Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Sunt ţiganii vinovaţi pentru imaginea României în Occident?


de Michelle01 la: 23/01/2006 01:03:00
modificat la: 28/01/2006 19:51:12
voteaza:

(Mulţi dintre cunoscuţi mă consideră o persoană favorizată de soartă, având şansa de a părăsi România şi de a trăi în Europa Occidentală. Oricum România va ramâne întotdeauna ţara mea frumoasă, cu oamenii ei minunaţi, înţelepţi şi ospitalieri, cu copii ei superdotaţi, cultura ei bogată, peisajele ei ce-ţi taie răsuflarea. Şi totuşi … din afară se vede altfel!

De când am plecat din România, sunt deja 4 ani, mi se pune invariabil aceeaşi întrebare: “Eşti ţigancă?” Întrebare care pur şi simplu mă şoca la început, eu neştiind să am în arborele genealogic astfel de gene. Bineînţeles că prima reacţie a fost de respingere categorică a ideei chiar lasând impresia că sunt jignită.

Pe vremea când încă locuiam în ţara natală, aveam o idee despre imaginea sub care era popularizată România în Occident, dar destul de vagă. Poate este vorba şi de o oarecare ignoranţă, poate şi felul în care am fost învăţaţi să gândim şi să interpretăm lucrurile în perioada “predecembristă” şi să refuzăm să vedem parul din propriul ochi! În fine, primul dezgust privind imaginea României în Occident a venit în momentul în care am cunoscut, în România, un editor englez ce tocmai realizase un ghid turistic al României, foarte complet, cu informaţii foarte utile, dar care avea ca imagine de copertă un taraf de lăutari (ţigani). Mă întreb acum: Oare de ce dezgust? Oare şi ei ţiganii lăutari nu fac parte din România? Eram eu îndreptăţită să simt dezgust?

Am ajuns în Edinburgh. Superb oraş! Dar poate că vă voi povesti despre asta altă dată! Acum să revenim la subiect - imaginea României: deschid televizorul pe postul BBC 1; ceva îmi atrage atenţia… este vorba de România!… şi anume este ferm dezaprobat obiceiul românilor de a-şi forţa fiicele să se marite de la vârste minore! “Asta este ceva nou” mi-am zis “eu nu ştiam de un astfel de obicei!” … şi când în imaginea următoare apare o femeie oacheşă, purtând fuste suprapuse şi viu colorate, cu păr bogat, dat cu ulei şi împletit în două cozi ce-i ajungeau pâna sub talie, aceasta fiind mama respectivei mirese minore! “Deci aceşti români îşi obligă fetele la maritiş!” indignarea mea nu avea margini!… mai ales când soţul meu (de origine britanică) nu putea să o înţeleagă! Nu sunt ei născuţi şi crescuţi în România? Deci sunt Români chiar dacă sunt ţigani! Iar eu sunt rasistă!!… Auzi! Eu rasistă, când eu îmi ameninţam mama în copilarie că mă voi mărita cu un bărbat negru (nu am avut ocazia însă). Oare e chiar aşa de greşit să nu poţi suporta ca ţara ta să fie asimilată cu o minoritate naţională, ce reprezintă numai 2,5% din populaţie (după recensamântul din 2002 http://www.insse.ro/RPL2002INS/vol1/titluriV1.htm)?! Alte emisiuni despre România sau români, pe care am avut şansa de a le viziona pe meleaguri britanice, au fost despre traficul uman şi exploatarea sexuală, având ca obiect tinere fete şi copii cerşetori care cred eu că majoritatea fac parte tot din etnia romă. Cam atât despre români! A! ba nu! Să nu uit de scandalul Adrian Mutu!

Dar încă o dată soarta a făcut să părăsesc ţara adoptivă, Marea Britanie, şi să-mi îndrept paşii spre Belgia, soţul meu lucrând într-un contract pentru Comisia Europeană. Aici întrebările s-au reluat! Când întâlneam o persoană nouă: “Eu sunt din România!”…”Aaa! ţigancă?” Şi era peste puterile lor de a înţelege cauza supărării mele la auzul acestor cuvinte! După ce se lămureau că nu toţi românii sunt ţigani (ceea ce de fapt ştiau) următoarea întrebare era: sunt românii rasişti? Nu-i aşa că ţiganii sunt discriminaţi şi marginalizaţi la maxim în România? Iar eu căutam să-i contrazic.

Personal nu am avut ocazia să cunosc mulţi romi. Am avut vreo doi colegi, la şcoala generală, care nu erau foarte populari deoarece erau bătăuşii şcolii, scuipau, lipseau de la ore, înjurau, cu igiena stăteau cam prost. Acum, dacă mă gândesc, erau şi băieţi, chiar şi fete, români sadea, care se băteau, înjurau, scuipau, nu-şi făceau lecţiile, fumau, ş.a.m.d. Erau chiar mai multi decât cei romi. Dar reprezentau vreo 10 % dintre români. Pe când dintr-un total de 10 romi, 8 erau răi, ceea ce făcea 80%. Ştiam că mulţi dintre romi sunt săraci la limita subzistenţei dar mai ştiam (sau aceasta era impresia mea) că 80% dintre ei nu doreau să muncească cinstit şi preferau să fure sau să cerşească sau să trăiască din ajutorul de şomaj sau din alocaţiile zecilor de copii pe care îi aveau şi pe care nu conta dacă au cu ce să îi hrănească sau nu. Ştiam că sunt bătuţi de poliţie dar presupun că dacă românii ajung pe mâna poliţiei sunt bătuţi şi ei?! De altfel nu m-ar mira prea mult dacă în statisticile privind rata criminalităţii etnia romilor ar deţine un loc fruntaş. Mai ştiam că pe vremea lui Ceauşescu, copii romilor erau luaţi cu forţa şi duşi la şcoală, fără prea mult succes însă. În aceeaşi perioadă adulţii romi erau încadraţi cu forţa în câmpul muncii dar făceau tot posibilul ca să fie daţi afară. După Revoluţie au fugit peste hotare la prima ocazie ivită, crescând rata criminalităţii în Europa. - E adevărat însă că această rată în România a scăzut continuu în ultimii 5 ani (http://www.politiaromana.ro/) şi este de trei ori mai mică decât în ţările din Europa
(http://www.romanianleader.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=31&page=1). Să fie numai meritul poliţiei române sau şi plecarea infractorilor peste hotare poate fi o cauză?!- Deci, considerând toate acestea, nu am eu dreptul să consider că ţiganii sau unii dintre ei ne fac ţara de ruşine şi să fiu indignată când aceştia sunt luaţi drept imagine a României peste hotare?

Dar este aceasta realitatea sau este imaginea pe care eu mi-am format-o de-a lungul anilor din ignoranţă, nepăsare, sau datorită imaginii deformate a romilor prezentate în media românească comparativ cu media străină? Unde este adevărul? Sunt ţiganii singurii vinovaţi de imaginea proastă pe care România o are peste hotare? Sau în general societatea românească, ignorantă, călăuzită de prejudecăţi şi de idei preconcepute, refuzând să-şi asume orice responsabilitate şi considerând că numai alţii sunt vinovaţi pentru ceea ce i se întâmplă? Pentru a răspunde la această întrebare şi pentru a nu mai risca să fiu acuzată de rasism în necunoştinţă de cauză am hotarât că problema trebuie studiată… Şi am început cu istoria ţiganilor:

Se pare ca originea ţiganilor este în nord-vestul Indiei de unde au migrat spre Persia, şi apoi spre Europa. Pe teritoriul României primele atestări documentare privind existenţa ţiganilor datează din anul 1068 în timpul Imperiului Bizantin. În timpul feudalismului şi-au dus existenţa ca robi pe la curţile boiereşti şi bisericeşti fiind consideraţi drept bunuri iar la începutul secolului al XIX erau chiar puşi la îngrăşat pentru că se vindeau la kilogram. În urma dezrobirii ţiganilor, care s-a încheiat în 1856, aceştia au fost marginalizaţi de către societate şi constrânşi să se separe, dezvoltând o cultură a “ruşinii şi sărăciei”. În timpul celui de-al doilea război mondial au fost deportaţi în Transnistria unde au murit de tifos, foame şi frig. Cei care au rămas, în perioada comunistă, au fost nevoiţi a-şi nega identitatea etnică pentru a atinge un statut social. Astfel s-a creat o elită din care au rezultat chiar personalităţi marcante. Oficial aveau aceleaşi drepturi la resurse şi servicii dar erau totuşi consideraţi un grup social marginal. Fiind defavorizaţi pe piaţa muncii, priviţi cu neîncredere în colectivitate şi jigniţi, aceştia au răspuns prin “nesupunere civică” fapt care a adâncit ruptura dintre populaţia majoritară şi ţigani, a dus la proliferarea manifestarilor rasiale. După 1989 ţiganii au fost recunoscuţi ca minoritate naţională. Totuşi situaţia economică şi socială a acestora a continuat să se deterioreze datorită neglijării instituţionalizate şi a legislaţiei discriminatorii. (sursa: http://moldova.go.ro/fd/minoritati/tiganifd.htm)


Deci generaţie după generaţie ţiganii au învăţat că nu sunt bineveniţi niciunde, nu-şi pot vinde forţa de muncă pentru că societatea nu are încredere în ei, nu-şi pot câştiga existenţa decât pe căi necinstite iar toate aceste frustrări îşi au refularea în comportamentul lor antisocial.

… Am continuat cu studiul situaţiei actuale a ţiganilor din România: Există o problemă a ţiganilor în România? Majoritatea românilor ar spune ca ţiganii, ei înşişi reprezintă problema României pentru că ne fac ţara de râs. Dacă s-ar face comparaţia cu problema negrilor din America de exemplu, mulţi dintre noi am fi tentaţi să spunem: “Aaaa, nici nu încape discuţie, este cu totul altceva, ţiganii nu vor să muncească, nu se pot integra în societate, noi nu am avea nici o problemă cu ei atâta timp cât ei nu ar fura, nu s-ar comporta antisocial, nu ar cerşi şi nu ne-ar face ţara de ruşine” Cu toate acestea sondajul “Intoleranţă, discriminare şi autoritarism în opinia publică –România 2003”, realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) în cadrul proiectului Extremism în România finanţat de cãtre The German Marshall Fund of the United States arată exact contrariul – problema ţiganilor în România este chiar similară cu cea a negrilor!

Din acest sondaj a reieşit că:
· 82% dintre români consideră că ţiganii încalcă legile;
· 67% cred că ţiganii nu ar trebui lăsaţi să călătorească în străinătate;
· 49% consideră că statul ar trebui să ia măsuri pentru oprirea creşterii numărului ţiganilor;
· 47% dintre români cred că locuitorii oraşelor şi satelor ar trebui să decidă dacă ţiganii se pot stabili sau nu în localităţile lor;
· 36% sunt de părere că ţiganii ar trebui forţaţi să trăiască separat de restul societăţii;
· 31% dintre noi ar fi mai fericiţi dacă ar exista localuri şi magazine unde ţiganii să nu aibă acces;
· 29% cred că ar fi mai bine ca ţiganii să renunţe la obiceiurile şi tradiţiile lor şi să le urmeze pe cele româneşti;
· 13% sunt de părere că ţiganii nu ar trebui să trăiască deloc în România pe când 31% îi acceptă în România dar nu în propria localitate, 17% îi acceptă şi în aceeaşi localitate cu ei dar nu la acelaşi loc de muncă, 11% pot munci în acelaşi loc cu ţigani dar nu i-ar accepta în cercul de prieteni, 12% i-ar accepta şi ca prieteni dar nu ca membru al familiei lor şi numai 7% i-ar accepta şi ca membrii ai familiei.
Pentru a accesa sondajul vezi: http://ipp.ro/altemateriale/Intoleranta Discriminare Extremism Romania 2003.pdf

Din acest sondaj reies clare manifestările rasiale ale multora dintre români.

Deci, a făcut societatea românească eforturi suficiente de a-i accepta pe ţigani ca cetăţeni cu drepturi egale? Societatea românească nu are nimic de-a face cu situaţia actuală a ţiganilor care au ajuns a-şi vinde proprii copii sau pe ei înşişi în traficul de carne umană ce se practică pe pieţele europene? Şi toate acestea când aspirăm la integrarea în Uniunea Europeană, când vorbim despre democraţie şi respectarea drepturilor omului?

Din propriile constatări, nu a fost greu să realizez că majoritatea cerşetorilor din Bruxelles, oraşul în care locuiesc, fie că-i întâlneşti la colţ de stradă fie că-ţi oferă acorduri instrumentale în tramvai sau metrou, sunt ţigani din România. De asemeni a fost suficientă o zi de vizită în Paris, pentru a remarca benzile organizate de cântăreţi în metrou, bineînţeles ţigani români, care au anumite puncte de întâlnire cu dealer-ul ce colecteză banii câştigaţi şi repartizează lucrătorii pe sectoare.

Dintr-o cercetare asupra cerşetorilor minori pe străzile oraşelor belgiene, realizată în 2003 de către ONG-uri pentru apărarea drepturilor copiilor (http://www.lacode.be/pdf/Rech_mendicite.pdf), s-a ajuns la concluzia că aceşti minori sunt în majoritate acompaniaţi de familii şi provin din ţările Europei Centrale şi de Est şi în aproape toate cazurile sunt de origine romă. Analizându-se cauzele cerşetorismului (precizez că nu s-au constat belgieni care cerşesc) s-a ajuns la concluzia că motivul principal este imposibilitatea găsirii unui loc de muncă în ţara de origine şi toleranţa ridicată pentru străini în Belgia. În acest studiu sunt descrise condiţiile cele mai precare de trai ale romilor şi gradul de discriminare cel mai ridicat în România şi este condamnat faptul că 4 romi din 5 nu ştiu că exită organizaţii non-guvernamentale care să-i ajute. Sunt descrise cazuri de abuz de forţă asupra ţiganilor în închisorile din România. Este descris de asemeni modul în care traficanţii oferă câteva milioane de lei familiilor pentru copilul handicapat pe care îl exploatează obligându-l să cerşească (sunt date şi exemple concrete). În Bruxelles majoritatea minorilor cerşetori sunt romi din România, iar în Molenbeek Saint-Jean, un cartier din Bruxelles, aceştia reprezintă 90%. S-au organizat aziluri şi şcoli pentru aceşti copii dar se pare ca romii nu sunt foarte numeroşi în aceste instituţii.

În concluzie, cred că ar trebui să trecem peste prejudecăţi şi să recunoaştem odată pentru totdeauna comunitatea romilor ca pe concetăţenii noştrii, să le acordăm o şansă, să încercăm să-i înţelegem înainte de a-i condamna, să nu aşteptăm să vină străinii şi să ne înveţe cum să ne purtăm cu ai noştri, să ne spălăm rufele murdare în familie înainte de a le expune pe sârmă. Să îi ajutăm în primul rând prin a-i accepta. Bineînţeles că nu-i uşor să schimbi o mentalitate înrădăcinată de secole dar cu puţin efort de a ieşi din starea de nepăsare şi cu informaţie de calitate vom reuşi.comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (100):


Drept la replica - de florinm68 la: 25/07/2007 19:04:04
Incercarea asa-zisa pertinenta asupra unei probleme atit de complexe cum este cea a tiganilor, mai corect a romilor din Romania si de pretutindeni nu este nici macar o prezentare semidocta; este sprayul peste transpiratia rasismului romanesc.
Subsemnata ar fi trebuit sa se uite la statisticile care spun ca Romania s-a aflat pe locul 7 la coruptie in lume si inca mai detine un loc fruntas iar asta este motivul pentru care multi tigani la un loc cu multi unguri, romani si alti cetateni romani au "uschit-o" din Romania ca s-au saturat sa vada ca in tara asta balcanica si smechera societatea nu pune respect pe individ, iar sa te caci in capul tiganilor si sa-i invinuiesti pentru imaginea Romaniei in lume este o scuza jalnica (atributul unei tari necivilizate in care inca se mimeaza multe drepturi democratice printre care o bagatela este pachetul de drepturi recunoscut international ca drepturile omului)
Locul 1 in lume la copiii bolnavi cu SIDA a fost din cauza tiganilor?
Asta este doar un exemplu de intrebare incomoda pentru romani, din categoria:
"Intrebari de la buric in jos" asa cum sint priviti si stigmatizati tiganii.
Nu contest ca cersetorii despre care ati scris, sint tigani dar ei sint jumatatea goala a paharului; noi toti ceilalti care muncim cinstit in strainatate, prin toate tarile lumii, facem cinste Romaniei spunind ca sintem romani.Motivul pentru care nu am acceptat sa ramin in Romania sa fiu dublu discriminat ca tigan si ca persoana cu pregatire superioara este si unul de ordin economic si de respect
pe care pot sa il am intr-o tara civilizata unde muncesc munca de jos pentru moment dar tot este mai bine si mai onorabil decit sa traiesti intr-o tara unde hotul si analfabetul Gigi Becali face parte din crema societatii romanesti si exemplele pot continua, chiar nu am timp sa le expun pe toate.
Bine, o sa ziceti dumneavoastra, eu sint exceptia de la regula si cu o floare nu se face primavara...
NU ESTE ADEVARAT! Nu numai toate neamurile mele nu au facut puscarie si am avut carte de munca in ROMANIA unde ne-am declarat ROMANI, povestea este aceeasi cu o gramada de tigani obisnuiti care cred in aceleasi valori ca orice om normal: carte de munca, pensie, familie, casa, frica si respect de lege.Povestesc cu verii mei
care sint la munca in Spania Italia, Portugalia si ii intreb: mai sint si alti tigan, si fura tiganii? iar ei imi raspund ca sint o gramada dar nimeni nu fura pentru ca toti vor sa obtina drept de munca legal, rezidenta
si probabil dupa ce o sa obtina aceste drepturi, o sa fure ca le place in puscarie, asta am spus-o ca sa fiu in asentimentul dumneavoastra.
Toti ne incurajam sa raminem in strainatate pentru ca toti stim ca si daca mai apar uneori dificultati, tot e mai bine decit acasa, si aia care conduc tara nu inceteaza cu furtul inteligent ca in sfirsit tara aia sa prospere in timp ce toata lumea il pune la colt pe tigan ca fura rusinos, maruntis si isi face faima proasta.
Mama fetei romance cu care am fost in facultate timp de 5 ani a reusit s-o convinga pe fata ca nu e bine sa se casatoreasca cu mine ca tot ce vreau eu este sa-mi inobilez singele si daca nu-i las fata in pace vine acasa la mine cu politia.Verisoara mea care a terminat facultatea de drept, a fost mai norocoasa: ar fi fost acceptata in familie cu conditia sa rupa orice legatura cu familia ei si bineinteles ca nu a acceptat pentru ca parintii ei nu au indrumat-o sa mearga la scoala sa fure legea...
Noi amindoi am fost prosti pentru ca nu am avut curajul sa recunoastem cine sintem si sa ne uitam atent la ceilalti tigani care erau in facultati si asta pentru ca si ei au simtit la fel: a recunoaste ca esti tigan este sinonim cu a recunoaste ca ai facut puscarie.
Asumarea faptului ca rata criminalitatii a scazut datorita migrarii tiganilor este de asemenea rasista: ea se datoreaza emigrarii a peste 3 milioane de cetateni romani, deci populatia a scazut, iar acestia trei milioane care au plecat sint mai mult adulti apti de munca, pe cind in Romania au ramas o gramada de batrini si de copii care nu sint asa dispusi spre crime.
O parere avizata si pertinenta a avut-o
revista "Academia Catavencu" unde lucreaza doar intelectuali rasati si titrati. Spre rusinea lor, o buna bucata de vreme, de cite ori s-au referit la tigani sau personalitati tiganesti, nu i-au caracterizat decit ca si hoti , agramati , puscariasi, mizerabili, s.a.m.d.Catavencii astia sint cititi cam de intelectuali si de oameni cu studii medii, si ei pretindeau ca sint aparatorii democratiei in tara asta si ca ei satirizeaza politic pe toata lumea, avind ca scop asanarea morala a societatii romanesti. Tragicomedia consta ca pe orice pagina a revistei
vedeai descrieri a tiganilor politici mascati in romani si alte personalitati romanesti zugraviti foarte tiganeste.
#219311 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Drept la replica - de florinm68 la: 25/07/2007 19:04:11
Incercarea asa-zisa pertinenta asupra unei probleme atit de complexe cum este cea a tiganilor, mai corect a romilor din Romania si de pretutindeni nu este nici macar o prezentare semidocta; este sprayul peste transpiratia rasismului romanesc.
Subsemnata ar fi trebuit sa se uite la statisticile care spun ca Romania s-a aflat pe locul 7 la coruptie in lume si inca mai detine un loc fruntas iar asta este motivul pentru care multi tigani la un loc cu multi unguri, romani si alti cetateni romani au "uschit-o" din Romania ca s-au saturat sa vada ca in tara asta balcanica si smechera societatea nu pune respect pe individ, iar sa te caci in capul tiganilor si sa-i invinuiesti pentru imaginea Romaniei in lume este o scuza jalnica (atributul unei tari necivilizate in care inca se mimeaza multe drepturi democratice printre care o bagatela este pachetul de drepturi recunoscut international ca drepturile omului)
Locul 1 in lume la copiii bolnavi cu SIDA a fost din cauza tiganilor?
Asta este doar un exemplu de intrebare incomoda pentru romani, din categoria:
"Intrebari de la buric in jos" asa cum sint priviti si stigmatizati tiganii.
Nu contest ca cersetorii despre care ati scris, sint tigani dar ei sint jumatatea goala a paharului; noi toti ceilalti care muncim cinstit in strainatate, prin toate tarile lumii, facem cinste Romaniei spunind ca sintem romani.Motivul pentru care nu am acceptat sa ramin in Romania sa fiu dublu discriminat ca tigan si ca persoana cu pregatire superioara este si unul de ordin economic si de respect
pe care pot sa il am intr-o tara civilizata unde muncesc munca de jos pentru moment dar tot este mai bine si mai onorabil decit sa traiesti intr-o tara unde hotul si analfabetul Gigi Becali face parte din crema societatii romanesti si exemplele pot continua, chiar nu am timp sa le expun pe toate.
Bine, o sa ziceti dumneavoastra, eu sint exceptia de la regula si cu o floare nu se face primavara...
NU ESTE ADEVARAT! Nu numai toate neamurile mele nu au facut puscarie si am avut carte de munca in ROMANIA unde ne-am declarat ROMANI, povestea este aceeasi cu o gramada de tigani obisnuiti care cred in aceleasi valori ca orice om normal: carte de munca, pensie, familie, casa, frica si respect de lege.Povestesc cu verii mei
care sint la munca in Spania Italia, Portugalia si ii intreb: mai sint si alti tigan, si fura tiganii? iar ei imi raspund ca sint o gramada dar nimeni nu fura pentru ca toti vor sa obtina drept de munca legal, rezidenta
si probabil dupa ce o sa obtina aceste drepturi, o sa fure ca le place in puscarie, asta am spus-o ca sa fiu in asentimentul dumneavoastra.
Toti ne incurajam sa raminem in strainatate pentru ca toti stim ca si daca mai apar uneori dificultati, tot e mai bine decit acasa, si aia care conduc tara nu inceteaza cu furtul inteligent ca in sfirsit tara aia sa prospere in timp ce toata lumea il pune la colt pe tigan ca fura rusinos, maruntis si isi face faima proasta.
Mama fetei romance cu care am fost in facultate timp de 5 ani a reusit s-o convinga pe fata ca nu e bine sa se casatoreasca cu mine ca tot ce vreau eu este sa-mi inobilez singele si daca nu-i las fata in pace vine acasa la mine cu politia.Verisoara mea care a terminat facultatea de drept, a fost mai norocoasa: ar fi fost acceptata in familie cu conditia sa rupa orice legatura cu familia ei si bineinteles ca nu a acceptat pentru ca parintii ei nu au indrumat-o sa mearga la scoala sa fure legea...
Noi amindoi am fost prosti pentru ca nu am avut curajul sa recunoastem cine sintem si sa ne uitam atent la ceilalti tigani care erau in facultati si asta pentru ca si ei au simtit la fel: a recunoaste ca esti tigan este sinonim cu a recunoaste ca ai facut puscarie.
Asumarea faptului ca rata criminalitatii a scazut datorita migrarii tiganilor este de asemenea rasista: ea se datoreaza emigrarii a peste 3 milioane de cetateni romani, deci populatia a scazut, iar acestia trei milioane care au plecat sint mai mult adulti apti de munca, pe cind in Romania au ramas o gramada de batrini si de copii care nu sint asa dispusi spre crime.
O parere avizata si pertinenta a avut-o
revista "Academia Catavencu" unde lucreaza doar intelectuali rasati si titrati. Spre rusinea lor, o buna bucata de vreme, de cite ori s-au referit la tigani sau personalitati tiganesti, nu i-au caracterizat decit ca si hoti , agramati , puscariasi, mizerabili, s.a.m.d.Catavencii astia sint cititi cam de intelectuali si de oameni cu studii medii, si ei pretindeau ca sint aparatorii democratiei in tara asta si ca ei satirizeaza politic pe toata lumea, avind ca scop asanarea morala a societatii romanesti. Tragicomedia consta ca pe orice pagina a revistei
vedeai descrieri a tiganilor politici mascati in romani si alte personalitati romanesti zugraviti foarte tiganeste.
#219312 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zdrang! - de Intruder la: 25/07/2007 19:27:08 Modificat la: 25/07/2007 19:28:04
nici eu nu sunt blond, dar nu m-a intrebat nimeni daca-s tigan!
hai dom'le, ce dracu'? :P

p.s. vorbesc cu michelle...
#219324 (raspuns la: #219312) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
florine 68 - de andrushca la: 25/07/2007 19:45:23
daca postai doar o data, mai aveai ceva sanse vagi sa te citeasca lumea, dar la cantitate dubla, pe caldurile astea....

alex
#219328 (raspuns la: #219312) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
florine - de zaraza la: 25/07/2007 20:37:02 Modificat la: 25/07/2007 20:38:30
sunt de acord cu tine ca romania e o tara rasista si ca tiganii au cam intrat in rolul de tapi ispasitori. faptul ca suntem unde suntem nu e din cauza tiganilor. in fond, tigania cea mai mare se petrece la varf. e de ajuns sa te uiti la tv ca sa realizezi asta.

zaraza

#219334 (raspuns la: #219328) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
michelle - de zaraza la: 25/07/2007 20:41:09 Modificat la: 25/07/2007 20:42:31
oi fi mai bruneta draga, daca toata lumea te intreaba cu asa o obstinatie daca nu cumva esti tiganca. poate ar trebui sa cauti prin arborii genealogici, nu se stie niciodata ce-ti curge prin vine.

oricum, din moment ce esti de acord ca tiganilor tre' sa li se dea o sansa si ca si ei sunt ai nostri, nu pricep de ce te indignezi asa cand esti luata drept tiganca.

zaraza
#219335 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Florin - de picky la: 26/07/2007 08:54:42
"...mai corect a romilor din Romania..."
De ce mai corect romi sau rromi? De ce?
#219445 (raspuns la: #219312) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Michelle01 - de cher la: 26/07/2007 09:41:51
Eu cred ca tziganii au in Romania soarta negrilor din America (cu corecturile de proportie resopective)
Sa nu uitam ca tziganii au fost "robi", adica sclavi in romania asa cum negrii au fost sclavi in america pana in 1844 Moldova si 1856 Muntenia.
#219479 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cher - de picky la: 26/07/2007 09:47:54
Huh?
Sunt 52 de state-n Federaţie?

Sclavii afroamericani se vindeau la bucată. Robii ţigani se vindeau cu sălaşul.
#219483 (raspuns la: #219479) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de cher la: 26/07/2007 12:36:19
Razi tu razi, harap alb, dar asa este! Se vindeau impreuna cu mosia. Tziganii erau robi pe mosii( boieresti si manastiresti) si se ocupau cu cantatul si alte chestii specifice precum ciorditul iar boierii si popii aveau grija sa ramana pe loc unde daca disparea ceva se putea gasi mai repede. Bineinteles acum lucrurile s-au schimbat radical !Tziganii se emancipeaza iar noi la fel cu americanii pentru negrii lor le asiguram egalitatea sanselor. Stii cati bani cheltuieste UE pentru tziganii nostri ?
De fapt si americanii cam tot in aceeasi perioada cu noi au abolit sclavia. Ma uit intr-un manual de specialitate, razboiul lor a fost prin 1861-1865, deci e clar, s-au luat dupa noi.
#219629 (raspuns la: #219483) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cher - de picky la: 26/07/2007 14:36:14
Compari merele cu perele şi-ţi dă radical din mentosane. Văru' Gugăl să-ţi trăiască.
#219653 (raspuns la: #219629) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
categoric nu... - de Lady Allia la: 26/07/2007 18:09:46
dar nu e asa ca e mult mai convenabil sa cautam mereu in urna un tap ispasitor si sa-l extragem din continut???

"- uite el e!!! e tigan! e negru! unii si fura! altii chiar cersesc! e ok!" - numai bun de aruncat in fata ca si os la caini...nu-i asa?

nu as putea gandi si simti niciodata asa! mi-ar fi jena sa ma uit in oglinda si sa privesc dincolo de ea...in constiinta mea!

slava Domnului insa...ca imaginea Romaniei are cine sa o "strice", dar de ce sa nu lucram putin la imbunatatirea ei...fiecare dintre noi!
eu as zice sa incepem cu modul de a gandi!
#219800 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky si Lady Allia - de cher la: 26/07/2007 22:28:26
De fapt amestecam gluma cu vorbitul serios si recunosc nu s-a inteles nimic.
Ma gandeam ca si negri sunt americani asa cum si tiganii sunt romani dar tratamentul de robie sau sclavagism lasa urme pe care timpul greu le poate sterge.
Da' recunosc ca trebuia sa tac.
#219902 (raspuns la: #219653) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cher :) - de Lady Allia la: 26/07/2007 23:00:03
eu ii raspundeam lui Michelle01.
in ce priveste mesajul tau mi se pare ok pana la amestecul cu afro-americanii, pentru ca...da - tigan inseamna "adus ca scalv", de aici si reticenta rromilor la cuvantul tigan.
insa...de la felul in care au fost tratati rromi de catre noi si felul in care au fost tratati negrii de catre americani...este drum lung si mari diferente.
#219937 (raspuns la: #219902) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
50% - de miree la: 03/09/2007 17:07:08
Buna,raspund pt ca ma intrigat felul tau de de a gandi...eu locuiesc in spania si de aproape patru ani si la fea ca tine a trebuit sa trec peste un soc dandu-mi seama ca nimic din ce stiam eu(ca romani sunt cei mai frumosi ,cei mai buni,si cei mai destepti-nu era deloc asa afara-.In primul rand aici cand spui ca esti roman toata lumea isi asigura geanta,probabil ca suna destul de grav dar este purul adevar.La televizor,radio,presa toate stirile incep cu:cinci romani au fost prinsi furand cabluri de cupru..............si cate si mai cate,furturi,sechestre.........dar surpriza mea venea cand vedeam ca im 98% din cazuri nu erau romani ,erau tigani.Si ccea ce ma deranjeaza este ca atunci cand un tigan spaniol face ceva rau,se spune tigan spaniol sau mai stiu eu ce.Dar cand este vorba de un tigan roman inceteaza sa mai fie tigan,ramane doar roman.
#232290 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
miree - de RSI la: 03/09/2007 20:23:38
procentaj bazat pe ce?
#232329 (raspuns la: #232290) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
io zic ca da, si ei... - de anisia la: 03/09/2007 20:45:29
... si sa va zic o istorioara tare noua.

de la 1 aug a.c. s-a dat voie romanilor sa vie in scandinavia sa lucre.
bun!
pe data de 2 aug a.c. dimineata la orele 8, ce-mi vaz ochisorii in centrul orasului scandinav Bergen?

doua pirande, manca-le-as salba lor, cu puradeii legati de gat, la cersit!

pai daca le-a dat voie scandinavu' de la 1 aug, ele pe 2 erau deja la munca :))

si cerseau, cu beletu' pus in fata cu... "doua mame sarmane din romania, va rog ajutor pentru copil", intr-o engleza de sa si mori :(
#232340 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apropo.... - de deadea la: 25/10/2007 19:04:50
ca veni vorba de oamenii care erau vanduti sau numiti "proprietate"...erau ei numai tiagni? nu era nici un roman printre ei?

eu am fot si in fr si in it... si adevarul e ca cei cu care am vb au recunoscut ca cel putin inainte sa ne cunoasca pe noi( romanii care eram acolo) atunci cand auzeau de Romania se gandeau la tigani...altfel spus "des jitans" sau "tzingari"

ce e drept e ca fiecare din noi putem face ceva pt a schimba aceasta imagine...dar n une straduim deloc.

sa speram ca cel putin acum, dupa intrarea in ue, ceilalti vor fi putin mai open-mind si ne vor "ajuta" ca sa zic asa...
#248278 (raspuns la: #232340) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu am vrut sa repar imaginea, - de Intruder la: 25/10/2007 19:30:17
dar m-a pus naiba sa fac un foc pe Champs Elisée, sa-mi frig carnatzii.
#248280 (raspuns la: #248278) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Cri Cri la: 25/10/2007 19:37:44
...si nu se mai vedea imaginea de-atata fum, huh? :)))
#248287 (raspuns la: #248280) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tiganii,aurul si diamantele.... - de SAMI_DIAMANTUL@YAHOO.COM la: 30/11/2007 15:35:34
Stralucirea asta alba,culoarea alba perfecta,fara incluziuni straine,duritatea ce-a mai mare,adica duritatea 10.Perfectiunea perfectiunilor in pitre,pavilioanele taiate in ce-a mai perfecta geometrie,poate fii evaluata doar in diamantele venite din strafundul imensului univers.Cine poate sa confirme ca diamantele s-au format in scoarta terestrà?Cine poate sa confirme ca noi oamenii facem parte din evolutia unor animale apàrute in supa terestrà?Eu sant tiganul,tu esti diamantul?Cu totii santem niste diamante,iar puritatea acestor diamante,nu se poate observa la suprafatà...cu cat patrunzi mai mult in interiorul unui diamant cu atat poti sa-ti dai seama de identitatea si valuarea lui.Stiati ca fiecare tigan este unic?Stiati ca toate fiintele omenesti sant fragile si sensibile?Stiati ca sant tigan si sant unul din ce-i mai mari experti in pietre pretioase?Pentru mine nu exista diferente intre oameni.Eu sant Roman ,tigan,s-au un roman nascut dintr-un tigan.Va doresc tuturor un an fericit si Dumnezeu sa va ajute la toti.
#261403 (raspuns la: #248287) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de jeniffer la: 30/11/2007 15:52:38
Intelegi la ce se refera natia?
#261408 (raspuns la: #261403) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SAMI_DIAMANTUL@YAHOO.COM - de Intruder la: 30/11/2007 16:08:50
fratioare, si eu sunt unic!
nu stiu ce sa zic, s-ar putea sa fiu tigan pentru ca nu m-apuc s-o judec pe mama...daca stau bine sa ma gandesc, taica-meu e cam brunet, asculta manele cu castile la urechi (el zice ca Ceaikowsky) si stie sa scuipe exact in okii rumanilor! da cu shishu', se cresteaza pe burta si cunoaste toate puscariile din patria muma.

un an fericit si tie. D-zeu sa-ti ajute.
#261416 (raspuns la: #261403) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tiganii,aurul si diamantele.... - de SAMI_DIAMANTUL@YAHOO.COM la: 01/12/2007 15:32:49
Si asa fratiorii mei romani dupa cum va povesteam mai sus ca santem cu totii niste diamante!!!)))am sa va povestesc acum ceva ce intreaga planeta cunoste si ceva mai putin cunoscut de o parte din tiganii si romanii nostrii de peste hotare.In primul rand Romania este o tara ospitaliera si peste masura de frumoasa,dar lispseste ceva:lipseste un sistem economic solid,lipseste cuvertura sociala,lipseste baza fiecarui roman ,un salariu si o pensie decenta ca sa de-a romanului ochii ca sa vada "iarba verde de-acasa"Romanii cu imputitul de Traian,turcii,ungurii,rusii,nemtii...au invadat Romania si-au ucis,au furat,au distrus milioane de familii.Stiati ca regele Leopold al Belgiei a exterminat miliane de africani,a violat si a furat cantitati insemnate de aur si diamante?Stiati ca turcii ne-au dat foc la biserici,au violat femeile si-au luat copii ostateci sa-i faca ieniceri turci?Stiati ca Germania in timpul celui de-al doilea razboi mondial a persecutat si a exterminat 17,5 milioane de victime
#261694 (raspuns la: #261416) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sami - de andre_ la: 01/12/2007 16:03:33
Ti s-a stricat placa?
#261699 (raspuns la: #261694) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rasista - de thorn bird la: 01/12/2007 16:09:51
Poate ca sunt rasista, pentru ca ma simt oripilata de mizeria in care traiesc, de viata care o au, de raul pe care il fac. In orasul in care locuiesc sunt 2 locuri in care tiganii si-au construit baraci sau barloage infecte, toti sunt jegosi,cersesc sau fura.Ii vezi in intersectii,daca nu le dai un ban te bleastama sau mai rau iti da cu pumnul in geam, le vezi noaptea facand trotuarul( pe fetele rome) si degeaba se straduiesc fundatiile umanitare sa le scoata din mizerie pentru ca ele nu vor.Am un prienten care face parte dintr-o astfel de fundtie, viziteaza barloagele astea si noaptea pe fete, merge prin canalele unde si-au facut culcusuri, incearca sa le convinga sa munceasca cinstit, le ofera camin pana se ridica la nivelul decentului,dar lor le place mizeria.
Desigur in occident nu numai tiganii sunt vinovati de modul in care suntem priviti, dar problema e ca in ultima vreme s-au cam imprastiat prin tari straine sa faca bani.
Si imi amintesc de o tigancusa, o copila de la fundatia unde eram eu voluntar,imi zice:
"(ea)- abia astept sa vina mami acasa, ca-mi aduce dulciuri multe.
(eu)- dar de unde trebuie sa vina mama ta?
(ea)- din Italia
(eu)- si ce face mama ta in Italia, lucreaza?
(ea)- nu, s-a dus la "cersat""
Am ramas socata,cu cata relaxare privea ea modul acesta de a-ti castiga existenta.
Oare cum as putea sa nu mai fiu rasista, cand sunt martora a vietii lor mizere aproape zi de zi.As putea sa va povestesc multe intamplari unele hazlii, altele hidoase legate de romi, dar nu e cazul si nici momentul.Asa ca, sa ma ierte Dumnezeu, dar intr-adevar sunt rasista din pct asta de vedere.
#261702 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aoilio...! - de Intruder la: 01/12/2007 16:50:48
Stiati ca regele Leopold al Belgiei a exterminat miliane de africani,a violat si a furat cantitati insemnate de aur si diamante?

pai mai bine sa violeze diamante decat femei! nu l-a durut capul!
"miliane de africani"...tu stii ce vorbesti? va credeti toti Wikipedia!

spune si ce-au facut aia din Venezuela, acum 2088 de ani...daca tot te-ai apucat, da-i in gat pe toti! mama lor de bagabonti!!
#261716 (raspuns la: #261694) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tiganii,aurul si diamantele.... - de SAMI_DIAMANTUL@YAHOO.COM la: 01/12/2007 17:32:59
eram la munca fratilor"sa moara mama"din cauza clientilor am facut o groaza de greseli, c-am scris in viteza!vruiam sa scot in relief:ca intreaga Comunitate Europeana,este formata din hoti,banditi si criminali.Noi tiganii santem poate o mica revansa lasata de la Dumnezeu,pentru toate crimele savarsite de Germania in timpul razboiului.Ne-au masacrat,am ramas doar o minoritate care iubeste libertatea si viata.Acum Germania face parte din Comunitate si este integratà ca o tara foarte bogata cu o populatie cinstita !Ceea ce fac acum o parte din tiganii nostrii este egal cu zero fata de crimele pe care le-au savarsit occidentalii.De ce ne scot ochii la tiganii nostrii?Ca tiganii nostrii e cinstiti si munceste si ele pentru o bucatica de somnakai!!!!;bahto del o del fratilor...2008.
#261727 (raspuns la: #261716) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)) - de thorn bird la: 01/12/2007 17:35:21
vai de saracul diamant... de aceea sunt atat de rare,se transforma in pietre de rau de frica violatorilor.:)))
#261728 (raspuns la: #261716) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sami - de SAMI_DIAMANTUL@YAHOO.COM la: 01/12/2007 17:47:21
Ca sa vezi ce fac ai tai!trebuie sa stii ce-au facut altii.Supun unei judecati morale pe ce-i care-au facut un mare rau umanitatii si apoi vad realitatea tiganilor in occident.M-am retras intr-un loc din lume,unde nimeni nu ma stie!O sa imbatranesc incet,nefacand nimic,s-au aprope nimic.Citesc ziarele si ascult stirile la tv.Atunci imi pun intrebarea.De ce vorbesc romaneste?De ce ma intereseaza soarta celorlalti romani?Va spun eu o zicala batraneasca.Cine n-are duhul varstei sale,are toata nenorocirea acestei varste...BAHTO PRALUTELOR
#261734 (raspuns la: #261716) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sami - de andre_ la: 01/12/2007 17:54:40
Esti penibil.
#261739 (raspuns la: #261727) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de jeniffer la: 02/12/2007 23:06:03
Invatamintul este calea inspre integratie.
#262180 (raspuns la: #261727) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tiganii,aurul si diamantele.... - de SAMI_DIAMANTUL@YAHOO.COM la: 03/12/2007 16:34:22
Am descoperit de foarte mult timp de unde vin tiganii!Si asta s-a intamplat intr-o seara cand am alunecat pe o coaja de sapun si m-am lovit destul de zdravan cu capul de cadà.In acel moment am vazut un tigan cu parul valvoi si ochii bulbucati ca facea semne disperate sa-l urmez.Unde vrei sa merg? Cioroiasule,cocarlosule!Unde?Vino cu mine sa vorbesti cu nevasta lui Irod Agripa,e misto sa moara Ceausescu.De si ma faceam ca n-o bag in sema, m-a luat in brate si m-a rugat sa-i bag mana intre picioare.Am facut-o si-am fost rasplatit .Mi-a povestit imediat despre migratia tiganilor de pe teritoriu Palestinei.Regele Irod,bolnav de o boala necunoscuta in acele timpuri,stresat de tiganii care invadasera Ierusalimul,mi-a facut semn sa cad in genunchi si sa-i multumesc pentru faptul ca inca mai sant in viata.Samanta voastra vine din carul lui Abraham,caracterul vostru de hoti,vine de la o ruda mai indepartata"David"iar pentru faptul ca nu santeti supusii nimanui,va izgonesc de pe pamanturile Palestinei.Dimineata cand m-am trezit sa va spun adevarat nu mai eram in pat!cazusem jos,pe un covoras pesan,furat dintr-o expozitie....nu prea departe de Romania.Mi-am regasit rude in Bulgaria,Rusia,Cehoslovacia,Germania ,Franta,Anglia...mai fira-rar sa fie de tigani!peste tot pe unde merg dau mereu peste o gramada de tigani!unii buni,altii rai!va salut pe toti si sper sa nu mai am vise bizare.Oricum daca mai visez ceva,sant decis sa le fac publice.
#262435 (raspuns la: #262180) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami :) - de zaraza la: 04/12/2007 00:15:06
esti tare! te mai astept cu vise noi!

zaraza
#262556 (raspuns la: #262435) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami, - de Intruder la: 04/12/2007 00:18:11
iti sugerez sa folosesti gelul de dus.
sapunul e perimat.
#262557 (raspuns la: #262435) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tiganii,aurul si diamantele.... - de SAMI_DIAMANTUL@YAHOO.COM la: 05/12/2007 10:32:59
Stiati care este visul meu?Visul meu este sà simt omenii din jurul meu ca sànt fericiti,ca nu sant egoisti si ipocriti.Fericirea multora depinde de situatia financiara.Banul vorbeste.Ce sa faca tiganii in tarà? Ce le pote oferii Romania?Dar romanilor?Santem cateva milioane plecati din cauza lipsurilor si-a
saraciei.Unii au reusit altii nu!Cred ca nu este nici-o diferentà intre romani si tigni.Diferenta este cà unii romani sant prea rasisti si asta strica tota prietenia.Cred ca-ar trebui sa-si vada fiecre de greutàtiile pe care le are in loc sa tot critice prin toate mijlocele multi media. Doresc tuturor celor care sant fara ajutor,tuturor celor care nu s-au trezit o data cu soarele sa-si construisca o casa noua,asemeni pasarilor pe care le vedeti prin copaci.Tetraes bahto del o del.Misto fratilor...misto
#262914 (raspuns la: #262556) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sami - de Intruder la: 05/12/2007 10:55:04
Cred ca nu este nici-o diferentà intre romani si tigni.Diferenta este cà unii romani sant prea rasisti si asta strica tota prietenia.

...si diferenta este ca unii tigani se caq in drum si lasa cacq acolo.
sa mor io daca sint rasist!
#262919 (raspuns la: #262914) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de andre_ la: 05/12/2007 11:40:48
Prima luna de cand o companie de transport aerian intre pe un aeroport nou, Stansted, la aproximativ jumatate de ora cu trenul de Londra.
Preturi atractive pentru a-si face reclama, 1 euro biletul plus taxele, te duce la 102euro, dus intors Bucuresti Baneasa- Londra Stansted.

Imi astept o prietena la aeroport sa vina. Patru curse aterizeaza la diferenta mica de timp venind de la New York, Amsterdam, Bruxelles si Bucuresti.

Oameni de afaceri la costum, tipe elegante ce miros ca la Body Shop trec de vama. Se da drumul si la cursa de Bucuresti. Primii care apar, trei tigani, murdari, mirositori de la o posta a eau de nespalare incep sa se invarta fara rost prin aeroport dandu-si coate. Ceilalti prezenti in zona incep sa se uite ciudat la cei trei. In cateva minute doi tipi de la securitatea aeroportului vin sa ii intrebe de sanatate.

Povestindu-i prietenei de cei trei imi spune ca avionul era plin de pirande cu fuste inflorate si tigani cu veste colorate.

Concluzia: sunt tiganii vinovati de imaginea Romaniei in afara? Nu, dar sigur contribuie semnificativ la ea din punctul meu de vedere.
#262939 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami - de M a o la: 05/12/2007 11:42:56
Pe undeva, iti dau dreptate...tiganii, e, si ei, oameni...cand ii vezi de la distanta.
#262942 (raspuns la: #262914) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
chiar...! - de Intruder la: 05/12/2007 12:28:36
de ce unii tigani nu se spala?
mai mult, dupa ce ca nu se spala (unii, nu toti!) isi toarna odicolon peste jeg si altii trebuie sa-i suporte in aeronave, trenuri, sali de asteptare, policlinici, inghesuieli!
pai pana si vrabiile se spala, pana si pisicile, pana si pe porci pui furtunu'!
valabil si la romanii care nu se spala, evident...numai ca aia nu-si prea dau cu odicoloane.
bueeeeeei! Romania e una din tarile cu cel mai mic consum de sapun si pasta de dinti! o sa vina careva sa-mi spuna ca n-au bani...da' cat costa un sapun si o pasta? cred ca mai putin decat o sticla de cocartz!
#262967 (raspuns la: #262942) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de zaraza la: 05/12/2007 16:53:48
valabil si la romanii care nu se spala, evident...numai ca aia nu-si prea dau cu odicoloane.

ei, nu! stai tu linistit, ca sunt o gramada de romani nespalati.

zaraza
#263092 (raspuns la: #262967) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tiganii,aurul si diamantele.... - de SAMI_DIAMANTUL@YAHOO.COM la: 06/12/2007 10:57:56
Uneori as vrea sa consider ca toti ce-i care critica pe romani si pe tigani,sant lipsiti de inteligenta si de caracter.Pentru ca si dn-voastra faceti parte din Romania.Dar dv,v-ati spalat dimineata la fund?Santeti sigura ca n-a ramas macar o scama de caca?Uite ,as vrea sa va spun ceva!Eu Samuraiul,sant tigan.Un tigan negru,cu nasul mare si ochii cat cepele.Va jur sa moara mama,ca in fiecare dimineata ma spal cu sapun pe maini si pe fata,apoi cu periuta de dinti,imi spal singura màsea de minte care mi-a mai ramas.Costum,cravata,butoni de aur cu diamante,pantofi marca Geox.Imediat ce am terminat de strans nodul la cravata,utilizez Fahrenheit de Dior parfumul meu preferat.Contact permanent la
Place Vendome cu personalitati din intreaga lume,marea cantareata si actrita de cinema Arielle Dombasle,contesa de Seguré,sotia fostului presedinte al Frantei Miterand.Mmme de Montmorency este una din prietenele mele de familie!stie ca sant roman si tigan .Uneori trec cu masina de la Paris spre Corbeil-Essonnes,stiti pe national 6 este foarte cunoscut aici pentru padurea care se prelungeste pana la Versailles .Pe marginea padurii pe langa unele parcari sant gramezi de romance!deci romance adevarate,pentru ca nu sant bronzate ca noi tiganii si se fugaresc pentru cativa banuti.Astea ce parfum folosesc s-au ce parfum?Daca au 30-40 de clienti pe zi,unde se spala?Si de ce nu se spala?Ce-i pe care ia-ti vazut prin aeroport sant convins ca si eu i-as detesta,niste ciori care zboara cu avionul,niste cocarlosi fara casa si sala de baie!!!Dar va rog nu generalizati ca "padure fara uscaturi" nu exista, oriunde ati calatorii dv.pe acesta planeta.Sa aveti cerul senin,sa nu va trebuiasca flamuri,nici sicrie bogate,ci sa impletiti un pat din tinere ramuri: spune marele Eminovici!
#263293 (raspuns la: #262967) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami - de thebrightside la: 06/12/2007 11:07:46
scoate referirile la spalat la fund si alte alea.
dovedeste ca tu esti spalat - la gura.

p.s. nu i-am dat drumul comentariului, adminul decide.
#263294 (raspuns la: #263092) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ah, intrusule - de thebrightside la: 06/12/2007 11:11:53
deci tu ai inceput dezbaterea despre caca, nu-i de mirare ca sami musca.
iti zic io c-am intalnit romani care puteau mai ceva ca un hoit.

nu putoarea e baiul, aia-i chestie de dermato si nici macar dom doftor nu poate ajuta uneori.
e chestia de incultura, care vine tot din discriminare si izolare a tiganilor sub pres.
mie mi-e invidio-ciuda pe ei, zau. o viata au si p-aia o traiesc CUM VOR EI. o fi bine?
(infractorii is exclusi)
#263296 (raspuns la: #262967) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ontopic - de thebrightside la: 06/12/2007 11:14:02
80 la suta din tinerii cu care am copilarit in Brasov au plecat prin 90 si ceva la furat in Italia.
erau aproximativ 20-30 indivizi din blocul meu si cele vecine.
NICI UNUL NU ERA TIGAN!
#263297 (raspuns la: #263296) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tiganii,aurul si diamantele.... - de SAMI_DIAMANTUL@YAHOO.COM la: 06/12/2007 11:24:10
De ce sa nu dati drumul la comentariu?Este doar o replica a adevarului!Daca nu-l vad comentariul asta al meu...s-a terminat cu comentariile mele.Si niciodata n-o sa mai aveti ocazia sa ma mai prindeti prin cafeneaua voastra.Oricum va iubesc pe toti.Misto?Daca vreti va citesc biblia pe tiganeste,sa vedem cine are dreptate!Gàleamtar,serestar,sucar...harisel
#263298 (raspuns la: #263294) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gàleamtar,serestar,sucar...harisel - de thebrightside la: 06/12/2007 11:29:53
daca ne-ai injurat... sa-ti fie de bine! :)))
macar n-am inteles! :D
#263304 (raspuns la: #263298) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zami! fratele meu tuciuriu... - de proletaru la: 06/12/2007 12:02:42
manca-ti-as tie gura aia aurita!
"[...] lipseste cuvertura sociala [...]"
... e coviltiru' frate!

covertura e aia cu care te-nevelesti can' esi din baie!... lighean, vroiam sa zic!
faza cu historia e din manualele alea jegoase. nu mai ceti ce arunca boerii estia la maculatura. meri la beblioteca ca e carti acolo.
cum unde e beblioteca?... e haia mare cu coloane si statui. nu-i bah aia cu bedoane da phlastic si strecuratori.... aia e phiatza!
#263309 (raspuns la: #261694) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 07/12/2007 10:01:58
Bae, bre!
#263614 (raspuns la: #263309) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tiganii,aurul si diamantele.... - de SAMI_DIAMANTUL@YAHOO.COM la: 08/12/2007 14:12:34
proletarule ai raspunsuri de analfabet.Pielea ta, nu cred ca face doi banuti!Noi care ne-am stabilit aici in lumea asta straina de Romania avem o cuvertura sociala perfecta.Daca tu locuiesti in Romania imi dau seama abia acum de reusesti foarte greu sa ai apa calda si sapun.In privinta bibliotecii!ce-as putea sa-ti spun ?Sant tigani care te depasesc cu zece ani lumina
si din punct de vedere cultural cat si financiar.Ai vorbit de ceva "coviltir"Afla
de la mine ca sant tigan de satrà cu obiceiurile si cultura de odinioara!Cred ca au trecut o suta de ani de cand ai mei, au vandut carutele.Pot sa-ti enumar pe degete changementul care l-am facut!In loc de caruta am trei masini.Am un Citroen C5,Ultimul model de Laguna RENAULT 2,ce-a de-a treia este BMW SERIA 7,asa ca despre carute si "bedoane de plastic"s-ar putea spune ca le descrii din propia-ti experienta.Ai grija proletarule sa nu-ti iasa picioarele afara din cuvertura ta sociala.
#264015 (raspuns la: #263309) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zami, bros! - de proletaru la: 08/12/2007 16:11:39 Modificat la: 08/12/2007 16:14:09
gata bre, ma conformez.
acu ca mi-ai dat o lectie, imi bag mintile in cap!
o sa fac si io cerere la primarie pentru apa calda. sapun mi-a luat o vecina din mila. iti dau adresa, poate imi trimiti si tu niste "Duru".
mai am niste prieteni pe aici si vreau sa le dau si lor ca sa nu-mi taie fashul:picky 2 bucati, intruderu 2 bucati, latu 2 bucati. la fete doar cate o bucata, ca ele nu se murdaresc asa tare.
m-am apucat azi de alfabetizare, stiu ca am cativa zeci de ani lumina ca sa te ajung din punct de vedere cultural. ma baga unu la scoala direct intr-a treia. misto! asta e! cumva cumva oi ajunge la jumate pana mor.
ma bucur ca ai schimbat carutza. e un mare pas spre progres!
multumesc pentru amenintari, acum stiu cum ai "cumparat" masinile!
#264029 (raspuns la: #264015) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de alex andra la: 08/12/2007 16:15:03
Ce-i aia "zami, bros !" ?:)))
#264030 (raspuns la: #264029) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex - de proletaru la: 08/12/2007 16:19:35
il cheama Sami si "bros" e jargonul de la "brother".
Eu ii zic Zami, ca sa "fiu" de-al lui si sa nu creada ca il discriminez.
#264031 (raspuns la: #264030) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole:))) - de alex andra la: 08/12/2007 16:27:49
Credeam ca-i vorbesti tiganeste:)))))))))
#264033 (raspuns la: #264031) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tiganii,aurul si diamantele.... - de SAMI_DIAMANTUL@YAHOO.COM la: 08/12/2007 18:34:49
daca ai intrat direct intr-a 3-a,ai facut un mare progres!eu cred ca s-a dat blat la director sa te primeasca...daca vrei sa stii cum am cumparat masinile, intra pe googles mistocles,cu numele meu Samson regele bijuteriei.Abia atunci ai sa-ti dai seama cu cine vorbesti.Parerea mea este ca din cauza foamei esti cam stresat,daca vrei da-mi adresa si-ti trimit niste calciu-sandoz intravenos,ceva sapun duru,niste imbracaminte de la caritas,prezervative si daca vrei si 2000 euro prin Wester...poate ca asa nu mai jignesti minoritatea mea!!!)imi pun intrebarea daca in afara de critica la adresa tiganilor,mai ai si alte calitati?Fii foarte atent cum critici si ce vorbesti!pot sa-ti deschid un proces la Strasbourg,cu despagubiri morale de 1 000 000 euro si nu stiu daca te-ai simtii santajat s-au amenintat,atunci cand castig un proces legal printr-un tribunal international.Ceea ce faceti voi,tu si colegii vostrii se numeste "rasism"si asta se condamna frate!!!credema ca am bani suficienti ca sa platesc un avocat.Si daca vrei sa mai cunosti un mare secret...nu sant tigan!sant roman nascut dintr-un tigan....
#264038 (raspuns la: #264029) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sami - de andre_ la: 08/12/2007 19:09:00
nu sant tigan!sant roman nascut dintr-un tigan....

wooooow !
Si gramatica unde NU ai invatat-o? Sub coviltir?
#264041 (raspuns la: #264038) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tzigane!! - de Horia D la: 08/12/2007 20:06:47 Modificat la: 08/12/2007 20:16:53
am anulat ce am scris, nu de alta dar nu meriti raspunsul meu.
#264056 (raspuns la: #264015) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami - de zaraza la: 08/12/2007 20:28:12 Modificat la: 08/12/2007 20:29:33
eu sunt impresionata, nu pentru ca ai trei masini, ci pentru ca ai reusit prin munca ta, intr-un domeniu in care e greu sa reusesti la prima generatie. te-am cautat pe google si vaz ca esti un bijutier de marca. respectele mele!

zaraza
#264058 (raspuns la: #264038) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre valoare - de proletaru la: 08/12/2007 21:24:38 Modificat la: 08/12/2007 21:27:27
vad ca te-ai ambalat nu gluma!
de unde ai dedus matale ca eu ti-am jignit nemu?
in fine asa sunteti voi, ca negrii in america, daca vi se spun unele adevaruri, va frecati dupa ureche si incepeti sa urlati ca sunteti jigniti si dicriminati. vad ca moda a ajuns si aici!
n-a vorbit nimeni de jigniri si rasism in afara de tine. pot sa vorbesc ce vreau si cand vreau. nu ma intereseaza nici daca esti alb sau negru, roman sau tzigan. sa fii sanatos! ma intereseaza cum vorbesti si ce scoti din cap. atat. la capitolul asta stai prost, indiferent cati bani ai. n-ai observat ca rasa nu conteaza aici pentru ca citesti pe diagonala si intelegi ce vrei tu.
te felicit pentru ceea ce faci, ce produci ca bijutier dar sincer, mi se rupe de bogatia si fala ta. sunt putred de bogat in comparatie cu tine. ce as vrea, e sa fac si eu in domeniul meu lucrurile frumoase pe care le faci tu ca bijutier. dar asta nu conteaza in discutia asta. tu aduni masini, case, bijuterii... noi aici adunam altceva, mult mai valoros.
scopul nu e sa ne arati bogatiile tale materiale, nu ai unde sa le indesi pe site ci incearca sa iti aduci contributia la ce se face aici. nu poti? nu e nici o suparare. sunt atatea locuri in care poti sa vorbesti lucruri care te intereseaza.
haidi pa!
#264068 (raspuns la: #264038) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proletarule - de Horia D la: 08/12/2007 21:32:44
nu-ti pierde vremea sa raspunzi tziganului, ca nu ai cu cine vorbi
#264070 (raspuns la: #264068) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...