Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Cum se manipuleaza istoria in scoli: Herodot despre traci


de Daniel Racovitan la: 28/01/2004 05:07:00
modificat la: 28/01/2004 06:54:14
voteaza:
Cum se manipuleaza istoria in scoli, si prin urmare un popor intreg, pentru a arunca o lumina favorabila acolo unde e murdarie?

Un articol interesant, care ii va scoate din minti pe pasunistii educati in spiritul festivismului comunisto-nationalisto-ceausist:

Citez:
-------------
(...) Cred că ştiţi, nu se poate să nu ştiţi – încă din şcoală trebuie să-l fi auzit – un citat celebru din Istoriile lui Herodot, în legătură cu strămoşii noştri traci şi ramura lor geto-dacii. Vi-l reproduc încă o dată. Iată ce spune Herodot în Cartea a IV-a a istoriilor sale, în paragraful 93 (citez după ediţia de la Ed. Ştiinţifică, din 1961, traducerea fiind a Feliciei Vanţ Ştef):
"Geţii (cărora romanii le vor spune daci) sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci".(...)
Urmînd o sugestie a lui Adrian Marino, să mergem însă mai departe. Ajungem la Cartea a V-a. Ce zice Herodot acolo? La început, tot lucruri bune şi plăcute; citez din paragraful 3:
"După indieni, neamul tracilor este cel mai mare; dacă ar avea o singură conducere şi ar fi uniţi în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrînt".
Aici, însă, se termină jumătăţile care se citează de regulă spre a ne auto-flata(s.n.) (...)
------
Partea cea mai interesanta urmeaza si o puteti citi la http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis54herodot.htm
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (38):


Pai, ia sa vedem mai departe: - de SB_one la: 28/01/2004 13:44:57
Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască, de aceea sunt ei slabi".

"La ei, la traci, trîndăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca cîmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă".

"La traci există următoarea rînduială: îşi vînd copiii pentru a fi duşi peste hotare",

Concluzia?
Are dreptate, nu s-a schimbat nimic;
Din contra, ne-am specializat si "imbogatzit" calitatzile!

NB
e usor de remarcat ,insa, ca erau mai desteptzi decit grecii care-si omorau "debilii". Tracii ii vindeau. E o chestie, nu?

SB
................................................................
Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#8555 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Acesti romani care au facut Franta - de SB_one la: 30/01/2004 15:41:11
Ca sa revin, e adevarat ca istoria RO si a poporului roman a fost masluita.
Sa-l lasam insa pe
M.PHILIPPE ETIENNE, L'AMBASSADEUR DE FRANCE A BUCAREST
sa-si spuna parerea -acum dupa mai multe mii de ani- despre poporul roman.

Cine va avea curiozitatea va gasi continuarea la link-ul de la "subsol"LE DISCOURS "CES ROUMAINS QUI ONT FAIT LA FRANCE" A
ETE PRESENTE - EN LANGUE ROUMAINE, HELAS ! - PAR SON
EXCELLENCE , LE 10 JUIN 2003, A L'ACADEMIE ROUMAINE.

" Acesti romani care au facut Franta "
(Academia Romana, 10 juin 2003)

Permiteti-mi mai intai, Domnule Presedinte, sa va multumesc pentru invitatia pe care mi-ati adresat-o, de a interveni in acest cadru prestigios, atat de important pentru viata intelectuala a Romaniei. Realizez onoarea care mi se face, gandindu-ma la personalitatile care au avut ocazia sa se adreseze.inaintea mea Academiei romane.
Franta are nevoie de ceilalti pentru a fi mare.


http://laroumanie.free.fr/inter/new17.html


SB
................................................................
Moto:
Crede in cel ce cauta Adevarul,
Fereste-te de cel ce l-a gasit.
(A.Gide)
#8648 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
îşi vînd copiii - de Muresh la: 28/04/2004 01:18:38

Citat din articolul d-nului Pruteanu :
"La traci există următoarea rînduială: îşi vînd copiii pentru a fi duşi peste hotare" .
Chiar asa sa fi fost ?
Si cum e astazi ?
#14628 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel, nu te grabi ... - de desdemona la: 28/04/2004 04:52:26
"Cum se manipuleaza istoria in scoli (...), pentru a arunca o lumina favorabila acolo unde e murdarie"

Din afirmatia asta poti sa intelegi ca istoria noastra consta in mare parte din murdarie si ca ea a fost intentionat prezentata altfel in scop de manipulare.
Eu cred ca a-i judeca pe geti si traci doar dupa afirmatia lui Herodot e o greseala (atat in sensul pozitiv cat si in sensul negativ). Oricat de bun ar fi un istoric si oricat de obiectiv, spusele lui nu pot sa reprezinte adevarul fara distorsiuni, fie din motive de perceptie (poate ca a scris si el ce a auzit de la altii) fie de interpretare (orice scriere are un scop de a influenta/impresiona societatea careia i se adreseaza). In general, izvoarele scrise nu sunt 100% credibile (nici atunci si nici acum) deci pentru a vrobi de o realitate istorica trebuie sa te bazezi si pe izvoare obiective, arheologice.
Ei, da e adevarat ca si eu sunt un mare fan al arheologiei, caci am trait printre arheologi si am participat la sapaturi, am citit studii si rapoarte. Printre cei care m-au impresionat cel mai mult au fost Constantin si Hadrian Daicoviciu, si Nicolae Vlassa. Cercetarile lor au pus la lumina dovezile unei culturi materiale, tehnice si stiintifice remarcabile, destule lucruri de admirat si nu prea larg cunoscute. Arheologii (spre deosebire de istorici) lasa politica la o parte si cauta inainte de toate adevarul. Aceste lucruri raman neschimbate de la un regim la altul si nu reprezinta o incercare de manipulare.
De fapt, critic doar subintelesul exprimarii tale. E adevarat ca istoria e adeseori obiectul manipularii in scop ideologic, dar nu putem trage concluzii fara a privi si datele arheologice.

O zi buna !
Desde
___________
"Sa fii tu insuti schimbarea ce o doresti in lume".
#14639 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
îşi vînd copiii pentru a fi duşi peste hotare - de Muresh la: 28/04/2004 14:22:08
"La traci există următoarea rînduială: îşi vînd copiii pentru a fi duşi peste hotare" ,o fi spus Herodot .

Azi la fel .

Chestie de traditie .
#14669 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de Ly la: 28/04/2004 18:42:45
1. Crezi ca Herodot sau altii trebuiau sa se comporte dupa un cod de etica al istoricilor ca altfel li se lua licenta de scris istorie (pardon tocul !) de catre Societatea Antica a istoricilor ??? Herodot era si el un om, mai mult sau mai putin subiectiv si supus unor presiuni politice probabil....

2. Din care colt al ringului scrie Herodot ? Ca parca pe vremea aceea grecii se cam incaierau din cind in cind cu tracii.... Crezi ca un istoric de curte se apuca sa ridice osanale la geti mai putin fiind vitejia lor (daca acestia erau din cind in cind dusmanii) ?

Si nu nu sunt in negare. Ceea ce spune Herodot e posibil dar nu neaparat adevarul absolut. Prefer vorba cuiva faptele si dovezile arheologice.

--------------------

Si apropo ce-ti pasa - mai putin de curiozitate sau de a citi un tabloid antic - de presa antica ? Aplica - despre decedati numai de bine !
#14681 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mda - de dracones la: 31/08/2004 22:21:57
asta inseamna sa cunosti istoria cu juma` de masura.
sau s-o spui la fel.
iata la ce se ajunge!
cititi toata cartea lui herodot si va veti lumina pe loc.
#20732 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daicovicioii tata si fiu - de AlexM la: 31/08/2004 22:45:08
Desde, mi-ai adus aminte de ceva. Las la o parte povestile si legendele care s-au nascut printre muncitorii care au sapat cu batranul Daicovicioiu si iarasi nu vreau sa ma leg de modul cum a interpretat el lucrurile care le-a facut. Nici nu vreau sa compar cum arata acum Sarmizegetusa Regia si cum arata ea in fotografiile facute la "decopertare". Lasam la o parte si faptul ca batranul Daicovicioui tragea petreceri si facea fripturile nicaieri in alta parte decat pe ceasul de andezit ( aia nu e un Soare sau busola, dar este un ceas care si astazi e functional). Ce ma irita pe mine este o anumita treaba de deontologie profesionala. Zidul care sustinea tereasa cea mai de sus , terasa la care se termina partea vizibila al aleii care duce de la zidurile interioare la sanctuare(vizibila acum, ca ea e mai lunga dar e ingropata iar), ei bine acel zid... nu mai este cel original. Este un zid turnat din beton, ca masura luata sa "sprijine" terasa. Dar ce ma doare pe mine zidul? Pai ma doare pentru ca pe acel zid erau inscrise o multime de texte. Din acele texte , publicat nu a fost un text, o fotografie, nimic, nimic.. zidul a fost pur si simplu distrus, pietrele fiind tocate si aruncate in vale . Bun, poate spuneti ca "or fi fost vorbe si nu a fost nici un scris pe ziduri". Vorbe nu au fost. Pentru asta sta marturie declaratia batranului Daicovicioiu care a considerat acele texte "un pomelnic scris pe zid". De ce pomelnic? Nu stim. Doar el stie. El le-a vazut, el le-a dat la cap, el le-a distrus. O fi spus la bautura? Nu cred. De ce? Pentru ca si fiul sau Hadrian ( asta spune multe, Hadrian....) face aceasi marturisire in cartea sa "Dacii", spunand despre zidul cu text care nu a fost analizat. Aparent nicaieri nu a ramas o fotografie din aceste inscriptii.... deontologie profesionala, arheologi, oameni care fac istoria....
Tot respectul pentru unii arheologi, dar e de plans de multe alte ori.. Rotzile zimtsate din piatra de la Sarmizegetusa nu sint descrise nicaieri.. sint zimti interiori, nu stiu la ce dracu au fost folosite, sint roti uriase, pentru ca fragementele din ele, cam 1/3 dintr-un intreg sint cat mine de mari. Imagineaza-ti o astfel de roata care e simplu taiata in piatra si are zimti interiori.. la ce o fi fost buna, la ce or fi fost bune ca sint resturi din vreo 4..
Izvorul si placile care conduceau apa de izvor catre altare.. placile zac aiurea, aruncate la intamplare, si ma mir si ma crucesc ca cei care ajung pe acolo totusi dau dovada de o anumita ciudata pietate si nu distrug bolovanii si pietrele dacilor. Le ating cu o sfiala ciudata, le mangaie, unii dintre ei le asculta, altii vor sa ramana singuri, nici macar cu prietenii langa ei pentru a se linisti.. Eu.. eu cand am fost acolo am vrut sa raman o noapte intre ele, la sanctuarul cel mare.. sa ma plim in intuneric si sa ascult vantul printre acelea vechi de mii de ani, sa ascult un glas interior din mine care se tanguie si parca din ce in ce devine mai puternic si mai clar.. un lucru mi-a fost atunci clar. Cine devine presedinte al Romanieie, ar trebui sa depuna juramantul catre tsara acolo sus in munti si a doua oara, la Cozia....Scuze de divagare de la subiectul cu Daicoviciu..

Cu stima,

AlexM
#20734 (raspuns la: #14639) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cum se manipuleaza istoria in scoli: Herodot despre traci - de luckystar la: 01/09/2004 13:48:55
Nu stiu daca Herodot poate fi considerat "cel mai mare denigrator" al tracilor, dar stiu ca acestia au avut niste gene ale naibii de rezistente, daca dupa mai bine de 2500 de ani continuam sa ne vindem copiii, sa lasam coruptia (pardon, coruptii!) sa ne conduca si nu suntem in stare sa devenim o natiune puternica!... Pacat ca nu se face nimic... Discutam pe forumuri dar nu se schimba nimic... Oare de ce?
#20769 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Tot din seria citatelor ciunt - de Daniel Racovitan la: 01/09/2004 15:47:59
Tot din seria citatelor ciuntite, dupa cum atrage atentia Steinhardt, deviza Revolutiei franceze nu a fost "Libertate, egalitate, fraternitate" ci "Libertate, egalitate, sau moartea". Ceea ce nu e acelasi lucru.

___________________________________________________
"nobody is perfect; I'm nobody"
#20773 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt AlexM - de desdemona la: 02/09/2004 13:59:23
Eu nu l-am cunoscut personal pe C Daicoviciu (a murit inainte sa ma nasc eu) dar si C si H Daicoviciu au fost prieteni buni cu parintii mei. Nu stiu din experienta personala ce fel de oameni erau ei, dar din judecata parintilor mei (despre care nu am motive sa cred ca era distorsionata) am cel mai mare respect pentru persoana si munca lor. Pe de alta parte ai si tu dreptate, munca arheologilor e destructiva chiar si astazi pentru vestigiile investigate. Cu atat mai mult era in anii 70 si inainte. Prin experienta familiei cunosc multi arheologi, si foarte putini sapa cu atentia necesara pentru a inregistra toate detaliile. Desigur, daca spui drept, distrugerea acelui zid (si a altor parti din monumente) nu e justificata de nimic si apare ca o barbarie, insa in trecut cercetarea se facea mai la 'hei-rup'. Sa nu uitam ca din secolul 19 incoace arheologia s-a practicat in multe locuri din lume (fiind initial o moda si o cautare de comori) si 'pionierii' arheologiei au avut metode care acum se pot numi barbare.
Daca nu te superi, poti sa imi spui care sunt sursele celor relatate in comentariul anterior despre Sarmisegetuza ? Ai participat la expeditii, ai vizitat sit-ul ? Se gasesc astfel de materiale publicate pe internet, intr-o biblioteca ce ti-e accesibila, sau in colectia ta personala ? Eu am vizitat Sarmisegetuza doar o data, si ii cunosc personal pe unii cei ce au sapat acolo in ultimii 20 de ani. Unele parti din monumente au fost deranjate de 'braconieri arheologici' - exista mult mai multi din astia decat s-ar crede - altele probabil au fost victima unor decizii gresite luate de cercetatori. Lipsesc si banii pentru cercetare si conservare adecvata, si mijloacele, si uneori rabdarea si competenta. De exemplu, exista echipe romanesti care fac prospectari de electromagnetism si rezistivitate a solului in paralel cu sapaturile, si exista si cei care codifica tot materialul ceramic, litic si osteologic in baze de date si cunostinte, facand apoi analiza cu metode statistice si de Inteligenta Artificiala pe datele obtinute, dar sunt putini, aceste colective necesitand specialisti din diferite domenii si studii interdisciplinare. In facultate (la UBB Cluj), lucrarea de mea diploma avea ca tema tocmai astfel de metode.
Scuze ca m-am lungit, dar am intrat intr-un subiect cu care am avut contacte solide timp de 12 ani. In fundul inimii sunt inca un 'scormonitor de pamant'.

Desdemonovici
#20851 (raspuns la: #20734) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
scormonitul - de AlexM la: 02/09/2004 19:23:16
Desede, eu sint un pasionat al limbii noastre si a istoriei noastre.
Daca pentru limba nu exista o limita in timp, pentru Istorie, istoria
noastra se opreste pentru mine la anii 1330 . Numai pana acolo este
interesanta. Ca atare, avand un astfel de hobby am inceput sa caut sa
aflu cat mai multe despre noi si altii care au trecut prin zona
geografica unde sintem noi astazi ca popor. Desigur ca am vizitat Sarmi
( e prescurtarea noastra celor d'aci pentru numele Grecesc "Sarmisegetusa" care nu este numele ei Dacic ci un compus cu numele Dacic si un adjectiv grecesc.. Numele ei Dacic este simplu "Sarmis" si Grecii au tradus-o ca "Sarmis Regala" deci in greaka Sarmis-egetusa (
egetos= conducator, lider, rege, egetusos=apartianand conducatorilor,
apartinand liderului, regelui) deci Sarmis cea Regala, care aparent se
si leaga cu numele de Sarmisegetusa Regia cum mai este cunoscuta.(BTW inca nu am reushit sa aflu cine a denumit prima data vechea ceteate si nu pe cea facuta de Traian, cine i-a dat deci numele de Regia)
Am vizitat siteul si l-am pipait cu mina mea, am comparat cu colectia
de poze care o am cu materialul care l-am adunat in timpul anilor de
unde am putut. Exista intradevar o comunitate foarte puternica impartita in toata lumea, comunitate a celor care sint interesati de daci, comunitate care chiar daca impartita in grupuri mici si care uneori chiar se combat reciproc (spirit tracic, hu?) intre ele, totusi pe toti ii leaga aceasi mare idee: noi sintem d'aci.
Este o sintagma care face un sens in limba româna si nu ne intereseaza
daca are vreo legatura cu dacii au ba desi cand am "scos" expresia chiar
asa am si fundamentat-o. Cand au fost intrebati anumiti locuitori de
unde sint, din ce loc, ei au spus "d'acia" adica de aici, bastinasi. Iar
cei care au auzit au crezut ca aud numele unei tsari, deci a tsarii
Dacia. Iar cei care o locuiau erau "daci" pentru ca simplu erau "d'aci".
Ma rog, asta este o simpla speculatie, poate fara nici o baza reala( desi cine ar putea sti cu adevarat?), dar una frumoasa care pe
noi, cei care ne consideram d'aci, ne leaga aci...

Toate informatiile astea, sint adunate pe cateva centre in forma
electronica. Este rodul muncii acestor pasionati de istoria noastra si
implicit a dacilor. A fost un tsel sa adunam tot ce se stie despre daci,
toate sursele istorice care se cunosc pentru a le pune pe net, pentru
toti, pentru toti cei carora le e foame si care aud in ei acel glas
ciudat care ne spune ca noi nu ne tragem deloc din Roma dar si pentru
simpli neutri care au astfel o baza stiintifica solida .
Si o sa semnez cu numele meu de acasa, asa cum e inca folosit de cei care au facut limba noastra, limba asta a vechilor cazanii pe care si azi o plang si o canta ( o da, plagiez aici !!!), o plang si o canta pe la vatra lor tsaranii........

Lisandru
#20880 (raspuns la: #20851) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
[A fost un tsel sa adunam tot - de SB_one la: 02/09/2004 19:41:34
[A fost un tsel sa adunam tot ce se stie despre daci,
toate sursele istorice care se cunosc pentru a le pune pe net]

-Lisandre, de ce nu ne dai o adresa web?

SB zis Alexandru

SB
................................................................
it's nice to be important, but it's more important to be nice !
#20884 (raspuns la: #20880) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
linkuri - de AlexM la: 02/09/2004 20:50:11
Nea SB_oane, sint multe linkuri. Incearca aici:
http://www.gk.ro/sarmizegetusa/

altele mai sint
www.zamolxis.ro
www.dacii.ro

Stii, unul dintre topicurile de pe undernet pe #dacii sau #sarmizegetusa era cum ca " nu scrie nicaieri ca ciobanul din Miorita a si murit de fapt...." si asa si e , cum asa si este ca nu toti dacii au murit la Sarmisegetusa..
Celui care-i vin lacrimile din senin auzind despre daci, acela stie asta pentru ca nu poti plange din senin. Toate pe lume au o explicatie, trebuie numai sa o gasesti. Iar explicatia acestui plans, acestei dureri este foarte probabil foarte aproape, ea fiind de fapt numai inima noastra.

cu stima,

AlexM
#20890 (raspuns la: #20884) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cred ca faci o mica confuzie - de Jack la: 26/11/2004 12:37:52
cred ca faci o mica confuzie cu privire la textele citate.
in primul este vorba strict despre daci ( geti ) care au fost mereu socotiti o ramura deosebita de mare masa de traci.
in al doilea rand este vorba de familia de popoare care cuprindea pe daci si anume dacii.

pentru o edificare asupra parerilor contemporanilor despre daci poti foarte bine sa citesti Pitagora - Legile morale si politice.

Pruteanu exagereaza cu chestia aia si confunda o familie de popare cu un popor. ( traci -> daci )
#29904 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de yrch la: 25/12/2004 22:06:54
Mai, nu stiu daca citatele sunt "pe bune", dar o sa verific. Oricum, daca nu o spune Herodot despre traci (geti, ma rog...), putem sa o spunem noi astazi despre... despre noi! :))
La vie n'est pas toujours en rose!
#32265 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
falsificarea istoriei - de brod la: 16/01/2006 21:51:52
brod:

fiti linistiti, toate neamurile incearca sa-si infrumuseteze trecutul, umbland cu penseta cosmetica pe chipul ei zbarcit.... americanii nu vorbesc despre cum au cucerit ei teritoriile indienilor, francezii ocolesc elegant perioada colaborarii cu nazistii cei ocupanti....
dar, si aici, suntem "fruncea", bai frati romani. cum vopsim noi cioara..... n-o mai face nimeni. cum o sa spunem raspicat ca Stefan cel Mare (mai nou, si sfant!?) a batut palma cu turcii, obligandu-se sa le plateasca mult hulitul tribut? tacem malc cand vine vorba de "the day after" faiomoasa batalie de la Calugareni - stiti ce s-a intamplat atunci? Mai nimic - turcii au ocupat Bucurestii. Un fel de "ia-l de pe mine, ca-l omor!". apoi, la 13 sept 1848, vitejii pompieri (povesteste chiar Iorga) iesisera in poarta unitatii, sa-i salute pe turci - aia, obositi si beti, n-au bagat de seama si nici n-au stat sa afle ce si cum .... au iesit scantei, iar istoricii nu mai tac turnand gaz peste focul patriotismului. Ana Ipatescu era una dintre marile cocote ale Bucurestiului, si a dat buzna peste guvernul cel provizoriu si arestat ca sa-si ia acasa "omul ei", ca nu avea cu cine sa-si petreaca noaptea. A.I.Cuza, frumosul de el, era cel mai interesat de disparitia lui Barbu Catargiu (prim ministru conservator, oponent de neinfrant), iar cand acesta a fost asasinat, Cuza a schimbat procurorul care era pe urmele asasinului - iar acesta,asasinul prezumtiv, s-a imbogatit brusc si inexplicabil...Si asa mult mai departe, dragilor. Statuile personajelor istorice? Mihai Viteazul de la Universitate este o Jeanne d'Arc cu capul schimbat, si cu halebarda in loc de cruce (doar mana n-a mai apucat sa i-o schimbe, caci al nostru era stangaci), iar Caragiale din fata Teatrului National este un Lenin caruia, de asemenea, i s-a pus alt cap.
#100576 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
manipulare istorie - de bebe13 la: 17/03/2008 10:14:05
Cam asa e, toate istoriile din lumea asta (si mai ales cele ale tarilor importante) au fost manipulate local sau centralizat (vatican, alte centre de putere) pentru a atinge anumite scopuri- nu neaparat ale popoarelor respective.
Si totusi, bravo lor, manipuleaza in interesul lor si impotriva altora nu ca idiotii de la noi (vezi semnatarul articolului) care manipuleaza impotriva intereselor natiunilor lor (chit ca e sau nu adevarat ceea ce spun ei-nu are nici o importanta).
E curios cum astfel de trogloditi moral au pretentia ca numai noi sa fim corecti si cu capul plecat in loc sa ne batem pentru drepturile noastre mai mult sau mai putin justificate iar ceilalti au tot dreptul sa minta, sa manipuleze, sa fure si sa ucida in numele "istoriei" lor.
RUSINE
#293762 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
herodot despre traci - de misulica frf la: 14/06/2008 23:25:51
cine nu manipuleaza trecutul? stia herodot de indieni?si de china?sau este adaugirea traducatorului?
#318036 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
barbarismul tracilor - de sharrkh la: 25/01/2009 06:21:52
Am o intrebare pentru cei care sustin barbarismul tracilor pe baza textelor lui Herodot:de ce nu-i consideram barbari si pe spartani,pe baza textelor lui Plutarh din cartea sa"Oameni ilustri ai Greciei"?
#396940 (raspuns la: #318036) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
barbarismul tracilor - de sharrkh la: 25/01/2009 06:26:33
"Oameni ilustri ai Greciei"-Plutarh:Un spartan vizitase odata Atena.Aflind ca acolo un om fusese condamnat pentru lenevie,el ruga sa-i fie prezentat condamnatul pentru ca traise ca un om liber.Spartanii dispretuiau atat de mult orice munca,incat lipsa dorintei de a munci era considerata drept o nazuinta spre libertate.(No comment)
#396943 (raspuns la: #318036) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
... o lumina favorabila acolo unde este murdarie !!! ... ce sa spun ... - de iskander la: 20/10/2009 12:01:19
... mai fratilor, ce naiba parca v-ati nascut ieri !!! ... orice adevar e undeva pe la mijlocul oricarei dispute ... e o utopie sa crezi ca exista cineva fara o mica parte de subiectivism ... ce e mai haios e ca dam crezare 100% oricarui strain si ii criticam pe ai nostri ... indiferent ce a lasat herodot, undeva exagereaza ... e greu astazi sa realizezi in ce lume traim dar pe vremurile acelea ... iar cind cineva critica inseamna ceva totusi ... ca subiectul criticii exista si este suparator ... cit de suparator ? ... si pentru cine ? ... lenesi ? ... si ce daca ... poate asta este o calitate in timpurile acelea sau acestea cind crime si masacre savirsite a altii sint trecute cu vederea si ignorate ... ce sa spun ... erau lenesi !!! ... probabil daca erau violenti si asupritori acum citeam ca reprezentau ''crema'' civilizatie acelor timpuri sau a acestori timpuri ... fara indoiala ca aceasta calitate ne-a ''ajutat'' sa pierdem din identitatea si dimensiunea neamului ... daca ne gindim la migratorii veniti in europa, ne dam seama ca si daca ar fi nascut cite 40 de copii fiecare dintre femeile lor si tot nu ar fi ajuns nici la un sfert din populatiile de astazi ... dar cu ajutorul unor ''istorici obiectivi si pertinenti'' au obligat, prin forta si teroare, populatiile (aici intervine lenea de a te opune) acelor teritorii sa le adopte identitatea ... se stie foarte bine ''moda'' imparatilor romani (de exemplu) de a re-scrie toate istoria pina la ei pentru a isi ascunde crimele sau comploturile prin care ajungeau sa domneasca ... iar noi ne rusinam din cauza ''lenei'' ... sa fim seriosi ... dar e un semnal de alarma pentru ca aceasta ''calitate'' inca o mai avem si pierdem in continuare teren si istorie ...
... ce da forta unui istoric ... recunoasterea celor din jur ... interesata sau nu ... eu zic sa ne recunoastem capacitatile si sa le sustinem indiferent de subiectivitatea nationala ... poate e timpul sa intelegem ceva din istorie ...
#492706 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
spartanii si munca - de vaar la: 01/03/2010 14:46:10
Adevarul e ca spartanii erau o casta , o aristocratie militara, razboinica.Si ca orice razboinici fanatici , ei dispretuiau munca socotind-o nedemna de ei.Adica ei considerau ca orice tolomac de taranoi poate ingriji o vaca sau ara un camp, insa arta razboiului doar cei alesi o stapanesc.De fapt toate aristocratiile au dispretuit munca, in societatea engleza victoriana era o rusine si umilinta sa fi nevoit sa-ti castigi existenta prin munca.Munca era rezervata claselor de jos.Nobilii se indeletnicu cu politica,arta,scrisul sau simplu cu distractiile.Semnul de nobil era dat de faptul ca nu muncea niciodata!Toate filosofiile care preamaresc munca au fost lansate de curentele socialiste sau de catre promotorii capitalismului care aveau nevoie de mase de exploatat prin munca.Concluzia: doar prostii si sarantocii muncesc , ceilaltii (stapanii) traiesc de pe urma lor.In toate societatile e la fel, inclusiv in zilele noastre, unde aceasta atitudine este mascata sub diverse nume:inginerii financiare,banci, fonduri, actiuni,speculatii la bursa etc.
#528712 (raspuns la: #396943) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SO - de RSI la: 01/03/2010 15:48:48 Modificat la: 01/03/2010 15:55:16
Mai ai multe panseuri din astea,... profunde?
Si a propos, parca erai banat, nu?
#528719 (raspuns la: #528716) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI, - de PROUDFRECKLED la: 01/03/2010 16:03:52
pai cum sa fie banat daca apare in preajma?!
#528721 (raspuns la: #528719) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
spartanii si munca - de sharrkh la: 18/03/2010 19:56:32
O casta,inseamna o clasa privilegiata din sanul unui popor.Membrii castei apartin aceleiasi natiuni din sanul careia s-au ridicat si pe care o conduc.Dar spartanii,nu erau o casta,aici e greseala ta,ei erau un popor,o ramura a natuinii grecesti,e adevarat,ca atenienii,tebanii etc.,dar un popor,nu o casta,poporul spartan.Ei au intemeiat un oras-stat sclavagist,sclavii fiind acei hiloti pe care ii foloseau si ca tinte vii la antrenamente,si care nu erau spartani,ci un popor ce traia in preajma Spartei,si pe care spartanii l-au cucerit si subjugat.Mai existau si periecii(oamenii liberi)care erau tolerati de spartani,pt.ca practicau diverse mestesuguri,necesare acestor razboinici,ex.fierari,armurieri etc.gandeste-te cine dracu la facea arme,daca lor le era interzisa prin lege orice munca.Dar periecii nu erau in numar mare,doar atat cat avea nevoie orasul-stat de ei,si nu aveau un rol important in politica.Spartanii,pe de alta parte,aveau stratificarea lor sociala interna separata,inclusiv aristocratia spartana,sfatul batranilor,sau casta eforilor(preotii-prezicatori),si de asemenea spartanii de rand cu sotiile si copiii lor,care nu aveau decat obligatii militare si aproape nici un drept de decizie in conducerea statului,decat drept de vot,fiind manipulati la greu de clasele conducatoare,cu dreptul lor de vot cu tot,acestia din urma formand poporul spartan propriu zis.Dar chiar si spartanii de rand aveau fiecare cate o bucata de pamant de la stat,pt.el si familia lui,impreuna cu una sau cateva familii de hiloti care sa o munceasca pt.ei.Adica nici macar ultimul dintre spartani,nu muncea,cu toate ca el nu valora nici cat o ceapa degerata in politica Spartei,era un spartan de rand,si viata lui aprtinea statului de la nastere pana la moarte,dar si el avea sclavi de la stat prin lege,iar statul spartan ii dadea sclavi si pamant din victoriile in luptele cu vecinii,lupte la care insusi respectivul spartan de rand luase parte,si in functie de contributia lui la victorie,vitejia,loialitatea etc.Ai inteles acum sistemul?Spartanii din popor aveau doar obligatia de a participa la razboi,regimul politic al Spartei,numindu-se in termeni moderni,Socialism Militar Nationalist.Se poate spune ca spartanii,intr-un fel au fost primii comunisti din istorie,sau ceva asemanator,desi intr-o forma puternic militarizata-sclavagista.Deci,nu erau o casta,ci un intreg popor,care daca nu reusea sa zdrobeasca pe cineva in razboi,prefera sa moara de foame in masa decat sa munceasca.Daca tracilor nu le placea munca si le placea jaful(asa zice Herodot)pana la urma asta era problema lor,dar spartanii nu numai ca erau la fel,dar au facut din lene si jaf,retine te rog,O POLITICA DE STAT.Adica...apropo de comentariul meu,daca tracii sunt barbari pe baza spuselor lui Herodot,de ce nu sunt si spartanii barbari pe baza spuselor lui Plutarh,ca el a relatat despre ei ceea ce ti-am scris mai sus?
#531738 (raspuns la: #528712) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Articolul este un FALS - de Erica_ la: 01/06/2010 03:10:14
Herodot chiar asta scrie in Cartea 4, vezi varianta in limba originala (greaca ) si traducerea in encleza (http://herodot.glossa.dk/hdt4.html#par93): "but the Getae obstinately defending themselves, were forthwith enslaved, notwithstanding that they are the noblest as well as the most just of all the Thracian tribes."
#546105 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 01/06/2010 12:12:41
Uşurel, gagimena... Ci te osteneşte să citeşti şi comentariile, 'nainte de-a sări la jugulară!
#546170 (raspuns la: #546105) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cititi Cartea 4, par.93 Herodot AICI: - de Erica_ la: 02/06/2010 21:17:40
http://herodot.glossa.dk/hdt4.html#par93
#547109 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de MrByshboaka la: 16/11/2010 10:45:19
Mi-i se pare absurd,ca d-ul Pruteanu sa se considere roman!Sa-si spuna adevarata origine,credinta si moralitate,dupa acea sa ne blameze.
#582397 (raspuns la: #32265) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pishboaca - de RSI la: 16/11/2010 11:03:58
"Sa-si spuna adevarata origine,credinta si moralitate..."
Ia du-te matale sa-l intrebi !
#582402 (raspuns la: #582397) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Si cum se manipuleaza si pe internet... - de Sascha la: 05/12/2010 05:29:00
"dar toţi au, în toate, obiceiuri asemănătoare, în afară de geţi, de trauşi şi de cei care locuiesc mai sus de crestoni"
#585839 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cum se manipuleaza istoria de minti reduse - de Sascha la: 05/12/2010 05:34:59
"La ceilalţi traci există următoarea rînduială: îşi vînd copiii pentru a fi duşi peste hotare." mai studiaza istorie , dacii chiar erau cei mai vitezi si drepti dintre traci. Banuiesc ca tu esti mai mult trac decat get ,de asta iti face placere sa denigrezi istoria , cel putin Herodot avea dreptate in ceea ce priveste dezbinarea dintre noi.
#585840 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cum se manipuleaza istoria in scoli: Herodot despre traci - de pete19 la: 14/04/2012 06:02:11
Daca citim in intregime ce a spus Herodot despre daci(geti), atunci am vedea ca el, Herodot,nu-i confunda cu tracii. Dacii erau doar un popor dintre multele popoare de traci,un popor asemanator celorlalte popoare pana la venirea lui Zamolxix. Citat din Herodot: "Inainte de Zamolxis, geto-dacii traiau intr-o cumplita saracie, fiind lipsiti de invatatura. Intrucat traise o vreme in preajma lui Pitagora - omul cel mai intelept al Helladei - Zamolxis a adus poporului sau moravuri mai inalte." Tocmai fiindca facea distinctie intre geti(daci) si traci Herodot spunea ca "Getii (carora romanii le vor spune daci) sunt cei mai viteji si mai drepti dintre traci."
Spiritul dacilor n-a pierit si cine il cauta il mai gaseste! cei care sunt interesati de subiect, sa caute "NOI NU SUNTEM URMASII ROMEI"
#631716 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 14/04/2012 18:00:36
bullshit
#631739 (raspuns la: #631716) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nimic nu-i nou, dar multe scrantite - de Preda la: 22/03/2018 19:55:20
Totul este cunoscut, deci sa nu ne prefacem! DOAR ca prima parte, elogioasa, este citata de cei care cauta motive de fala in istorie. Iar a doua, si ea frecvent citata, este folosita de boiangii si cei indeletniciti cu cautarea unor tare ereditare la romani.

Lipsesc aproape cu desavarsire oamenii cu mintea limpede, care sa se mai uite putin si la datele istorice, sa isi dea seama ca pentru vremea lui Herodot, cand statale-oras ale Grecilor se tot rafuisera secole, si doar de curand si gratie atacurile Persilor descoperisera uniunea, acea remarca a lui Herodot nu poate fi interpretata ca o tara a Tracilor, care ar fi fost unicii care nu stiau sa se infrateasca. Este absurd si stupid, cu atat mai mult cu cat 400 de ani mai tarziu, si desigur nu la prima incercare, ei au facut-o sub Buerebista.

Eu intreb mai degraba de ce sunt atat de rari Romanii care sa aiba mintea la cap, si sa poata comenta echilibrat in context, fara a fragmenta texte dupa placul lor, sau atunci cand le redau integral, a elucida contextul istoric. Oare aceasta superficialitate si tendinta spre sarit peste cal, tot stramosilor vreti sa o atribuiti? Sa fim seriosi.
#655771 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bravo - de Preda la: 22/03/2018 20:39:50
Ly -- Felicitari, sunteti primul care realizeaza ca vorbim de franturi de texte scrise de un autor -- fie el si foarte celebru -- care a trait ca om, intr-un loc si o perioada bine determinate, cu idiosincraziile sale. Este acest lucru atat de greu de inteles, sau au lucrat acesti comunisti care au indoctrinat mai intai cu istorie ceausista, iar apoi cu anti-istorie "deconstructivista", dar in ambele cazuri cu aceleasi mijloace subversive de eludare a adevarului - oare au reusit Boia-ngii sa creeze iluzia ca atunci cand cineva insista asupra unor defecte ale Romanilor sau stramosilor lor, si DOAR atunci, avem de-a face cu un martor irefutabil, intangibil, sacro-sant, al adevarului istoric? Caci cam asa reactioneaza multi.
#655772 (raspuns la: #14681) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Si ca de obicei... - de monte_oro la: 29/03/2018 11:31:15
unii au impresia ca extrema ailalta, opozabila fostei extreme, ar fi adevaratul adevar despre cam tot. Sau nu? Lucrurile erau stiute...La 28 de ani dupa Revolutie e nitel caduc sa mai invoci acele pasaje. Facu Boia mult mai mult. Fara ca asra sa insemne ca automat...dar automat...el detine acum intregul adevar. Asta se intampla doar la comunisti, nu? Asa ca nici el, nici eu... dar nici tu, nu detinem adevarul intreg, complex si fara de tagada. Altfel, doar schimbam o manipulare cu alta...
#655780 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: