Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Sunt romanii saraci cu duhul?


de luis la: 28/03/2006 12:24:00
modificat la: 08/04/2006 21:46:25
voteaza:
"Coeficientul de inteligenţă (IQ) al românilor apare ca antepenultimul între cele mai slabe din Europa, potrivit unui studiu al profesorului Richard Lynn de la Universitatea din Ulster (Irlanda de Nord), preluat ieri de presa britanică. Astfel, în medie, românii au un IQ de 94, acelaşi ca al francezilor şi bulgarilor, un scor mai slab având numai turcii (90) şi sârbii (89), arată „The Times”. Studiul îi plasează pe germani şi olandezi pe locul întâi, ca fiind cei mai „deştepţi” europeni. Pe locul doi se situează polonezii (106), urmaţi de suedezi (106) şi italieni (102). Britanicii (cu un IQ mediu de 100) sunt plasaţi pe la mijlocul clasamentului, compilat de profesorul Lynn vreme de 30 de ani, studiind teste de inteligenţă din 23 de state europene. Indiferent dacă teoriile lui Lynn vor fi acceptate de comunitatea ştiinţifică, românii şi-au găsit deja nişte vajnici apărători, anume cuplul muzical Cheeky Girls. Chestionate de „The Daily Mail” asupra rezultatelor studiului, clujencele au etichetat scorul românilor ca „o insultă”. (Gandul, 28.03.2006)

Lasind la o parte subiectivitatea inerenta, nationalismul, prejudecatile si, bineinteles trupa Cheeky Girls :), as fi extrem de curios sa aflu parerile voastre pe marginea studiului de mai sus.
- Poate fi determinat ce coeficient de inteligenta are un popor?
- Poate fi viabil si obiectiv un astfel de studiu (sa nu uitam ca nici britanicii, nu ar sta excelent la acest capitol, potrivit clasamentului)?
- Sunt romanii mai "neajutorati" psihic in raport cu restul europenilor ?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (26):


Eu nu consider ca se poate ca - de clody la: 08/04/2006 21:57:52
Eu nu consider ca se poate calcula coeficientul de inteligenta al unui popor asa repede pentru ca nu se poate gasi un esantion reprezentativ. Inteligenta nu prea are legatura nici cu sexul, nici cu varsta, nici cu zona geografica, nici cu studiile sau veniturile.
Asadar, coeficientul de inteligenta al unui popor cred ca poate fi calculat doar evaluand fiecare individ in parte, iar apoi facand un anume fel de medie. Fapt care implica un efort mult prea mare, si de aceea tinde sa fie imposibil.
Pe de alta parte, de multe ori am zis si eu ca poporul roman e format din prosti, facand o generalizare in care i-am inclus pe toti, inclusiv pe mine. :)))

De l'amour le mieux
#116218 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Poate fi determinat ce coefi - de maan la: 09/04/2006 11:23:20
"Poate fi determinat ce coeficient de inteligenta are un popor?

sincer? habar n-am.
ma gandesc ca, daca se poate stabili IQ-ul unui individ, se vor gasi niste fractii care sa ofere, prin aproximare, nivelul de inteligenta al unui grup, la un moment dat.
de-aici si pana la a categorisi un popor cu iq sub 80 ...(?)

mai mult de-atat, se stie deja ca nu trebuie sa excelezi in inteligenta ci in determinare, ca sa ajungi unde-ti doresti.
inteligenta e chestia aia pe care ti-o pune Dumnezeu in traista fara sa te-nvete ce sa faci cu ea.
#116263 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
luis - de Yuki la: 09/04/2006 11:56:36
Ar fi interesant de stiut cum anume s-a facut testul, cum au fost selectionat estantionul reprezentativ.
Din cate stiu eu testele de IQ si-au cam pierdut din valabilitate, cele care primeaza acum fiind cele de afectivitate. In urma unor studii medicale s-a ajuns la concluzia ca omul reactioneaza in primul rand afectiv.
#116271 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
IQ - de doctors la: 09/04/2006 12:06:47
Este dificil de stabilit valoarea coeficientului de inteligenta a unei colectivitati mari,fiind vorba de teste destul de anevoioase aplicate unui numar imens de oameni.Si mai anevoioasa este prelucrarea statistica a datelor.Daca s-ar incerca stabilirea valorii IQ la nivel de popor,procesul ar fi de lunga durata (de ordinul anilor) si ar necesita o armata de specialisti care sa lucreze in sensul acesta.In plus,cheltuielile ar fi imense.Ma intreb care societate si-ar permite sa dezvolte un asemenea proiect?
#116274 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
testele de inteligenta - de zaraza la: 09/04/2006 12:44:56
cam tot ce am vazut eu se baza pe capacitatea de a rezolva rapid probleme de aritmetica, succesiuni logice si geometrie. evident ca un om bun la matematica va scoate mai mult decat un umanist. iar un om cu putina scoala, indiferent cat de inteligent ar fi, cred ca ar intampina dificultati daca n-a auzit in viata lui de siruri.

ca o paranteza, mi-a povestit cineva de un muncitor care scosese un scor uluitor la un test de IQ. numai ca testul era compus in mare parte din figuri geometrice care se impachetau si despachetau (trebuia sa le vezi plane si in spatiu) iar muncitorul cu pricina lucra la fabrica de cutii de caton.

asa ca...

zaraza
#116284 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. luis - de Paianjenul la: 09/04/2006 14:31:21
"Sunt romanii saraci cu duhul?"


- De cind "sarac cu duhul" e sinonim cu "prostanac"... (si nu, mai degraba, cu "modest"/"lipsit de arogantza"...)?...

In nenumarate ocazii Isus Hristos face remarci elogioase la adresa intelepciunii si a oamenilor intelepti; ce-i face atunci pe unii sa creada ca in contextul predicii de pe munte (Matei 5:3), aceluiasi Isus Hristos ii vine asa deodata sa-i declare fericiti pe indivizii mai putin dotati intelectual?...
#116298 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de doctors la: 09/04/2006 15:34:22
Am vazut si eu cateva teste de inteligenta pe net si chiar am incercat sa rezolv si eu unele dintre ele.Intr-adevar,aceste teste contin elemente mai mult de perspicacitate,memorie si spirit de observatie,continand pe langa probleme de aritmetica,succesiuni logice si geometrice,dupa cum ai spus si tu,si elemente de limbaj si exprimare.Intr-adevar,nu stiu exact ce valoare pot avea acele teste,eu nefiind psiholog de meserie.Cred ca testarea inteligentei unei persoane ar trebui sa se faca printr-un sistem mult mai complex de intrebari si probleme,verificandu-se toate laturile psihicului uman.
#116310 (raspuns la: #116284) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Paianjene - de doctors la: 09/04/2006 15:38:47
Probabil ca in context biblic,"sarac cu duhul" ar putea insemna "cu sufletul curat",lipsit de aspecte negative.
#116314 (raspuns la: #116298) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Se pare ca se discuta mult in - de Sunday la: 09/04/2006 18:25:54
Se pare ca se discuta mult in ultima vreme despre subiectul asta. Ceea ce ma intreb eu, este la ce ajuta aflarea unui coeficient de inteligenta de genul asta? Din fericire, in ziua de azi, succesul, proasperitatea, si realizarea profesionala/materiala se bazeaza pe eforturi individuale, nu pe coeficientul de inteligenta al poporului din care provine. Citi dintre noi nu am intilnit pesoane absolut geniale dar fara "common sense" ?, si altii doar "average" dar realizati si bataiosi cu viata? Eu cred ca inteligenta este necesara dar nu suficienta. Sunday
#116361 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paianjenul - de luis la: 10/04/2006 19:49:41

Conteaza mai putin cum am formulat eu. Nu ma lansez acum in dezbateri ce vizeaza interpretarea Bibliei. Sunt sigur ca ai priceput din text, daca nu din titlu, care era ideea. Si expresia este destul de uzitata ca un sinonim pentru naiv. Intreaba 10 oameni, alesi aleatoriu de semnificatia cuvintului "fortuit", de exemplu.
#116510 (raspuns la: #116298) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - :o) - de Guinevere la: 10/04/2006 22:22:31
Exemplul tau face mai mult decat toate incercarile mele de a mai explica faptul ca inteligenta e de n feluri si testele de IQ la fel, ca nu se pot operationaliza si pondera ulterior fara erori diferentele culturale, ca testele de genul asta nu iau in calcul factorul educatie. Prin urmare o analiza comparativa intre natiuni e imposibil de realizat, dar ce conteaza... Jean valseaza!

Excelent! :o)
#116618 (raspuns la: #116284) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
testul de inteligenţă Raven - de Yuki la: 11/04/2006 21:49:15
este un test care nu conţine decât matrici : ţi se dă un model logic din care lipseşte o figură. Tu trebuie să alegi varianta corectă dintr-o serie. Totul se rezumă la capacitatea fiecăruia de a analiza un şir logic, iar cele cu cuburile ( ca în exemplul zarazei ) sunt doar un exemplu, astfel încât ca să dai acest test şi să-ţi aflii IQ-ul nu trebuie nici măcar să ştii să citeşti.
La testele care conţin întrebări de matematică sau sensul unor cuvinte poţi să "trişezi" în sensul că alea nu-ţi verifică atât inteligenţa, cât cultura : cu cât eşti mai citit cu atât ai mai multe şanse să obţii un IQ mai mare, ori inteligenţa nu ţine de cultură.
#116832 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Un nebun arunca o piatra ... - de The Dreamer la: 12/04/2006 19:46:05
Stiti proverbul : un nebun arunca o piatra si zece intelepti nu pot sa o scoata ! Cam asta este situatia... personal nu am dat nici o importanta speculatiilor profesorului irlandez Richard Lynn, pentru ca nu au o baza stiintifica, ci doar continua aberatiile rasiale ale numitului profesor. Profesor emerit al Universitatii din Ulster, Richard Lynn, psiholog de profesie, este cunoscut in lumea stiintifica pentru teoriile rasiste si ipotezele agresive, uneori chiar ofensatoare. I se iarta toate nebuniile, eugeniile, pentru ca are umor si este un erudit si pana la urma este... inofensiv ! Face deliciul ziarelor de scandal şi al tabloidelor.
Coeficientul de inteligenta, numit IQ, se stabileste folosindu-se de una dintre metodele deja consacrate : Binet-Stanford, Raven, Stern etc, scari care evidentiaza calitatile native, "inteligenta fluida". Exista si teste care se refera la "inteligenta cristalizata" - educatie si cultura. Ceea ce este important este capacitatea de adaptare a individului, deci inteligenta nativa, fluida. Exista mai multe organizatii care se ocupa cu masurarea si identificarea oamenilor inteligenti. "Mensa" este un club in care pot intra cei cu un coeficient IQ peste 132, cam 2% din populatia globului. Credeti ca este usor ? Trebuie sa fac o paranteza, am citit comentariul cu muncitorul care impacheta cutii. Foarte patetic, brother ! Daca credeti ca testele IQ se limiteaza la asa ceva... RAND admite in randurile sale (dar nu numai) o elita a elitelor de superdestepti cu IQ peste 160, cam 0,01% din populatia globului.
Profesorul irlandez pacatuieste grav, prin generalizari nepermise. IQ este o marime a individului, a unei singularitati. Toate testele si interpretarile au fost facute in acest scop - al stabilirii limitelor PERSONALE. IQ NU poate fi stabilit pentru un popor, decat daca TOTI cetatenii isi fac respectivul test (acelasi test). Se insumeza rezultatele si se imparte suma la numarul populatiei, elementar, nu ?! Atunci putem vorbi de un rezultat stiintific.
Cat despre poprul roman, am aratat anterior de ce nu ne putem pronunta asupra inteligentei lui. Trebuie sa remarc, totusi, ca in Romania sau in diaspora sunt unii dintre cei mai inteligenti oameni de pe planeta. Romani ! Mihai Belcea (IQ 180) din Canada, este Presedintele Mensa Romania, Radu Borza, inginer, membru Mensa (IQ 165), Bogdan Teodorescu, profesor de stiinte politice si directorul Institutului PRO are un IQ de 210, Radu Stefanescu, astrologul si elevul lui Mircea Eliade are un IQ de 180, Rodica Sabius, stomatoloaga si castigatoare a numeroase premii de crosswords, din LA, CA are un IQ de 185. Si exemplele pot continua... Ceea ce este interesant la romanasii nostri este ca au in acelasi timp si un coeficient emotional, EQ, foarte mare. Deh, ginta latina.
Cat despre irlandez - un nebun arunca o piatra ...
#116851 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Yuki - de Guinevere la: 12/04/2006 00:53:45
"ori inteligenţa nu ţine de cultură"

Inteligenta se exprima insa cultural, eu vorbeam de operationalizarea conceptelor...
Toate testele de inteligenta contin si probleme de logica limbajului, iar limbajul e un element de cultura; partea cu figurile de care vorbesti e de obicei doar o sectiune.

Oricum, parerea mea e ca testul e o simplificare. Nu am mers insa in profunzime cu testul Raven, asa ca ma opresc aici.
Stiu doar ca analiza comparativa are multe limite cand te apuci sa compari natiuni pe concepte greu de operationalizat.
Apoi, un copil obisnuit cu jocurile lego isi dezvolta mai tare capacitatea de a rezolva modele logice cu figuri, dar pana la urma cat tine de exercitiu si cat inteligenta?
#116854 (raspuns la: #116832) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guinevre - de Yuki la: 12/04/2006 09:55:46
Nu, testul clasic de stabilire a IQ-ului nu are decât matrici. Îit dau doar un sg exemplu ca să înţetegi de ce acesta este singur test valabil : copiii cu disabilităţi mentale. Majoritatea nu ştiu să citească, şi totuşi testul de IQ, de genul Raven este unul din elementele testării lor în baza căruia sunt trimişi în şcoli speciale. Nu există un sg test Raven , pt că dacă îl faci o dată il poţi invăţa şi atunci data viitoare iei punctaj maxim, şi te scot geniu. Ideea e că acele matrici pot fi diferite ca model, dar dificultatea rămâne aceeaşi.
Inteligenţa nu se exprimă neaparat cultural.Gândeşte-te numai la milioanele de oameni care au trăit înainte de Gutemberg, sau doar la comunităţile rurale relativ izolate de orice oraş. + obişnuim să spunem uneori că un câine este inteligent, sau mai inteligent decât altul, iar eu sincer vorbind, n-am vazut nici o manifestare culturala canină. :))
Dacă îmi dai o adresă de e-mail pe MP, îţi pot trimite un test de genul căruia vb, si ai să vezi cam depre ce vb.
#116881 (raspuns la: #116854) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Yuki - de Guinevere la: 12/04/2006 19:04:26
Inseamna ca ne referim la tipuri diferite de inteligenta, din cate inteleg e vorba de inteligenta primara, caci cainele nu lucreaza cu concepte, face doar asocieri.
Dar asta contestam eu, faptul ca testul nu ia in considerare ideea ca inteligenta se si dezvolta, educational, cultural.
De exemplu, un test bazat pe asocieri de figuri masoara inteligenta de orientare in spatiu. Deci daca un om din Nigeria scoate acelasi scor cu academicianul din UK, poate sa insemne ca se orienteaza mai bine in spatiu, nu ca e mai inteligent in mod absolut.
In rest, poate sa fie OK, chiar ma intereseaza sa vad metodologia.
Iti trimit un mp, multumesc!

PS - Un exemplu haios, pe care il discutam aseara cu niste prieteni.
Un sondaj care masura fericirea natiunilor, a scos ca nigerienii sunt cei mai fericiti oameni din lume desi au mortalitatea infantila printre cele mai ridicate. Iar romanii ar fi cei mai nefericiti. Un prieten a ras si a spus: "probabil ca nu le-au tradus nigerienilor prea exact fericire."
Sau poate ca substratul e cultural, zic eu.
In fine, asta e alta discutie, dar mi-a placut replica aceea.
#116977 (raspuns la: #116881) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
The Dreamer - de Guinevere la: 12/04/2006 21:07:43
Am mai discutat despre "efectul Flynn" la "Americanii sunt prosti" si da, efectul masoara capacitatea de adaptare la mediu mai mult decat inteligenta globala (ca sa zic asa), ceea ce tine de aptitudini native. Metodologia am banuit-o din start distorsionata, din cauza ca ignora factori importanti ca educatia, deci cum spui tu, de inteligenta cristalizata.

IQ NU poate fi stabilit pentru un popor, decat daca TOTI cetatenii isi fac respectivul test (acelasi test). Se insumeza rezultatele si se imparte suma la numarul populatiei, elementar, nu ?! Atunci putem vorbi de un rezultat stiintific.

Se mai pot face si esantioane reprezentative. Dar in cazul asta pragul de eroare cred ca ar depasi mult limita admisa si cel mult s-ar putea avansa ipoteze. De aceea voiam sa vad metodologia, ca sa inteleg cum a fost facuta selectia samd, de curiozitate.
#117010 (raspuns la: #116851) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
The Dreamer - de Yuki la: 12/04/2006 22:20:36
Despre testele emoţionale nu am prea multă informaţie.Poţi să-mi dai şi mie ceva în genul ăsta dacă ai, sau vreun link. Ms :)))
#117031 (raspuns la: #116851) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Yuki - de The Dreamer la: 13/04/2006 19:52:18
Gasesti cate ceva la www.psychtests.com/tests/iq/emotional_iq_r2_access.html sau us.jobs.centraltest.com/esptest/ @test/part_info.php?INFO=648!incQE1 si poti sa-ti alegi cam ce vrei de la www.allthetests.com/emotional.php3 sau pune pe google eq test and help yourself....
#117142 (raspuns la: #117031) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
in tema - de donquijote la: 14/04/2006 11:15:24
A man enters a bar and orders a drink. The bar has a robot bartender. The robot serves him a perfectly prepared cocktail, and then asks him, "What's your I.Q.?"

The man replies, "150", and the robot proceeds to make conversation about global warming factors, quantum physics and spirituality, biomimicry, environmental interconnectedness, string theory, nano-technology and sexual proclivities.

The man is very impressed and thinks, "This is really cool." He decides to test the robot. He walks out of the bar, turns around, and comes back in for another drink.

Again the robot serves hima perfectly prepared drink and asks him, "What's your I.Q.?"

"About 100," the man responds.

Immediately, the robot starts talking, but this time, about football, NASCAR, fishing, supermodels, favorite fast foods, guns, and women's breasts.

Really impressed, the man leaves the bar and decides to give the robot one more test. He heads out and returns, the robot serves him and asks, "What's your I.Q.?"

"Er ... 50, I think," the man replies.

And the robot says ... real slowly ... "So ..... ya gonna follow the Colts again this year?"
#117246 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
guinevere: toti sa-si faca testul... - de dorinteodor la: 25/04/2006 10:35:25
guinevere,
am discutat problema pe "americanii sint prosti". idea ca pentru a afla coeficientul de inteligenta a unui popor, toti trebuie sa-si faca testul, este neproductiva. in ultima instanta de ce sa fim inteligenti?

Un raspuns posibil este ca trebuie sa fim inteligenti pentru a trai mai bine (material, spiritual,...). pai daca-i asa, atunci coeficientul de inteligenta este proportional cu nivelul general de dezvoltare a tarii. sigur ca mai sint conditiile de mediu, conditii externe, etc, dar e clar ca nu poti sa fi un popor inteligent daca o duci prost.

e clar ca nu sintem un popor prea inteligent din moment ce o ducem cum o ducem, raportat la alte tari cu aceleasi conditii (de aici rezulta ca ungurii sint mai inteligenti ca noi, de exemplu..) dar, nu sintem nici la coada.

pe vremea lu' ceasca rominia producea avioane comerciale de linie (rombac, de exemplu). este o dovada de lipsa de inteligenta deoarece acest domeniu este rezervat celor care au extrem de multa putere economica (nici o tara europeana nu are singura aceasta putere si de acea produc avioane in cooperare). faptul ca exista romini inteligenti sa faca un astfel de avion este clar. dar asta nu are de-a face cu inteligenta ca popor.

asa ca eu vreau sa fie clar: ca persoane individuale, rominul mediu nu este mai prejos de oricare alt cetatean din vest dar asta nu are de-a face cu inteligenta noastra ca popor. oricum, flynn asta e poet rau de tot. dorinteodor
#118822 (raspuns la: #117010) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
the dreamer - de zaraza la: 25/04/2006 21:12:05
"Mensa" este un club in care pot intra cei cu un coeficient IQ peste 132, cam 2% din populatia globului. Credeti ca este usor ? Trebuie sa fac o paranteza, am citit comentariul cu muncitorul care impacheta cutii. Foarte patetic, brother !

despre mensa: cunosc vreo 2 membri mensa. nu e destul ca sa pot generaliza, insa unul dintre ei e cea mai snoaba, seaca si conformista persoana pe care o cunosc. se ocupa de programare si habar n-am cat de buna e in domeniu, dar ca aparenta sociala si conversatie nu trece clasa. si nu pentru ca ar fi un geniu autist, ci pentru ca pur si simplu e snoaba si seaca.

despre muncitorul de la fabrica de cutii: de ce crezi ca e patetic? omul asta facea toata ziua, cutii, si isi dezvoltase simtul de a vedea acele cutii plane si in spatiu. unde-i patetismul?

zaraza
#118902 (raspuns la: #116851) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza: teste de inteligenta - de dorinteodor la: 26/04/2006 13:43:25
zaraza, ai dreptate, IQ-ul nu reprezinta mare lucru. si cei care fac aceste teste recunosc acest lucru. in america, ca sa fi angajat, IQ-ul este neimportant. dupa ce se uita putin pe cv-ul tau, angajatorul te duce la fiecare din oamenii cu care urmeaza sa lucrezi si-i intreaba daca pot sau nu sa lucreze impreuna cu candidatul. daca toti zic da, esti angajat.

eu am incercat de citeva ori sa fac astfel de teste si de fiecare data aveam probleme de interpretare a testelor. mai mult, idea mea de baza nu este de a rezolva problema data ci de a gasi o solutie (a atinge obiectivul) modificind, de exemplu, problema. cei care trec cu bine aceste teste sint in general oameni cu psihologie de salariat nu de patron.dorinteodor
#118983 (raspuns la: #118902) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de The Dreamer la: 02/05/2006 19:40:49
"despre muncitorul de la fabrica de cutii: de ce crezi ca e patetic? omul asta facea toata ziua, cutii, si isi dezvoltase simtul de a vedea acele cutii plane si in spatiu. unde-i patetismul?"

Patetismul este in intelegerea notiunii de inteligenta. Consider ca este patetic faptul ca se poate sustine ca o obisnuinta este sinonoma cu inteligenta.Ceea ce spui tu despre muncitorul respectiv, NU este inteligenta - este antrenament, repetare, educatie prin munca - spune-i cum vrei. Patetismul este in simplificarile si confuziile care se pot face. Testele de inteligenta sunt infinit mai complicate decat acele jocuri cu planuri compuse. Un test adevarat de inteligenta poate dura si o saptamana.

Inteligenta nu inseamna joc social, sau conversatie sprintara. Cei mai inteligenti oameni de pe planeta sunt niste tipi complet antisociali, ciudati bine si pe care nu i-ai invita acasa la o barbecue. Dar au un venit intre 120,000 si 200,000 para. Pentru ca acesti oameni dau SOLUTII. Nu stiu cum fac, cum au organizat creierul, dar reusesc acolo unde specialistii se opresc. A propo, ai dat un test adevarat de inteligenta, cu psihologi, sociologi, cronometre si tot tacamul ? Cred ca pana nu treci prin experienta asta nu poti sa-ti faci o parere.
#119870 (raspuns la: #118902) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
the dreamer - de zaraza la: 02/05/2006 23:04:22
teste de inteligenta am dat doar pe net, recunosc. deci n-am trecut prin experienta de care povestesti. insa testele care se dau la mensa (in romania cel putin) dureaza juma' de ora. nu stiu unde s-or da cele de o saptamana, de care vorbesti tu, poate la NASA.

daca ma mai citesti odata mai atent, o sa vezi ca eu nu ziceam ca muncitorul respectiv e inteligent, ci doar ca a scos un scor bun la un test IQ, probabil tot din asta de juma' de ora. si prin acest exemplu incercam sa-mi exprim indoiala ca testele respective chiar masoara inteligenta.

zaraza
#120014 (raspuns la: #119870) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu cred ca exista un procent - de mya la: 21/10/2006 01:17:57
Nu cred ca exista un procent mai mare de prosti intr-un popor decat in altul. Mi se pare o tampenie asta.

Nu e reprezentativ studiul. Si nu cred in testele de IQ fiindca sunt unii care prin natura profesiei lor pot sa scoata scoruri mari fara sa fie neaparat destepti. Stiati ca unii se pregatesc special pentru teste de IQ? Cu cat faci mai multe, cu atat obtii un scor mai bun. E un anumit gen de intrebari acolo, gen care se repeta.
#152442 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...