Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Legea Lustratiei si votul uninominal


de todicag la: 30/04/2006 08:39:00
modificat la: 07/05/2006 18:45:53
voteaza:
Am asistat de ceva timp incoace la un circ mediatic incalificabil privind faimoasa lege a lustratiei, a desconspirarii arhivelor securitatii a altor teme adiacente.
Mi se pare o pierdere de timp fenomenala si o risipa de energie extraordinara dezbaterea acestora! Evident s-au propus diverse solutii ca unii dintre parlamentari sa nu mai aiba acces la functii parlamentare, solutii care mai de care mai ciudate! Tot felul de restrictii mai mult sau mai putin pertinente si cu incercari disperate de a le fundamenta.
Evident ca fiecare dintre alesi are interesul de a stopa accesul adversarului sau (mai mult sau mai putin politic) de a accede la functiile caldute ale parlamentului. Iar amendamentele (si zic eu ca intreaga lege a lustratiei) sunt orientate in acest scop. Mi se pare dea dreptul absurd ca printr-o astfel de lege sa opresti dreptul de a fi ales a oricarui om din tara asta, fie el si fost nomenclaturis, securist sau ce o mai fi sau o fi fost el. Nu se poate ca intr-o tara care se doreste a fi democratica sa incalci printr-o lege drepturile fundamentale ale omului, si Constitutia Romaniei! Ce fel de parlamentari sunt astia care gasesc ca mai egali unii decat altii?
Este evident ca o astfel de lege este discriminatorie si prin urmare vulnerabila atat in fata constitutionalitatii cat si a drepturilor omului. Prin urmare cred ca este inutil circul ce s-a creat in jurul ei.
Eu nu cred ca asanarea morala a societatii romanesti poate fi facuta printr-o astfel de lege. Nici a lustratiei, nici a arhivelor securitatii, nici a altora similare. De ce? Fiindca creaza in primul rand discriminare (oricum ar fi ea numita: pozitiva, negativa etc. tot discriminare de cheama). In al doilea rand creaza premizele unei lupte politice neloiale, perverse ce se va folosi de astfel de subterfugii pentru lovituri pe sub centura adversarului. Nu cred ca un postdecembrist intrat in politica este mai capabil decat unul anterior. (Majoritatea sunt aceiasi, ce sa ne mai imbatam cu apa chioara!) In al treilea rand creaza institutii bugetare (platite de contribuabili - sa nu uitati niciodata asta) care fac o munca inutila dar foarte bine platita! Cui folosesc dosarele fostei securitati? Mie? Nu. Tie, cititorule? Nu cred! Tie, contribuabilule? Nu cred! Tie parlamentarule? Poate da, daca esti zgandarit de careva incomod. Si atunci, de ce sa platesc ceva care nu-mi foloseste si nu-mi va folosi niciodata?
Care ar fi solutia? Ce e de facut fiindca o asanare morala a societatii trebuie facuta! Cum putem sa o realizam? Solutia este simpla si la indemana oricarui parlamentar. Si unde mai pui ca toti au promis ca o vor realiza cu prima ocazie cand vor ajunge la putere!
Solutia este VOTUL UNINOMINAL. De ce zic asta? Simplu: prin vot uninominal eu, alegatorul, decid daca candidatul ce mi se prezinta la alegeri are sau nu moralitatea sa ma reprezinte. EU decid daca si-a facut treaba, s-a tinut de promisiunile electorale si daca fiind sau nu fost nomenclaturis sau colaborator a fostei securitati il pot ierta pentru ce a facut. Nu cred ca este drept ca sa judece pentru mine nici un alt reprezentant. Eu, prin votul meu increditat unei persoane care m-a convins de justetea ideilor lui, ii dau mandatul sa ma reprezinte. Nu ma intereseaza daca a fost sau nu comunist, nomenclaturist, securist, legionar sau orice s-a mai inventat pe pamant! Ideile si programele lui conteaza! Si astfel cred ca asanarea morala a societati va fi cu mult mai radicala decat orice asteptari de la orice lege a lustratiei sau cum s-o mai fi numind!
Aplicand votul uninominal veti constata o asanare morala nu numai de fosti nimenclaturisti dar si o crestere a responsabilitatii parlamentarului fata de interesele cetateanului. Stiind ca va da ochii din nou cu electoratul, va avea macar rusinea de a fi mai moral decat actuala clasa politica. Se va bate pentru ideile si programele lui iar vocea lui va cantari greu in parlament in functie de voturile pe care le reprezinta. In felul acesta deputatul sau senatorul ales prin vot uninominal va avea o greutate mult mai mare in partid si nu cred ca va mai exista practica actuala de cumparare a locurilor pe listele electorale. Cred ca pentru un candidat puternic se vor bate partidele si nu vor fugi de el cu este acuala practica! Un candidat care este sustinut de multe voturi va urca si partidul care-l va sprijini. Partidele nu vor disparea dar vor deveni un suport necesar pentru candidat atat pentru a-si putea aduce la indeplinire programele dar si de a forma o majoritate de voturi in parlament.
Avantajele unui vot uninominal sunt extrem de favorabile pentru momentul actual al Romaniei. Va rog, faceti lobby pentru promovarea acestui tip de vot! Nu lasati sa se mai piarda inca 4 ani pana vor veni altii sa ne promita asta! Astia de acum au promis-o fortatii sa se tina de cuvant. Nu are rost sa pierdem energii pe legi inutile si energofage! O simpla lege ar rezolva mult mai multe lucruri dintr-o singura incercare. Faceti o lege a votului uninominal (electorala) asa cum trebuie si efectele nu vor intarziia sa apara!!! Luptati pentru legea votului uninominal!!
Ma intereseaza parea dvs. in aceasta privinta. Credeti ca va exista vreodata vreun politician roman care sa promulge Leagea Votului Uninominal?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


todicaq: lustratie, vot uninominal - de dorinteodor la: 07/05/2006 21:42:12
todicaq:

legea lustratiei are sanse reduse de a trece de curtea constitutionala, de acord cu tine. dar de ce este necesara? pentru ca structurile securitatii au frinat evolutia rapida a tarii catre democratie si economia de piata. actualul guvern este primul guvern clar pro-occidental si progresele spectaculoase realizate de rominia in un an si jumatate (am fost in urma bulgarilor...) arata cu ce viteza ar fi putut sa evolueze tara daca n-ar fi fost frinarii lu' iliescu.

cu votul uninominal, regrete dar nu sintem suficient de evoluati pentru acest tip devot. argumentele tale sint corecte numai pentru probleme gospodaresti, de uz local.

ia gindeste-te ca o lege foarte importanta trebuie sa fie votata. o astfel de lege are inevitabil si parti care nu sint prea convenabile pe termen scurt dar sint necesare cu bataie lunga. parlamentarii, stiind ca daca voteaza o astfel de lege va pierde sprijinul alegatorilor, nu o sa voteze asa ceva. rezultatul este ca parlamentul se va bloca. vor vota numai legi marunte.

nici o tara europeana nu are vot uninominal total. exista locuri "uninominale" si voturi "de partid" incercindu-se un echilibru functie de nivelul dE intelegere a populatiei.

uite un exemplu actual complet: reconstruim casele oamenilor sau folosim banii pentru diguri? pe vot uninominal se voteaza casele iar pe vot "de partid" se vor vota digurile. dorinteodor
#120970 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: