-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

educatia intre extreme


de Cristache Gheorghiu la: 21/01/2006 10:14:00
modificat la: 22/01/2006 21:17:00
voteaza:
Între egoismul extrem şi altruismul extrem, omul real îşi găseşte calea lui proprie în funcţie de personalitate, mediu, educaţie şi multe altele. Dintre cele două, egoismul este natural. „Elanul vital” al lui Bergson, „voinţa” ca sursă de viaţă la Schopenhauer şi alte idei asemănătoare reflectă ceea ce natura face în orice moment, începând cu cea mai mică celulă şi terminând cu cele mai mari şi complexe sisteme biologice: vrea să se dezvolte pe seama mediului înconjurător. Altruismul, în schimb, chiar dacă există în mod natural, nu atinge valori îngrijorătoare. Viaţa este cea care îl învaţă pe om să ţină seama de ceilalţi, devenind astfel altruist într-o măsură mai mare sau mai mică. „Duşmanul te ajută pentru că te limitează, îţi dă formă şi te întemeiază” (Antoine de Saint-Exupéry, Citadela).
Logic ar fi ca prin educaţie să învăţăm calea cea bună, rezonabilă, evitând erorile cauzate de exagerări într-o extremă sau alta. În majoritatea cazurilor însă, prin educaţie, suntem dirijaţi către extrema opusă celei naturale, în speranţa că noi vom fi cei care vom găsi drumul corect. Religia, spre exemplu, ne vorbeşte despre omul bun, care atunci când primeşte o palmă oferă şi celălalt obraz pentru încă una. În politică, deşi proprietatea este sursa progresului, pretindem că dorim o societate democrată, cu oameni egali între ei. Ipocrizie mai mare nu cred să existe. Concluzia firească pe care o trage orice tânăr este că educaţia de acest fel nu-i foloseşte în viaţă, mai ales că această concluzie vine după ce a aflat că nu barza este cea care aduce copiii pe lume, Moş Crăciun nu vine cu renii de departe, şi aşa mai departe. Urmează deci că el este cel care va trebui să-şi găsească singur drumul, ceea ce şi face, dar nu se ştie cu ce rezultate, pentru că între timp şi-a pierdut încrederea în educatori.
Cum comentati acest gand?

Cristache Gheorghiu
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (12):


foamea de viata - de Gabriel Shoutzu la: 23/01/2006 11:02:17
Soc democratica in care traim iti da linistea materiala necesara pentru a-ti intari vointa sau elanul de viata, motivatia interioara. Depinde de noi si nu de proprietati sa fim fericiti. Desigur ele nu strica ci din contra ne ajuta in efortul de a avea linistea de a ne concentra catre interiorul nostru dar nu sunt esentiale asa cum este esentiala foamea de viata. Iar educatorii buni ne ajuta sa gasim singuri o parere ptr ca doar respectul ptr viata si libertatea celuilalt de langa noi este singurul drept neatacabil .... restul sunt pareri legate de context, timp si individ.

Din pacate cultura occidentala este plina de castigatori si invinsi si intradevar de aici cred ca se porneste gresit. Oamenii sunt diferiti si nu pot fi comparati. Asadar nu exista categoriile anterioare ci doar un echilibru intre relatiile dintre ele Iar omul ca fiinta, de la gene la instincte, este un om de turma si asadar daca vrei sa convietuiesti tb sa fii si in acelasi timp si altruist si egoist. Iar ce se intampla in aglomeratiile urbane demontreaza ca omul a ales sa convietuiasca....
#101742 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu cred ca adevarata educatie - de Cassandra la: 22/01/2006 23:30:49
Eu cred ca adevarata educatie, cea necesara si care lipseste cu desavirsire in societatea noastra este cea umanista. Oamenii trebuie sa invete principiile etice si morale prin prisma intelegerii naturii umane, a nevoilor si capacitatilor omului. Iar normele morale si etice trebuie intelese ca modalitati de a mentine societatea inchegata si in armonie, nu ca obligatii impuse sub amenintarea unor pedepse sau induse de recompense. Educatia trebuie sa intareasca constiinta omului, cea care va fi pe parcursul vietii sale cenzor al actiunilor ce aduc pagube individului si societatii si stimulator al acelora care aduc beneficii acestora. Religia nu face omul mai bun, si dogmele religioase cum spui si tu contin norme draconiene si anacronice, ce nu tin cont de natura fiintei umane.
Pe de alta parte, democratia asa cum o prezinti tu, seamana mai mult cu comunismul. In democratie, oamenii nu sint egali - nu toti sint la fel de competenti, la fel de inteligenti, la fel de bogati etc, dar toti au drepturi egale in fata legii, ceea ce este altceva.
Cred cu tarie ca educatia este factorul cel mai important in progresul social, si mai cred ca la nivel mondial, educatia este deficitara si nu i se acorda importanta cuvenita.
_____________
"Hmmm, prayer! The last resort of a scoundrel…" Lisa Simpson
#101743 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cand spui "educatia" te refer - de anisia la: 23/01/2006 01:01:26
cand spui "educatia" te referi la cea primita in casa, de la parinti, cei 7 ani de-acasa? sau te referi la cea primita in scoala, in cei x ani de studiu.
sunt doua notiuni diferite. cea dintaia punandu-si amprenta pe individ in mod particular. secundata fiind de "educatia in mase" din care fiecare prinde ce apuca, ce e interesat sa prinda, ce il duce mintea sa inteleaga - cea de a doua forma, deci.
nu stiu daca numai educatia este suficienta pentru a determina omul sa-si traga limita intre altruism si egoism. unii oameni sunt nascuti intr-un fel sau altul. e-n genele lor. si oricat ai incerca sa modelezi, nu se prinde nimic. altii reusesc in timp sa se schimbe. undeva e nevoie si de vointa, autocontrol.
egoistul se va pune pe prim plan, indiferent de situatie. altruistul, diametral opus. care o duce mai bine in societatea actuala?
________________________________________________________
departe nu-i aproape cand aproapele-i departe...
#101751 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Educatie !!! - de elita la: 23/01/2006 15:17:12
Parerea mea este ca educatia pleaca de acasa, continua la scoala, si chiar cat existam.
Dar, punctul 0 este cu ceea ce plecam de acasa, ceea ce-i invatam pe cei care pleaca de langa noi.
Mi se pare total gresita ideea ca trebuie sa dam vina parintii pe scoala si scoala pe parinti pt lipsa de educatie, scoala primeste ceea ce trimitem noi, si este deja format caracterul copilului cand ajunge la scoala.
Si totusi, mai exista un factor care are f mare influenta in educatie, mass-media, in principal TV-ul, care, din motive comerciale, promoveaza o anumita linie, care devine model de viata.
Referitor la chestia cu barza, mi s-a parut intodeauna o aberatie aceasta idee de origine a copilului, mai ales ca, in afara de faptul ca era un raspuns scurt, nu puteai da nici o explicatie.
Copiilor mei, la prima intrebare despre originea lor, le-am explicat, desigur, fara amanunte anatomice profunde, cam cum au aparut ei, iar in timp, am dezvoltat subiectul.
Iar, Mos Craciun chiar exista, nu-l aduce sania cu reni, asta e o varianta, dar exista spiritul craciunului, bucuria cu care impodobesti bradul, momentele unice, pe care nu le uiti niciodata cand iti gasesti cadourile la brad.
Da, copiilor mei le-am spus, si le tot voi spune, ca exista Mos Craciun, nu neaparat ca persoana fizica, ci, ca o entitate care ne inconjoara in prag de sarbatori. Fata mea, spre exemplu, are 12 ani si jumatate, tot incerca sa ma faca sa spun ca nu exista Mos Craciun, si, am reusit sa o fac sa inteleaga ca de fapt, exista in fiecare dintre noi, mai mult sau mai putin, depinde de bagajul afectiv cu care venim din propria noastra copilarie.
Educatia chiar este o problema, caci nu mai poti hotari cum sa-ti educi copilul, dar liniile esentiale sunt totusi in mana ta.
#101814 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
foamea de viata - de Cristache Gheorghiu la: 24/01/2006 14:54:31
Gabriel,
Cu primul paragraf sunt in general de acord. Precizarea de la inceput, in care spui ca "societatea democratica in care traim" este cea care "ne da linistea ..." ma pune totusi intr-o oarecare deruta, mai ales ca in paragraful doi arati ca societatea occidentala nu este tocmai perfecta. Sunt de acord si cu asta, dar trebuie sa inteleg ca a noastra ar fi mai buna? Daca da, de ce? Tot in paragraful doi precizezi mai intai ca omul este "de turma" si apoi ca a ales sa convietuiasca in aglomerari urbane. Trebuie sa ne hotaram: este asa de la natura, sau a ales el sa devina astfel?
Intr-adevar, educatia occidentala, dar si a noastra, naste castigatori si de invinsi, incepand cu obiceiul de a da note elevilor. Dar asa suntm noi: niste competitori. Intrebarea este daca stimularea acestei trasaturi, ne foloseste la ceva, sau dimpotriva este contraindicata?
Iti multumesc pentru raspuns si imi pare bine ca ai generat asemenea intrebari, pentru ca ele merita discutate.
Cristache Gheorghiu
#101985 (raspuns la: #101742) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adevarata educatie??? - de Cristache Gheorghiu la: 24/01/2006 14:54:31
Cassandra,
Sunt de acord cu tot ceea ce ai scris – nici n-as putea altfel – cat timp este vorba de principii generale. In detalii, insa, am cateva observatii.
Spui ca „democratia asa cum o prezinti tu, seamna mai mult cu comunismul”. Imi pare rau daca s-a inteles asa. Nu este si opinia mea. Democratia este o notiune teoretica, abstracta. O societate perfect democrata este o utopie. Despre comunismul pe care l-am cunoscut noi nu merita sa vorbim acum. Daca insa iti inchipui ca „democratia” occidentala ar fi ideala, atunci imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc. Tarile occidentale sunt mai puternice din punct de vedere economic, ceea ce le permite sa-si impuna valorile. La succesul lor, un rol important l-a avut si il are educatia. Ramane intrebarea daca asta e de bine sau de rau. USA este astazi un imperiu. Imperii au mai fost: Otoman, Habsburgic, britanic, sovietic, ca sa amintesc doar unele mai recente, pentru ca despre cele mai vechi s-ar putea sa avem impresii eronate. Putem acum sa discutam ce a ramas in urma lor si la le judecam astfel valorile. Poate asa am putea decela si unele principii de educatie. Tu insa vrei sa ne spui ca deja o stii pe cea mai buna: cea umanista, care „lipseste cu desavarsire in societatea noastra” (putin caragialesc), In primul rand, modul in care ai afirmat aceasta teza inca din prima fraza, ca fiind „adevarata educatie”, imi aminteste stilul predicatorilor religiosi ce pretind ca religia lor este „singura adevarata”, iar ei ar fi detinatorii adevarului absolut. Trecem peste asta. Cu ceea ce nu sunt eu de acord este modalitatea statica de abordare. Umanismul a fost o etapa in istoria filozofiei si a civilizatiei. De atunci societatea a evoluat, nu neaparat pozitiv. Putem deci considera umanismul ca fiind responsabil de transformarile ulterioare ale gandirii europene. Orice idee contine in ea germenele unor transformari viitoare, si nu vom sti niciodata care va fi directia reala pe care societatea va evolua. Putem doar s-o banuim, iar pentru aceasta trebuie sa facem o analiza dinamica, a evolutiilor posibile, si nu una statica, bazata pe ideea ca era mai bine candva.
Iti multumesc pentru raspuns, si mai ales pentru ca m-ai provocat.

Cristache Gheorghiu
#101991 (raspuns la: #101743) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Arta si literatura/educatia intre extreme - de goanga la: 27/01/2006 11:10:15
De acord cu ceea ce ai scris, numai ca toate doctrinele au fost si vor fi utopii. Comunismul in esenta sa nu a fost un lucru rau, numai ca punerea in aplicare s-a facut in mod eronat. Fiecare isi imagineaza lumea intr-un anumit mod, are o anume parere a lui proprie. Nu poti sa convingi pe toata lumea sa gandeasca dupa un anumit sablon, fiecare isi pune amprenta personala asupra vietii sale si asupra celor cu care vine in contact. Un mic exemplu...biblia e una si aceeasi si totusi sunt atatea secte si chiar biserica este impartita in ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, etc. Educatia conteaza la fel de mult ca si caracterul, ca si sufletul omului. Prin educatie poti doar sa slefuiesti si sa finisezi ceva ce exista deja, nu poti sa semeni grau in desert si apoi sa-l culegi si sa faci paine.
Altruismul si egoismul... cred ca majoritatea dintre noi se nasc altruisti, insa de cele mai multe ori viata este cea care ne face egoisti, poate devenim egoisti fara sa ne dam seama. B.P.Hasdeu spunea ca trebuie sa fi bun dar sa pui interesul personal inainte de toate si cu toate astea a fost considerat umanist. Nu cred ca exista oameni numai egoisti sau numai altruisti si in vremurile de astazi a fi altruist desavarsit mi se pare o nebunie.
Educatia conteaza enorm, numai ca degeaba dam sfaturi copiilor nostri daca nu intarim aceste sfaturi cu puterea exemplului. Degeaba o sa inveti un copil sa nu minta daca in jur vede cu totul altceva, degeaba il pui sa citeasca si sa invete daca nu-si vede parintii facand acelasi lucru. Parerea mea e aceea ca e bine sa spui copilului ca lumea e frumoasa dar poate fi si rea si urata, iar mai apoi sa-l lasi sa puna amprenta propriei sale personalitati asupra vietii lui, urmarind indeaproape, bineinteles pana la o anumita varsta in ce directie se indreapta.
#102389 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
CRISTACHE - de DIDINA la: 29/01/2006 12:52:22
Eu cred ca prin educatie acumulam informatii despre lumea care ne inconjoara de la fenomene naturale, natura omului biologica si sociala, dinamica sociala, idei filozofice..;citind eventual invatam cite ceva despre felul in care altii prelucreaza informatiile si concluziile lor dar care nu sint decit propria lor interpretare asupra subiectului pe care il abordeaza; dar e cale lunga de la a acumula informatii teoretice prin educatie pina a le filtra prin propria noastra minte si a le reconcilia cu ceea ce observam ca se intimpla in viata reala; 'calea cea dreapta' e relativa depinzind de mult prea multe; educatia ne da bazele sa intelegem lumea dar eu cred ca prea putini au puterea sa analyzeze viata folosind metodele stiintifice invatate prin educatie si sa actioneze ca atare ; eu cunosc de exemplu doua persoane de acelasi sex, virsta absolventi a aceleasi facultati (in domeniul stiintelor naturale), au luat aceleasi cursuri incluzind biologia, evolutionism, genetica,,,unul e credincios si crede pina si in reincarnare iar celalalt este atheu convins.Educatia le-a dat aceasi baza de date pe care ei insa au interpretat-o in mod diferit; Si cred ca e normal si bine sa fie asa pentru ca la o adica aproape totul in viata este foarte relativ; cel putin e preferabil decit educatorii sa-ti dea valorile lor gata prelucrate care nu sint decit punctul lor de vedere. Educatia te expune la explicarea naturii lucrurilor in adincimea lor iar intelegerea adevarata a naturii lucrurilor (care vine cu experienta de viata) cred ca va duce la calea de mijloc pentru ca cu cit intelegi mai multe in viata si vezi ca exista prea putin alb negru si mai mult nuante de gri. Omul prin natura lui biologica este egoist si cred ca altruismul nu a putut sa apara decit odata cu un anumit nivel de bunastare dupa ce existenta si securitatea individului a fost asigurata;copii sint o adevarata reprezentare a naturii umane atunci cind manifesta porniri interioare care inca nu au fost modelate destul de parinti prin educatie; si manifestarile lor sint egoiste, sinceritatea cruda; interventiile repetate ale parintilor ii face sa fie mai rezonabili sa impartaseasca cu altii ceia ce e proprietatea lor. Si intr-o societate cu bunastare materiala copii vor fi educati la valori spirituale mai elevate sa fie darnici si buni, dar in civilizatii in care existenta este o lupta sint convinsa ca educatia va fi tocmai opusul;
#102725 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Poate ca unele lucruri ar put - de Cristache Gheorghiu la: 29/01/2006 12:53:14
Poate ca unele lucruri ar putea fi discutate, cu exceptia primelor doua fraze, care se contrazic intre ele: "... toate doctrinele au fost si vor fi utopii. Comunismul in esenta sa nu a fost un lucru rau, numai ca punerea in aplicare s-a facut in mod eronat." Despre utopii corect puse in aplicare inca n-am auzit.

Cat despre fraza a doua, nu numai ca imi strapezeste dintii prin penibilul ei, dar este si extrem de uzata. Petre Tutea, cu stilul sau direct, sintetizeaza asemenea opinii astfel: "Cine pana la varsta de 28-30 nu e de stanga inseamna ca n-are inima. Dar daca peste 30 de ani, peste atingerea varstei maturitatii, ramane cu aceleasi conceptii, inseamna ca e cretin." Inainte de a ne comunica varsta, poate va mai nuantati opiniile.

Cristache Gheorghiu
#102770 (raspuns la: #102389) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre educatie - de un nasture la: 02/02/2006 19:55:37
In viata individului consider esentiali cei 7 ani de acasa , cum sunt numiti , .Sunt cred ca baza pe care se va construi restul .Profesorii nu sunt vinovati de escul unui elev , decat in masura in care depinde efectiv de implicarea lui in viata elevului , mai exact un profesor slab pregatit este logic ca nu va avea neaparat influente pozitive asupra unui elev . Consider ca un om la orice varsta invata , indiferent de meserie si de aptitudinile pe care le are , asta tine pur si simplu de nevoia de cunostere pe care o are omul respectiv si de dorinta de a afla lucruri noi . Este foarte adevarat ca sunt putini domni Trandafiri in scolile din Romania ...dar nu depinde doar de ei reusita ..e drept ca sunt modele ...
#103599 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
puncte de vedere - de proletaru la: 03/02/2006 20:03:28
Stimabile,
Viata si ale ei "piese" nu sunt numai de doua feluri: albe de nu te poti uita la ele sau negre ca la Copsa Mica (...noroc ca s-a inchis).
Schimba "ochelarii" si improspateaza atmosfera... se simte pana aici ca esti prof. Nimic rau in asta!
Nu cred ca logica e punctul tau forte. Iata o mostra: "În politică, deşi proprietatea este sursa progresului, pretindem că dorim o societate democrată, cu oameni egali între ei." Compari categorii diferite. Care e criteriul de discriminare?
Inainte sa tii prelegeri, nu te supara, ... treci un pic prin "campul muncii".
Munca te elibereaza! ... nu e decat o metafora.


... am plecat! cheia e sub prag!
#103719 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Fiecare dintre interventiile - de Cristache Gheorghiu la: 04/02/2006 11:04:17
Fiecare dintre interventiile mele ulterioare textului initial au avut in vedere un anumit comentariu. Constat acum ca ordinea in care apar este uneori diferita, astfel incat nu mai este intotdeauna foarte clar la ce anume ma refer. Nu ca ar avea vre-o importanta, dar n-as vrea ca cineva sa se simta ofensat fara motiv. Mi-ar parea rau! Va asigur in schimb ca mesajele voastre ma intereseaza si va multumesc pentru ele. Ca sa fiu pe deplin sincer, INTRE DOUA IDEALURI este o carte si, bineinteles ca doresc sa aflu opiniile sincere ale cititorilor necunoscuti, pentru ca cele ale cunoscutilor sunt de cele mai multe ori afectate de eticheta, formalism si multe altele. Inca odata, va multumesc!
Cristache Gheorghiu
#103786 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...