-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

de veghe in lanul cu secara pestrita


de Ciprian Marza la: 06/02/2006 18:34:00
modificat la: 12/02/2006 12:23:53
voteaza:
E prima mea incercare de a trimite un text...eram decis sa trimit un mail domnului andrei plesu, insa dandu-mi seama ca sunt penibil, am preferat sa-mi spun oful aici.
Mi- am luat numarul nou al "Dilemei vechi" si eram necajit de preocuarea excesiv tragica a domnului Mandruta despre intamplarea cu chinezul devorat dse caini, in Bucuresti. Cel mai mult ma frustra ingrijorarea dansului vis-a-vis de ponegrirea imaginii Romaniei in lume datorita titlurillor din presa mondiala referitoare la acest caz.
...si stau si ma intreb: daca atat pot vedea strainii i9n noi, ca popor, inseamna ca, inainte de toate, ei au o problema de "brand fara fond", de senzational, mai acuta decat noi.
Cred insa ca, cel putin dupa '89, am inceput sa folosim si noi tactica hibridului aur-noroi atat de draga lor. Anume cum vad eu lucrurile: desi nu am calatorit niciodata in afara tarii, cunosc francezii din proza lui Zola. Nu stau sa ma intreb cat de naturalist e scriitorul, insa ii recunosc vederea ascutita capabila sa ofere o fresca sociala de ansamblu a Frantei. Il regasesc in doze infinitezimale in foarte multi gazetari romani a caror principala ocupatie e sa redea imaginea de ansamlu a tarii noastre prin "mici fragmente de neant", prin exemple cu valoare de discutie de carciuma cu pretentie de generalizare in exces, prin mondenitati de tot soiul, gata oricand sa ofere stari de anxietate bacoviana cititorului, care, se pare, gaseste ca fiind de ajuns astfel de diversiuni prozaice, pentru a-si asigura rolul de "mai bun decat altii", de exponent plenipotential al superioritatii neparticiparii la acest circ cu actori de bulevard.
Autorul articolului cu pricina vorbeste despre "mila crestina, care nu vede mai departe de gestul simplu de a-i da de mancare (cainelui) si de a-i prelungi viata cu inca o zi". Aceasta fraza mi se pare revelatoare pentru tipul acesta de a fi si a nu fi in rahat in acelasi timp: "mila crestina" e vulgarizata, banalizata, considerata depasita pentru un intelectual de talia dansului; gestul e cumva podul de trecere (verticala) inspre mocirla in care se regaseste viata ca rezultat al prelungirii hranei.
Poate ca nu e chiar potriovit comentariul meu, insa mi se pare la fel de tragic faptul ca in conceptia ta despre viata (chiar si a unui caine) nu se regaseste altceva decat nimicul propriei vietuiri. Sau poate pragmatismul acesta urban nu are nevoie de sentimentalisme si principii desuete. Insa tot tu vii si spui ca, ce-i drept, cand a fost vorba sa fie ucisi acesti caini, ai protestat din motive umanitare. Deci faci aceleasi greseli pe care le-am facut eu in analiza textului tau, si pe deasupra, faci ca mesajul sa fie un mare NIMIC: adicatelea daca s-ar putea ca ei (cainii) sa fie lasati pe ici pe colo sa moara de foame, sa mai si zaca putin caci, deh, sunt caini, nu sufera, sau n-au cuvinte sa ti-o spuna, pentru ca la nivelul la care ai ajuns tu nu poti intelege ca tocmai de aceea sunt mai buni decat noi, pentru ca nu batjocoresc fara sa simta lumea in cuvinte, ci fiecare mioscare a lor vorbeste mai mult decat latrii matale despre imagine, brand, umanitar sau, mai bine zis, plagiator aparent viu al un compromis intre trandavia (confort, securitate) umana si bestialitatea animalica.
In vremea asta, cat ai pierdut-o crezand ca gandesti sau simti (nici tu nu stii) acuzand poporul ca e asa cum te vezi tu in ochii lui, puteai sa te gandesti ca, poate, doctrina aceea crestina atat de "simpla" spune ca omul a fost creat din pamant, nicidecum ca a evoluat (mai mult sau mai putin) din animale, si ca, poate, vietuind atat timp impreuna cu acestea, le-a "furat" cate putin din caracter si ca fiecare din noi suntem o suma nefericita a ceea ce am furat. Si poate, de aceea dorea Cioran o reintoarcere spre "inceput", o uitare pe cat de totala, pe atat de profunda, inspre nimicul din noi. Asa am deveni corporal goi si transparenti, si am putea privi unul la celalalt si ca am vedea, iar ceea ce am vedea ar fi sufletele.
Te rog, te imploooor, nu te mai chinui impreuna cu altii sa croiti perdele pentru termopanele ochilor oamenilor, incearca mai bine sa vezi ce ai luat si de la ce animal, altfel, in degringolada asta, si tu si eu suntem sortiti sa murim si nimeni nu o sa ne arunce o coaja de paine, chiar daca "cei ce vad" ne simt ca suntem caini, dar nu vor sa ne omoare, ci doar sa nu mai se oglindeasca in noi, iar celor dintre noi cararora le vor arunca mancare le vor multumi ca au acceptat sa se admire prin oglinda noastra.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...