Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Despre agresivitate


de alex andra la: 07/03/2006 12:00:00
modificat la: 08/03/2006 23:18:00
voteaza:
Omul este oare prin definitie o fiinta agresiva ? Banuiesc ca avem cu totii in noi, in proportii diferite, o doza de agresivitate. Pentru unii, starea de beligerantza este starea lor naturala. In mijlocul unui conflict se simt ca pestele in apa. In schimb, altii evita cat pot starile conflictuale, agresivitatea le repugna....
Agresivitatea este un rau pur si simplu sau un rau necesar uneori?
Ce cauze obiective si ce cauze subiective o provoaca?
Suntem azi mai agresivi decat ieri si mai putin agresivi decat maine?
Lista de intrebari ramane deschisa...
Astept cu interes raspunsurile:)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1435):


Eu, prima!:o) - de Guinevere la: 08/03/2006 23:59:51
Cred ca vine din lipsa de educatie, un gen de "ignoranta sociala". Si e un efort inutil, din punctul meu de vedere. Consumi proteinele strangand din pumni si scrasnind din dinti.

Ma intrebam uneori de ce prefera oamenii "puncte de vedere" in loc de ecrane panoramice?! Caci agresivii de fapt asta fac, apara puncte de vedere in loc sa adauge perspective noi la ceea ce stiu deja. Si apoi cineva spunea ca este un semn de educatie sa poti sustine puncte de vedere pe care nu le asumi in mod necesar. Asta inseamna discutie, dialectica, asa se nasc idei. Dar lumea nu se poate da prin sita, mai nimereste si cate un bolovan agresiv... :o)
#110326 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
la lupta! - de proletaru la: 09/03/2006 14:43:35
... am plecat! cheia e sub prag!


agresivitatea e primara. o intalnim la majoritatea animalelor. documentarele despre maimutze demonstreaza acelasi lucru. logic ar fi ca omul sa depaseasca acest stadiu. e vizibil ca ratiunea nu a facut decat sa fim mai subtili in a fi agresivi. arme mai sofisticate, strategii mai reusite. forme noi de agresivitate apar continuu. nu stiu daca se poate trai fara...
exista oameni care sunt perceputi ca fiind agresivi pentru faptul ca agresivitatea e preponderenta in comportamentul lor. nu exista insa persoane care sa nu fie deloc agresive sau care sa nu fi fost niciodata agresive. eu unul nu cunosc.
#110371 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
agresivitatea e-n toate, e-n cele ce sint si cele ce miine... - de mircea49 la: 09/03/2006 14:44:54
Da, sintem agresivi.
Una la mina, civilizatia ne pune sa spunem ca nu e frumos sa fim agresivi doar de vreo 2000 de ani, poate nici atit, ceea ce la scara existentei speciei umane este un nimic. Nu vad o drama in asta, pentru un om inteligent. Intelegerea lumii incepe si prin a ne accepta firea agresiva (de aici si pina la a o pune una-doua in practica este insa cale lunga, iar imprudentul se poate alege iute cu vinatai).
Doi. Ma amuza sa descopar paleta extrem de larga a modului in care oamenii isi manifesta agresivitatea. Care poate fi nu doar manifesta, cu ton ridicat ori loviri, ci si oarecum mai mascata.
#110387 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cu sau fara masca? - de anisia la: 09/03/2006 22:51:39
intr-adevar agresivitatea o intalnim din ce in ce mai des la semenii nostri. fie ca-i verbala, fie ca fizica. unii o au din nascare, unii o imprumuta, crezand ca asa le sade bine, altii o insusesc pur si simplu - ca mod de viata.
am mers intotdeauna pe principiul ca binelui cu bine i se raspunde. si am sperat intotdeauna ca agresivii, chiar prin firea lor asa, sa aibe undeva un nucleu de "bine si om bun". un nucleu ce poate fi scos la suprafata cu rabdare si perseverenta.ca si cum le-ai da jos masca de "rai" incet, incet.
agresivitatea este un rau.pur si simplu! cum poate fi un rau necesar? ce bine poate rezulta dintr-un rau? te gandeai cumva la agresivitate in sensul de persuasiune?
cauze care provoaca agresivitatea? pot fi o multime. omul e atat de sensibil, este atat de usor provocabil, incat o insiruire a cauzelor ar lua prea mult timp. fie ca sunt ele teoretic obiective sau nu, cauzele sunt privite subiectiv de catre agresiv. obiectivitatea nu cred sa intre in spectrul sau. un om care are capacitatea de a vedea lucrurile obiectiv, nu ajunge agresiv.
daca suntem mai agresivi azi decat maine? suntem mai grabiti, asta stiu sigur. graba strica treaba! timpul ne-a devenit prea scurt pentru a putea atinge toate obiectivele propuse. asta duce la stress. stresul duce la pierderea mai cu usurinta a controlului. si asta, la randul sau poate duce la "agresivitate la voia sortii"...

___________________________________________________________
doar pentru ca toate pasarile au aripi, nu inseamna ca zboara toate la aceeasi inaltime...
#110512 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
educatia - de jeniffer la: 10/03/2006 09:52:01
agresivitatea naste din lipsa unui cadru afectiv si educativ care te motiveaza.
#110546 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guine - de alex andra la: 10/03/2006 07:24:33
"Lost without music in a world of noises"

Nu stiu, zic si eu asa, daca nu avem totusi in noi un bob de agresivitate, o samantza, care se manifesta cu atat mai frecvent si mai intens cu cat suntem mai putin educati. In extremis, needucat inseamna bruta, iar bruta se caracterizeaza prin agresivitate excesiva.
Si ma mai intreb daca nu cumva uneori, chiar in cazul persoanelor educate, temperamentul nu e mai puternic decat auto controlul. Argument pentru - chiar unele persoane bine de pe aici, din cafenea.
#110558 (raspuns la: #110326) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alex - de Guinevere la: 10/03/2006 19:25:28
Probabil ca agresivitate de imprumut nu exista, in mod cert exista in noi un sambure, o samanta.
Dar asa cum indrepti o planta si o inveti sa creasca frumos, si asta se corecteaza prin educatie. Am tot spus pe aici ca imi place vorba aceea a lui Socrate care spune ca omul nu e rau de la natura (inclusiv violent) ci pentru ca e ignorant. Acum nici eu nu stiu cum sa impac vorba asta cu faptul ca am intalnit profesori universitari de o rautate si o violenta care nu-si aveau locul acolo. Cred ca depinde de cat de "deep" e un om, daca acumuleza cumva pe "verticala" sau tot ce aduna ramane pe o suprafata intinsa, usor accesibila dar foarte la suprafata.
#110664 (raspuns la: #110558) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guinevere - de sierva la: 11/03/2006 12:21:53
Bineinteles ca ne nastem cu raul in noi, Guinevere. Si nu cred ca educatia poate corecta raul, agresivitatea din noi; in cel mai bun caz educatia ne poate masca agresivitatea, nicidecum nu o anihileaza. De aceea agresivitatea unui intelectual se manifesta diferit de cea a unui om cu mai putina educatie. In timp ce intelectualul isi manifesta agresivitatea in plan verbal, omul needucat si-o manifesta, uneori, cu pumnul.
Si totusi, tu nu ai vazut niciodata oameni simpli, fara prea multa educatie, avand un bun-simt pe care nu-l intalnesti la cei cu studii superioare? Nu toti ignorantii sunt agresivi, dupa cum nu toti intelectualii sunt de inalta clasa, impaciuitori si nonagresivi. Uita-te la atitudinea unui taran ajuns la oras, consultand un medic, sa spunem, sau un avocat... adeseori vei gasi mai mult respect decat la unii cu "n" facultati. Probabil asta vine ca o confirmare a celor scrise de tine: "Cred ca depinde de cat de "deep" e un om". Da, uneori un taran e mai "deep" decat un intelectual, pentru ca adancimea izvoraste din fiinta sa.
Si imi mai trece un lucru prin cap: avem clasicul exemplu al "Mioritei". Nu cred ca vreunul din cei 3 ciobani a fost mai educat decat ceilalti, balada nu specifica faptul ca ciobanul "moldovan" ar fi urmat scoli inalte in timp ce baciul ungurean si cu cel vrancean ramasesera mai needucati. Imi permit o intrebare. Ce i-a determinat pe cei doi sa-si manifeste agresivitatea fata de al treilea? Educatia deficitara? Ce l-a determinat pe acest al treilea sa se resemneze si sa nu raspunda cu aceeasi moneda? Educatia suplimentara? :-/
#110735 (raspuns la: #110664) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hmm - de grazny la: 11/03/2006 12:31:41
Oamenii sunt fiinta suprema pe acest pamant.. Au devenit supremi prin agresivitate.. Au cucerit Pamantul.. distrugand tot ce au intalnit in cale(ganditiva cate specii de animale au disparut din cauza noastra). Suntem singura fiinta care poate sa distruga Pamantul de cateva 100 de ori; suntem singura fiinta care chiar se gandeste sa faca acest lucru.. E de ajuns sa ne uitam la un grup de oameni si sa-i trimitem in tabere de concentrare, si sa-i ucidem sistematic pentru simplul motiv ca sunt diferiti...
#110758 (raspuns la: #110664) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
agresivitatea - de paranoykk la: 11/03/2006 12:31:41
paranoykk, agresivitatea la barbati e cauzata de lipsa de serotonina in modu normal si excesivitate de testosteron
#110760 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mircea49 - de alex andra la: 11/03/2006 09:49:29
"Lost without music in a world of noises"

"Ma amuza sa descopar paleta extrem de larga a modului in care oamenii isi manifesta agresivitatea. Care poate fi nu doar manifesta, cu ton ridicat ori loviri, ci si oarecum mai mascata."

Cea mascata e mult mai perversa:) pentru ca e mult mai inteligenta, mai subtila si cu efecte "corozive" asupra celui caruia i se adreseaza, cu conditia ca acesta sa o sesizeze:), adica sa fie la fel de inteligent si de subtil ca si agresorul.
Acest tip de agresiune poate lua, in mod paradoxal, chiar si forma politetii. Si crede-ma, stiu ce spun. E o politete rece, care mushca tare. Uneori e preferabila o palma "cinstita":))


#110778 (raspuns la: #110387) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisia - de alex andra la: 11/03/2006 10:15:26
"Lost without music in a world of noises"

Ce inteleg prin agresivitate ca rau necesar ? O replica mai dura, dar de bun simt, care sa nu lase nepedepsita o agresivitate gratuita, deplasata a cuiva. O forma de aparare, de salvare a propriei imagini. Cu agresivii manusile nu cred ca servesc la ceva.

Daca ma gandesc bine, cred ca exista si o "agresivitate" pozitiva, aceea care incita la cautare, care starneste idei, discutii, care "zgandare", care nu te lasa prada lenei sau comoditatii, care te scoate din banal, din obisnuit.

Una din cauzele care pot starni agresivitatea la unii indivizi este susceptibilitatea. Ii vezi cum "stau in unghii", crispati, incordati, cu ochii in paishpe, sa vada cine ii ataca si de ce. Nu cred nici o clipa in onestitatea spuselor tale, cauta subintelesuri acolo unde ele nu exista si sar ca arsi cum li se pare ceva suspect. Asa il vad eu pe Cristian Tudor Popescu, de exemplu. Un tip inteligent, sensibil, extrem de vulnerabil insa, tocmai prin susceptibilitatea excesiva, care il ariceste, il face ciufut, il uratzeste.
#110780 (raspuns la: #110512) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
logica vazuta ca dialectica - de maan la: 11/03/2006 11:15:43
Cu agresivii manusile nu cred ca servesc la ceva.
… daca raspunzi cu agresivitate unui gest furios, cu ce esti mai buna ca atacatorul?
Stiu, ai sa zici ca la tine-i autoaparare, numai ca am sa te-ntreb imediat cine esti tu ca sa decizi care-s atitudinile agresive caroara merita sa le raspunzi cu pumnul?

‘agresivitatea’-i un concept subiectiv a carui definite depinde exclusiv de cel care-l analizeaza.
De ce?
Fiindca o resimtim diferit, in functie de temperament, educatie, context.
Mai mult, nu-s de-acord cu afirmatia conform careia lipsa educatiei e trasatura definitorie oamenilor violenti, din simplul motiv ca agresivitatea nu se limiteaza doar la pumni si injurii, ci imbraca pe-alocuri forme mult mai laborioase, cand se conjuga frumusel cu uratenia sufletului si rautatea, avand finalitati clare de distrugere.
Ultimele –uratenia si rautatea - concepte cu grad identic de relativitate.

Nu ele ma intriga sau nu lipsa educatiei, ci ipocrizia.
Acea trasatura profound umana care vede buba doar la ceilalti, care se lamenteaza de nimicnicia lumii-n care traim si care, de pe pozitia de victima, agreseaza mediul inconjurator mai rau decat ar face-o acela care – de exemplu! – din postura unui om onest, refuza-n mod brutal sa socializeze.

Si- apoi, lipsa totala a agresivitatii-mi sugereaza o fiinta tarata, un inadaptat.

De-aceea “hai sa vorbim despre cat de agresivi suntem si de ce” – ar fi trebuit sa fie subiectul, iar autoarea ar fi trebuit sa-nceapa cu sine.
“unii sunt”, “cativa de pe forum” ma agreseaza la fel de mult ca un raspuns pe de-alaturi, de pe pozitia cunoscatorului, la o-ntrebare pe care-n mod evident n-ai inteles-o.

Prefer asadar sa vad nume si linkuri ilustrative, in asa fel incat sa stabilesc modul care interlocutorul judeca faptele, ca sa-l pot mai apoi combate sau aproba in cunostinta de cauza.

Altfel, vorbim mereu ‘despre altii’, nu evoluam decat in steril si nu schimbam in ceilalti decat stari de spirit.

#110786 (raspuns la: #110326) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
. - de maan la: 11/03/2006 11:19:24
"Si apoi cineva spunea ca este un semn de educatie sa poti sustine puncte de vedere pe care nu le asumi in mod necesar."

cineva ala nu zicea ca-n acest mod, conducand bine discutia, il aduci pe celalalt sa-si dea singur seama unde-i adevarul?
din cunostintele mele, procedeul se trage din maieutica (arta mostiului!) si-i inventat de tata Socrate.
Tot el practica ironia ca rezultanta dintre stiinta binelui si ignoranta orgolioasa a adversarului. Printr-o desavarsita arta a conversatiei, Socrate reusea sa-si determnine oponentul sa se compromita de unul singur.

Deh… ala de s-o facut singur de caco va striga spre Socrate “ esti agresiv! provoci!” si s-o apuca de aruncat cu rahat in cineva care i-a facut un bine: i-a aratat ca adevarul zace-n fiecare dintre noi si ca suntem singurii de vina ca nu-l ajungem.
#110787 (raspuns la: #110780) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maan - de Guinevere la: 11/03/2006 23:22:52
De fapt Aristotel spusesese ca posibilitatea de a sustine un lucru fara a-l accepta este semnul unei minti educate, eu la el ma referisem.

Referitor la Socrate, total de acord, iata o "agresivitate" acceptabila, sub forma maieuticii, desi stiu din Dialoguri ca discutiile acelea se purtau elegant... :o)
#110950 (raspuns la: #110787) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Salutare lume... - de Homosapiens la: 11/03/2006 23:49:01
Cu agresivitatea ne nastem, crestem si murim.
Eu consider ca non-agresivitatea se educa. Numai prin educatie ( si autoeducatie) putem sa stavilim (câteodata) fiintza agresiva care se afla in noi. Atunci cand nu ne stavilim aceasta agresivitate suntem animale. Omul inteligent poate castiga (daca are dreptate) o disputa printr-o atitudine non-agresiva pe cand unul cu mai putzina inteligenta si mai multa fortza, nu neaparat mushchi, va actiona in consecinta prin aplicarea fortzei.
In cazul in care inteligentul nu are dreptate si devine constient de aceasta, va ceda in susnumita disputã.
Presupun ca,la fel ca mine, cunoastetzi si voi persoane cu o agresivitate verbala iesita din comun...
#110954 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
uite ca am aceeasi parere cu sierva - de Homosapiens la: 12/03/2006 00:00:18
uite ca am aceeasi parere cu sierva
Nici n-apucasem sa citesc toate comentariile...
Scuze pentru dublaj... :D
#110957 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sierva - de alex andra la: 12/03/2006 07:37:35
Ce afirmi tu mi se pare just si demonstratia convingatoare. Cu un amendament, totusi: am convingerea ca educatia si auto controlul pot corecta, macar pana la un punct si macar pentru unii oameni, pornirile agresive. Altfel ar trebui sa admitem ca nimic nu se schimba in noi de-a lungul vietii, ca suntem doar niste fiinte naturale, nu si culturale.


"Freedom is just another word for nothing left to lose"
#110996 (raspuns la: #110735) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
homosapiens - de Horia D la: 12/03/2006 08:02:35
am vrut sa scriu homo ca-i mai scurt, dar am zis ca poate nu esti. daca esti, raspunde-mi la mesajul de mai jos:)

Omul inteligent poate castiga (daca are dreptate) o disputa

un om inteligent poate castiga si daca nu are dreptate!! Vrei sa-ti dau exemple? de multe ori in viata ai dreptate si pierzi:))
#110998 (raspuns la: #110954) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
guinevere - de maan la: 12/03/2006 09:30:24
"Referitor la Socrate, total de acord, iata o "agresivitate" acceptabila, sub forma maieuticii, desi stiu din Dialoguri ca discutiile acelea se purtau elegant... :o)"

asta am zis si eu in "arta desavarsita a conversatiei".:))
#111008 (raspuns la: #110950) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex_andra - de sierva la: 12/03/2006 20:16:19
Ai dreptate, am exagerat putin. Bineinteles ca educatia si cultura au un rol primordial in evolutia personalitatii individului, si asta se intampla cata vreme acesta traieste... Sunt perfect constienta de importanta covarsitoare a educatiei asupra oricarui individ.
Numai ca agresivitatea, sub o forma sau alta, exista in fiecare din noi. Doi indivizi cu aceeasi educatie reactioneaza diferit la stimuli identici...
Aici intervin genele... nu te poti astepta ca un coleric si un melancolic sa reactioneze identic in crize identice :)
#111025 (raspuns la: #110996) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de zaraza la: 12/03/2006 21:15:30
Si ma mai intreb daca nu cumva uneori, chiar in cazul persoanelor educate, temperamentul nu e mai puternic decat auto controlul. Argument pentru - chiar unele persoane bine de pe aici, din cafenea. .

cred ca-ti dai seama ca esti ipocrita si de prost gust aici. na' ca am fost agresiva!

mesajul tau imi aduce aminte de sedintele comuniste: "tovarasi, printre noi se afla elemente agresive, reactionare". daca tot faci insinuari transparente, zic sa vii si cu argumente, cine, cum, ce fel. vorbitul la general si acuzatiile tot la general nu fac nicidecum o lume mai buna.zaraza
#111144 (raspuns la: #110558) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de alex andra la: 13/03/2006 06:26:38
Quod erat demonstrandum !

"Freedom is just another word for nothing left to lose"
#111194 (raspuns la: #111144) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Hei, Un pic de agresivitat - de Apache la: 13/03/2006 13:20:39
Hei,

Un pic de agresivitate si tupeu nu strica nimanui. Ar trebui predate in scoala ca materii de baza. D'aia romanii sunt coada.
Revenind la baciu' - daca era destept punea mina pe un retevei si ii aranja ce ailati doi mirlani le lua banii si mioarele legal in legitima aparare.
Asa insa a ramas de fraier - roman "educat".

Speak softly - carry a big stick.
#111196 (raspuns la: #110735) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex_andra: omul fiinta agresiva - de dorinteodor la: 13/03/2006 08:49:04
alex_andra, au spus-o mai multi inaintea mea: fara agresivitate n-am fi ajuns sa dominam planeta si chiar mai mult de atit.

Problema ta cred ca este legata de o definitie foarte ingusta a agresivitatii, asociata cu proasta crestere, cu obraznicia, nesimtirea etc. Este clar ca si aceste efecte pornesc de la tendinta generala spre agresivitate a omului si care tendinta este foarte "pozitiva" deoarece fara ea, noi oamenii am disparea in fata agresivitatii animalelor.

Eu as spune ca sa te feresti de oamenii neagresivi, deoarece astia vor fi mereu calcati in picioare de altii. O sa-ti dau un exemplu personal legat de conducerea masinii in bucuresti. Eu, ca majoritatea soferilor bucuresteni sint foarte agresiv la volan (asta nu inseamna ca sint prost crescut dar inseamna sa nu lasi nici un metru de sosea altuia, de exemplu). Acum se intimpla ceva interesant: daca intilnesti lenesi pe sosea, ii depasesti fara menajamente (fara sa-i deranjezi ca asta e prosta crestere). DAR, se intimpla un lucru miraculos: daca TOTI sint agresivi, agresivitatea dispare deoarece fiecare sofer merge rapid, fara sa ezite si fara a avea prilejul de a taia calea cuiva. Asta creste fluenta si scade probabilitatea de accident (nu exista nimic mai periculos pe sosea decit un sofer ezitant, sau "prudent" cum ar spune unii).

Astfel ca problema ta este legata de situatia cind exista oameni agresivi amestecati cu neagresivi. Agresivitatea apare numai cind exista amestec. Daca toti sint agresivi sau toti sint neagresivi, agresivitatea dispare. dorinteodor
#111205 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de zaraza la: 13/03/2006 10:08:57
serios? ce-ai demonstrat? ca unii e ipocriti si de prost gust si altii le-au zis-o in fatza? ai dracu' agresivi! e mai bine ca noi, sa lovim piezis pe la spate, zambind mieros, si dandu-ne armonia intruchipata.

zaraza
#111216 (raspuns la: #111194) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apropo agresivitate - de donquijote la: 13/03/2006 12:34:52
1.
soferi agresivi
banc:
un tip ia un taxi si soferul incepe sa goneasca de nebun trecand toate stopurile pe rosu.
calatorul ii atrage atentia, dar el sutine:
'n-ai nici o frica, sunt sofer expert'
la un moment dat la o intersctie unde era semaforul pe verde, pune frana brusca
din dreapta trece ca un bolid un alt taxi.
soferul zice calatorului ramas perplex de faza:
'l-ai vazut pe ala? ala e frete -miu. si el sofer expert'
ca sa fie circulatie fluenta e suficient ca toti sa respecte legile, regulile de circulatie si pe ceilalti soferi. ca in america sau germania.
in usa daca vezi pe unul depasind aiurea si taind calea sau sarind randul, si esti intr-un stat sudic, poti pune pariu cu sanse mari de castig ca e mexican; in germania, emigrant/turist/camionagiu din estul europei. :)
nu incerc sa jignesc pe nimeni. statistica personala.
daca in romania sau alte perti, toti conduc si aiurea si agresiv, vor creste doar rezervele bancilor de organe pentru transplanturi.:)
2. agresivitatea/violenta e legata de frustari. intelectuale (ratati) sau sexuale. din cazurile de violenta, in familie (adica isi bat/bateau nevestele) majoritatea sunt legate de un grad mai mic sau mai mare de impotenta sau frustari legate de sex. tot statistica personala.
ar fi interesat de vazut daca aceleasi persoane conduc si agresiv.
personal nu pot sa leg cele 2 aspecte ca la vremea cand ma preocupau problemele alea nu m-am gandit si la condus masina; n-am date, dar nu m-ar mira sa fie o legatura.
ps: si eu conduc rapid (chiar foarte rapid), dar nu agresiv. in afara de viteza legala nu incalc nici o alta regula de circulatie si sunt politicos fata de ceilalti soferi; adica nu sar randul la intersectii si mai dau prioritate chiar atunci cand nu e cazul (mai ales doamnelor). :)
#111226 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de Ivy la: 13/03/2006 17:16:05
Exemple de agresivitate....avem aici pe site...doua persoane: maan si zaraza. Ele sunt doar un exemplu perfect de vulgaritate/agresivitate!!
Trebuie sa vorbesc despre ele, pentru ca se potrivesc mult prea bine..

Dragutza zaraza, jigneste oamenii si foloseste cuvinte vulgare si pline de tztatism crezind ca daca e asa directa oamenii or sa o laude si or sa-i spuna:"brava fata, asa mai da...nu cei mierosi de ne tot pupa-n fund"..

Agresivitatea se vede lar la aceste doua persoane...spre exemplu, draguta maan ( o femeie de o rautate inexplicabila..si se mai intreaba de ce o pedepseste bunul Dumnezeu ....) imparte cu rautati, cu vorbe jignitoare peste tot in tot site-il lui Racovitan..pupindu-l in fund pe bietul om (pentru care dealtfel eu am tot respectul..dar asta nu insemna sa nu ii spun ce gindesc). Ma intreb cit de agresiva e dragutza asta de femeie in viata de zi cu Zi?!?!..la fel si zaraza..Imi placuse zaraza (maan de nici un fel..pe ea reusisem sa o "citesc de cind aparuse drept alice)..dar cu zaraza a durat mai lung..Incerc sa mi le imaginez in viata de zi cu zi: rele, arogante...jignind tot ceea ce prind in fatza...yaaakkk femei de care sa fugi...

uite aici exemplu de rautate si agresivitate:
======================================================
"Candva, pe un sit oarecare, un grup de userii il vorbeau urat pe Racovitan.

Am aflat curand ca el stia si-am ramas placut surprinsa sa-l vad cum Nu reactioneaza la provocari jegoase, cum trateaza cu maturitate incercarile repetate de-a-i sabota situl.

Era acuzat acolo de tiranie si de atitudine superioara, pe langa multe alte mizerii…

Pe forumul acela, iar NU pe ASTA, cineva mi-a citit corespondenta privata, mi-a facut public numele si chiar a trimis un mesaj de pe adresa mea de e-mail, pe care din buna credinta, am furnizat-o administratorilor de-atunci.

Pe forumul ALA, iar nu pe ASTA, functionau forumuri patraele, ascunse, accesate doar de useri privilegiati…

Am intrebat persoane compentente si-am fost asigurata ca orice individ priceput are acces la informatiile de care vorbiti (+altele, o multime) cu conditia sa-si puna mintea si-un program-doua la lucru. admin v-a pus cutitul in mana, voi sunteti cei care l-ati folosit deja, si constat cu neplacere ca-l acuzati tot pe el de indiscretie. v-ati dus deja pe link si-ati cautat informatii despre voi dar si (culmea!) despre altii, curiosi s-aflati pe ce situri au calatorit, din ce oras scriu, s.a.m.d.

nu-l cunosc foarte bine pe Racovitan, dar stiu ca omul asta n-ar face nimic ilegal. a-l acuza inseamna a vorbi in necunostinta de cauza si din punct de vedere IT, dar si din punct de vedere personal.

de ce va intereseaza CINE si DE UNDE scrie?

De ce v-ati var nasul in ciorba mea, daca nu va priveste?

De ce intrati pe forum de la serviciu, daca stiti ca n-aveti voie? n-aveti habar ca sefii pot afla si ora la care v-ati scobit in nas in fata monitorului daca asta-si doresc?

Si-n final, cine-a fost atat de pesusaiv, incat v-a convins ca intimitatea voastra-i asa de valoroasa iar persoana vostra un mare VIP incat sa fie subiectul unor indelungate cercetari pe net?

Oameni bolnavi, care sa va faca rau, sunt mai multi pe-acasa, printre colegii de birou decat pe la cafenea.

Daca-i sa va scobeasca unul, chiar aici, n-are nevoie de permisiunea lui Racovitan sa o faca-n deplin success si nici nu vad cum v-ar putea adminaria proteja.

Intimitatea pe care o pretindeti e un vis pe care nimeni nu vi-l poate transforma-n realitate.
===========================================

sau..uite aici inca o particica dintr-un mesaj scris de maan:
" Altfel, vorbim mereu ‘despre altii’, nu evoluam decat in steril si nu schimbam in ceilalti decat stari de spirit."

pai deci femeie, tu chiar nu realizezi ca asta faci??? ca tot timpul ii vorbesti de rau pe altii?? chiar nu realizezi ca evoluezi in steril??? lasa-ne darling in lumea noastra plina de nestiinta si de prostie si tu stai in a ta...Dar vezi bine ca nu poti, nu te simti bine pina nu lovesti, pina nu ataci pe cineva, pina nu rupi gura cuiva...Dragutoooooo te mai intreb o data, nu iti e frica de cel de sus??????
Continui sa categorisesti oameni, si sa jignesti ..ma intreb cum de Racovitan iti mai da voie pe site-ul asta?

Deci, spuneai ca ti-au fost facute publice textele pe alte site-uri??? pai probabil ca si acolo ai scos din minti multime de oameni, ai incercat sa acaparezi siteul cu logoreea ce o ai..Tu nu realizezi ce faci?

si tu si zaraza...singurul om cu care sunteti blinde e racovitan...ca sa va tina pe aici..sau cu cei mai slabi decit voi, cu cei de ii puteti manevra cum doriti voi...ahhh ce sila imi e..

si acum, pentru linistea ta...da suntem citiva care intram de la serviciu pe site-uri..nu de acasa...(deh, noi avem o viata acasa, avem soti, copii, avem fericire..si deci nu e timp de intrat pe site-uri de acasa...si da, intram de la serviciu..si nu ne e frica de sefi..)..toti cei ce s-au plins legat de conferinta lui Racovitan cu harta, s-au plins pentru invadarea unui anume spatiu...Informatia a fost expusa si toata lumea avea acces la ea...nu trebuia sa mai faci tot felul de "sapaturi" ci a fost data cu usurintza prin postarea unui subiect la cafenea..si acum toata lumea avea acces la ea..Bineinteles ca acea informatie exista de muklta vreme, dar nu toata lumea era "doctor" in IT ca sa sape dupa asa o informatie..Data mura'n gura a cazut prost!!!


#111271 (raspuns la: #111144) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ivy - de alex andra la: 13/03/2006 18:23:35
Am propus aceasta conferinta exasperata de diverse reactii mai mult sau mai putin violente ale unor useri din cafenea, unele care ma priveau direct pe mine, altele referindu-se la altii. N-am facut-o cu intentia ascunsa de a plati polite si nici de a da cuiva lectii. Se pare ca bunul dumnezeu m-a harazit cu capacitatea de a ma ridica, cand si cand, deasupra contingentului, de a ma distanta de cazul concret, oricat de suparator ar fi el pentru mine, pentru a ma situa la nivelul ideilor. O dezbatere de idei am avut in minte, deci, si nu o balacareala ieftina si gratuita. Ceea ce au inteles aproape toti participantii la discutii. Dorinta mea, in calitate de gazda, ar fi sa ne cantonam in aceasta arie si sa nu alunecam spre trivial.
A bons entendeurs salut !

"Freedom is just another word for nothing left to lose"
#111279 (raspuns la: #111271) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
MDA - de LoneRider la: 13/03/2006 19:56:57
Mai putine vorbe, mai multa actiune
Am citit ceva pe aici, pe aici vin destul de rar, cand si cand; da un lucru pe care nu-l inteleg e ce aveti voi de impartit:), am vazut ca va injurati cu spor; va cunoasteti? daca da atunci nu-i nimic de zis, dar daca nu va cunoasteti de ce va certati aiurea? sa nu-mi spuneti ca pe teme ideologice s.a.m.d.:)
Dar intr-un fel inteleg....e si asta o supapa de refulare!
A, si ce-i cel mai amuzant este ca ati ales s-o faceti tocmai in cadrul unei teme despre agresivitate:))
Scuze ca intreb sper sa nu supar pe nimeni!
#111296 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
LOL ivy, vad ca iar ti-a - de zaraza la: 13/03/2006 22:18:37
LOL ivy,

vad ca iar ti-a scapat mana. :)

zaraza
#111332 (raspuns la: #111271) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex_andrei - de maan la: 13/03/2006 22:38:12
m-am temut de ce-o sa iasa, de-ndata ce ti-am vazut conferinta.
ar fi trebuit mai curand sa ma tem ca nu ma vei intelge tu si probabil c-am ratat o buna ocazie (alta!) de-a vorbi limpede.
Am dorit sa-ti transmit ca o discutie la modul general despre agresivitate nu e folositoare si asta tocmai fiindca am simtit ca vorbesti (si) din exprerienta pe forum si doresti sa afli parerea altor useri despre ce se-ntampla uneori pe-aici.
Sugeram mai jos ca ar fi fost mai nimerit daca ai fi dat un exemplu concret, situatie in care ai fi aflat ce intelege publicul prin ‘agresivitate’ si cat de mult se potriveste asta cu opiniile tale.
mi-am dat seama ca, adesea, una si-aceeasi atitudine reprezinta pentru o parte a audientei act de agresiune si pentru restul un punct de vedere sustinut cu tarie.

mi-e teama ca nu reusim de fiecare data sa descifram starea de spirit a celui care scrie si ca adesea receptam mesajul in mod eronat.
n-ar fi un necaz, daca ne-am opri nitel si-n loc sa raspundem cu mainile-n solduri, ca pe shant, ne-am asigura ca am priceput corect intentia interlocutorului.
din pacate, nici eu si nimeni pe-aici nu putem ocoli tot timpul capcana asta.

Personal, nu te-am banuit de ipocrizie, de dorinta de-a plati vreo polita, ori de-a castiga niste aliati.
Repet: am considerat (si am inca certitudinea asta) ca ar fi trebuit initial sa definesti agresivitatea, asa cum o simti tu, venind de la altii, ca sa putem discuta despre noi-insine, iar nu despre ‘unii’ ce ar putea crede-n mod eronat ca-i vorba despre ei.

Daca n-am fost suficient de clara si-a parut ca spun altceva decat ce-am transmis mai sus, iar mesajul meu initial te-a ofensat, imi cer scuze.
#111339 (raspuns la: #111332) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de zaraza la: 13/03/2006 22:51:56
Am propus aceasta conferinta exasperata de diverse reactii mai mult sau mai putin violente ale unor useri din cafenea, unele care ma priveau direct pe mine, altele referindu-se la altii.

zic ca cel mai cinstit e sa reactionezi la locul faptei, catre userul care s-a facut vinovat de agresivitate la momentul respectiv. in loc de asta, tu preferi sa faci aluzii denigratoare la general, din care te consideri apriori exclusa. mie asta imi miroase de la o posta a ipocrizie. tot ti-am cerut o explicatie directa aici, dar vad ca iar eviti. probabil peste o vreme vei arunca iar acuzatii piezise.

Se pare ca bunul dumnezeu m-a harazit cu capacitatea de a ma ridica, cand si cand, deasupra contingentului, de a ma distanta de cazul concret, oricat de suparator ar fi el pentru mine, pentru a ma situa la nivelul ideilor.

sa incerc sa ma ridic la nivelul tau si sa-ti explic cum vine treaba cu agresivitatea (mea). pe mine ma enerveaza (in ordine): ipocritii si prostii fuduli. n-as putea sa-ti zic de ce ma enerveaza, ce resorturi anume declanseaza, cert e ca declanseaza. stiu ca ar trebui sa nu-mi pierd vremea, dar cateodata impulsul de a le spune direct ce cred despre ei e mai mare decat dorinta de a fi diplomata. incerc sa fiu corecta si sa spun si DE CE cred despre ei ceea ce cred.

zaraza
#111340 (raspuns la: #111279) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
agresivitate - de om la: 13/03/2006 23:11:45
am vrut sa scriu tinand cont de ce au scris si altii -nu de alta, dar este pacat sa repet- cum bulibasenia este prea mare o sa ma rezum DOAR la textul tau initial (despre celelalte comentarii..te-as ruga sa-mi faci un rezumat ;)

(A)Omul este oare prin definitie o fiinta agresiva ? = in opinia mea instinctul de conservare/supravietuire si frica de necunoscut sunt "gresivitati primordiale". De cand h. sapiens a inceput sa se cunoasca...frica s-a diversificat: frica de inhibitii, traume, unicitate, dialoguri, intelegere, etc. Acestea sunt induse mai mult de "standardele" societatii (care stim cat de aleatorii sunt), deci avem acum si agresivitatea sociala indusa de frica :((
Modul de a reactiona agresiv in fata exemplelor de mai sus (stimulus - raspuns) arata nivelul fizic si social (cunostinte- daca societatea este piramidala cu baza in fizic si varful in spiritual; helas in Ro piramida se roteste in toate directiile pentru un moment). Sa ma explic: (i) la unul musculos de la coada toporului va predomina agresivitatea fizica, (ii) la unul cam subtirel fizic va predomina, in functie de educatia primita, o agresivitate verbala/sociala directa sau o agresivitate indirecta care poate sa fie fizica sau verbala/sociala. Agresivitatea indirecta este simplu de exemplificat: dai de unul pe care il manipulezi (pion) si il arunci la inaintare. Agresivitatea sociala se poate referi la formele de lovitura: actiuni furate, sabotare, subminare, etc! Agresivitatea verbala directa este usor de exemplificat, mai aici pe forum, si nu are rost sa intru in detalii.

(B) Agresivitatea este un rau pur si simplu sau un rau necesar uneori? = este un rau necesar pentru supravietuire si/sau o forma de exprimare care descifreaza persoana respectiva. NU cred in raul pur!

(C)Ce cauze obiective si ce cauze subiective o provoaca? cauze obiective =self defense. Cauze subiective = lipsa de informatie si cunoastere!

(D) Suntem azi mai agresivi decat ieri si mai putin agresivi decat maine? = stressul (stimulul) se schimba -acum ceva secole erau razboaiele, acum este job-ul-, dar nivelul de raspuns in mare este la fel (numai "ustensilele" difera un pic)

Concluzia mea: agresivitatea este o forma de raspus la un anumit stimulus din lipsa unor informatii/cunoasteri in primul rand despre propria persoana si apoi despre mediul inconjurator (cu ce intra in el ;)


#111345 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apache - de sierva la: 13/03/2006 23:36:09
Ai grija ca te contrazici. O data spui: "Un pic de agresivitate si tupeu nu strica nimanui" si imediat dupa aceea: "daca era destept punea mina pe un retevei si ii aranja ce ailati doi mirlani le lua banii si mioarele legal in legitima aparare". Deja in cazul expus de tine nu mai e vorba de "un pic de agresivitate", ci de macel :))
Si nici macar nu a ramas... nici fraier nici altceva, ca "tovarasii" l-or fi casapit cu prima ocazie :)) A trecut in nefiinta pentru a renaste sub forma de... balada. Superba satisfactie! ;)
Eu cred ca baciului moldovean i-a fost pur si simplu lene. Daca nu a ramas sa lupte cu ceilalti doi, trebuia macar sa fuga. Fuga-i rusinoasa, dar e sanatoasa si... prelungeste viata.
Scuze, eu ma amuz cand lumea se cearta. Asta pentru ca... nu sunt sanatoasa :))
#111349 (raspuns la: #111196) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
parerea mea - de anda la: 14/03/2006 00:56:50
omul nu este numai agresiv, este letal. omul ucide din milioane de cauze, in milioane de feluri...
mutzi spun ca agresivitatea ne e inascuta; la fel de multzi argumenteaza ca invatzam sa fim rai...
un studiu interesant pe care l-am citit recent (in timp ce studiam psihologia din spatele razboiului ca manifestare umana) zicea ca: plecand de la premisele ca:
1. evolutzionismul e o teorie reala
2. omul, urangutanul, gorila, cimpanzeul shi bonobo au acelashi stramosh

dupa studii indelungate (zeci de ani) s-a ajuns la concluzia ca:

1. omul, urangutanul, gorila shi cimpanzeul (societatzi patriarhale, dominate de un mascul Alfa) folososc acte violente premeditate (adica, a fost exclusa violentza in forma de proprie aparare); unii violeaza, altzii comit infanticid, altzii crima cu premeditare, iar oamenii le comit pe toate premeditat.
2. bonobo este singurul nostru verishor care nu comite acte de violentza premeditata. o societate matriarhala, complet bisexuala, reprezinta ceea ce primatologii considera o anomalie. (eu cred ca are de-a face cu faptul ca sunt condushi de femei :D)

citind studiul shi, ma rog, relevantza lui fatza de topicul pe care il studiam - de ce mergem la razboi? - mi s-a parut foarte relevant exemplul cu verishorii noshtrii mai indepartatzi, care demonstreaza ca violentza e mai mult ereditara decat invatzata.

surse:
Sapolsky, R., "A Natural History of Peace", Foreign Affairs , Jan/Feb 2006, pp. 104-120
#111358 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fericit sau nu - de jeniffer la: 14/03/2006 00:56:50
pentru mine cei care sint agresivi sint cei care nu stiu cum omul trebuie sa traiasca pentru a fi in acord cu cadrul natural care i-a dat nastere.
#111366 (raspuns la: #111349) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu chiar, fiind "legitima apa - de Apache la: 14/03/2006 10:39:38
Nu chiar, fiind "legitima aparare" este vorba numai de un "pic" de agresivitate.
Oricum ai dreptate - tipu' a fost lenes prost si talimb. Una peste alta e figura publica ceeace e un exemplu de "norocu' prostului" :)


#111376 (raspuns la: #111349) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de alex andra la: 16/03/2006 13:46:43
"Personal, nu te-am banuit de ipocrizie, de dorinta de-a plati vreo polita, ori de-a castiga niste aliati."
Multumesc. Am avut impresia ca tocmai asta faci. Daca nu e asa, ma bucur.

"mi-e teama ca nu reusim de fiecare data sa descifram starea de spirit a celui care scrie si ca adesea receptam mesajul in mod eronat."
Da, asta se intampla mai tot timpul si nu numai in lumea virtuala. E vina noastra in masura in care producem cel mai adesea enunturi lacunare (n-o spun eu, ci cognitivistii), respectiv facem inferentze eronate, dar si a ambiguitatii funciare a limbajului.

Pe de alta parte, n-am inceput prin a defini agresivitatea dintr-o cauza foarte simpla: aceea ca aveam nevoie de mai multe "date" (citeste opinii) pentru a-mi clarifica mie insami notiunea. N-am pornit, deci, de la o certitudine sau de la vreo prejudecata, ci am plecat intr-un soi de explorare, care, iata, in ciuda accidentelor de parcurs, pare a fi aducatoare de lumina.

"Freedom is another word for nothing left to lose"
#111418 (raspuns la: #111339) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Agresivitatea - de boadicea_irina la: 16/03/2006 13:11:58
Ne ajuta in situatiile de criza sa spunem ceea ce gandim si sa o facem cu curaj si din convingere caci altfel, in conditii normale, ne lipsesc ambele, cel putin unora din noi. Este uimitor sa vezi cum in situatii limita ia nastere in noi instinctul de turma si cu totii ne repezim asupra unui singur individ. Acesta are doua variante:fie sa riposteze, fie sa lase capul plecat in semn de supunere. Odata ce grupul a aplicat lectia corespunzatoare individului si si-a aratat punctul de vedere, starea conflictuala dispare, cel putin in aparenta, si totul intra in normal ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
#111442 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cu ce sa incep?? - de Georgiana_John la: 16/03/2006 13:11:58
M-am inscris pe site-ul acesta din dorinta de a-mi spune parerea despre acest subiect. Am citi ce s-a scris pina acum. Multe pareri pertinente, cateva post-uri fara rost si scrise doar din plictiseala si un mic razboi intre membrii mai vechi. Ma rog, e treaba voastra, dar mie mi-a lasat un gust amar aceasta balacareala reciproca.
Sa revenim la subiect. Intradevar suntem nascuti cu o farama de agresivitate in noi. Orice animal riposteaza cind este impuns, iar noi suntem animale-un pic mai evoluate, dar asta nu ne face mai buni, doar mai perfizi. Cred ca acest nucleu de agresivitate poate fi controlat(nu eliminat, e imposibil) prin educatie. Nu ma refer la cantitatea de informatii pe care o acumuleaza omul, ci la educatia emotionala primita in primii ani de viata-cam pana la 16-18 ani, cind poti spune ca s-a cristalizat personalitatea si caracterul copilului.
Ce inteleg prin educatie emotionala? In primul rand atmosfera familiala in care creste un copil. De ce, de cele mai multe ori, copii din familii cu probleme, familii in care scandalurile si bataile sunt la ordinea zilei, devin la randul lor agresivi cu cei din jur?Pentru ca asta au vazut acasa.Au senzatia ca asa e bine.Normal ca in momentul in care ai terminat o scoala o facultate si ai vazut ca e posibila si o altfel de viata, incerci sa te controlezi, dar la manie si suparare nimeni nu reuseste sa faca asta si izbucneste violenta, fizica si verbala, cu care ai fost obisnuit.
Am observat ca toti vorbiti la general, evitati cazurile concrete.Asa cum teoria este nimic fara practica, asa si o demonstratie este nula fara exemple.
Un om care toata viata a fost umilit si subevaluat, care a auzit toata copilaria lui ca nu e bun de nimic, ca e un prost si un incult, va riposta intotdeauna inainte de a fi cu adevarat atacat, dintr-un impuls de autoaparare.
Cunosc o persoana care toata copilaria a fost abuzat fizic si verbal de un tata betiv, a fost abuzat psihic de o mama prea lasa sa riposteze si sa-si apere copii. A facut o facultate, a ajuns un cap de famile cu sotie si 2 copii frumosi. Familie unita si fericita. Dar cind unul dintre copii face o prostioara mai mare sau nu intelege de vorba buna, ii aplica corectii destul de dure incat sa se sperie si el de ce poate face. Realizeaza ca nu vrea sa-si chinuie copii cum a fost si el chinuit, dar recunoaste ca pur si simplu nu se poate controla.Sunt momente rare, dar sunt asa pentru ca el este destul de puternic sa-si inabuse in 80% din cazuri impulsurile.
In concluzie: agresivi suntem toti.Cum ne controlam depinde in primul rind de cum ne traim copilaria, apoi de caracterul fiecaruia si abia in ultimul rand de nivelul de cultura pe care il avem si in care traim.
Parerea mea.
#111448 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
DA; Isoria agresivitatii, studiu comparativ ;)) - de Yuki la: 14/03/2006 12:04:11
toate animalele sunt agresive la un moment dat, omul este un animal, este deci si el agresiv. Diferenta de agresivitate la animale difera la carnivore si la ierbivore ( nush cum e la omnivore, probabil mixta): la carnivore avem mai ales agresivitate intre specii ( leii omoara puii de leopard pt a elimina competitia pt ac. hrana), la ierbivore avem agresivitate in interiorul speciei ( motanul omoara puii unei pisici pt. ca mata sa devina din nou disponibila pt imperechere). Deci agresivitatea exista sub o forma sau alta.
Cand omul a devenit stapanul planetei si a supus animalele ( long, long time ago, intimpul neanderthalienilor), a aparut agresivitatea in interiorul speciei, i.e. razboiul( mai intai intre speciile humanoide care co-existatu --- neanderthalienii si homo sapiens sapiens), apoi ei intre ei.
Societatea moderna incerca sa limiteze razboiul, sa il tina sub control, agresivitatea manifestandu-se pe alte campuri, ca de exemplu pe stadioane ( superterii dif echipe ).
Dar nu toata lumea merge pe stadion si atunci unde isi manifesta celalalte persoane agresivitatea? Pe unde apuca, zic eu: acasa, la servici, pe strada, in ratb (:D), in scris.
Cum putem oare sa fim mai putin agresivi?? Nu stiu, eu incerc sa fiu cat mai mult ocupata ca sa nu am timp sa ma cert.
#111450 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apache - de sierva la: 14/03/2006 15:55:30
Ei, daca am fi compus noi balada, ce mai film de actiune cu deznodamant neasteptat putea iesi din "Miorita"! Dar cum pe vremea aceea eram preocupati cu "Dialogurile lui Platon" iar in timpul liber practicam yoga... iata rezultatul: un antierou pe care Ministerul Invatamantului il promoveaza cu fervoare :))
#111498 (raspuns la: #111376) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Yuki - de sierva la: 14/03/2006 20:38:55
Interesant comentariul tau, cu un amendament: animalul asta de om se deosebeste de celelalte prin cel putin 3 caracteristici, conform celor spuse de Umberto Eco: 1. prin ras; 2. prin limbaj; 3. prin constienta faptului ca va muri. Agresivitatea nu e pomenita de domnul Eco, ceea ce inseamna ca e o caracteristica, intr-adevar, comuna. Numai forma de manifestare difera.
Agresivitatea de pe stadioane are 2 avantaje: poate fi atat verbala cat si nonverbala - hai ca data viitoare cand ma enervez stiu unde sa merg sa-mi desfasor agresivitatea ;)
Si cu ce-ti ocupi timpul ca sa nu te certi, ca m-ai facut curioasa?
#111538 (raspuns la: #111450) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sierva - de Yuki la: 14/03/2006 20:52:03
Work :)))
#111540 (raspuns la: #111538) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Yuki :)) - de sierva la: 15/03/2006 00:16:50
Prefer sa ma cert, multumesc... :))
#111558 (raspuns la: #111540) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bikram yoga ? - de Apache la: 16/03/2006 13:14:28
Bikram yoga ?
#111572 (raspuns la: #111498) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote: soferi agresivi - de dorinteodor la: 15/03/2006 10:33:03
Donquijote, ca circulatia sa fie fluenta trebuie sa pornesti in maxim 1 secunda dupa ce stopul se pune pe verde, de exemplu (lista e prea lunga, probabil ca nu esti bucurestean...). Respectarea legilor de circulatie nu are de-a face cu agresivitatea. Poti sa fi agresiv si sa respecti legile si poti sa fi "prudent" si sa le incalci. In orice caz, cel putin 50% dintre bucuresteni sint agresivi si bine fac. Problemele de circulatie vin de la cei care sint "prudenti" sau au masini neintretinute corespunzator sau sin pur si simplu netalentati. Faptul ca "mexicanii" din america sint agresivi este caracteristica latina (in europa toti latinii sint agresivi ca la bucuresti cu proportia specifica).

Sa ne intoarcem la subiect: definitia agresivitatii. Agresivitatea inseamna o tendinta mai mare decit media spre actiune. Daca actiunea este in directia atingerii obiectivului, atunci este buna pentru obiectivul de atins (nu discutam despre obiectiv). Probabil tu te referi la oameni care vor sa actioneze dar nu pot sa actioneze in directia ceruta de atingerea obiectivului, adica agresivitatea care vine din frustrare (vrei sa cistigi bani da nu poti si nu stii cum...., de exemplu). Atunci apare agresivitatea negativa (te enervezi la servici si vi acasa si-ti agresezi familia, de exemplu).

P.s. Daca esti sofer asa cum spui, atunci esti agresiv la fel ca mine si asa cum sint 50% din bucuresteni, de exemplu. totusi, nu te cred ca afara de viteza nu incalci nici o alta regula de circulatie. Daca esti pe DN1 ai depasirea interzisa si in fata ta este un tractor hodorogit care merge cu 20 KM la ora si mai ai 5 Km de depasire interzisa ce faci? dorinteodor
#111580 (raspuns la: #111226) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si totusi agresivitatea in to - de munteanu rodica la: 15/03/2006 11:22:09
si totusi agresivitatea in toate formele ei poate si trebuie sa fie controlata.
cred ca merita sa incerce fiecare macar citeodata un exercitiu de control asupra lui, si sa constate ca rezultatele pot fi benefice.

am sa dau un mic exemplu cum mi-am stapinit unul din accesele de furie,
care de multe ori pot fi provocate(si eu am multe gesturi pe care uneori le regret dar incerc sa fiu constienta de ele)aici pe cafenea.
este vorba de un banc spus de cineva nu am retinut cine, un banc cu ardeleni care nu au fost la impartirea calitatilor si ramas doar cu prostia.
acuma eu fiind ardeleanca get beget,dar umblata suficient incit sa fac diferente intre oameni pe alte criterii, si mai ales placindu-mi TOATE bancurile am ramas surprinsa de modul nepotrivit in care a fost spus ca raspuns la o postare destul de amabila.
Si am fost la un pas de a raspunde eu destul de taios dar am ajuns la concluzia ca nici mie nici celorlati nu ne-ar folosi, mai mult s-ar creea din nou tensiuni inutile.
#111585 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daca am intrat in hora...acuma joc. - de munteanu rodica la: 15/03/2006 12:12:21
tot despre agresivitatea intilnita pe cafenea;
sintem forte multi care participa la discutii si nu putem fi la fel (ar fi si monoton)dar de ce nu toata lumea intelege acest lucru si cauta neaparat cite unul sa-si impuna modul de gindire si intelegere a celor din jur dupa standardele sale si o mai face si intr-un mod destul de agresiv,este mai greu de priceput.
inseamna ca fiecare om trebuie sa se incadreze doar intr-un anumit sistem de valori(a celui in cauza) si iarasi intervine limitarea.
cred ca este mult mai simplu ca fiecare sa-si exprime gindurile asa cum stie si poate,si tot fiecare sa-si aleaga interlocutorii ,asa ne putem feri si de neplaceri si de stresul creat
#111590 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
buchia cartii - de proletaru la: 16/03/2006 13:14:28
... am plecat! cheia e sub prag!

interesante comentarii.
studiile de pana acum spun ca agresivitatea se naste din frustrare: vrei ceva, nu poti si refulezi.
exista insa si voci care sustin ca agresivitatea se invatza, e un model care se copiaza, o strategie de a rezolva problemele cotidiene.
#111593 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rodica - eu! - de Guinevere la: 15/03/2006 20:41:28
Bancul acela eu l-am postat si, intradevar ai fi gresit daca raspundeai cu agresivitate pentru ca n-am avut nici cea mai mica intentie de jignire.

Era la "eternul feminin", luat dintr-un articol foarte fain pe tema respectiva, daca nu era in articolul ala nici nu m-as fi gandit sa il postez. Varianta la "prostie" era "frumusetea", iar mie mi s-a parut ca alegerea a fost umoristica, iar faptul ca bancul contine ardeleni si nu altceva eu cred ca e din cauza ca iti trebuie rabdare ca sa nu-ti pierzi cumpatul in fata variantelor alora si sa raspunzi cu calm! Ceea ce, extrapoland, uite ca si tu ai facut vazand bancul si abtinandu-te. :o)

Oricum, am multi ardeleni in familie si majoritatea prietenilor mei sunt ardeleni, asa ca efectiv ma uimeste ca cineva ar putea crede ca as avea ceva cu ardelenii.

In rest, total de acord, eu cred ca um om destept poate sa sustina orice si sa traiasca asa cum vrea fara sa dea cu pumnul in masa. Doua cuvinte inteligente sunt mai eficiente si inspira mai mult respect decat o avalansa de cuvinte grele, inverzite de furie. Nu cred ca cineva e bleg daca e pasnic, cred numai ca gandeste de doua ori inainte de a tipa. Mie mi se pare odioasa o femeie care tipa, de exemplu, care se cearta. Sa fie oare degeaba vorba ca mai bine nu te pui cu prostul? Intreb si eu...
#111600 (raspuns la: #111590) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guinevere - de munteanu rodica la: 15/03/2006 21:07:28
Printre altele se spune si ca ardelenii sint laudarosi asa ca m-am laudat si eu cu ''calitatile mele'' desi in acel moment intra-devar eram furioasa dar foarte rar ripostez la un prim impuls.
Dar uite ca as fi gresit ripostind si asa m-am ales de fapt cu o conversatie placuta chiar si la un subiect ca agresivitatea.
#111606 (raspuns la: #111600) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rodica - de Guinevere la: 15/03/2006 21:18:06
La fel si aici, mi-a facut placere. :o)
#111612 (raspuns la: #111606) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
agresiv sau nu......e un modul tau de a nu deveni victima - de izalyce la: 16/03/2006 13:15:55
Am citit cu ceva timp in urma intr-o carte un citat..."URASC VICTIMELE CARE ISI RESPECTA CALAII".....decit sa devii victima prefera sa fi calau...agresivitatea intradevar e un simt primar.......
#111632 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
agresivi - de cactus la: 16/03/2006 13:16:26
ma gandeam la agresivitatea celor prea incordati, din teama de a iesi din tipare....tiparele le dau o personalitate falsa in contradictie cu ce si cine sunt in realitate....ca in cazul unui biet electron...plasarea pe un nivel energetic superior se face cu cheltuiala de energie.....problema nu este ca te poti plasa undeva "sus" pe ramurica intelectuala ci cat te costa sa ramai acolo....agatat cu disperare, in timp ce ceilalti, cu nonsalanta rad, glumesc, gresesc, sclipesc, intr-un cuvant...traiesc....

..este si asta o pedeapsa, sa fii agresiv fiindca ti-e rusine cu tine.....
________________
...non bis in idem...
#111689 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#111442, de boadicea_irina - de om la: 16/03/2006 18:01:35
irina este interesant ce ai spus in legatura cu comportamentul alpha-male "...fie sa lase capul plecat in semn de supunere. Odata ce grupul a aplicat lectia corespunzatoare individului si si-a aratat punctul de vedere, starea conflictuala dispare, cel putin in aparenta, si totul intra in normal ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat." === asta se intampla cu animalele: cand un caine isi ofera gatul agresorului aceste nu il apuca de gat ca sa sa-l omoare.
Cu h.sapiens este un pic mai diferit..in multe cazuri atitudinea de supunere este interpretata de agresor ca o invitatie pentru TORTURA, BADJOCURA, iar supravietuirea nu este garantata!!! Daca te opui castigi un respect si eventual o moarte mai usoara in cazul in care agresorul NU te lasa in pace ;)) Sa nu uitam ca agresivitatea are la baza FRICA! De frica sa nu fie omorat Stalin a omorat MILIOANE de supusi!
#111771 (raspuns la: #111442) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apache :)) - de sierva la: 16/03/2006 21:12:14
Daca preferi... :))
Desi... riscam o viroza si in aceasta situatie, bye-bye agresivitate! :))
#111815 (raspuns la: #111572) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex andra - de arthur la: 17/03/2006 19:56:43
***|_(o) U (o)_|***
............\_/............
se pare ca tentativa ta de a trata violenta prin conferinte a avut succes
nu stiu daca asta e leacul, dar sigur cei care au scris aici vor reflecta la starea de violenta in orice domeniu
#111988 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
arthur - de sierva la: 18/03/2006 00:19:40
"sigur cei care au scris aici vor reflecta la starea de violenta in orice domeniu" - uite, domnule, un tip optimist!
#112052 (raspuns la: #111988) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...