-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Europo, păzea, venim!


de val manescu la: 30/04/2006 08:53:00
modificat la: 07/05/2006 18:47:05
voteaza:
EUROPA – PURCELUŞUL CEL MARE
de Val Mănescu

Ştire de pe net: În Taiwan s-au născut primii trei porcuşori verzi, care strălucesc în întuneric. Ei au fost obţinuţi cu metode de inginerie genetică, prin combinarea AND-ului de la meduze cu un embrioni de porc. 265 de astfel de embrioni preparaţi în laborator au fost implantaţi în uterele unor scroafe, care, după o gestaţie normală, au dat naştere la trei purceluşi cu pielea, ochii şi organele interne de culoare verde, capabile să absoarbă şi să păstreze lumina. Această calitate îi face să lumineze în obscuritate.
A-nnebunit lumea ! Nimic nu se mai întâmplă cum ştiam c-ar trebui să se întâmple. Acum, când inundaţiile, înzăpezirile, alunecările de teren, gripa aviară şi scumpirile au năvălit peste ţărişoara noastră, ţi se pare o idee bună să mergi la teatru cu plodul de 8 ani. Gigel vorbeşte engleză, rupe la calculator, vrea mereu la mcdonalds şi e turbat după ochelaristul de Potter şi după animatele cu monştri.
La Teatrul de Animaţie din Bacău se joacă spectacolul Cei trei purceluşi, o adaptare de Andreea Gheorghe după basmul Fraţilor Grimm. Pentru că e o zi specială, Geo Balint a avut ideea ca reprezentaţia din dimineaţa asta să fie atipică. De aceea, a ridicat pânza care acoperă de obicei corpurile păpuşarilor, lăsând la vedere şi partea nevăzută a scenei. Copiii au văzut două spectacole într-unul : cel din lumina reflectoarelor, în care lupul şi purceluşii luptau pentru existenţă în decorurile imaginate de arh. Crezantema Sofronea, şi cel din obscuritatea abia mascată, în care Liliana Izbândă, Andreea Sandu, Marlene Duduman, Eugen Ionescu şi Puiu Gheorghiu dădeau viaţă personajelor, pe muzica semnată de Nicu Iftimie. Devoalarea misterului a însemnat un gest de prietenie totală faţă de micii spectatori care s-au trezit invitaţi direct în bucătăria artistică. Surpriza n-a fost deloc o lovitură de teatru. Cîteva minute au fost suficiente pentru ca micuţii să accepte convenţia. Sala s-a adaptat rapid la inovaţia propusă de regizor, s-a aplaudat, s-a cântat, şi s-a scandat ca la orice spectacol. După finalul fericit, copiii au fost poftiţi să mânuiască chiar ei păpuşile.

Fetiţa Lidia, grupa mare la grădiniţă, a spus: Eroii din spectacol sunt doar nişte obiecte din cârpă, burete şi lemn. Nişte fiinţe minunate denumite actori însufleţesc personajele. Nici o vieţuitoare de pe pământ nu e mai rea ca Lupul cel Rău.
Băiatul Dragoş, clasa a treia, a spus: Eu am fost de multe ori la spectacole cu poveşti. E altfel ca la animate, parcă zici că este real. Este prima dată când văd cum dansează oamenii şi doamnele care ţin păpuşile şi acuma am văzut că ei le manevrează cu nişte sârme. Acest spectacol a fost interactiv, deoarece şi eu am activat ca păpuşar, în rolul de lup.


Din compunerea lui Gigel intitulată „Ce am făcut de Ziua Mondială a Animaţiei”: Eu am fost cu tata la teatru unde am văzut povestea cu cei trei purceluşi. Ei îşi fac fiecare casa ca să fie la adăpost de iarnă şi de lupul cel rău. Unu îşi face casa din paie după care se distreaza tot timpul, unul o face din lemn după care se distrează, iar al treilea nu se distreaza de loc, munceşte continuu şi îşi face o casă solidă din cărămidă. Inutil să adaug că atunci când lupul vine şi suflă cu putere, cele două case făcute în pripă se prăbuşesc pe când a treia din cărămidă face faţă fără probleme la orice încercări.
Ela din clasa a şasea : Din acest spectacol, eu am tras o morală: când îţi faci casa din paie şi scuipat nu poţi să dai vina pe guvern că la prima ploaie sau furtună rămâi fără ea. Fiecare trebuie să-şi asume partea de vină, şi guvernul pentru ce n-a facut, şi proprietarii de case, dacă sunt înclinaţi spre lene, băutură şi distracţie.
Călin, 13 ani : Nif şi Nuf sunt România şi Bulgaria care au case de chirpici, iar Naf este Europa care are numai case din piatră pe care nu le ia vântul sau apele. Problema e că nu din cauza sărăciei nu-şi fac primii doi porcuşori case solide şi trainice, ci din caza lenevelii. Pentru că e serios şi harnic, Naf nu ia în seamă îndemnurile celorlalţi doi la joacă şi distracţie şi-şi vede de planul lui de a-şi clădi o casă trainică din cărămidă. Şi abia după aceea se poate distra cît vrea el.


Altă ştire de pe Net :O şcoală din Marea Britanie a interzis profesorilor de la clasele copiilor până în şapte ani să mai predea povestea "Cei trei purceluşi", pentru că aceasta i-ar putea ofensa pe musulmani. Inayat Bunglawala, de la Consiliul britanic al Musulmanilor, este de părere că "E ceva bizar. Nu există nimic care să-i împiedice pe copii să citească despre porci. Religia noastră interzice doar consumul cărnii şi produselor din porc".

Întrebări : Ce maşină avea lupul? Da de ce nu şi-a pus termopane, dacă şi-a făcut o casă aşa de nouă? De ce n-au chemat repede poliţia, în loc să-l bată pe lup aşa de dur? N-aveau mobil?CIVILIZAŢIA BECALI
_______________________________________________________________
Val Mănescu

Mă numesc Andreea Cosmina Busuioc , am treisprezece ani şi sunt elevă în clasa a şaptea la Şcoala generală 43 din Bacău.
Mie îmi plac mai multe lucruri din viaţa mea : desenele animate, îngheţata, să vorbesc mult la mobil şi să mă joc jocuri la calculator. Mai demult, am avut şi un căţel foarte drăguţ, dar mami l-a dat la nişte prieteni care stau la casă pentru că făcea murdărie şi dezordine. Mai am o soră mai mică, Mara, cu care nu mă înţeleg pentru că ei îi plac prea mult păpuşile. În schimb, am mai multe prietene la mine în clasă şi cu ele am ce discuta despre cum o să fie cînd o să fim majore şi o să ne crească sîni şi tocuri. Mai vorbesc şi cu mami, dar mai puţin, pentru că ea e foarte ocupată la magazin.
Eu cu prietenele mele vorbim şi cum să ne mai îmbrăcăm şi facem schimb de inele sau cercei sau chiar de haine, ca să fim cît mai cool la petreceri. De aceea, mami spune că lumea s-a întors pe dos. Dar ea are 38 de ani. Mai povestim despre Italia sau Spania unde muncesc părinţii lor, iar eu le spun ce ştiu despre Anglia unde tatăl meu este constructor şi ne trimite bani şi cadouri. Noi mereu ne dăm seama că ţara noastră nu se compară cu aceste ţări foarte civilizate, din mai multe puncte de vedere. De exemplu hoţia sau curăţenia. Într-o zi, tatăl Sorinei a uitat în staţia de tren o geantă cu care mergea el la serviciu în care avea şi bani. El şi-a adus aminte şi s-a întors în staţie foarte supărat. Dar şeful staţiei văzuse pe monitorul de supraveghere a cui e geanta, aşa că imediat i-a dat-o proprietarului. Numai că, în tren, l-a atacat un grup de trei români şi i-au furat geanta.
Sau, în magazinele de acolo sunt anunţuri ca nişte reclame mari că să fie atenţi străinii la poşete şi buzunare că umblă românii furăcioşi. Acuma, ai noştri, mai nou, s-au şmecherit şi mai mult şi scot bani cu carduri falsificate sau fură bancomatele cu totul. Deseori ei fac plinul şi fug cu maşina fără să plătească. Sau dau lovituri la şopuri de aparate sau bijuterii. De aceea, noi, românii, suntem foarte rău văzuţi şi lumea se fereşte de noi.

Din această scrisoare, eu trag concluzia că mie nu-mi place să citesc, îmi place mai mult să mă uit la filme, să mă plimb sau să mă gătesc. Nu-mi place deocamdată să fumez ca Mona, sau să beau bere sau altceva, cum îi place lui Evelin. Iar cu Estrela nici nu mai vorbesc de cînd mi-a cerut douăzeci de euro ca să-şi ia o doză. Ca să visezi, nu-ţi trebuie doză. Dumnezeu ţi-a dat minte pentru asta. Nu te doare dacă o foloseşti.
Mai am o prietenă într-a opta, o cheamă Angela. Ea este foarte frumoasă şi are sînii mari. Paul e prietenul ei şi are tatuaj cu navă şi rechin şi îi dă bani pentru ce fac ei. I-a dăruit un telefon cu cameră şi o mulţime de bijuterii. El îi cumpără şi ţoale beton. O să-i dea şi o maşină, cît de curînd, numai să devină majoră, mai ales că Angi e de acord să-i cunoască şi pe prietenii lui. Iar după aceea, o s-o ducă să viziteze Italia.

Noi am fost azi cu şcoala la teatru. De cîte ori mă plimbam pe centru cu fetele, ne întrebam ce-i în clădirea aia haioasă, cu turnuleţe şi balconaşe ca la animate. Teatrul Bacovia. Vedeam cîteodată şi gagii mişto stînd la coadă la intrare, spilcuiţi, de ziceam că e starea civilă şi se însoară.
Doamna dirigintă ne-a spus că Baltagul e o piesă care se cere la şcoală şi că să dăm cinşpe mii ca să n-o mai citim. Eu am ajuns la fără cinci şi n-am mai găsit loc. În sală era ful şi la fel şi la loje. Un domn mi-a zis să urc la etaj şi m-am trezit la ultimul etaj, unde erau băieţii,la galerie. Mi-a fost al naibii de frică să nu cad, că balustrada era foarte joasă. Dacă te uitai în jos, ameţeai. Scena era mică de tot, iar sala la fel. În schimb era distracţie, băieţii urlau şi fluierau cît vroiau, ca la meci, iar noi, fetele, chiuiam. Le-am luat cipilicile la băieţi şi le-am aruncat în capul celor din sală. Cînd s-au terminat cipilicile, am făcut cocoloaşe de hîrtie din cărţi şi i-am pocnit pe ăia de jos. A fost super. Doamna aia de pe scenă ne-a zis să fim atenţi că piesa ne trebuie la liceu, da’ era naşpa, cu costume populare, n-am înţeles mare lucru. Ceva cu un cioban, cu una îndrăgostită, crime, înşelăciuni, chestii, nici un viol bazat. Da’ aveau un praznic haios cu sarmale şi Mona a zis că de cînd n-a mai mîncat ea sarmale. Iar madam Vitoria asta de pe scenă, nu se lăsa deloc pînă nu-l îngropa creştineşte pe Lipan al ei. Nu puteai să înţelegi nimic, că nu se auzea nici în cer, nici în pămînt. Da’ praznicul a fost tare, cu de toate, numai că mîncau numai ăia din spectacol, disperaţi de viaţă. Colegii mei urlau şi cereau sarmale. Ai lui Angi vroiau vin din ulcelele de lut. Alţii cereau baltage. Tot felul de proşti.
Ce să zic, totuşi mi-a plăcut, că era ca nişte desene animate cu oameni vii. A fost interesant, mai interesant decît la Zilele Bacăului unde am mîncat mici şi mami mi-a dat voie să beau bere la halbă pentru prima oară în viaţa mea.
De aceea, eu zic că viaţa pe care o trăieşti tu e mult mai adevărată decît ce trăim pe display.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: