-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Mos Racu, ermitul din creierul muntilor


de Daniel Racovitan la: 13/01/2004 04:22:00
modificat la: 13/01/2004 04:28:44
voteaza:
[Evenimentul Zilei] ne scrie despre viata unui om care s-a refugiat de societate in mijlocul padurii. Avem de-a face cu un Francisc d'Assissi modern?

"(...) Mos Racu asculta vocile padurii

[Natura] il inspira pe pribeagul din [munte]. Marele [regret] al lui Mos Racu este ca nu i-a “venit mai repede ideea asta sanatoasa la cap”, de a se refugia in munte.
“Am venit aici de buna voie si nesilit de nimeni. De noua ani nu mai sint in oras. Am venit sa stau la [aer] curat, in [padure]. De aveam minte, veneam mai iute. Mi-am parasit garsoniera, am stat doi ani in chirie la un [prieten] si pe urma am ajuns aici. Am gasit coliba, nu am facut nimic. Nici nu am nevoie. Imi place sa ma gindesc la ceea ce a scris Hogas, scriitorul meu de suflet. Ascult vocile padurii, glasuri nedeslusite, de parca ar vorbi o lume necunoscuta”, spune batrinul. Coboara la oras cel putin o data pe luna, cind isi ridica [pensia] de la posta. Tot atunci face si cumparaturi: paste fainoase, brinza telemea, brinza topita, sunca si salam.

Plapuma lui e cerul

[Topirceanu], interpretat de Mos Racu, omul care nu a adunat decit sapte clase, dar multa lectura. Noua ierni geroase, noua veri insuportabil de calde l-au gasit in aceeasi coliba, invelit doar cu cerul si vorbind cu animalele. Nu se considera un ratat si nu a cugetat asupra valorilor [viata|vietii]. Nu se plictiseste.
Cind este necajit, suduie ca sa descarce universul din jurul sau de energii proaste: “Injur loteria, injur organizarea universului, care nu prea imi place desi nu as avea dreptul sa aduc ultragiu demiurgilor care au cladit lumea”.
In fiecare luna, joaca la loto de fiecare data cind primeste pensia. Nu a cistigat decit o singura data, o suma care a reprezentat [salariu|salariul] sau de miner pe sase luni. Joaca si spera in continuare. (...)"


Articol complet: http://www.expres.ro/social/?news_id=142660
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


cred ca batranul nostru - de Catalina Bader la: 20/01/2004 07:20:23
a inteles ce fac sihastrii de pe muntele Athos.
#8212 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: