-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

NECHIBZUITII


de Maximilian la: 03/05/2006 08:32:00
modificat la: 07/05/2006 19:13:05
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Pe la sase ma saturasem de invatat. Mirosul florilor de mar, care intra pe fereastra, semnaliza o seara splendida de sfarsit de iunie. La sapte aveam intalnire cu Carmen.
M-am imbracat, am inceput sa cobor dealul.M-am scotocit prin buzunare. Utimii cinci lei. Agapa de golire a memoriei de dupa examenul de exploatari, plus trei volume de Faulkner, ma redusesera de la cantina la un corn, un iaurt, o cafea si un pachet de carpati zilnic. La incputul acestei perioade de hrana spirituala, stomacul meu protestase cu inversunare, impotriva unui asemenea tratament neloial, dar mai cu ajutorul blatului, mai cu ajutorul pachetelor colegilor, toate motivele serioase ale protestelor fusesera inchise. Dar, caci este si un dar, de vreo trei zile, nici tu blat, nici tu pachete, si in plus un examen. Care examen de contabilitate, era socotit de noi cei din anul IV, curata pierdere de vreme
Trecind toate aceste idei prin stomac, iar prin cap vanturand ideea ' nu stii niciodata ce poate dori o femeie' am ajuns la concluzia ca este mai bine sa anulez intalnirea, sub pretextul nerealizarii normei de cursuri necesare a fi invatate in acea zi. Urma, ca folosind cei cinci lei numai in interes propriu, sa reduc protestele din partea mediana a trupului meu, cu ajutorul unei portii de placinta.
Zis si facut. Am intrat la posta, i-am dat telefon lui Carmen,foarte inspirat am turnat cinci minute de scuze poetice si am ramas cu placinta in buzunar.
Intr-o doara , am facut comabnda cu taxa inversa acasa, cu toate ca stiam ca pana la chenzina batranului, mai sunt vreo doua zile. Nu prea era rost de bani. Legatura a venit foarte repede, iar tata ma anunta ceremonios, cum ca fiind in sesiune, ma suplimentase telegrafic, in acea dimineata, cu 150 lei.
Repede, la ghiseul cu pricina, am ridicat banii si foarte plin de persoana mea, devenita solvabila fata de propriul stomac, m-am indreptat spre lacto-barul din centru pentru o friptura de porc la tava.
Pe drum, pe treptele unei case am vazut un batran orb. Nu cersea. Statea pe treptele case, imbracat in niste haine vechi peticite, raspeticite, petec peste petec, dar curate.
Statea sprijinit in bastonul lui alb, bagat intre picioare si parca simtea fiecare om care trecea prin fata lui
Nu simtea doar trecerea lor fizica, pur si simplu citea oamenii care treceau pe acolo. Le citea moralul, starea de spirit.
Pe fata lui citeai rastalmacita starea psihica a celui care ii pasea prin fata
Mi-a fost frica ca pasi mei tineri, acum voiosi, sa nu pricinuiasca ceva dureri, regrete.
M-am dus si i-am pus in palma vechea mea moneda de cinci lei.
M-am ales cu un " multumesc" foarte demn , mi-am vazut de drum.
Pana la lacto-bar uitasem de batran
Am mancat o omleta cu cascaval,o friptura de porc la tava, am comandat o cafea
Totul, cu ciubucul de rigoare, m-a costat vreo 40 de lei
Pe cand imi aprinsesem o tigara, cu ceasca de cafea in fata, in local intra batranul.
Pipaie incet cu bastonul, gaseste o masa libera,comanda , pe un ton de mare maresal, o mamaliguta cu lapte
O primeste, i mananca incet, taraneste, dumicat cu dumicat. Cand termina, scoate din buzunar o batista, se sterge usor pa varfurile mustatii si intreaba cu glas soptit :
- Cat costa ?
- Doi lei si cinci bani !
Atunci mosul, pipaind moneda de cinci lei, sopteste incet, parca mai mult pentru sine
- Mai adu-mi te rog o portie. Ca tare afost buna !
Mi s-a facut rusine, rusine
Nu stiu din ce cauza! De nechibzuinta mea? De nechibzuinta lui?
Dar, mi s-a facut rusine !
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


fara subiect - de Andre29 la: 07/05/2006 19:52:13
Hm... la inceput am citit dintr-o asemanare cu modul de scriere al altui user de pe cafenea... finalul insa ... cu ce rost intrebarile acelea, numai tu poti sa-ti raspunzi la ele. Nu as vorbi de rusine decat din perspectiva existentei unei societati in care batrani ca al tau exista, societate care face mai nimic pentru ei.

___________
te astept Moco
#120947 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nechibzuiti? De ce? - de sarsilovici la: 08/05/2006 20:47:45
Nu mi se pare a fi un act de nechibzuinta sa te simti macar intr-o zi satul, adica bine. Si mosu din poveste a facut ce ai facut si tu da nu din nechibzuinta. mai toti in intelepciunea noastra ne 'chivernisim' saracia.Si zi de zi o lungim si facem totul ca sa ne ajunga.Da nu-i mai bine o data cu intensitate pana la capat si dupa ce-o mai fi. In fond tot durerea, noastra fie ea si de stomac sau alta nevoie exclusiv a noastra, primeaza actiunilor fata de altii. Nu cred ca ar fi trebuit sa comentez ceva da mi-a placut 'linistea mosului' . poate ca el am mai vazut.Zi de zi traim si poate ne gandim si la viitor da pana la el tre sa razbatem peste secundele actuale. Unapeste alta e interesanta istorioara.ma intreb daca ai mai avut tragere de inima sa mai inveti cu burta asa plina?
#121183 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mi-a fost frica ca pasi mei tineri.... - de marinela serban la: 09/05/2006 06:16:23
"eu nu voi renunţa niciodată
la plăcerile sănătoase
voi onora dragostea elevată
întâlnirile amicale
spiritul de aventură
al măruntelor lucruri"
- versuri personale -

...cred ca toti am trecut si trecem prin asemenea momente de "nechibzuiala" - si nu de "nechibzuinta" (nu ma refer la cum ai scris, ai scris bine; am dat o tenta populara, nu populista:-) ) . E o stare de moment cand toata fiinta ta se revolta fata de "ilogicul" lumii in care traiesti. O clipa de "nechibzuiala" - de acest gen - ne alimenteaza, nu, mai bine spus ne prelungeste mecanismul subzistentei. Pentru ca cei mai multi asta facem pe aici - subzistam. Acea "rusine, rusine" pe care ai simtit-o, chiar daca nu ai avut un motiv real, este rusinea, da, cum scria mai sus altcineva :-) , rusinea pentru ca trebuie sa asistam la asa ceva. Sa asteptam ziua in care sa ne permitem satisfacerea nevoilor primare si sa inghitim cu noduri pentru ca sesizam ca altcineva nici atat nu poate. E o "rusine" anapoda. Iata unde ne duc mecanismele subliminale ce ne sunt induse noua celor simpli, dar pe care nu le aplica cei care le inventeaza.Intr-o perioada a dezvoltarilor tehnologice, stiintifice si tot tacamul, moralitatea, buna cuviinta, grija fata de societatea in care traim pare, da, o "rusine'. Din fericire nu totul e pierdut atat timp cat simtim astfel de genuri de "rusine", insa trebuie sa judecam rational si sa stim cum sa folosim aceste sentimente si in folosul cui. De exemplu, eu cand vreau sa ajut pe cineva, caut o tinta anume, nu ma prea incred in a da altcuiva pe care sa ma bazez ca " o sa ajute".
In ceea ce priveste proza, eu prefer acest tip de proze "relatari" sincere si directe.
#121213 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mi-a fost frica ca pasi mei tineri.... - de marinela serban la: 09/05/2006 06:16:23
"eu nu voi renunţa niciodată
la plăcerile sănătoase
voi onora dragostea elevată
întâlnirile amicale
spiritul de aventură
al măruntelor lucruri"
- versuri personale -

...cred ca toti am trecut si trecem prin asemenea momente de "nechibzuiala" - si nu de "nechibzuinta" . E o stare de moment cand toata fiinta ta se revolta fata de "ilogicul" lumii in care traiesti. O clipa de "nechibzuiala" - de acest gen - ne alimenteaza, nu, mai bine spus ne prelungeste mecanismul subzistentei. Pentru ca cei mai multi asta facem pe aici - subzistam. Acea "rusine, rusine" pe care ai simtit-o, chiar daca nu ai avut un motiv real, este rusinea, da, cum scria mai sus altcineva :-) , rusinea pentru ca trebuie sa asistam la asa ceva. Sa asteptam ziua in care sa ne permitem satisfacerea nevoilor primare si sa inghitim cu noduri pentru ca sesizam ca altcineva nici atat nu poate. E o "rusine" anapoda. Iata unde ne duc mecanismele subliminale ce ne sunt induse noua celor simpli, dar pe care nu le aplica cei care le inventeaza.Intr-o perioada a dezvoltarilor tehnologice, stiintifice si tot tacamul, moralitatea, buna cuviinta, grija fata de societatea in care traim pare, da, o "rusine'. Din fericire nu totul e pierdut atat timp cat simtim astfel de genuri de "rusine", insa trebuie sa judecam rational si sa stim cum sa folosim aceste sentimente si in folosul cui. De exemplu, eu cand vreau sa ajut pe cineva, caut o tinta anume, nu ma prea incred in a da altcuiva pe care sa ma bazez ca " o sa ajute".
In ceea ce priveste proza, eu prefer acest tip de proze "relatari" sincere si directe.
#121215 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
super - de Guinevere la: 08/05/2006 21:58:50
Excelent, mi-a placut mult cum ai povestit.
Cred ca am inteles si ce voiai sa spui cu "nechibzuitii". Nechibzuinta ta, fiindca nu vedeai toata nenorocirea batranului flamad, ca nu l-ai vazut pana atunci. "Nechibzuinta" lui nu e decat foame, cuvantul subliniaza cat ii era de foame.
Tocmai finalul m-a facut sa realizez tot dramatismul si mi se pare superb cum nu l-ai ingrosat ci doar l-ai transmis.

O strangere de mana, omule

PS - Si mie mi-ai reamintit un pic de stilul lui alex boldea, dar cred ca de fapt e vorba de un stil foarte direct
#121224 (raspuns la: #121183) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...