-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Originea evangheliilor


de anadi108 la: 07/04/2006 14:14:00
modificat la: 16/04/2006 19:42:59
voteaza:
Scrieri în numele apostolilor

In Enciclopedia Biblicã iii, 3481, citatä ca EB., patru volume; Adam & Charles Black, London, 1899; American Reprint, The Macmillan Co., New York, 1914.) se spune:

““A compune “epistole” (şi scrieri in general) in numele unei persoane ale carei realizäri, sau progres spiritual, real sau presupus, era recunoscut, (a compune in acest mod “epistole”), tehnicä folosita pentru a se impune cititorului, era la fel de folositä ca si cealalta practicä de a introduce astfel de persoane (celebre) în poveşti, şi a le pune in gurä cuvinte, în maniera in care avem exemple in cazul lui Isus in “Evanghelii” şi in cazul lui Petru, Pavel, şi alţi apostoli, in Acte.”

Faustus, Manicheistul (din secta manicheistä a creştinismului timpuriu, martor al acelor timpuri) scria:
“Toţi ştiu foarte bine că Evangheliile nu au fost scrise nici de Isus şi nici de apostolii săi, ci mult timp dupa aceea, de persoane necunoscute, care avand in vedere ca era greu sa fie crezuţi, au scris aceste istorii folosind in titlu numele apostolilor sau ale discipolilor contemporani apostolilor."

In jurul anului 185 („era curentä“), episcopul Ireanaeus spune: „La noi a coborât Evanghelia , ceea ce apostolii au proclamat cândva in public, şi, mai târziu, (cum? Nu se stie exact, deci….) prin voinţa Domnului, ne-a fost inmânat în Scripturi, pentru a fi fundamentul si stâlpul de sprijin al credintei noastre. …
“ (Iren., Adv. Haer, Bk. III, ch. i; ANF. i,414.)

Biserica catolicã însãsi spune:
„Doar din evidenţa adusã de Sf. Irenaeus (e.c. 185), putem considera cã nu existã nici o îndoialã cã, canonul Evangheliilor a fost inalterabil admis în Biserica Catolicã, cãtre ultimul sfert al secolului al doilea ... spre excluderea oricãror „pretinse” Evanghelii.”

În anul 185 e.c. nu era vorba de nici o Bisericã Catolicã, asa cã „admiterea” de cãtre o bisericã ce nu exista la acel timp, nu poate fi considerată ca adevărată, neexistând nici un document care sã ateste aceastã denumire la acea datã.

Episcopul Irenaeus şi episcopul Papias au susţinut amândoi cä Cristos a trait pänä la o värstä înaintatä (chiar până in 98-117 e.c.), negând in mod categoric ca fiind “erezie” poveştile din evanghelii despre crucificarea sa la värsta de aprox. 30 de ani.

Asa numitele cărţi “canonice” ale “Noului” şi “Vechiului Testament” prezintă multe contradicţii şi confuzii, care sunt înmagazinate în variante estimate la 150 000 de “variant readings”, dupä cum e binecunoscut si admis.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


legat de evenghelii - de Yuki la: 17/04/2006 15:52:34
Tu acuma ai descoperit America? Uita-te in orice Biblie crestin ortodoxa si o sa vezi ca scrie Evanghelia DUPA Matei etc, nu DE Matei etc.
#117671 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
crestinii au transformat vers - de jeniffer la: 17/04/2006 16:09:24
crestinii au transformat versiunea originala prin scrierile de la marc pina la jan in cu totul altceva decit era la origine.
#117672 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
De cand ne tot intrebam - de ArkAngel la: 21/04/2006 19:28:38
ArkAngel,
N-as vrea sa par totalmente ateu...dar cand vine vorba de Evanghelii si de numarul lor, de autorii lor, de sursa de inspiratie pentru ele incep sa ma intreb daca tot ce sunt invantati din frageda pruncie (cum ca Sf. Duh a soptit in urechea evanghelistilor, sau ca Iisus insusi a dictat evanghelistilor, sau ca Dumnezeu insusi a aparut in mintea celor ce le-au scris si le-a dictat ce si cum sa scrie) este nu doar adevarat ci si posibil. Nu neg, dupa cum am mai spus, existenta Sf. Treimi, dar consider ca daca toate celelalte documente cu oarece valoare spirituala gasite anterior publicarii Evangheliilor asa cumn le stim astazi sunt considerate eretice si nu sunt recunoscute de nici una din cele doua mari biserici (catolica si ortodoxa) atunci ele trebuiesc eliberate publicului larg astfel incat el sa poata alege ce cale sa urmeze.
#118349 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tole et legem... - de Homo Stultus la: 22/04/2006 13:22:08
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

Asta ca sa nu riscam sa fim confundati cu acea preagratioasa planta din gradina numita varza. Net-ul dauneaza cateodata ratiunii. Sa mai apelam si la izvoare din cand in cand. Cred ca este mai mult decat necesar in cazul de fata. Vorbim despre carti canonice si necanonice. Cati dintre noi au avut insa rabdarea sa parcurga textul scripturistic si sa-l analizeze critic. Ne bazam pe sinteze de-a gata. Exista riscul de a fi inselati. Scuzati sinceritatea.
#118477 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
homo - de jeniffer la: 22/04/2006 14:03:36
numai tu ne asemeni cu varza,cit despre scrieri,numai omul citeste si nu poti discuta asa,de la distanta,ce si cum o face.o lectura interesanta este facuta cu interes,scrierile religioase sint interesante prin ceea ce transmit,frumusete,intelepciune,informatie la fel ca toata literatura reunita.
#118481 (raspuns la: #118477) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jeniffer - de Homo Stultus la: 22/04/2006 15:21:49
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

De ce ti se pare ca eu m-am scos din ecuatie? Comparatia cu varza este si pentru sussemnatul. Daca tot cetim ar trebui sa si demonstram asta. Poezia este si ea o forma de literatura. Munca critica nu este insa poezie ci stiinta. Si daca ne asumam rolul de critici al unui text ar trebui sa avem habar despre literatura de specialitate si despre izvorul propriu-zis. De asemenea munca critica presupune anumite metode si mijloace despre care prietenii mei (si eu insumi, cel iesit din pestera) nu am auzit. Vezi ar trebui sa avem acel ceva care se cheama responsabilitate cand aruncam diverse bombe. Dar ce stiu eu, sunt doar un alt Homo Stultus intr-un societar care se faleste cu stultenia sa.
#118487 (raspuns la: #118481) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Scuze - de Homo Stultus la: 23/04/2006 10:33:17
"Somnul ratiunii naste monstrii" - Goya

Imi cer scuze tuturor utilizatorilor pentru primul comentariu de la aceasta conferinta. Am incercat sa-l editez dar se pare ca nu mai am acces la el. Am apelat atunci la aceasta forma. Nu am avut intentia de a jigni. Inca o data prezint scuze.
#118561 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
- de jeniffer la: 23/04/2006 17:59:27 Modificat la: 27/06/2009 23:42:34
anulat
#118616 (raspuns la: #118487) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...