Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

EVAHGHELIA LUI IUDA


de cezarok2 la: 11/04/2006 11:02:00
modificat la: 26/04/2006 13:16:17
voteaza:
Pentru ca e mare zarva printre clerici ,hai sa ne dam si noi cu parerea.Ce credeti de Evanghelia lui Iuda? Nu am avut cum s-o citesc (....!!!) dar am urmarit cateva emisiuni .Defapt nu am citit nici o Evanghelie,doar le-am rasfoit.
Mie mi se pare ca toate Evangheliile ( se pare ca au fost f multe-dar s-au ales-???- doar 4) au fost subiective, iar cele cunoscute de noi astazi au fost alese in functie de interesele politice,sa le spunem de la vremea aceea.
Cum pot sa difere intre ele , daca sunt fapte relatate de cei 12 Apostoli? NU au fost toti martorii celor istorisite? Daca ei se contrazic atunci noi ce sa credem? Sau e o dovada sa nu mai credem? Cine calauzeste omenirea atunci? A fost Iuda tradator sau ia vrut binele lui Isus? El ii spune cand l-au luat sa-l omoare:"-Bucurate !" ,convins fiind ca murind, i se elibereaza sufletul. Il putem crede tradator, daca era cel mai apropiat de Isus? Stia cele mai multe taine ale lui (si de la ) Isus. De ce ar fi avut Isus incredere in el? Ori nu putea Isus sa prevada ca va fi tradat de el, ori stia ca asta este calea de urmat pentru a-si indeplini misiunea.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (28):


cezarok2 - de Yuki la: 26/04/2006 19:33:04
Nu este evanghelia LUI Iuda, LUI Matei, LUI Marcu, LUI Luca, LUI Ioan, ci este evanghelia DUPA Iuda, DUPA Matei,DUPA Marcu, DUPA Luca, DUPA Ioan, asta una.
Doi, aduna tu 5 oameni intr-o camera , spune-le o poveste si roga-i sa spuna aceeasi poveste unuil al treilea om, vezi daca-i exact la fel.
Trei, evangheliile au fost scrise la vreo 2-3 sute de ani DUPA moartea lui Iisus, deci go figure prin cate ' guri' a trecut povestea lui Iisus pana sa ajunga in forma scrisa.
Patru, celelalte evanghelii poarta numele de Evenghelii Gnostice si au fost descoperite intr-o pestera, la Marea Moarta, iar despre evenghelia dupa Iuda se crede ca provine din aceeasi zona.
#119048 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 26/04/2006 20:47:05
Adrian Fuchs :

Evangheliile Gnostice (dupa Filip, dupa Maria, dupa Toma, a Adevarului, a Egiptenilor etc) au fost editate anul trecut de editura Herald. Se gasesc si costa 200 si ceva de mii de lei. Sunt interesante si instructive.
Cat despre Evanghelia dupa Iuda, ea va aparea la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor.
Evanghelia dupa Iuda este ceva mai complexa si mai stricta in sensuri. Exemplarul iesit la lumina sunt de fapt doua. Doar unul provine din lotul esenian de la Marea Moarta. Celalalt se pare ca a circulat inca din Evul Mediu timpuriu prin Europa, in ciuda si spre ciuda bisericii catolice.
Se discuta si varianta ca Iuda si Iisus ar fii fost chiar frati. Ca Iuda si Maria Magdalena ar fii adus in Franta fructul iubirii lui Iisus cu Maria Magdalena. Sunt ipoteze, sunt speculatii, sunt fabulatii ?
Firesc trebuie sa fie ca toti cei 13 ucenici (cu tot cu Maria Magdalena)sa aiba propria varianta a povestirii. Cu infloriturile, cu omisiunile si cu variantele si viziunile proprii.
#119056 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
La modul general vorbind, e c - de rac la: 27/04/2006 16:04:47
La modul general vorbind, e clar că oamenii văd diferit lucrurile, mai ales când e vorba de cineva atins de învinovăţire şi simte nevoia unei justificări. Chiar dacă nu e existat o variantă a lui Iuda (să-i zicem aşa generic), această variantă este "fabricată".

Uitaţi-vă la politica românească, bunăoară: ce dacă cineva a făcut o greşeală, sau mai multe, întotdeauna va exista şi o variantă, din care rezultă că persoana este nevinovată...
Sau, uitaţi-vă la aceeaşi ştire difuzată la mai multe posturi TV: în funcţie de diferiţi factori, de interese, de... bătaia Vântului, ori altuia, ştirea va avea accente diferite, total opuse uneori.
Rămâne ca noi să judecăm cu mintea noastră diferitele întâmplări, dar întotdeauna există o doză de subiectivism.

___________________________________________________
Nimănui nu-i pasă.
#119181 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Textul spune multe... - de ondine la: 01/05/2006 13:51:49
N-as recomanda nimanui sa se ia dupa ce spun diverse emisiuni pe canale de "popularizare a stiintei" de nivel scolar precum National Geographic sau Discovery, inainte de a citi textul. Emisiunile in cauza vorbesc despre ceea ce cred respectivii despre ce au citit. La fel, Evanghelia dupa Iuda vorbeste despre ceea ce credea Iuda ca a inteles din mesajul lui Isus. Textul este extrem de interesant, dupa parerea mea, si spune foarte multe. Dar despre Iuda, sau despre cei care au scris textul. In plus, multe lucruri spuse de Isus acolo sunt interpretabile. Interpretarea lui Iuda este doar o varianta; aceleasi cuvinte se pot insa interpreta si altfel. Ceea ce e valabil pentru intreg Noul Testament. Problema e ca atunci cand gresesti cheia de interpretare, e ca in muzica - gresesti melodia cu totul, daca ceea ce rezulta se mai poate numi muzica.

Imensa majoritate a textelor gnostice pacatuiesc prin acelasi defect. Rationamentele sunt sofisticate si foarte logice, admirabil construite. Dar ipoteza este falsa, pentru ca duce la concluzii absurde. A se vedea Culianu. Putem discuta si pentru cazul lui Iuda.

In plus, exista si o mare doza de impostura. Una doua, intra si holocaustul in joc, si persecutarea evreilor de catre crestini, si tot soiul de alte bazaconii pe care le-am auzit in emisiunile respective. Ceea ce m-a socat insa cel mai mult e interviul cu Dan Brown, care pretinde ca teoria privind relatia dintre Isus si Maria Magdalena ii apartine lui, ba povesteste si cum i-a venit ideea! Poate ca nu toata lumea a citit tratate de ereziologie ca sa vada ca asta nu decat una din nenumaratele teorii care au circulat de-a lungul timpului, dar macar Pendulul lui Foucault tot l-au mai citit cativa. Nimeni n-a existat inainte de Dan Brown...

Se face comert si cu asta, nici o problema, se manipuleaza...Biserica a "autorizat" cele patru Evanghelii in primul rand pentru ca nu erau in contradictie una cu alta si ca erau scrise intr-un limbaj accesibil oricui, ceea ce nu este cazul cu Evangheliile gnostice. Si acestea sunt interesante de studiat si spun si ele niste adevaruri, dar interpretarea nu trebuie lasata la latitudinea oricui. E de ajuns sa vedem cate aberatii a nascut Evanghelia lui Iuda, si nici una nu se sprijina corect pe text. Si asta in zilele noastre, cand ne credem mai destepti ca predecesorii nostri. Oare?
#119770 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Evangheliile Gnostice(apocrife) - de DAN-GABRIEL la: 01/05/2006 19:47:58
Au aceeasi vechime si mod de exprimare(ca sa nu mai spun de credibilitate) ca si cele 4 clasice cuprinse in Noul Testament.
Ceea ce trebuie reliefat este faptul ca au fost scoase din Biblie.
De cine,in ce scop,de ce,cand si etc.,se pare ca am fost manipulati de la inceputurile crestinismului.......
#119771 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Evangheliile Gnostice(apocrife) - de DAN-GABRIEL la: 01/05/2006 19:47:58
Cine a canonizat cele 4 Evanghelii clasice si de ce le-a ignorat sau sters din Biblie pe celelalte?(episcopul Irineu)Nu cumva suntem manipulati cu buna stiinta de la inceputurile crestinsmului?Daca toate Evangheliile ar fi fost cuprinse in Biblie,credeti ca am fi avut aceeasi viziune asupra credintei?....
#119773 (raspuns la: #119770) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
O parere, la linkul de mai jo - de Daniel Racovitan la: 02/05/2006 00:41:01
O parere, la linkul de mai jos:
-- http://www.nistea.com/eseuri/gheorghe_fedorovici/evanghelia-dupa-iuda-national-geographic.htm ()
___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#119868 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Evanghelii gnostice, de Anton Toth - de Yuki la: 02/05/2006 11:51:55
Cartea contine 5 astfel de evanghelii printre care si cea a Mariei. Dar nu asta voiam sa subliniez, ci faptul ca este o carte destul de greu de citit, iar ' Cuvantul ininte' citat de autorul articolului nu prezinta nici el, foarte clar si pe intelesul tuturor acest sistem gnostic gresit. Nu vreau sa se inteleaga ca sunt Pro evanghelia dupa Iuda sau critc articolul lui Gheorghe Fedorovici, ci doar ca este o discutie un pic ' in orb' din moment ce nu avem de-a face cu sursele primare( ci doar cu traduceri si interpretari).
#119903 (raspuns la: #119868) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Coincidente - de Maximilian la: 03/05/2006 22:53:59
In ultima vreme din nou au aparut diverse interpretari si scrieri despre biblie
Codul lui Da Vinci, este poate scrierea care a facut cel ami mult tam-tam, dar poate au fost alte descoperiri care din punct de vedere istoric si teologic inseamna mult mai mult. Descoperirea Evangheliei lui Iuda si locul unde aceasta a fost descoperita (Egipt), mi-a adus in memorie alte coincidente bizare in memorie

Intre anii 1353-1335 i.d.C, in Egipt a domnit un faraon pe nume Amenaton care a inventat o noua religie O religie monoteista Zeul se numea Aton, iar el Amenaton era cel care ii invata pe oameni despre acest zeu.
Era ceea ce mai tarziu se va numi Rabin, Invatator, Profet

Dupa moartea lui Amenaton Egiptul s-a intors la vechea religie pluriteista

Peste cam 100 de ani (exodul a avut loc in jurul anilor 1200), pleaca din Egipt o populatie de origine arameica, care credea intr-un singur zeu - numit dumnezeu
Aveau un invatator (Rabin) pe care il chema Moise

Dupa cca.1300 ani in cadrul acestei religii apare un nou invatator, care propovaduieste un mod nou de mod de a vedea dumnezeirea
Acesta era Iisus Cristos

Dupa alti cca 700 ani apare un nou profet (de aceasta) care citeste altfel aceiasi religie Mahomed

Dar in toate aceste religii semnificativ este faptul ca indiferent de nume (Aton,Iehova, Dumnezeu, Alah) creatorul este unul singur si acelasi

Aceste religii difera doar prin modul cum au fost interpretate legile creatorului.

Cel putin asa mi se pare mie
Dar este posibil (si probabil) ca voi sa aveti alte parere


Tot ceea ce este omenesc ma preocupa
mjn
#120152 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Coincidente - de Maximilian la: 03/05/2006 22:53:59
In ultima vreme din nou au aparut diverse interpretari si scrieri despre biblie
Codul lui Da Vinci, este poate scrierea care a facut cel ami mult tam-tam, dar poate au fost alte descoperiri care din punct de vedere istoric si teologic inseamna mult mai mult. Descoperirea Evangheliei lui Iuda si locul unde aceasta a fost descoperita (Egipt), mi-a adus in memorie alte coincidente bizare

Intre anii 1353-1335 i.d.C, in Egipt a domnit un faraon pe nume Amenaton care a inventat o noua religie O religie monoteista Zeul se numea Aton, iar el Amenaton era cel care ii invata pe oameni despre acest zeu.
Era ceea ce mai tarziu se va numi Rabin, Invatator, Profet

Dupa moartea lui Amenaton Egiptul s-a intors la vechea religie pluriteista

Peste cam 100 de ani (exodul a avut loc in jurul anilor 1200), pleaca din Egipt o populatie de origine arameica, care credea intr-un singur zeu - numit dumnezeu
Aveau un invatator (Rabin) pe care il chema Moise

Dupa cca.1300 ani in cadrul acestei religii apare un nou invatator, care propovaduieste un mod nou de mod de a vedea dumnezeirea
Acesta era Iisus Cristos

Dupa alti cca 700 ani apare un nou profet (de aceasta) care citeste altfel aceiasi religie Mahomed

Dar in toate aceste religii semnificativ este faptul ca indiferent de nume (Aton,Iehova, Dumnezeu, Alah) creatorul este unul singur si acelasi

Aceste religii difera doar prin modul cum au fost interpretate legile creatorului.

Cel putin asa mi se pare mie
Dar este posibil (si probabil) ca voi sa aveti alte parere


Tot ceea ce este omenesc ma preocupa
mjn
#120153 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Este Akhenaton, nu Amenaton.. - de myosotis_h la: 04/05/2006 19:51:39
Este Akhenaton, nu Amenaton...mai citeste
#120324 (raspuns la: #120152) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Greseala de tastare - de Maximilian la: 06/05/2006 07:54:19
A fost o greseala de tastare sau de ochelari
Doar ca idea postarii era alta si m-ar fi interesat parerea despre aceea idee nu corectura gramaticala
Ma rog !Tot ceea ce este omenesc ma preocupa
mjn
#120484 (raspuns la: #120324) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am scris si mai devreme - de Maximilian la: 06/05/2006 07:54:19
De fapt corect este Amenhotep IV - dar el infiintand acea religie monoteista (avandu-l pe Aton=Dumnezeu), si-a luat numele de Akhenaton ceea ce inseamna " Devotat lui Athon "
Dar cum am spus ma intereseaza parerea voastra despre aceasta posibila ipoteza
Tot ceea ce este omenesc ma preocupa
mjn
#120500 (raspuns la: #120324) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am scris si mai devreme - de Maximilian la: 06/05/2006 07:54:19
De fapt corect este Amenhotep IV - dar el infiintand acea religie monoteista (avandu-l pe Aton=Dumnezeu), si-a luat numele de Akhenaton ceea ce inseamna " Devotat lui Athon "
Dar cum am spus ma intereseaza parerea voastra despre aceasta posibila ipoteza
Asta daca tot vrea "myosotis h" sa vada daca stiu sa citesc

Tot ceea ce este omenesc ma preocupa
mjn
#120501 (raspuns la: #120324) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Acord - de Maximilian la: 06/05/2006 14:58:19
De acord cu tine dar am doua intrebari
1. Cine este in " drept " a face interpretarea ? Exista vreun areopag care are acest drept ? Hai sa fim seriosi ! Biserica si-a spus parerea ei atunci cand a pastrat cele patru evanghelii din toate Foarte interesant a eliminat evanghelia Mariei
2. Nu crezi ca din foarte multe interpretari diferite si subiective sa va putea face o suma din care sa razbata adevarul ?Tot ceea ce este omenesc ma preocupa
mjn
#120668 (raspuns la: #119770) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daca ai avea o cultura teolog - de etemenanki la: 14/05/2006 07:48:00
daca ai avea o cultura teologica ceva mai dezvoltata ai stii ca de fapt evangheliile au fost editate mult mai devreme in primul secol al "erei noastre" .. asa ca ..nu vorbi inainte de a consulta niste documentatii, nu de alta dar o sa pari un demagog
#122127 (raspuns la: #119048) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dragii mei, exista doar doua - de rational rose la: 27/05/2006 16:14:20
Dragii mei, exista doar doua posibilitati:

1. Biblia e Cuvantul lui Dumnezeu, inspirat de El, destinat sa "invete si sa mustre". Daca e asa, atunci e rational sa credem ca Dumnezeu a avut grija ca acest indrumar Divin pentru salvarea omului sa se pastreze nealterat de-alungul timpului. Nu ar avea dreptul sa ne traga la raspundere la final pentru ca nu am pazit ceva ce am fi vrut sa aflam, dar n-am putut.

2. Biblia nu e Cuvantul lui Dumnezeu ci e doar parerea/credinta/ideile primilor crestini, si atunci n-avem de ce sa-i invinovatim caci e crezul lor si aveau dreptul sa puna acolo ce vroiau. Si oricum asta ar insemna ca Biblia nu este nimic mai mult decat o alta carte de filozofie, mitologie etc.

In ambele situatii nu-si are rostul agitatia asta.

Personal, am argumente covarsitoare sa cred in prima varianta. Cine studiaza Biblia cu dorinta sincera de a afla Adevarul isi da seama de unitatea Bibliei, de la Geneza la Apocalipsa si de faptul ca ea ofera cele mai bune raspunsuri (de fapt singurele valabile) la intrebarile existentiale ale omului.

Referitor la 3 intrebari ale initiatorului discutiei:

1. "Cum pot sa difere intre ele , daca sunt fapte relatate de cei 12 Apostoli? NU au fost toti martorii celor istorisite?"

Micile diferente dintre evanghelii sunt tocmai o dovada ca ele nu au fost "aranjate". Sunt diferente neesentiale, mesajul este acelasi.

2."Il putem crede tradator, daca era cel mai apropiat de Isus? Stia cele mai multe taine ale lui (si de la ) Isus. De ce ar fi avut Isus incredere in el?"

De unde ai tu informatiile astea??? Nu era deloc cel mai apropiat, in fond a fost singurul ucenic pe care NU l-a chemat Isus. S-a bagat singur intre cei 12. Faptul ca Isus nu l-a respins e o dovada a iubirii divine, care i-a acordat o sansa, desi stia finalul. Din evanghelii reiese si ca Iuda era mai "business minded" decat ceilalti, si sunt vreo doua episoade in care Isus il mustra.

3. "Ori nu putea Isus sa prevada ca va fi tradat de el, ori stia ca asta este calea de urmat pentru a-si indeplini misiunea."

Ce-ar fi, draga "cezarok2" sa citesti si tu Biblia? Macar de curiozitate... ;-)
Vei gasi ca Isus nu numai ca stia ca va fi tradat, dar a si oferit indicii clare in sensul asta. Ba chiar aceasta tradare a fost si profetizata, cu sute de ani inainte, de catre profetul Ieremia.


Incercari de discreditare ale Cuvantului lui Dumnezeu au fost inca din Eden, nu reprezinta nimic nou. Evangheliile gnostice erau cunoscute si de primii crestini. Chiar Biblia avertizeaza asupra aparitiei a tot felul de teorii si "Hristosi mincinosi".

E ingrijorator cum oamenii se reped sa caute "adevarul" la cinematograf, sau in romane SF, in speranta ca adevarul pe care il vor gasi va fi unul mai "usor", mai "permisiv", mai ne-mustrator, ca regimul de slabire care iti permite sa mananci orice si nu trebuie sa faci deloc efort.

Concluzia 1: Sa citim mai bine Biblia si documente istorice serioase, sa nu ne mai imbacsim mintea cu tot felul de filme si teorii. Fara repere, e ca si cum am naviga fara busola.

Concluzia 2: Cine nu vrea sa creada va gasi destule motive ca sa nu creada, in fond e o chestiune de alegere. Aceeasi alegere in fata careia a fost si Iuda.
#124591 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt rational rose - de cezarok2 la: 08/06/2006 19:39:12
Isus stia ca va fi tradat,dar stia ca de Iuda?(" Ori nu putea Isus sa prevada ca va fi tradat DE EL ..") Asta este sensul intrebar.
#126858 (raspuns la: #124591) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ev.gnost - de yaldabaoth la: 28/06/2006 20:30:51
de altfel... nu cred ca autorul acelei carti a intentionat sa prezinte vreo erezie, ci doar niste texte antice
#130554 (raspuns la: #119903) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
scuza-ma ca intreb... dar la - de yaldabaoth la: 28/06/2006 20:30:51
scuza-ma ca intreb... dar la marea Moarta s-a descoperit vreo evanghelie??? dintre toate documentele din acel loc, nu numai ca nici una nu se poate incadra in acest gen literar, dar nu fac aluzie niciecum la documente crestine...
#130555 (raspuns la: #119056) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
. - de transilvanpop la: 25/10/2006 17:46:03
La Marea Moarta au fost gasite carti ale vechiului testament, d`aia nu gasesti in ele nimic legat de crestini sau crestinism.

Apropos de subiect, ma intreb cand o fi avut Iuda timp sa scrie o evanghelie daca ceilalti evanghelisti relateaza ca imediat dupa tradare acesta s-a dus si s-a spanzurat. Sa se fi vorbit intre ei sa scrie la fel? Cine stie... :)
#153349 (raspuns la: #130554) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cu adevarat Rational Rose - de libelula fara dinti la: 07/08/2007 07:40:06
Dintre toate postările al tau l-am perceput ca fiind nealterat de pierderea în amănunte. Şi gândirea sintetică este un dar pe care îl ai sau nu îl ai. Nu poţi vedea lucrurile în maniera acesta fără să aportul inimii. Coborând cu picioarele pe pământ (e vorba despre mine în acest comentariu)cred ca eşti o prezenţă deosebit de agreabilă, fie şi numai pentru seninătatea cu care trăieşti printre oameni. Cât despre ce cred eu... se poate rezuma la: ,,... ce e val ca valul trece / Tu rămâi la toate...,,nu rece, ci cu seninătatea pe care ţi-o dă pacea din interior, după ce toate ,,furtunile,, îşi vor fi dus la capăt sfâşierile.
#224824 (raspuns la: #124591) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de jeniffer la: 07/08/2007 12:46:50
Biblia nu este o carte de istorie, deci viata lui Isus descrisa in ea are multa parte de fictiune.
#225014 (raspuns la: #124591) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
transilvanpop - de ragnos la: 15/01/2009 21:54:39
Apropos de subiect, ma intreb cand o fi avut Iuda timp sa scrie o evanghelie daca ceilalti evanghelisti relateaza ca imediat dupa tradare acesta s-a dus si s-a spanzurat. Sa se fi vorbit intre ei sa scrie la fel? Cine stie... :)

Bv, cel mai destept comentariu din toata discutia :))
#391207 (raspuns la: #153349) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dupa IUDA - de lost_0001 la: 15/01/2009 22:48:44
dupa mine potopul!!! cine crede ca exista dumnezeu ala care coordoneaza pe toti de pe o alta planeta?
el ar trebui sa fie printre noi si exact ca noi(DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA LUI)suntem noi facuti.cine a spus asta?
ala care a fost alaturi de d_zeu cand ne-a facut.
si JESUS nu a murit..., e pitulat si el pe undeva alaturi de D-zeu si ne vegheaza....... sau nu.... ne conduc exact ca si BASESCU SI RESTUL DE ADUNATURI DIN PARLAMENT........ cred ca astia toti sunt D-zeu.
SI IUDA ASTA STIE CINE E DUMNEZEU DAR NU POATE SA NE SPUNA CA ESTE INCHIS ACOLO UNDE NU VEDE LUMINA SOARELUI SI A LUNII. PAREREA MEA
#391298 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daca mai vreti si alte carti - de Areal la: 16/01/2009 10:07:03
mai actuale care dezbat problema evangheliilor gnostice, puteti citi si
''Cea Asteptata-Cartea intai a legendei Mariei Magdalena'' de Kathleen McGowan,
RAO-Class.
#391405 (raspuns la: #391298) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Asta de unde ai scos-o: - de picky la: 17/05/2010 15:05:18 Modificat la: 17/05/2010 15:06:35
daca ai avea o cultura teologica ceva mai dezvoltata ai stii ca de fapt evangheliile au fost editate mult mai devreme in primul secol al "erei noastre" .. asa ca ..nu vorbi inainte de a consulta niste documentatii, nu de alta dar o sa pari un demagog

Ei, nu zău??
Te pomeneşti c-or fi fost "editate" încă 'naine de Răstignire chiar!
#542351 (raspuns la: #122127) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
- de picky la: 17/05/2010 15:07:41 Modificat la: 17/05/2010 15:09:01
.
#542352 (raspuns la: #119770) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...