-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Propunere de concurs


de a399 la: 31/01/2006 05:42:00
modificat la: 04/02/2006 12:32:35
voteaza:
Concurs avand ca subiect anecdotica culturii romanesti

Propunere:

Deoarece foarte multe lucruri legate de limba si cultura romaneasca risca sa ramana uitate, propun un concurs care sa reaminteasca aspecte mai putin cunoscute ale limbii si istoriei romanesti, un concurs care sa starneasca interesul celor care participa nu numai prin ineditul intrebarilor si raspunsurilor corecte ci si prin partea anecdotica. Concursul va consta din cateva serii de cate 10 de intrebari la care sunt asteptate raspunsurile corecte si indicarea bibliografiei cand e cazul.
Pentru exemplificare:

Intrebare:

Din ce limba si in ce imprejurari istorice a patruns in limba romana cuvantul “misto”?

Raspuns corect: Regele Carol I a incercat modernizarea tarii prin aducerea unui numar mare de mestesugari din Germania. Multe cuvinte de origine germana au intrat cu aceasta ocazie in limba romana si au ramas neschimbate pana astazi (surub, saiba, foraibar, etc). Primii fotografi germani adusi in Bucuresti au venit in contact cu o societate ierarhizata, in care barbatii din inalta clasa purtau cilindru si baston. Fiecare era intrebat cum vrea sa apara in fotografie: cu baston sau fara (in limba germana: mit Stock =cu baston; iar ohne Stock= fara baston.

Mit Stock a insemnat atunci “de categoria intaia” Cum am zice azi: Vreau o poza “misto”! Evident si cuvantul mistocar tot de acolo vine: din limba...germana, nu din tiganeste cum cred unii.

Si acum intrebarile propriu-zise:

1). In perioada domniei imparatesei Maria Tereza, fiul ei, viitorul imparat al Imperiului Austriac Iosif al doilea, , a facut o vizita in diverse tinuturi ale imperiului cu scopul de a-si cunoaste viitorii “supusi”. In Nordul Transilvaniei a fost uluit sa constate ca intelege mult din ceea ce vorbesc taranii datorita faptului ca el invatase ca adolescent limba Latina.
Cu ocazia acestei vizite el a dat numele a patru comune atribuind fiecareia din cele patru commune cate un cuvant din propozitia: “Te salut mica nepoata a Romei”. Numele a ramas pana azi neschimbat cu exceptia unei singure litere din textul latin.

Care este numele celor patru comune (care exista si azi)?


2). Care este originea cuvantului “Damaroaia” (numele unui cartier din Bucuresti)?

3) In romanul “Groapa” scris de Eugen Barbu actiunea se petrece in “Groapa Lui Ouatu”. Cine a fost acest Ouatu?

4). In istoria principatului Moldova timp de doua secole cel putin domnitorii au considerat teritoriul Pocutiei ca facand parte de drept din Moldova. Pocutia nu era locuita de moldoveni. Care au fost cele doua evenimente istorice care au determinat aceasta pretentie teritoriala?

5). In secolul XX in perioada regalitatii, in Romania stirile importante erau transmise in comune prin intermediul telegrafului si apoi preluate de un functionar care batea toba ca sa atraga atentia satenilor si care apoi striga cat mai tare mesajul. Acest personaj transmitea de obicei ceea ce intelegea el: de exemplu intr-o comuna din Ardeal venind mesajul de la “centru”: “toata lumea sa-si curete santurile ca vine in vizita regele cu augusta sa mama”, cel care a transmis mesajul l-a prezentat in interpretare proprie: “Toata lumea sa-si curete santurile ca vine regele si-n August muma-sa!”(caz real povestit de batranii unei comune).

Cum se numea in Ardeal persoana care transmitea stirile?

6). In timpul primului razboi mondial, cand trupele germane se apropiau de Bucuresti, Parlamentul Romaniei s-a intrunit de urgentza ca sa decida unde va trimite Tezaurul tarii pentru a fi ferit de trupele germane. La insistenta clerului ortodox s-a luat decizia ca destinatia sa fie Moscova, pentru ca rusii erau considerati “fratii nostrii de credinta”. Conform literaturii epocii, s-au incarcat in graba mare 72 de vagoane cu rezervele de aur ale tarii , cu toate monedele domnitorilor romani si cu documentele importante istorice , dupa care a urmat o slujba de binecuvantare a trenului (mai bine zis un prohod, daca judecam dupa ce s-a intamplat ulterior) si convoiul a plecat spre Moscova fara sa se faca nici macar un inventar al bunurilor trimise!!.

La sedinta Parlamentului care a decis destinatia finala (curat finala!) a tezaurului,, a mai existat o propunere sprijinita numai de o minoritate din parlamentari.

Care a fost a doua destinatie posibila, luata atunci in considerare dar respinsa pe motiv ca din punct de vedere religios ea nu implica “frati de credintza”?

8). In ce imprejurare istorica a intrat in limba romana cuvantul “fraier” si ce insemna initial?


9). Unul din cei mai cunoscuti specialisti in istoria miturilor si religiilor alaturi de Mircea Eliade, profesorul G.Campbel, a inregistrat un ciclu intreg de conferinte despre mituri si religii, in care a dezbatut si soarta Tezaurului de la Pietroasa. Potivit expunerii lui, tezaurul a fost topit in Uniunea Sovietica si ar fi fost o pierdere totala daca un anumit muzeu important nu ar fi facut o copie inainte de trimiterea la Moscova.
(P. Cambel credea ca toate exemplarele aparute ulterior sunt copii ale copiei effectuate de acest muzeu), Indiferent care este adevarul in aceasta privinta, o copie exacta a tezaurului exista si acum la acel muzeu.

Despre ce muzeu este vorba?

10) Din ce motiv Bucovina a fost numaita initial Cordunul?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: