-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Nutritia


de anuk31 la: 07/02/2006 12:31:00
modificat la: 22/07/2006 19:07:39
taguri: Diverse 
voteaza:
Nutritia cuprinde elemente precise, stiintifice, legate de nevoile organismului.Alimentatia este o arta ce introduce si elemente empirice, legate de aspectele subiective ale procesului, corelate cu individul.
D.p.d.v. fiziologoc: alimentatia = introducerea din mediul exterior a compusilor necesari pentru desfasurarea normala a proceselor metabolice.
Din ansamblul de subst. pe care natura le pune la dispozitie, omul le selecteaza pe cele care sunt identice cu compusii proprii.Acestea se numesc substante nutritive, nutrienti sau trofine. Ele sunt: Proteine, Vitamine, Substante minerale, Lipise si Glucide.
Fiecare individ, în functie de particularitatile sale legate de vârsta, sex, activitate, stare fiziologica, conditii de viata, are anumite nevoi de trofine. Aceste necesitati sunt , în general, fundamentate stiintific si determina impartirea indivizilor, respectiv a populatiei, în grupe de consumatori , pentru care sunt atribuite anumite cantitati de substante nutritive necesare .Aceste cantitati sunt norme de consum alimentar si stau la baza alimantatiei, productiei alimentare, comertului cu alimente.Aceste norme au caracter national si sunt elaborate luându-se în consideratie potentialul economic al tarii , particularitatile de alimentatie, precum si recomandarile elaborate de organismele internationale care se ocupa cu probleme de alimentatie.
Substantele nutritive de care organismul are nevoie sunt administrate sub farma de alimente.
Cantitatea de alimente consumata în 24 de ore are valoare alimentara.
In organizarea alimentatiei unei populatii se iau in consid. o serie de aspecte privind functiile alimentatiei.
*In primul rând, alimentele consumate trebuie sa furnizeze componentii care contribuie la constructia celulelor- tesutului- organismului ( subst. cu rol plastic: P=proteine, L=lipide, G=glucide)- functia plastica; si minerale.
*In al doilea rând, alimentele trebuie sa furnizeze sb. nutritive pe baza carora organismul îsi procura energia; aici e vorba de G,L si P= functie energetica.
*In al 3-lea rând, alimentele trebuie sa furnizeze comp. care dirijeaza , controleaza transformarile metabolice care au loc în organism si compusii pe care organismul nu-i poate sintetiza= rolul de furnizare de comp. biologic activi.
Aptitudinea alimentelor de a hrani organismul reprezinta una din laturile calitative ale alimentelor: valoarea nutritiva.
Un produs, pentru a fi aliment, trebuie sa îndeplineasca cel putin 3 conditii de baza care dau valoarea alimentara:

- valoare nuitritiva
- calitati senzoriale
- inocuitate
Valoarea nutritiva a unui produs alimentar este o însumare de caracteristici care conduc la asigurarea organismului, într-o eficienta maxima, a compusilor de care el are nevoie.Aceste caracteristici sunt:
- continutul alimentului în nutrienti : P, G, L si Sm;
- calitatea nutrientilor ( acelasi procent de P se gaseste si în carne si în legumele uscate dar, exista o diferenta neta între calitatea lor);
- raportul dintre nutrienti în aliment ( aminoacizii esentiali sunt utilizati cu eficienta max. atunci când exista în proportie apropiata de cea a P din organism);
- calitatile senzoriale ale alimentului.
Valoarea nutritiva nu poate fi exprimata numeric.

VALOREA NUTRITIVA= valoare energetica + valoare biologica


-Valoarea energetica = kcalorii
-Valoarea biologica = aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali, vitamine, saruri minerale.

In organizarea alimentatiei este foarte importanta realizarea unui echilibru perfect, continuu si dinamic intre ceea ce omul primeste o data cu alimentele si ceea ce el consuma prin transformarile metabolice specifice.. O astfel de alimentatie este o alimentatie echilibrata , rationala , corecta ; care permite pastrarea unei sanatati optime.
Pt o astfel de alimentatie trebuie urmarite mai multe aspecte ale organizarii alimentatiei:
- stabilirea cant. adecvate de alimente:- cât se consuma?;
- sa se faca o distribuire corecta a alimentelor pe parcursul administrarii ratiei alimentare a.i. organismul sa fie permanent alimentat: - când se consuma?
- Cadrul in care se desfasoara actul alimentar:- cum mâncam?

In cazul în care echilibrul alimentar este dereglat avem de-aface cu o malnutritie.

P.S.
imi cer scuze pentru forma in care am postat acest articol , dar tocmai lucrez la ceea ce s-ar vrea o carte care sa aduca informatiile de baza de care avem cu totii nevoie in nutritie.
Va rog sa imi comunicati parerile voastre legate de limbajul folosit: daca este accesibil sau prea "tehnic"!
cu MULTUMIRI,
anuk
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


Intarziere - de rast la: 10/09/2006 11:41:43
Am gasit abia acuma acest subiect.
Problema nutritiei m-a interesat si ma intereseaza f. f. mult si pe mine.
Daca te mai intereseaza subiectul, putem discuta pe tema asta.
Iar pentru inceput o sa-ti spun o idee:
In organism mai exista o sursa de glucide... Muschii scheletici "desfac" o molecula de glucoza in doua molecule de acid lactic, cu eliberare de energie. Moleculele de acid lactic sunt transportate la ficat, unde sunt din nou, "re-compuse" intr-o molecula de glucoza.
Glucoza este, astfel, repusa in circuitul sanguin si transportata acolo unde organismul are nevoie.
#144527 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anuk - de latu la: 10/09/2006 10:05:51
Formularile depind in mare masura de cercul de cititori caruia i te adresezi. La fel de important e contextul din care pasajul este extras, adica din introducere sau din partea deatilata.

Unui public larg, i-ar lipsi in acest pasaj, cred, puntea de acces la materie "Ce tre' sa mananc pentru a asimila aminoacizi?" si poate si rabdarea de a citi pana la sfarsit, avand in vedere articolele mult mai accesibile din revista preferata pentru femei.

Daca intentionezi sa te adresezi unui cerc stiintific, atunci parerea mea cu privire la text, nu te-ar ajuta cu nimic.

__________________
Things to do today: 1) Get up; 2) Survive; 3) Go back to bed.
#144539 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de anuk31 la: 11/09/2006 19:46:48
multumesc pentru ca ai citit, in primul rand!
In ce priveste textul, este forma incipienta care ar trebui sa faca un fel de introducere la carte. In cuprins se fac referiri la fiecare categorie de nutrienti in parte si la sursele din care pot fi procurati. Ca fapt divers, cred ca toata lumea ar trebui sa stie de ce se adauga, pe vremuri, soia in salam si ca faptul asta era un lucru bun !
Cartea se vrea un material de informare pentru publicul larg, interesat de rolul alimentatiei si al alimentelor in organism. Nu doresc sa scriu pentru specialisti pentru ca nu sunt in masura si, la randul meu, am studiat lucrari de specialitate si carti scrise de specialisti!
Mai doresc ca fiecare parinte sa constientizeze, daca nu pentru el , macar pentru copii, pericolul pe care il reprezinta aditivii alimentari(E-urile) si sa stie ce ar trebui evitat.
Recitind acum textul mi sa pare cam greoi pentru un public neinstruit in domeniu si cred ca trebuie sa lucrez muuuult la el!
Astept oricand sugestii CU PLACERE!
#144704 (raspuns la: #144539) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rast - de anuk31 la: 11/09/2006 19:46:48
Nu numai ca ma intereseaza, dar kiar ma preocupa subiectul! Ma preocupa ca si consumator ,dar si ca specialist in domeniul productiei de alimente. La noi nutritionistii specialisti pot fi doar medici si eu vreau sa prezint nutritia din punct de vedere al celui ce produce si consuma alimente, punand accent si pe lucruri cunoscute din productie, asa-zisele "practici neortodoxe". Ca lumea sa afle ca o eticheta nu face cat o mie de cuvinte" cicat o mie de minciuni prin omisiune!
Si eu am dorit sa aflu mai multe despre nutritie , cu vrema in urma, si mi-a fost greu sa gasesc carti pe subiect la noi in tara.
Ma ingrijoreaza lipsa oamenilor de cunostiinte despre alimente si mai ales ignoranta lor in acest sens!
Multumesc pentru precizari!

#144706 (raspuns la: #144527) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: