te provoaca sa gandesti
S-au tinut zeci de conferinte asupra lui Eminescu, una mai abstracta decat cealalta. Mai toti au incercat sa gaseasca un nou sens al operelor sale, dar nu au reusit sa patrunda intr-atat de adanc incat sa descopere sensul original si originar, adica cel izvorat de sufletul unui geniu... apus, din pacate. Cati dintre noi mai raman socati si cu ochii in lacrimi cand ii citesc cuvintele. Tocmai pentru ca ne-am racit atat de mult, va provoc la o redescoperire a lui, sa ne aducem aminte cu ce ne-a atras si cu ce ne-a respins. Nu o data am inchis ochii si am incercat sa inteleg reactiile si replicile sale la adresa celor din jur, nu o data am uitat de identitatea mea... desi nu asta va sugerez. Sunt atatea unghiuri din care poate fi vazut, bune si rele, atatea intrebari ce nasc alte intrebari, dar fiecare perspectiva si fiecare raspuns trebuie dat atat obiectiv, cat si subiectiv.
comentarii (36):
*
- de
picky
la: 04/05/2006 09:22:55
Adrian Fuchs :
Atunci Arghezi e ... Mefisto ? Sau s-a perimat geniul pustiu ? Mite si Veronica poate ca au simtit mai bine si ... negoetheian. Lasa-l pe Emin in manuale si-n Stirbei-Voda. Ca la Ateneu, de cand s-a dus Geo B., ghirlandele s-au ofilit ...
"S-au tinut zeci de conferint
- de
maan
la: 04/05/2006 09:53:07
"S-au tinut zeci de conferinte asupra lui Eminescu"
jde mii.(: "nu au reusit sa patrunda intr-atat de adanc incat sa descopere sensul original si originar..." si ... daca au sapat pe-alturi sau prea adanc? uneori unele cuvinte inseamna exact acea banalitate la care ne-au trimis dintru-nceput. "Cati dintre noi mai raman socati si cu ochii in lacrimi cand ii citesc cuvintele." io una, nu! cu rusine marturisesc ca-s convinsa ca ideile filosofice ale lui eminescu is copiate frumusel (mai ales) din filosofia germana. ramane un vesificator de geniu, drept e! cat despre arghezi, dau mana cu picky!
maan
- de
picky
la: 04/05/2006 10:10:10
Adrian Fuchs :
Nu numai din Kant si Schopenhauer, ci si din abundenta si cu nesat, din filosofia mistica indiana . Ca sa nu mai vorbim ce usor e sa fii mare pe un teren cvasivirgin ...
mie mai genial mi se pare Cre
- de
Yuki
la: 04/05/2006 11:22:03
mie mai genial mi se pare Creanga.
Yuki
- de
picky
la: 04/05/2006 12:32:03
Adrian Fuchs :
Mai ales in "Povestea ....." ? Aia trecuta sub tacere si recent publicata ?
!
- de
maan
la: 05/05/2006 07:46:26
"Toti oamenii din lume au momente cand sunt bolnavi de romantism Cam intre 18-25 de ani
Atunci cu totii se imblonavesc de cate un poet, si de obicei poetul care le reda cel mai bine starea de spirit in limba materna (starea de spirit la aceea varsta = cu manifestarile romanitismului cronic) De aceea noi romanii, pe la acea varsta , ne imbolnavim de Eminescu" ...de-aceea poti linistit spune ca, romanii, daca au citit la un moment dat mai mult decat alte natii, au facut-o superficial si ... anume dirijat, din pricini deja cunoscute. pe vremea cand eminescu scria "eu raman ce-am fost", romanticii isi traisera deja epoca de glorii si-mpliniri marete.
Maximilian
- de
picky
la: 05/05/2006 08:31:48
Adrian Fuchs :
Ridicol si cu risc de ... ipohondrie ...
picky#120274
- de
Yuki
la: 05/05/2006 10:36:51
Care vrei tu desi tre sa recunosti, iti trebuie curaj sa scrii asa ceva si sa mai faci si lecturi publice din ea. Apropo stii acum ajuns Creanga sa scrie Povesea asta a Povestilor ?
Yuki
- de
picky
la: 05/05/2006 11:41:22
Adrian Fuchs :
Atunci da, acum ar fi un fapt normal si decupat din viatza. Nu.
toata lumea rade, canta si "reciteaza"
- de
vania
la: 05/05/2006 19:44:02
pentru o referinta solida in materie de conferinte lacrimogenissime despre ...Escu, consultati Comediile la portile Orientului by Plesu. all hail balcanizm!
De ce politizati totul
- de
Maximilian
la: 06/05/2006 07:54:19
Indiferent de regimul politic, la 18 ani stelele raman stele, luna ramane luna, izvorul tot asa curge iar starea de spirit tot aceiasi este indiferent daca cel citit in acel moment este - Byron, Shelley, Lermontov, Ghoethe sau Eminescu
La 18 ani iti place acest fel de poezie ( poate acum la 16), iar noi romanii il avem la indemana pe Eminescu, pe Minulescu , ceva din Toparceanu Dar Alexandri sau Macedonski sunt greoi Nu au aripi de fluture Iar la varsta aia ne trebuie aripi de fluture Nu a fost sau este ceva dirijat, nu tine si nu va tine niciodata de regimul politic Povestea " un baiat iubea o fata " va exista intotdeauna dincolo de regimurile politice Eu despre asta vorbeam nu despre posibilitatea de a citi sau nu . Tot ceea ce este omenesc ma preocupa mjn
Maximilian
- de
picky
la: 05/05/2006 20:21:46
Adrian Fuchs :
Ce mi-e Goe, ce mi-e Goethe ... Ce mi-e trebuie, ce mi-e trebuiesc ... Ce are politika cu ... prefectura ... ? Mai, nene, vorbim de Eminescu nu de Iliescu, Basescu etc. Escu asta, bata-l vina, e cam pacalici ... dar prea-i groasa, bre ! Alecsandri greoi, zici ? Mai sa fie ???
lui maximilian
- de
maan
la: 05/05/2006 22:19:04
"Somn mult, din pluşuri. Vid în stal.
Vegherea sticlei, drept cortină. Îndepărtat, ca-ntr-o odihnă Din membre limpezi, o, cristal! Sub mături, fluturi şi urîturi Mort - chipul meu, pe crengi de gîturi. Un glas din ceruri, cere: - Dacă Ai face-oglinzile să tacă? Din somn, din stofă sar deştept, Smulg fierul scurt, îl duc la piept. La ţărmul apelor de gală Strig hidra mea, chilocefală: - Întemniţate William, Cast hidrofil, te aşteptam Să treci maree, din oglindă În luna frunţii, să te-aprindă; Student stufos, Bostonian, Ceţoase Wilson William, Îţi jur, ar face-o bună mină Spini şase-n pielea ta marină! (De şase ori, în ape grele Sting fier aprins, pînă-n prăsele; Fulger cedat, just unghi normal, Cad reflectat, croiesc cristal.) Piei chip! Rămîi, cortină spartă, Pătrată Spanie pe-o hartă, Răpus, în mîini, pumnalul tras, În fund ursuz, de zahăr ars: Valuri frînte, gemene, Ruptură de cremene. Ce gînd tîrziu mă suflă-acu? Să vîntur nopţi "Bu-hu-hu" Ca la cîntec, altădată? Se toarce vorba, închegată, Cutia încet se-ncuie-n piept În scrisul apei caut drept." ("falduri", de-ale lui Barbu) mi-e sa n-o dau si io-n mistocareala sau in gem de curente literare. de gemut, gem oricum.
Maximilian
- de
picky
la: 05/05/2006 22:43:05
Adrian Fuchs ;
Rectific ! Poate ca Alexandri o fi greoi ! Nu l-am citit si nu poci sa zic. Alecsandri sigur nu este greoi. Imi cer scuze, credeam ca zici de-al doilea, nu de al tau !!!
I-am raspuns lui maan
- de
Maximilian
la: 06/05/2006 14:58:19
Comentariu a fost ca raspuns la comentariul lui maan
Uita-te la el ! Alecsandri - Mie imi place ! Dar la 18 ani ti-a venit sa ii reciti unei fete din el sau din Eminescu ? De obicei recitam din ceea ce puteam noi scrie (prost ) pe vremea aia ! Tot ceea ce este omenesc ma preocupa mjn
Eminescu, geniul u-ni-ver-sal
- de
Daniel Racovitan
la: 06/05/2006 10:11:27
Eminescu, geniul u-ni-ver-sal (si nepereche, desigur) de care n-a auzit nici dracu' de cum treci granita. Eminescu, késakesé?
Poeziile lui? Prea multe rime pentru gusturile mele, na-na-na, na-na-na. Bune de studiat la limba si literatura romana in liceu, si atat. Eminescuuuu sa ne juuuudiiiiiceeee! ___________________________________________________________________ "aceste cuvinte ne doare" (sic).
Varianta protocronista ar fi
- de
RSI
la: 06/05/2006 11:03:22
Varianta protocronista ar fi Faust, un Eminescu al germanilor?
Dar, de ce paralela cu Faust ? Şi-a vândut Eminescu sufletul diavolului ? Să nu exagerăm, sifilisul este numai o boală venerică... ================================================== ""Cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie". - Voltaire "
temele timpului,mortii,iubiri
- de
jeniffer
la: 06/05/2006 12:05:17
temele timpului,mortii,iubirii devin la eminescu un strigat de alarma,de recunoastere a imposibilitatii de a trai cu gindul la implinirea totala.in fata acestora,poetul este dezarmat si singura speranta care ii ramine este odihna.in acelasi timp,am impresia ca optimismul lui iese la iveala prin forme de cele mai frumoase prin care,uneori,alege sa transmita evenimente istorice si idei,intr-o lume animata si plina de figuri si imagini.
"eminescu, geniul u-ni-ver-sa
- de
maan
la: 06/05/2006 14:18:05
"eminescu, geniul u-ni-ver-sal (si nepereche, desigur) de care n-a auzit nici dracu' de cum treci granita."
te-nseli, te-nseli.))) exista o doamna, pre numele ei Rosa del Conte (Istitutto di Filologia Romanza -Roma), care-a produs o monografie ("Mihai Eminescu o dell'Assoluto") ce-a iscat furori printre filologi. mi-amintesc acum si de traducerile lui Ramiro Ortiz sau de cartea lui Alain Gouillermou... Eminescu E poet national si nepereche din prespectiva de-a fi integrat in spatiul romanesc toate acele valori (filosofice, literare) pe care le-a trecut prin filtrul sufletului, oferindu-le-n acest fel spiritualitatii romanesti, care de-atunci n-a mai parut asa saraca. in sensul asta, am ramas cu o fraza a lui Virgil Ierunca (?), care zicea cam asa: s-ar zice că Eminescu nu poate ieşi de sub obrocul tainic al limbii româneşti, tocmai pentru ca să mărturisească mai adânc despre tăriile fiinţei noastre. ... ca unora nu ne-a placut niciodata in mod deosebit, n-are nici o relevanta in istoria literaturii romane, unde Eminescu isi merita locul, cred eu.
"care-a produs o monografie (
- de
Daniel Racovitan
la: 06/05/2006 15:10:15
"care-a produs o monografie ("Mihai Eminescu o dell'Assoluto") ce-a iscat furori printre filologi"
Nu la filologi ma refeream, ca face parte din meseria lor sa fi auzit macar de Eminescu. Ma refeream la ailalti. Realitatea e ca in afara Romaniei Eminescu e un ilustru necunoscut. Si apoi e chestie de gusturi, mie pur si simplu nu imi plac rimele lui, prea scolaresti. ___________________________________________________________________ "aceste cuvinte ne doare" (sic).
ei?
- de
maan
la: 06/05/2006 15:24:56
cati de-aici stiu mai mult decat numele complet al lui goethe?
stie cineva (fara pregatire filologica) ceva concret despre verlaine sau essenin? in conditiile-n care 'dincolo' nu se cunoaste nici care-i capitala Romaniei, n-am nici o pretentie. sunt o multime de poeti exceptionali care au ramas necunoscuti lumii fiindca n-au avut sansa de-a se naste intr-o cultura cum e cea franceza, de exemplu. cu 'de gustibus...' sunt de-acord.
maximilian
- de
maan
la: 06/05/2006 15:31:05
"Alecsandri - Mie imi place !Dar la 18 ani ti-a venit sa ii reciti unei fete din el sau din Eminescu ?
" prima oara cand mi-a 'venit' sa recit cuiva (pe la treij' de-ani) am facut-o-n scris. i-am trimis 'dupa melci', de ion barbu. in rest, imi plac mult bancurile.
cred ca dupa ce ne-a fost bag
- de
zaraza
la: 06/05/2006 15:35:33
cred ca dupa ce ne-a fost bagat pe gat atatia ani, dupa ce l-am ridicat atata in slavi, cu sa fara voie, avem toti o reactie de respingere. in sfarsit, suntem liberi, putem sa-i dam in cap lui eminescu :). el saracul nu cred ca a intentionat sa ne intoxice asa, altii au decis pentru el. eminescu a ridicat stacheta poeziei romanesti, chiar daca n-a excelat prin originalitate. la o adica, ziceti-mi vreun poet cu adevarat original de dinainte de eminescu.
chiar sunt curioasa daca se studiaza in continuare la fel de intensiv in scoli. imi aduc aminte ca la liceu, cred ca jumate din materia studiata la romana era cu si despre eminescu. vreo 2 ani, cel putin, numai si numai eminescu. cheaunisem zaraza
maan
- de
picky
la: 06/05/2006 21:29:36
Adrian Fuchs :
Bashca Amita Bhose, taman din India Asiei. Mde lume buna ...
rosa + amita
- de
maan
la: 06/05/2006 21:59:53
am putea 'pune' de-o monografie combinata, amandoi.
ne-or citi doi filologi-rude si, dac-avem noroc cu caru', ne-or injura doua mii de studenti pe an.))))
va ramane
- de
un nasture
la: 07/05/2006 09:50:38
Era acea ora anume,specifica-o recunosc chiar si acum , chiar si aici -cea mai draga mie ,si m-a cuprins apoi o senzatie taioasa:dorul
Va ramane un punct de reper in literatura romana , indiferent cat e de contestat sau apreciat. L-am studiat 2 luni de zile si la inceput cu strangere de inima si cu teama ca nu am sa-l inteleg , eram in liceu , eram speriata , ma gandeam cum o sa reusesc sa inteleg ...am reusit , a inceput sa-mi placa , a inceput sa imi fie simpatic , si m-am apropiat de poezia lui si am incercat sa o inteleg sa trec dincolo de cuvintele si de sensurile care apar la prima vedere ....indiferent cate se vor scrie despre viata lui , despre felul lui de a fi , ramane incontestabil in top ,s-a stins prea devreme ...i-am citit si viata si multe alte lucruri ..imi place , si vorba unei bune prietene a fost un mic da Vinci , pentru ca putin stiu ca a studiat multe alte lucruri in fara de filozofie , printre care chiar si matematica
de cand naiba a devenit senti
- de
Daniel Racovitan
la: 07/05/2006 10:09:51
de cand naiba a devenit sentimentul de nostalgie dovada pentru valoarea literara a unui poet?
Eminescu un mic da Vinci?! daca afirmi asta probabil ca nu il cunosti pe da Vinci decat din 'Da Vinci Code' ( sau Da Vinci Cons, pour les initiées). Eminescu e o mica cacareaza de chiwawa pe langa geniul savant al lui da Vinci. ___________________________________________________________________ "aceste cuvinte ne doare" (sic).
zaraza
- de
sierva
la: 07/05/2006 11:29:28
"chiar sunt curioasa daca se studiaza in continuare la fel de intensiv in scoli". Iti zic eu, se studiaza la greu, liceenii il urasc din toata inima.
A trăi înseamnă să te întâlneşti adeseori cu nereuşita.
Daniel Racovitan 120741
- de
sierva
la: 07/05/2006 11:39:52
Cum facem sa afle si Ministerul Invatamantului povestea asta? Ca deocamdata "Eminescu, personalitate pregnanta a literaturii romane si universale" este subiect de Bacalaureat.
A trăi înseamnă să te întâlneşti adeseori cu nereuşita.
siervei
- de
maan
la: 07/05/2006 14:38:55
zici ca eminescu "se studiaza la greu"
is curioasa care ti-s termenii de comparatie si cu ce argumente iti sustii afirmatia.
Era acea ora anume,specifica-
- de
un nasture
la: 08/05/2006 17:19:10
Era acea ora anume,specifica-o recunosc chiar si acum , chiar si aici -cea mai draga mie ,si m-a cuprins apoi o senzatie taioasa:dorul
cred ca am menitonat ca erau vorbele unei prietene care a spus ca pt romani eminescu este un mic da vinci , stiu cine este da vinci ..iar cartea de care ai amintit tu o consider mai mult decat slaba din punct de vedere literar , motivul pt care s-a vandut atat de bine , banuiesc ca este acela ca are un subiect fierbinte , delicat ..religia si oarecum tot felul de organizatii religioase ....cam atat astazi
daniel
- de
jeniffer
la: 08/05/2006 14:22:05
daca nu este cunoscut,este pentru ca traducerile facute sint prea indepartate de graiul melodios al poetului.in afara de sentimentul un pic cam tragic al sensului vietii pe care eminescu il are,faptul ca a scris numai in tinerete si cu viziunea bolii pe care o avea,crezi ca poti compara un manet cu un alberola?cu cine compari eminescu cind spui ca are rima scolareasca?ai scris multe poezii,pentru a intelege rima si inspiratia poetului?
"ai scris multe poezii,pentru
- de
Daniel Racovitan
la: 08/05/2006 17:06:59
"ai scris multe poezii,pentru a intelege rima si inspiratia poetului?"
am citit. e suficient. ___________________________________________________________________ "aceste cuvinte ne doare" (sic).
Eminescu - un Faust al romanilor
- de
Ioana Vintila
la: 12/05/2006 20:35:28
Ioana Vintila
Cand il identific pe Eminescu cu un Fast nu ma gandesc la un pact cu diavolul, nici la un negot de suflete umane, desi as putea sa ma leg de motivul lunii, atat de usual in opera lui Eminescu (luna = taram al mortilor) . In "Dr. Faustus" de Thomas Mann, Adrian Leverkuhn e socotit al conditiei sale de geniu. Diavolul i-a oferit sansa de a fi un geniu in muzica, insa in schim i-a cerut sa renunte la atasamentul fata de lume, adica sa ramana insensibil la tot ce mista in jur. Faust este imaginea rasvratitului. Oare Eminescu nu a fost la fel? Nu luati in calcul doar cateva poezii, ci si publicistica lui. Cele mai importante valuri facute la adresa lui, in timpul vietii acestuia, s-au datorat criticilor sale la adresa politicienilor, dezvaluirea unor mismasuri la nivel inalt, precum si faptul ca a fost atat martorul, cat si victima unor santaje. Multi spun ca a fost un inadaptat. Cred totusi ca NU a vrut sa se adapteze in lume. N-am afirmat si nici nu am sa afirm ca este sau ca nu este poetul universal ori ca ne simtim mai sensibili intre 18-25 de ani. Mi se pare o aberatie. Ramanem sensibili ori de cate ori ne lasam timp pentru asa ceva, cand oprim ora-n loc si ramanem pironiti de o secunda. Nu ai cum sa simti starea sau gandul cuiva cand muncesti din zi in noapte, vii acasa frant, iar, daca ai atata vointa sa deschizi o carte, sigur adormi cu ea in mana. Exista totusi un scriitor cheie, ca sa zic asa, pentru fiecare. Unul ramane impresionat de o lumina, altul de luna, altul de o lacrima, iar altul - foarte bine - de un ciocan. Lucrurile astea nu se pot comenta.
Eminescu in manualele scolare
- de
Ioana Vintila
la: 12/05/2006 20:35:28
Ioana Vintila
Intr-adevar nu se mai studiaza, ca alta data, atat de mult despre Eminescu. Dar e normal. Mai sunt si alti scriitori. "Omul e o trestie ganditoare", deci trebuie sa scrie. Manualele trebuie sa evolueze, sa cuprinda cat mai mult din literatura romana si universala, iar odata cu ele - si elevii. Cultura nu poate sa se opreasca la nivelului clasicismului si romantismului. De aceea exista pasoptisti, modernisti, etc. fiecare fiind important in felul lui. Diversitatea de personalitati, de caractere trebuie sa influenteze elevul.
|
![]() ![]() cautari recente
"la bloc"
"citate celebre despre scoala" "insusiri pentru cuvantul miel" "proza scurta" "manager sau meneger" "smson iancu" "sa fi om" "desparte in silabe fereastra" "a enumera" "cu sic" "polisemia cuvantului a trece" " Pe caii buni îi mănâncă hamul " "in varsta" "scene preferate" "diminutivul cuvantului MANECA" "adrese edituri" "polisemia cuvantului bogat" "semnificatie nume hasmatuchi" "tunsori" "sarguinta" "ingeri" "va putem oferii" "id fete in sardegna" "Dimineata pierduta" "proprozitie cu cuvantul dobanda" "fram ursul polar comentariu" "doamne cu nr tel fete singure hd" "proza ultrascurta" "cum se scrie corect sor-mea" "mindria" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|
Atunci cu totii se imblonavesc de cate un poet, si de obicei poetul care le reda cel mai bine starea de spirit in limba materna (starea de spirit la aceea varsta = cu manifestarile romanitismului cronic)
De aceea noi romanii, pe la acea varsta , ne imbolnavim de Eminescu
Multumim pentru indemnul de a ne reintoarce la 18 ani
Chiar merita sa incercam
Tot ceea ce este omenesc ma preocupa
mjn