-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Are ortodoxia nevoie de o reforma???


de bendis106 la: 21/04/2006 21:35:00
modificat la: 26/04/2006 14:11:25
voteaza:
Nu simtiti, atunci cand aveti vreme si chef sa va ganditi la asta, ca din ce in ce mai multi mimam credinta ortodoxa?
Cati mai cunoastem adevarata semnificatie a marilor Sarbatori sau a Tainelor din viata noastra? Cati mai gasim pilde si impacare in urma unei vizite la biserica?
Daca suntem din ce in ce mai putini, e vina noastra sau a slujitorilor Bisericii de azi si din trecutul apropiat?
Poate ei nu mai vorbesc pe limba timpului nostru. Poate institutia care ii scoleste are nevoie de un suflu nou si, de ce nu, de un strop de marketing...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (33):


adica cum?...."de suflu nou s - de ana si maria la: 22/04/2006 22:24:04
adica cum?...."de suflu nou si marketing".....sunt de acord ca biserica ar trebui sa se schimbe, sa priveasca cu mai multa libertate ceea ce e in jurul nostru...dar asta nu inseamna ca nu poti sa te simti impacat cand vii de la biserica, asta depinde de tine...idee e ca nu religia trebuie sa se schimbe ci sa se aprofundeze, sa fie inteleasa corect fiindca e de cele mai multe ori gresit inteleasa ortodoxia...si asta depinde bineinteles de slujitorii ei, dar si de cei care se declara crestini...sa fie o deschidere din partea ambelor parti...nush, dar oricum ortodoxia are profunzimea ei si noi ar trebui sa incercam sa patrundem in strafundurile ei pt a o intelege si a o simti...:)
#118509 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu nu cred asta. Vina nu e a - de CatalinM la: 23/04/2006 10:12:51
Eu nu cred asta. Vina nu e a Bisericii, Biserica va fi aceeasi mereu, pentru ca la Dumnezeu nu exista schimbare. Noi suntem cei vinovati, noi care alergam dupa "spiritul" modern al lumii, dupa cariere si placeri, noi care am transformat chipul lui Hristos din noi intr-o caricatura.
De ce ar trebui ajustata Biserica dupa moda vremii? Nu ne sunt suficiente agitatia, vacarmul si angoasa in care ne petrecem cea mai mare parte a vietii? Pentru ce sa corupem si ultima oaza de liniste si aer curat care mai exista?
#118518 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu nu cred asta. Vina nu e a - de CatalinM la: 23/04/2006 10:12:51
Eu nu cred asta. Vina nu e a Bisericii, Biserica va fi aceeasi mereu, pentru ca la Dumnezeu nu exista schimbare. Vinovati suntem noi care alergam dupa "spiritul" modern al lumii, materialist, dupa cariere si placeri de tot felul, care nu mai vedem in bunatate si mila decat slabiciuni de caracter, sau care nu mai avem timp pentru cel de langa noi decat daca putem obtine un profit cat de mic de la el.
Fiecare purtam in noi chipul lui Dumnezeu, dar, din pacate, acest chip l-am transformat intr-o caricatura si atata timp cat nu vom incerca restaurarea lui vom fi orbi si surzi la mesajul Bisericii.
De ce ar trebui ajustata Biserica dupa moda vremii? Nu ne sunt suficiente agitatia, vacarmul si angoasa in care ne petrecem cea mai mare parte a vietii? Pentru ce sa corupem si ultima oaza de liniste si "aer" curat care mai exista?
#118521 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dau si eu cu batu-n balta :-) - de rast la: 23/04/2006 22:37:38
Nu cred ca biserica ar avea nevoie de o adaptare la vremurile noi.
Cred ca ar avea nevoie "sa se intoarca" la cuvantul lui Iisus.
Practicile bisericii, implicit ale religiei crestine, sunt depaaaaaaaaarte de ceea ce a spus Iisus in cele 4 evanghelii luate in considerare de crestinism.

rast
#118598 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
draga bendis106 - de wp la: 23/04/2006 22:37:38
Nu cred ca ortodoxia are nevoie de o reforma, ci noi. Daca mimam sau nu ortodoxia, depinde de noi si nu neaparat de slujitori. Si apoi si slujitorii sunt tot oameni si se lupta fiecare cu neputintele lui, mai mult sau mai putin. Tot acei slujitori sunt semeni de ai nostri, poate chiar rude, frati copii etc. De ce nu sunt ei mai buni decat noi? Pai de ce nu suntem noi mai buni decat ei? Probabil din aceleasi motive.
Ca invatatura, ortodoxia nu are nevoie de reforma si nici de marketing, ca oameni da si asta ne si cere, sa facem o reforma in noi. Insa pentru ca noi, refuzam sa facem o reforma in noi insine, ne vine idea de a reforma invatatura si asa "rezolvam" doua probleme. Scapam si de reforma care ar trebui sa o lucram in noi insine si devenim si acceptati de lume unde "duhul" reformist este la mare cinste, indiferent de domeniu.
Asta, imi aduce aminte de o declaratie a unui persoane publice - nu-mi mai aduc aminte numele - care spunea; "nu am fost niciodata casatorit, dar cand cineva ma intreaba, spun ca sunt divortat. Nu de alta, dar sa nu creada lumea, ca ceva nu este in regula cu mine. "

Doamen ajuta,

Paul
#118601 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
CatalinM - de bendis106 la: 23/04/2006 22:37:38
Eu as diferentia Biserica de religie. E drept ca religia a ramas neschimbata de la inceputuri. Biserica reprezinta insa elementul de legatura dintre Dumenzeu si Om (sau cel putin asa percep eu). Ei ii revine rolul de a adapta mesajul divin realitatilor epocii.
Ma inclin in fata tainelor otodoxiei, in fata misticismului sau. Dar dincolo de chemarea ascetilor sai, religia a avut si inca mai are o importanta functie sociala (nu e marxism, e pura observatie). Valorile sale trebuie intelese si accepate de cat mai multi. Altfel, ocupati si pragmatici vom sfarsi prin a mima religiosul.
#118644 (raspuns la: #118521) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Trebuie umblat pe ici pe colo... - de zaraza sc la: 25/04/2006 19:36:50
Nu stiu cum sa schimb, ca nu ma pricep, dar muuuuulta lume nu stie mai nimic despre religie...anii de ateism isi spun cuvintul...poate ar trebui ore de religie pentru adulti, ceva cunostinte date viitorilor miri...

Numai vedeti cum oameni nestiutori ajung la alte biserici...

Dar cel mai important trebuie urmarit cum se efectueaza orele de religie in scoli si cu ce efect...am vazut niste cazuri in scoala generala si cred ca profesorii trebuie indrumati de biserica astfel incit educatia religioasa sa isi atinga scopul...nu pui note mici si te comporti cu severitate gratuita...nu faci lectiile seci fara sa te referi la viata de zi cu zi, religia iti da o norma morala care trebuie implementata in viata de zi cu zi...

cere si ti se va da
#118808 (raspuns la: #118644) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ai pus punctul pe I - de Ovidel la: 29/04/2006 11:00:37
Intr-adevar de marketing e nevoie pe la Teologie, protestantii au patruns acolo unde preotii nu au facut-o....in spatele blocurilor, pe maidane. Noi nu suntem din ce in ce mai putini ci credinta noastra. Domnul nostru Iisus Hristos a spus ca daca am avea credinta cat un sambure de mustar am putea muta muntii din loc, dar ce...acuma credem in reclamele de la Coca-Cola care ne spun...CRED in blugi, in sex, in piercing...nu mai cred in minuni...cred in Harry Potter si in Codul lui Da vinci ca...e revolutionar si New Age si apartine globalizarii. Doamne ajuta !
#119493 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Poate - de Maria Ionescu la: 30/04/2006 14:23:41
mi_cardio
Ce sa zic? O reforma in cadrul institutiilor teologice ar fi bine venita..dar in ceea ce priveste putinatatea numarului credinciosilor, si mai ales a credintei, ei..aici, cred ca, daca e rost de a cauta posibile cauze, atunci acestea ar trebui, -parerea mea- sa le cautam in constiinta noastra. Hai sa incepem cu noi, cu fiecare in parte.Uite un cuvant care l-a zis cineva, nu mai stiu cine, dar il pretuiesc: "sa fii in pace in inima ta, si toata lumea va fi in pace cu tine". De la noi porneste totul.
#119669 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Oh, da... - de ondine la: 01/05/2006 15:13:50
Nu de o reforma in sensul protestantismului, dar macar de un...refresh. A nu se face confuzie intre Biserica si Dumnezeu.

In primul rand, o mai mare implicare in chesiunile sociale. Biserica ortodoxa nu numai ca practica la greu pasivitatea (reflex de autoconservare mostenit probabil de pe vremea comunismului), dar o mai si incurajeaza. Sa ne retragem cu totii in turnuri de fildes si sa ne rugam, lumea ve deveni automat mai buna. Imi amintesc de pilda lui Steinhardt: mai multi calugari se rugau in aceeasi incapere, la un moment dat se stinge lumina; incep toti sa se roage sa se aprinda lumina la loc; numai unul se ridica si schimba becul. Asta era!

Nu cred ca esenta religiei se pastreaza prin mentinerea in vocabular a unor cuvinte care nu se mai folosesc de sute de ani, a unor cantari de la anul 1100 toamna (de parca de atunci ar data izvoarele crestinismului), sau prin repetarea acelorasi rugaciuni, de parca alte motive de rugaciune nu ar mai exista.

Admir biserica catolica (cel putin cea din Vest) pentru: simplitatea slujbelor (bazate nu pe repetitie ci pe puterea mesajului), simplitatea cantarilor (toata lumea canta in biserica), contemporaneitatea rugaciunilor (azi ne rugam pentru victimele cutremurului din Pakistan, fiindca a fost cutremur acolo), implicarea sociala (azi facem cheta pentru victimele din Pakistan, nu ca sa ne aflam in treaba) si implicarea in educatie (catehismul, grija pentru educarea copiilor, de mici, apropierea de familii etc). Si nu in ultimul rand, pentru accesibilitatea ei (ti-e usor sa te apropii, nu stai la cozi interminabile claie peste gramada etc.).

Biserica ortodoxa merge pe principiul putini dar buni. Eu nu cred ca Isus a venit pe Pamant numai pentru cei 12 apostoli. Si nici ca esenta crezului se mentine doar prin rituri sau practici. In toata istoria religiilor se vede ca riturile au evoluat de la o epoca la alta; ca si limbajul, ele sunt doar o forma de exprimare. Si de adaptare la timpul prezent. Nu mai sunt comunisti, de ce sa nu condamnam pe fata atatea si atatea abuzuri care se petrec in societatea romaneasca? De ce sa nu ne implicam organizat in ajutorarea celor din jur? Nu cu trei monezi aruncate cersetorului de la colt, nu asta rezolva problema. Ne-am dus sa tinem slujbe la sinistratii de pe Dunare, dar ca sa le refaca cineva locuintele il asteptam probabil tot pe Gigi Becali...

Sunt multe pe care le putem invata de la altii. Convingerea ca un rit sau o religie anume sunt superioare reprezinta piatra de temelie a puterii pe care o poate exercita orice biserica. Dar sunt si calcaiul lui Ahile. In completa autarhie nu poti progresa ca institutie, ignorand practic cui i te adresezi. Izolarea e pentru calugari si asceti, dar nu pentru Biserica in ansamblul ei. De aceea nu Ioan Botezatorul, care striga in pustie fara sa se uite in urma, a fost fondatorul bisericii, ci Petru, care calatorea, vorbea cu oamenii si le scria epistole despre cum sa se comporte in viata de zi cu zi. Cred ca apostolii au fost oameni foarte moderni in vremea lor. La ei ar trebui sa ne raportam in primul rand, si nu la traditiile bizantine de imediat de dupa marea schisma.
#119785 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
DA, cu siguranta! - de carapiscum la: 02/05/2006 10:42:42
Ortodoxia are nevoie de o Reforma...Agrara!!! o reforma prin care sa se desteleneasca pamantul neroditor al sufletelor noastre; o reforma care sa ne miste inimile spre izvoarele sacre si inca nesecularizate, pastrate de doua milenii in acceasi biserica acum devenita demodata; o reforma care sa ne inunde sufletele uscate de arbitrariul zicalei "traieste-ti clipa"; o reforma a improprietaririi fiecaruia cu o bucatica de pamant furat din Locurile Sfinte, bucatica pe care cazand samanta cea buna sa dea rod insutit si inmiit. asta ne trebuie noua. ca daca vom cauta sa schimbam altceva, asa cum au facut-o la Marea Reforma Martin Luther, Jean Calvin, Zvingli si toti ceilalti de dupa ei, atunci ceea ce vom schimba este fondul si pana la urma practica in general. asa s-a ajuns in zilele noastre sa traim pe viu alaturi de monstrii nascuti la Reforma, in numar de aproximativ 5 (cinci) mii pe toata planeta- cam atatea denominatiuni religioase gasim la ora actuala pe fata pamantului. nu va obositi sa aruncati cu piatra pentru ca i-am facut monstri, ei insisi recunosc ca sunt niste specimene ciudate si cauta amarata de Ortodoxie sa le fie nasa de botez. ei inca isi cauta izvoarele, noi am ajuns la stadiul acela in care, cunoscandu-ne izvoarele, privim cu incredere in viitor, spre o lume in care nu ne vom disipa sau ne vom transforma (cum spun unii) ci vom recapata ceea ce s-a pierdut prin caderea Adamica: putinta de a fi partasi si prieteni ai lui Dumnezeu.

de aceea spun ca ar trebui cu precadere sa privim in noi insine si sa ne intrebam sincer ce anume dorim sa se schimbe: sa devina Ortodoxia un surogat penibil care sa dea indulgente pentru pacatele savarsite de noi? ori sa ne reamintim ca din cele sapte zile ale saptamanii nu mai oferim nimic lui Dumnezeu, totul decurgand in directia implinirii poftelor si dorintelor personale?
-----------------------------------------------------------------
So far, so good.
#119897 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Carapiscum - de oltcit la: 02/09/2006 21:34:56
Nu uita un lucru!!!
Nu biserica ortodoxa e adevarata biserica a lui Hristos!!!
Aceasta biserica idolatra si plina de traditii pagane
Care ascunde adevarul lui Isus....ia te uita prin scripturi si vezi ce spune,
despre biserica si stat.
Pacea Domnului fie cu tine.
#142858 (raspuns la: #119897) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt. Ondine - de oltcit la: 02/09/2006 21:34:56
Domnul sa te binecuvateze!!!
Adevarul nu este departe de tine...dar atentie!!!! pe unde calci, casa nu cazi in cursa.
Biserica catolica este Dusmanul lui Hristos,inca din vechime si pana azi...
o sa te treaca fiori la citirea acestui mesaj...dar asta-i adevarul.
Citeste Apocaliosa cu atentie si cere duhul sfant inainte...si ai sa vezi!!!
''Si va obliga pe toti cei mici si cei mari ,bogati si saraci, slobozi si robi...sa primeasca un semn pe mana dreapta sau pe frunte.
Si nimeni sa nu poata cumpara sau vinde fara de acest semn.
{Adica numele fiarei sau nr. numelui ei}{666}''Apocalips13v.16-17-18.
VICARIUS FILII DEI.
Socoteste!
V=5;I=1;C=100;A=0;I=1;U=5;S=0;F=0;I=1;L=50;I=1;I=1;D=500;E=0;I=1;
Antihristul-fiara ranita de moarte din vechime.
#142864 (raspuns la: #119785) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maria Ionescu - de oltcit la: 02/09/2006 21:34:56
Biserica lui Hristos suntem noi cei ce credem in El...Noul Ierusalim! poporul lui Dumnezeu! ultima ramasita cum spune sfanta scriptura!
Cine are pace in inima lui da si celorlati din ea.
Este pacea lui Isus! tineti-l in inima, si El va ramane acolo,...si toti ceilalti o vor vedea prin voi. Acesta e poporul lui Dumnezeu.
Fii luminii care lumineaza lumea in intuneric.
Zice Domnul: ei vor straluci ca luceafarul dimineti, printre oameni...si se vor cunoaste ca sunt ai mei.
#142871 (raspuns la: #119669) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lui Rast - de oltcit la: 02/09/2006 21:34:56
Nu dai cu batul in balta!!! ci lovesti unde trebui!
Adevarul este cu tine.
Nu biserica mantuie lumea, ci Hristos o face.
De ar crede toti ca tine...si implicit sa zicem biserica...multe ar fi schimbate!
#142875 (raspuns la: #118598) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
carapiscum - de jeniffer la: 02/09/2006 19:57:06
Cum iti inchipui aceasta reforma? Ortodoxismul se refera la scrierile despre Isus, pe care il numeste fiul zeului, inchipuirea tatalui omenirii si acomplirea acestei credinte, a bibliei, in traditii, de mult timp. Ce s-ar putea schimba? Invatamintul despre realtia cu celalalt este facut in aceste scrieri intr-o maniera in care zeul ocupa locul principal si, cu timpul, aplicat sau nu, nu cred ca depinde de aceasta credinta, caci este in parcursul fiecaruia sa inteleaga ce este bine si ce nu. Sa nu uitam ca filozofia din biblie are adevar, fiind scrisa in scopul imbunatatiri.

Ce s-ar putea schimba in aceasta biblie? Sa fie scoase numele zeului si zmeului, ar ramine numai ideile lui Isus si o parte istorica despre el. Ar fi indeajuns, fara cuvintele zeului insasi?
#142889 (raspuns la: #119897) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oltcit... - de ana si maria la: 03/09/2006 19:24:04
fara suparare, dar cu ce drept proclami ca "Nu biserica ortodoxa e adevarata biserica a lui Hristos!!!Aceasta biserica idolatra si plina de traditii pagane.." ?? sau ca "Biserica Catolica e Dusmanul lui Hristos"?? ...nu stiu ce confesiune ai si nu asta ma intereseaza,nici ce confesiune am eu, dar totusi mi se pare nejustificat ce spui si aiurea....fiindca Biserica lui Hristos nu e nici cea ortodoxa, nici cea catolica, nici protestanta, nici alta confesiune....fiindca ea e una singura! aceea in care oamenii cred cu adevarat si traiesc in Legile divine, in Legea Iubirii!!...Dumnezeu nu a dat un nume bisericii Sale...de aceea nici o confesiune care exista acum nu e perfecta fiindca atata timp cat vor exista separatisme nu putem vb de o biserica adevarata...dar asta nu inseamna ca nu sunt bune confesiunile actuale...dimpotriva, o religie care a rezistat peste 2000 de ani cred ca spune ceva...e o confesiune ft profunda care te apropie ft mult de Dumnezeu, insa are si ea lipsurile ei..sau mai bine zis nu se practica asa cum trebuie, nu e inteleasa asa cum a fost ea lasata de la inceput...in adevarul ei ascuns...de aceea s-a denaturat intelesul cultului si poate si al invataturilor....de aceea cred ca fiecare confesiune are lucrurile ei bune, stiute de Dumnezeu, dar nu reuseste sa formeze adevarata Biserica fiindca nu e intregita...daca am lua cate ceva din fiecare confesiune (fie ea si budista etc )...cred ca s-ar creea religia de care are nevoie omenirea, bazata pe invaturile christice, care are drept suport regula universala de a iubi...:) doamne-ajuta!
#143089 (raspuns la: #142858) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Jennifer - de zaraza sc la: 04/09/2006 09:59:49
Nu Biblia trebuie schimbata, nici invatamintele Bisericii, ci modul cum intelegem acestea, cum le aplicam in viata noastra. Biserica ar trebui sa fie interesata de modul cum ii invata religie profesorii pe copii. Ar trebui sa fie interesata de cit de materialisti sint preotii.
Mi-ar place ca in locul soborului de preoti sa vad un preot simplu, sa fie si cel din urma cel dintii...

cere si ti se va da
#143193 (raspuns la: #142889) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oltcit 142875 - de picky la: 04/09/2006 10:25:57
Adrian Fuchs :

Mantuie sau bantuie ?
#143200 (raspuns la: #142875) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oltcit 142858 - de picky la: 04/09/2006 10:31:01
Adrian Fuchs :

care-i adevarata biserica a lui Hristos ?
#143204 (raspuns la: #142858) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Biserica mintuie si miserica - de zaraza sc la: 05/09/2006 08:56:44
Biserica mintuie si miserica bintuie.

Draga Oltcit, succes in comentariile tale, dar pe aici ai ocazia cel mult sa schimbi pareri cu cei ca tine, putini sau foarte putini. Daca tii neaparat sa iti expui parerile, o faci ca Ioan Botezatorul, in pustiu.

Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
#143382 (raspuns la: #143200) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oltcit - de jeniffer la: 07/09/2006 00:17:40
In afara de faptul ca zeul, tatal lui Isus, care ar fi coborit deci pe pamint si contactat mama lui Isus, este cel mai bun si trebuie idolatrizat, mai te intereseaza altceva? Se stie ce reprezinta aceste creaturi in biblie, cel mai bun si cel mai rau, dar se stie deasemenea ca nu exista, proba fiind in istorie si stiinta.

Cum se poate trai cu idei false despre ce sintem si ce nevoie de a inchipui un conducator in cer, care ar ajuta si judeca, cind, pe pamint, numai omul este responsabil de ce face? Inteleg ca legile de intelegere transmise de stramosii nostri sint bune, dar de ce nu poti crede ca omul le-a facut si cum nu poti diferentia fantasticul de real in literatura, de al inceputul ei? Esti posedat de magia bibliei, care a profitat de naivitatea oamenilor din timpuri pentru ai stapini.

Poate reusesti sa ai un discurs personal, caci biblia si coranul se pot gasi de cei interesati si sa privesti intreaga istorie a omului, nu poti ascunde ce a fost inaintea bibliei si apoi. Natura ne-a dat nastere si ea trebuie omagiata.
#143753 (raspuns la: #142858) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Jennifer - de zaraza sc la: 09/09/2006 17:31:46
Daca o iei pe partea asta...iubim natura, dar nu vad rostul sa o omagiem, ca nu afla niciodata. Prefer sa imi omagiez parintii. Are vreun merit natura? Ea nu are vointa ca sa aiba sens sa-i multumesc ca exist.

Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
#144420 (raspuns la: #143753) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de jeniffer la: 09/09/2006 17:44:38
De ce am omagia deci zeul, care nu exista? Ceea ce cunoastem despre viata, formatia universului si evolutia ideii de zeu demonstreaza fantasticul din biblie. Miracolul vindecarii vine de la cunoasterea medicinii si utilizarea caldurii, nu sint necunoscute.
#144421 (raspuns la: #144420) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
''Ecumenism'' - de Motzoc la: 10/09/2006 11:41:43
Ecumenismul este o tendinta pronuntata a bisericilor crestine de a recastiga unitatea dintru inceput. Aceasta unitate, sfasiata cu multe secole in urma, nu se se poate realiza intr-un timp scurt, oricat de crestini am fi. Orice ruptura provoaca rani, si neingrijite de atat timp, cu siguranta ca tratamentul lor presupune o perioada indelungata.

Sa intelegem ca fractionarea Bisericii primare in confesiunile existente nu a fost produsul unor vointe unice, ci mai ales produsul unor factori externi care pot fi analízati cu mare obiectivate din mai multe perspective: dogmatica, istorica, culturala, sociala.

E foarte important sa intelegem ca, in toate confesiunile exista extremisti. Site-ul acela nu reprezinta sub nici o forma opinia oficiala a BOR. BOR este cunoscuta in lumea ortodoxa si cea apuseana ca fiind una dintre cele mai deschise Biserici Ortodoxe Autocefale fata de ecumenism. Vizita Papei in Romania a accentuat aceasta pozitie si a pus BOR in lumina favorabila a deschiderii ecumenice.

Ca ecumenismul isi are in momentul de fata greutatile lui, acesta este un lucru arhicunoscut si il putem percepe ca pe un lucru firesc in masura in care suntem convinsi de nevoia de timp pentru refacerea unitatii crestine. Intr-adevar, CEB ( Consiliul Ecumenic al Bisericilor) are dificultatile lui, dar nu exista nici o institutie fara probleme. Tocmai de aceea s-a infiintat acesta consiliu, sa incerce sa rezolve probleme.

Sa eliminam extemele si sa fim cumpatati. Stim din propria noastra exprienta ca, peste tot exista oameni potriviti si nepotriviti pentru misiunile lor. Sa ne rugam sa randuiasca Dumnezeu oameni potriviti la locurile potrivite pentru refacerea unitatii Bisericilor noastre.

Eu cred ca unitatea bisericilor crestine se va realiza cand dorinta de adevar va fi sincera, cand se va sfarma intru totul mandria si cand toti vor cauta sa inteleaga ca punctul de plecare a acestei redobandiri a unitatii este adevarul marturisit in Biserica celor 7 sinoade ecumenice!

Si cat priveste faptul ca Iisus S-a dus in Samaria, sa nu uitam insa ce a spus femeii samarinence " Voi vă închinaţi căruia nu ştiţi; noi ne închinăm Căruia ştim" (In 4,22). Momentul intalnirii dintre Hristos si femeia samarineanca subliniaza intr-adevar dragostea lui Hristos fata de toti oamenii, fara deosebire, DAR relativizarea adevarului nu o accepta sub nici o forma! Cunoasterea lui Dumnezeu este o conditie obligatorie a credintei adevarate, iar adevaratul mod de inchinare este cel in duh, adica a trai cu Dumnezeu neincetat in lacasul inimii!

Adevarul despre Dumnezeu nu poate fi cunoscut de la inceput, nici macar cat este noua cu putinta, ma refer in special la noi cei care suntem pe o treapta inferioara a acestei cunoasteri. Si atunci, e de folos pentru noi sa intelegem sfatul Sf. Ap. Pavel:

"Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa" (Ev.13,7)

"Ascultaţi pe mai-marii voştri şi vă supuneţi lor, fiindcă ei priveghează pentru sufletele voastre, având să dea de ele seamă, ca să facă aceasta cu bucurie şi nu suspinând, căci aceasta nu v-ar fi de folos." (Evr. 13,25´4)

Invatura noastra este de la Hristos Iisus Dumnezeu, propovaduita mai departe de Sf. Apostoli, pastrata si incredintata tuturor generatiilor prin grija Sfintilor Marturistori ai Bisericii! Ne ratacim in explicatii eronate si in ganduri pentru ca nu cunoastem trecutul Bisericii noastre, nu cunoastem operele si mai ales viata "mai marilor nostri", adica Sfintii care s-au jertfit pentru Hristos si pentru Biserica Lui.

Tocmai in virtutea acestei mosteniri, adica sangele varsat pentru pastrarea credintei, cel care, prin Harul lui Dumnezeu, a contribuit la libertatea Bisericii, trebuie sa tinem cont de tezaurul credintei si sa nu il instrainam, ca sa nu ne facem si noi vinovati de sangele sfintilor. Ecumenismul va deveni intr-adevar eficient in masura in care se va adapa exact din aceasta mostenire aleasa, din tezaurul credintei adevarate, din sinceritatea si spritul de jertfa a celor care s-au sacrificat pentru dreapta credinta in Biserica lui Hristos.

#144471 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Jennifer - de zaraza sc la: 11/09/2006 14:10:47
Nu ti-am recomandat sa omagiezi tu un zeu care nu exista pentru tine. Dar parerea mea e ca nimeni nu are nevoie sa omagieze natura.
Sa o iubeasca, sa o inteleaga, da! Altfel ne intoarcem la popoarele primitive care omagiau copacul din care si-au facut sulitze.

Aici sint nisipuri miscatoare si ne misca pina la lacrimi.
#144688 (raspuns la: #144421) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bygot - de zaraza sc la: 11/09/2006 14:18:21
Foarte bine spus, foarte frumos si clar, dupa parerea mea.

Ecumenism se cheama atunci cind esti in stare sa intelegi pe celalalt de ce are alta credinta si sa nu te deranjeze asta, nici sa nu simti mindrie pentru a ta. Este prima treapta spre unificarea Bisericilor, Dumnezeu stie cit timp va mai trece pina atunci.

cere si ti se va da
#144689 (raspuns la: #144471) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de jeniffer la: 19/09/2006 00:31:56
Vorbeam de omagiu in general, mi se pare corect inspre ceva care a existat sau exista, nu inspre inchipuiri. A recunoaste ca zeul este doar o personificare a naturii sau universului, face din el un omagiu acestora.

A trata crestinismul ca fiind mai bun decit celelalte este dominatia bisericii.
#146233 (raspuns la: #144688) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza_sc - de bendis106 la: 20/09/2006 23:54:42
Ateismul nu inseamna evolutie. Poti crede in ceva, ca intr-un Dumnezeu. Totul tine de intensitatea cu care o faci. Fara crez suntem mult mai saraci. Inteligenta si erudita contribuie la abstractizarea "zeului", nu la negarea lui.

Tot ce nu te omoara, te face mai puternic. Da? Pentru ce????!!!
#146529 (raspuns la: #144688) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ateismul nu exista in sine, e - de jeniffer la: 27/09/2006 00:42:39
Ateismul nu exista in sine, erau necredinciosi si subceptibili, acum se poate simti mai mult despre increderea ca natura ne-a creat si nu exista in realitate ceea ce biblia afirma, chiar daca incearca uneori o viziune reala despre pamint. Gindesc universul prin ceea ce vad si cunosc despre el, omul, la fel.
#148062 (raspuns la: #146529) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ATEISMUL - de picky la: 27/09/2006 09:12:05
Adrian Fuchs :

Nu este o doctrina. Nu are o ideologie. Nu are o "carte sfanta" la care sa se raporteze. Nu este organizat. Nu este cladit pe un ceremonial. Nu are ierarhii si nici ierarhi. Nu este un sistem.
Este doar un mod de gandire si de perceptie a inconjuratorului. Un mod de scoatere a capului din jugul irational al credintei. Oricare ar fi acea credinta. Este un mod de separare a mitului de real.
Si inca ceva. Este o alegere individuala, nu de grup. Este o forma de a lua pe cont propriu Calea.
#148094 (raspuns la: #148062) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Teoretic este, dar.... - de bendis106 la: 30/09/2006 19:52:10
Unde ne este punctul de reper? In Om, in logica lui? A mediei, a varfurilor sau a noastra? Ca fiinta rationala trebuie sa CREZI in ceva. Ok, nu cred in nici un fel de dumnezei, dar in ce cred?Tot ce nu te omoara, te face mai puternic. Da? Pentru ce????!!!
#148810 (raspuns la: #148094) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bendis - de jeniffer la: 30/09/2006 20:49:30
La baza este o idee de putere venita din trecut, structurata in parti care hotarasc, printre care negativ (chimic, artificial, ieftin), natura omeneasca inlocuieste natura. Poti crede in ce-ti place.
#148837 (raspuns la: #148810) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...