-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ce face din ceva...arta?


de vise la: 10/02/2006 04:13:00
modificat la: 12/02/2006 17:32:46
taguri: Arta_si_Cultura 
voteaza:
Cine spune ce insiruire de note muzicale ar fi arta si de ce?
Cine-mi poate defini nota artistica dintr-un tablou?
Ce face dintr-un roman o opera de arta ..ce ar insemna un roman bun?..clasic in sensul de "exemplar"?
Iata..de exemplu mereu m-am intrebat..poate din ignoranta.. din lipsa de instruire in ce rezida calitatea unui tablou.."Gioconda" ..de exemplu ca personaj hipercunoscut...de ce e atat de misterioasa?
de ce zambetul ei fascineaza?
"Coloana infinitului" ..de ce e o scuptura geniala?...genialitatea ei consta in caliatatea ei ca si sculptura ..sau in filosofia inmortalizata in ea?
De ce manelele sunt anti-muzica?...linia melodica e "scartaitoare"?..sau doar versurile?
Care ar fi argumentele logice ce ar putea explica "gusturile" in materie de arta?
Ne nastem cu gustul pentru arta ..sau il dobandim educandu-ne intr-o directie mai mult sau mai putin impusa?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (13):


ce e arta - de zaraza la: 12/02/2006 19:35:45
sau "ce face din ceva arta" pot sa-ti spun ca e o intrebare care a chinuit omul dintotdeauna si la care inca nu s-a gasit un raspuns argumentat logic. probabil ca exista un motiv pentru asta.

zaraza
#105414 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
arta? - de cosmacpan la: 14/02/2006 09:30:07
salut Vise,
intrebarea ta este mult mai grea decat tot pamantul care se sprijina de umarul lui Atlas. in primul rand putem vorbi despre creator, despre visele lui, despre temerile lui, despre spaimele lui, despre modul in care el percepe viata, realitatea, omenescul si transcedentalul. dupa care ajungem la consumator, privitor, spectator. aici greutatea este la fel de mare in a imparti lumea pe categorii. ne place sau nu place pentru ca asa am conditionati. cand aceasta conditionare de impleteste cu ceea ce ne place (launtric, feeling) atunci se naste entuziasmul in a povesti despre ceea ce am vazut, auzit, pipait. deabia de acum incolo intervine liderul, formatorul de opinie. un lider de opinie (formator de opinie) creeaza un curent care poate pune in valoare sau poate desfiinta (pentru un timp) o lucrare, o creatie. deci opara de arta atre dubla paternitate: creatorul fizic al ei si liderul de opinie care o pune in valoare. exemple in acest sens sunt o multime, plecand de la banalul haute-cuture si trecand prin toate saloanele celor sapte surori. a placut cuiva in mod deosebit sfinxul care de la Napoleon incoace face sute de fani anual? muzica lui Strauss a fost timp de generatii doar muzica pentru plebe si saloanele ei, dar concertul de 1 ianuarie i-a schimbat statutul. rock-ul si R&B au fost motiv de aprige dispute la inceput, capela sixtina a fost sute de ani doar locul unde se oficiau ceremoniile papalitatii, fara a fi pune in valoare munca, efortul, si samburele de geniu al pictorului. fiecare avem lista noastra de preferinte muzicale, literare si de alta natura. Dansul, baletul, miscarea trupului (intre paranteze trupul uman mi se pare de departe cea mai reusita opera de arta) au fost ele cotate la adevarata lor valoare? se face greu diferenta dintre experiment si canoane, conservatorism. Oratoria poate aduce la suprafata perle efemere caci un discurs isi pierde stralucirea foarte repede. privind la Umberto Eco sau la Dan Brown vedem ce furii au dezlantuit cu celebrelele lor romane. in orada literaturii am patruns din greseala (mi-a alunecat piciorul). cine face distinctia dintre facil si profund, dintre comercial si de valoare? cine pune eticheta de "clasic"? greu (ptr mine) de gasit raspunsul, asa ca mai bine te las sa-l descifrezi singur.
la buna auzire
#105725 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pentru mine e simplu - de hgrancea la: 14/02/2006 19:38:53
Pentru mine e simplu pentru ca accept ideea de spirit ca esenta a omului.
Nu e locul ca spun aici mai multe despre spirit... dar cei care nu il accepta nu pot pricepe nimic despre arta.
Arta nu este expresia logicii si nici a intelectului ci a spiritului... si este nemuritoare ca si el.
Arta face ca o stare de spirituala simtita de artist sa trezeasca in public o vibratie similara ... ceva asemanator rezonantei ...
Ce as mai putea adauga...

--------------------
Horia Grancea
hgrancea@yahoo.com
#105872 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ce face din ceva...arta? - de Pasagerul la: 14/02/2006 21:41:33
Geniul
--------------------------------------------------
My formula for living is quite simple. I get up in the morning and I go to bed at night. In between, I occupy myself as best I can.
Cary Grant
#105934 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
foarte concis..sau doar ..scurt? :) - de vise la: 15/02/2006 09:41:50
Pasagerule ...poti dezvolta?
...sau ,mai bine zis vrei?
#105981 (raspuns la: #105934) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
arta.. - de loria la: 15/02/2006 09:41:50
a defini arta....indraznesc sa afirm un paradox...cred ca arta este stiinta suprema , logosul care guverneaza....restul e pupila noastra dilatata in incercarea de a patrunde ...acel nepatruns insetat de sine insusi (vorba poetului..) cu vocatia certitudinii...fie ea din aripa unei zburatoare ori dira unui melc......ooooo , dar subiectul e vast ! ...pina atunci Sf Valentin sa va ocroteasca !...
#105989 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
o definiţie cam stupidă - de Simeon Dascalul la: 17/02/2006 14:57:53
dar în genere valabilă ar fi că arta e ceea ce se declară ca atare în lucrările de specialitate consacrate

oricum de la Marcel Duchamp a dispărut orice idee de definire „clasică” a arta şi încă mai de demult identitatea dintre artă şi frumos
#106640 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ce face din ceva ...arta? - de Alexandros la: 25/02/2006 00:29:41
Pentru a intelelege asta intreaba-te mai bine ce trairi i-ti provoaca tie "o insiruire de note", "Coloana infinitului" sau acel tablou "Giocanda".
O astfel de creatie, cred eu, devine arta cu cat impresioneaza mai multe persoane.
Simti ceva cand privesti "coloana infinitului"?
Daca nu ai sti cat e de celebra si cine e artistul te-ar mai impresiona asa? Coloana, sa spunem ca da,prin dimensiunea ei, insa o opera mai mica a lui Brancusi, despre care opera nu ai sti nimic, ar produce vreun impact asupra mintii tale?
O mare parte din notorietatea unei lucrari artistice e data de faptul ca parintele sau e artist.

#107817 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cand voi afla - de M a o la: 25/02/2006 00:33:03
de ce "Balada" lui Porumbescu imi tranteste de fiecare data un nod in gat, de ce "La Campanella" lui Paganini ma face sa ma intreb: "cum poate exista asa ceva", de ce "Imperialul" lui Beethoven imi face pielea de gaina, de ce "Dansul sabiilor" ma inveseleste iar "Pasarea maiastra" a lui Brancusi imi taie rasuflarea, de ce tablourile lui Picasso ma lasa cu gura cascata si limba uscata, de ce manelele imi produc literalmente greata,atunci, poate, voi fi in masura sa raspund cat de cat la intrebari...

___________________________
men shi jiao you yu xian
(Mao Tze-Dung)
#107873 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
o observatie ! - de hgrancea la: 27/02/2006 20:15:54
...ar produce vreun impact asupra mintii tale?
- din cite stiu eu arta nu se adreseaza mintii ci sufletului si trairilor sale ... stiu in ziua de azi nu se prea admite existenta sufletului ... de aceea arta devine ceva derizoriu si fals ....
tu din ce categorie faci parte ? admiti existenta sufletului sau nu ?
... din confuzia pe care am mentionat-o la inceput ma tem ca nu accepti existenta sufletului si nu prea poti simti mare lucru din arta ...
ma insel ?

--------------------
Horia Grancea
hgrancea@yahoo.com
#108496 (raspuns la: #107817) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
observatie... - de Alexandros la: 28/02/2006 14:44:42
Asa e! Ai mare dreptate. Am scris in graba si am pus mintea in locul sufletului. Dovada si faptul ca am scris Giaconda in loc de Gioconda. Normal ca arta se adreseaza sufletului. Dar nu stiu daca poate ajunge direct la sufletul unu profan. Poate ca mintea ajuta si ea la accesul artei la suflet. Cred ca ai nevoie de, macar putina minte, sa lasi arta sa-ti mearga la suflet.
#108611 (raspuns la: #108496) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hgrancea - de vise la: 28/02/2006 14:44:42
Eu accept existenta sufletului...de fapt o recunosc ,nu o accept ca pe o greutate,insa eu am pus aceasta intrebare pentru ca doream in primul rand sa aflu daca "gustul " pentru arta este unul inascut sau dobandit,sau mai bine zis in ce masura e inascut si in ce masura e dobandit,educat.Aceata ar insemna ,poate, in ce masura doar simtim arta si in ce masura am realizat niste conexiuni in mintea noastra care sa ne determine sa recunoastem ce e si ce nu e arta.Sau aceasta educatie de care vorbeam nu are legatura cu mintea ci cu spiritul?
Ajungem acum la o dicutie de genul ..dragostea vine din creier sau din suflet?Si despre subiectul asta se dicuta destul de aprins...deduci ca simpla intrebare are ca scop confirmarea propriilor mele banuieli?
Daca arta e adresata exclusiv sufletului de ce exista critici?
Insasi notiunea de critic "de arta" arunca opera in concret,ceea ce nu ar trebui,cum poti sa impui sufletului meu masura sufletului tau?

#108628 (raspuns la: #108496) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
inteligenta - de jeniffer la: 20/03/2006 19:48:42
un tablou este reusit cind iubesti si spui e frumos.in general artistii muncesc pentru a dobindi talentul si inspiratia.cunostintele despre creatiile din trecut ajuta deasemenea a intelege legile creatiei.creatia reprezinta realitatea noastra si mestesugul posibilitatea de a materializa ideile.
#112374 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...