-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Victima ...de circumstanta.


de Alexandru Urzica la: 12/02/2006 19:15:00
modificat la: 19/02/2006 17:57:01
taguri: Eseuri 
voteaza:
VICTIMA DE CIRCUMSTANŢĂ

La prima auzire, nu odată oamenii îşi spun în barbă cu un soi de părere de rău sau cu o rece resemnare: ,,Bine ar fi fost dacă şi eu aş fi avut noroc” ! Nu spun aceste vorbe numai atunci când ajung la anaghie, la limita de jos a puterilor şi posibilităţilor reale, ci le spun chiar şi atunci când le merge bine, când traiesc simplu şi frumos, în felul lor. Dar când, tot după cum le este felul, ar vrea mai mult, se simt frustraţi de soartă, nu ştiu ori nu au pe cine da vina şi ,,aruncă” vorbele în vânt, ca şi cum ei n-ar avea nici o tară ori, mai rău, nu au puterea şi ştiinţa să-şi vadă putregaiul interior.
Dincolo de această constatare aflată la îndemână, există şi o altă faţă a lipsei de noroc. Este postura aceea nesuferită când omul devine convenţional de nenorocos, viaţa lui ajungând un rezultat al circumstanţelor, al posturilor succesive în care este pus, cel mai adesea, fără voinţa lui. Posturi nedeterminate anterior care în final îi aduc în gânduri şi în vorbe umbra vineţie a nenorocului.
Cunosc un om, agreat de multă lume, cu preocupări decente şi vise lumeşti. De când îl ştiu, am găsit în el un ,,alt « eu », structurat asemănător mie, dar racordat la cu totul alte nevoi, dorinţe şi realizări, urmărind deseori aceleaşi scopuri, însă cu alte mijloace. În ciuda unei « poze » reuşite afişate în lume, avea să-l descopăr într-o proastă zi ,,dezbrăcat”, gol de formele de mucava cu care se împăunează. Iar ziua aceea a fost ziua în care, într-o problemă de viaţă şi de moarte, de devenire umană ori de regres şi ieşuare, el avea să-mi replice cu un fel de resemnare bolnavă : ,,Ştii, eu vreau să fac asta, dar dacă nevastă-mea ”...
Din acea zi nu l-am mai ascultat. Pentru că înţelegeam limpede că în ciuda aparentei noastre asemănări, o a treia persoană ( cu vocaţie nativă de obstrucţionistă ! ) nu mai putea să încapă în ceea ce ( se pare ! ), numai eu am crezut, că este un teritoriu comun. Mult timp după aceea, şi astăzi şi oricând, ,,pana de nevastă” îi stă pe buze.
Dacă în interiorul convieţuirii în doi logica simplă îţi spune că hotărârile ce-i privesc pe cei de aproape se iau în comun, în afara ei cred că rămâne valabilă individualizarea hotărârilor şi deci, punerea în valoare a fiecărei personalităţi. Este foarte uşor să te arăţi lumii sub vorbe ca acestea : ,,Ştii, eu sunt de acord, dar... zgârcita (urâta, reaua, avara, snoaba, muta, îngâmfata, ipocrita... etc.) de nevasta-mea...”
Într-o bună zi i-am spus că se victimizează singur. S-a supărat. De fapt, îi place postura. Îl avantajează. Şi astfel, el cel ,,bun”–ul, îşi poartă ,,poza” prin lume carându-şi şi condiţia, atinsă de laşitate, a victimei de circumstanţă.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


De multe ori am postat in v - de a_lex_is la: 15/05/2006 21:21:00
De multe ori am postat in victima si de multe ori am sa postez desi abia dupa ce mi se intampla realizez ce tablou patetic i-am revelat celuilalt despre mine. Intr-un fel, vreau sa arat cateodata ca sunt victima, pentru ca cei care tin la mine sa se simta vinovati, si asta ma face din cand in cand sa-mi pierd respectul pentru mine. Mi se intampla destul de rar, insa ai dreptate: tuturor ne place postura si ni se pare ca ne avantajeaza, dar nu facem decat sa aratam celorlalti cat de slai suntem.

Focul face apa sa zboare
#122211 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: