-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Un pic despre viitor....si un pic eu...


de ana si maria la: 04/03/2006 22:48:00
modificat la: 08/03/2006 22:58:41
taguri: Eseuri 
voteaza:


A trăi înseamnă a cunoaşte şi a evolua... Etapele prin care trecem ne ajută să ne dezvoltăm fizic şi spiritual. Modul în care ne adaptăm vieţii ne reflectă personalitatea. La vârsta adolescenţei viaţa e încă un tărâm necunoscut în care păşim treptat. De aceea cuvântul „personalitate” e impropriu pentru noi, adolescenţii, deoarece suntem doar nişte personalităţi în formare. Este greu să ne alegem un drum în viaţă fiindcă abia acum începem să conştientizăm ce rol jucăm noi în această „istorie a omenirii”. Însă inima ne va conduce întotdeauna pe drumul cel bun...
Cine sunt eu? Sunt o „existenţă” ca oricare alta, încercând să afle ce rol are pe lumea asta şi să-l îndeplinească, asemenea unui actor pe scenă, căci viaţa e ca o scenă de teatru! Sunt o tânără cu o viziune largă asupra vieţii care are deschidere spre nou. Sunt o fire sensibilă, acest lucru datorându-se poate muzicii şi pianului. Îmi place muzica, arta în general, iubesc natura, munţii, călătoriile. Melancolia e specifică firii mele, ceea ce mă face să gândesc profund şi să văd altfel lucrurile.(...)
Ceea ce vreau să fac în viaţă este să-i ajut pe alţii, să le fiu de folos. Îmi place să predau şi vreau să-i fac pe elevi să înţeleagă informaţiile pe care le primesc. De aceea cred că o profesie potrivită pentru mine e cea de profesoară. Ştiu ce înseamnă să fii elev şi nu e deloc uşor să îndeplineşti tot ceea ce ţi se cere la ora actuală. Însă eu îmi imaginez un alt fel de învăţământ, în care învăţatul nu e o obligaţie şi un stres continuu (cred că mulţi sunt de acord cu mine). Relaţia dintre profesor şi elev trebuie să fie una relaxantă şi armonioasă, din care fiecare să aibă ceva de învăţat. Ar trebui să se pună mai mult accent pe dezvoltarea psihică şi spirituală a copilului, să i se ofere acestuia libertatea de a se exprima pentru a-şi descoperi aptitudinile şi a şti, mai târziu, spre ce să se îndrepte în viaţă. Cele mai importante discipline ar trebui să fie cele care implică arta, sportul, cunoaşterea lumii înconjurătoare (geografia, biologia, fizica etc.). Şcoala trebuie să fie o plăcere, un mijloc prin care ai acces la cunoaştere şi educaţie. Nu cred că viaţa noastră de elev ,şi mai apoi cea de student, trebuie să depindă de note, deoarece acestea nu ne arată valoarea adevărată şi ne pot „deraia” de la calea pe care trebuie să o urmăm. Însă, cu siguranţă, se vor schimba multe în viitorul apropiat şi sper să se schimbe într-adevăr!
Fiindcă mă aflu la un profil cu specializare în teologie voi avea, bineînţeles, înclinaţii spre acest domeniu. A fi teolog nu înseamnă a fi băiat!!! Teologia e un domeniu vast şi e, de fapt, cea mai complexă ştiinţă: e ştiinţa despre Dumnezeu! Teologia înseamnă a cunoaşte şi a înţelege Creaţia lui Dumnezeu, a descoperi adevărul despre existenţa noastră. Însă aşa cum ştiinţa nu poate oferi răspunsul la toate întrebările, aşa şi religia, dacă nu e înţeleasă şi nu e abordată corect, nu poate oferi răspunsul la ceea ce căutăm. Ştiinţa ne îndeamnă astfel: „Cercetează şi apoi crede!”, însă religia ne învaţă: „Crede şi nu cerceta!”. De ce această prăpastie între „materie” şi „spirit”? Dumnezeu l-a creat pe om din materie peste care a suflat duh. Între spirit şi fizic există o legătură logică, atunci de ce privim ştiinţa şi religia ca două lucruri diferite? Toate au un înţeles, nimic nu este imposibil de explicat! O vorbă filozofică spune că nimic „nu e ceea ce pare a fi”, iar religia ne învaţă că „totul este posibil”... Noi, oamenii, suntem prea „limitaţi” şi nu vrem să acceptăm unele adevăruri. Trebuie să avem o minte deschisă pentru a cunoaşte Necunoscutul...
Ştiu că meseria de profesor e prost plătită, însă asta nu mă împiedică să fac ceea ce-mi place! Atunci când eşti pe cale, dificultăţile sunt mai uşor de trecut sau chiar nu există. Important e să fii mulţumit sufleteşte, căci poţi să ai bani dacă n-ai linişte sufletească!
Nu mă aştept ca părerile mele să fie luate în considerare, însă cu siguranţă le voi da multora da de gândit! Eu am încercat doar să aprind o luminiţă în drumul spre Cunoaştere...
eseu "Eu si viitoarea mea cariera" participant la Concursul naţional de eseuri „Next Generation” pe teme de consiliere şi orientare vocaţională pentru elevi (iulie 2005)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


offfff! - de proletaru la: 09/03/2006 14:44:54
... am plecat! cheia e sub prag!

citeam textul tau si ma napadesc amintirile. asa entuziast eram si eu in primul meu an la catedra. in al doilea an nu mai aveam sperantza si eram deja scarbit de sistem dar aveam nevoie de un job ca sa imi termin studiile. apoi am parasit invatamantul cu regretul ca sistemul m-a invins, mi-a omorat visele, mi-a intrat in viata.
cred ca la fel li se intampla copiilor in prima lor zi de scoala: se bucura, spera, le place, vor, abia asteapta. in clasa a doua, deja majoritatea merg la scoala din obisnuinta si nu din pofta. scoala e locul in care ti se arata cat esti de mic, neinsemnat, amorf. exista si exceptii, dar prea putine.
prima parte e parca decupata din prezentarea la un interviu de angajare. nu am priceput inca ce post vrei..... lol
daca ai fi copilul meu m-as bucura ca am reusit sa sadesc in tine sensibilitatea, frumosul, bunatatea. m-as ingrijora insa ca nu te-am invatat sa lupti, sa te feresti de oamenii rai, sa iti ascunzi sentimentele, sa nu te lasi vulnerabila, sa fii mereu vigilenta, sa nu spui ce gandesti cu adevarat. nici n-as fi putut sa te fi invatzat asta.
acum ce sa fac? sa ma bucur ca esti asa cum spui (nu-mi ramane decat sa o iau de buna) si sa ma gandesc ca in curand vei intra in masina asta de tocat cotidiana. zbuciumul si suferinta te vor intari. pacat insa ca va trebui sa afunzi mai adanc in tine aceste lucruri minunate pe care le detii. ele nu vor dispare ci se vor transforma.
declaratia ta, pentru ca textul suna ca o expunere, nu are miza. care e miza?
#110384 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nimic nu e imposibil, chiar de e greu.... - de ana si maria la: 10/03/2006 19:57:44

...in primul rand vreau sa spun ca eseul meu nu are nici o "miza", e doar o expunere a ideilor mele si a ceea ce simt (sau am simtit atunci cand am scris eseul pt acel concurs)...nu e solutie pt niste probleme cu care ne confruntam , ci e doar un pas spre noi conceptii, pt o deschidere spre viitor(next generation ...ca sa zic asa...)...un indemn la a crede ca orice e posibil chiar daca e greu...si nu sunt de parere ca trebuie sa ne ascundem dupa "masti", sa nu ne exprimam personalitatea si sa nu spunem ceea ce gandim... sa ne inchidem in noi....nu....fiindca asa omoram ceea ce avem frumos in noi, ceea cu ce ne-a inzestrat Dumnezeu, si nu suntem noi insine...traim ca sa facem ceea pt ce ne-am nascut iar "omorarea" in noi e ceea ce avem e ca o moarte sufleteasca(nu mai traim cu un scop, traim degeaba...si apoi regretam ca nu ne-am trait viata asa cum trebuia sa o traim)...stiu ca nu putem face intotdeauna ceea ce simtim, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa incercam si sa renuntam la "a trai"...intotdeauna exista speranta! si nu zic asta fiindca sunt inca prea tanara sau credula, ci fiindca: ce rost ar viata daca nu luptam pt "acel ceva" pt care suntem?...trebuie sa avem curaj pt a lupta...iar greutatile vietii sunt incercari prin care invatam sa luptam, prin care invatam sa "traim"...si pe deasupra toate isi au scopul si timpul lor...nimic nu e la intamplare, de aceea orice e posibil...multumesc pt comentariu si sa nu lasam o clipa sa dispara speranta din sufletel noastre!...

"Lumina fie-ti calea si sufletul Iubire,
De-acum inainte traieste-n Fericire!"...:)
#110576 (raspuns la: #110384) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oki - de proletaru la: 16/03/2006 13:11:58
... am plecat! cheia e sub prag!

frumos spus. am priceput si eu ce vrei cu scrierea.
bafta si la mai mare!
#111466 (raspuns la: #110576) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)...multumesc! - de ana si maria la: 17/03/2006 19:55:37
:)...multumesc!
#111903 (raspuns la: #111466) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...