-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Van Goethem şi justiţia


de ampop la: 01/02/2006 12:50:00
modificat la: 04/02/2006 12:36:42
voteaza:
La ora la care scriu întreaga mass media românească este în fierbere după ce cei şapte juraţi ai curţii marţiale americane au decis ‘not guilty’ privitor la capul de acuzare privind uciderea din culpă a regretatului Teo Peter. Incerc să arunc într-un colţ filoamericanismul meu izvorât din educaţie şi din experienţa de viaţă. La fel să uit de rock-ul tinereţelor mele cu Compact şi Teo. Să privesc oarecum detaşat problema.
După cum se ştie, practica judiciară română aplică în majoritatea cazurilor de ucidere din culpă prin accidente de traffic, pedeapsa închisorii cu suspendare. De aici şi pedeapsa aplicată cu suspendare soţiei senatorului Păunescu sau colonelului Bernevig, şeful pe atunci al direcţiei de informaţii militare, care au ucis 3, respectiv 5 oameni. Ştiu prea bine că nici “pulimea”, cum zicea un “clasic” nu se poate plânge, deoarece şi în cazul cetăţeanului de rând, de regulă pedeapsa este tot cu suspendare. Mai puţin situaţiile de concurs cu consum de alcool peste limita infracţiunii, de 0.8 la mie.
Se pune astfel întrebarea, dacă superiorii lui Van Goethem acceptau să fie judecat în România, el primea cu maximă probabilitate tot închisoare cu suspendare, de ce nu au făcut-o? Ce i-a împiedicat să o facă? Nu este vorba oare de o lipsă de credibilitate a justiţiei româneşti? Lipsă de credibilitate concretizată mai deunăzi în acordarea de azil politic lui guru Grieg sau lui Severin Tcaciuc (pe cale să şi-l obţină în Austria). Ce îi face oare pe ceilalţi să considere că persoanele în cauză nu ar avea parte de o judecată dreaptă, imparţială? Aici rămâne problema esenţială de rezolvat pentru autorităţi şi “sistemul” românesc. Nu doar “imagine” ci garanţii ferme ale democraţiei şi corectitudinii.
Pe de altă parte nici românii să nu se aştepte la miracole sau perfecţiune din partea sistemului American, căci şi juraţii sunt oameni, nu Einstein sau Superman, după cum şi-ar închipui proamericanii. După cum sunt administrate probele de către procuror şi avocat, aşa şi decizia. Subiectivă sau nu.
Cu toate acestea, judecăţi generalizante, prin care se invocă faptul că America se şterge la cur cu o ţară de “babuini” sau “băştinaşi” sălbaţici cum îi denumea pe români cu un patos extrem CTP nu se pot face. Modul subiectiv de abordare a problemei de către mass media românească, care transformă un caz nefericit de administrare a justiţiei, într-o problemă de mândrie naţională îmi aminteşte de stereotipul anti-imperialist încetăţenit în mentalul multora. Poate aceşti formatori de opinie îşi trag seva profundă antiamericană ce izbucneşte ori de câte ori este posibil, dintr-o viaţă îndelungată după cortina de fier, unde vârnd-nevrând li s-au spălat creierele prin propagandă, poate din pur subiectivism sau de ce nu, ca “misiune” a unor organe specifice.
La fel de hazardant este de a blama “in corpore” de corupţie justiţia română.
Să sperăm că totul se va rezolva încet şi sigur, după ce şi din această justiţie română vor fi trecuţi spre pensii mari şi călduţe, cu botoşei groşi şi ceai de tei, toţi “lucrătorii” sau “colaboratorii” ce-şi fac veacul, amestecând actul de justiţie cu actul de informaţii
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


Mai întâi îţi dau dreptat - de Simeon Dascalul la: 06/02/2006 14:02:14
Mai întâi îţi dau dreptate: CTP are accese jenante de filo-rusism, cel puţin aşa se vede în „Cap şi pajură”. Şi cu asta se sfârşeşte acordul nostru

„practica judiciară română aplică în majoritatea cazurilor de ucidere din culpă prin accidente de traffic, pedeapsa închisorii cu suspendare”
Întotdeauna e aşa? Chiar şi când ucigaşul nu-i nevastă de senator? Credeam că, în cazuri normale, de egalitate naţională şi socială a implicaţilor se dă totuşi un verdict corect în funcţie de cine poartă vina accidentului. Că de n-ar fi aşa mi-ar fi foarte uşor să iau maşina lui taică-meu şi să pândesc când trece strada un individ ce mă nervează. Îmi aduc şi nişte prieteni ca martori şi zic la tribunal şi zic „Dom’judecător, ceasu’ rău! Io nu eram băut, n-am vrut să dau peste el, da’ n-am avut ce face că mi-o apărut brusc înainte, uitaţi, să zică şi băieţii.”

„Nu este vorba oare de o lipsă de credibilitate a justiţiei româneşti?” Se pare că americanii n-au încredere nici în Curtea Penală Internaţională, unde ar fi fost normal să ajungă toate cazurile astea. Nu vor ca oamenii lor să păţească ceva fiindcă or dat cu maşina peste câţiva „babuini”.

„Pe de altă parte nici românii să nu se aştepte la miracole sau perfecţiune din partea sistemului American, căci şi juraţii sunt oameni, nu Einstein sau Superman” – deci să nu le cerem prea mult unor juraţi, că şi ei îs oameni, n-or să se surmeneze încercând să stabilească vinovatul într-un proces. Atunci ce dracu’ caută acolo? În cazul ăsta nu numai juraţii poartă vina, întregul proces a fost o bătaie de joc, din care a reieşit că mortul a decedat de moarte bună sau s-a dat singur cu capul de trotuar.

A stârnit atâtea valuri fiindcă nu-i doar „un caz nefericit de administrare a justiţiei”, o eroare judiciară cum se întâmplă peste tot, ci o ieşire la suprafaţă a consideraţiei adevărate a americanilor vizavi de restul indivizilor, fie ei şi aliaţi din patria lui Dracula. Genul ăsta de sentinţe îi aşteaptă pe toţi americanii care au avut ghinionul să se trezească cu un babuin sub roţi. O bătaie de joc crasă care a arătat cât valorează România pe plan internaţional. Şi aicea-s de acord cu CTP. Suntem pxxxxe pe plan naţional şi babuini pe plan internaţional.

„La fel de hazardant este de a blama “in corpore” de corupţie justiţia română”. Tu te-ai duce la tribunal fără nici o îndoială având încredere că neamul demnitarului care ţi-a lichidat familia va fi pedepsit? Eu n-aş mai acorda justiţiei prezumţia asta de imparţialitate. Singura variantă pentru un individ obişnuit care are de-a face cu făpturi superioare - social sau naţional - este să-şi facă singur dreptate.
#104268 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga Simeon, - de ampop la: 06/02/2006 17:02:31
Mai intai as vrea sa-ti spun ca din nefericire in realitate aceasta este practica instantelor din Romania privitoare la uciderea din culpa in accidente de trafic.Am uitat sa-l amintesc pe Ilie Ilascu, moldoveanul PRM-ist care a ucis si el un batran. Iti inteleg si impartasesc temerile privind judecarea impartiala a unui demnitar, om al "sistemului", in speta expusa de tine. Sa ne fereasca Domnul sa fim pusi vreodata in asemenea situatii sa ne facem "dreptate singuri', sa fim un fel de "vigillante". Dar mijloacele rationale si juste implica intotdeuna lupta dupa regulile de joc, chiar daca apelezi in ultima instanta la foruri internationale.Toate cele bune,
Mario
"Think, think, think..." Winnie the Pooh
#104284 (raspuns la: #104268) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ştiam - de Simeon Dascalul la: 07/02/2006 18:01:31
numai de Carmen Păunescu
ai vreun link la articole despre celălalt caz?
#104481 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ilascu a tue... - de ampop la: 08/02/2006 07:16:47
Un link pentru Ilascu ... si alti parlamentari:
http://www.bucarest-matin.ro/ARHIVA/2001NOI/1316rom.html
Mario
"Think, think, think..." Winnie the Pooh
#104548 (raspuns la: #104481) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: