-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Stefan cel Mare si... Sfant


de Daniel Racovitan la: 12/01/2004 03:28:00
modificat la: 12/01/2004 03:35:22
taguri: Ganduri_in_0_si_1 
voteaza:
Citind articolul de la http://www.expres.ro/foisor/?news_id=142625 am retinut urmatorul pasaj: "De la cronicarul Grigore Ureche stim ca “[Stefan] Voda, om nu mare de statu, minios si degraba a varsa singe nevinovat, de multe ori pe la ospete omora fara judetu”. Pentru lumea mai putin instruita asta nici nu conteaza. Ce-i pasa lui badea Ion, subiectul principal al actiunii de [manipulare], ca domnitorul nu dadea doi bani pe judecata dreapta, ca ucidea fara scrupule. Saracul care asteapta ajutorul social de la guvern nici nu pricepe nimic din erotismul conducatorului [moldovean], despre care tot legenda spune ca avea zeci de copii din flori. "

Cu un deget pe varful capului, ma intreb si eu ca omu' de la talpa tarii: cum o veni asta boierilor, "sfintie" si "degraba a varsa sange nevinovat si a omora fara judecata"?!...
Mare si Sfant ziceti?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (41):


Stefan cel Mare si... Sfant - de (anonim) la: 13/01/2004 14:02:03
Facand o analogie cu vremurile pe care le traim, am si eu o intrebare pentru domnul Daniel Racovitan: Bill Clinton credeti ca va ramane in istorie pentru episodul cu Monica Lewinsky sau pentru in timpul mandatelor sale Statele Unite au cunoscut o perioada de maxima dezvoltare economica?
Cat despre sangele nevinovat...asta deja depinde de perspectiva deoarece nu cred ca un cronicar era in masura sa hotarasca gradul de vinovatie al unui condamnat. E ca si cum Vadim s-ar face cronicar, caz in care toti politicienii din afara PRM-ului ar fi degraba varsatori de sange nevinovat. E doar o chestiune de interpretare.
#8017 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
asa gandesc si eu - de Catalina Bader la: 14/01/2004 12:15:54
un cronicar reda o realitate subiectiva a timpului respectiv
#8051 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
parere... - de sorin1975 la: 25/01/2004 10:47:18
Eu cred ca inainte sa fi fost sfintit de catre Biserica s-au luat in calcul toate cate facuse... si sa nu judecam dupa ceea ce scrie cineva care, dupa cum au spus si cei dinaintea mea, putea fi subiectiv... "nu judecati dupa infatisare ci judecati judecata dreapta"... cititi viata Sf. Mariei Egipteanca, viata Sf. Ciprian...
#8444 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Aidoma talharului de pe cruce??? - de (anonim) la: 29/01/2004 09:18:57
Exista din cand in cand cate o persoana care pentru ca nu reuseste sa fie cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor, sau actor, politician, diplomat, ori mai stiu eu ce... se da drept INTELEPTUL tuturor timpurilor.
Se tot discuta despre motivele politice care au dus la canonizarea Mariei-Sale, aducandu-se mereu in discutie acelasi citat si nici macar acela in intregime, pentru ca citarea trunchiata serveste mai bine unora...
Ar fi interesant de stiut pentru cei care chiar vor sa afle ca inca din timpul vietii sale Stefan cel Mare a intrat in constiinta "norodului" ca fiind Sfant, poate pentru ca ei nu citeau Romania Mare si nici pe Vadim Tudor-ul timpurilor lor.Oricum o buna parte din sfintii crestini au aceleasi defecte domnule Racovitan: vezi Maria Magdalena, vezi Sf. Ap. Pavel si sunt sigur ca stiti si multe alte cazuri.
Cu respect...
#8590 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Puterea exemplului - de neonoir la: 30/01/2004 06:07:37
Subiectul a fost mult, mult prea dezbatut...OK nu a fost cel mai cuvios domnitor... Dar biserica ofera exemple... nu poti explica aproape nimic fara un exemplu...
Stefan cel Mare nu este dat exemplu de cuviosenie sau marinimie... Nu viata personala este modelul oferi ci vitejia. A oprit armatele care au reusit sa doboare centrul ortodoxiei, Constantinopolul. Conjunctura, noroc, tactica... multi factori... dar fapta ramane aceeas. Nici asta nu este de ajuns?


#8617 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stefan cel Mare si ...Bill Clinton ?! - de (anonim) la: 30/01/2004 12:05:17
Pai, "Saxofonistul" va fi pomenit de istorie in primul rind pentru Monica, trabuc, si mai ales pentru procedura de " indictment", cea urmat ! Pentru ca realizari economice vor avea si altii, poate si mai mari...
#8637 (raspuns la: #8017) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
raspuns - de Adrian M. la: 11/02/2004 04:13:25
de acord - partial - cu analogia; sunt foarte multe aspecte subtile si sensibile de analizat si de comentat; in ceea ce priveste "singele nevinovat" cronicarul a preluat legende; in cazul in care ar fi trait in acea perioada, deci contemporan episoadelor mentionate in cronici, as fi fost de acord cu el in cazul in care se afla printre cei......, deci printre cei care erau nedreptatiti de aplicarea legii (exista un codice de legi si atunci, exista un BUN SIMT al celui care aplica regulile judecatii - a se vedea Solomon care nu avea un 'minister al justitiei' si care judeca dupa ceea ce-i dicta sufletul !!!!).
#9413 (raspuns la: #8017) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
raspuns - de Adrian M. la: 11/02/2004 04:49:51
Stimate domnule Racovitan,
Dumneavoastra vreti sa intrati in istoria acestei natii ca un "comentator nepartinitor" al istoriei??? Cunoasteti adevarata istorie a acestei natii si a conducatorilor ei de va puteti pronunta atit de nonsalant? Sunteti istoric, sau doar indoctrinat de manualele de istorie pubicate de Ed.Didactica si Pedagogica pe care cu asiduitate le-ati studiat si din ale caror cuprinsuri citati fara nici o urma de bun simt???
Ca sa va citez: " Cu un deget pe virful ..." a ce domnule Racovitan????
Ati citit ceva literatura la viata Dvs.???
Ati aflat - in contextul a ceea ce "prezentati" - ca domnitorul Stefan cel Mare a SCRIS (sau i s-au scris sau reprodus vorbele si credintele) in pisaniile bisericilor pe care le-a ctitorit si faptul ca "sunt cu pacate" si ca toate infringerile "au fost cu voia lui Dumnezeu", aceasta ca si rasplata a pacatelor personale ale domnitorului?
Sau Dvs. nu permiteti intelectului Dvs. sa ia aminte la ceea ce este bunul simt al acestei natii de mai bine de 2000 de ani???
Nici altii nu sunt "sfinti" dar se prezinta natiunii acesteia incercate ca si salvatorii ei (in spate avind averi procurate asa cum stiu ei - dar si noi, ceilalti, ignoratii -, avind doctrine politice si religioase care nu apartin acestui popor, care nu rezoneaza cu sufletul, cu aspiratiile si cu istoria acestui popor, personaje dubioase, malefice care vor sa "conduca" spre fericire si bunastare acest popor, personaje pe care adevarata istorie a acestui neam le va trata asa cum merita - dar si atunci cind cu tottio vom merita).
Haideti, Domnule Racovitan sa lasam ura, lipsa de bun simt, ipocrizia la o parte si sa punem umarul la scrierea acestei istorii a natiei in care v-ati nascut, care v-a acceptat ca si membru cu depline drepturi (si facultati mintale), care v-a acceptat pina acum 'parerile" prezentate pe acest site, a adevaratei istorii pentru care vom fi aspru criticati de urmasi (asa cum criticam si desconsideram si noi - la rindul nostru - pe cei care au falsificatadevarata istorie a neamului romanesc, falsificare impusa de alte forte, necunoscute multora, dar care au avut foarte multe interese materiale, economice, politice sa impuna aceasta falsificare; falsificarea istoriei noastre - trebuie sa intelegeti cu totii - a inceput din timpul domniei lui Traian, nu acum in contemporaneitate).
Si acum, sa lasam spiritul manifestarilor prilejuite de comemorarea a 500 de ani de la "plecarea in rindul celor drepti" a Domnitorului Stefan cel Mare sa ne cuprinda sufletul - si asa destul de incercat de nevoile prin care trecem, si "SA DAM CEZARULUI CE ESTE AL CEZARULUI, SI LUI DUMNEZEU CE ESTE AL LUI DUMNEZEU".

#9415 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
raspuns - de Adrian M. la: 11/02/2004 04:56:38
Ca sa parafrazez si eu pe cineva care deja a comentat acest comentariu:
DE ACEEASI PARERE SUNT SI EU !!!
Felicitari pentru buna gindire si pentru increderea si intelepciunea cu care tratezi un astfel de subiect, destul de spinos de fapt, si cu multe posibilitati de interpretare, de rastalmacire a faptelor, a intentiilor cu care a fost rezolvat.
#9416 (raspuns la: #8444) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sincer, cred ca mai putin pat - de Daniel Racovitan la: 11/02/2004 05:06:26
Sincer, cred ca mai putin patetism v-ar prinde bine.

..................................................................................
"-- Hei, uitati-va, imparatul e gol!"
#9418 (raspuns la: #9415) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Sfantul" Stefan - de (anonim) la: 28/03/2004 11:06:00
Nici eu nu cred ca Stefan Musat al Moldaviei, supranumit "cel Mare" si mai recent "cel Stant" isi merita aceste atribute.
A fost un lider viteaz, e drept, si un bun strateg. A fost un diplomat iscusit si un "crestin" adevarat. Dar nu el a fost cel mai valoros domnitor. Iar ca sa fie considerat "sfant" asta mi se pare ceva exagerat.
Ce sa spunem atunci de Alexandru cel Bun, sau de Dimitrie Cantemir?
#12949 (raspuns la: #9418) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
milly - de (anonim) la: 30/03/2004 14:06:32
Da de ce ai ramas anonim, domnule sau doamna mare istoric? Pentru ca daca ati fi studiat un pic mai aprofundat ati fi inteles ca Alexandru cel Bun nu a facut altceva decit timp de 32 de ani sa plateasca haraci si nu a purtat nici un razboi, D.Cantemir a fost cel care a adus rusii aici, caci chiar si bunul strateg, dupu cum il numiti, a prezis pe patul de moarte "tara turcului s-o inchinati, dar nu rusului". Si daca trecem peste greselile lumesti ale acestui mare om atunci el o fost fara indoiala unul din cei mai buni, pentru ca a stiut timp de aproape 50 de ani, in perioada cind Imperiul Otoman, Ungar, si polonii erau in ascensiune sa mentina pacea si stabilitatea in tara.
#13040 (raspuns la: #12949) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Pt. mesajul 9415 al lui Adrian M. - de Arcturus la: 01/04/2004 13:58:08
Iti inteleg indignarea, vad ca nu esti de acord cu Daniel Racovitan, dar asta nu inseamna sa il asasinezi verbal si degeaba pe deasupra; o sa iti spun si de ce.

In primul rand, ce e rau in a diseca un pic istoria in special pe cont propriu, departe de orice manipulari ale oricarui regim politic (nu zic ca Daniel Racovitan ar fi facut asta, habar nu am)? Cum altfel vrei tu sa se ajunga la un adevar istoric? Sau cumva crezi ca acel lucru pe care il sti tu despre istoria romanlior e adevarul absolut? Ai putea tu la randul tau sa afirm cu ferma convingere ca nu ai fost o victima unei manipulari?

In al doilea rand nihilismul sa stii ca e constructiv, nationalismul romantic pe care il tot afisezi tu cu ceva patetism (din pacate), NU mai este. El a fost odata demult ceva bun prin secolul XIX cu ceva reminescente pe la inceputul secolului XX, el a creat natiuni, Romania este deja o natiune. Revenind la negare, nu vad nici un "pacat" in a nega ceva ce nici macar nu se stie prea sigur, doar de dragul de a avea o istorie glorioasa. In plus din moment ce anihilezi un trecut, o faci cu un scop, aflarea adevarului, sau trebuie sa luam butada "Crede si nu cerceta" de buna? A te indoi e chiar o calitate, prin indoiala Cunoastem.

Un ultim punct, in cazul am inteles eu gresit ce ai vrut sa spui sau pur si simplu nu esti de acord cu spusele mele nu ma asasina si pe mine!

#13150 (raspuns la: #9415) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Hmmm... am citit cele spuse p - de ghionoiul la: 08/04/2004 06:16:52
Hmmm... am citit cele spuse pana acum mai cu patima, mai cu "nihilism", cu urme de bun simt si pe ici, si pe colo. Nu stiu de partea cui o fi dreptatea, si nici nu ma prea intereseaza. Chiar e atat de important daca Stefan este numit si Sfant sau nu ? Schimba asta cu ceva ceea ce s-a petrecut acum mai bine de jumatate de mileniu ? Ii sporeste asta cu ceva meritele deja recunoscute ? Ii ascunde cumva greselile sale omenesti ? Stefan cel Mare intrat in randul sfintilor printr-o decizie arbitrara a Bisericii Ortodoxe. Daca aceasta decizie e justificata sau ba, se poate discuta, cu argumente teologice, dar nu se poate contesta de catre noi, pentru ca e dreptul Bisericii sa-si faca atatia sfinti cati doreste. Pe mine nu ma afecteaza cu nimic. Pentru mine, Stefan, domnul Moldovei, ramane la nivel de personaj istoric. Dar, intrucat schimbul de idei e liber, putem discuta, la o adica, si daca e corect sau nu sa se intample modificari climatice la nivel global...
#13497 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
poporul l-a facut mare si sfant - de (anonim) la: 21/04/2004 04:05:23
Un lucru e clar: Stefan cel Mare si Sfant a fost facut "mare" si "sfant" de popor. Nu degeaba se aduna in fiecare an , de 500 de ani incoace, sute de mii de moldoveni, munteni si ardeleni ca sa-l cinsteasca pe Voievod. Si faptul ca si-a aparat tara si credinta nu-i o vorba in vant. Daca ne uitam la conducatorii din ultimele veacuri si de astazi, putem aprecia cu adevarat credinta si viata voievodului
#14216 (raspuns la: #13497) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Pana la Dumnezeu ...ne mananca "sfintii"... - de rational rose la: 27/05/2004 13:31:42

Din toata dezbaterea asta se ridica niste intrebari: 1. Ce e 'sfintenia'?

 2. Cine si ce da dreptul unor oameni sa stabileasca cine este sfant si la
  cine sa ne inchinam?

 3. Cu ce m-ar ajuta pe mine faptul ca Stefan Cel Mare a fost sfant?

 4. Daca cronicarii au fost subiectivi, cine si ce imi garanteaza ca cei care
  l-au canonizat pe Stefan nu au fost subiectivi?

 5. Cum stabilesc cine e subiectiv si cine nu?

 6. Orice om care-si apara tara si averea este automat si un om moral si un sfant? Poate fi el luat drept
  etalon in toate?

 7. Care e deosebirea intre Stefan Cel Mare si paganii (de ex.) care-si apara tara? Si irakienii isi apara tara. Ar trebui si ei canonizati?


"Sa dam lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu", intradevar
asta e raspunsul la toate intrebarile. Capacitatea si obiectivitatea de a judeca
si de a sfintii numai Dumnezeu o are. 'Cezarului' ii dam impozitele.


#15938 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Contest - de kradu la: 04/07/2004 09:28:18
E posibil ca aceasta fraza sa fie scoasa din contestul cronicii!
Daca spunem ca Ion Iliescu e sarac si cinstit:
-Inseamna ca Ion nu are un Rolex?
-Inseamna ca Baronii PSD sunt si ei cinstiti!?
-Inseamna ca fiind milionar in Romania de azi e rezultatul unei muncii de de 48 de ore pe zi?
Istoria dovedeste ca Stefan a fost Mare, a fost curajos, viteaz si sfint!
Trebuie sa-l credem si pe Grigore Ureche! Oare?
E posibil ca Stefan cel Mare sa fii luat citiva serbi de mosia boerului
pentru a-l nemultumi! Serbi au devenit razesi! Poate le-a dat si ceva pamint din mosia cronicarului!
Asta nu i-a placut lui Grigore! Si atunci Ureche a retezat istoria intr-un fel propriu si personal ca in zilele noastre!
Astfel istoria devine un lucru mai complicat decit credem!
Dl Iliescu vrea sa deschida un Institut al Revolutiei de la 1989. Dl Iliescu vrea sa rescrie istoria! Am trait cu totii acel timp! Iliescu va reusii sa pacaleasca poate pe unii dar nu pe toti!

Poate Cronicarul de azi v-a nota:
"ILIESCU E MIC DE STAT DAR E MINIOS ASA DE USOR VARSA SINGE NEVINOVAT SI BATE CU BITA STUDENTII LA UNIVERSITATE! Ceea ce e adevart!
Singele lui Ceausescu nu e nevinovat dar bataia studentilor a fost intradevar marea nebunie!
Ce vor intelege urmasii nostrii din manipularea istoriei, e greu de ghicit!Istoria e scrisa tot de oameni!
S-al lasam pe Stefan cel Mare la Putna cu treburile manastiri,
si sa auzim ce va zice istoria despre epoca Iliescu!
De bine!
RD


Ce
#17268 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
domnitorul stefan - de (anonim) la: 10/07/2004 18:31:27
Interviu cu Inalt Prea Sfintia Sa Pimen, Arhiepiscopul Bucovinei

Anul Domnitorului Stefan Cel Mare si Sfint

Pe Arhiepiscopul Pimen l-am intilnit prima data in vara lui 1991, in timp ce era cocotat pe un acoperis. Venisem impreuna cu profesorul de teologie si preotul Constantin Hrehor la Suceava, din parohia sa, Granicesti, apartinind judetului sucevean, ca sa vad eforturile de construire a primului azil de batrini finantat de catre biserica ortodoxa româna.

Sus acolo, pe acoperisul locuintelor pentru batrini, in constructie, I. P. Sfintia Sa aruncase un halat colbuit peste sutana preoteasca si cu doua cuie infipte la briu, se muncea sa bata pe un al treilea cu un ciocan, in tigla noua, cot la cot cu muncitorii tocmiti sa construiasca azilul. Acest azil este construit in stil brincovenesc, cu o splendida capela bizantina in centru, cu peretii de var, noi, albi ca neaua si ingrijeste deja pe cei batrini si ramasi fara suport, la scurta distanta de chiar cetatea lui Stefan.

O data cu planificarea Jubileului Domnitorului Stefan cel Mare si Sfint de la Putna, pe 2 iulie a.c., am intocmit cu parintele Hrehor urmatoarele intrebari, la care I. P. Sfintia Sa a avut bunavointa sa ne raspunda.

intrebare: Sfintia Voastra, sinteti pastorul sufletesc si un bun patriot al Sucevei si al Radautului. Sub patronajul dumneavoastra si al Bisericii Ortodoxe Românesti se va organiza in luna iulie a.c., in Bucovina, un eveniment important pentru neamul, cultura, istoria si biserica româneasca, si care are si importanta europeana: Sarbatoarea dedicata Voievodului Sfint Stefan cel Mare. Va invitam sa rostiti un cuvint, in acest sens, pentru cititorii români din America, si din restul lumii, mai ales ca in activitatea monahala din tinerete ati servit si ca ghid al Manastirii Putnei! De asemenea, va rugam sa ne spuneti cum prevedeti ca se va desfasura acest eveniment, si din punct de vedere bisericesc si din punct de vedere laic!

I. P. S. Sa Pimen: Stefan cel Mare este prezent in inima fiecarui român. Stefan cel Mare a fost, in mod ecumenic, chiar aparatorul catolicilor, in lupta sa contra paginilor, fiind numit atit de catre Papa de la Roma cit si de catre cronicarii straini "atletul lui Christos". Domnitorul a avut o asprime foarte mare fata de invadatori, trecindu-i prin ascutisul sabiei, si care a dus, la multi români slabi, sa se intrebe de ce a trebuit sa fie atit de aspru cu localnicii tradatori si cu strainii invadatori. Acesti oameni insa au uitat sa (si sa-si) aminteasca de patimile poporului român suferite din cauza acestor tradari si invazii. Stefan cel Mare nu lua prizonieri si asta se datora nu atit razbunarii, cit factorilor de inspaimintare a dusmanilor, dar si factorilor economici, de a nu trebui sa ia din soldatii de pe front ca sa-i transforme in gardieni de prizonieri.

Sa nu uitam, de asemenea, ca Voievodul lupta cu invadatori care l-au atacat, citeodata, chiar simultan, din 3 parti si au fost veniti de la 7 natiuni, ca sa atace pe pamintenii români din Moldova. insa Stefan cel Mare n-a facut moarte de oameni nevinovati si nici n-a fost un sadic; folosea executarea invadatorilor si pe a tradatorilor ca arma de aparare si atit. Stefan s-a luptat si cu boierii mai slabi, care cereau predarea Tarii strainilor in schimbul mentinerii confortului si a privilegiilor lor, insa poporul in mare, l-a judecat prin prisma luminii crestine si Biserica l-a declarat Sfint din motive bine intemeiate, atit istoric cit si spiritual. Desigur ca si Stefan cel Mare a gresit, ca om, citeodata, insa ca Voievod si ca Aparator al neamului românesc n-a gresit niciodata! in privinta greselilor omenesti Dumnezeu l-a iertat; in privinta meritelor ca domnitor si crestin, poporul românesc si Biserica l-au sanctificat.

Maria Sa a dus si o viata predominant religioasa si crestineasca de-a lungul intregii sale vieti. Acesta este Voievodul Sfint Stefan cel Mare: OM credincios, OM milostiv, OM postitor, OM rugator, neintrecut patriot român.

Românii l-au simtit ca pe un parinte, si cind si-a dat obstescul sfirsit, a fost doliu national, dupa cum bine spun si versurile: "Plinge dealul, plinge valea, pling padurile batrine, si poporul - in hohot plinge, «Cui ne lasi pe noi stapine?»".

Paradoxul este ca in ciuda numeroaselor lupte duse contra invadatorilor de-a lungul deceniilor sale de domnie, arta pictoriala sacra, metalurgia, textilele, si arhitectura, au fost dezvoltate de românii din Moldova la culmi care mai inspira si astazi lumea intreaga si care a dus ani de-a rindul la obtinerea a prestigioase premii acordate de diferite state europene, cit si de catre organisme americane, in particular minastirilor si bisericilor din Bucovina. De fapt, arta bisericeasca româneasca a avut o "renastere" pe timpul marelui domnitor, pentru ca portretele sfintilor parinti, ascetici in arta anterioara, medievala, au dat loc in biserici portretelor frumoase de oameni reali, in costume folclorice românesti, in cadre românesti si pedepsind pe adevaratii tartori ai timpului, turcii, chiar in ilustrarea bisericilor. Astfel, de la notiuni mai abstracte, atit biblice cit si filozofice, cu care credinciosii se conectau mai greu, s-a trecut in ilustratia bisericilor românesti, la notiuni reale, nationaliste si autohtone, de prezentare a oamenilor si a sufletului românesc crestin, in toata frumusetea si meritele lor. Biserica Româneasca a continuat sa inspire crestinii, insa de asta data in mod indulcit, mai pozitiv si mai in ton cu spiritul neamului. Voievodul Stefan cel Mare si Sfint este, pur si simplu, unul dintre MARII OAMENI AI LUMII.

intrebare: Ati reusit sa condensati 500 de ani românesti in acest tribut miscator inchinat Marelui Domnitor Viteaz si Sfint. La poarta acestui jubileu, cum vedeti, in contemporaneitatea noastra, fenomenul Stefan cel Mare si Sfint, reflectat in realitatea noastra ?

I. P. S. Sa Pimen: in ziua de 2 iulie a.c., va veni multa lume la Putna ca sa-i aduca un bine-meritat omagiu Domnitorului Stefan cel Mare. in primul rind, va veni marea masa a oamenilor care l-au inteles si il iubesc pe marele nostru sfint. Acestia sint constienti de enormul aport al Voievodului Stefan cel Mare la istoria neamului românesc. Vom avea o rememorare a cine a fost si ce a fost fenomenul Stefan cel Mare si Sfint, si vom inalta rugi pentru intercesiunea acestuia in favoarea mult patimitului neam românesc. Vor veni si fratii si surorile noastre de neam din Nordul Bucovinei si Basarabia, compatrioti români carora li se spune in secolul XXI ca sint un alt neam si ca vorbesc o alta limba decit neamul si limba României. Vor veni si oameni care vor incerca sa cistige capital politic prin asocierea lor cu asemenea eveniment, desi altfel, poate lucreaza si gindesc contra intereselor neamului românesc.

Sigur ca va veni si clasa politica, guvernul, Parlamentul, presedintele. Sint bineveniti. Pe acestia insa ii consideram datornici lui Stefan cel Mare. Ei trebuie sa-si ceara iertare Domnitorului ca n-au facut ceea ce ar fi trebuit sa faca, adica unificarea completa a neamului si ingrijirea potrivita a bunurilor manastiresti lasate de Stefan cel Mare posteritatii. Bunurile bisericesti, de exemplu, paduri si ogoare, furate de comunisti in 1945, nu ne-au fost retrocedate nici pina in ziua de azi; in schimb, sint folosite in chip mafiotic s-au lasate in depravare, de catre comunistii de "ieri", care sint occidentalii de "azi" de la putere.

Incheiere: Prea Sfintia voastra, va multumim pentru candidul si miscatorul interviu! Mult succes la aniversarea domnitorului Stefan cel Mare si Sfint de la Putna!

Gabriel Gherasim, New York
#17612 (raspuns la: #9415) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Stefan cel Mare - de (anonim) la: 10/07/2004 18:32:30
Interviu cu Inalt Prea Sfintia Sa Pimen, Arhiepiscopul Bucovinei

Anul Domnitorului Stefan Cel Mare si Sfint

Pe Arhiepiscopul Pimen l-am intilnit prima data in vara lui 1991, in timp ce era cocotat pe un acoperis. Venisem impreuna cu profesorul de teologie si preotul Constantin Hrehor la Suceava, din parohia sa, Granicesti, apartinind judetului sucevean, ca sa vad eforturile de construire a primului azil de batrini finantat de catre biserica ortodoxa româna.

Sus acolo, pe acoperisul locuintelor pentru batrini, in constructie, I. P. Sfintia Sa aruncase un halat colbuit peste sutana preoteasca si cu doua cuie infipte la briu, se muncea sa bata pe un al treilea cu un ciocan, in tigla noua, cot la cot cu muncitorii tocmiti sa construiasca azilul. Acest azil este construit in stil brincovenesc, cu o splendida capela bizantina in centru, cu peretii de var, noi, albi ca neaua si ingrijeste deja pe cei batrini si ramasi fara suport, la scurta distanta de chiar cetatea lui Stefan.

O data cu planificarea Jubileului Domnitorului Stefan cel Mare si Sfint de la Putna, pe 2 iulie a.c., am intocmit cu parintele Hrehor urmatoarele intrebari, la care I. P. Sfintia Sa a avut bunavointa sa ne raspunda.

intrebare: Sfintia Voastra, sinteti pastorul sufletesc si un bun patriot al Sucevei si al Radautului. Sub patronajul dumneavoastra si al Bisericii Ortodoxe Românesti se va organiza in luna iulie a.c., in Bucovina, un eveniment important pentru neamul, cultura, istoria si biserica româneasca, si care are si importanta europeana: Sarbatoarea dedicata Voievodului Sfint Stefan cel Mare. Va invitam sa rostiti un cuvint, in acest sens, pentru cititorii români din America, si din restul lumii, mai ales ca in activitatea monahala din tinerete ati servit si ca ghid al Manastirii Putnei! De asemenea, va rugam sa ne spuneti cum prevedeti ca se va desfasura acest eveniment, si din punct de vedere bisericesc si din punct de vedere laic!

I. P. S. Sa Pimen: Stefan cel Mare este prezent in inima fiecarui român. Stefan cel Mare a fost, in mod ecumenic, chiar aparatorul catolicilor, in lupta sa contra paginilor, fiind numit atit de catre Papa de la Roma cit si de catre cronicarii straini "atletul lui Christos". Domnitorul a avut o asprime foarte mare fata de invadatori, trecindu-i prin ascutisul sabiei, si care a dus, la multi români slabi, sa se intrebe de ce a trebuit sa fie atit de aspru cu localnicii tradatori si cu strainii invadatori. Acesti oameni insa au uitat sa (si sa-si) aminteasca de patimile poporului român suferite din cauza acestor tradari si invazii. Stefan cel Mare nu lua prizonieri si asta se datora nu atit razbunarii, cit factorilor de inspaimintare a dusmanilor, dar si factorilor economici, de a nu trebui sa ia din soldatii de pe front ca sa-i transforme in gardieni de prizonieri.

Sa nu uitam, de asemenea, ca Voievodul lupta cu invadatori care l-au atacat, citeodata, chiar simultan, din 3 parti si au fost veniti de la 7 natiuni, ca sa atace pe pamintenii români din Moldova. insa Stefan cel Mare n-a facut moarte de oameni nevinovati si nici n-a fost un sadic; folosea executarea invadatorilor si pe a tradatorilor ca arma de aparare si atit. Stefan s-a luptat si cu boierii mai slabi, care cereau predarea Tarii strainilor in schimbul mentinerii confortului si a privilegiilor lor, insa poporul in mare, l-a judecat prin prisma luminii crestine si Biserica l-a declarat Sfint din motive bine intemeiate, atit istoric cit si spiritual. Desigur ca si Stefan cel Mare a gresit, ca om, citeodata, insa ca Voievod si ca Aparator al neamului românesc n-a gresit niciodata! in privinta greselilor omenesti Dumnezeu l-a iertat; in privinta meritelor ca domnitor si crestin, poporul românesc si Biserica l-au sanctificat.

Maria Sa a dus si o viata predominant religioasa si crestineasca de-a lungul intregii sale vieti. Acesta este Voievodul Sfint Stefan cel Mare: OM credincios, OM milostiv, OM postitor, OM rugator, neintrecut patriot român.

Românii l-au simtit ca pe un parinte, si cind si-a dat obstescul sfirsit, a fost doliu national, dupa cum bine spun si versurile: "Plinge dealul, plinge valea, pling padurile batrine, si poporul - in hohot plinge, «Cui ne lasi pe noi stapine?»".

Paradoxul este ca in ciuda numeroaselor lupte duse contra invadatorilor de-a lungul deceniilor sale de domnie, arta pictoriala sacra, metalurgia, textilele, si arhitectura, au fost dezvoltate de românii din Moldova la culmi care mai inspira si astazi lumea intreaga si care a dus ani de-a rindul la obtinerea a prestigioase premii acordate de diferite state europene, cit si de catre organisme americane, in particular minastirilor si bisericilor din Bucovina. De fapt, arta bisericeasca româneasca a avut o "renastere" pe timpul marelui domnitor, pentru ca portretele sfintilor parinti, ascetici in arta anterioara, medievala, au dat loc in biserici portretelor frumoase de oameni reali, in costume folclorice românesti, in cadre românesti si pedepsind pe adevaratii tartori ai timpului, turcii, chiar in ilustrarea bisericilor. Astfel, de la notiuni mai abstracte, atit biblice cit si filozofice, cu care credinciosii se conectau mai greu, s-a trecut in ilustratia bisericilor românesti, la notiuni reale, nationaliste si autohtone, de prezentare a oamenilor si a sufletului românesc crestin, in toata frumusetea si meritele lor. Biserica Româneasca a continuat sa inspire crestinii, insa de asta data in mod indulcit, mai pozitiv si mai in ton cu spiritul neamului. Voievodul Stefan cel Mare si Sfint este, pur si simplu, unul dintre MARII OAMENI AI LUMII.

intrebare: Ati reusit sa condensati 500 de ani românesti in acest tribut miscator inchinat Marelui Domnitor Viteaz si Sfint. La poarta acestui jubileu, cum vedeti, in contemporaneitatea noastra, fenomenul Stefan cel Mare si Sfint, reflectat in realitatea noastra ?

I. P. S. Sa Pimen: in ziua de 2 iulie a.c., va veni multa lume la Putna ca sa-i aduca un bine-meritat omagiu Domnitorului Stefan cel Mare. in primul rind, va veni marea masa a oamenilor care l-au inteles si il iubesc pe marele nostru sfint. Acestia sint constienti de enormul aport al Voievodului Stefan cel Mare la istoria neamului românesc. Vom avea o rememorare a cine a fost si ce a fost fenomenul Stefan cel Mare si Sfint, si vom inalta rugi pentru intercesiunea acestuia in favoarea mult patimitului neam românesc. Vor veni si fratii si surorile noastre de neam din Nordul Bucovinei si Basarabia, compatrioti români carora li se spune in secolul XXI ca sint un alt neam si ca vorbesc o alta limba decit neamul si limba României. Vor veni si oameni care vor incerca sa cistige capital politic prin asocierea lor cu asemenea eveniment, desi altfel, poate lucreaza si gindesc contra intereselor neamului românesc.

Sigur ca va veni si clasa politica, guvernul, Parlamentul, presedintele. Sint bineveniti. Pe acestia insa ii consideram datornici lui Stefan cel Mare. Ei trebuie sa-si ceara iertare Domnitorului ca n-au facut ceea ce ar fi trebuit sa faca, adica unificarea completa a neamului si ingrijirea potrivita a bunurilor manastiresti lasate de Stefan cel Mare posteritatii. Bunurile bisericesti, de exemplu, paduri si ogoare, furate de comunisti in 1945, nu ne-au fost retrocedate nici pina in ziua de azi; in schimb, sint folosite in chip mafiotic s-au lasate in depravare, de catre comunistii de "ieri", care sint occidentalii de "azi" de la putere.

Incheiere: Prea Sfintia voastra, va multumim pentru candidul si miscatorul interviu! Mult succes la aniversarea domnitorului Stefan cel Mare si Sfint de la Putna!

Gabriel Gherasim, New York

In ultimile 30 zile In ultimile 90 zile In ultimile 180 zile In ultimile 365 zile ---------- In 2004 ---------- In toate numerele
[ Optiuni ]
Arhiva

Redactia

Link-uri

#17613 (raspuns la: #8637) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
;) - de (anonim) la: 22/08/2004 06:00:15
>De la cronicarul Grigore Ureche stim ...{...}

Unu la mina - este foarte posibil ca relatarile lui Grigore Ureche sa nu fie asa "impartiale" cum sugereaza unii. Ureche era reprezentant al marii boierimi care era foarte pornita pe Stefan. Cam cum ar suna oare o relatare a lui G. Washington facuta de un torry american refugiat in Canada ?

Doi la mina - Ludovic al XI-lea cel Pios merita oare sa fie sanctificat de Biserica Catolica ?
#20101 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Stefan cel Mare si Sfant - de (anonim) la: 07/10/2004 15:55:25
Bun, din legende, din alte surse stim despre viata exterioara a domnitorului, care, sa zicem, lasa de dorit, dar despre viata lui interioara unde scrie?
De ce sa "omoram" si noi fara "judetu"?
#24416 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
"Pornita"? - de kradu la: 24/10/2004 06:46:16
Cit de pornita era marea boierime impotriva lui Stefan?
Stii tu cit de pornita era?
O.K.
Intrebarea urmatoare este:
-De ce era pornita aceasta boierime impotriva lui Stefan?
Greu de raspuns.
Boierimea, presupunem era conservatoare! Daca Stefan nu ar fii pedepsit
intr-un fel tradarile si rezistenta acestei inalte boierimi TU si EU nu am fii aici sa discutam!
Minimalizind actiunile si eroismul inaintasilor nostri nu ne pune pe noi mai sus! Ne desfinteaza!
Stefan a fost si este un erou al istoriei Romaniei dar si al intregii Europe!
S-auzim de bine!
"K".
#26084 (raspuns la: #20101) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Marele Stefan - de (anonim) la: 28/10/2004 14:38:39
Nu cred ca exista roman intre 3 si 100 de ani care sa nu fi auzit de Stefan cel Mare.
Oare de ce tocmai el, cand tara noastra a fost onorata de atatia multi alti domnitori demni de toata lauda si mandria neamului nostru.
Se spune ca El a fost cel care a intrunit toate calitatile unui domn perfect si se pare ca nu a fost doar o legenda .
Toate argumentele pozitive inclina in defavoarea celor negative.
Eu am incredere in istoria poporului meu, in paginile nemuritoare scrise de atatea ori cu sange sau cu sudoarea fruntii inaintasilor mei ,ma mandresc cu ea , sunt mandra ca sunt urmasa de-a lui Stefan si nimeni si nimic nu ma va face vreodata sa-mi schimb parerea .
Cei care incearca sa carcoteasca si sa nege anumite valori indiferent de ce natura ar fi ele, in acest caz vorbind despre unele istorice, spirituale, morale, nu sunt decat niste neispraviti.
Lasati-ne in pace cu nihilism-ele voastre.
Credeti ca ati fi mai fericiti daca Stefan cel Mare nu ar fi declarat si Sfant?
Credeti ca lumea in care traim ar fi mai curata si mai generoasa daca acest lucru nu s-ar fi infaptuit?
Aiurea !?
Suntem o natiune de negativisti care critica lucrurile ca sunt, pentru ca sunt asa cum sunt, si care condamna ceea ce nu exista in sensul ca de ce nu exista.
Pacat de noi ,pentru ca am fi baieti destepti!!!

#26611 (raspuns la: #8017) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Da , era mare şi sfânt, că - de RSI la: 07/06/2006 11:33:43
Da , era mare şi sfânt, că aşa zicea şi Rărăşoaia ! :P
==================================================
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

~ Benjamin Franklin
#126631 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stefan cel Mare,"aparatorul " crestinatatii - de Catalin I. la: 16/07/2008 00:35:43
In 1470, „intra zavistiia intre Stefan-voda si Radul-voda, domnul muntenesc, pre obiceiul firei omenesti de ce are, de aceia pofteste mai mult, de nu-i ajunse lui Stefan-voda ale sale sa le tie si sa le sprijineasca, ci de lacomie, ce nu era al lui, inca vrea sa coprinza. Strans-au tara si slujitorii sai si au intratu in Tara Munteneasca, de au pradatu marginea, fevruarie 27 dni si au arsu Braila in saptamana alba, marti“. O provocare care a adus alte razboaie. Pe 7 martie 1471, la Soci, Radu-voda raspunde provocarii, insa fara succes. Aproape toti prizonierii au fost taiati de Stefan. La locul macelului acelor tineri romani ortodocsi ar fi trebuit inaltata o troita pe care sa fie scris: Aici zac trupurile a aproximativ 2 000 de militari romani ortodocsi, ucisi in prizonierat de Stefan Musat. Faptul ca au fost ucisi in prizonierat mi se pare contrar oricaror norme cavaleresti, militare; bineinteles, a fost un fapt antiromanesc si anticrestin. Vorbesc in contextul epocii, pentru ca numai in acest context putem discuta. Doar doi boieri au fost iertati, iar Radu a scapat cu fuga. In 1473, Stefan-voda ataca iar Muntenia, impunand domnitor pe Laiota Basarab pentru scurta vreme. Din aceasta expeditie, Stefan se intoarce cu doua “trofee” mult ravnite: Maria si Voichita, sotia, respectiv fiica lui Radu cel Frumos, pe care le aduce la Suceava. Si mai tarziu, in 1484, „Stefan-voda au pradatu si au arsu toata Tara Munteneasca“.
***
#325670 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Fapte mai putin cunoscute - de Catalin I. la: 16/07/2008 00:48:53
In 1463, Stefan s-a casatorit cu Evdochia, fiica imparatului de la Kiev. In 1472, s-a casatorit cu Maria de Mangop, din cnezatul Crimeii, ale carei grade de rudenie coborau in timp pana la dinastia bizantina a Paleologilor. Dupa numai un an, in 1473, Stefan le aduce la Curte, in compania primei doamne, pe sotia si pe fiica lui Radu cel Frumos, nepoata sa dupa var. (Mai erau cazuri in Europa de casatorii domnesti intre rudenii. Voichita era minora, dar nu stim exact cati ani avea, probabil peste 16. Tatal ei era foarte tanar.) Supararea Mariei de Mangop care, de cand tatarii au cucerit Crimeea, a fost marginalizata de domnitor era acum si mai mare. A murit suspect de prematur, la 19 decembrie 1477. Stefan se casatoreste cu Voichita, fata lui Radu-voda. Conform lui Ureche, Stefan a facut-o doamna pe Voichita inca din 1473. Cand era proaspat casatorit cu Maria de Mangop!
Radu Basarab s-a refugiat in Tara Fagarasului, unde a murit la scurt timp, foarte tanar fiind. Nu se stie modul in care a murit si nu i se cunoaste mormantul. Asa a fost distrus un destin politic promitator si un tanar cu veleitati diplomatice pentru care pacea, linistea cetatenilor sai primau in fata razboiului. Voievodul moldav i-a distrus cariera, familia si tara. Acesta este adevarul.
#325679 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Catalin I. - de Intruder la: 16/07/2008 00:50:58
punct ochit, punct lovit!
conteaza ca a ridicat cateva biserici...crezi ca le-a ridicat pentru sfintie? nup! probabil ca s-a udat tot cand si-a vazut moaca pe iconostas...ce crezi??
#325681 (raspuns la: #325670) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
halal canonizare - de Catalin I. la: 16/07/2008 00:58:37
L-am auzit de curand pe un episcop ca ortodoxia nu taie capete...si Stefan a ucis pana in ceasul mortii;l-au canonizat acolo intre ei, fara sa ne intrebe si acum zic ca "poporul" l-a vrut".Uite si eu fac parte din popor si doresc retragerea canonizarii acestui dictator plin de el si fatarnic.In privinta bisericilor nu cred ca a carat vreo caramida, oricum in nici o tara ortodoxa numarul de biserici nu a reprezentat un criteriu de canonizare si oricum Matei Basarab a zidit sau restaurat peste 100 de biserici.
#325688 (raspuns la: #325681) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stia - de RSI la: 16/07/2008 10:57:10
el de ce ridica atatea biserici: trebuiau iertate multe pacate, precum cele mentionate de Catalin I.
#325791 (raspuns la: #325688) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aproape toti... - de Lady Allia la: 16/07/2008 11:04:33
ajunsi acolo sus transforma puterea intr-o camasa numai buna marimii lor si intr-una de forta pentru ceilalti.


.......

de mine poate sa-l sanctifice si pe Ceausescu...in comparatie cu unii de acum el a fost un sfant :)).

.......

lasand gluma la o parte...ceea ce era important pentru vremea accea, Stefan a facut. a tinut 45 de ani turcii la granita Moldovei. altii nu au reusit poerformanta. ce a facut cu si in viata lui particulara (care nu a avut cum sa-i fie particulara...) nu ma intereseaza, cum nu ma intereseaza ce fel de om e Michael Jackson sau Sir Elton John atata timp cat muzica lor te face sa simti ceva...
#325793 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de PROUDFRECKLED la: 16/07/2008 16:32:04
de mine poate sa-l sanctifice si pe Ceausescu...in comparatie cu unii de acum el a fost un sfant :))

de unde: "mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima"!
#325969 (raspuns la: #325793) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
LA - de Intruder la: 16/07/2008 16:52:06
pe mine nu ma doare cine e sfant si cine nu...vorbeam si eu ca sa nu tac.
Stefan a tinut 45 de ani turcii la granita cu Moldova...dar cu ce compromisuri? ok, efectul conteaza.
deci e sfant. Kogalniceanu nu e sfant, Nicolae Iorga nu e sfant, Avram Iancu nu e sfant, Alexandru Ioan Cuza nu e sfant...a cazut magareatza pe Fanica!
in conditiile date...si Becali are sanse s-ajunga sfant.
#325980 (raspuns la: #325793) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu Proud... - de Lady Allia la: 16/07/2008 17:17:13
de unde: "omenia este refugiul sufletelor. sufletele sunt ale lui Dumnezeu nu ale bisericii...(dupa cum evolueaza lucrile)"
:).

#325989 (raspuns la: #325969) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intrudere... - de Lady Allia la: 16/07/2008 17:29:54 Modificat la: 16/07/2008 17:35:06
orice lucru mare cere compromisuri pe masura.
dupa mine istoria e istorie si e scrisa de oameni.
tot ce e scris de om e subiectiv. nu poate fi obiectiv - pentru ca e din punctul lui de vedere care odata spus devine subiectiv (in ce ma priveste).
fiecare vedem oamenii printr-o alta prisma, de aici si textele culese despre Stefan pro si contra - cine poate dovedi cu adevarat care e adevarul???

cu siguranta adevarul este undeva la mijlocul celor spuse aici de unii si altii care au citat din istorie.

d.p.m.d.v. efectul DA ar fi trebuit sa conteze pentru mai multi domnitori - poate am fi ajuns si noi mai repede la civilizatie.
daca nu a contat efectul macar ar fi trebuit sa pupe in fund pe cine trebuia - un fund care putea sa ne propulseze in fata nu sa ne tina pe loc :))))) - ma rog...

prin colonizare, America nu a facut compromise?
a exterminat aproape toti bastinasii (pe care eu ii consider o civilizatie cu mult inaintea lor...)
a contat?
conteaza?
va conta vreodata?

s-au scris cateva carti, s-au facut cateva filme, li se da si lor niste drepturi sa fie multumiti ca acum calca pe praful din oasele stramosilor lor...si...atat!!!

ceea ce conteaza este faptul ca acum SUA e o putere politica, economica, militara..., iar noi inca invatam sa facem compromisuri...

uitasem ce era mai important :(..
si eu ma intreb Intrudere de ce nu sunt sanctificati oamenii care au facut si au lasat ceva in urma si din punct de vedere sufletesc, moral si intelectual, dar...cu intrebarea am sa raman.

momentan orice conteaza mai mult la noi numai adevaratele valori NU!

Sfantul Becali :)))))))))). Exista o singura chestie la el care ma face sa ... - el din ce are macar ajuta pe unu pe altul, dar altii nici macar asta nu fac.
Nu are importanta ca el iese in beneficiu, in fata, ca pune conditii sau ceva...ajuta.
Pe altii ii doare la Mercedes.
#325996 (raspuns la: #325980) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lady, - de PROUDFRECKLED la: 16/07/2008 17:31:13
inafara de "nu Proud" nu am inteles ce mi-ai scris...imi pare rau!
#325997 (raspuns la: #325989) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Lady Allia la: 16/07/2008 17:56:27
am vrut sa spun ca biserica din pacate nu mai este in multe lucruri ceea ce ar trebui sa fie. nu-L mai urmeaza pe Dumnezeu in toate demult.
#326008 (raspuns la: #325997) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
LA - de Intruder la: 16/07/2008 17:56:28
istoria e scrisa de oameni pentru ca e facuta de oameni. in fond, doar oamenii stiu sa scrie.
despre Fanica s-a scris putin pentru ca...noi eram intarziati cu tiparul si alte chestii. cronicarii au scris la comanda si au scris in favoarea clientului.
...dar asta nu tine de subiect si nu e vina lui Stefan.
ma oftic pana la ficatzi cand vad soboare de popi cum pica pe spate la orice biserica! mi-e sila cand vad (vedeam...) taicutzi si maicutze rezemand cate-un zid, cu un carton in mana pe care scrie "donati intru ridicarea lacasului sfant din comuna Cioci, jud. X"!
de ce nu "donati pentru familia S, formata dintr-o bunica pensionara si doi copii adolescenti"...pentru ca parintii au murit intr-un accident de masina?? de ce?...pentru ca oamenii aia nu cer si nu-si masoara faptele dupa cate caramizi au pus la casa!
nu sunt zgarcit, n-am fost niciodata si am dat si la cine nu mi-a cerut...dar naiba stie, ma enerveaza MASURA cu care se regleaza balanta!
in fine...si cu Becali...poate ai dreptate. la urma urmei, aproape totul facem din interes...doar cand murim, murim din greseala. :))
#326009 (raspuns la: #325996) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intrudere... - de Lady Allia la: 16/07/2008 18:05:40
ma bucura mult faptul ca simti asa. asta imi arata ca iti pasa asa cum simteam eu ca iti pasa.
nu sunt multi carora le pasa de oamenii care au probleme reale, grele si unele chiar la limita oricarei ratiuni.

"..dar naiba stie, ma enerveaza MASURA cu care se regleaza balanta! "...-masura, directia, buzunarul..:((. naiba stie parca ar fi chiar adevarata vorba ceea: banul la ban trage! :(

cu Becali ... am dreptate, dar nu in sensul ca toti facem lucruri bune din interes.
el poate da. nu spun sigur petru ca habar nu am!
#326012 (raspuns la: #326009) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lady si intrusu - de motanelul la: 16/07/2008 19:58:18
poate ar merita o confa despre "putere" si ce inseamna ea.
insa mi/e lene.
v/am citit cu placere comentariile :)
#326078 (raspuns la: #326012) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanel... - de Lady Allia la: 16/07/2008 20:31:35
lene? nuuu!
uite...ti-am tras scaunul langa calc, ti-am pus cafeaua pe masa iti zambesc strengareste ( nu spune ca rezisti ca plang de mor :))) ), iti trag un ghiont daca astea nu ajung si...nu e gata confa?

bine ai venit!
ufff serviciul asta...nu a mai putut astepta?...desi si in concediu mi-ai fost rar :D!
#326112 (raspuns la: #326078) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lady - de motanelul la: 16/07/2008 21:36:38
cine ar putea rezista :D la un ghiont? :P
bine ai revenit :))) sper sa te vad cat mai des pe aici ;)
#326187 (raspuns la: #326112) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...