-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

ion


de elide la: 01/04/2006 21:35:00
modificat la: 09/04/2006 15:41:29
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
A fost odata un taran pe care il chema Ion.Cind dimineata se ivea pe coama dealului si cata spre bordeiul saracacios din vale, Ion iesea in prag, punea mina streasina la ochi(chiar si atunci cind nu era soare)privea lung, pina departe in sufletul lui si spunea:''strasnica dimineata!''Erau dimineti cu soare unele, altele insa veneau cu ploi reci si asta saptamini intregi si ca si cum nu era de-ajuns vintul intindea miini negre si lungi cu care rupea bucati din bietul acoperis.Atunci mai ales, nu uita Ion sa-si spuna, in pragul bordeiului, cu mina streasina la ochi:''strasnica dimineata".
In unele dimineti odaia fusese plina de glasuri.Unul mai repezit trimitea indemnuri, cereau apa sau lemne dupa ce se inchina la icoana, altele lungeau cuvintele si somnoroase intrebau de mincare.Pe rind glasurile se rarisera.Primul tacuse al Aglaei.Glasul Aglaei fusese repezit dimineata, plin de cintece ziua si de soapta povestilor seara.Celelalte glasuri, pe masura ce se inmulteau diminetile trecusera pe rind dincolo de coama dealului.Nu mai umpleau umbra odaii decit rar si atunci aduceau cu ele glasuri tinere si zvonuri dintr-o lume care nu era a lui.
Ion pastra glasurile vii, neatinse de praf, ca pe icoane si-si vedea de treaba.Toata viata muncise pamintul.Fara munca aceasta diminetile n-ar mai fi fost strasnice.De-a lungul atitor dimineti si zile sapa lui scormonise fara graba dar si fara odihna pamintul.Uneori lovea cite o piatra.Atunci sapa scotea scintei si uneori se indoia sau chiar bucati mici din ea se rupeau.Ion scotea cu grija pietrele si le punea la marginea drumului,batea sapa si-si vedea de treaba.
Cu timpul oamenii au inceput sa vada pietrele, de linga bucata lui de pamint, de departe.''Uite, acolo e pamintul lui Ion'', aratau ei, cu bratul intins.Treptat, treptat la marginea fiecarei bucati de pamint au aparut pietre stralucitoare ca aratau de departe unde incepea sau unde se termina pamintul cuiva.Dincolo de coama dealului oamenii au cioplit pe ele semne si chipuri spre aducere-aminte.
Despre Ion insa nici pietrele de la marginile pamintului si nici glasurile ramase nu-si amintesc pentru ca aceasta e o poveste veche care s-a petrecut demult.Pietrele ramase in pamint, stiu povestea, o stiu si diminetile, o stiu si eu.Acum o stiti si voi.De fapt daca stau sa ma gindesc bine, desi s-a petrecut demult, aceasta nu e o poveste veche.
Ca de n-ar fi nu v-as povesti...

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


tot eu - de Guinevere la: 13/04/2006 21:13:03
Dincolo de coama dealului oamenii au cioplit pe ele semne si chipuri spre aducere-aminte

M-a facut sa ma gandesc la Babele, dar nu cred ca e cazul caci vorbesti de dealuri. De aceea am vrut sa intreb despre ce e vorba, caci simt ca-mi scapa ceva.

Mi-a placut vintul intindea miini negre si lungi cu care rupea bucati din bietul acoperis. Si mi-a mai placut ca exact zilele acelea ii placeau cel mai mult lui Ion. Si imaginea in sine e draguta, cum apar pietrele de delimitare. E fain, insa asa cum mi-a spus si mie cineva, singura chestie care cred ca lipseste e un pic de ritm, trebuie sa mearga ceva mai repede.
#117187 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nici eu nu stiu - de elide la: 14/04/2006 22:21:52
Nici eu nu stiu ce-i lipseste.E un text scris in graba.L-am citit, fara graba insa si n-am reusit sa-mi dau seama ce nu merge.Toata lumea se vrea mai desteapta, mai complexa, mai speciala...drept care despre asta se scrie.
Ion e ''cenusareasa'' din noi, e omul din multime, oarecarele, cel care a gasit un sprijin in munca lui, pe care nu i-o putea lua nimeni.Despre el nu vorbeste nimeni pentru ca e simplu.El se poate doar intui.

Pietrele pe care s-a cioplit, ''dincolo de coama dealului'', sunt statuile si placile comemorative.
Intr-o zi poate o sa-l refac.
#117328 (raspuns la: #117187) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: