, intretinerea asteia...
de ce nu plec si eu?
ca sa fac o gluma (de fapt e adevarat ce-o sa zic), n-am putut sa-mi fac pasaportul...
problemele cu actele dureaza de citeva luni. n-are rost sa enumar ce mi s-a intamplat, toate ciocnirile cu birocratia... (de parca as fi cine stie ce persoana fara identitate, sau cine stie ce infractor... da, din-astea mi s-au intamplat)
cu bulversarile astea, nici nu stiu dac-o sa mai plec pana la urma...
dar uite ca am gasit o mica rezolvare: vorbind doar de cei de varsta asta (celorlati nu le-am gasit o explcatie), cred ca cei care nu pleaca nu se gandesc (inca) la viitor. aia dintre noi care se gandesc la asta isi dau seama rapid ca e mult mai usor sa-ti faci un viitor (poate folosesc cuvinte prea mari) plecand.
gata!
#8622 (raspuns la: #8613) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
idealism? - de anapoda la: 30/01/2004 08:17:43
Radu Herjeu a scris:
"Ca sa fiu sincer, n-as da orele petrecute in organizarea unui festival de poezie pentru liceeni sau in editarea singurei reviste gratuite de cultura generala din Romania, nici pe Occident, nici pe trei masini, doua vile si trei vanzatoare amabile".
hmmmm.... mai exista oameni din-astia? sa fii tu unul din ei?
scuzati scepticismul dar... la ideea cu poezia, festivalul de poezie pentru liceeni, scriu o vorba de-a altui utilizator de aici, cristi r. :
"Eu cred ca in viata noi facem multa poezie pentru a evita realitate"
cu care's tare de acord! de ce? pentru ca si eu fac acelasi lucru.
si atunci, ii incurajam pe liceenii nostri sa faca poezie, ca sa nu se gandeasca la mutrele intunecate pe care la vad pe strada...
hmmm... poate ca de aici porneste totul:)
adica, hai sa ne gandim cata poezie fac tinerii romani, si cata fac tinerii americani de exemplu... e ca si cum am compara Kilimandjaro cu Muntii Dobrogei...






nu poti fi cu toate:)
#8624 (raspuns la: #8475) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anapoda - de Radu Herjeu la: 31/01/2004 04:00:26
Mai exista oameni din-astia :) Eu cred ca sunt unul dintre ei. Si sunt mult mai multi decat le place unora sa creada. Pentru ca, astfel, exista niste termene de comparatie.
Poezia... Eu ii incurajez pe tineri sa scrie (poezie sau orice altceva) pentru ca e o excelenta modalitate de a comunica, ii incurajez sa faca fotografii, sa joace teatru, sa cante, sa picteze, sa discute (avem la revista un cerc de dezbateri), sa citeasca. Eu cred ca numai asa se descopera, isi cunosc limitele, ii cunosc pe altii, invata sa comunice cu ei. Nu citind carti despre "cum sa-ti faci prieteni" o sa-i si faci. Viata nu poate fi traita ca o cina la fast-food.
Daca as stii cum se face, i-as incuraja si sa faca afaceri. Dar dupa ce-si vor fi construit o viziune asupra vietii si oamenilor.
Idealist ? Da ! Dar n-o sa-mi cer scuze pentru asta.
Iar mutrele intunecate de pe strada sunt tot ale unor oameni care n-au stiut sa-si construiasca viata pe alte valori.
#8663 (raspuns la: #8624) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristi_r - de Radu Herjeu la: 31/01/2004 04:22:46
Nu stiu la ce sa-ti raspund mai intai. Eu n-am citit Cel mai iubit dintre pamanteni in ilegalitate. Ba dimpotriva, eram in liceu si in pauze ne strangeam gramezi de elevi pe culoare si discutam despre ce scrie acolo. La fel s-a-ntamplat si cu Arta conversatiei. Si cu cartile lui Paler. Pentru mine a citi nu era o forma de a suplini lipsa informatiei. Era o forma de a-mi construi o viziune asupra vietii.
Sigur ca nu cultura in sine trebuie sa fie scopul. E un mijloc. Un mijloc prin care iti construiesti acea viziune asupra lumii (si in baza careia actionezi zi de zi), iti consolidezi valorile care ne determina alegerile in viata (inclusiv de afaceri).
Eu n-am pus in antagonism cultura cu masinile si vilele. Cine le poate face pe amandoua, bravo lui. La liceu, insa, nu prea ai cum sa faci trei masini si o vila. Si acolo e varsta la care trebuie sa te apropii de cultura (asta nu inseamna un cadru rigid, simandicos si abstract, inseamna un univers cald, populat cu oameni de la care ai ce invata). Si, dupa ce ai o baza de cultura generala solida si o viziune asupra vietii cat mai compatibila cu valorile tale si cu limitele tale, arunca-te in viata si construieste. daca asta are printre efecte si acumularea bogatiei, perfect. Asa cum tu spui ca nu te apropii de cultura pentru ea insasi, eu nu cred ca traim ca sa facem bani.
In ce domeniu. In unul in care compromisul e mult mai prezent ca in constructii: in televiziune. Mie mi se pare uimitor ca tu esti fortat sa intri in PSD ca sa obtii o adeverinta. Eu am condus campania electorala din 2000 si n-am primit nici macar un telefon in care sa mi se sugereze ce sa spun. Si lucram la o televiziune detinuta de un aliat al PSD-ului. Si stiu ca am constiinta curata si ca am fost obiectiv si echilibrat.
In momentul in care a trebuit sa fac un compomis (dar nu politic), trebuia sa renunt la valorile mele (care includ misia omului de a transmite celorlalti valorile in care crede) si sa fac emisiuni stupide, comerciale, mi-am dat demisia.
Nici pentru mine tara nu inseamna simboluri. Dar nu inseamna, in nici un caz, oamenii care o fac de rusine, cei care ii "gonesc" pe tineri peste hotare. Si aici e vina noastra ca i-am pus in fruntea bucatelor.
Pentru partea cu poezia, i-am raspuns lui anapoda.
In plus... Filmul cu cele mai mari incasari in America in 2003 a fost desenul animat Finding Nemo... Si sunt convins ca nu sunt mai multi copii decat adulti...
#8664 (raspuns la: #8613) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel R. - de (anonim) la: 31/01/2004 10:57:46
Ai dreptate cand spui ca cei pe care-i gasim "afara" nu sunt neaparat bucurosi ca le ocupi un job. Eu am plecat din tara ca si dansatoare (striptease). Nu-mi pasa cine ce gandeste, era singura modalitate de a iesi din tara; Am ajuns aici si dansatoarele de aici ma priveau, ca si pe celelalte romance, ca pe inamicul nr. 1. La vreo 9 luni dupa ce am inceput sa lucrez in club, am avut ocazia sa vorbesc cu una dintre dansatoare, care si-a cerut scuze pentru faptul ca ne-a tratat atat de rau cand am venit aici, spunand ca ea facea bani frumosi pana am venit noi si i-am luat clientii. I-am explicat ca ar trebui sa inteleaga ca nu e nimic personal, sa inteleaga ca venim dintr-o tara mai saraca decat tara in care suntem acum (mult mai saraca, intre noi fie vorba) si nu vrem decat sa facem ceva bani sa ne ajutam familiile ramase acasa si sa ne cladime noua insine un viitor. Am avut o lunga discutie cu ea si din ziua aceea e "prietena" noastra, ne ajuta, ne expilca cum sa facem bani in meseria asta. Cred ca daca ai ocazia sa discuti SINCER! cu acesti oameni o sa-i ajuti sa inteleaga ca nu esti acolo sa le iei lor painea de la gura, ci doar sa pui o paine in mana familiei tale, pentru ca propria ta tara (nu tara, dar regimul si sistemul) face tot posibilul sa ne ia tot ce se poate. Cred ca o conversatie sincera iti aduce prieteni; si daca nu reusesti sa-i faci pe toti sa inteleaga, cel putin stii ca ai incercat. Sau imi amintesc cand cineva a scris pe internet, la site-ul acelui club ca sunt europence in club cu care nu poti vorbi, pentru ca nu inteleg; una dintre dansatoare (nu romanca) a scris ca aceste europence sunt prietenele ei si ca noi vorbim bine limba si ii cerea sa nu mai vorbeasca romancele de rau.
#8675 (raspuns la: #7930) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
lui Radu... - de (anonim) la: 31/01/2004 16:24:22
Radu, este demn de laudat efortul tau.De laudat si admirat, de urmat as putea spune...
Totusi cred ca discutia aceasta " plecati sa faca bani si unii ramasi sa se sacrifice etc" este total falsa. Poti sa pleci si sa faci lucruri bune, chiar si pt tara, decat daca ai fi stat in Ro si nu te-ai fi implicat.Si sa stii ca facem, nu stam chiar cu mainele in san. Multe organizatii/cluburi organizate de romani incep sa-si faca simtita prezenta si sa incerca sa ajute.Si crede-ma este mai greu de afara.Trebuie sa dovedesti ca esti bun, nu ai de la inceput un cec in alb..Iar cei care raman si nu fac nimic, oricum nu conteaza.Si daca ar pleca tot nu ar face .Valabila si reciproca.Important este sa nu uiti si sa-ti urmezi menire:in tara, afara, acolo unde te indreapta pasii vietii.
Idealul tau este laudabil, ma repet. Te simti implinit, multumit probabil. Dar nu inseamna ca este singura cale. Probabil ca este cea care ti se potriveste tie. Altii prefera altele, in tara sau afara. Frustratii vor gasi intotdeauna justificari, lamentari. O decizie precum sa pleci sau sa ramai este una una personal si nu tb sa te justifici. Chestia cu "plecatul valorilor etc" este putin populista, iar cei care conduc ar tb sa faca ceva mai mult daca le pasa sa-i opreasca.Nu tb condamnati.Sa fim mandri de ei caci acolo unde sunt multi care spun cu mandrie ca sunt din Romania. Ma refer la cei "legali". A nu se confunda cu cei "la negru".

Oricum felicitari si succese cu ONG-ul tau.
dan
#8685 (raspuns la: #8664) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
am citeva neintelegeri - de cristi_r la: 01/02/2004 02:44:38
In primul rind ti-am citit pagina pe net,banuiesc ca este informatie publica, si voi folosi ceea ce ar scris acolo.
(deja ma simt nepregratit,sunt mici sansele mele intr-o polemica despre cultura intre un om de cultura si unul de formatie tehnica).
"Eu n-am citit Cel mai iubit dintre pamanteni in ilegalitate. Ba dimpotriva, eram in liceu si in pauze ne strangeam gramezi de elevi pe culoare si discutam despre ce scrie acolo".
Nu retin exact daca data publicarii este 1981 sau 1982,dar prima editie e iesit necenzurata pentru ca Marin Preda era redactorul sef a editurii(parca "Viata Romaneasca"),el a murit imediat dupa aceea si in tara unde suferea de sentimentul persecutie a umblat un zvon timpit ca ar fi fost omorit pentru aceasta carte.Sunt nascut in 1969 tu in 1970,deci daca ai citit-o in liceu ai citit a II-a sau a III-a editie cenzurat,destul de diferita de prima.Intimplator il consider pe M.Preda cel mai bun prozator al nostru iti recomand sa revezi prima editie ,s-a retiparit de n ori.
" Eu am condus campania electorala din 2000 si n-am primit nici macar un telefon in care sa mi se sugereze ce sa spun"
In Bucuresti se da ora exacta,aici in provincie, daca un sef le spune ca trebuie sa creasca numarul de membri astia aplica orice metoda.Daca nu am fost inteles,aminteste-ti desfasurarea referendumului pentru Constitutie si rememoreaza stirile despre abuzurile facute in perioada votarii de Primarii PSD,idem si in situatia de fata.
In privinta culturii,avem pareri diferite despre modul cum trebuie abordata si la ce sa o folosim,in schimb e bine ca avem macar o parere.
Dar tu fiind o persoana publica,si ma bucur ca nu faci demagogie,as vrea sa imi explici pozitia ta cu privire la informatiile prezentate pe site-ul personal,si care au o oarecare legatura si cu subiectul forumului.
Citat:
" In 1998, am fost pentru 5 luni pe Pãmântul Fãgãduintei. Din pãcate, singura fãgãduintã pe care si-o respectã America este cea legatã de singurãtate. În rest, o mare civilizatie dublatã de o intensã alienare umanã. "

Banuiesc ca asta e parerea ta despre SUA.
In schimb iti place:

"Beethoven-în general-dar în particular Simfonia a V a
Vivaldi-în general-dar în particular Anotimpurile
Bach-în general
Chopin
Haendel-Muzica apelor si Muzica focurilor de artificii
Grieg-Peer Gynt
2. Pop : Antonello Venditti Michael Jackson ABBA
Bonnie Tylor Celine Dion Madonna
Blue System Barbra Streisand Boyzone
Demis Roussos
3. Rock : Dida Dragan Meat Loaf Rod Steward
4. Electronicã : Enya Vangelis "
De ce nu Enescu,C Porumbescu sau muzica pop romaneasca (la rock as prefera Phoenix)
sau

"Pe lacul auriu (Katherine Hepburn, Henry Fonda, Jane Fonda)
Birdy (Nicholas Cage)
Cercul poetilor dispãruti (Robin Willams)
Forrest Gump (Tom Hanks)
Priveste înapoi cu mînie (Richard Burton)
Sunetul muzicii (Cristopher Plummer, Julie Andrews)
Regele pescar (Robin Williams)
Nebuna (Barbra Streisand)
Ce viatã minunatã (James Stewart)
Descult în parc (Jane Fonda ,Robert Redford)
The full Monty
Rãzboiul Stelelor"

La filme nu mai spun de cele romanesti (cu toate ca sunt citeva foarte destepte) chiar din epoca trecuta (de ex.Reconstituirea),dar observ ca nici cele europene nu fac parte din preferinte.

Recunosc ca am speculat informatiile tale,dar cred ca chiar si tu ar trebui sa te gindesti foarte bine sa sedimentarea principiilor tale si a sistemului de valori pe care il folosesti.
Nu este firesc sa-ti placa realizarile unui popor sa le consumi si sa dispretuiesti poporul,nu cred deloc ca sunt alienati numai ca au alt mod de viata decit al nostru si pentru nu joaca sah in parc sau beau bere pe terase ar fi foarte singuri.Sunt sigur ca au si prieteni cu care fac clasicul "barbeque"sau concedii impreuna.
De ex. eu sunt proamerican si ii apreciez pentru ceea ce fac in domeniul stiintei (incl.internetul care il folosim acum ) si chiar in domeniul politicii mondiale (chiar daca fac si prostii),ce-ar fi daca fiecare stat tembel cu probleme teritoriale sau cu un presedinte nebun ar incepe sa se bata cu vecinii cu bombe atomice,sau ce ar fi daca in Iugoslavia si acum s-ar macelari intre ei.Pina vom avea o Europa unita si puternica,ei isi au rolul lor inca pe scara istorie umane.
#8691 (raspuns la: #8664) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Totul depinde de ceea ce vrei - de (anonim) la: 01/02/2004 16:19:42
Totul depinde de ceea ce vrei si de ce realizari ai dupa o anumita perioada de timp. Nu uita ca prietenii ii poti avea pe viata oricum si oriunde te vei afla..... depinde de prieteni. Si eu inca ma mai cam impiedic de multe amintiri dar gindul ca trebuie sa imi indeplinesc visele intr-o societate mai civilizata ma cam trezeste la realitate. Ii inteleg si pe cei ce nu pot sta itr-o alta tara vestica... Noroc bun
#8717 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
emigrare - de ygrec la: 02/02/2004 04:52:18
personal nu emigrez pentru ca nu am cutitul la os.pentru ca mai uit in jos si vad cat de multi sunt cei care o duc mai rau ca mine.(e adevarat ca poate sunt mai multi aia de sus...dar sunt asa de sus, ca nu ii mai vad)
sunt printre putinele persoane norocoase-deocamdata-care se bucura de o slujba binisor remunerata-si de o situatie nu neaparat de invidiat, dar suficient de buna.
si pentru ca am 14 ani de munca neintrerupta. as suferi enorm sa primesc un plic pe birou care imi spune ca nu mai e nevoie de mine-chiar daca sunt o persoana foarte bine pregatita dpdv profesional, dar nu mai e nevoie de serviciile mele...etc.


#8731 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dan - de Radu Herjeu la: 02/02/2004 07:56:48
Imi pare rau, dar se pare ca nu au fost citite cuvintele mele cu atentie. N-am spus nicaieri c-am ramas in tara (sau ca cei care raman o fac pentru asta) ca sa ma sacrific. Eu n-am facut decat sa raspund la intrebarea acestei conferinte. Eu nu ma sacrific. Mie ceea ce fac imi aduce imense satisfactii umane si intelectuale. Atunci cand iubesti ceva sau pe cineva sau atunci cand faci ceva din pasiune, nu se pune problema sacrificiului. Tot eu am spus ca, decat sa ramai si sa te lamentezi toata ziua ca nu ti se da si ca nu ti se face, mai bine iti asumi responsabilitatea.
Si nici nu i-am infierat pe cei care pleaca. Mi-am exprimat dezacordul cu decizia lor, mai ales atunci cand sunt oameni de valoare. Ca sa fiu sincer, mi-as dori sa-i am langa mine, aici, in Romania, incercand sa ne folosim calitatile pentru a schimba ceva. E rau ce-am facut ? Atunci cand te trezesti singur (su aproape singur) intr-un razboi despre care toata lumea iti spune ca este sortit esecului, n-ai cum sa nu-ti manifesti macar amaraciunea. Si dezabrobarea care, poate, ramanand in tara, te-ar fi ajutat sa castigi macar cate o batalie.
Sprer ca, macar de data asta sa fi fost inteles corect.
#8747 (raspuns la: #8685) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Manipulare ? Cu mine ? - de Radu Herjeu la: 02/02/2004 08:26:04
Trebuia sa ma astept sa folosesti niste informatii "publice" ca sa ma ataci. Dar macar daca ai fi facut-o cu iscusinta. Diferenta dintre mine si un nationalist demagog este ca pot sa-mi iubesc tara si, totusi, sa nu-mi placa muzica lui Enescu (in afara Rapsodiei). Si nu-mi place nici Pheonix. Si, la fel, nu trebuie neaparat sa-mi placa filmele romanesti. Cu toate astea, imi plac unele filme de arta ale lui Sergiu Nicolaescu. Filmele alese de mine contin un mesaj pe care eu cred ca trebuie sa-l transmit tinerilor. Din fericire, asemenea tehnici de manipulare nu prea merg cu mine. Mi se pare caraghios sa incerci sa demonstrezi ca nu-mi iubesc tara pentru ca nu-mi place cine stie ce formatie.
Am citit Cel mai iubit dintre pamanteni in prima editie, chiar daca eram la liceu. O aveam deja in casa atunci cand am auzit de el. Oricum, altul era sensul cuvintelor mele dar, evident, ai preferat sa-l ocolesti.
Daca tu-ti doresti "prieteni" de barbecue, e, desigur, alegerea ta. Eu inteleg prin prieteni mai mult decat cineva cu care impartasesti mirosul de carne prajita.
Cat priveste influenta politica... Sigur, e usor de acceptat ca un partid hegemonist ca PSD ar face tot posibilul (prin santaj si presiuni) sa racoleze oameni de afaceri din provincie (cand are ditamai baronii multimiliardari) si l-ar "menaja" pe cel care tine in maini mijlocul de informare si influentare a opiniei publice. Dar cum singur spuneai, e vorba de niste oameni de la tine din zona. Asta nu-i identifica nici cu guvernul si cu atat mai putin cu Romania.
Iar incerci mijloace de manipulare care nu merg cu mine. N-am scris nicaieri ca ii dispretuiesc pe americani. Asa ca nu-mi inventa afirmatii. Mie mi se pare ca natiunea americana este alienata la nivelul relatiilor interumane. Si, din punctul meu de vedere, o natiune nu poate fi mare doar pentru ca a ajuns prima pe luna sau pentru ca transforma orice oligofren in star. Asta nu-i impiedica pe marii lor regizori (cei mai multi imigranti) sa realizeze filme cu mare incarcatura umana. Si nici pe mine sa-mi placa filmele lor si sa ma-ntreb de ce sunt asa cum sunt, la nivel de mase, cand pot scoate de profundul unora dintre ei asemenea filme.
Ca sa nu incerci iar, nu vorbesc de toti americanii ci de marea lor majoritate. Iar ca cetatean al planetei pot sa-mi manifest opozitia la pretentia SUA de a comanda totul pe planeta in conditiile in care, in afara de arme, n-au prea daruit multe umanitatii. Si nu vom avea niciodata o Europa puternica atat timp cat ei santajeaza prin vasalul lor insular tari europene pentru a le opune altora. Dar, desigur, altfel vezi tu politica monidala de acolo de unde nu se da ora exacta si altfel o vad eu dupa 10 ani de jurnalism.
Eu zic s-o lasam aici. N-am facut decat sa raspund la intrebarea pusa in aceasta conferinta. N-am acuzat pe nimeni de nimic si n-am incercat sa ma dau mare sacrificat pentru patrie. Nu stiu (adica stiu) de ce asemenea discutii nasc tot felul de reactii exagerate. Curios ca numai din partea celor care au reusit sa plece sau cei care ar fi vrut dar n-au putut. N-am intrat pe acest forum ca sa-mi rastalmaceasca nimeni cuvintele (din motive mai mult sau mai putin evidente).
Imi iubesc tara si mi se pare deja prea mult sa trebuiasca sa cer scuze sau sa ma rusinez pentru asta pentru ca, nu-i asa, aia buni si destepti o acuza de toate relele din lume, inclusiv de decizia lor de a o parasi.

#8752 (raspuns la: #8691) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
informatii "publice" - de cristi_r la: 04/02/2004 05:31:58
-Ar trebui scoase ghilimelele,informatiile sunt pe forum in dreapta ecranului (http://www.geocities.com/radu-herjeu/pag0explorer.htm)
Vad ca te-ai iritat tare,de ce nu ai scris "mine" si cu "M" ca sa intelegem ca nu-i chiar vorba de oricine.De ce nu poti Tu manipulat?De ce nu tine la Tine?

-"Cel mai iubit dintre pamanteni -altul era sensul cuvintelor mele dar, evident, ai preferat sa-l ocolesti."

Probabil era vorba de dizidenta si chiar nu am inteles.

-"Diferenta dintre mine si un nationalist demagog este ca pot sa-mi iubesc tara si, totusi, sa nu-mi placa muzica lui Enescu (in afara Rapsodiei). Si nu-mi place nici Pheonix. Si, la fel, nu trebuie neaparat sa-mi placa filmele romanesti."

Da ce iti place din ce creem noi romanii?

-""prieteni" de barbecue, e, desigur, alegerea ta. Eu inteleg prin prieteni mai mult decat cineva cu care impartasesti mirosul de carne prajita."

La cum reactionezi la o polemica probabil sunt momente deosebite de
monolog.

-"(cand are ditamai baronii multimiliardari) si l-ar "menaja" pe cel care tine in maini mijlocul de informare si influentare a opiniei publice. Dar cum singur spuneai, e vorba de niste oameni de la tine din zona. Asta nu-i identifica nici cu guvernul si cu atat mai putin cu Romania."

Dar baronii astia sunt creatie comunitatii locale?Sa inteleg ca nu reprezinta Romania(chiar daca pe buletin scrie cetatea roman),nu au legatura cu guvernul?Dar cu cine au legatura cu americanii?Oricum in fiecare judet sunt cite doi ,in Bucuresti sunt ceva mai multi si mai greu de retinut

-"Mie mi se pare ca natiunea americana este alienata la nivelul relatiilor interumane"

Sunt curios chiar fi daca afirmatia asta ar fi promovata de diplomatia romaneasca,oare ce ar spune poporul american,asa la nivelul nivel anonim hirtia suporta multe.Spre deosebire de tine eu nu pot trage concluzii despre un popor pe baza unei experiente de citeva luni,cred ca daca as schimba adresa in Romania mi-ar lua mai mult de sase luni sa cunosc bine noi vecini.

-"Asta nu-i impiedica pe marii lor regizori (cei mai multi imigranti) sa realizeze filme cu mare incarcatura umana."

Ei sunt definiti ca popor de emigranti ca pe bastinasi tocmai i-au curatat europenii nu americanii.
-
"Si nici pe mine sa-mi placa filmele lor si sa ma-ntreb de ce sunt asa cum sunt, la nivel de mase, cand pot scoate de profundul unora dintre ei asemenea filme."

Bun si noi la nivel de mase cum stam?
Promovam manele si trebuie luata atitudine aproape oficiala sa fie interzise.Nu mai zic de mari consumuri de telenovele,vezi sondajele care reprezinta masele.
Consumatori de stiri macabre,nu cred ca un post TV sau un ziar ar prezenta asa ceva daca nu fi cerere pe piata.
Consumatori peste medie de bauturi spirtoase,concuram cu popoare cu traditie
Am tranformat religia,singura institutie respectata in perioada comunismului, intr-o afacere, cu colectari de bani cu tablita in git, cu constructii monumentale-vezi Catedrala Neamului,cu un afux de biserici fara parohii,cu oferte de facut biserici daca Steaua da gol sau cistig la Loto etc,numai nu s-au batut in Buc.pentru apa sfintita,parca era un cistig nu un lucru spriritual,nu mai continui ca asta chiar e un lucru dureros, ne batem joc de orice.

-"o natiune nu poate fi mare doar pentru ca a ajuns prima pe luna sau pentru ca transforma orice oligofren in star"

Manelele,formatiile cu patru cuvinte intr-un cintec,literatura proasta ce este la noi ,arta?Doar asta consumam cel mai mult.Uite o vedeta deosebita tranformata de noi, Adrian Minune,ne da si interviuri si poate o sa fie si senator,doar avem citiva deja.
Apropo poate ai vazut pe B1 TV pe AMinune,unul Guta si dl.Pruteanu,si ai fi vazut cum reactioneaza masele,poporul sau o parte din ceea ce este Tara la oligofreni (ma refer la manelisti)

-despre influenta Americii e o poveste prea lunga,ramine asa.

-"Dar, desigur, altfel vezi tu politica monidala de acolo de unde nu se da ora exacta si altfel o vad eu dupa 10 ani de jurnalism."

Se vede vine de aici,in schimb se vede prost tare la Bucuresti.Chiar si raspunsul in sine reprezinta o atitudine de acolo care creaza in general mari tensiuni in tara,acusi va imprastiati iar pe listele electorale in provincie si pentru ca reusiti este tot in cauza masei.
Si apropo de extraordinarul Bucuresti.De unde vin OG-urile cu facilitati la importuri (de ex.) si dupa citeva zile se abroga,verifica un program de legislatie daca ai dubii.Asta daca nu stiai cum se creeaza baronii locali si cei nationali

-"N-am acuzat pe nimeni de nimic si n-am incercat sa ma dau mare sacrificat pentru patrie"

Nici nu a fost vorba

-"Nu stiu (adica stiu) de ce asemenea discutii nasc tot felul de reactii exagerate"
"N-am intrat pe acest forum ca sa-mi rastalmaceasca nimeni cuvintele (din motive mai mult sau mai putin evidente). "

Vad ca stii ar trebui cred sa stiu si eu.Adica sa inteleg ca tu crezi ca esti o persoana importanta pe care eu o lezez cumva stropind-o.Ar fi probabil magulitor pentru tine,dar din punctul meu de vedere ar fi o mare pierdere de timp.

-"Curios ca numai din partea celor care au reusit sa plece sau cei care ar fi vrut dar n-au putut."

Ba nu-i curios de loc, este un forum unde fiecare isi impartaseste parerile,impresiile,trairile petru ca in acelasi timp fiecare sa ne lamurim de ce am facut sau un anumit pas.Sau crezi ca a fost o decizie in urma unei introspectii.
Probabil nu ti-am explicat, am putut,pot inca sa plec dar nu am curaj.Si nu as merge la ghici,ci la sigur la rude asezate care profeseaza conform meseriei din Romania dupa o indelungata munca de echivalare a diplomelor, sau la cei 80% din colegii mei de facultate care stau in Canada si nu vor nici macar sa vina in vizita si probabil posteaza pe forum.
De lauda sunt cei care au plecat ca intr-o aventura si au reusit.

-"Imi iubesc tara si mi se pare deja prea mult sa trebuiasca sa cer scuze sau sa ma rusinez pentru asta pentru ca, nu-i asa, aia buni si destepti o acuza de toate relele din lume, inclusiv de decizia lor de a o parasi."

Vad ca marjezi tare pe ideea asta.Scrie o definitie despre tara sa intelegem si noi ce inseamna exact ca asa abstract vorbim inutil.Si chiar nu evita cumva problema.

In final ideea mesajului era ca noi romanii nu suntem mai speciali decit altii si nici procentul de masa nu este mai mic decit altundeva.

Oricum ai dreptate ca au plecat cei mai buni,asa ca am ramas numai noi doi.
#8858 (raspuns la: #8752) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
core - de Radu Herjeu la: 04/02/2004 06:58:35
Spunea cinva ca nu trebuie sa mananci tot oul ca sa-ti dai seama ca este stricat. Dar desigur era un PSD-ist ignorant. 5 luni au fost suficiente sa-mi dau seama ca relatiile inter-umane au alte baze decat cele din Europa.
Nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca-l admir pe Adrian Nastase. nici n-a fost pomenit aici. Probabil, insa, ca Adrian Nastase sta mult mai bine la capitoul cultura generala decat cel mai puternic om din lume. Si asta l-ar face, desigur, un mult mai interesant interlocutor.
amerika este noul termen din DEX pentru America ?
#8863 (raspuns la: #8752) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristi_r - de Radu Herjeu la: 04/02/2004 07:14:56
As fi dorit sa nu-ti raspund. Am fost deschis unei discutii pe care o consideram a avea potential de inteligenta. M-am trezit cu cineva care, daca nu poate convinge, da cu pietre. Nu ma lezezi. E nevoie de ceva mai mult decat niste rastalmaciri puerile ale vorbelor mele si niste tentative subtirele de manipulare pentru asta. Doar ca mi-ai aratat nivelul la care vrei sa cobori discutia si eu nu sunt dispus sa te urmez.
Am fost extrem de elegant in tot ce-am spus si in sustinerea spuselor mele. Nu inteleg insa de ce deranjeaza atat de tare oamenii care au preferat sa ramana si sa faca ceva pentru tara lor in loc sa plece sau sa ramana si sa se planga de legislatie, baroni, potentati locali, Becali, vreme si Stefan Cel Mare. Adica inteleg dar ar trebui sa-ti dai si tu seama.
Probabil daca ai fi citit carti scrise de sociologi americani ai vedea ce parere au ei despre alienarea natiunii lor la nivelul relatiilor interumane. Dar e mai simplu sa vorbim prin prisma filmelor de la televizor. Probabil la asta te refereai cand vorbeai despre rolul diferit al culturii.
E problema ta daca identifici Romania cu manelele. Apropo, eu n-am putut sa ma uit la emisiunea cu Adi Minune. Cred ca ar fi interesant daca ai povesti-o pe forum.
Stai linistit, nu intru pe listele electorale. Tocmai pentru ca am urat intotdeauna cum isi plaseaza partidele oamenii acolo. Dar, probabil, chiar si in politica, oamenii asteapta sa le oferi solutii si sa le schitezi un viitor. Nu sa dai cu pietre in tot si in toti.
Un om iti spune de ce-si iubeste tara si tu te-apuci si-i versi in cap toate frustrarile stranse in "lagarul" acesta. Sa fii sanatos.

A, ca tot vorbeai de Internetul care ne vine de la americani (de la armata americana, ca sa fim mai precisi). S-a batut recordul numarului de cautari pe Internet. In ultimele doua zile, cel mai cautat lucru (din istoria Internetului) a fost sanul lui Janet Jackson.
#8866 (raspuns la: #8858) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tematica este totusi [De ce a - de SB_one la: 05/02/2004 14:38:39
tematica este totusi [De ce ai decis sa nu emigrezi?] si cred ca "ne-am abatut" - cum ne e obiceiul - cam tare de la subiect.

Intrebarea e clara dar -deloc surprinzator- nu pierdem ocazia sa ne injuram, acuzam samd.

Este trist ca asa de multzi si-au pierdut - daca au avut vre-odata -
adevarata(?) scara a valorilor.

Eu cred cu tarie ca in tzara sint multi ce gindesc ca Radu Herjeu, ca viitorul tzarii este al copiilor iar ei au nevoie de incredere ( atit de zdrucinata ) "viziune" si multa fantezie.


PS nu cred ca cineva sa-mi ia in nume de rau stergerea unor "capodopere". Atit pot sa va spun ca nu am facut-o cu placere iar numarul si nerusinarea lor ( prin "atac la persoana") m-a intristat nespus.
Nu atit de mult insa ca sa va mai dau o sansa!


SB
................................................................
Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#8960 (raspuns la: #8866) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Societatea romaneasca, dezrad - de ygrec la: 06/02/2004 03:01:01
Societatea romaneasca, dezradacinata din cauza comunismului si a tranzitiei care parca nu se mai termina, indeamna la ...lehamite si la..."nu mai e de trait aici..."

"Pentru mine Tara inseamna Trei Ierarhi, inseamna Marin Sorescu, inseamna Pelesul, inseamna Cheile Bicazului, inseamna Marin Preda, Theodor Aman, Putna, Stefan cel Mare..."inseamna Eminescu, inseamna Apusenii, Sinaia, Sibiul, Sighisoara, tin la aceste valori si am un sentiment de mandrie ca ele sunt aici, in Romania.

#8989 (raspuns la: #8475) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ai dreptate in legatura cu su - de cristi_r la: 06/02/2004 04:47:47
Ai dreptate in legatura cu subiectul forumului
Insa am o rezerva cu privire la viziune si fantezie. In Germania,o tara pe care macar as dori sa o vizitez,sunt sigur ca lucrurile sunt mai asezate si este timp si dispozitie lucruri mai bune.
Chiar nu inteleg de ce este atac la persoana,un formator de generatie si un scriitor trebuie in general sa fie constant si atent in imaginea prezentata. Altfel chiar tinerii pe care ii educa vor pune intrebari similare,nu trebuie sa repetam greseli deja facute inainte cu celelalte generatii. Asta ca tema de discutie,eu personal mi-am stabilit o parere,am exprimat-o,probabil ca nu este buna ca imagine,dar am vazut pe mesajele cenzurate ca era sustinuta. Cred ca daca rezist in Romania,conduc o afacere la nivelul onest,respect partenerii, colaboratorii si salariatii, indirect,ca efect secundar, voi contribui la progres. Un om cu problema economica realizata(in viitor sper),cu siguranta zilei de miine va avea bani si dispozitie pentru carti,teatru,cinema,si ne vom intoarce la cele citeva lucruri bune existente dinainte de 89 care s-au pierdut.
Revin cu precizare ca este o parere ca atitea altele posibile si este un atac la persoana pentru nimeni ,avantajul internetului este comunicarea fara interese si conveniente
#9005 (raspuns la: #8960) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cristi, punctele de vedere d - de SB_one la: 06/02/2004 12:25:48
Cristi,
punctele de vedere diferite sint OK ,binevenite si de dorit.

Nimeni nu este perfect si fiecare isi are adevarul lui( adevarat) Au fost insa citeva comentarii si acuzari (n-as putea spune acum din partea cui) care erau prea "tzintite" si pe care nu le intzeleg de loc cu atit mai mult cu cit persoanele nu locuiesc in tzara.

Subiectul asta sa dorit ptr. cei ramasi - constient - in tzara; in contrabalantza cu alte subiecte ( unde noi sintem cei mai tari si destepti ptr. ca am plecat)speram ca anumite persoane sa se abtzina de la comentarii nepotrivite; nu au facut-o.

Tu esti in tzara; felicitari ptr. realizari. Stiu cit de greu e si ce probleme sint. Totzi ai mei sint acolo( rude si prieteni); informatzii de la prima mina.

Si in paranteza fie spus- eu fiind plecat din '88 si cam "trecut" am intrebat asa "in surdina" niste prieteni din Buc care-l cunosc personal(?) pe Radu si...e mai mult decit OK. Omul are punctul lui de vedere si face ceva util ce altzii nu fac dar il critica la modul murdar( ma refer la ce-am "auzit" aici, altceva nu stiu); de fiecare data mi se lungeau falcile si ramineam fara suflu. Tema fiind " de ce ai decis..." nu sa incepem sa ne criticam unii pe altzii.

...si tot in paranteza: iata prezentarea facuta lui Radu la unul din forumuri: ( merita citit)
...............................................................

Radu Herjeu, binecunoscutul om de televiziune si radio, a acceptat invitatia de a discuta cu membrii Clubului nostru. Experienta lui ca jurnalist se intinde pe zece ani de televiziune (Antena 1), patru de radio (Radio Romantic), si trei ca lector universitar de jurnalism.

Alaturi de activitatea din massmedia, Radu Herjeu are deja sase carti publicate:
"Clepsidra mea de pasi" (versuri 1997),
"Depietrificarea" (versuri 1999),
"Jocul de-a fericirea" (teatru 1999),
"Oglinda miscatoare" (“Televiziunea si societatea. Tehnici de propaganda, persuasiune si manipulare”, o analiza personala a fenomenului televiziunii, 2000),
"Printre randuri" (interviuri cu cele mai mari personalitati culturale ale Romaniei, 2001),
"Ramasite de tinerete" (versuri, 2002).

In 2001, a primit Distinctia Culturala din partea Academiei Romane. In acelasi an, piesa de teatru "Pastratorul" a fost distinsa cu unul din cele patru premii ale concursului Camil Petrescu, organizat de Ministerul Culturii.

Calatoreste mult si ii place sa descopere oameni si locuri.

Inimos si entuziast din fire, el este si presedintele Clubului "Noua ne pasa", o asociatie pentru cultura, oameni si prietenie, precum si al revistei ALTFEL, destinata liceenilor, distribuita lunar si gratuit in sute de licee. A pus bazele unui Centru de resurse pentru tineret unde se ofera gratuit acces la cursuri de limbi straine,
matematica si informatica. Clubul si revista organizeaza in fiecare an cel mai mare festival-concurs pentru liceeni - LicArt, cu sectiunile teatru, dramaturgie originala, poezie si fotografie.
...................................................................

Nu-i putem acorda atita credit si respect?

Este manipulabil?( va rog sa cititzi cuvintul in intregime !) E o caracteristica umana; intrebarea e , unde sint limitele?
( cu citziva ani in urma a trebuit sa procur (… Frantza prietena noastra) material bibliografic ptr. o lucrare de diploma: "Puterea cuvintului: intre persuasiune si seductie"/ jurnalistica Tim.(nota 10…deh…)

Cred ca problema noastra este sa invatzam sa ascultam, sa intzelegem si sa respectam hotaririle celorlaltzi. E un proverb care spune ca "prostul ride mereu de ce face vecinul", iar noua ne va mai trebui ceva timp pin-om invata sa nu ridem ci sa intzelegem.

Sint convins ca tu intzelegi asta mai bine ca multzi; altfel nu ai fi rezistat. Si stii f. bine ca corectitudinea ( nu numai in afaceri) ar trebui sa capete alt loc in mintzile noastre.
Ptr. cei din america , sa-si amintesca ca -acolo- toate astea sau realizat cu pistolul! Noi neavind pistol, credem ca ne e permis sa spunem aice si oricum.

De la un vechi constructor( utilajist), toate cele bune.







SB
................................................................
Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#9043 (raspuns la: #9005) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SBOne - de Radu Herjeu la: 09/02/2004 08:51:23
Iti multumesc pentru atitudinea ta. Nu stiu si, sincer sa fiu, nici nu ma intereseaza comentariile la adresa mea. Eu vreau sa fiu judecat dupa ceea ce fac. Din pacate, odata cu statutul de persoana publica (pe care nu l-am dorit si l-am evitat pe cat posibil) a trebuit sa-mi asum si riscul de a fi atacat aiurea-n tramvai. Si nici nu ai idee ce mult le place oamenilor sa murdareasca ceea ce nu inteleg sau ceea ce pare mult prea bun pentru a conveni imaginii lor despre lume si, evident, despre ei insisi. O "vedeta" care se ocupa cu scrisul de carti (care-si ofera gratuit cartile la lansare sutelor de tineri prezenti), care scoate reviste gratuite de cultura generala, care umbla din liceu in liceu incercand sa le spuna adolescentilor ca sunt lucruri mai importante in viata decat banii, o "vedeta" care nu umbla prin baruri, nu se lauda prin ziare cu noile sale amante, nu face scandal si nu iese in lume cu noua sa limuzina... Ei bine, asa ceva nu cadreaza cu imaginea multora despre "vedete". Prin urmare ceva e in neregula si, daca nu putem accepta ca exista si astfel oameni, trebuie sa-i aducem la nivelul nostru de intelegere si sa-i manjim. macar atat sa putem face si noi.
Am raspuns invitatiei lui Daniel pentru ca mi se parea o alta ocazie foarte buna de a afla cam ce gandesc oamenii. Am depasit cadrul conferintei rezervata mie pentru ca am crezut ca am ceva de spus. Iar in domeniul iubirii de tara chiar sunt convins ca am ceva de spus. Nu mi-e teama s-o iubesc si chiar incerc s-o arat. Prin ceea ce fac pentru oamenii ei. Atat.
Sunt oameni care sunt capabili de crima daca-i injuri de mama. Mie poate sa-mi injure oricine tara si, daca incerci sa ripostezi, elegant si cu argumente, te trezesti facut in toate felurile si banuit de toate relele de pe lume. Ei bine, voi continua s-o iubesc si s-o apar de oricine e dispus sa-i arunce in carca mizeriile vietii personale si esecurile. Nu sunt dispus sa respect pe nimeni care nu ma respecta si care nu-mi respecta mama.
#9198 (raspuns la: #9043) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Motto: “Cei care renunta l - de SB_one la: 09/02/2004 13:10:13
Motto:
“Cei care renunta la libertate in favoarea prosperitatii risca sa le piarda pe amandoua.”
Benjamin Franklin


Radu,
eu iti multzumesc ptr. ca esti acolo si faci cea ce faci.

Am convingerea ca "valul" ce-l vedem pe aici se va duce ca tot ce-i fara valoare. Ca sa realizezi ceva, iti trebuie un tzel si multa perseverentza. "Injuraturile" nu reprezinta un scop si vor obosi.
Viitorul e al generatziei ce vine, iar ea are nevoie de viziune , curaj si de un dascal bun.

Viitorul nu-i al celor ce "muncesc" ci al celor ce gindesc. Ce ma surprinde e ca "noi, astia de aici" nu realizam asta, desi ar trebui sa fim primii care s-o intzelegem.

Cu stima

SB
................................................................
Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#9236 (raspuns la: #9198) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru Radu - de cristi_r la: 10/02/2004 03:54:12
Radu tu chiar crezi ca am ceva personal cu tine. Uite am sa incerc sa ma explic (la nivelul meu) tie si celorlalti forumisti pentru ca probabil am lasat impresia unei discutii personale.
In primul rind ma bucur ca esti OK asa cu spune SB, eu nu te cunosc decit din ceea ce este pe net si asta de cind am inceput aiureala asta de discutie,nu am avut acces la Antena 1 pina prin 2002(lipsa de cablu),si nici eu nu am banuit ca nu ai fi OK,chiar nu m-am gindit in mod personal decit la raspunsuri in sine.
Iti doresc sa ramii OK atit cit vei putea rezista,si ma bucur ca mai exista luptatori de tipul asta,eu am renuntat la tipul asta de lupta,asta e doar diferenta.Ceea ce am facut eu,anume speculatia referitoare la informatii, este la nivel anonim si chiar fara importanta, dar imagineaza-ti ca te intersectezi fara posibilitate de evitare cu un produs al societatii actuale,de ex. Vadim care incerca sa ne convinga prin 92-93 de o legatura intre C.Coposu si D.Cornea, nu ar fi pacat sa nu ii rezisti si sa-l pui la punct in stil civilizat?
Intradevar poate sunt prea scirbit de ceea ce vad acum si exagerez, dar as vrea ca si generatia mea sa vada vremuri mai bune si pe zi ce trece par tot mai mici sanse,probabil si de asta eu nu-mi mai pot defini notiunea de patriotism.
Si inca ceva ce nu am spus si asta ar avea o legatura cu subiectul forumului dar este in contradictie cu ceea ce am discutat cu tine pina acum,eu sunt putin xenofob,probabil si de asta nu am emigrat,dar asta este alt subiect.
Oricum bafta in lupta pe care o duci,ignora-i sau lamureste-i pe cei ca mine si daca reusesti ce ti-ai propus oricum ne va folosi la toti.
#9308 (raspuns la: #9198) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristi r - de Radu Herjeu la: 10/02/2004 04:32:12
Crede-ma ca, uneori, sunt atat de scarbit de ceea ce se-ntampla in societatea romaneasca, ca-mi vine sa-mi iau lumea in cap. E adevarat ca pe mine ma atinge mult mai mult mitocania oamenilor pe strada, in magazine, in masini decat cea institutionalizata. Dar imi revin repede de cate ori intalnesc tineri deosebiti care vor mai mult de la ei, de la ceilalti si de la societatea pe care se chinuie s-o schimbe.
Crede-ma ca, in 10 ani de presa, am intalnit atatea mizerii (de care omul obisnuit nici nu are habar, datorita filtrelor jurnalistice) incat ar fi trebuit (daca nu eram un idealist si un luptator) sa ma duc in varful muntelui.
Dar cui i-ar fi folosit ?
Prin urmare nu vreau decat sa fiu lasat sa-mi iubesc tara fara sa fiu pus la zid si sa mi se permita sa impartasesc celorlalti valorile in care cred.
N-am luat-o personal, dar, din pacate, am constatat ca altfel sunt tratate opiniile mele (si in bine si in rau) daca oamenii nu stiu ca provin de la o persoana publica. Chiar daca oamenii n-o fac constient sau din rea-vointa. Desi uneori se-ntampla si asa.
Eu iti doresc sa vezi intr-o zi Romania si putin cu ochii mei. Mult succes!
#9313 (raspuns la: #9308) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am vazut lumea cu ochii tai p - de cristi_r la: 10/02/2004 13:19:11
Am vazut lumea cu ochii tai pina acum vreo patru ani,dupa aia ceva s-a schimbat,ori m-a dezamagit guvernarea opozitiei in care imi pusesem sperante ca la revolutie,ori am obosit sa lupt, habar nu am.Oricum am zis ca astia suntem trebuie sa-mi accept poporul asa cum este el reprezentat, atit pe strada sau ca functionari sau la conducere,am considerat ca deoarece provin din el la fel sunt si eu si mi-am acceptat conditia.
P.S.
Nu vreau sa incepem o alta polemica,dar pina se incalzeste afara si incep santierul,mai fug de realitate.
Oricum se pare ca suntem singurii care mai scriem pe forum.
#9383 (raspuns la: #9313) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ei , hai ca mai sintem si noi - de SB_one la: 11/02/2004 11:52:40
Ei , hai ca mai sintem si noi pe aici. Citim si...mai tragem o dushca.

sandu

SB
................................................................
Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#9446 (raspuns la: #9383) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am ramas pentru ca cineva tre - de (anonim) la: 15/02/2004 14:36:08
Am ramas pentru ca cineva trebuie sa ramana. Ceva trebuie facut si aici in Romania. Putin cate putin.
#9666 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Ai o in mare parte dreptate. - de dori la: 16/02/2004 04:45:13
Ai o in mare parte dreptate. Si eu cu familia mea am emigrat in Irlanda de 5 ani, a fost un pas foarte mare si important pentru noi si copilul nostru. A fost destul de grea integrarea in societate mai ales a mea,
pana te acomodezi, inveti limba.... Iar in legatura cu "rezistatul" este foatre greu pentru persoanele singure. Aici am intrebat Romanii ce parere au daca le place aici si cat ar vrea sa stea- pentru toata viata aici? Ai sa fii foarte surprins : nimeni dar nimeni nu vrea sa ramana aici pentru totdeauna. Sincer aici nu este o tara in care ai putea sa fii foarte fericit- clima dificila, lipsa de civilizatie a populatiei (dar nu se poate compara cu cei din Romania) si altele.
Dar pentru mine este perfect aici pana la urma m-am integrat pefect si ma simt la fel. Se vede ca tu tot mare roman ai ramas - in legatura cu functiile si persoanele cu functii. Ma bucur in mod deosebit ca aici ca si in alte parti in occident nu prea conteaza ce "studii" ai conteaza in primul rand competenta si experienta ta. Pot sa spun ca eu lucrez intr-o pozitie si la o firma la care niciodata nu as fi gandit ca voi putea lucra dar am avut curaj si am incercat si am reusit. Nici in Romania nu as putea lucra in asemenea companie fara "n" facultatii si "n" cunostinte sau mita. Asa sa stii ca cine a plecat in strainatate sa incerce sa isi faca un viitor linistit vor reusi in totdeauna, iar cine crede ca merg in occident si cainii sunt cu colacii in coada, se insala amarnic. Pentru fiecare euro trebie sa LUCRI, iar cine nu vrea sau crede ca a gasit un mod mai usor de a face bani se inseala, totul merge doar un timp si asa strica imagina Romaniei si a romanilor care stau printre ei.
Ar fii foarte multe de povestit dar acum nu mai am timp, sper sa mai dezbatem mai multe subiecte.
Dorina
#9690 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tot ala - de (anonim) la: 17/02/2004 04:41:23
Nu tzin sa fiu anonim. In timp ce raspund, ashtept e-mail cu confirmarea numelui de utilizator ales : LOCALNICU, precum shi alocarea unei parole. Daca vrei, pot sa-tzi transmit date mult mai personale: Nume, adresa, nr. telefon. Nu imi este frica sau jena de parerile mele. Daca am greshit adresantul, te rog sa ma scuzi. Eu incercam sa raspund unui utilizator care se exprima de genul : "FRICA shi PROSTIA este tot ce caracterizeaza Romania". Nu locuiesc "afara", ci locuiesc in Romania. Shi sunt mandru de tzara asta, de parintzii shi bunicii mei, de copilul meu. Sunt multe de facut, dar nici ultimii proshti nu suntem. Shi ar fi bine sa intelegem asta. Ne dam batutzi inainte sa inceapa lupta. Shi nu e bine! Merci pentru rabdare.
#9748 (raspuns la: #9690) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Cenzura - de localnicu la: 17/02/2004 05:27:42
Mi s-a transmis pe site doar raspunsul. Pare ilogic. De ce nu s-a transmit shi mesajul initial ? Probabil o cenzura DEMOCRATICA. Daca vrei pot sa mai transmit mesajul initzial inca o data. Hai, CURAJ.

PS Nu am intzeles de ce spui ca locuiesti in Romania.
#9750 (raspuns la: #9690) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
când ai - de Jimmy_Cecilia la: 17/02/2004 06:51:05
când ai cuibusorul tau, chiar rau sau inconfortabil sa fie,
cand ai obiceiurile si cunoscutii tai, limba pe care o intelegi,
când ai viata ta bine stabilita, chiar daca nu-i ideala sau cea pe care o speri sau visezi,

trebuie totusi o cantitate de curaj ca sa abandonezi totul, sa pleci in necunoscut,
iti trebuie vointa ca sa reîncepi totul de la zero, singur, strain printre straini, intr-o noua tara, unde nu cunosti nimic si pe nimeni..
intr-o tara unde trebuie sa te zbati si sa re-iei totul de la zero si unde ti se pare ca toti ar fi impotriva ta...

nu prea cred eu in patriotism,
notiunea asta ar trebui sa fie in amândoua sensurile, ar trebui ca si patria sa faca ceva pt tine..
#9761 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...