Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Iarna pe uliţa... muntelui


de Marius Cald la: 20/03/2006 09:42:00
modificat la: 29/03/2006 20:56:38
voteaza:
Sunt undeva pe un munte şi nu simt nimic. Nici frig, nici vânt şi nici măcar nu înţeleg ce caut aici. E aşa de bine că nu mai am timp să mă-ntreb... Peisajul ăsta mă uimeşte... Se-aude ceva! E ceva... parcă. Începe inima să bată mai tare şi o dată cu asta dispare şi priveliştea. Apare alta cu camera mea, deranjată de soarele dimineţii. Două idei mai încolo telefonul sună de zor! Îl iau, apăs o tastă şi-l duc la ureche. „Alo!”-zic eu, răguşit de-atâta minunăţie peisagistică sau de la berea rece de ieri. „Alooo!” Nimic... Mă uit mai cu ochii deschişi şi-mi dau seama că, de fapt, suna alarma. Hm, ce dezamăgire! Îmi dau două palme de apă rece peste ochi şi m-aşez la masa de scris. Uite că scriu: Frumos e muntele ăsta dom’le! E îmbietor aşa, parcă ne cucerim pe noi urcându-l! Şi totuşi cum reuşesc unii să vadă crestele ca pe un bulevard? Mă mai uit la televizor, seara, şi tot văd oameni rătăciţi, prinşi de viscol, de avalanşă sau, Doamne fereşte!, pe unii nu-i mai zăresc deloc!
Stăteam deunăzi de vorbă cu un bun prieten salvamontist. Un om al muntelui. L-am întrebat ce ar trebui să ştie un turist ca să se încumete la drumeţit prin Bucegi şi să mai ajungă şi teafăr acasă... C-aşa-i frumos, nu? Întâi mi-a zâmbit, apoi m-a privit curios şi mi-a zis trist că iarna, Bucegii sunt doar pentru ăştia de li s-a urât cu viaţa! Păi tre’ să fii nebun să mergi prin nămeţi de un metru grosime, pe un vânt care bate cu 60-80 de km pe oră, spulberând zăpada, şi pe temperaturi de minus 10-15 grade Celsius. Mai bine, dacă ţine omul la viaţă şi la sănătate, să stea pe lângă pârtii, pe lângă cabane sau să fie fericit cu o plimbare până la Cota 1400...că, vorba românului, paza bună trece primejdia rea! Iar dacă eşti schior şi îţi place să „începi zăpada”, ei bine, începe-o dar nu dincolo de pârtie. Mai bine schiază dimineaţa, atunci e mai proaspătă neaua şi-i mai liberă calea! Aşa zicea omul... Discuţia a mai fost vreme de câteva ore. Dar ne-am luat cu alte ghiduşii, cu nişte cântece grăite molipsitor de-o chitară şi-o voce, cu câteva snoave de-ale muntomanilor şi cu sfaturi despre viaţa lor: muntele!
E jumătatea lunii martie şi încă ninge. Mergem la munte! Eu, de pildă, prefer Sinaia. Sau Buşteniul. Iar în unele zile nu mai pot pleca din Azuga! E greu de ales şi cel mai bine e să faci ce simţi pe moment. Te trezeşti bine-dispus şi hotărăşti că meriţi mai mult! Iei la tine merinde, apă şi de restul nişte veselie... În prealabil ai grijă să nu pleci la schi în acelaşi loc în care pleacă şi şefu’, nu de alta, dar am auzit – tot la televizor – cum un cetăţean s-a urcat în tren şi a plecat să schieze, undeva, la munte. Când era aproape de staţiune, dar tot în tren, se face că îl vede, pe şoseaua paralelă cu linia ferată, pe şeful său. Acesta din urmă fiind la volanul unei maşini. Turistul din tren, da fuga să salute pe domnu’ şefu’ că aşa era etic! Scos jumătate pe geamul trenului, omul nostru a fost brusc lovit de un stâlp care staţiona regulamentar pe marginea terasamentului. Lovitura i-a fost... dureroasă! Atenţie aşadar la micile detalii... Distracţie plăcută!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...