-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

LIBER ARBITRU


de Crystalx la: 25/02/2006 23:15:00
modificat la: 08/04/2006 21:20:58
taguri: Ganduri_in_0_si_1 
voteaza:
Unele religii spun că avem doar o viaţă... că e un dar. Altele spun că avem o karma... datorii neplătite din vieţile anterioare, greşeli neîndreptate, virtuţi ignorate; că nu mai urmează o viaţă în sensul fizic odată ce am atins perfectul absolut. Cu alte cuvinte, viaţa ar fi o pedeapsă.
Odată mi-aş fi dorit să ştiu exact la ce mă raportez... ce fel de viaţă trăiesc, din cele două. Dar mi-am dat seama că n-are prea mare importanţă. Toate religiile au "văzut" cam la fel: RESEMNARE.
Dacă viaţa e un dar, şi numai una, trebuie să mulţumeşti cerului pentru privilegiu, acceptând bune şi rele fără a te îndoi că totul e lucrarea lui Dumnezeu care ştie EL ce face. Nu rezolvi nimic revoltându-te orânduirii, ba mai ajungi şi în iad dacă nu te căieşti la timp.
Dacă viaţa e o pedeapsă... Cam tot aia. Trebuie s-o duci la capăt acceptând cu seninătate totul pentru a evita noi greşeli, fiindcă altfel vei fi aruncat înapoi, într-o altă viaţă mai rea. Partea bună e că poţi sări faza cu plecăciunile recunoscătoare.

Dar ai de ales. Liber arbitru cică.

Cred că n-ar mira pe nimeni să existe cineva care se ocupă cu liberul arbitru.
"Hei, tu! Urmează să te naşti! Ai de ispăşit cutare păcate... În continuare, îţi voi prezenta trei scheme pentru a o face. Alegi una din ele, apoi eşti liber să trăieşti.
1. Vei fi putred de bogat, însă te vor urî toţi cei care te cunosc, iar cei care nu te cunosc te vor urî din auzite. Fericirea ta îşi va avea izvorul în succes şi faimă. În acest caz, oferim bonus o iubită; singura fiinţă pe lume care te va adora. Din păcate, va suferi ca naiba din cauza stigmatului tău, iar tu şi mai mult, privindu-i faţa trasă de atâta plâns pe ascuns. Vei sfârşi cu inima frântă, blestemând toată averea pe care o ai, în timp ce strângi la piept trupul ei fără viaţă, străpuns de glonţul sau lama de pumnal destinate ţie. Dacă vrei să fii scutit de această durere, poţi renunţa la bonus.
2. Vei fi sărac lipit, târându-te prin cea mai cruntă mizerie, dar toată lumea te va plăcea, te va compătimi şi-ţi va sări în ajutor în momentele de adâncă disperare; în plus, vei avea o soţie frumoasă, vrednică şi iubitoare care-ţi va mai netezi, şi ea, din asprimile traiului. Fericirea ta va fi în virtutea ta; vei găsi fericire chiar şi în lacrimi. Există şi aici un bonus: găseşti pe stradă un bilet de loterie care se dovedeşte câştigător al Jack-potului. Dar, din acel moment, începi să-ţi îndepărtezi prietenii suspectându-i de interese ascunse, soţia te înşeală, fugind cu altcineva în cele din urmă, iar tu devii un depravat şi cazi în patima băuturii. Sfârşeşti într-un şanţ, înnecat cu propria vomă. Poţi şi de data aceasta să renunţi la bonus, desigur.
3. Varianta de mijloc: uneori ai bani suficienţi, alteori nu prea, dar niciodată exagerat de mulţi, aşa cum niciodată nu te vei afla într-o totală lipsă. Unii te vor iubi, destui, alţii te vor urî sau te vor invidia... suficienţi şi ei. Fericirea ta vor fi micile satisfacţii de fiecare zi; sporadicele dezamăgiri nu-ţi vor zdruncina prea mult optimismul natural. Asta n-are bonus."

M-a întrebat şi pe mine, cu bunăvoinţă: "Tu? Ce fel de viaţă vrei? Ce alegi?"
Am cântărit ofertele şi m-am strâmbat: "Nimic. Nu-mi place nici o variantă. Dacă astea sunt toate, alege tu pentru mine; mi-e egal".
"Nimic?!" a tunat vocea lui făcându-mă să dau un pas înapoi. "Ai spus "nimic"? Nebuno, nimeni nu spune "nimic"! Şi nimeni nu poate alege în locul tău, nici măcar eu. Ai idee ce ţi-ai făcut?"
"Nu", am dat eu din umeri privind în ochii lui care aruncau fulgere. "Dar presimt că am să aflu".
"Desigur că vei afla...", a tunat din nou. "...Şi dacă nu ţi-a plăcut nici una dintre căile pe care le-am deschis în faţa ta, stai să vezi unde te-ai băgat singură, nesăbuito! Află că vei avea în viaţă absolut orice vei dori să obţii. Absolut. E suficient să te gândeşti şi să spui "vreau"".
"Păi..." am şoptit eu scăpând, dacă nu mă înşel, un oftat de uşurare... ce-i drept cam nelalocul lui înaintea expresiei lui încruntate. "...Nu mi se pare ceva chiar atât de rău".
El a zâmbit răutăcios: "Aşa crezi? N-am terminat. Tu singură, din toţi, vei căpăta tot ce vrei... Nu vei duce lipsă de nimic. Dacă banii vor ameninţa să se termine vreodată, e suficient să spui "vreau" şi-ţi vor veni de nicăieri; dacă vei nimeri vreodată în situaţii aparent fără ieşire, ca prin minune tu vei scăpa de-ar fi să se prăbuşească lumea întreagă în jur; dacă te vei afla la ananghie vei primi ajutor de unde nici nu te aştepţi; vei cunoaşte iubire peste marginile iubirii şi rar va veni cuiva ideea să te urască, de-ar fi şi să le scoţi un ochi. Chiar şi aşa, de obicei le va trece repede pentru că tu îi vei atrage ca un magnet. Cine te va deranja pe tine sau îţi va face rău, se va căi amarnic ori va avea o soartă nenorocită dacă refuză să se căiască. Dar..."
"E şi un "dar..."? Adică... chiar e nevoie?", am îngăimat simţind cum mi se şterge de pe faţă zâmbetul deja ajuns până la urechi.
"Dar..." continuă el netulburat, "...atunci când vei obţine lucrul pe care l-ai dorit va fi târziu: ori nu-ţi va mai trebui, ori ţi se va fi făcut lehamite, dorindu-ţi deja altceva şi regretând că l-ai cerut pe acela. Nu-ţi vei putea controla dorinţele... nu vei putea distinge ce e bun pentru tine şi ce nu. Uneori, rareori, se va întâmpla să primeşti la timp răspunsul la faimosul "vreau", chiar când vei dori cu toată inima, şi acel lucru să fie la îndemână, doar să întinzi mâna să-l iei. Însă n-o vei putea face.
"Şi cine mă va împiedica, mă rog? Numai să încerce!", am exclamat eu cu aroganţă.
"Ah, nimeni nu va încerca", a zâmbit el. "Nu vei putea, pur şi simplu. Din cauza ta. Fie anterior ai obţinut ceva incompatibil, fie conştiinţa nu te va lăsa."
"Ei", am zâmbit şi eu, mefistofelic. "Treaba asta cu conştiinţa se poate aranja, nu? ...Mă pot preface că n-o am, de exemplu."
"Sigur că poţi! Dar ceea ce vei obţine ignorând-o se va eroda în mâna ta ca ars de acid, şi-ţi va îneca sufletul în miasmele degajate."
Am deschis gura să spun ceva, dar nu m-a lăsat:
"Vrei să spui că poţi trăi cu asta... eventual."
Am aprobat din cap; chiar asta vroiam să spun.
"Nici măcar n-am să te contrazic. Fiindcă de trăit vei trăi oricum: cu sufletul putred, strivind sub călcâi viaţa ta şi a altora, sau cu sufletul limpede şi pur ca un cristal, dar spart în bucăţele de atâtea renunţări. Poţi pleca acum!"
"Ei, asta e", am plecat eu fruntea. "Presupun că fericirea mea va fi în iubire."
A izbucnit în hohote groase: "Fericire? Cine a pomenit de fericire? Cineva din spate?", a aruncat el o privire ironică peste umăr unde nu era nimeni. "Sper că nu ţi-ai imaginat că am uitat, sau aşa ceva... Nu dragă, pentru tine nu s-a inventat. Tu ai zis "nimic". Iubirea îţi va fi pedeapsă şi când o vei primi şi când o vei dărui. Vei fi şi tu rănită, dar te vor durea şi rănile pe care le provoci. Te vor durea toate durerile pământului din cauza ei. Şi dacă ai mai auzit spunându-se că timpul le vindecă pe toate, uită! Vei uita de o durere abia când te va durea alta mai mult. Din toată frumuseţea vieţii tu te vei alege doar cu o stâncă mizerabilă în loc de inimă sau cu o grămăjoară de cioburi de diamant, alegerea ta. Dar îţi garantez că vor fi la fel de reci şi de lipsite de valoare".
"Liber arbitru!!!", aproape am scuipat eu cuvintele. "Merci!"
Dar alesesem, nu mai era nimic de făcut.
În aceeaşi zi, m-am născut.

Ce zicetzi? Liberul arbitru... exista cu adevarat?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


funny - de Crystalx la: 10/03/2006 19:57:44
Nimeni nu comenteaza... se pare ca v-ati obisnuit cu totii cu ideea ca liberul arbitru nu e tocami liber.. Sad, atually... :(
Cristal
#110600 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu - de Guinevere la: 10/03/2006 20:31:36
Comentez eu, uite! :o)
In primul rand ai scris foarte frumos, mi-a facut placere sa citesc.

< "Liber arbitru!!!", aproape am scuipat eu cuvintele. "Merci!"
Dar alesesem, nu mai era nimic de făcut.
În aceeaşi zi, m-am născut. >

Superb pus in cuvinte. Si da, alegem si cand nu stim, si cand credem ca nu suntem responsabili, ne responsabilizeaza dupa aceea consecintele! E paradoxal ca liberul arbitru e liber si totusi nu-i, ca in "La Steaua": Era pe cand nu s-a zarit, azi il vedem si nu e!. Asta mi-a inspirat textul tau si intradevar subiectul a fost inspirat tratat.

Parerea mea e ca nu e citit fiindca adesea sunt apreciate scrierile usurele, amuzante, scurte, respirarile. Oamenii nu au timp, nu au chef... e de inteles. Eu o sa te mai citesc, de fapt asta e a doua oara cand te citesc si am zambit de fiecare data cu incantare.

Sper ca n-am batut campii! :o)
#110675 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guinevere - de Cri Cri la: 11/03/2006 12:21:53
Mi-a facut si mie placere sa-ti citesc comentariul... La obiect. Imi place stilul... nici ridicat in slavi, nici trantit, uite-asa, de-al naibii! E adevarat ca e lung acest text... nu atat de lung ca altele, dar nici suficient de scurt pt cititorii care n-au timp de 'filosofie de doi lei' cum a numit-o cineva... Un baiat cu care comunic pe internet, desi a citit acest text-sunt convinsa, DOAR FIINDCA ERA AL MEU (adica din politetze), pe www.cenaclu.inforapart.ro (unde publica si el), dupa ce i-am dat adresa cafenelei, a avut ca prima reactzie: 'hahaha... proza scurta... ma intreb cine ar citi-o daca era lunga'! QED.
Deci, nu ma mir ca nimanui nu-i mai pasa de contzinut... vad ca nu te miri nici tu :). Dar nu ma pot impiedica sa te admir... FIINDCA TIE-TI PASA! Nu ca as fi scris eu nu stiu ce 'minuni', dar sunt convinsa ca si la ceilaltzi cauti contzinutul, nu dimensiunea. Iar eu, care am fost tentata, la randul meu, sa frunzaresc ' in diagonala', in fatza ta ma inclin :)
#110739 (raspuns la: #110675) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
LIBER ARBITRU - de DANG la: 21/04/2006 19:28:45
Exista !
#118370 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
DANG - de Crystalx la: 25/04/2006 19:38:04
Ce? Sau cine? :)
Cristal
#118880 (raspuns la: #118370) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aha - de Crystalx la: 27/04/2006 16:04:28
Ah... da... liberul arbitru. Nu ma prinsesem :)))
Cristal
#119145 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...