-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Viteza de reactie tine de inteligenta sau nu?


de maria de la medgidia la: 19/02/2006 18:23:00
modificat la: 19/02/2006 19:05:34
taguri: Diverse 
voteaza:
Acum cateva zile discutam cu un "cristal" (o persoana foarte inteligenta / limpede) despre o situatie reala, intamplata acum niste ani intr-un spital. As vrea sa stiu si parerea dvs.
Context: Femeia de servici dintr-un mare spital discuta pe sectie cu colegele ei de munca. In timpul discutiei, fara sa fie atenta, deschide usa de lift, intra si... asa au ramas orfani 3 copii. Liftul era oprit pentru reparatii si, fiind de model mai vechi (cu clanta) se putea deschihde i cand era oprit curentul.
Eh, ce a strans femeia de servici la piept in cadere? TE-ul, care cadea cu aceeasi viteza cu ea insasi.
Parerea mea este ca daca femeia de servici ar fi avut o inteligenta mai scanteietoare, ar fi intins mana sa se apuce de ceva (fire, scarile metalice dintre etaje, etc).
Parerea cristalului cu care vorbeam a fost ca nu e vorba de inteligenta, ci de reflex, si a adus ca argument cazul pisicilor care incearca sa se agate de orice, daca se afla in cadere libera.
Eu cred ca ceea ce a impiedicat-o pe femeia de servici sa se apuce de ceva a fost fix reflexul conditionat de strangere a mainii (a te-ului, ma rog), reflex care se foloseste atunci cand verifici curentul la priza (se verifica cu dosul mainii, pentru ca directia reflexului e de strangere, de aducere spre corp).

Voua cum vi se pare? Tine viteza de reactie de inteligenta sau nu? Ma intereseaza pareri referitoare la acest caz, specifically. Evident, daca exemplificati argumentele, e mai limpede pentru toata lumea.
Multumesc.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (47):


Maria de la Megidia - de cristelino la: 19/02/2006 19:58:39
Cind e vorba de reflexe,inteligenta nu mai conteaza.
Reflexele sunt coordonate din acea parte a creierului care noi nu o gestionam decit intr-o foarte mica poportie.
Aici e vorba de un reflex de supravietuire cu care educatia sau zestrea genetica nu au nimic de a face.
Sa nu crezi ca Einstien nu ar fi patit la fel intr-o atare situatie.
Si apropo:a murit din cauza leziunilor de ordin mecanic sau de atac de cord?
#107025 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Si eu cred ca nu e vorba de - de Cassandra la: 19/02/2006 23:48:54
Si eu cred ca nu e vorba de inteligenta
#107089 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Parerea cristalului cu care - de Calypso la: 20/02/2006 08:57:35
"Parerea cristalului cu care vorbeam a fost ca nu e vorba de inteligenta, ci de reflex, si a adus ca argument cazul pisicilor care incearca sa se agate de orice, daca se afla in cadere libera."

de acord cu cristalul;
#107119 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Re. - de picky la: 20/02/2006 20:21:30
Adrian Fuchs :

Femeia a avut in mod sigur si clar un reflex. Conditionat, neconditionat ?
Viteza de reactie, cred eu, este data mai mult de instinct dacat de inteligenta. Pentru ca este un raspuns la o excitatie externa.
#107138 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
reflex - de donquijote la: 20/02/2006 12:33:33
intre reflexul apucatului in cadere si inchiderea pumnului in caz de electrificare e o deosebire fundamentala: primul e reflex inascut (stramosii nostrii maimutele sareau prin copaci) sau invatat (sportivi, alpinisti) iar al doilea e cauzat de contractie musculara cauzata de curentul electric. nu tine de inteligenta decat in masura in care rapiditatea in gandire si analiza siuatiei poate ajuta pe cel in cauza sa se descurce. stiu unul care a cazut 5 etaje, dar a prins cablul. s-a ales cu cateva coaste si o mana rupte. reflexele si le-a format la volan: conduce repede si agresiv.
#107144 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
... si reflexul - de proletaru la: 20/02/2006 20:21:30
de acord ca avea reflexul de a se tine de unealta de productie insa e interesant de vazut cum s-a creat acest reflex si ca exista o oarecare presupunere ca ar fi ceva in legatura cu inteligenta (chiar daca nu aparenta). pentru oameni mai putin instruiti aceste unelte pot fi un element in jurul caruia graviteaza intreaga lor lume interioara. e doar o presupozitie, nu inseamna ca automat asa si este. in plus, persoana poate fi un om constiincios care are un sentiment profund de respect pentru munca lui si in consecinta unealta de productie ocupa un loc important in viata profesionala. nu spun asta in bashcalie. am asistat la o scena teribila intr-o uzina in care un om a lucrat pe o presa de 20 de tone cam 15 ani. o stia si o simtea organic. ii stia sunetul si stia daca unealta "sufera" sau e "fericita". tragedia a fost cand i-au luat. omul a fost devastat. dadea indicatii macaragiului cum sa aseze presa in camion... ca se stica. presa mergea la retopit. in aceeasi idee pot intelege cum unii se leaga sufleteste, emotional de masina, de birou, de T-eu sau alte obiecte de genul asta. aparent nu are legatura cu inteligenta dar ea ajuta atunci cand relationam sau gestionam relatii de genul de mai sus. de ex. tatal meu nu a plans dupa planseta la care a proiectat 35 de ani.
#107160 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
In cazul expus de tine - de thebrightside la: 20/02/2006 16:45:34
Cred ca viteza de reactie a fost direct proportionala cu atentia distributiva. Si cum aceasta din urma a fost, probabil, inexistenta - toata atentia ei era canalizata inspre conversatia pe care o purta in momentul ala -, atunci si viteza de reactie a fost pe masura.
#107185 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Absurd. - de Mr Six la: 20/02/2006 17:14:52
Nimeni nu se leaga de inteligenta mecanicilor liftieri. De ce nu au blocat usile ?

-Cred ca doctorul internist ar fi suferit doar o fractura minuscula. Tinindu-se de stetoscop (greutate mai mica), fortza de gravitatie ar fi fost diminuata....
#107192 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
So... - de eXit la: 20/02/2006 20:49:51
Doar thebrightside s`a apropiat putin,restu`-raspunsuri simple.Si simplitatea e ieftina.
#107204 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristelino, - de maria de la medgidia la: 20/02/2006 20:49:51
Am pus intrebarea pentru ca nu-s convinsa ca-i vorba de reflexe.
Inteligenta e de 2 feluri: cea pentru achizitia de cunostinte si cea speculativa. Asta speculativa e inteligenta aia care te ajuta sa iesi dintr-o situatie in modul cel mai convenabil pentru tine (minim de efort, maxim de profit).
Cand am spus inteligenta, m-am referit la sclipirea aceea de moment care te salveaza in ultima secunda de la prapad.
Nu la Einstein ma gandeam io ca ar fi supravietuit, ci la unu` care-si traieste viata gen un Indiana Jones, Bruce Willis (saviour of the world in filme, etc), sau un broker in viata de zi cu zi - adica persoane care trebuie zilnic sa evalueze situatii de risc si sa ia decizii rapide. Get my point?
Si, loool, mi-a placut finalul: a murit, saraca, din acelasi motiv ca-n bancul cu musca (Ce-i trece unei muste prin cap cand se loveste in maxima viteza de un parbriz?... Fundul). Cred ca asta se cheama leziuni din cauze mecanice, da.

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#107253 (raspuns la: #107025) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote, - de maria de la medgidia la: 20/02/2006 20:49:51
Reflexele sunt conditionate (invatate: scrisul, devine reflex dupa clasele primare, deoarece privirea nu mai are valoare corectiva si activitatea de a scrie nu mai este gandita) sau neconditionate (suptul, apucatul, etc). Rezulta ca ambele mele exemplificari de reflexe se incadreaza in aceeasi categorie.
Din comentariul tau nu inteleg daca nu cumva te contrazici putin singur "nu tine de inteligenta decat in masura in care rapiditatea de gandire si analiza situatiei..." asta e acea inteligenta speculativa de care vorbeam mai devreme.
Poti sa ma lamuresti, te rog, de care parte a argumentului esti? Tine de inteligenta (rapiditate in gandire si analiza situatiei), ori nu tine (e pur reflex, exersat sau nu)?

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#107255 (raspuns la: #107144) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Doamne, Dumnezeule! - de Brigante la: 20/02/2006 20:49:51
Femeia aia a murit fara sa stie de unde i se trage, iar voi, in loc sa-l apucati de QQ pe porcul care a uitat usa de la lift deschisa, va "preocupati" de obiectele pe care ar fi putut nenorocita sa le stranga la piept, in cadere, daca a avut reflexe, de care, etc.
Ma gandesc, ca voi, in aceeasi situatie, o sa va agatati de propria umbra, pe care o considerati, evident, mai inalta decat este.
Magarilor!
#107256 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maria de la medgidia - de clody la: 20/02/2006 20:23:01
Stiu ca ai propus un subiect pt a-si da fiecare cu parerea despre legatura dintre inteligenta si viteza de reactie, DAR din felul cum ai pus problema reiese ca ar fi murit din prostie...mereu mortul e de vina, nu-i asa?

De l'amour le mieux
#107258 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside (i love your nick), - de maria de la medgidia la: 20/02/2006 20:49:51
da, cred ca ai dreptate, si asta a fost un factor perturbator
nici indiana jones nu cred ca dupa un "pa, fetelor" s-ar mai fi apucat de vreo liana in zbor liber (incercare de gluma macabra)
in plus, cred ca fix reflexul de a strange (din obisnuinta) te-ul ala a impiedicat-o sa renunte la el in favoarea unui obiect mai stabil

profesia ei de femeie de servici nu era una care sa-i ofere provocari (challenge-uri) zilnice, de unde lipsa exercitiului de gandire la situatii noi tot timpul

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#107259 (raspuns la: #107185) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mr six, - de maria de la medgidia la: 20/02/2006 20:49:51
correct me if i`m wrong, da` atractia gravitationala nu-i putin cam constanta?
cred ca ar fi cazut cu aceeasi viteza indiferent ce tinea in brate...
just a wild guess... de filolog
dar apreciez umorul tau din varful buzelor, servit asa ca pentru minori

apropos de mecanici: am uitat sa precizez ca nu era lift in tot municipalul care sa nu aiba anunt pe usa toata saptamana cat a durat reparatia... desi e irelevant in contextul intrebarii mele, mr six

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#107263 (raspuns la: #107192) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proletaru - de maria de la medgidia la: 20/02/2006 20:50:17
ai perfecta dreptate, este vorba de identificarea cu obiectul muncii... aveam odata un sef tehnic, care-si simtea organic masina, exact asa cum il descrii tu pe omul din uzina
inteleg perfect ce vrei sa spui si asta intr-adevar da alta nota subiectului asta
am scapat din vedere amanunte semnificative cand am pus problema
thx

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#107264 (raspuns la: #107160) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de maria de la medgidia la: 20/02/2006 20:50:17
instinctul determina tipul de reactie, te imboldeste ce si cum sa faci
eu cred ca viteza de reactie tine insa de inteligenta speculativa (adaptativa), care, de buna seama, se cere exersata ca sa functioneze

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#107266 (raspuns la: #107138) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
clody - de maria de la medgidia la: 20/02/2006 23:57:54
ma uimesti
cum ai dedus aberatia asta cum ca eu am emis o judecata de valoare la adresa femeii de servici? "mereu mortul e de vina"???
din ce cuvinte, exact?

prin "inteligenta mai scanteietoare" m-am referit la profesii care ofera provocari permanente de gandire... de exemplu, profesii monotone sunt: paznic, contabil, proiectant... in timp ce profesii non-monotone sunt: cele artistice, sportive... m-am referit doar la extreme, evident ca sunt si in-between: profesor de liceu, etc.
hope you got the point

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#107271 (raspuns la: #107258) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
brigante - de maria de la medgidia la: 20/02/2006 23:57:54
cu ce puii mei te-am retinut, tata, prin conferinta asta, daca n-ai nimic interesant de spus?
spare me your IQ

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#107272 (raspuns la: #107256) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daca T-ul......... - de cosmacpan la: 20/02/2006 22:09:47
Salut Maria,
Nu stiu daca viteza de reactie tine de inteligentza ci mai degraba de arhiva evenimentelor (situatiilor) similare. Omul ca fiinta sociala este un sumum de interdictii si experiente care-l ajuta sa supravietuiasca. si de asemenea cred ca incostient, T-ul a reprezentat singurul instrument care ii asigura existenta si probabil ca era singurul lucru pe care se putea baza. simple supozitii dar vorba unui comentator unde era placutza avertizoare?
#107288 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daca se rupe podul? - de beitroxy la: 21/02/2006 16:25:51
salut tuturor! stateam sambata pe podul de la maracineni si simtind vibratii cand trecea cate o masina mai mare ma gandeam oare ce as face daca s-ar darama? .. ma tineam de bicicleta si ma gandeam la asta... oare as da drumul la bicicleta sau m-as inneca fara sa incerc sa innot?
cred ca totul tine de reflex. e ceva care se petrece mult mult prea repede ca sa mai ai timp sa gandesti.
#107322 (raspuns la: #107025) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maria si exit - de thebrightside la: 21/02/2006 11:54:09
Maria - Merci. Si mie. :)
Exit - Si o care credeam ca mi-au murit laudatorii :)))

Acum lasand gluma la o parte... Sunt novice in ce priveste psihicul uman, si daca stam bine sa ne gandim si psihologii sunt in unele privinte.
Sunt insa o neatenta de felul meu. Asta m-a facut sa imi analizez foarte amanuntit reactiile in ce priveste acest proces psihic - si pe ale altora. Asa am constatat ca in momentul in care mintea mea e preocupata la maxim de o anume idee / expunerea ei (ceea ce implica , comportament verbal si non-verbal), corpul poate reactiona 'singur'.
Undeva pe drumul intre a gandi si a spune ceva anume, intervine o comanda (care nu are nici o legatura cu ceea ce te preocupa) ca un flash, aiurea, 'fa aia'. Si tu faci. 100% incostient. Pentru ca in acel moment esti 100 % preocupat de altceva. Mintea ta a comandat, iar tu executi ca un robotel. Exista sute de exemple de genul asta (fumatorul care isi aprinde tigara invers).
Revin...femeia discuta cu colegele. Ajunge la lift. Pune mana pe usa. Face asta in virtutea obisnuintei. Ceea ce o preocupa n-are nici o legatura cu "Atentie, lift in reparatie". Deschide usa si paseste pentru ca asta e o comanda indelung executata si devenita reflex. Surpriza este cea care o impiedica sa aiba si al doilea reflex. Acela de a apuca ceva in cadere. Mintea ei trece succesiv, dar nu suficient de rapid, de la tema discutata la "ce se intampla", apoi la "cad"...
In concluzie..apropo de conferinta lui om cu surpriza..posibil ca viteza de reactie sa depinda si de capacitatea de autocontrol in confruntarea cu un stimul neobisnuit.
#107343 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eXit - de munteanu rodica la: 22/02/2006 06:53:14
nu stiu ce ai inteles tu pina acum din viata,dar mai ai timp caci probabil esti
foarte tinar.
simplitatea nu este ieftina (sa nu confundam cu ignoranta sau saracia)
simplitatea inseamna claritate atit in exprimare cit si in gindire si atunci
ceea ce faci si spui este mai usor de inteles si de catre cei din jur dar
mai ales de catre tine.
INCEARCA.
de fapt, te contrazici,in doua rinduri:spui ca simplitatea este ieftina , dar
prezentarea ta de la date personale este una din cele simple daca nu cea mai saraca in date.
#107518 (raspuns la: #107204) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
viteza de reactie - de Shtevia la: 22/02/2006 10:01:43
Nu stiu daca are vreo legatura viteza de reactie cu inteligenta.
Am un prieten care trecea linistit, in urma cu ceva timp, pe trecerea de pietoni si asta fiindca soferul de pe prima banda i-a facut semn sa treaca. Dar de pe a doua banda, o masina venea destul de tare, care nici macar nu a franat. Prietenul meu a sarit sus pe capota si s-a tinut bine de masina, care a mers cativa metri buni cu el asa. Nu a patit nimic, desi a fost destul de speriat. L-am intrebat dupa incident: cum de ti-a venit in minte sa sari pe capota? Mi-a spus: nu stiu, pur si simplu am actionat din instinct si m-am si vazut sus pe capota. Ma gandeam doar sa ma tin cat mai bine, ca cine stie cand are de gand sa opreasca masina.
Nu stiu daca raspunde asta la intrebarea ta, dar prietenul meu are doctoratul in fizica si a facut si ceva cursuri postdoctorale prin State.
#107535 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
inteligenta - de M a o la: 23/02/2006 19:55:40
Daca acceptam definitia inteligentei ca fiind "capacitatea de a rezolva situatii noi pe baza cunostintelor acumulate anterior" (cu aproximatie de prin DEX), este clar ca biata femeie nu a avut nici o sansa, chiar daca ar fi fost geniu. Aici, fiind vorba de un reflex, singurul aport al inteligentei ar putea fi timpul mai scurt de invatare a metodelor de marire a vitezei de reactie (probabil nu se aplica in cazul de fata). Dupa parerea mea, mult mai mult decat ineligenta, este importanta antrenarea reflexelor, marirea vitezei de reactie nedepinzand decat de antrenament. Asa cum a spus cineva inainte, cred ca un cascador bleg sau un luptator talamb ar fi avut sanse mai mari decat un geniu, in cazul pe care l-ai prezentat.

___________________________
men shi jiao you yu xian
(Mao Tze-Dung)
#107634 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maria - de ooanna la: 23/02/2006 09:19:53
... in unele tari se fac exercitii de simulare pentru diferite catastrofe naturale ( cutremur , inundatii ) , si chiar pentru incendii ( si in scoli , unde copiii sunt invatati sa iasa incolonati prin iesiri speciale , si se repeta pana se incadreaza in timpul estimat ca fiind bun )....
...pot sa-ti dau un exemplu la care am fost martora : am asistat la un incendiu si o persoana pe care o cunosc , si care nu are cine stie ce performante intelectuale , a fost pionul principal in stingerea lui ; s-a dus imediat la stingator si i-a coordonat si pe ceilalti ( care sa iasa , care sa-l ajute si ce sa faca )....
#107714 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Si iata totul este clar cand ai de logica habar..... - de luis la: 23/02/2006 20:03:46
Tin sa te lamuresc in aceasta dilema existentiala, prezentata intr-un mod cat se poate de stiintific... reflex, sinapse, neuroni, pavlov, caini :))
Raspunsul se obtine prin metoda comparatiei, adptate la situatia de fata.Deci, intrebarea era daca viteza de reactie tine de inteligenta sau nu....
Si raspunsul ar fi urmatorul: Bineinteles, ca viteza de reactie tine de inteligenta.......doar e un lucru unanim acceptat ca fotbalistii, sprinterii sau alti atleti formeaza elita intelectualitatii mondiale.
#107731 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrebare - de DreamSeller la: 23/02/2006 20:03:46
Oare s`a gandit cineva pe ce a cazut personajul nostru ?? Deoarece nu avea de ce sa se prinda daca liftul era deasupra etajului de unde a cazut, iar daca era la un etaj inferior, cadea pe cabina liftului, deci in concluzie, liftul era deasupra si nu avea de ce sa se prinda.
Ma inclin, Andrei Alba Iulia


"Ce carti ai lua daca ar trebui sa pleci pe mare si daca ai avea doar un metru spatiu pentru ele?" N.I
#107740 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
au,ma doare,cu atita elita. - de munteanu rodica la: 24/02/2006 07:22:58
eu nu stiu cit de inteligenta sint, dar stiu sigur ca am fost pe o capota,
mi-am dus instictiv mina la cap si cind am ajuns pe pavaj ma alesesem cu fractura de bazin.
dar nu am avut timp sa gindesc nimic, nici macar sa ma sperii in acele clipe.
gindesti dupa, daca mai poti.
#107841 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Viteza de reactie - de braduti la: 25/02/2006 00:29:41
Si una si alta pot fi antrenate separat.Daca exista un suport nativ, atunci amandoa pot fi antrenate la fel. Daca nu, viteza de reactie, poate progresa daca are un antrenor bun. Inteligenta? Ai auzit undeva de profesorul de inteligenta?
#107862 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
munteanu rodica - de maria de la medgidia la: 25/02/2006 00:33:03
trolezi
daca n-ai nimic de spus, e preferabil sa taci
exit si-a dat cu paperea si intamplator coincide cu a mea
nu e si cazul tau
n-am chef sa-ti dau ingnore, e preferabil sa te retragi singura, daca nu te poti incadra in discutia conferintei

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#107884 (raspuns la: #107518) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
luis - de maria de la medgidia la: 25/02/2006 00:33:03
de ce te aventurezi sa vorbesti fara sa intelegi limba romana?
rabdare, te faci tu mare

----------------------------------
counselling pentru kretini: bungee-jumping de la 30 de m cu corda elastica de 60 de m.
#107886 (raspuns la: #107731) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maria de la medgidia - de munteanu rodica la: 25/02/2006 07:47:30
bineinteles,ma dau la oparte.
daca o parere care nu coincide cu a ta inseamna trolare.
#107984 (raspuns la: #107884) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wow , si eu vreau sa trolez , - de canin la: 26/02/2006 00:19:10
wow , si eu vreau sa trolez , daca asta inseamna sa imi spun parerea. de fapt cred ca in momentul acidentului s-au putut intampla doua lucuri: primul , femeia in caderea ei melodioasa (in timp ce se lovea de pereti si eventual de mult discutatul cablu) nu a avut timp sa mai gandeasca vazandu-si viata cum se perinda prin fata ochilor , viata plina de realizari si bucurii care mai de care .al doilea ar fi experienta in sine care hai sa fim seriosi , pe mine m-ar speria ca naiba pentru ca socul te paralizeaza , e ca si cand ai sta in mijlocul drumului si ai vedea o masina venind spre tine cu 200km/h , in primul rand pentru ca nu stii ce sa faci si in al doilea rand pentru ca nu iti poti misca picioarele .si einstein cred ca e facut tot din carne si oase ca si noi ceilalti , insa un om inteligent consider ca ar fi prevenit sa se ajunga acolo . in momentul in care te-ai impiedicat si te asteapta asfaltul, capul devine doar un obiect care respecta legile fizicii
#108047 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
... - de latu la: 26/02/2006 13:05:40
Viteza de reactie nu tine de inteligenta ci e un reflex neconditionat. Nu e nevoie sa fii inteligent pentru a avea reflexe neconditionate bune.
Pe de alta parte exista reflexele conditionate, care pot tine de inteligenta, educatie sau experienta individuala.
Reflexele conditionate - sau lipsa lor - se pot rasfrange asupra reactiilor spontane si pot influenta uneori reactiile interumane.
A repezi pe cineva este un reflex conditionat, care poate tine de experiente negative cu oameni, de intoleranta sau de nevoia de a avea dreptate, aceasta din urma nefiind neaparat o dovada de primitivism.

O interpelare fara drept de apel poate fi dictata de un reflex conditionat, necorelat cu perceperea inteligenta a unui mesaj din lumea inconjuratoare: O relatare despre reactiile avute in timpul unui accident sau un adevar comunicat intr-o forma usor umoristica nu pot fi calificate in contextul prezentei conferinte ca fiind trolari, decat daca sensul textului nu este inteles pe deplin.
As merge mai departe, sustinand ca si in cazul in care neintelegerea ar fi fost mai putin vadita era mai politicoasa o intrebare suplimentara decat o concluzie pripita, insa asta ar adanci inutil discutia despre reflexe inteligente sau teligente...
#108222 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
canin, - de maria de la medgidia la: 26/02/2006 20:44:22
da, uite, mi-a scapat chestia asta ca socul te paralizeaza, desi am trait-o si eu in anumite momente
dar, pe de alta parte, cred ca tine si de capacitatea de a reactiona rapid la schimbarile de situatie (pe care eu o includ in inteligenta adaptativa)
sunt unii oameni care raspund greu la schimbare (chiar schimbare pe termen lung), si altii care se adapteaza din mers
m-am gandit ca, prin analogie, poate fi acelasi lucru si in cazul acestor schimbari de situatie la secunda

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#108275 (raspuns la: #108047) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu, - de maria de la medgidia la: 26/02/2006 20:44:22
a trola inseamna "a vorbi discutii"
rodica munteanu nu si-a dat cu parerea la subiectul conferintei, ci si-a dat cu parerea la parerea altui user,gasind ca subiect de analiza datele personale ale aceluia - adica vorbind pe alaturi

viteza de reactie nu este un reflex, de nici un fel
inainte sa-ti dai cu parerea te rog sa te familiarizezi cel putin cu cuvintele pe care le folosesti
viteza sau timpul de reactie sau latenta este pentru orice actiune (inclusiv pentru un reflex, conditionat sau nu), timpul care se scurge intre momentul in care stimulul este decodificat pe scoarta cerebrala si raspunsul scoartei
pentru alte referinte, citeste despre arcul reflex (eu nu am deschis conferinta pentru popularizarea psihologiei)

multumesc pentru contributie

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#108279 (raspuns la: #108222) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
viteza de reactie - de maria de la medgidia la: 26/02/2006 20:44:22
viteza de reactie este o caracteristica individuala si circumstantiala
adica aceeasi persoana poate reactiona de obicei mai rapid decat o alta, dar totodata, sub influenta factorilor circumstantiali, poate avea un blocaj sau o reactie mai lenta
intr-adevar, unele aspecte imi scapasera din vedere cand am pus problema si m-am bucurat de comentarii ca ale lui thebrightside, proletaru si canin (poate au mai fost si altii, dar nu-mi vin acum in minte), care mi-au imbogatit intelegerea contextului

nu tin in mod insistent sa am dreptate, dar cred ca pana acum nu am gasit suficiente argumente sau suficient de solide incat sa ajung sa-mi schimb parerea

eu consider ca tine de inteligenta (adaptativa) pentru ca inteligenta inseamna nu mai multi neuroni (lucru imposibil) si nici utilizarea unei portiuni mai mari din scoarta cerebrala (fata de cele 20 de procente utilizate mediu), ci inteligenta inseamna un numar mai mare de sinapse (legaturi intre neuroni, trasee, drumuri) si sinapse nu accidentale, ci in mod repetat efectuate

nu vreau sa vorbesc ca de la catedra, asa ca o sa explic printr-o paradigma simpla (nu-mi apartine, dar am preluat-o pentru ca este geniala - simpla si limpede):
comparand creierul cu o padure, un creier de om inteligent, adaptat, cu viteza de reactie mare ar arata ca o padure strabatuta peste tot de poteci, drumeaguri, etc BATATORITE, asta aratand frecventa sau regularitatea cu care aceste sinapse au fost efectuate
evident, o padure virgina este un creier "odihnit" - indiferent cati neuroni (copaci, etc) are

din acest motiv, daca ne gandim cat de repede strabate un om o padure virgina comparativ cu una plina de poteci batatorite, asta ar fi o echivalenta destul de buna cu cat de repede strabate o idee noua un creier neutilizat, comparativ cu un creier obisnuit sa se astepte la schimbari bruste de situatie

am vrut sa expun mai pe larg punctul meu de vedere
apreciez foarte mult alte puncte de vedere, cu conditia ca ele sa se refere strict la subiectul conferintei, nu la "vorbit discutii"

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#108283 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
viteza de reactie - de liana68ro la: 26/02/2006 20:44:22
parerea mea este ca tine de ceva care se cheama instinct combinat cu inteligenta emotionala cumva..'descurcareala" aia pe care e bine s-o ai cand n-o ai si cand o ai tot bine e
m-a bushit si pe mine o masina candva, nu prea rau
m-a aruncat cativa metri..vesnica poveste; pe banda de langa pieton e unu care da prioritate, urmeaza , bineinteles autobuzul..cierasa de pe tort microbuz pe banda trei cu-n "nea caisa" la propriu si la figurat idem

NU AI TIMP sa reactionezi in CLIPA AIA
daor daca iININTE de a se produce ai avut blitzu ala sa te dai la o parte..
adica da ca ai ANTICIPAT
si asta vine fiindca te-ai educat, adica te-ai gandit dinainte ce tre` sa faci in contextul dat ( si nu e sigur ca ai creeierul neadormit non stop)
cu alter cuvinte esti educat sa percepi pericole, esti soldat in seal sau legiunea straina..sau macar ai facut goniometrie cand erai la gradinitza
am avut si situatii cand m-am putut apara..ca in transa.. nu itenlegi nici tu cum ai scapat


despre lifturi...numai de bine; am citit atatea incat ma uit totdeauna sa vad daca aer podea... si tot ma trece un fior cand se opreste intre etaje
doamne fereste sa nu cad tulumba
cine poate sa stie tot si sa anticipeze tot? nimeni
deci femeia saraca de ea nu are vina..mai ales ca vorbea.
putea la fel de bine sa se gandeasca la ce pune copiilor in farfurie si sa fie deci tot neatenta, chit ca din alta cauza
nu-s geniu dar nici analfabeta nu ma consider
si nu tine de media de la scoala (oricare ar fi aceea) sau de cate tone de carti ai citit
"la din contra" ...daca te nimeresti itnr-un moment pansif cand treci strada sau mai si eu ce context periculos pentru viata ta.....vai de pielicica ta va fi, chiar daca tocmai ai primit in ziua aia premiul academiei sau mai bine de atat

deci, ca o concluzie la dezlanata mea parere..trebuia anticipat de reparator..ca ala a avut TIMP destul sa CUJETE cum e mai bine pentru toata lumea
pentru biata femeie..asa i-a fost datul
#108316 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maria de la medgidia - de latu la: 26/02/2006 23:30:40
Ma intereseaza pareri ...
Daca ar fi fost scris "...pareri fondate stiintific..." n-as fi scris.

Referitor la disertatia pseudostiintifica, multumesc pentru osteneala. Denota ca te-ai pregatit pentru moderarea conferintei, ceea ce admir, insa nu face din tine nici un moderator innascut, nici un cititor deosebit de atent si nici un om bine crescut.

Ceea ce am scris eu pornea de la gestul femeii de a se tine de TEu si se referea la reactia in momentul decisiv. Asta include atat viteza cat si felul reactiei. Motivul pentru care admir reactia cuiva nu este in primul rand felul in care a reactionat - la asta reflectez mai tarziu - ci viteza reactiei.
Bineinteles ca pus pe baze stiintifice, tot procesul se poate imparti in secvente si atunci intra pe rol exercitii ca cel pe care l-ai incercat, fara a intra in detalii - pentru ca in fond eu nu am deschis conferinta pentru popularizarea psihologiei - ceea ce la mine insa ai criticat.

Nu ca repros, ci pentru ca neutralizeaza pretentiile de superioritate formulate direct sau indirect, imi ingadui sa-ti reamintesc din gramatica din clasele medii, ca omul nu "isi da cu parerea" ci "are o parere" sau "expune o parere", etc...

Last but not least: In contextul unei conferinte, dorinta de a interzice unui user de a dialoga si cu un alt user de pe conferinta in afara de autorul acesteia e un ideal care nu are nimic cu libertatea parerii sau cu toleranta.
Dar asta e alta poveste.

Iti multumesc la randul meu pentru ca n-ai lasat cainii verbali slobozi, asa cum ai facut-o cu altii.

#108358 (raspuns la: #108279) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
reflex la minciuna - de bluecip la: 27/02/2006 13:55:58
similar intamplarii din povestea ta...
muncitor in santier naval in Mangalia... intretinere macarale. deschide usa fara sa se uite daca e liftul si cade de la 100m in gol... hmmm... l-au adunat amestec de creier cu mate si coaste. Nimeni nu a publicat ceva despre caz.
Situatii de criza sunt, iar raspunsul la ele depinde de inconstient nu de constient(inteligenta)... daca te referi aici la blocaj. Totusi un om bine antrenat ar putea sa depaseasca momente de criza (cursuri de prim ajutor sau mai stiu eu), anumite persoane au reactii corecte fara sa fie pregatiti si altii se blocheaza chiar daca au fost antrenati. Nu stiu.
Apropos ca om avem obligatia sa acordam prim ajutor. Cati stiu sa o faca? Cati sunt oameni sa o faca? Daca o fac si provoaca decesul(coloana deplasata)...?!
Gasirea cristalului/instinctului...? De mici suntem supusi impurificarii instinctului. In copilarie avem capacitati de comunicare/intelegere/supravietuire pe care suntem "obligati" sa le uitam. Asta e sistemul in care traim... uitam sa ascultam cristalul din noi ca sa invatam sa clasificam, categorisim. Sunt cam bulversat la ora asta... in mare e mult de vorbit nu de scris.
Asa ca... ne lasam "mintiti" ca e bine asa si altfel de parinti, scoala... dar reactionam dupa cristalul care a mai ramas in noi.
!!! NEVER QUIT !!!
#108418 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hi hi - de luis la: 27/02/2006 20:15:54

Insiruire logica: Stefan de la Barbulesti, Adi de la Valcea, Maria de la Medgidia .....................whatever. :))
#108471 (raspuns la: #107886) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Da, dar totusi... - de rugutzu la: 28/02/2006 20:41:03
Ca sa va scutesc de polemici inutile trebuie sa va aduc la cunostinta 2 chestiuni. Cand are loc un astfel de eveniment (precum caderea nefericitei doamne) se declanseaza asa numitul "reflex de cadere". El este dezvoltat de sensibilitatea proprioceptiva a organismului (care iti determina pozitia ta spatiala in raport cu obiectele din jurul tau) si ca orice reflex necoditionat (reflex neconditionat - un arc reflex care se inchide la niveluri spinale sau cerebrale inferioare) se desfasoara subconstient. Reflexul se manifesta prin miscari aleatorii ale membrelor si trunchiului din dorinta organizmului de a se "agata" de ceva, de a lua un punct de reper spatial.
Cu toate acestea, cel mai probabil, saraca femeie a suferit un infarct in momentul caderii (impropriu spus infarct, este mai degraba un soc cardiogen, demarat de cantitati imense de hormoni catecolaminici - adrenaline si noradrenaline), ceea ce ar fi impiedicato sa aiba alte reactii. Daca doriti detalii despre acest fenomen va stau la dispozitie.
Multumesc!


"Sometimes a cigar is just a cigar."
Sigmund Freud
#108685 (raspuns la: #107255) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bluecip, - de maria de la medgidia la: 28/02/2006 20:41:03
m-ai pus pe ganduri cu argumentul ca raspunsul la situatiile de criza tine mai degraba de inconstient decat de constient

----------------------------------
"C`qui embellit le desert", dit le Petit Prince, "est-ce qu`il cache un puit quelque part..."
#108723 (raspuns la: #108418) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
minte sanatoasa intr-un cadru natural si curat - de jeniffer la: 21/03/2006 19:59:39
vorbim de experienta pe care timpul o aduce,poate fi mai mare sau mai mica si inspre tot.ceea ce intelegi despre lucruri devine principii de viata dar,citeodata,omul crede in dumnezeu si de restul nu se mai ocupa,ii ajunge ca altul trebuie sa inteleaga pentru el cum este mai bine si la ce trebuie sa faci atentie in viata.ceea ce stiu acum l-am invatat lovindu-ma la ceea ce nu cunosteam si despre care nu vorbim inca in societatea noastra.sper pentru ceilalti ca vor fi sfatuiti si vor tine cont,citeodata nu este nevoie sa verifici.
#112602 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jeniffer - de clody la: 23/03/2006 18:45:01
sper pentru ceilalti ca vor fi sfatuiti si vor tine cont,citeodata nu este nevoie sa verifici. De acord cu tine, insa uneori nu poti sa prevezi ce ti se poate intampla ca sa stii cui sa-i ceri sfatul inainte. Cazul in chestiune cu moartea femeii este unul extrem, insa daca vrobim mai general, eu ma gandesc ca in viata ma pot lovi de o infinitate de situatii si e greu sa gasesti pe cineva care sa fi trecut exact prin ce ar urma sa trec eu, asadar sfat care sa se aplice perfect nu prea exista.
Si am exclus ideea ca pot sa nu accept un sfat din orgoliu, zicand ca eu stiu mai bine.

De l'amour le mieux
#113033 (raspuns la: #112602) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ai luat mere.... ???? - de cristisabah la: 13/07/2006 21:32:23
cred ca padurea strabatuta de multe poteci ar fi creierul unui om destept, padurea virgina ar putea fi la fel de bine creierul unui om inteligent (f tanar) si ar mai fi si alte pareri diferite referitor la padurile descrise de dvs, din definitzii reiese clar ca un act neconditzionat nu are nici o legatura cu potecile din padure si nici cu pamantul pe care creste padurea.... se presupune ca femeia avea cap si creier in cap, deci.... dar exemplul este destul de nefericit, orice geniu ar fi avut acelasi drum in cadere, chiar si dvs, domnisoara de la medgidia, daca doritzi sa ma contrazicetzi putem face urmatorul experiment: eu va dau branci in casa liftului si dvs va trebui sa scapatzi, banuiesc ca nu va considerati o proasta.... scuzati-mi limbajul, nu este rauvoitor, credetzi-ma !!!
#133085 (raspuns la: #107264) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...