Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Benjamin Fondane - Poetul uitat de cultura romana


de Redmoon la: 01/03/2006 23:51:00
modificat la: 08/03/2006 22:22:05
taguri: Arta_si_Cultura 
voteaza:
In cercetari acerbe pe o encilopedie on-line, am dat de pagina "Romanian literary critics". Brusc, mi-a crescut interesul. Am dat peste o lista de personalitati cunoscute, studiate pe bancile liceelor si facultatilor acestei tari, rasunatoare nume romanesti: Calinescu, Lovinescu, Maiorescu... si Benjamin Fondane.
Mirat, i-am citit biografia si am fost uimit sa aflu ca este vorba despre un anume Barbu Fundoianu, dupa cum isi alesese pseudonimul, critic de talie internationala, poet, scenarist, director de film, si importanta personalitate a avant-gardismului interbelic romanesc.
Nu voi detalia biografia lui prea mult, sperand ca v-am starnit indeajuns curiozitatea, adaugand doar tristul amanunt ca Fondane, evreul-roman nascut in Iasi, moare gazat la Auschwitz in 1944.
Site-urile romanesti de specialitate nici nu il mentioneaza, cu excepia unuia singur, pe care la fel de trist ca pana acum aflu din comentariile putinelor opere ale sale, publicate pe internet in limba romana, ca nu se prea stie nimic despre acest ilustru necunoscut scapat printre filele cartilor de romana, care incepand din Mai 2006 isi va imparti numele cu o piata din Paris.
Nu am pregatirea necesara clasificarii acestei personalitati intre marii oameni de litere ai istoriei culturii acestei tari, dar ar fi pacat ca acest om ale carui merite i-au conferit o reputatie internationala, sa ramana doar proprietatea intelectuala a unei piete din sectorul 5 al Parisului, intre numerele 2 si 4 ale strazii Rollin!

Raspundeti deci, va rog, ca de final de text informativ, la urmatoarea intrebare: Merita sau nu Fondane un loc in cercurile inalte ale istoriei culturii romane?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


Merita, dar avand o origine " - de RSI la: 16/02/2007 16:44:28
Merita, dar avand o origine "nesanatoasa" (adica fiind evreu), este in mod consecvent ignorat. Daca ar fi fost crestin si extremist de dreapta era luat in brate urgent.
==================================================
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

~ Benjamin Franklin
#175836 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de picky la: 17/02/2007 12:17:25
Adrian Fuchs :

Nu numai ca merita dar chiar si ocupa un loc de cinste, binemeritat.

Nu are notorietate din cauza diriguitorilor culturii care in genere sunt niste neaveniti. Si ca Fundoianu mai sunt alte cateva sute care asteapta cuminti in penumbra. Grav este ca nivelul informativ si de cultura este atat de jos incat explica lipsa cunoasterii unor asemenea valori trecute.
Si, atentie RSI, nu toate aceste umbre tacute sunt din neamul lui David.
#176020 (raspuns la: #175836) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#176020, de picky - de RSI la: 17/02/2007 13:29:12
De acord cu tine Picky. Nici nu am incercat sa sustin ca toate 'umbrele tacute' cum inspirat le denumesti, ar fi din neamul lui David. Mai sunt de exemplu si cei care erau de stanga pe vremuri, chestie care acum nu mai este la moda, ba chiar considerata de unii un pacat capital sau o boala rusinoasa.
==================================================
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."

~ Benjamin Franklin
#176028 (raspuns la: #176020) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...