Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Omul, mamifer monogam ?


de picky la: 13/02/2006 10:55:00
modificat la: 16/04/2007 09:40:58 arata originalul
rezumat: Nu-i o pledoarie pentru preacurvie.
taguri: Bezmetisme 
voteaza:
Este el, omul, monogam sau poligam ?
Nu vreau sa discutam aici de normele de morala, acele corsete stanjenitoare ...
Sa privim problema dpdv strict al observatiilor de zi cu zi, de jur imprejurul nostru.
Si eventual sa aplicam cunostintele de biologie.
Ne place sau nu monogamia sau poligamia ?
Suntem monogami sau poligami ?
"Vrem" sa fim monogami sau "trebuie" sa fim monogami ?
Admitem poligamia (sau tendinta de poligamie) proprie dar asteptam monogamie de la "celalalt" ?
Cat este adevar si cat este ipocrizie ?

Pe bune !
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (253):


Omul are tendinte poligame cl - de Cassandra la: 19/02/2006 18:46:47
Omul are tendinte poligame clare - nu numai barbatul, din ce in ce mai mult si femeia. In lumea animala sint putine specii cu adevarat monogame. De fapt ar fi mai interesanta o discutie care ar analiza cauzele pentru care a triumfat modelul monogamic la specia umana.

_____________
"Hmmm, prayer! The last resort of a scoundrel…" Lisa Simpson
#107008 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oare...doar mamifer - de Homo Stultus la: 19/02/2006 19:58:39
azi e mai bine in bine decat ieri. azi e mai rau in rau decat maine.

Poate omul sa iubeasca sau nu? exista iubirea ca dimensiune nec plus ultra a fiintari? Daca raspunsul este da atunci avem raspuns potrivit si pentru intrebarea dumneavoastra.
Biologic vorbind ....nu se poate vorbi. Omul volens nolens are si ratiune si ...sentiment. Nici o alta vietuitoare nu are sentimente. Chiar fara sentimente sunt anumite vietuitoare care sunt...hmmm monogame (lebedele par example). Acum lasand la o parte (dupa cerintele de mai sus) orice norma morala imi permit o intrebare> Ati iubit vreodata? Atunci cand iubesti simti nevoia instinctuala de a face amor cu altcineva decat cu persoana iubita? Daca da atunci dati`mi voie sa ma indoiesc de sinceritatea iubirii domniei voastre. Sa dam deci o dimensiune a problemei... Omul vrea sa fie monogam atat timp cat iubeste. Iubirea este exclusivista. Adica ea se indreapta catre un chip anume.
Autenticul sentiment de iubire te obliga sa fi monogam. Spune`ti ati suporta ideea ca sotul/sotia, prietenul/prietena sa se culce si cu altii? La randu`i partenerul iubindu`te nu poate accepta ca tu sa fi si cu altcineva. Intr`adevar in societatea contemporana se pare ca se incearca tot mai mult sa se prezinte comportamente deviante ca fiind naturale. Daca au acceptat homosexualitatea si alte asemenea de ce sa nu acceptam si incestul sau pedofilia? Chiar atat de mult ne`am golit de sentiment? Fara sentiment sexul nu mai are nimic sfant. E doar o forma de reproducere si nici macar atat*. Chiar biologic vorbind exista mamifere care atunci cand isi pierd partenerul intra in depresie si mor, ori noi care suntem...cele mai evoluate mamifere... cu atat mai mult. Biologic ar trebui sa fim monogami. Prin alterarea sa`i zicem ...spiritualului din noi ne este din ce in ce mai greu sa accedem la iubire si astfel se nasc intrebari de genul celui de mai sus. Personal imi este mila de cel ce incearca sa dovedeasca ca tu ca persoana nu ai nici o valuare . Daca in ochii celuilalt ai fi un capat de relatie atunci in mod cert ca el ti s`ar dedica. Daca as sustine ca noi oamenii nu suntem monogami ar insemna ca eu ca persoana nu exist fiind doar un individ al unei specii avand ca dimensiune ultima a existentei perpetuarea.
Omul nu este doar un mamifer ci este un homo sapiens sapiens (chiar daca eu sunt doar homo stultus). Astfel incat putem spune ca atat timp cat omul incearca sa acceada la iubire el este monogam.
#107016 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cassandra - de picky la: 19/02/2006 19:58:39
Adrian Fuchs :

Nu cred ca "a triumfat modelul monogamic la specia umana".
Cred ca monogamia (de fatada) este rezultanta corsetului normelor artificiale impuse de morala, care n-au nici in clin nici in maneca cu aspectul biologic.
#107020 (raspuns la: #107008) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
omul, mamifer monogam? - de dorinteodor la: 19/02/2006 21:37:01
noi nu putem pur si simplu sa fim catalogati cumva deoarece nu sintem animale sa reactionam la instincte. decizia de mono/poli gamie este o decizie a fiecaruia in parte. totusi, in lumea in care traim, incepe sa fie favorizata poligamia din cauza prea multor stresuri si conditii (indiferent daca ne place sau nu).
a fost mare vilva acum citeva luni de prima familie poligama din olanda. putini stiu ca a fost doar o bomba mediatica. in olanda exista o lege veche care reglementa relatiile intre co-proprietarii unei case. Astfel, pentru ca nu aveau bani, unii, mai ales studentii, cumparau un apartament ( se adunau mai multi, evident). In acesta situatie, unele camere erau proprietate comuna altele erau individuale. o lege trebuia sa reglemeteze asta. olandezii nostri s-au folosit de aceasta lege si astfel o familie a acceptat ca co-proprietar o alta femeie. asta s-a mediatizat ca fiind poligamie oficiala deoarece, din punct de vedere legal, a doua femeie putea locui impreuna cu o alta famile (asta se poate face si la noi, folosind legea acceptarii de chiriasi in spatiu).

predictia mea este ca noi forme de convietuire vor aparea, inclusiv poligamii de mai multe felurii. Nu este nimic de facut, viata este mult prea complexa pentru ca un cuplu sa ramina stabil zeci de ani. In conditiile de azi, ar fi chiar inuman sa pretindem ca un cuplu sa ramina stabil ca in prima zi. daca oamenii nu vor fi suficient de inteligenti ca sa dea dovada de flexibilitate atunci nu va fi bine pentru societate in ansamblul ei. Apopo de asta, in spania, pentru prima data in istoria tarii, numarul de copii nascuti in familii mono-parentale l-a depasit pe cel al copiilor nascuti in familii normale. Evident ca mai bine poligamie decit familii monoparentale. dorinteodor
#107038 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Nu cred ca "a triumfat model - de Cassandra la: 19/02/2006 20:40:27
"Nu cred ca "a triumfat modelul monogamic la specia umana".
Cred ca monogamia (de fatada) este rezultanta corsetului normelor artificiale impuse de morala, care n-au nici in clin nici in maneca cu aspectul biologic."

Chiar si in societatile unde poligamia este permisa, ea este destul de restrinsa dintr-un motiv foarte obiectiv - acela economic. In plus monogamia permite ca resursele familiei (nu numai economice) sa se distribuie astfel incit descendenta sa se beneficieze cit mai bine de ele si sa aiba succes. Bineinteles exista legi care apara si impun monogamia si ea este impusa si de religia crestina.


____________
"Hmmm, prayer! The last resort of a scoundrel…" Lisa Simpson
#107039 (raspuns la: #107020) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
azi e mai bine in bine decat - de Homo Stultus la: 20/02/2006 20:20:06
azi e mai bine in bine decat ieri. azi e mai rau in rau decat maine.

"In conditiile de azi, ar fi chiar inuman sa pretindem ca un cuplu sa ramina stabil ca in prima zi. daca oamenii nu vor fi suficient de inteligenti ca sa dea dovada de flexibilitate atunci nu va fi bine pentru societate in ansamblul ei..."

Ma intreb daca aceste cuvinte sunt spuse in stare de constienta?
...Iubito vrei sa fi cu mine hai sa te prezint celorlalte trei sotii ale mele. Acum ca veti fi patru pot sa spun ca sunt un intelept... Stii eu vad casatoria ca pe o afacere in care tre sa dai dovada de flexibilitate... Come on!
#107057 (raspuns la: #107038) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"in spania, pentru prima data - de Cassandra la: 19/02/2006 21:59:45
"in spania, pentru prima data in istoria tarii, numarul de copii nascuti in familii mono-parentale l-a depasit pe cel al copiilor nascuti in familii normale."

Informatie gresita. In 2004, din fiecare 4 copii noi nascuti in Spania, unul provine dintr-o mama necasatorita. Concluzia este ca femeile in Spania nu mai tin neaparat sa se marite ca sa aiba copii.

_____________
"Hmmm, prayer! The last resort of a scoundrel…" Lisa Simpson
#107060 (raspuns la: #107038) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de munteanu rodica la: 19/02/2006 22:06:55
Nu are prea multe puncte comune iubirea cu monogamia sau poligamia.
Foarte rar gasesti un om a carui iubire sa dureze o viata(ma refer la faptul ca iubirile apar din frageda tinerete si fiecare este cea mai mare si unica)iar termenii de mono si poli-gamie se refera la casatorie.Si asta depinde de multi factori, de traditii,educatie, religie .
Inclin sa cred ca cei care practica poligamia legal , sint educati prin traditie sa aiba setimente pentru fiecare partener si obligatia de a-l respecta.
in cazul monogamiei,aparitia unei alte persoane se numeste deja adulter, si pentru explicatii se pot gasi zeci de cauze si motivatii.
#107062 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de om la: 20/02/2006 00:59:55
suntem monogami din punct de vedere legal (numai in unele tari) si poligami din punct de vedere natural (nimic din natura nu impiedica gasirea unui nou partener).
Daca asociezi monogamia cu iubirea...hmmm....ar fi mai greu de explicat si banuiesc ca majoritatea ar spune ca sunt monogami cu "accidente" poligamice ;))

Scurt pe doi (ca ma duc sa raspund si pe alta conf de a ta ;): homo sapiens, ca specie, este poligam din punct de vedere sexual...nimeni nu devine inapt sexual fata de un nou partener ;))
#107107 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ce-nseamna "omul"? - de klepsy la: 20/02/2006 20:21:30
omul e un Animal, insa dotat (printre altele - din fericire?) cu simtul responsabilitatii.
Cine-si poate permite - biologic, moral si mai ales financiar - sa intretina (prin prisma sus-mentionatelor considerente) mai multi copii - ai multiplilor parteneri, nu vad de ce n-ar face-o.
Si chiar o fac, de ex, unii/unele. Tip Holywood, etc.

Repet, prin prisma enuntatelor considerente. Atata timp cat toata lumea rade, canta si danseaza...in special copiii :)
#107156 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Hmmm - de thebrightside la: 20/02/2006 13:56:03
Ma indoiesc ca am fi monogami ori poligami de la mama natura. Cred ca sunt o serie de factori care ne determina sa optam la un moment dat pentru una dintre ele.
Nu pot concepe sa-mi petrec viata penduland intre diversi masculi. Sa explorez! Ce sa explorez?! Odata ce am gasit pe cineva care ma satisface, de ce as ravni la altceva?!
Desigur, eu sunt femeie...
Desigue, eu am gasit.
#107159 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#107159, de thebrightside - de om la: 20/02/2006 17:34:40
"Desigur, eu sunt femeie...
Desigue, eu am gasit." = desigur, te-ai lasat gasita ;))
#107199 (raspuns la: #107159) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monogamia e un mit - de Cassandra la: 20/02/2006 17:52:22
Imi pare rau sa va dezamagesc dar in lumea animala monogamia este foarte rar intilnita cu adevarat. Nici lebedele nu sint cu adevarat monogame. Multe specii de animale si mai ales de pasari care initial se considerau monogame, in realitate au CEC (copulatii extra-conjugale) Aici as atrage atentia asupra diferentei intre monogamie sociala si monogamie sexuala. Multe specii monogame din punct de vedere social, nu sint monogame din punct de vedere sexual.
Iata niste articole interesante:
http://www.trinity.edu/rnadeau/FYS/Barash%20on%20monogamy.htm
http://www.sciencenetlinks.org/sci_update.cfm?DocID=80


_____________
"Hmmm, prayer! The last resort of a scoundrel…" Lisa Simpson
#107205 (raspuns la: #107199) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Omul e monogam... De unde sti - de Honey in the Sunshine la: 21/02/2006 00:47:03
Omul e monogam... De unde stiu asta? Pentru ca sa-ti inseli partenerul implica sa minti, nimeni nu se poate simti bine intr-o situatie de genul asta.
Desigur, exista si cuplurile "deschise", dar sunt o exceptie.
In alte cuvinte, alegem raul mai mic. Chiar daca ravnim la ce vedem in curtea de langa, preferam monogamia unor situatii riscante si stanjenitoare.
Prin natura suntem, intr-adevar, poligami. Dar societatea are o influenta atat de mare asupra psihologiei umane incat pana si unele prejudecati sunt atat de inradacinate incat au devenit "naturale".
________________________________________________________
What if nothing exists and we're all in somebody's dream? Or what's worse, what if only that fat guy in the third row exists? - W. Allen
#107312 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu cred ca intr-o societate l - de donquijote la: 21/02/2006 08:16:01
eu cred ca intr-o societate libera, fara ingradiri legale/administrative, am fi poligami/poliandri in proportie mult mai mare decat procentul de 'infidelitate' in relatiile de cuplu care exista la ora actuala. mai ales ca mijloacele anticonceptionale reduc una din cauzele principale ale monogamiei impuse.
honey
Chiar daca ravnim la ce vedem in curtea de langa, preferam monogamia unor situatii riscante si stanjenitoare.
cam 40-50% din populatia vest europeana (si nord americana) nu e de acord cu tine. ai vazut prea multe filme cu continut moralizator.*
klepsy
omul e un Animal...
omul nu e animal, e chiar opusul animalului in contextul coferintei de fata
Cine-si poate permite - biologic, moral si mai ales financiar - sa intretina (prin prisma sus-mentionatelor considerente) mai multi copii - ai multiplilor parteneri, nu vad de ce n-ar face-o.
cine intetine amant/a ca sa faca copii trebuie sa se duca la psihatru (vorbesc de cei care traiesc in tari unde poligamia nu e permisa).

*in filmele americane aventurile 'extraconjugale' se termina tragic, in cele frantuzesti invers...:)#107321 (raspuns la: #107312) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de thebrightside la: 21/02/2006 09:51:49
Cata perspicacitate. ;)

You think you know, but you have no ideea.
#107332 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de vise la: 21/02/2006 16:25:51
Ai spus ca monogamia nu ar avea nici o legatura cu biologicul..ei bine as vrea sa te contrazic putin.
AM vazut pe Discovery un documentar despre asa ceva in care se afirma ca ar exista o substanta secretata de creier ,care ar putea determina dorinta animalelor in general de a se multumi cu un singur partener . Adica cu cat se secreta o cantitate mai mare din substanta respectiva cu atat animalul respectiv ar reusi sa nu simta nevoia(acuta)de alt partener .Exemple de animale monogame :unele specii de pasari,o anumita rozatoare(imi pare rau ca nu stiu exact)
Astfel aceasta dorinta a omului de nou in plan sexual depinde de fiziologia creierului ,sau mai bine zis SI de aceasta ,unii au noroc si creierul lor ii ajuta prin substanta respectiva sa nu doreasca diversitate in plan amoros,altii sunt Don Juani :)
E adevarat ca si societatea a contribuit clar la stabilirea normelor care sa ne dirijeze viata ,evident si in iubire,insa daca vrei sa vezi doar normele,au si ele latura lor practica,uita-te si tu la poligami cata bataie de cap au:
1.Trebuie sa intretina o familie mai amre:multe mofturi ale multelor sotii,muuulti copii
2.Trebuie sa suporte si sa aplaneze conflictele dintre iubite,nu de alta dar gelozie tot apare:"De ce o ei i-ai luat masina,mie nu?" :)
3.Trebuie sa ai mai multa grija cu bolile "rusinoase" :)
4.Iti terbuie o casa mareee.
Ce am zis eu s-ar preta la situatia casasatoriei...dar chiar si daca nu ai fi casatorit cu atatea,gelozie,invidie tot ar aparea ,omul oricum e posesiv prin definitie.Daca ar fi o problema cu situatia in care X presupune x1,x2,x3...gandeste-te ce ar insemna ca si Y sa presupuna y1,y2,y3....mai multe complicatii :)
#107335 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#107332, de thebrightside - de om la: 21/02/2006 15:46:04
" Cata perspicacitate" = in toata modestia...nu am nici un merit, eu am aplicat doar zicala "femeia il alege pe cel care o va alege" ;))
#107384 (raspuns la: #107332) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Politically correct - de RSI la: 21/02/2006 15:53:04
n-ar fi sa se intrebe 50% din timp si daca "Omul este un tatifer monogam ?"
==================================================
"Eficienta este cea mai inteligenta forma de lene. (David Dunham) "
#107387 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#107335, de vise - de om la: 21/02/2006 18:16:12
"...se afirma ca ar exista o substanta secretata de creier ,care ar putea determina dorinta animalelor in general de a se multumi cu un singur partener ." = hmmm...chiar nu-ti amintesti? Incearca te rog pentru ca pare interesant ;))
#107416 (raspuns la: #107335) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Om - de munteanu rodica la: 21/02/2006 18:53:41
"Vasopreessin"asa -i spune substantei.
gasesti citeva lamuriri pe net cautind articole despre monogamie.
#107420 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Om - de munteanu rodica la: 21/02/2006 19:03:11
"VASOPRESSIN' asa-i spune substantei.
cauta arrticole pe net la monogamie si vei gasi explicatia.


ce s-o intimpla ca de trei ori am incercat sa trimit comentariul?
#107421 (raspuns la: #107416) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#107421, de munteanu rodica - de om la: 21/02/2006 21:21:05
Rodica :)) iti multumesc pentru informatie, eu imi limitasem cunostintele despre vasopressin la secolul trecut :((...ptiu drace, a naibi peptida ce de noi efecte are.
http://www.oxytocin.org/oxy/monogamy.html

De asemenea, Rodica mi-ai destramat un vis...totul este CHIMIE...pana si iubirea a devenit DOAR concentratie si chimie :(((
http://www.oxytocin.org/oxy/luv.html

:))) :)))
#107457 (raspuns la: #107421) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de picky la: 22/02/2006 20:32:41
Adrian Fuchs :

!.Ce are monogamia cu iubirea, de impartit ?
Adica daca-ti plac capsunele sa nu mananci pepene galben ?
2. De unde sti matale ca animalele n-au sentimente ? Ce-i sentimentul? Nu cumva vine de la simtire ? Sa sti ca si plantele simt, darmite animalele ...
3. Lebedele nu sunt monogame. Poate fidele. Deci, din nou error.
Au insa o anumita preferinta fata de un anumit individ de sex opus.
4.Din nou amesteci poligamia cu fidelitatea. Una-i autoimpusa, deci artificiala. Cealalta ?
5. Cred ca enuntul din teza ta este un mare sofism.
#107472 (raspuns la: #107016) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Din articolul al carui link l - de Cassandra la: 21/02/2006 22:04:55
Din articolul al carui link l-am trimis inainte:

"The difference Young is interested in has to do with the way the voles' brains respond to vasopressin. That's a brain hormone that helps male animals form social and, if you will, romantic attachments. The main difference between the monogamous prairie voles and the love 'em-and-leave 'em Montane voles isn't in how much vasopressin they have, but in the exact location of the cells that respond to vasopressin in the brain. In the prairie voles, they're concentrated in areas that produce feelings of pleasure and reward. So these are the kind of voles that might write mushy songs about how wonderful it feels to be in love, if in fact voles wrote songs. They more or less get "addicted" to mating with a particular female. For the Montane voles, on the other hand, the prospect of settling down just isn't so thrilling. That's because the cells that respond to vasopressin in their brains don't produce the same feelings of pleasure.

So in other words, it looks like something as simple as the distribution of a few very specific cells in the brain makes the difference between a playboy and a family guy. At least in voles. In humans, the picture is probably a lot more complicated. But humans have vasopressin too, and it's possible that individual differences in the way our brains react to it could help shape our attitudes toward marriage, monogamy, and commitment. "

PS Daca nu-i stiti pe domnii "voles":
http://www.ma.hw.ac.uk/~jas/researchinterests/images/fieldvole.jpg
_____________
"Hmmm, prayer! The last resort of a scoundrel…" Lisa Simpson
#107477 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sincer, cred ca legiferarea m - de sierva la: 22/02/2006 20:32:41
Sincer, cred ca legiferarea monogamiei s-a dorit a veni in sprijinul barbatului. Argumente? Citeam mai deunazi o intamplare orientala despre doi indivizi ce se intalnesc la o moschee. Unul dintre ei tocmai isi luase o a doua nevasta si-i relateaza celuilalt despre beneficiile bigamiei. Individul pleaca hotarat si-si ia si el a doua nevasta. In noaptea nuntii vrea sa imparta patul cu tanara mireasa, care il respinge si-i spune: "-Nici vorba, eu sunt a doua. Du-te la intaia sotie. Nu vreau sa fiu a cincea roata la caruta". Tipul pleaca si primeste urmatoarea replica de la prima sotie: "-Ti-ai mai luat o nevasta, acum du-te la ea". Necajit nevoie mare, omul nostru merse sa-si verse naduful la moschee, unde isi intalni amicul. "-De ce esti aici?" intreba omul necajit. "-Fiindca nevestele mele nu ma primesc in patul lor de cateva saptamani". "-Si atunci de ce mi-ai spus ca e asa de grozav sa traiesti cu 2 femei?" "-Fiindca ma simteam singur aici, si am vrut sa am un prieten cu mine", replica omul.
#107479 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#107477, de Cassandra - de om la: 21/02/2006 22:15:52
scuze nu am citit articolul, dar din ce ai scris am dedus ca:
-nu toate celulele din creier au receptori pentru vasopressin. se spune cumva in articol care celule au si care nu? Daca sunt aceleasi tip de celule ce anume a facut ca distributia lor sa fie diferita? Poate toate celulele din creier au receptori pentru vasopressin, dar concentratia sau turn-overul receptorilor este diferit de la o zona la alta in functie de X factori ????

Scuze ca te intreb, dar vreau sa fiu sigur ca articolul nu este mult bla bla pentru o ipoteza hazardata ;))
#107482 (raspuns la: #107477) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de picky la: 22/02/2006 20:34:42
Adrian Fuchs :

Adica naste pui vii si-i hraneste cu ce ?
Ca "tati" nu prea da laptic ...
#107532 (raspuns la: #107387) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de vise la: 22/02/2006 20:34:42
Ooooops...nop,chiar nu-mi amintesc,sorry ,oricum nu ti-ar servi la nimic :)
#107575 (raspuns la: #107416) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sierva + vise - de om la: 22/02/2006 21:01:53
sierva, da-mi voie sa fac o completare la mesajul tau #107479: este in sprijinul barbatului-amarat. Dupa cum vezi in societatea noastra cei puternici au 1001 de femele, iar cei amarati nu au deloc....asa ca de dragul egalitatii legalizate si impotriva legii naturale s-a adoptat monogamia. :)))

vise: "Ooooops...nop,chiar nu-mi amintesc,sorry ,oricum nu ti-ar servi la nimic :)" = vise taica ,vise ;))
#107643 (raspuns la: #107575) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky, desi in primul moment - de RSI la: 22/02/2006 21:18:44
picky, desi in primul moment mi-a trecut prin cap alt raspuns, o sa zic asa: "pai sa-l invite la un mic la carciuma !"
==================================================
"Eficienta este cea mai inteligenta forma de lene. (David Dunham) "
#107648 (raspuns la: #107532) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de sierva la: 23/02/2006 20:01:07
Completarea completarii, om. Care din cele 1001 de femele ale celui "puternic" o sa-i aduca ceaiul de tei la pat atunci cand, ajuns la senectute, puterile il vor parasi pe maria-sa? Tot amarata de nevasta :))
Spunea cineva ca in spatele unui barbat puternic sta intotdeauna o femeie puternica. UNA. Celelalte 1000 sunt de umplutura :))
#107695 (raspuns la: #107643) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo stultus: azi mai bine ca ieri... - de dorinteodor la: 23/02/2006 20:01:07
Homo Stultus, eu am invatat sa nu-mi mai prelungesc fanteziile in realitatea externa. Postul meu este asociat cu evolutia reala a societatii. Oricit de mare ar fi dragostea intr-un cuplu, dupa un timp va aparea rutina si din acel moment numai inteligenta te mai poate scapa. In plus, interesele multor indivizi nu-i favorizeaza de loc in gasirea perechii; se trezesc la 40 de ani cu o cariera stralucitoare si fara partener/a. Asociatiile 2+1 sau 2+2 sau 1+1+1+1, etc, nu reprezinta o solutie morala dar este practica. Poligamia este in ascensiune (din nefericire) in lumea civilizata si cine nu este suficient de inteligent va plati scump dorinta de pastrare cu orice pret a moralitatii. inca odata repet ca astea nu sint parerile mele ci ele rezulta din analiza la rece a evolutiilor lumii reale in care traim. dorinteodor
#107704 (raspuns la: #107057) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Homo Stultus la: 23/02/2006 20:03:46
azi e mai bine in bine decat ieri. azi e mai rau in rau decat maine.

Contrar tuturor aparentelor sunt oameni care se casatoresc din iubire. Mai mult decat atat nu consider sotia sau sotul sunt pepene sau capsuna sau banana sau castravete. Daca ai fi citit cu atentie textul meu narod ti`ai fi dat seama ca nu este nici un sofism. Am spus ...omul este monogam atat timp cat incearca sa acceada la iubire. Daca vrei sa spui ca afirmatia nu e corecta trebuie cu toata parerea de rau sa fim in dezacord. Vezi tu este trist ca deseori oameni se casatoresc fara sa se iubeasca. Casatoria trebuie sa aiba la baza IUBIREA INTRE SOTI. Daca acest lucru nu se intampla nu mai vorbim de o casatorie in autenticul sens ci de convietuire.
Nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca iubirea si monogamia nu au nimic de impartit. Sentimentul nu vine din simturi daca asta voiai sa zici. De exemplu dedicarea fata de celalalt nu poate fi justificata prin simturi. Sunt cazuri in care un om isi pune viata pentru celalalt fara sa`l cunoasca. Daca vezi un copil in pericol de inec chiar daca nu`l cunosti o sa incerci sa`l salvezi. Iata deci o alta dimensiune ce se manifesta prin grija, compatimire, responsabilitate.
Monogamia ca mod de viata include fidelitatea; aceasta din uma fiind o caracteristica a primei. Si contrar informatiilor tale chiar exista specii de animale care au toata viata un singur partener. Poti intreba orice om cu studii in medicina si o sa`ti raspunda (eu am primit raspunsul textual)..."din punct de vedere biologic omul ar trebui sa fie monogam."
#107712 (raspuns la: #107472) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de picky la: 23/02/2006 20:03:46
Adrian Fuchs :

...cu lapte batut in loc de mustar ?
Posibil. Cred ca ar merge ...

Sa inteleg ca la "tatifere" e admisa gamia de orice fel ?
#107724 (raspuns la: #107648) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Yuki la: 23/02/2006 11:40:11
"Omul este un tatifer monogam ?" :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Nu ma pot opri din ras
\
Dar pollitically correct ar fi : "Omul este un personifer monogam"
#107728 (raspuns la: #107387) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cassandra: in spania - de dorinteodor la: 23/02/2006 20:03:46
cassandra, ai dreptate. totusi, cifra pe care o am eu (peste 50% din copiii din spania au un sigur parinte) se refera nu numai la nasteri ci la totalitatea copiilor. La cei nascuti in familii monoparentale (20%) se adauga cei care au un singur parinte din orice alte motive (divort, abandon, moartea unui parinte...). Este clar ca problema se va agrava si societatea de miine din romania va avea de infruntat probleme incredibil de complicate. Asta cu ati mai rau cu cit eu nu stiu situatia din romania si nici dinamica ei.dorinteodor
#107738 (raspuns la: #107060) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Poligamie, poligamie, dar sa - de bloom la: 23/02/2006 13:34:55
Poligamie, poligamie, dar sa sa avem grija cum procreeam... cu discernamant.
#107741 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de bloom la: 23/02/2006 13:44:08
Eu zic ca e omul e monogam (asa consider). Motivul ar fi de natura practica:procreearea- deodata cu mai multe nu se poate.
#107742 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bloom - de picky la: 23/02/2006 20:04:22
Adrian Fuchs :
Ba se poate !
De ce nu s-ar putea ?
#107748 (raspuns la: #107742) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bloom - de RSI la: 23/02/2006 15:32:43
ce te faci cu regii, emirii si seicii din Arabia ? Aia procreeaza cu mai multe neveste deodata de nu se mai poate !
==================================================
"Eficienta este cea mai inteligenta forma de lene. (David Dunham) "
#107750 (raspuns la: #107742) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de bloom la: 23/02/2006 15:56:50
Nu toata lumea e rege, seic, emir. Si ma gandesc cat de natural e pentru acestia sa intre in pat cu mai multe femei.
Dar ideea e ca nu proceeaza la intamplare si de fiecare data, pentru ca atunci plozii ar iesii pe banda rulanta.
Dupa o seara din asta sa-ti vina 5 femei sa-ti spuna:stii o sa avem un print:),2,3,4. Al 5-lea nu "a reusit". Si regele e satisfacut:)
#107752 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#107695, de Sierva - de om la: 23/02/2006 21:44:41
" Tot amarata de nevasta :))" = suna mai mult a "curaj gaina ca te tai" ;)) Care varianta mai umana preferi:
-divorteaza de nevasta si se insoara cu amanta care este cu cel putin 20 de ani mai tanara
-le tine pe toate in sah pana dupa deschiderea testamentului (dupa el potopul :))
-toarna plozi si pensie alimentara in dreapta si-n stanga si who cares? El este tare si mare, iar cele 1001 de femele cu plozi pe cap nu mai au multe sanse sa se rupa de "patriarh" ....pentru ca societatea este cruda = vrea fresh meat !!! Gaina batrana face ciorba buna, dar un piciorus de pui nu strica niciodata !

Si ca sa nu zici ca numai eu am asemea opinii te rog sa citesti si comentariul lui dorinteodor!

PS cel mai important: ai spus bine ca in spatele unui barbat sta o femeie puternica....dar ce tare ar fi barbatul daca ar fi sprijinit de 1001 femei puternice ;))
#107805 (raspuns la: #107695) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om :) - de zaraza la: 23/02/2006 23:46:53
PS cel mai important: ai spus bine ca in spatele unui barbat sta o femeie puternica....dar ce tare ar fi barbatul daca ar fi sprijinit de 1001 femei puternice ;))

speri degeaba. in momentul cand numarul femeilor devine mai mare de 1, barbatul nu mai este sprijinit ci sfasiat de ele. egoismul rasei, ce vrei...

zaraza
#107821 (raspuns la: #107805) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Om - de sierva la: 25/02/2006 00:29:41
Contraargumente:
"-divorteaza de nevasta si se insoara cu amanta care este cu cel putin 20 de ani mai tanara"
Ce facem daca el are 25 de ani? :))

"-le tine pe toate in sah pana dupa deschiderea testamentului (dupa el potopul :)) "
Aici vorbim numai de salarii mai mari de 10.000 de euro, banuiesc. Le tine in sah daca-i da mana! ;)

"-toarna plozi si pensie alimentara in dreapta si-n stanga si who cares? El este tare si mare, iar cele 1001 de femele cu plozi pe cap nu mai au multe sanse sa se rupa de "patriarh" ....pentru ca societatea este cruda = vrea fresh meat !!! Gaina batrana face ciorba buna, dar un piciorus de pui nu strica niciodata !"
Tipul nostru crede cumva ca popularea planetei este in exclusivitate datoria lui?

Raspuns la PS-ul cel mai important:
Si de unde strangem, frate, atatea femei puternice?
Oricum, dreptul la vise e "garantat prin Constitutie", asa ca... noi sa fim sanatosi, ca boala vine :)
#107827 (raspuns la: #107805) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#107821, de zaraza - de om la: 24/02/2006 04:59:12
zaraza, foarte interesanta intoarcere de situatie in mesajul tau :)) Am uitat pentru o clipa ca sunt insurat si "antrenat" ca EU sa am ultimul cuvant: "cum vrei tu draga" ;))

Scuze Sierva, eu doar cautam sa vand castraveti gradinarului :))) :))) :)))....si sunt sigur ca daca nu puncta zaraza, cu siguranta punctai tu...of, of, eternul feminin = chapeau!
#107834 (raspuns la: #107821) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de sierva la: 25/02/2006 00:34:57
Nu-i cazul sa-ti ceri scuze, am raspuns la comentariul tau. Vei vedea in ce fel :))
#107937 (raspuns la: #107834) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Theophrastus la: 25/02/2006 00:34:57
cand un barbat are mai mult de o femeie si ele stiu asta, deobicei se sfasie intre ele
#107956 (raspuns la: #107821) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
buzz - de zaraza la: 25/02/2006 00:43:16
cand un barbat are mai mult de o femeie si ele stiu asta, deobicei se sfasie intre ele

doar daca sunt fraiere...

zaraza
#107963 (raspuns la: #107956) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
taina personala - de Homo Stultus la: 25/02/2006 10:39:04
Dupa parerea mea orice relatie de tip personal este un nou, cu atat mai mult relatia de iubire. Ea este noul prin excelenta. Problema vine din modul tau de fiintare. Daca tu nu ai acces la adancul fiintei tale nu vei putea sa`l percepi nici pe celalalt in integralitatea fiintei sale. Persoana ca entitate particulara ce fiinteaza in perspectiva relatiei cu celalalt este o sursa inepuizabila de nou. Nu poti sa ajungi la cunoasterea absoluta a celuilalt niciodata. Daca tu ai acces doar la margini de fiintare atunci ineluctabil te vei epuiza pe tine insuti rapid ca taina si il vei epuiza si pe celalalt. Tocmai de aceea relatia de iubire (care este una exclusivista de aici si legatura organica cu monogamia)trebuie sa aiba un fundament fiintial adanc. Ceea ce am afirmat nu tine de sperantele mele ci de ontogeneza omului. Realizarea omului ca persoana presupune accesul la iubire ca dimensiune ultima de atins. Daca acest lucru nu se intampla omul va suferi un esec existential. Tocmai prin neputinta de a`l percepe pe celalalt ca taina iubirea devine doar sexualitate. Iubirea cauta subiectul sexualitatea obiectul. De aceea poligamia este semnul unui esec existential. Prin aceasta din urma eu am relatii cu obiecte nu cu persoane. De aici si rutina.
#108000 (raspuns la: #107704) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de picky la: 25/02/2006 12:05:37
Adrian Fuchs :

Interferarea sentimentelor in discutie nu lamureste chestiunea, ci din contra o complica al dracu' de tare.
Sentimentul e parte a etologiei, la fel si instinctul.

Atat doar ca instinctul este innascut (deci o informatie verificata). Iar sentimentul dobandit (informatie neverificata, dar verificabila), deci oarecum "artificial". Sau indus.

Senzatia pe care o ai e aceea pe care o ai cand urci un munte si vezi o coama si crezi ca ai ajuns si cand o dovedesti, vezi alta coama si apoi alta si ... mai e mult pana in varf.

Nu cred ca argumentul "iubire" exclude poligamia sau impune monogamia, cum nici argumentul "ura" nu simbolizeaza poligamia.
Sa te fereasca, crestine, buna zeita, de ura monogama !
#108011 (raspuns la: #108000) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de alex andra la: 25/02/2006 12:20:19
"Lost without music in a world of noises"

Argumentezi logic. Imi place in special ultima parte a comentariului tau: "Realizarea omului ca persoana presupune accesul la iubire ca dimensiune ultima de atins. Daca acest lucru nu se intampla omul va suferi un esec existential. Tocmai prin neputinta de a`l percepe pe celalalt ca taina iubirea devine doar sexualitate. Iubirea cauta subiectul sexualitatea obiectul. De aceea poligamia este semnul unui esec existential."
Problema e ca in realitate poligamia e aproape generalizata iar esecul existential este aproape general uman. Pe de alta parte, monogamia e departe de asigura reusita unei vieti. Nu e, dupa mine, nici conditie suficienta, nici neaparat necesara. Din pacate.
Mai spui ca iubirea adevarata e monogama. De acord. Dar intr-o viata de om exista o singura iubire? Rareori. Hai sa distingem atunci intre monogamia pe durata unei iubiri, ceea ce este foarte posibil, chiar realist, daca vrei, si poligamia pe durata unei existente obisnuite, normale.
#108018 (raspuns la: #108000) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de Homo Stultus la: 25/02/2006 14:21:54
Ma vad nevoit sa fac cateva precizari. Fiind adeptul personalismului metodologic nu am pretentia sa fac afirmatii universal valabile. In textele pe care le postez exprim modul meu de a vedea lucrurile. Tot ceea ce afirm este expresia unei realitati experiate. Da, esecul existential este aproape general uman. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie valabil si pentru mine. Fiecare suntem dotati cu libertate. Ori datorita acestui lucru putem alege. Chiar si monogamia este o alegere a noastra. In fiecare clipa eu aleg sa fiu monogam. In legatura cu durata iubirii. Odata ce ai gustat iubirea autentica vei realiza ca acest sentiment are un inceput fara sa cunoasca un sfarsit. In iubire exista doar o continua crestere. Totusi ca iubirea sa dureze pana la sfarsitul acestui orizont existential tu ca persoana porti o anumita responsabilitate. Cu alte cuvinte iubirea dureaza pentru totdeauna daca tu incerci sa ramai mereu viu. Este adevarat ca sunt lucruri pe care nu le poti controla (mai ales cele care tin de celalalt). Sa`ti vand un pont :)) Daca relatia merge bine e cu precadere meritul celuilalt daca insa iubirea moare este in totalitate vina ta. Ca putem iubi in mai multe feluri este adevarat totusi acea iubire despre care eu vorbesc este unica. Eu personal sunt casatorit de o perioada destul de mare de timp. Imi iubesc sotia azi incomparabil mai mult decat in prima zi si o voi iubi mult mai mult maine. Fara sa fiu acuzat de lipsa de modestie pot afirma ca si reciproca este valabila. Ea nu este MAREA MEA IUBIRE ci SINGURA mea iubire. Pot afirma asta fara frica de a gresi. Am vazut ca lumea nu vede nici o legatura intre monogamie si iubire. Asta ma face sa cred ca nu sunt familiarizati cu notiunea de casatorie. Secretul este foarte simplu: celalalt este un TU la fel cum eu sunt EU. In felul acesta vei descoperi noi si noi continuturi ale relatiei barbat - femeie (grija, responsabilitatea, tandretea). Picky afirma ca omul dobandeste sentimentele. Eu consider ca el doar isi activeaza sentimentele, acestea fiind un dat ontologic.
#108040 (raspuns la: #108018) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de alex andra la: 25/02/2006 15:06:49
"Lost without music in a world of noises"

Am cunoscut un cuplu de indragostiti, care avea mai bine de 50 de ani de convietuire la activ. Era suficient sa-i privesti ca sa intelegi cat de mult se iubesc. Am mai vazut, cand si cand, pe strada, un el si o ea, batrani, "doua jucarii stricate" care "merg(eau) tinandu-se de mana". I-am privit cu admiratie dar si cu invidie, recunosc. Lucru rar, dar nu imposibil. Teoretic, dragostea este un "ceva" (nu definitia ei ma intereseaza aici) ce trebuie si poate fi intretinut cu acordul tacit sau exprimat al "partilor". Pastrarea vie a "flacarii" necesita insa o grija si un efort permanent, pe care putini sunt dispusi, constient sau nu, sa-l faca si o imaginatie bogata, gata sa o reinventeze in fiecare clipa, pe care putini o au. Si am putea continua...
Ferice de tine si de perechea ta, daca faceti parte dintre putinii carora le este harazita o dragoste fara sfarsit.
Crede-ma insa ca declaratiile de genul: "Imi iubesc sotia azi incomparabil mai mult decat in prima zi si o voi iubi mult mai mult maine (...) Ea nu este MAREA MEA IUBIRE ci SINGURA mea iubire." nu sunt menite sa inspire prea mare incredere, tocmai prin absolutismul lor. O umbra de relativizare si o eventuala nuanta de autoironie te-ar face mult mai credibil.
#108044 (raspuns la: #108040) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de picky la: 26/02/2006 00:19:10
Adrian Fuchs :

Te nasti cu "programul" de citire pentru sentimente, in bagajul informatiei genetice.
Dar prima data trebuie se te "formatezi" si sa pui pe "hard" sentimentele, pentru ca de abia apoi sa le citesti cu ajutorul "programului si sa-ti dai seama ca le ai.
#108049 (raspuns la: #108040) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexandra: "cuplu de indragostiti" - de dorinteodor la: 27/02/2006 08:27:22
alexandra, pina la 30 de ani poate exista dragoste curata. dupa aia, de obicei, te intorci la realitate. Ce te faci cind apare plictiseala? Ce te faci cind rutina iti domina viata in toate planurile?

Pina nu ajungi in aceasta situatie nu-ti dai seama ca o astfel de problema poate exista.

Tinerii casatoriti, in interesul lor direct si personal, ar trebui sa fie pregatiti sa faca fata la aceste probleme si de obicei nu sint.

De aici nu rezulta neaparat ca trebuie "sa calce strimb" de comun acord. De aici doar rezulta ca probleme foarte mari pot sa apara si solutii nu prea exista in limita moralitatii "clasice".

Faptul ca, in multe tari europene jumatate din casatorii sfirsesc prin divort arata cit pe naivi sint cei care cred in "dragoste curata vesnica".

Cum se rezolva problema depinde de nivelul de inteligenta a fiecaruia si "calcatul strimb" este o solutie practica si acceptabila de catre oamenii suficient de inteligenti pentru a evita sa cada victima propriilor fantezii. Sorry, dar asta rezulta din analiza realitatii lumii in care traim.dorinteodor
#108423 (raspuns la: #108044) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de Yuki la: 27/02/2006 11:41:16
<<"calcatul strimb" este o solutie practica si acceptabila de catre oamenii suficient de inteligenti pentru a evita sa cada victima propriilor fantezii.>> I-auzi braul! Deci adulterul ramane sg modalitate prin care o casnicie rezista in timp??? Si mai mult decat atat este o solutie acceptabila de oamenii inteligneti?? pai sa inteleg atunci ca ' inteligenta' se rezuma la comodiatea si la incapacitatea de a-ti asuma responsabilitati? Cine a spus ca o casnicie este ceva usor? Si de cand ea se rezuma doar la sex? adica atunci cand nu-ti mai place, te-ai saturat sau te-ai plictisit de consort/ a te duci sa f...k around ca sa rezolvi tensiunile familiale si sa-ti salvezi casnicia??

God, help me daca soluti asta 'inteligenta' ma paste si pe mine!
#108442 (raspuns la: #108423) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#108442, de Yuki - de om la: 28/02/2006 05:02:42
ehei, fata mosului...sa intrebi mataluta pe o venerabila bunicuta cum isi indemnau pe vremuri gospodinele barbatii sa mearga la "crucea de piatra"....multe tensiuni familiale se rezolvau acolo, spre satisfactia ambelor parti ;))

"...te duci sa f...k around ca sa rezolvi tensiunile familiale si sa-ti salvezi casnicia??"
#108614 (raspuns la: #108442) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de alex andra la: 28/02/2006 08:01:36
"Lost without music in a world of noises"

"alexandra, pina la 30 de ani poate exista dragoste curata. dupa aia, de obicei, te intorci la realitate.

Iti dai seama cat de trista ar fi lumea in care traim daca ce afirmi tu aici ar fi adevarat?
Mai departe nu comentez, "viziunea" ta asupra realitatii e mult prea cinica pentru mine.
#108618 (raspuns la: #108423) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
crucea de piatra - de alex andra la: 28/02/2006 08:15:06
"Lost without music in a world of noises"

Chestia cu indemnul barbatului de catre nevasta spre "crucea de piatra" e fumata, mon cher. Alte vremuri, alte mentalitati. Intreaba-le pe sotzioarele zilelor noastre, sa vezi ce-o sa-ti raspunda. Pana si bunicutzele contemporane o sa-ti dea cu tifla:))
Ailleurs, I mean pe alta conferinta, parca erai adeptul altor solutii de rezolvare a tensiunilor familiale:P
#108619 (raspuns la: #108614) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...