Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Limba romana e un organism viu


de zaraza sc la: 16/03/2006 08:37:00
modificat la: 29/03/2006 19:48:26
taguri: Arta_si_literatura 
voteaza:
Din 1989 incoace asistam la violentarea limbii romane. Academia atotstiutoare vine la intervale regulate cu noutati care ma pun serios pe ginduri.Intii a fost schimbarea regulii lui a din i, adica scriem vrand-nevrand si nu vrind-nevrind. De aici o multime de gogorite la cei care n-au invatat bine gramatica: anvatatoare, caraghioslac, care o fi legatura dintre a-ul latin si cuvintul de origine turca?? Apoi sunt si nu sint, iar acum nicio, niciun...
Intrebare retorica-Si cui foloseste?
Intrebare directa-Ce parere aveti?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (110):


zaraza sc - de Yuki la: 29/03/2006 20:42:34
Ce insemna " anvatatoare"??
#114197 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sa nu exageram... - de tenebrum la: 30/03/2006 18:41:10
"Violentarea limbii romane" mi se pare o exagerare, mai ales ca mie-mi place scrierea cu â, si cu sunt in loc de sînt. Iar treaba asta noua cu niciun/nicio, pentru ca nu-mi place, pur si simplu n-o respect. Ce atata filosofie?

Sunt alte probleme mult mai mari, cum ar fi scrierea asta internetistica plina de k si de "mah", "bah", si tot asa...
#114220 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de om la: 29/03/2006 23:39:31
de cand au aparut aceste reguli cu I din A...a aparut si manualul de intrebuintare. Un singur ex, nu se scrie I din A la inceput de cuvant...deci ramane Invatatoare si nu Anvatatoare!

Trebuie corectat in spiritul adevarului acolo unde trebuie, chiar daca trebuie luptat impotriva unui reflex conditionat ;))

PS: daca ar fi sa extrapolez, vrei sa spui ca istoria invatata inainte de '89 trebuie mentinuta? Atunci INCA am avea carti pline de eroismul si intelepciunea lui ceausescu!
#114266 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cred ca aceste modificatii co - de jeniffer la: 30/03/2006 00:02:03
cred ca aceste modificatii complica prea mult limba romana.nu pentru ca am schimbat de presedinte ca trebuie sa schimbam totul,noi am facut ceea ce romania era in 1990,nu comunismul.
#114276 (raspuns la: #114266) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Personal - de Lascar Barca la: 30/03/2006 00:31:08
sUnt de acord cu revenirea la vechea ortografie.De ce?Pentru ca este mai aproape de latinitatea din limba romAna si le da peste nas la rusi(ma rog,slavi).
Ca veni vorba,as vrea sa ma pun la zi cu schimbarile.E ceva pe internet in sensul asta?
#114286 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Re. - de picky la: 30/03/2006 18:43:00
Adrian Fuchs :

Limba (chiar si cea romaneasca) este dinamica.
Teribil de dinamica.
Poporul a facut limba si o preschimba continuu.
Nu vreo comitzie a Academiei.
Aceasta este doar dadatoare de norme.
Dar pentru ce altceva sunt normele date, daca nu pentru a fi incalcate pe fatza sau pe shestache ?
Corsete, corsete, corsete ...
Le purtam ca n-avem incotro, dar nu prea ne plac.
#114330 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lascar - de M a o la: 30/03/2006 11:25:01
Am cautat si eu dar n-am gasit decat scurte referiri, si acestea in presa. Daca gasesti ceva, ma intereseaza si pe mine."Constientizarea propriei ignorante este direct proportionala cu volumul cunostintelor acumulate."
(Klaus F.A. Mister)
#114345 (raspuns la: #114286) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zaraza sc - de M a o la: 30/03/2006 11:31:13
Singura ai spus ca limba romana este un organism viu. Considera aceste schimbari ca fiind o evolutie si, in unele cazuri, o revenire la normal, pentru ca asta si este."Constientizarea propriei ignorante este direct proportionala cu volumul cunostintelor acumulate."
(Klaus F.A. Mister)
#114349 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sunt pentru crearea unei armo - de clody la: 30/03/2006 21:47:06
Sunt pentru crearea unei armonii, a unui standard prin reglementari, dar depinde de reglementari.

De l'amour le mieux
#114495 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu mi se pare ca introducerea - de clody la: 30/03/2006 21:48:12
Nu mi se pare ca introducerea scrierii cu sunt/suntem in loc de sint/sinteti sau cu "a " in loc de "i" a fost o schimbare de fond.
Mi se par insa nepotrivite noile schimbari de vocabular si gramatica pe care nu le cunosc in amanunt, dar sunt prea multe deodata si chiar inoportune, mai ales cele care doresc scrierea fonetica pentru cuvintele imprumutate din engleza si care sunt folosite in prezent cu scrierea originala.
Sunt pentru crearea unei armonii, a unui standard prin reglementari, dar depinde de reglementari.

De l'amour le mieux
#114497 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
trecerea la "â" a fost o imb - de de-a dura lex la: 31/03/2006 13:31:04
trecerea la "â" a fost o imbecilitate: limba română se vrea una preponderent fonologică, aşa că transcrierea prin două litere a aceluiaşi sunet este total neavenită.

la fel şi în cazul scrierii lui [sînt] ca "sunt" (nu se prea ştie, dar pronunţia a rămas prin lege aceeaşi, s-a modificat doar scrierea).

pe de altă parte, dacă s-a vrut o accentuare a principiului etimologic (în dauna celui fonologic), prostia e şi mai mare: din latină provin cuvinte care l-au schimbat în [î] pe "o" ("fontana" > "fântână" etc.), "u", "i" sau "e", nu doar "a".însă cu totul altul este cazul lui "nicio" / "niciun".

e normal să se scrie într-un singur cuvânt, exact ca "vreo" (şi nu "vre-o") sau "niciodată" (şi nu "nici o dată"), dintr-un motiv cât se poate de logic: acele părţi (nici + o) nu au sens de sine stătător, ci construiesc împreună un concept unitar (o negaţie).

în formularea "nu este nici_un om pe stradă" ideea nu este că pe stradă n-ar fi 1 om, ci că nu există oameni - aşadar, acel "un" nu are sensul de "unu", este doar un ajutor pentru construirea negaţiei.

în schimb, în formularea "George nu este nici un deştept, nici un prost", cuvântul "un" are sens de sine stătător, deci e normal să fie scris ca un cuvânt distinct (aşa cum este şi normat).multora li se pare aiurea noua reglementare, dar pe aceştia îi rog să se gândească la faptul că li se pare normal nu ceea ce e logic, ci ceea ce li s-a spus axiomatic la o vârstă la care nu puteau judeca aceste lucruri (în clasele I-II).

la fel cum nu scriem "nici o dată", e normal să nu scriem "nici o".
#114548 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Aceasta este doar dadatoare - de RSI la: 31/03/2006 01:16:37
"Aceasta este doar dadatoare de norme."
No, apăi numa' de aparţin de curentu' Dada ! Că altminteri or fi dătătoare de norme ! Tz, 7 limbi si nici una română !

==================================================
""Cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie". - Voltaire "
#114551 (raspuns la: #114330) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de picky la: 31/03/2006 13:31:04
Adrian Fuchs :

De la a da pana a se deda ...
Nu, stimabile, nu.
Nici Marcel, nici Tristan.
Doat "tz"-ul !
"Datator", pana la Sextil. Dupa el "dadator".
Vezi "tulbure" si "turbure" !
Sau "smeura" si "zmeura".
Cat priveste romana, da. Este a opta minune ... a lumii ... dupa aramaica, ebraica, elina, latina si ... idish ...
Nu injumatatzi "T"-ul !
#114559 (raspuns la: #114551) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Salutari tuturor! - de zaraza sc la: 31/03/2006 13:31:04
Observ ca sinteti/sunteti mai interesati decit/decat ma asteptam. Intr-adevar aici ai cu cine sa discuti...

yuki-asta e si nu vreau sa ma prefac: ma deranjeaza foarte mult cind/cand cine ar trebui sa stie nu stie, cind/cand vad scris anvatatoare parca as ingropa limba romana, invatamintul/invatamantul, cu minister cu tot...timp pierdut la orele de romana...Multi profesori nu corecteaza greselile de limba romana la celelalte materii...Dar corectati-le, doamnelor si domnilor, chiar daca nu le scadeti nota!

om-daca extrapolez pe extrema cealalta ar trebui sa acceptam fara sa cirtim/cartim orice vine de la Academie? Tot ce vine de la un grup restrins/restrans de oameni? Sint/Sunt si alte capete luminate in acest domeniu, nu am auzit parerea lor...dar stiu ca sint/sunt scriitori care folosesc ortografia veche...
Ori facem reguli simple ori le bagam in cap pe cele existente...Totdeauna au fost probleme cind/cand s-au schimbat regulile. Si daca majoritatea sinteti/sunteti de acord cu Academia n-am ce face...Oricum nu prea am ce face! Doar sa schimbam impresii...Dar e mai bine sa vorbim decit/decat sa tacem...Rareori in acest forum Tacerea e de aur...

Maotzedung-Ca orice organism viu, el poate fi respectat sau nu...Poate aceste schimbari ne vor convinge sa revenim la o gramatica simpla si pe viitor sa nu incercam sa ne apropiem de latinitate prin mijloace artificiale. Sintem/Suntem de origine latina oricum am scrie...Mai bine sa fie dotate scolile si bibliotecile orasenesti cu carti...

Tenebrum-Ma intereseaza cati sunt ca tine...Nu stiu din ce zona esti (date personale neclare :) ), dar de obicei in sudul tarii le este mai in fire sa utilizeze sunt etc...din ce imi mai aduc aminte...straturi arhaice in subconstient...oricum varsta te ajuta in acest sens...Nici eu nu ma iau dupa noile norme, dar cand vad ca scriu sant in loc de sunt sau sint parca vad un film de groaza...
Scrierea asta internetistica este o trasatura a societatii moderne...Este un fel de jargon...totdeauna au existat jargoane...e inerenta existenta lor...Daca tinerii pot scrie si corect cand trebuie...n-am nimic impotriva jargonului...Incearca insa sa te opui si vei declansa o isterie in masa...Vor arunca la gunoi si ce a mai ramas din cunostintele lor de limba romana...

Picky-Port si eu corsetul, dar numai cind/cand n-am incotro, in rest scriu cum vreau si ma revolt peste tot.

Clody-Nu pot spune ca sint/sunt multe deodata, dar au picat exact cind/cand invatamintul/invatamintul lasa de dorit...Elevii au lacune, parintii nu stiu gramatica noua sa-i poata ajuta...oricum parintii nu dau importanta acestui aspect pentru ca nu au timp...in general...

cere si ti se va da
#114572 (raspuns la: #114551) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru cine-a solicitat, ca nu mai tziu minte ezact! - de maan la: 31/03/2006 13:09:23
Cum s-a schimbat gramatica limbii române
de Dan BOICEA , Adriana C. Nedelea

"Noua gramatică lansată luna aceasta era necesară, în contextul în care au trecut 42 de ani de la apariţia ediţiei anterioare (GA). Între ceea ce oferea gramatica academică în vigoare şi înnoirile teoretice şi descriptive ale cercetărilor ulterioare se produsese o aşa mare ruptură, încât GA nu mai reprezenta un punct de vedere credibil, ajungându-se la existenţa paralelă a două gramatici. Chiar şi manualele şcolare din ultimii ani depăşiseră, ca informaţie şi perspectivă, punctul de vedere al GA", ne-a declarat Gabriela Pană Dindelegan, şeful Catedrei de limba română a Facultăţii de Litere din Universitatea Bucureşti.

Ziarul Adevărul vine în sprijinul elevilor, studenţilor, cadrelor didactice şi nu numai, prezentând principalele modificări pe care le aduce noua gramatică a limbii române.

Scrierea cu literă mare/mică

Se scriu cu literă mare toate cuvintele, substantive proprii, cu excepţia instrumentelor gramaticale (prepoziţii, conjuncţii, articole), care denumesc: mari epoci istorice (Antichitatea, Evul Mediu, Iluminismul); războaie importante (Războiul de Independenţă, Războiul de Secesiune, Războiul celor Două Roze, Războiul de Treizeci de Ani, Războiul de 100 de ani, Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial); state, inclusiv cele din epoci trecute (Imperiul Roman, Imperiul Austro-Ungar); instituţii, chiar folosite eliptic (admiterea la Politehnică, student la Drept, secretar la Externe); formule de politeţe, devenite locuţiuni pronominale de politeţe (Alteţa Sa Regală, Majestăţile Lor Imperiale, Excelenţa Voastră, Sfinţia Sa).

Se scrie cu literă mare numai primul cuvânt din substantivele compuse care denumesc compartimente din instituţii sau organe de conducere (Sectorul de limbi romanice, Catedra de Chimie, Adunarea generală a Academiei, Direcţia, Secretariatul).

Scrierea cuvintelor compuse

Se scriu cu cratimă: toate adjectivele compuse provenite din adverb+participiu (bine-crescut cu sensul "cuviincios", bine-venit cu sensul de "oportun, agreat", rău-platnic; substantive compuse ca "bună-credinţă" (onestitate), bună-cuviinţă (politeţe), bun-rămas (adio); toate substantivele compuse cu "prim-": prim-balerin(ă), prim-solist(ă), prim-procuror/procuroare; compusele din 2 substantive dintre care al doilea este apoziţie (bas-bariton, cuvânt-titlu, maşină-capcană); toate substantivele compuse nume de specii de plante sau de animale; unele tipuri izolate (cuvânt-înainte, mai-mult-ca perfect).

Se scriu într-un cuvânt: pronumele negative "niciunul, niciuna, niciunii, niciunele", precum şi adjectivele corespunzătoare "niciun, nicio", dat fiind că reprezintă un singur cuvânt compus, spre deosebire de grupurile de cuvinte formate din conjuncţia "nici"+numeral (nici una, nici două), din conjuncţia "nici"+pronume nehotărât (nici una, nici alta) sau din adverbul "nici" şi articol nehotărât ("Nu e prost şi nu e nici băiat incult").

Schimbări la numele proprii străine

La nume proprii străine s-a schimbat scrierea şi pronunţarea unora ca "Bahus" (nu Bacus), "Damocles" (nu Damocle), "Menelaos" (nu Menelau), "Oedip" (nu Edip), "Procust" - cu accent pe "o" (nu cu accent pe "u"), iar genitiv-dativul numelui "Artemis" este "lui Artemis" (nu Artemidei).

Despărţirea în silabe

În ceea ce priveşte despărţirea cuvintelor în silabe şi, în scris, la capăt de rând, despărţirea "fonetică" (după pronunţare) este preferată şi la cuvintele formate analizabile în limba română contemporană, acestea putând fi despărţite şi conform structurii. De aceea, la acestea sunt indicate două modalităţi de despărţire: a-na-e-rob/an-a-e-rob, al-tun-de-va/alt-un-de-va, sa-van-tlâc/sa-vant-lâc.

O singură despărţire se indică şi la cuvintele compuse şi derivate care conţin grupuri de consoane şi anume despărţirea după structura morfologică, de exemplu la derivate cu prefixe ca "post-fa-ţă", "trans-bor-da", la compuse ca "alt-fel", "ast-fel", "feld-ma-re-şal", "port-mo-neu" sau la derivate cu sufixe ca "pust-nic", "stâlp-nic".

Modificări morfologice

• S-au admis unele forme noi de singular, care circulau frecvent în limba vorbită: sanda (şi nu sandală) - cu plural sandale; bretea şi cu sensul "derivaţie rutieră" (şi nu bretelă) - cu pluralul bretele; foarfecă (şi nu foarfece) - cu pluralul foarfece, cârnat (şi nu etimologicul cârnaţ) - cu pluralul cârnaţi.

• S-au admis unele forme noi de plural în -i la substantivele feminine cu pluralul în -e: ţărănci, ţigănci, remarci, gagici şi nu ţărance...., iar la unele, numai sub formă de variantă: cireşi/cireşe, căpşuni/căpşune, coarde/corzi, coperte/coperţi, găluşte/găluşti, cicatrice/cicatrici.

• S-a recomandat scrierea conform pronunţării la cuvintele: congresmen, recordmen, tenismen, deoarece sensul de "bărbat" al segmentului final "-man" nu a fost perceput în limba română, dovadă femininele recordmenă, tenismenă.

• În paradigmele unor verbe s-au făcut modificări punctuale: la "a trebui" s-au admis şi forme de persoana a III-a plural: trebuiau, au trebuit, vor trebui; la "a continua", persoana I singular a devenit omonimă cu persoana a II-a singular: eu/tu continui; la "a absolvi" se recomandă forma "absolv" şi pentru sensul "termin un ciclu şcolar", iar "a decerna" se conjugă cu -ez, deci decernez.

• S-a renunţat la calificarea drept "neutru plural invariabil" a cuvântului "mass-media". Aşadar, se poate spune: mass-media actuală, nu mass-media actuale. "Mass-media este"... nu "mass-media sunt".
#114606 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan - de M a o la: 31/03/2006 13:29:48
Multumesc. Si eu solicitasem.


"Constientizarea propriei ignorante este direct proportionala cu volumul cunostintelor acumulate."
(Klaus F.A. Mister)
#114610 (raspuns la: #114606) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#114572, de zaraza sc - de om la: 31/03/2006 16:18:54
da-mi voie sa raspund la partea mea din raspunsul tau ;))
-"daca extrapolez pe extrema cealalta ar trebui sa acceptam fara sa cirtim/cartim orice vine de la Academie? Tot ce vine de la un grup restrins/restrans de oameni?" = de regula este o lege de bun simt sa accepti ce vine de la niste oameni (putni, dar elite in domeniu) care au studiat toata viata un domeniu si acum expun niste opinii!!! Noi (eu vorbesc de mine) "e" multi da' prosti si am 2 alternative: (i) sa fiu atent la ceea ce spune cineva care studiaza fenomenul in care eu sunt tabula rasa sau (ii) sa incep sa injur ca-mi complica viata si trebuie sa invat ceva NOU in ciuda reflexului conditionat care-mi guverneaza monotonia vietii!
-"Sint/Sunt si alte capete luminate in acest domeniu, nu am auzit parerea lor..." = curios, nici eu nu am auzit! Oare sunt de acord si nu au motive de ...vociferare?
concluzia ar fi (pentru mine cel putin): cat timp nu stiu, mai uit in gura altora care studiaza ce eu nu stiu. NU mai intereseaza daca este usor sau greu, ma intereseaza daca este CORECT sau NU!

Sincer cand am intrat pe aceasta conf la inceput am crezut ca discutam despre neologisme, argou si asa mai departe. Faptul ca limba este vie si in schimbare o vedeti cand o comparati cu "moldoveneasca" de peste Prut, cu "vlaha" timocenilor, aromana si altele!
Vreau sa inchei cu un exemplu concret de schimbare din argou: "expresia" este frumos s-a schimbat (nu spun involuat ;) in este misto, apoi in marfa si beton
#114642 (raspuns la: #114572) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
piky - de maan la: 31/03/2006 18:40:15
Cat priveste romana, da. Este a opta minune ... a lumii ... dupa aramaica, ebraica, elina, latina si ... idish ...
:))))

ps. stiu c-ar trebui se zic totusi ceva, dar si io ca blondele - asta am gandit, asta am transmis.:))))
#114671 (raspuns la: #114559) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om: "daca este corect sau nu" - de dorinteodor la: 01/04/2006 08:53:19
omule, esti pe teren minat: ce e aia corect sau incorect? doar poporul romin se poate pronunta si el se pronunta doar implicit, retinind sau nu unele cuvinte si expresii. cele care sint retinute sint implicit corecte. faptul ca anumite institutii terorizeaza elevii (prin note la examene) este alta problema. dorinteodor
#114789 (raspuns la: #114642) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de maan la: 01/04/2006 10:07:49
omu-a zis-o bine.
corect sau incorect e cam tot aia cu "unde-i lege nu-i tocmeala".
ai sa zici acum ca, daca ti se pare ca legea-i idioata, n-o respecti?

regulile de scriere se respecta, fiindc-asa a decis la un moment dat legiuitorul, altfel, copiii mei vor fi penalizati la examene si nu cred ca merita sa suferi din spirit de fronda, mai ales ca nu suntem specialisti.
'suna' rau?
si mie-mi suna rau "monezi" si totusi Academia il accepta azi alaturi de "monede", ca forma corecta.
corect i-acum 'chibrite', dar si 'chibrituri'.
#114797 (raspuns la: #114789) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maan "daca legea ti se pare idioata..." - de dorinteodor la: 01/04/2006 19:50:08
maan, daca e lege si n-o respecta, copiii vor plati la examene. daca n-ar fi asa se vor pierde o gramada de locuri de munca la academie si in alte locuri.

limba romina are citeva probleme legate de impactul calculatoarelor. diacriticele fac multora zile fripte; nu exista un standard de codificare a diacriticelor iar rominii resping instinctiv "claviatura romineasca". daca in numele unui fisier apar diacritice, unele programe nu mai lucreaza corect.

ce face academia/ in loc de 4 diacritice au aparut 5 si regulile de scriere s-au complicat. cui foloseste asta? asa cum am zis asta creaza locuri de munca si "criterii de departajare".

dar care e realitatea? se vede pe forum: fara diacritice, fara prea multe reguli si nu apar probleme de intelegere a continutului. asa functioneaza limba. daca-i vezi, spune-le si alora de la academie. dorinteodor
#114877 (raspuns la: #114797) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Realitatea este ca Academia p - de RSI la: 02/04/2006 14:05:42
Realitatea este ca Academia propune, si poporuk dispune. Academia incearca sa sistematizeze , sa conceapa reguli de exprimare, care daca-s acceptate in vorbirea curenta raman in vigoare, daca-s neutilizate devin caduce si pana la urma aceeasi Academie le modifica.
==================================================
""Cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie". - Voltaire "
#114957 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rsi: academia propune???? - de dorinteodor la: 02/04/2006 18:11:03
rsi, tu nu l-ai auzit pe presul academiei spunind ca ce spun ei este LEGE? ar fi prea frumos sa ai dreptate.

cu inventarea unei diacritice nenecesare (a cu caciula ascitita) nu zici nimic? poate te deranjeaza cind scri la calculator.

idea ca limba trebuie simplificata este total straina academiei. la scoala invatam tot felul de timpuri ale verbelor dintre care folosim extrem de putine. "poporul" simplifica limba in vorbirea curenta dar daca la scoala nu sti toate formele si diatezele verbelor ai incurcat-o.

limba romina se poate scrie aproape fara ambiguitati daca se renunta la diacritice. academia ar trebui sa stabileasca o scriere corecta a limbii fara ambiguitati si fara diacritice. se foloseste deja sh si tz. pentru i cu caciula s-ar putea folosi i cu apostrof dar numai atunci cind apar ambiguitati. la fel a caciula ar fi a cu apostrof din nou numai atunci cind ar putea aparea ambiguitati. italienii au o astfel de problema si anume e=este si e=si. pentru e=este scriu e cu apostrof (claviatura engleza nu admite prin standard sa tiparesti apostroful fara avansarea locatiei). in sfirsit, pot fi mai multe idei dar daca academia doarme, poate incercam noi o scriere riguroasa a limbii fara diacritice. dorinteodor
#115003 (raspuns la: #114957) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de RSI la: 02/04/2006 18:22:50
credeam ca esti specialist in a nu sti nimic despre originea speciilor. Acum vad ca esti specialist si in cum nu se scrie lb. romana ! Jos palaria ! Nu, nu l-am auzit pe pres-ul academiei dar daca a zis asta este f. optimist. Stii vorba aceea cu :"urma alege". Daca "boborul" va adopta regulile lor atunci da, dar daca nu ?
==================================================
""Cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie". - Voltaire "
#115009 (raspuns la: #115003) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de clody la: 02/04/2006 19:21:41
Si de ce ti se pare ca marea problema a limbii romane ar fi scrierea cu diacritice? Indarjirea ta mi se pare putin exagerata.
Eu as lua in considerare ca dificultati ale limbii mai degraba conjugarile, formele de plural, pronumele si neologismele

De l'amour le mieux
#115021 (raspuns la: #115003) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
how do you do you do - de Muciflender la: 03/04/2006 13:23:26
oare ce mai conteaza sau cui ii foloseste? limba oricum este intr-o continua evolutie, mai ales in ultima vreme, prin adoptarea a tot felu de neologisme, de ex. nu mai spune nimeni ca-si cauta de lucru', zice ca-si cauta job, sau pe strada nu mai saluta lumea cu "ceau", "buna", "servus", sau mai stiu io cum... acuma se saluta cu "hi' sau "hello", ca noah, incercam sa intram in UE si tre sa ne-americanizam :)))
Poate peste 10 ani o sa-mprumutam din uzbekistaneza.....mai stiu io..... poate-i limba faina si aia...
#115092 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor/rsi - de om la: 03/04/2006 06:18:30
dorine, parca suntem in "d'ale carnavalului" cu mesajul tau POPULIST, dar ... anti-popular ;))= "doar poporul romin se poate pronunta si el se pronunta doar implicit, retinind sau nu unele cuvinte si expresii. cele care sint retinute sint implicit corecte. faptul ca anumite institutii terorizeaza elevii... "

Da-mi voie sa te intreb de ce crezi tu ca vechea regula este mai corecta decat cea de acum?; te rog sa nu raspunzi cu ceva legat de confortul tau personal!!!

Te-ai gandit VREODATA ca SI vechea lege a fost IMPUSA de AI MARI? Cum este si cu cele mai vechi...trecerea de la kirilik la latin? Crezi tu ca POPORUL (in imensa majoritate ANALFABET in acele vremuri) a facut greva? Hai sa fim seriosi si sa ne uitam in gura celor cu studii in acest domeniu (doar asa ajungem sa ne intelegem intre noi) astfel ajungem la afirmatia ironic-biciutoare si CORECTA a lui RSI ;)) Salutari coane RSI-ule...ai un fler de zile mari bata-l norocul sa-l bata, mai rUmane :))
#115099 (raspuns la: #114789) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om: veche regula - de dorinteodor la: 03/04/2006 09:14:32
omule, daca engleza ar avea gramatica la fel de complicata ca romina, n-ai mai invata tu asa usor engleza.

pe mine nu ma intereseaza decit sa simplific scrierea si vorbirea. englezii au priceput asta de mult si d-aia au o limba asa de bogata si complexa. noi, prin fel de fel de destepti care stiu "forma corrrrecta" complica si saracesc limba.
dorinteodor
#115113 (raspuns la: #115099) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
clody: marea problema - de dorinteodor la: 03/04/2006 09:18:04
clody,vad ca esti rezonabila. asa este. sint multe probleme, unele aparute odata cu folosirea extensiva a calculatoarelor si "aia" de la academie se piaptana cu acucaciulaascutita in loc de icucaciulaascitita. dorinteodor
#115114 (raspuns la: #115021) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rsi: presul academiei - de dorinteodor la: 03/04/2006 09:22:46
rsi, asa a zis presul la protestele si obiectiile editorilor in legatura cu noul dictionar ortografic...
numa' ca n-a zis ca cine scrie "nici o" in loc de forma "corecta" "nicio" va intra la puscarie . au fost ceva forumuri pe chestia asta pe un site frecventat de liceeni in special. dorinteodor
#115116 (raspuns la: #115009) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de RSI la: 03/04/2006 09:27:49
asa grait-a presul ? El a zis, tu ai zis ,eu am zis, "om" a zis. om trai si om vedea ! ;)
==================================================
""Cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie". - Voltaire "
#115118 (raspuns la: #115116) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dorin - de M a o la: 03/04/2006 10:19:15
Pe scurt, ca nu am timp. Noi ne exprimam pe forumul asta intr-un stil, sa zic asa, mai aparte (coerent, stilat, fara vulgaritati, modern, etc.), tocmai pentru ca respectam regulile impuse limbii de atata timp de Academie sau alte organisme care au existat inainte. Ca orice lege, odata adoptata, trebuie respectata. In caz contrar, este haos. In cazul limbii, haosul asta se numeste limbaj de cartier, unde, daca nu faci si semne, nu esti inteles.

PS- de unde vine "romin" si "Rominia"? Oi fi tu mai rebel, dar nu crezi ca exagerezi?


"Constientizarea propriei ignorante este direct proportionala cu volumul cunostintelor acumulate."
(Klaus F.A. Mister)
#115126 (raspuns la: #115116) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Si Academia mai greseste, oameni sintem... - de zaraza sc la: 03/04/2006 13:23:43
Multumesc lui Maan ca a adus legea, asa mi-am dat seama ca sint date si reguli bune pe care nu le stiam pentru ca le foloseam fiind convinsa ca asa e corect. Pacat ca nu sint aduse la cunostinta tuturor si explicate...mai mult de jumatate sint convinsa cu niciun, nicio, iar cu ce nu sint de acord...nicio problema, folosirea lor va impune legea...

Nu ma deranjeaza ca se schimba, nu mi-e greu sa scriu altfel, daca sint intrate in uzanta sau sint logice, dar dupa cum am precizat, cel mai rau e cind vad greseli izvorite din lacune scolare. Si sint multi care le fac, mult prea multi...Nu ma refer la acest forum, ci la ceea ce vad inafara.

cere si ti se va da
#115138 (raspuns la: #115126) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#115113, de dorinteodor - de om la: 03/04/2006 20:03:25
abia acum am inteles ce vrei = "...pe mine nu ma intereseaza decit sa simplific scrierea si vorbirea..."!

Tarzan PA Jane!
AAUUAHHGFATTSCHGA
#115162 (raspuns la: #115113) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om: sa simplific limba - de dorinteodor la: 03/04/2006 22:35:08
om-ule, ce este in neregula cu dorinta de simplificare a scrierii? pe forumuri noi nu folosim diacriticele contrar cu legile academiei. de ce nu scri cu diacritice om-ule? ar trebui sa fi sanctionat pentru asta! dorinteodor
#115213 (raspuns la: #115162) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de Yuki la: 03/04/2006 23:05:27
" pe mine nu ma intereseaza decit sa simplific scrierea si vorbirea. englezii au priceput asta de mult si d-aia au o limba asa de bogata si complexa." spui tu. Dar nu crezi ca formulari de genul : wearable, loveable, si tot felul de alte verbe la care ei adauga cu atata usurinta diferite sufixe vin tocmai dintr-0 saracie de vocabular si o comodiatate intelectuala? De ce sa cauti alt cuvant cand e mai usor sa inventezi unul nou de la verbul pe care il stii.
Nu neg ca gramatica limbii romane este complicata, dar asta face parte tocmai din bogatia limbii, din specificul ei, si o simplificare atat de drastica cum propui tu nu poate duce decat la o saracire a ei. ( Vezi oribilitatea aia de Dativ cu " la" de genul ' am dat scrisoarea la fata' in loc de ' am dat srisoarea fetei'; o fi mai comod sa spui cu " la", dar nici nu-ti trebuie prea multa scoala pt. asta, si parca suna si mai frumos varianta corecta-- adica ' fetei'--).
In privinta neologismeleor academia nu face uneori decat sa acrediteze anumite cuvinte si expresii intrate in uz. Din cate stiu eu, un cuvant strain este accptat ca romanizat ( a cu caiula :)) in momentul in care isi formeaza famile de cuvine ( de ex. fr. boutique, a devenit 'butic', iar acum avem 'buticuri' si 'buticari'). Orice ai face aceste cuvinte imbogatesc limba romana si oricat as fi de mandra de limba mea mi-e greu sa apuc de soarece si sa rasfoiesc/ scotocesc plasa internationala ca sa intru pe cafenea.
#115221 (raspuns la: #115113) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorin + zaraza-sc - de om la: 04/04/2006 00:21:14
dorin, hklhsd kji uiy pko jk!

Zaraza-sc, ai scris ca maan a venit cu niste legi! unde? vreau si eu sa am tot pachetul de NOI legi de la Academie ;))
#115263 (raspuns la: #115213) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om: n-ai raspuns la problema diacriticelor - de dorinteodor la: 04/04/2006 10:21:42
om-ule, te rog sa-mi spui parerea despre diacritice ca efort de simplificare a scrierii.dorinteodor
#115310 (raspuns la: #115263) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
yuki: bogatia limbii - de dorinteodor la: 04/04/2006 10:26:20
yuki, gramatica prea complicata este obstacol pentru cei care vor sa invete limba romina. bogatia se refera si la usurinta de formare a cuvintelor. academia descurajeaza noi metode de formare a cuvintelor prin emiterea de "forme corecte" ale cuvintelor si expresiilor. daca ar mai putini "aparatori" a "formei corecte" limba ar deveni mai bogata si mai colorata asa cum este engleza. dorinteodor
#115314 (raspuns la: #115221) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apropo cine de cine trebuie sa se apropie - de donquijote la: 04/04/2006 13:18:57
aurel baranga spunea pe la mijlocul anilor 60 referitor la cultura in masa:
'pentru a raspandi cultura in mase, nu cultura trebuie sa-si coboare nivelul ca sa se apropie de mase ci masele trebuie educate sa recepteze cultura.'
cam asa e si cu simplificarea limbii.
imaginati-va simfonia a 9-a (prescurtata si 'imbunatatita) executata la acordeon. toti o vor recunoaste, va fi mai usor de urmarit pentru marea majoritate, mai multi o vor putea executa dar nu mai e acelasi lucru.:)
#115349 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anulat - de jeniffer la: 04/04/2006 14:25:56
anulat
#115352 (raspuns la: #115349) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote: ai vreo propunere constructiva? - de dorinteodor la: 04/04/2006 16:01:38
donquijote, eu am pus o intrebare precisa legata de diacriticele care ne incurca asa de rau, uneori. ai cite un text si in loc de diacritice am semne de intrebare si nu pot sa stiu ce e acolo. alteori sint combinatii de semne (astea macar sint diferite si, cu ceva munca, pot fi corectate). romina ar putea fi scrisa fara diacritice daca s-ar pune problema (nimeni de pe acest forum nu am vazut sa foloseasca diacritice).

nemtii au dat o lege de eliminare a diacriticelor. scrierea oficiala germana nu mai are diacritice (caracterele lor "strabune", semnul lui beta, litere cu doua puncte...). populatia si editorii au protesta iar protestul lor a aparut scris cu noua forma de scriere, fara diacritice. am discutat cu nemti care erau socati de nume ca mueler ( in loc de u cu doua puncte se scrie oficial ue) sau orasul koeln cu oe in loc de o cu doua puncte. asa ca am intrebat daca pe voi nu va deranjeaza diacriticele in conditiile in care toti forumistii le evita. dar asta nu e oficial si nu este agreat de academie si poate crea cofuzii (de exemplu la timpul unor verbe). dorinteodor
#115367 (raspuns la: #115349) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#115310, de dorinteodor - de om la: 04/04/2006 16:36:55
am crezut ca ultimul meu mesaj simplificat catre tine era CLAR ;))

Hai sa scriu dupa regulile vechi ;) Tu ai dat germana ca ex, dar eu nu sunt specialist in germana si nu pot sa comentez :(( Franceza are "semne bizare" cu DUIUMUL :)), limba slava -poloneza in special- are si ea slava :)) Domnului...
Hai sa nu ma mai joc, fonetica limbii romane are ceva particular fata de standardul latin, deci PRACTIC cum vrei tu sa scrii sunetul tz? ..daca nu ii pui "virgulita" ...ii pui "altceva" si pana la urma tot dracul ala este = schimbi ceva cu altceva si tot regula se cheama!!!
Ca nu scriu EU cu diacritice este ignoranta mea ca nu imi instalez un keyboard romanesc, mea culpa. Eu recunosc ca sunt prost si gresesc, dar nu fac din asta un capat de tara impunand prostia mea altora care sunt mai cu cap decat mine!
Donq a prins miscarea = "pentru a raspandi cultura in mase, nu cultura trebuie sa-si coboare nivelul ca sa se apropie de mase ci masele trebuie educate sa recepteze cultura."
Sper ca acum sunt clar!; am cam obosit sa dau importanta ARTIFICIAL acestui subiect legat de simplificare!!!
#115371 (raspuns la: #115310) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
scrierea fara diacritice - de donquijote la: 04/04/2006 16:59:13
e posibila, asa cum se face pe acest site si cum se face pe mesenger sau icq pentru ca noi toti cunoastem bine limba romana si nu avem probleme de citit. si acolo unde ar putea lasa vreo urma de indoiala se folosesc inlocuitorii tz, sh, etc., sau explicatii in paranteza daca nu e posibil. multi scriu si fara majuscule.
nu cred ca ar fi util sa se foloseasca in materiale tiparite.
si hai sa va mai dau un exemplu - cititi in viteza urmatorul text:

nu cnoazeta odirnea leritoler in canvut atata tmip cat narumul de lretioler e crocet si pmira si umtila snut la locul lor :))

ati avut vreo problema cu citit textul asta? nu, pentru ca stiti sa cititi si fotografiati cuvintele. un copil de clasa 1-a sau chiar 4-a s-ar putea sa aiba o problema sa citeasca :)
in icq, messenger, irq e ok. nu e ok intr-o discutie cum se poarta pe cafenea.
#115374 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de clody la: 04/04/2006 20:51:41
Bun exemplul tau cu textul scris aiurea. Poate isi da si dorinteodor seama ca pe internet nu prea avem de ales si scriem si fara diacritice si de multe ori cu greseli din graba. Asta nu trebuie sa inlocuiasca scrisul de mana si nu trebuie sa devina o regula.

De l'amour le mieux
#115432 (raspuns la: #115374) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Limba roamana...pfff...modelabila - de Lexis la: 05/04/2006 20:29:45
Sa dea naiba...scuzati expresia...nu mai pot de indignare cand aud cum niste variante gresite pana acum in DOOM,acum sunt permise.Ei,bine...mi se pare o porcarie totala..noi oamenii ar trebui sa invatam cum se vorbeste corect gramatical,nu sa se schimbe DOOM-ul si sa faca permise niste greseli absolut...strigatoare la cer cum ar fi "continuu" care are acum ca varitie libera in vorbire"continui".Da...si tu ai dreptate...mi se pare si mie o porcarie faza cu nicio si niciun.
Hai fratilor sa facem noi limba romana,se pare ca acum asa merg lucrurile...in curand o sa fie corect si "eu este"...ca..na!asa am auzit pe mai multi ca "vorbeste"...
#115528 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om: ca nu scriu eu cu diacritice... - de dorinteodor la: 05/04/2006 20:24:09
om-ule, NIMENI de aici nu scrie cu diacritice si nici pe alte site-uri n-am vazut asta. ma rog, exceptiile confirma regula. scrie tu un text complex (un articol, o carte...) si o sa vezi ce deranjant este cu diacriticele. fara ele pot aparea ambiguitati iar cu ele apar probleme pentru ca nu exista un standard universal (cum e ascii) sau daca exista (unicode) nu este universal acceptat sau nu este avantajos.

cum sa eliminam diacriticele fara sa cream ambiguitati este intrebarea mea, foarte on topic. dorinteodor
#115603 (raspuns la: #115371) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote: fara diacritice - de dorinteodor la: 05/04/2006 20:33:15
donquijote, asta cu sh si tz este foarte des folosita. ce te faci cu a cu caciula, si i cu caciula. daca ai un cuvint, a avea caciula pe a sau nu poate insemna schimbarea articolului (casa, casa cu a cu caciula au alt sens) sau schimbarea timpului verbului. pentru forum n-avem probleme dar in texte precise situatia se schimba (ultimul a cu caciula, fara caciula se pot crea probleme). dorinteodor
#115606 (raspuns la: #115374) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
#115603, de dorinteodor - de om la: 05/04/2006 23:07:11
"scrie tu un text complex (un articol, o carte...) si o sa vezi ce deranjant este cu diacriticele" = atunci cand le-am scris, diacriticele m-au AJUTAT sa ma fac BINE inteles/citit! Cand am scris in alte limbi, le-am respectat si am scris "1001" de litere pentru un sunet (fr: eau, ou, etc; engl: ee, oo, th so on) fara sa mi se para aberant.

Cat timp nu ai o solutie practica SI de bun simt fata de istorie/origini...nu are rost sa discutam! O sa devenim parlamentari: propunem, dar nu stim cum sa solutionam ;))
Pozitia mea este clara: inlocuirea diacriticelor cu alte litere (grupuri de cuvinte) numai pentru ca nu folosim un program romanesc de computer mi se pare o aberatie!

saracii stramosii care spuneau:
"limba nostra'i o comoara"
#115648 (raspuns la: #115603) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
limba noastra-i o comoara - de om la: 05/04/2006 23:44:39
dupa ce am scris mesajul precedent am inceput sa caut pe internet si am gasit:http://www.jurnalul.ro/articol_49285/limba_noastra_i_o_comoara.html
-sunt mai multe link-uri de la aceasta adresa!

selectionez doar un text, restul il parcurgeti voi:

FOLOSITI DIACRITICE. Un alt lucru neplacut de care George Pruteanu s-a lovit navigand pe internet este, pe unele pagini web, scrierea fara diacritice (literele specific romanesti – s, t, a, i, a). Drept urmare, el a tras concluzia ca la ora actuala exista doua limbi romane, ceea ce nu poate face decat rau limbii romane corecte. "Este o limba romana a (unei parti a) internetului – cea fara diacritice, care este un scandal din punctul meu de vedere –, si limba romana normala, corecta. Ceea ce este si mai rusinos este faptul ca limba romana peltico-sasaita apare si in documente sau site-uri oficiale (am vorbit si-n emisiunea de la TVR despre asta). Mi se pare o toleranta nepermisa." Dar, inainte de a arunca primul piatra, George Pruteanu a vrut sa vada cu ochii lui cum stau lucrurile si la altii. A intrat pe foarte multe site-uri frantuzesti si germane. A constatat ca pe acestea se folosesc fara exceptie diacriticele specifice. Si a facut un lucru util: pe site-ul sau, www.pruteanu.ro, a introdus un program sever de transformare a textelor care apar fara diacritice. De exemplu, daca scrie cineva cuvantul "si" in loc de "si", varianta fara diacritice este afisata in culoarea rosie, urmata de textul "nu stiu sa scriu «si»".
#115655 (raspuns la: #115606) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de donquijote la: 06/04/2006 01:14:24
sunt mult mai putini francezi sau germani care traiesc in afara granitelor patriei muma decat romani. e foarte greu de scris cu keyboard 'strain', desi ala romanesc cred ca seamana cu cel frantuzesc sau german.
pe un site cum e cafeneaua mai treca mearga ca nu chat-uiesti si poati corecta, dar la un chat pe messanger ar fi foarte complicat.
de exemplu eu 'vad' jurnalul.ro fara diacritice. nu stiu daca asa e original sau asa il vedem in strainatate. :)
#115668 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om: diacritice - de dorinteodor la: 06/04/2006 06:33:19
om-ule, stiu ca te deranjeaza subiectul dar nu mai da informatii neadevarate sau incomplete. astfel, limba germana se scrie OFICIAL fara diacritice. nu stiu unde s-a uitat pruteanu.

transformarea unui text fara diacritice in unul cu diacritice nu e posibila decit partial. un a cu sau fara caciula poate insemna articol hotarit sau nehotarit. de exemplu "vind bibicleta" cu a fara caciula are un sens dar cu caciula are alt sens. la verb o caciula pe a schimba timpul verbului, de exemplu. de unde stie programul ce sens dau eu expresiei? am explicat ca daca ar exista un standard universal acceptat de diacritice poate ca n-as fi asa inversunat contra lor. dorinteodor

#115678 (raspuns la: #115655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lexis - de zaraza sc la: 06/04/2006 19:53:50
Eu foloseam "continui". E chiar asa de usor sa zici "eu continuu"? In pasajul lui maan era o explicatie pentru nicio si am zis ca aproape m-a convins...si ca sa se vada ca nu mi-e greu sa ma schimb, am adoptat-o. Ati citit pasajul adus de maan?
Mai bine te-ai indigna cind elevii uita ce au invatat in scoala si scriu sant in loc de sint sau sunt.

cere si ti se va da
#115702 (raspuns la: #115528) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de Yuki la: 06/04/2006 12:00:35
Am vazut emisiunea lui Pruteanu la televizor, pe TVR, si el arata cum scrierea pe diferite site-uri oficiale, inclusiv cel al presedintiei, nu contine diacritice.
Din pacate comoditatea devine regula chiar si acolo unde nu este permis.
Din experienta va spun, acest mod de a scrie pe calculator, fara diacritice, lasa urme grave. Am pierdut un post foarte bun din cauza faptului ca CV-ul meu, editat in limba romana, nu continea diacritice. Acest lucru mi-a fost spus la interviu, si desi am trecut cu brio celelalte probe, am fost respinsa din cauza editarii Cv-ului. Mi s-a parut corect.
#115721 (raspuns la: #115655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
15 min - de Yuki la: 06/04/2006 12:50:06
atata mi-a luat sa descopar toate schimbarile de la tastatura dupa ce am schimbat pe romana
sunt curioasa cat o sa-mi ia sa srtiu o pg. in word cu diacritice.
#115726 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Este foarte greu să scrii cu - de RSI la: 06/04/2006 13:05:30
Este foarte greu să scrii cu diacritice ? Eu, care în general nu folosesc diacriticele pentru că scriu mai mult în engleză decât în română, m-am acomodat foarte repede şi bine, ba chiar îmi place să apară textul corect. Despre francezi ştiu că îşi menţin scrierea cu toate accentele lor, şi germanii ştiam că acceptă ambele variante, folosind în continuare umlaut si trema , dar şi oe si ue. Ce au scos din uz este scrierea cu litere gotice pentru dublul s de pildă.
==================================================
""Cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie". - Voltaire "
#115730 (raspuns la: #115726) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI :)) - de Yuki la: 06/04/2006 13:48:31
Felicitările mele.
Deşi trăiesc in România şi eu scriu mai mult în engleza, datorită meseriei. Dar chiar şi atunci când scriu in româna scriu fara diacritice. Vb adineauri cu o prietenă care lucrează într-un birou de avocatură şi o întrebam dacă redactează textele în romnă cu diacritice sau fară. Făra, mi-a zis.
Nu mă intreba cat mi-a luat sa scriu textul ăsta :P
#115741 (raspuns la: #115730) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor - de alex andra la: 06/04/2006 15:05:00
"la verb o caciula pe a schimba timpul verbului, de exemplu. de unde stie programul ce sens dau eu expresiei?"

Pai si asta nu e un argument in favoarea folosirii diacriticelor?:)))))

Diacriticele isi au rostul lor (tocmai ai dat un exemplu) si a le elimina presupune inlocuirea lor cu eventuale combinatii de litere (tz, sh), straine spiritului limbii romane. Ce facem insa cu caciulile pe "a" si "i"? Cu ce propui sa le inlocuim? De ce sa nu eliminam din limba chiar sunetele corespunzatoare literelor respective ?: P Am simplifica de tot lucrurile: ))))) Si romana ar semana si mai mult cu italiana: D

P.S. Atrag atentia ca ultimele trei propozitii nu trebuiesc luate ad literam. Am incercat doar sa fiu ironica. Spun asta pentru a nu fi trasa pe roata de cei care nu stiu sa citeasca in palimpsest:)) ("Ce mai tachinez !" ar zice un amic de-al meu...:)) )

Lost without music in a world of noises
#115749 (raspuns la: #115678) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex_andra: de ce scoti din context? - de dorinteodor la: 06/04/2006 16:46:22
alex_andra, ai scos afirmatia mea rau de tot din context. era vorba de pruteanu care are program de adaugare de diacritice la un text scris fara diacritice si eu am spus ca acest program nu poate functiona corect si am dat un exemplu pe care l-ai citat.

atrag atentia ca si alex_andra scrie fara diacritice. felicitari.

urmarea logica nu este sa folosim diacritice ci sa nu folosim dar sa nu alteram sensul exprimarii. daca italiana, engleza si mai nou, germana se scriu fara diacritice, ce vi se pare ciudat sa scriem si noi fara diacritice in conditiile specificate?

in legatura cu caciulile lui i si a: eu am scris o carte si am inventat o lege: daca scriu i' inseamna i cu caciula iar a' inseamna a cu caciula. totusi, aceasta scriere se aplica NUMAI daca fara caciuli pot aparea ambiguitati (probabil sub 5% din cazuri, poate mai putin). de exemplu, nu scriu i'nva'tza'mi't pentru ca invatamint nu creaza ambiguitati. deci se poate. e o propunere destul de constructiva. dorinteodor
#115765 (raspuns la: #115749) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)) - de om la: 06/04/2006 18:05:59
ma bucur pentru ca am rezistat schimbului steril de mesaje cu dorin (nu am nimic personal cu tine :)! Am vazut un alt efect fata de cel dorit initial de dorin: poporul nu vrea schimbarea si au inceput sa scrie si cu diacritice! Felicitarile mele sincere! O sa caut si eu sa-mi reincarc programul de diacritice! Destul cu diacriticele, poporul a decis ;)

In ultimul meu mesaj am pus un link (din care se puteau accesa si alte linkuri din aceeasi tematica) in care se vorbea despre impactul deschiderii in limba romana vorbita si scrisa. Se pare ca au aparut alte verbe: a cetui, imaili, etc Deci limba este vie si incorporeaza "la greu" neologisme! :)))
#115782 (raspuns la: #115678) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: